Senarai ketua negara Azerbaijan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Senarai ketua negara kerajaan Azerbaijan sejak 1918 hingga sekarang. Seramai 25 orang telah dilantik untuk menjawat jawatan ini dengan malangkaui tiga (3) era pemerintahan. Pemerintah yang termuda mentadbir ialah Grigory Kaminsky (25 tahun) dan pemerintah yang tertua ialah Heydar Aliyev (70 tahun).

Pemerintah sejak tahun 1918[sunting | sunting sumber]

Republik Demokratik Azerbaijan
(Azerbaijan Democratic Republic)
(1918–1920)
[sunting | sunting sumber]

Pengerusi Lembaga Kebangsaan Azi=erbaijan
No. Presiden Tempoh pentadbiran Parti politik Kerajaan Penyandang Rujukan
Foto Nama Penggal mula Penggal tamat Tempoh pemerintahan
(hari)
1 Mammad Amin Rasulzade.jpg Mammad Amin Rasulzade
Məmməd Əmin Rəsulzadə
(1884–1955)
28 Mei 1918 7 Disember 1918 193 Musavat
1. Rasulzade I 1918 [1]
Di pilih sebagai Presiden Azerbaijan pertama; memenangi Pertempuran Baku; berpendirian neutral di dalam Perang saudara Russia; mewujudkan Angkatan Tentera Azerbaijan.
Pengerusi Parlimen
No. Pengerusi Parlimen Tempoh pentadbiran Parti politik Kerajaan Penyandang Rujukan
Foto Nama Penggal mula Penggal tamat Tempoh pentadbiran
(hari)
1 Topch.jpg Alimardan Topchubashov
Əlimərdan Topçubaşov
(1862–1934)
7 Disember 1918 27 April 1920 507 Ittifaq al-Muslimin
1. Topchubashov I 1918 [2]
Pemilihan secara de facto Republik Demokratik Azerbaijan.

Republik Persekutuan Sosialis Soviet Transkaukasian
(Transcaucasian Socialist Federative Soviet Republic) (1922–1936) dan Republik Sosialis Soviet Azerbaijan
(Azerbaijan Soviet Socialist Republic) (1936–1991)
[sunting | sunting sumber]

Pengerusi Parti Komunis Azerbaijan (SSR)
No. Pengerusi Tempoh pentadbiran Parti politik Kerajaan Penyandang Rujukan
Foto Nama Penggal mula Penggal tamat Tempoh pentadbiran
(hari)
1 Mirza Davud Huseynov
Mirzə Davud Hüseynov
(1894–1938)
28 April 1920 23 Julai 1920 86 Komunis
(Bolsheviks)
1. Hüseynov I [3]
Semasa peristiwa Great Purge, beliau ditangkap ekoran plot untuk menggulingkan kerajaan Soviet, dijatuhi hukuman mati.
2 Victor Naneyshvili
Viktor Naneyşvili
(1878–1940)
23 Julai 1920 9 September 1920 48 Komunis
(Bolsheviks)
2. Naneyşvili I [4]
Semasa peristiwa Great Purge, beliau ditangkap ekoran plot untuk menggulingkan kerajaan Soviet, dijatuhi hukuman mati.
3 Stasova2.jpg Elena Stasova
Yelena Stasova
(1873–1966)
9 September 1920 15 September 1920 6 Komunis
(Bolsheviks)
3. Stasova I [5]
4 Vladimir Dumbadze
Vladimir Dumbadze
(1879–1934)
15 September 1920 24 November 1920 70 Komunis
(Bolsheviks)
4. Dumbadze I [6]
Semasa peristiwa Great Purge, beliau ditangkap ekoran plot untuk menggulingkan kerajaan Soviet, dijatuhi hukuman mati.

Setiausaha Eksekutif Parti Komunis Azerbaijan (SSR)[sunting | sunting sumber]

No. Setiausha Tempoh pentadbiran Parti politik Kerajaan Penyandang Rujukan
Foto Nama Penggal mula Penggal tamat Tempoh pentadbiran
(hari)
1 Grigory Kaminsky
Qriqori Kaminski
(1895–1938)
24 Oktober 1920 24 Julai 1921 273 Komunis
(Bolsheviks)
1. Kaminski I [7]
Semasa peristiwa Great Purge, beliau ditangkap ekoran plot untuk menggulingkan kerajaan Soviet, dijatuhi hukuman mati.

Setiausaha pertama Parti Komunis Azerbaijan (SSR)[sunting | sunting sumber]

No. Setiausaha pertama Tempoh pentadbiran Parti politik Kerajaan Penyandang Rujukan
Foto Nama Penggal mula Penggal tamat Days
1 Sergey Kirov
Sergey Kirov
(1886–1934)
24 Julai 1921 5 Januari 1925 168 Komunis
(Bolsheviks)
1. Kirov I [8]
2 Ruhulla Akhundov
Ruhulla Axundov
(1897–1938)
5 Januari 1925 21 Januari 1926 366 Komunis
(Bolsheviks)
2. Axundov I [9]
Ditangkap dan dihukum mati semasa peristiwa Great Purge.
3 Levon Mirzoyan.jpg Levon Mirzoyan
Levon Mirzoyan
(1887–1939)
21 Januari 1926 11 Julai 1929 1267 Komunis
(Bolsheviks)
3. Mirzoyan I [10]
4 Гикало, Николай Фёдорович.jpg Nikolay Gikalo
Nikolay Gikalo
(1897–1938)
11 Julai 1929 5 Ogos 1930 390 Komunis
(Bolsheviks)
4. Gikalo I [11]
Ditangkap dan dihukum bunuh semasa Great Purge.
5 Vladimir Polonsky
Vladimir Polonski
(1893–1937)
5 Ogos 1930 7 Februari 1933 917 Komunis
(Bolsheviks)
5. Polonski I [12]
Ditangkap dan dihukum bunuh semasa Great Purge.
6 Ruben Rubenov
Ruben Rubenov
(1894–1937)
7 February 1933 10 December 1933 306 Komunis
(Bolsheviks)
6. Rubenov I [13]
Ditangkap dan dihukum bunuh semasa Great Purge.
7 Mir Jafar Baghirov
Mir Cəfər Bağırov
(1896–1956)
10 Disember 1933 6 April 1953 7057 Komunis
7. Bağırov I [14]
8 Mir Teymur Yaqubov
Mir Teymur Yaqubov
(1904–1970)
6 April 1953 17 February 1954 317 Komunis
8. Yaqubov I [15]
9 Imam Mustafayev
Imam Mustafayev
(1910–1997)
17 Februari 1954 10 Julai 1959 1969 Komunis
9. Mustafayev I [16]
10 Vali Akhundov
Vəli Axundov
(1916–1986)
10 July 1959 14 July 1969 3657 Komunis
10. Axundov I [17]
11 Twice Hero of Socialist Labor Heydar Aliyev.jpg Heydar Aliyev
Heydər Əliyev
(1923–2003)
14 Julai 1969 3 Disember 1982 4890 Komunis
11. H.Əliyev I [18]
12 Kamran Baghirov
Kamran Bağırov
(1933–2000)
3 Disember 1982 21 Mei 1988 1996 Komunis
12. Bağırov I [19]
13 Abdurrahman Vazirov
Əbdürrəhman Vəzirov
(lahir 1930)
21 Mei 1988 25 Januari 1990 614 Komunis
13. Vəzirov I [20]
14 Ayaz Mutalibov 1992.jpg Ayaz Mutallibov
Ayaz Mütəllibov
(lahir 1938)
25 Januari 1990 14 September 1991 597 Komunis
14. Mütəllibov I [21]

Republik Azerbaijan (1991–kini)[sunting | sunting sumber]

Presiden
No. Presiden Tempoh pentadbiran Porti politik Kerajaan Penyandang Rujukan
Foto Nama Penggal mula Penggal tamat Tempoh pentadbiran
(hari)
1 Ayaz Mutalibov 1992.jpg Ayaz Mutallibov
Ayaz Mütəllibov
(lahir 1938)
30 Ogos 1991 6 Mac 1992 189 Tiada 1. Mütəllibov II 1991 [21]
Yagub Mammadov (pemangku)
Yaqub Məmmədov
(lahir 1941)
6 Mac 1992 14 Mei 1992 69 Tiada [22]
Ayaz Mutalibov 1992.jpg Ayaz Mutallibov
Ayaz Mütəllibov
(lahir 1938)
14 Mei 1992 18 Mei 1992 4 Tiada Mütəllibov II [21]
Isa Gambar.jpg Isa Gambar (pemangku)
İsa Qəmbər
(lahir 1957)
19 Mei 1992 16 Jun 1992 28 Azerbaijani Popular Front Party
[23]
2 Abulfaz Elchibey
Əbülfəz Elçibəy
(1938–2000)
16 Jun 1992 1 September 1993 442 Azerbaijani Popular Front Party
2. Elçibəy I 1992 [24]
3 Heydar Aliyev 1997.jpg Heydar Aliyev
Heydər Əliyev
(1923–2003)
3 Oktober 1993 31 Oktober 2003 3680 New Azerbaijan Party
3. H.Əliyev II 1993 [25]
4 Ilham Heydar oglu Aliyev - President of the Republic of Azerbaijan.jpg Ilham Aliyev
İlham Əliyev
(lahir 1961)
31 Oktober 2003 kini 6477 New Azerbaijan Party
6. İ.Əliyev I 2003 [26]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Memmed Amin Resûlzâde (Bakû/Novhanı, 31 Ocak 1884 – Ankara, 6 Mart 1955)" (PDF). Ministry of Culture and Tourism, Turkey. Dicapai pada 2 April 2007.[pautan putus]
  2. ^ Akhundov, Fuad. "Democratic Republic of Azerbaijan Leaders". www.azer.com. Azerbaijan International. Dicapai pada 2 August 2014.
  3. ^ "Ministry of Finance of Republic of Azerbaijan. History of the ministry". Diarkibkan daripada yang asal pada 24 November 2010. Dicapai pada 8 November 2010.
  4. ^ Черкесское имя в истории Азербайджана. maikop.bezformata.ru (dalam bahasa Russian). Dicapai pada 2 August 2014.CS1 maint: unrecognized language (link)
  5. ^ Lazitch and Drachkovitch, Biographical Dictionary of the Comintern, pg. 444.
  6. ^ «ЗА УБИЙСТВОМ ГЕНЕРАЛА ДУМБАДЗЕ СТОИТ СААКАШВИЛИ». vesti.az (dalam bahasa Russian). Dicapai pada 2 August 2014.CS1 maint: unrecognized language (link)
  7. ^ Каминский Григорий Наумович. pomnipro.ru (dalam bahasa Russian). Dicapai pada 2 August 2014.CS1 maint: unrecognized language (link)
  8. ^ Getty, J. Arch, Origins of the Great Purges: The Soviet Communist Party Reconsidered, 1933–38, (Cambridge: Cambridge University Press, 1987), 207.
  9. ^ Ахундов Рухулла Али оглы. www.kavkaz-uzel.ru (dalam bahasa Russian). Dicapai pada 2 August 2014.CS1 maint: unrecognized language (link)
  10. ^ "Moscow and the delimitation of Karabakh in the 1920s". biweekly.ada.edu.az. Dicapai pada 2 August 2014.
  11. ^ Musayev, Ismail. "The Big Territorial Giveaway (II part)". www.visions.az. Dicapai pada 2 August 2014.
  12. ^ "Справочник по истории Коммунистической партии и Советского Союза 1898–1991. Полонский Владимир Иванович" [Directory of history of Communist party and Soviet Union in 1898–1991]. Dicapai pada 14 May 2010.
  13. ^ Davies, Robert William (2003). Stalin-Kaganovich correspondence, 1931–1936. Yale University Press. m/s. 408. ISBN 0-300-09367-5.
  14. ^ De Waal, Thomas (2003). Black garden: Armenia and Azerbaijan through peace and war. New York and London: New York University. m/s. 138. ISBN 0-8147-1944-9.
  15. ^ "Geo World. Leaders of Azerbaijan". Diarkibkan daripada yang asal pada 23 January 2010. Dicapai pada 3 May 2010.
  16. ^ "Directory of biographies. Imam Mustafayev". Diarkibkan daripada yang asal pada 6 Julai 2011. Dicapai pada 3 Mei 2010.
  17. ^ Lewis Siegelbaum. "Seventeen Moments in Soviet History. 1973: Shakeup in the Republics". Diarkibkan daripada yang asal pada 13 Jun 2011. Dicapai pada 3 Mei 2010.
  18. ^ Louise I. Shelley. Policing Soviet Society: The Evolution of State Control, Routledge, 1996, ISBN 0-415-10469-6, p. 88
  19. ^ Swietochowski, Tadeusz; Collins, Brian C. (1999). Historical dictionary of Azerbaijan. Lanham, Maryland: Scarecrow Press, Inc. m/s. 30. ISBN 0-8108-3550-9.
  20. ^ Robert V. Barylski. "The Russian Federation and Eurasia's Islamic Crescent", Europe-Asia Studies, Vol. 46, No. 3. (1994), p. 397
  21. ^ a b c "Exiled Former President Returns To Azerbaijan For Son's Funeral". www.rferl.org. Dicapai pada 2 August 2014.
  22. ^ "Yaqub Məmmədov nurçuları Azərbaycana gətirənin adını açıqladı – MÜSAHİBƏ". publika.az (dalam bahasa Azerbaijani). 5 May 2014. Dicapai pada 19 August 2014.CS1 maint: unrecognized language (link)
  23. ^ "İsa Qəmbər on adam.az". adam.az (dalam bahasa Azerbaijani). Diarkibkan daripada yang asal pada 19 August 2014. Dicapai pada 19 August 2014.CS1 maint: unrecognized language (link)
  24. ^ (dalam bahasa Perancis) "Les liaisons dangereuses de la police turque", Le Monde diplomatique, March 1997
  25. ^ Lewis, Paul (13 December 2003). "H.A. Aliyev, K.G.B. Officer And Azeri Leader, 80, Dies". The New York Times. The New York Times. Dicapai pada 2 August 2014.
  26. ^ "Azerbaijan's Ilham Aliyev claims election victory". BBC News. BBC. 9 October 2013. Dicapai pada 19 August 2014.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]