Senarai jilid manga Doraemon

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Doraemon adalah sebuah manga Jepun yang dihasilkan oleh Fujiko F. Fujio. Siri mengisahkan seorang kanak-kanak bernama Nobita Nobi seorang yang pemalas, kurang aktif sukan, kurang bijak dan selalu dibuli oleh rakan sekolahnya. Tiba-tiba muncul sebuah robot berbentuk kucing dari abad ke-22 bernama Doraemon datang untuk membantu Nobita dalam kesusahan dan menyelamatkan masa depannya.

Doraemon[sunting | sunting sumber]

Semasa kemunculan julung kalinya pada Disember 1969, siri ini diterbitkan dalam enam majalah yang berlainan secara serentak. Sejumlah 850 bab terkumpul dihasilkan 45 buah tankōbon dicetak oleh Shogakukan dibawah Tentoumusi comics mula dipasarkan pada 31 Julai 1971 sehingga 26 April 1996.

Sejumlah 1,344 cerita asal telah direka selama ini, yang diterbit oleh syarikat Shogakukan di bawah jenama komik Tentōmushi telah menghasilkan sebanyak 45 buah tankōbon. Cerita-cerita tersebut dikumpul dan disimpan dalam Perpustakaan Pusat Takaoka di bandar Toyama, Jepun, yang merupakan tempat kelahiran Fujiko. Doraemon merupakan salah satu manga terlaris dunia setelah lebih 100 juta salinan terjual.

Senarai jilid[sunting | sunting sumber]

Bil. Keluaran Jepun ISBN Jepun
01 1 Ogos 1974[1] ISBN 4-09-140001-9
02 1 September 1974[2] ISBN 4-09-140002-7
03 1 Oktober 1974[3] ISBN 4-09-140003-5
04 1 November 1974[4] ISBN 4-09-140004-3
05 1 Disember 1974[5] ISBN 4-09-140005-1
06 25 Disember 1974[6] ISBN 4-09-140006-X
07 2 May 1975[7] ISBN 4-09-140007-8
08 3 Julai 1975[8] ISBN 4-09-140008-6
09 1 November 1975[9] ISBN 4-09-140009-4
10 29 Mac 1976[10] ISBN 4-09-140010-8
11 30 Jun 1976[11] ISBN 4-09-140101-5
12 27 November 1976[12] ISBN 4-09-140102-3
13 31 Mac 1977[13] ISBN 4-09-140103-1
14 20 Disember 1977[14] ISBN 4-09-140104-X
15 27 Jun 1978[15] ISBN 4-09-140105-8
16 22 Disember 1978[16] ISBN 4-09-140106-6
17 27 Jun 1979[17] ISBN 4-09-140107-4
18 20 Disember 1979[18] ISBN 4-09-140108-2
19 28 Jun 1980[19] ISBN 4-09-140109-0
20 20 Disember 1980[20] ISBN 4-09-140110-4
21 25 April 1981[21] ISBN 4-09-140501-0
22 25 Julai 1981[22] ISBN 4-09-140502-9
23 19 Disember 1981[23] ISBN 4-09-140503-7
24 27 Mac 1982[24] ISBN 4-09-140504-5
25 28 Julai 1982[25] ISBN 4-09-140505-3
26 20 Disember 1982[26] ISBN 4-09-140506-1
27 28 Mac 1983[27] ISBN 4-09-140507-X
28 28 Julai 1983[28] ISBN 4-09-140508-8
29 16 Disember 1983[29] ISBN 4-09-140509-6
30 28 Mac 1984[30] ISBN 4-09-140510-X
31 28 Julai 1984[31] ISBN 4-09-140801-X
32 15 Disember 1984[32] ISBN 4-09-140802-8
33 28 Mac 1985[33] ISBN 4-09-140803-6
34 28 Julai 1985[34] ISBN 4-09-140804-4
35 16 Disember 1985[35] ISBN 4-09-140805-2
36 28 Mac 1986[36] ISBN 4-09-140806-0
37 28 Julai 1986[37] ISBN 4-09-140807-9
38 16 Disember 1986[38] ISBN 4-09-140808-7
39 16 Disember 1988[39] ISBN 4-09-140809-5
40 18 Disember 1989[40] ISBN 4-09-140810-9
41 28 Julai 1990[41] ISBN 4-09-141661-6
42 18 Disember 1990[42] ISBN 4-09-141662-4
43 14 Disember 1991[43] ISBN 4-09-141663-2
44 27 April 1993[44] ISBN 4-09-141664-0
45 26 April 1996[45] ISBN 4-09-141665-9

Doraemon Plus[sunting | sunting sumber]

Doraemon Plus (ドラえもん プラス) atau Doraemon + merupakan siri manga tambahan siri yang tidak termasuk dalam jiid 45 (empat puluh lima) manga asal, dan menerbitkan sebagai bab senarai hitam daripada jumlah manga asal. Doraemon Plus telah dikeluarkan pada enam jilid bermula pada 25 April 2005 hingga 6 Disember 2014 bagaimanapun 122 bab selebihnya tidak termasuk dalam enam jilid tersebut.

Senarai jilid[sunting | sunting sumber]

Bil. Keluaran Jepun ISBN Jepun
01 25 April 2005 ISBN 4-09-143301-4
02 25 Ogos 2005 ISBN 4-09-143302-2
03 25 Oktober 2005 ISBN 4-09-143303-0
04 25 Januari 2006 ISBN 4-09-143304-9
05 25 Mac 2006 ISBN 4-09-143305-7
05 1 Disember 2014 ISBN 978-4-09-141838-8

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "ドラえもん(TC) / 1" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai January 27, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  2. ^ "ドラえもん(TC) / 2" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai January 27, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  3. ^ "ドラえもん(TC) / 3" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai January 27, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  4. ^ "ドラえもん(TC) / 4" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai January 27, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  5. ^ "ドラえもん(TC) / 5" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai January 27, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  6. ^ "ドラえもん(TC) / 6" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  7. ^ "ドラえもん(TC) / 7" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  8. ^ "ドラえもん(TC) / 8" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  9. ^ "ドラえもん(TC) / 9" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  10. ^ "ドラえもん(TC) / 10" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  11. ^ "ドラえもん(TC) / 11" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  12. ^ "ドラえもん(TC) / 12" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  13. ^ "ドラえもん(TC) / 13" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  14. ^ "ドラえもん(TC) / 14" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  15. ^ "ドラえもん(TC) / 15" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  16. ^ "ドラえもん(TC) / 16" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  17. ^ "ドラえもん(TC) / 17" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  18. ^ "ドラえもん(TC) / 18" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  19. ^ "ドラえもん(TC) / 19" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  20. ^ "ドラえもん(TC) / 20" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  21. ^ "ドラえもん(TC) / 21" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  22. ^ "ドラえもん(TC) / 22" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  23. ^ "ドラえもん(TC) / 23" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  24. ^ "ドラえもん(TC) / 24" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  25. ^ "ドラえもん(TC) / 25" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  26. ^ "ドラえもん(TC) / 26" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  27. ^ "ドラえもん(TC) / 27" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  28. ^ "ドラえもん(TC) / 28" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  29. ^ "ドラえもん(TC) / 29" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  30. ^ "ドラえもん(TC) / 30" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  31. ^ "ドラえもん(TC) / 31" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  32. ^ "ドラえもん(TC) / 32" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  33. ^ "ドラえもん(TC) / 33" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  34. ^ "ドラえもん(TC) / 34" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  35. ^ "ドラえもん(TC) / 35" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  36. ^ "ドラえもん(TC) / 36" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  37. ^ "ドラえもん(TC) / 37" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  38. ^ "ドラえもん(TC) / 38" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  39. ^ "ドラえもん(TC) / 39" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  40. ^ "ドラえもん(TC) / 40" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  41. ^ "ドラえもん(TC) / 41" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  42. ^ "ドラえもん(TC) / 42" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  43. ^ "ドラえもん(TC) / 43" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  44. ^ "ドラえもん(TC) / 44" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  45. ^ "ドラえもん(TC) / 45" (dalam bahasa Japanese). Shogakukan. Dicapai May 30, 2010.  Parameter |trans_title= tidak diketahui diabaikan (bantuan)