Senarai kabupaten dan kota di Indonesia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Daftar ini menyenaraikan Daerah Tingkat II Indonesia; iaitu kota dan kabupaten yang dibahagi kepada provinsi. Semua provinsi diletakkan di bawah pulau atau daerah.

Sumatera[sunting | sunting sumber]

Nanggroe Aceh Darussalam:[sunting | sunting sumber]

  1. Aceh Barat
  2. Aceh Barat Daya
  3. Aceh Besar
  4. Aceh Jaya
  5. Aceh Selatan
  6. Aceh Singkil
  7. Aceh Tamiang
  8. Aceh Tengah
  9. Aceh Tenggara
  10. Aceh Timur
  11. Aceh Utara
  12. Bener Meriah
  13. Bireuen
  14. Gayo Lues
  15. Nagan Raya
  16. Pidie
  17. Simeulue
  18. Kota Banda Aceh
  19. Kota Langsa
  20. Kota Lhokseumawe
  21. Kota Sabang

Sumatera Utara:[sunting | sunting sumber]

  1. Asahan
  2. Binjai
  3. Dairi
  4. Deli Serdang
  5. Humbang Hasundutan
  6. Karo
  7. Labuhan Batu
  8. Langkat
  9. Mandailing Natal
  10. Nias
  11. Nias Selatan
  12. Pakpak Bharat
  13. Samosir
  14. Serdang Bedagai
  15. Simalungun
  16. Tapanuli Selatan
  17. Tapanuli Tengah
  18. Tapanuli Utara
  19. Toba-Samosir
  20. Kota Binjai
  21. Kota Medan
  22. Kota Padang Sidempuan
  23. Kota Pematang Siantar
  24. Kota Sibolga
  25. Kota Tanjung Balai
  26. Kota Tebing Tinggi

Bengkulu:[sunting | sunting sumber]

  1. Kota Bengkulu
  2. Bengkulu Selatan
  3. Bengkulu Utara
  4. Kaur
  5. Kepahiang
  6. Lebong
  7. Muko-muko
  8. Rejang Lebong
  9. Seluma

Jambi:[sunting | sunting sumber]

  1. Kota Jambi
  2. Batanghari
  3. Bungo
  4. Tebo
  5. Kerinci
  6. Merangin
  7. Muaro Jambi
  8. Sarolangun
  9. Tanjung Jabung Barat
  10. Tanjung Jabung Timur

Riau:[sunting | sunting sumber]

  1. Bengkalis
  2. Indragiri Hilir
  3. Indragiri Hulu
  4. Kampar
  5. Kuantan Singingi
  6. Pelalawan
  7. Rokan Hulu
  8. Rokan Hilir
  9. Siak
  10. Dumai
  11. Kota Pekanbaru

Sumatera Barat:[sunting | sunting sumber]

  1. Agam
  2. Dharmasraya
  3. Limapuluh Koto
  4. Mentawai
  5. Padang Pariaman
  6. Pasaman
  7. Pasaman Barat
  8. Pesisir Selatan
  9. Sawahlunto Sijunjung
  10. Solok kabupaten
  11. Solok Selatan
  12. Tanah Datar
  13. Kota Bukittinggi
  14. Kota Padang
  15. Kota Padang Panjang
  16. Kota Pariaman
  17. Kota Payakumbuh
  18. Kota Sawahlunto
  19. Kota Solok

Sumatera Selatan:[sunting | sunting sumber]

  1. Banyuasin
  2. Lahat
  3. Muara Enim
  4. Musi Banyuasin
  5. Musi Rawas
  6. Ogan Ilir
  7. Ogan Komering Ilir
  8. Ogan Komering Ulu
  9. Ogan Komering Ulu Selatan
  10. Ogan Komering Ulu Timur
  11. Kota Lubuk Linggau
  12. Kota Pagar Alam
  13. Kota Palembang
  14. Kota Prabumulih
  15. Empat Lawang

Lampung:[sunting | sunting sumber]

  1. Lampung Barat
  2. Lampung Selatan
  3. Lampung Tengah
  4. Lampung Timur
  5. Lampung Utara
  6. Tenggamus
  7. Tulang Bawang
  8. Way Kanan
  9. Pesawaran
  10. Pringsewu
  11. Tulangbawang Barat
  12. Mesuji
  13. Kota Bandar Lampung
  14. Kota Metro

Kepulauan Bangka Belitung:[sunting | sunting sumber]

  1. Bangka
  2. Bangka Barat
  3. Bangka Selatan
  4. Bangka Tengah
  5. Belitung
  6. Belitung Timur
  7. Kota Pangkal Pinang

Kepulauan Riau:[sunting | sunting sumber]

  1. Karimun
  2. Bintan
  3. Lingga
  4. Natuna
  5. Kota Batam
  6. Kota Tanjung Pinang

Jawa[sunting | sunting sumber]

Banten:[sunting | sunting sumber]

  1. Lebak
  2. Pandeglang
  3. Serang
  4. Tangerang
  5. Kota Cilegon
  6. Kota Tangerang

Jawa Barat:[sunting | sunting sumber]

  1. Bandung
  2. Bekasi
  3. Bogor
  4. Ciamis
  5. Cianjur
  6. Cirebon
  7. Depok
  8. Garut
  9. Indramayu
  10. Karawang
  11. Kuningan
  12. Majalengka
  13. Purwakarta
  14. Subang
  15. Sukabumi
  16. Sumedang
  17. Tasik Malaya
  18. Kota Bandung
  19. Kota Banjar
  20. Kota Bekasi
  21. Kota Bogor
  22. Kota Cimahi
  23. Kota Cirebon
  24. Kota Depok
  25. Kota Sukabumi
  26. Kota Tasik Malaya

Jakarta:[sunting | sunting sumber]

  1. Jakarta Barat
  2. Jakarta Pusat
  3. Jakarta Selatan
  4. Jakarta Timur
  5. Kepulauan Seribu, kabupaten

Jawa Tengah:[sunting | sunting sumber]

  1. Banjarnegara
  2. Banyumas
  3. Batang
  4. Blora
  5. Boyolali
  6. Brebes
  7. Cilacap
  8. Demak
  9. Grobogan
  10. Jepara
  11. Karanganyar
  12. Kebumen
  13. Kendal
  14. Klaten
  15. Kudus
  16. Magelang
  17. Pati
  18. Pekalongan
  19. Pemalang
  20. Purbalingga
  21. Purworejo
  22. Rembang
  23. Semarang
  24. Sragen
  25. Sukoharjo
  26. Tegal
  27. Temanggung
  28. Wonogiri
  29. Wonosobo
  30. Kota Magelang
  31. Kota Pekalongan
  32. Kota Salatiga
  33. Kota Surakarta
  34. Kota Tegal

Jawa Timur:[sunting | sunting sumber]

  1. Bangkalan
  2. Banyuwangi
  3. Blitar
  4. Bojonegoro
  5. Bondowoso
  6. Gresik
  7. Jember
  8. Jombang
  9. Kediri
  10. Lamongan
  11. Lumajang
  12. Madiun
  13. Magetan
  14. Malang
  15. Mojokerto
  16. Nganjuk
  17. Ngawi
  18. Pacitan
  19. Pamekasan
  20. Pasuruan
  21. Ponorogo
  22. Probolinggo
  23. Sampang
  24. Sidoarjo
  25. Situbondo
  26. Sumenep
  27. Kota Surabaya
  28. Trenggalek
  29. Tuban
  30. Tulungagung
  31. Kota Batu
  32. Kota Blitar
  33. Kota Kediri
  34. Kota Madiun
  35. Kota Malang
  36. Kota Mojokerto
  37. Kota Pasuruan
  38. Kota Probolinggo

Yogyakarta:[sunting | sunting sumber]

  1. Bantul
  2. Gunung Kidul
  3. Kulon Progo
  4. Sleman
  5. Kota Yogyakarta

Nusa Tenggara[sunting | sunting sumber]

Bali:[sunting | sunting sumber]

  1. Badung
  2. Bangli
  3. Buleleng
  4. Gianyar
  5. Jembrana
  6. Karangasem
  7. Klungkung
  8. Tabanan
  9. Kota Denpasar

Nusa Tenggara Barat:[sunting | sunting sumber]

  1. Bima
  2. Dompu
  3. Lombok Barat
  4. Lombok Tengah
  5. Lombok Timur
  6. Sumbawa
  7. Sumbawa Barat
  8. Kota Bima
  9. Kota Mataram

Nusa Tenggara Timur:[sunting | sunting sumber]

  1. Alor
  2. Belu
  3. Ende
  4. Flores Timur
  5. Kupang
  6. Manggarai
  7. Manggarai Barat
  8. Ngada
  9. Rote Ndao
  10. Sikka
  11. Sumba Barat
  12. Sumba Timur
  13. Timor Tengah Selatan
  14. Timor Tengah Utara
  15. Kota Kupang

Kalimantan[sunting | sunting sumber]

Kalimantan Barat:[sunting | sunting sumber]

  1. Bengkayang
  2. Kapuas Hulu
  3. Ketapang
  4. Landak
  5. Melawi
  6. Pontianak
  7. Sambas
  8. Sanggau
  9. Sekadau
  10. Sintang
  11. Kota Pontianak
  12. Kota Singkawang

Kalimantan Selatan:[sunting | sunting sumber]

  1. Balangan
  2. Banjar
  3. Barito Kuala
  4. Hulu Sungai Selatan
  5. Hulu Sungai Tengah
  6. Hulu Sungai Utara
  7. Kota Baru
  8. Tabalong
  9. Tanah Bumbu
  10. Tanah Laut
  11. Tapin
  12. Kota Banjarmasin
  13. Kota Banjarbaru

Kalimantan Tengah:[sunting | sunting sumber]

  1. Barito Selatan
  2. Barito Timur
  3. Barito Utara
  4. Gunung Mas
  5. Kapuas kabupaten
  6. Katingan
  7. Kotawaringin Barat
  8. Kotawaringin Timur
  9. Lamandau
  10. Murung Raya
  11. Pulang Pisau
  12. Seruyan
  13. Sukamara
  14. Kota Palangkaraya

Kalimantan Timur:[sunting | sunting sumber]

  1. Berau
  2. Bulungan
  3. Kutai Barat
  4. Kutai Kertanegara-
  5. Kutai Timur
  6. Malinau
  7. Nunukan
  8. Penajam Paser Utara
  9. Pasir
  10. Kota Balikpapan
  11. Kota Bontang
  12. Kota Samarinda
  13. Kota Tarakan

Sulawesi[sunting | sunting sumber]

Gorontalo:[sunting | sunting sumber]

  1. Boalemo
  2. Bone Bolango
  3. Gorontalo
  4. Pohuwato
  5. Kota Gorontalo

Sulawesi Selatan:[sunting | sunting sumber]

  1. Bantaeng
  2. Barru
  3. Bone
  4. Bulukumba
  5. Enrekang
  6. Gowa
  7. Jeneponto
  8. Luwu
  9. Luwu Timur
  10. Luwu Utara
  11. Majene
  12. Mamasa
  13. Mamuju
  14. Mamuju Utara
  15. Maros
  16. Pangkep
  17. Pinrang
  18. Polewali Mamasa
  19. Selayar
  20. Sidenreng Rappang
  21. Sinjai
  22. Soppeng
  23. Takalar
  24. Tana Toraja
  25. Wajo
  26. Kota Makassar, Ujungpandang
  27. Kota Pare-Pare
  28. Kota Palopo

Sulawesi Tenggara:[sunting | sunting sumber]

  1. Bombana
  2. Buton
  3. Kendari
  4. Kolaka
  5. Kolaka Utara
  6. Konawe Selatan
  7. Muna
  8. Wakatobi
  9. Kota Bau-bau
  10. Kota Kendari

Sulawesi Tengah:[sunting | sunting sumber]

  1. Banggai
  2. Banggai Kepulauan
  3. Buol
  4. Donggala
  5. Morowali
  6. Parigi Moutong
  7. Poso
  8. Tojo Una-una
  9. Toli-Toli
  10. Kota Palu

Sulawesi Utara:[sunting | sunting sumber]

  1. Bolaang Mongondow
  2. Minahasa
  3. Minahasa Selatan
  4. Minahasa Utara
  5. Kepulauan Sangihe
  6. Kepulauan Talaud
  7. Kota Bitung
  8. Kota Manado
  9. Kota Tomohon

Maluku dan Papua[sunting | sunting sumber]

Maluku:[sunting | sunting sumber]

  1. Kota Ambon
  2. Buru
  3. Kepulauan Aru
  4. Seram Bagian Barat
  5. Seram Bagian Timur
  6. Maluku Tengah
  7. Maluku Tenggara
  8. Maluku Tenggara Barat

Maluku Utara:[sunting | sunting sumber]

  1. Halmahera Barat
  2. Halmahera Selatan
  3. Halmahera Tengah
  4. Halmahera Timur
  5. Halmahera Utara
  6. Kepulauan Sula
  7. Kota Ternate
  8. Kota Tidore

Irian Jaya Barat[sunting | sunting sumber]

  1. Fakfak
  2. Kaimana
  3. Kepulauan Raja Ampat
  4. Manokwari
  5. Sorong
  6. Sorong Selatan
  7. Teluk Bintuni
  8. Teluk Wondama
  9. Kota Sorong

Papua (Irian Jaya):[sunting | sunting sumber]

  1. Asmat
  2. Biak Numfor
  3. Boven Digoel
  4. Jayapura
  5. Jayawijaya
  6. Keerom
  7. Mappi
  8. Merauke
  9. Mimika
  10. Paniai
  11. Pegunungan Bintang
  12. Puncak Jaya
  13. Sarmi
  14. Supiori
  15. Tolikara
  16. Yahukimo
  17. Yapen Waropen
  18. Waropen
  19. Kota Jayapura