Senarai ketua kerajaan negara-negara Komanwel

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Ketua Kerajaan Komanwel (CHOG) adalah nama kolektif untuk pemimpin pemerintah negara-negara dengan keanggotaan dalam Negara-negara Komanwel. Mereka dijemput menghadiri Mesyuarat Ketua-Ketua Kerajaan Komanwel[1] setiap dua tahun, dengan kebanyakan negara diwakili oleh ketua kerajaan atau ketua negara mereka.

Ketua terkini[sunting | sunting sumber]

Negara Komanwel Ketua kerajaan Pemegang jawatan terkini Sejak Gambar
Antigua dan Barbuda Antigua dan Barbuda Perdana Menteri Gaston Browne 13 Jun 2014 Commonwealth Heads of Government Meeting - 2018 (40666408505) (cropped).jpg
Australia Australia Perdana Menteri Anthony Albanese 23 Mei 2022 Anthony Albanese 2013 (cropped) (cropped).jpg
Bahamas The Bahamas Perdana Menteri Philip Davis 17 September 2021 Philip Brave Davis Upscaled.jpg
Bangladesh Bangladesh Perdana Menteri Sheikh Hasina 6 Januari 2009 Sheikh Hasina in New York - 2018 (44057292035) (cropped).jpg
Barbados Barbados Perdana Menteri Mia Mottley 25 Mei 2018 2019 Mia Mottley (cropped 2).jpg
Belize Belize Perdana Menteri Juan Briceño 12 November 2020 John Briceño (cropped).jpg
Botswana Botswana Presiden Mokgweetsi Masisi 1 April 2018 Mokgweetsi Masisi (May 2018).jpg
Brunei Brunei Sultan dan Perdana Menteri Hassanal Bolkiah 1 Januari 1984 Hassanal Bolkiah.jpg
Cameroon Cameroon Presiden Paul Biya 6 November 1982 Paul Biya 2014.png
Kanada Canada Perdana Menteri Justin Trudeau 4 November 2015 Trudeau visit White House for USMCA (cropped).jpg
Cyprus Cyprus Presiden Nicos Anastasiades 28 Februari 2013 Nicos Anastasiades 2019.jpg
Dominika Dominica Perdana Menteri Roosevelt Skerrit 8 Januari 2004 RooseveltSkerrit.jpg
Eswatini Eswatini Perdana Menteri Cleopas Dlamini 19 Julai 2021 Coat of arms of Eswatini.svg
Fiji Fiji Perdana Menteri Sitiveni Rabuka 24 Disember 2022 Sitiveni Rabuka July 2016.jpg
Gambia Gambia Presiden Adama Barrow 17 Januari 2017 Adama Barrow - 2018 (39774084330) (cropped).jpg
Ghana Ghana Presiden Nana Akufo-Addo 7 Januari 2017 Nana Akufo-Addo at European Development Days 2017.jpg
Grenada Grenada Perdana Menteri Dickon Mitchell 24 Jun 2022 Dickon Mitchell July 2022 2.jpg
Guyana Guyana Presiden Irfaan Ali 2 Ogos 2020 Irfaan Ali.png
India India Perdana Menteri Narendra Modi 26 Mei 2014 PM Modi Portrait(cropped).jpg
Jamaica Jamaica Perdana Menteri Andrew Holness 3 Mac 2016 Andrew Holness crop.jpg
Kenya Kenya Presiden William Ruto 13 September 2022 Ruto at WTO Public Forum 2014 (cropped).jpg
Kiribati Kiribati Presiden Taneti Maamau 11 Mac 2016 Taneti Mamau.jpg
Lesotho Lesotho Perdana Menteri Sam Matekane 28 Oktober 2022 Sam Matekane candidate (cropped).jpg
Malawi Malawi Presiden Lazarus Chakwera 28 Jun 2020 Lazarus Chakwera Profile.png
Malaysia Malaysia Perdana Menteri Anwar Ibrahim 24 November 2022 Anwar Ibrahim, Deputy Prime Minister, Malaysia (1993-98) (14452317635) (cropped).jpg
Maldives Maldives Presiden Ibrahim Mohamed Solih 17 November 2018 Ibrahim Mohamed Solih official portrait (cropped).jpg
Malta Malta Perdana Menteri Robert Abela 13 Januari 2020
Mauritius Mauritius Perdana Menteri Pravind Jugnauth 23 Januari 2017 Pravind Jugnauth.jpg
Mozambique Mozambique Presiden Filipe Nyusi 15 Januari 2015 Filipe Nyusi 2016-09-14.jpg
Namibia Namibia Presiden Hage Geingob 21 Mac 2015 H.E. Hage Gottfried Geingob (cropped).jpg
Nauru Nauru Presiden Russ Kun 28 September 2022 Russ Kun 2020.jpg
New Zealand New Zealand Perdana Menteri Chris Hipkins 25 Januari 2023 Chris Hipkins Jan 2023 (cropped).jpg
Nigeria Nigeria Presiden Muhammadu Buhari 29 Mei 2015 Muhammadu Buhari 2015-07-21.jpg
Pakistan Pakistan Perdana Menteri Shehbaz Sharif 11 April 2022 CM Punjab Shehbaz Hajra (35706248992) (cropped).jpg
Papua New Guinea Papua New Guinea Perdana Menteri James Marape 30 Mei 2019 Marape 190614 Haus Lotu (2) (cropped).jpg
Rwanda Rwanda Presiden Paul Kagame 22 April 2000 Paul Kagame 2014.jpg
Saint Kitts dan Nevis Saint Kitts dan Nevis Perdana Menteri Terrance Drew 6 Ogos 2022 Terrance Drew (cropped).jpg
Saint Lucia Saint Lucia Perdana Menteri Philip J. Pierre 27 Julai 2021 Philip J Pierre Christmas 2020 (cropped).png
Saint Vincent dan Kepulauan Grenadine Saint Vincent dan the Grenadines Perdana Menteri Ralph Gonsalves 28 Mac 2001 Ralph Gonsalves.jpg
Samoa Samoa Perdana Menteri Fiamē Naomi Mata'afa 24 Mei 2021 Fiame Naomi Mataafa (portrait).jpg
Seychelles Seychelles Presiden Wavel Ramkalawan 26 Oktober 2020 Wavel Ramkalawan (face) 2020.jpg
Sierra Leone Sierra Leone Presiden Julius Maada Bio 4 April 2018 Julius Maada Bio - 2020 (cropped).jpg
Singapura Singapore Perdana Menteri Lee Hsien Loong 12 Ogos 2004 Lee Hsien Loong June 2018.JPG
Kepulauan Solomon Kepulauan Solomon Perdana Menteri Manasseh Sogavare 24 April 2019 Manasseh Sogavare 2014.jpg
Afrika Selatan South Africa Presiden Cyril Ramaphosa 14 Februari 2018 Cyril Ramaphosa (29653248377) (cropped).jpg
Sri Lanka Sri Lanka Presiden Ranil Wickremesinghe 21 Julai 2022 The Prime Minister, Shri Narendra Modi meeting the Prime Minister of the Democratic Socialist Republic of Sri Lanka, Mr. Ranil Wickremesinghe, at Hyderabad House, in New Delhi on September 15, 2015 (cropped).jpg
Tanzania Tanzania Presiden Samia Suluhu Hassan 19 Mac 2021 Samia Suluhu Hassan in May 2017.jpg
Tonga Tonga Perdana Menteri Siaosi Sovaleni 27 Disember 2021 Siaosi Sovaleni June 2022.jpg
Trinidad dan Tobago Trinidad dan Tobago Perdana Menteri Keith Rowley 9 September 2015 KeithRowley.jpg
Tuvalu Tuvalu Perdana Menteri Kausea Natano 19 September 2019 Kausea Natano June 2022.jpg
Uganda Uganda Presiden Yoweri Museveni 29 Januari 1986 Yoweri Museveni September 2015.jpg
United Kingdom United Kingdom Perdana Menteri Rishi Sunak 25 Oktober 2022 Rishi Sunak October 2022.jpg
Vanuatu Vanuatu Perdana Menteri Ishmael Kalsakau 4 November 2022 Ishmael Kalsakau 2022 (cropped).png
Zambia Zambia Presiden Hakainde Hichilema 24 Ogos 2021 Hakainde Hichilema 2014.jpg

Rujukan[sunting | sunting sumber]