Senarai kawasan kejiranan di Vancouver, British Columbia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Kawasan kejiranan Vancouver adalah suatu campuran pelbagai gaji dan kegunaan dapat ditemukan di jalur kecil tanah terletak di Lower Mainland. Banyak orang memanggil Vancouver rumah adalah sebenarnya penduduk subbandar Vancouver:

Kawasan kejiranan Vancouver

Ini adalah senarai kawasan kejiranan bandar dengan penjelasan ringkas:

Central[sunting | sunting sumber]

 • Downtown Vancouver adalah kawasan bisnes utama atau pusat Vancouver. Bisnes utama mempunyai pejabat-pejabat dan menara-menara mereke terletak di sini. Tempat-tempat hiburan dan tempat makan ditemukan di sini. Ada perumahan di kawasn ini. Banyaknya bertingkat tinggi dan pangsapuri.
 • West End adalah campuran komersial dan kawasan kediaman. Perumahan adalah campuran pangsapuri dan kondominium. Ia adalah rumah pada komuniti gay bandar ini.
 • Yaletown adalah kawasan warisan bandar. Terdahulunya tempat bermulanya gudang-gudang bandar, kawasan ini telah digiatkan semula dengan perkembangan komersial dan kediaman. Rumah pada golongan pertengahan dengan campuran kondominium dan pangsapuri. Kawasan ini terletak di sepanjang False Creek dan seawall.
 • Coal Harbour adalah bekas kawasan pelabuhan bandar Vancouver. Seperti Yaletown, kawasan ini telah dibangunkan semula untuk kediaman dan sesetengah bisnes. Rumah pada penduduk golongan pertengahan.
 • Gastown adalah suatu lagi kawasan warisan bandar. Sesetengah jalan masih ada cobblestone. Kedai-kedai pelancong ditemukan berhampiran dengan Gastown Steam Clock terkenal. Kawasan ini bercampuran penduduk golongan pertengahan dan bawah tinggal di pangsapuri, kondominium dan pagu.
 • Pekan Cina, Vancouver adalah di mana pendatang Cina menubuhkan rumah-rumah dan bisnes apabila mereka pertama kali pindah di Vancouver. Kawasan-kawasan kediaman adalah rumah pada penduduk gaji rendah di pangsapuri. Ada sesetengah gudang terletak di kawasan ini.
 • Downtown Eastside adalah kawasan terbiar bandar. Ia adalah rumah pada yang tiada tempat berteduh dan penagih dadah. Penduduk gaji rendah tinggal di sini di pangsapuri atau hotel 1900an.

West Side[sunting | sunting sumber]

adalah sebuah kawasan pelancongan di kawasan bandar. Pasar orang ramai terkenal adalah tempat bermulanya pelbagai kedai dan kedai makan. Sebuah tempat perlindungan artis didapati berhampiran. Perumahan terdiri dari co-ops, pangsapuri dan kondominium.
sebuah kawasan kejiranan golongan pertengahan di tengah-tengah bandar. Penduduk kawasan ini tinggal dalam rumah-rumah rumah berasingan dari 1970an, sesetengah adalah harta tanah warisan. Oakridge Shopping Centre terletak di kawasan ini.
adalah sebuah komuniti tepi pantai dengan pemandangan English Bay. Campuran rumah dan kedai.
adalah rumah pada orang kaya bandar Vancouver. Rumah-rumah berasingan besar ditemukan di sini dan sesetengah adalah harta tanah warisan dari pra-1950an.
 • South Cambie
 • West Point Grey adalah sebuah kawasan kejiranan pra-1976 dengan campuran pelajar universiti dan keluarga tempatan. Sesetengah rumah mewah ditemukan di sini.

East Side[sunting | sunting sumber]

adalah salah satu kawasan pelbagai budaya Vancouver. Campuran pembangunan kediaman dan komersial di kawasan ini.
adalah satu lagi kawasan pelbagai budaya bandar. Bisnes sektor khidmat terletak di sini. Perumahan pra-1960 ditemukan di sini. Ia adalah rumah pada Hastings Park.
 • Kensington-Sunrise
adalah suatu lagi enklaf pelbagai budaya bandar. Kawasan ini mempunyai satu-satunya tasik bandar, Tasik Trout. Komuniti gaji campuran dengan pangsapuri-pangsapuri dan rumah-rumah pra-1960.
adalah sebuah komuniti dengan pembangunan kediaman dan bisnes. Berhampiran dengan gudang terletak di sini. Penduduk satu dan gaji rendah tinggal di sini.
 • Main Street-Riley Park
adalah tempat bermulanya kedai vintaj dan antik bandar, tetapi juga komuniti golongan pertengahan. Rumah-rumah dan pangsapuri-pangsapuri adalah bentuk-bentuk utama rumah. Queen Elizabeth Park didapati di sini dan juga puncak tertinggi bandar.
adalah rumah pada pendatang Cina yang lebih baru. Kawasan ini rumah pada penduduk gaji rendah.

South Vancouver[sunting | sunting sumber]

berhampiran dengan UBC dan rumah pada banyak pelajar. Ada keluarga golongan pertengahan dan atas. Rumah-rumah bercampuran dengan unit sewa.
adalah sebuah kawasan mewah bandar dengan rumah-rumah dibina pada zaman 1970an.
adalah sebuah lagi kawasan pelbagai etnik bandar. Penduduk gaji lebih rendah tinggal di unit berkemampuan atau sewa (rumah, pangsapuri, rumah dibahagikan). Ada bisnes-bisnes terletak di kawasan ini.
 • Sunset-Victoria-Fraserview
adalah rumah pada penduduk dan restoran Punjabi. Sesetengah rumah dirujukkan sebagai "Vancouver Specials". Kawasan ini mempunyai pemandangan Fraser River dan mountains. Pangsapuri-pangsapuri bertingkat rendah, rumah-rumah dan sewa-swa ditemu di sini.
 • Renfrew-Killarney
bercampuran kawasan kejiranan pelbagi budaya. Rumah-rumah bermula pada 1970an (rumah-rumah baris, pangsapuri dan sewa).

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]