Senarai kementerian Thailand

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Kementerian Kerajaan Thailand (Bahasa Thai: กระทรวง: Krasuang) adalah agensi pemerintah yang terdiri dari badan eksekutif Kerajaan Thailand. Setiap kementerian diketuai oleh menteri (Bahasa Thai: รัฐมนตรีว่าการกระทรวง, RTGSRatthamontri Wa Kan Krasuang) dan, bergantung pada Perdana Menteri, beberapa timbalan menteri (Bahasa Thai: รัฐมนตรีช่วยว่าการกระทรวง) . Gabungan ketua-ketua agensi ini membentuk Kabinet Thailand. Terdapat 19 kementerian.[1] Gabungan para pegawai jabatan ini membentuk perkhidmatan awam Thailand.

Kementerian[sunting | sunting sumber]

Nama Kementerian Lokasi Ditubuhkan Menteri Mohor Laman Web[2]
English Thai Imej Nama
Pejabat Perdana Menteri สำนักนายกรัฐมนตรี Dusit, Bangkok 1933 Anucha Nakasai Anucha Nakasai.jpg
Seal of the Office of the Prime Minister of Thailand.svg
Mohor Rajasiha dan Gajasiha, Pembela Perlembagaan https://www.thaigov.go.th/
Kementerian Pertahanan

(MOD)

กระทรวงกลาโหม Phra Nakhon, Bangkok 1887 Prayut Chan-o-cha Prayut Chan-o-cha (cropped) 2016.jpg
Emblem of the Ministry of Defence of Thailand.svg
Mohor Angkatan Tentera Thai https://www.mod.go.th/
Kementerian Kewangan

(MOF)

กระทรวงการคลัง Phaya Thai, Bangkok 1875 Arkhom Termpittayapaisith Arkhom Termpittayapaisith in London - 2017 (37884414075) (cropped).jpg
Seal of the Ministry of Finance of Thailand.svg
Mohor Burung Cenderawasih https://www.mof.go.th/
Kementerian Luar Negeri

(MFA)

กระทรวงการต่างประเทศ Ratchathewi, Bangkok 1840 Don Pramudwinai Don Pramudwinai in 2017.jpg
Seal of the Minister of Foreign Affair of Thailand.svg
Mohor Teratai Kristal https://www.mfa.go.th/
Kementerian Pelancongan dan Sukan

(MOTS)

กระทรวงการท่องเที่ยวและกีฬา Pom Prap Sattru Phai, Bangkok 2002 Pipat Ratchakitprakarn Mohor Dewa Kekuatan di belakang Airawata https://www.mots.go.th/
Kementerian Pembangunan Sosial dan Keselamatan Manusia

(MSDHS)

กระทรวงการพัฒนาสังคมและความมั่นคงของมนุษย์ Pom Prap Sattru Phai, Bangkok 2002 Juti Krairiksh Juti Krairerk cropped 1.jpg
กระทรวงการพัฒนาสังคมและความมั่นคงของมนุษย์.png
Mohor Dewa Makhluk https://www.m-society.go.th/home.php
Kementerian Pendidikan Tinggi, Sains, Penyelidikan dan Inovasi

(MHESI)

กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม Ratchathewi, Bangkok 2019 Anek Laothamatas
ตราเครื่องหมายราชการแห่งกระทรวง อว.png
Mohor Vajra https://www.mhesi.go.th/
Kementerian Pertanian dan Koperasi

(MOAC)

กระทรวงเกษตรและสหกรณ์ Ratchathewi, Bangkok 1892 Chalermchai Sri-on นายกรัฐมนตรีเรียกประชุมรัฐมนตรีและหน่วยงานที่เกี่ยวข้อ - Flickr - Abhisit Vejjajiva (3).jpg
Seal of the Ministry of Agriculture and Cooperatives of Thailand.svg
Mohor Varuna di belakang Naga https://www.moac.go.th/site-home
Kementerian Pengangkutan

(MOT)

กระทรวงคมนาคม Pom Prap Sattru Phai, Bangkok 1912 Saksayam Chidchob
Seal of the Ministry of Transport of Thailand.svg
Mohor Rama di atas Kereta Kuda https://www.mot.go.th/
Kementerian Ekonomi Digital dan Masyarakat

(MDES)

กระทรวงดิจิทัลเพื่อเศรษฐกิจและสังคม Kompleks Kerajaan Chaeng Watthana, Bangunan B, Jalan Chaeng Watthana, Lak Si, Bangkok 2016 Chaiwut Thanakamanusorn ชัยวุฒิ ธนาคมานุสรณ์ 2020.jpg
Emblem of the Ministry of Digital Economy and Society of Thailand.png
Mohor Budha https://www.mdes.go.th/
Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar

(MNRE)

กระทรวงทรัพยากรธรรมชาติและสิ่งแวดล้อม Phaya Thai, Bangkok 2002 Varawut Silpa-archa Fail:นายวราวุธ ศิลปอาชา.jpg
ตรากระทรวงทรัพยากรHD.png
Mohor Perisai Alam http://www.mnre.go.th/
Kementerian Tenaga

(MOE)

กระทรวงพลังงาน Chatuchak, Bangkok 2002 Supattanapong Punmeechaow
Seal of the Ministry of Energy of Thailand.svg
Mohor Lokuttara https://energy.go.th/2015/
Kementerian Perdagangan

(MOC)

กระทรวงพาณิชย์ Mueang Nonthaburi, Nonthaburi 1892 Jurin Laksanawisit Jurin Laksanawisit 2009 (cropped).jpg
Lanchakon (1950, p. 71b).svg
Mohor Vishvakarma https://www.moc.go.th/
Kementerian Dalam Negeri

(MOI)

กระทรวงมหาดไทย Phra Nakhon, Bangkok 1892 Anupong Paochinda Anupong Paochinda (in 1st Infantry Regiment's royal guard uniform).jpg
Lanchakon (1950, p. 67a).svg
Mohor Singa https://edw-webmoi.moi.go.th/moi/
Kementerian Kehakiman

(MOJ)

กระทรวงยุติธรรม Lak Si, Bangkok 1891 Somsak Thepsuthin
Seal of the Ministry of Justice of Thailand.svg
Mohor Penimbang Keadilan https://www.moj.go.th/index.php
Kementerian Buruh

(MOL)

กระทรวงแรงงาน Din Daeng, Bangkok 1993 Suchart Chomklin
Emblem of Ministry of Labour (Thailand).png
Mohor Tiga Dewa https://www.mol.go.th/
Kementerian Kebudayaan กระทรวงวัฒนธรรม Huai Khwang, Bangkok 2002 Itthiphol Khunpluem Itthiphol Kunplome by Trisorn Triboon D85 5978.jpg
Seal of the Ministry of Culture of Thailand.svg
Mohor Illumed Baldachin https://www.m-culture.go.th/th/index.php
Kementerian Pendidikan

(MOE)

กระทรวงศึกษาธิการ Dusit, Bangkok 1892 Trinuch Thienthong
กระทรวงศึกษา.gif
Mohor Roda Perundangan http://www.moe.go.th/
Kementerian Kesihatan Awam

(MOPH)

กระทรวงสาธารณสุข Mueang Nonthaburi, Nonthaburi 1942 Anutin Charnvirakul อนุทิน ชาญวีรกูล 2019 ครอบตัด.jpg
Seal of the Ministry of Public Health of Thailand.svg
Mohor Caduceus

(Renew Seal Design in 2016)

https://www.moph.go.th/index.php
Kementerian Industri กระทรวงอุตสาหกรรม Ratchathewi, Bangkok 1942 Suriya Juangroongruangkit Suriya Juangroongruangkit.jpg
Seal of the Ministry of Industry of Thailand.svg
Mohor Lautan Susu Narayana Churning https://www.industry.go.th/


Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Government Agencies". Office of the Prime Minister (OPM) (Thailand). Dicapai pada 5 July 2016.
  2. ^ ""Thai Government Agency"". Dicapai pada 19 March 2021.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Government of Thailand Templat:Thailand topics