Senarai konsert jelajah Big Bang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Kumpulan K-pop Korea Selatan Big Bang telah memulakan lima belas konsert jelajah, dua daripadanya di seluruh dunia, dan lima yang lain yang berada di Jepun. Kumpulan itu membuat kemunculan pertama pada Disember 2006 menerusi Konsert Secara Langsung pertama mereka "The R.E.A.L". Melalui kerjaya mereka, mereka telah mengadakan konsert sebagai kumpulan dan juga sebagai artis solo.

Konsert pertama adalah The R.E.A.L pada tahun 2006, berakhir dengan mengumpul 12,000 peminat. Tahun depan mereka masuk ke dua lawatan sekitar Korea Selatan, mengumpul hampir 100,000 peminat dari lapan persembahan Pada tahun 2008 mereka pergi ke lawatan pertama Asia, melawat, Korea Selatan, Jepun, Thailand, Singapura dan Indonesia, jelajah ini yang menarik lebih 200,000 peminat. Pada tahun 2009 dan 2010, band ini pergi ke lawatan yang berbeza, mengumpul kira-kira 150,000 peminat dari Korea Selatan dan Jepun sahaja. Pada tahun 2011, selepas dua tahun menyepi dari muzik, mereka mengeluarkan EP Tonight mereka, mereka sepatutnya menyokong album dengan jelajah dunia, tetapi disebabkan oleh beberapa ahli menghadapi isu-isu undang-undang, konsert jelajah itu dibatalkan dan mereka hanya melawat Jepun dan Korea Selatan, dengan jumlah 152,000 peminat dalam 11 persembahan. Pada tahun 2012, kumpulan itu mengadakan jelajah dunia pertama mereka, untuk menyokong Alive, jumlah 800,000 peminat mereka di seluruh dunia menghadiri konsert dari 42 persembahan, menjadikannya salah satu daripada jelajah terbesar oleh artis Korea dalam sejarah. Pada tahun 2013 dan 2014, ahli-ahli memulakan kerjaya solo mereka sendiri, ahli-ahli G-Dragon, Taeyang dan Daesung mengadakan lawatan mereka sendiri dan mengumpul lebih satu juta peminat dari lawatan mereka. Dalam masa yang sama kumpulan itu mengadakan dua jelajah Japan Dome dan satu jelajah Korea, dengan jumlah 1.5 juta peminat datang ke persembahan. Pada tahun 2015, kumpulan itu mengeluarkan satu siri single di bawah nama Made dan mengadakan jelajah dunia kedua mereka. Jelajah ini memecahkan pelbagai rekod, dan menjadi jelajah K-pop terbesar dalam sejarah, mengumpul 1.5 juta peminat.

Sebagai satu kumpulan dan solo, mereka telah menarik sejumlah lebih 6.3 juta peminat dari lawatan jelajah dan pertemuan bersama peminat mereka.

1st Live Concert - The R.E.A.L[sunting | sunting sumber]

1st Live Concert - The R.E.A.L
Konsert jelajah oleh Big Bang
Album berkaitanBigbang Vol. 1
Jumlah persembahan1 di Korea Selatan
Kronologi konsert Big Bang
  • 1st Live Concert - The R.E.A.L
    (2006)
  • Want You Tour
    (2007)
  • 1st Live Concert - The R.E.A.L, juga dikenali sebagai The R.E.A.L merupakan konsert sulung oleh kumpulan K-Pop Korea Selatan, Big Bang, dilancarkan bagi menyokong album studio Korea pertama kumpulan ini, Bigbang Vol. 1. Konsert ini dirakamkan dalam bentuk CD dan DVD.

    Susunan lagu[sunting | sunting sumber]

    Tarikh konsert jelajah[sunting | sunting sumber]

    Tarikh Bandar Negara Tempat Kehadiran
    30 Disember 2006 Seoul Korea Selatan Olympic Gymnastics Arena 12,000

    Want You Tour[sunting | sunting sumber]

    Want You Tour
    Konsert jelajah oleh Big Bang
    Album berkaitanBigbang Vol. 1
    Jumlah persembahan5 di Korea Selatan
    Kronologi konsert Big Bang
  • 1st Live Concert - The R.E.A.L
    (2006)
  • Want You Tour
    (2007)
  • The G.R.E.A.T
    (2007)
  • Want You Tour merupakan konsert jelajah negara pertama Big Bang di Korea, menarik perhatian seramai 60, 000 orang melalui lima konsert.

    Susunan lagu[sunting | sunting sumber]

    Tarikh konsert jelajah[sunting | sunting sumber]

    Tarikh Bandar Negara Kehadiran
    15 Mei 2007 Incheon Korea Selatan 64,000
    25 Mei 2007 Daegu
    30 Mei 2007 Changwon
    17 Jun 2007 Jeonju
    15 Julai 2007 Busan

    The G.R.E.A.T[sunting | sunting sumber]

    The G.R.E.A.T
    Konsert jelajah oleh Big Bang
    Album berkaitan
    Tarikh mula28 Disember 2007
    Tarikh akhir30 Disember 2007
    Jumlah persembahan3
    Laman webBIGBANG(빅뱅) 2007 Live concert
    Kronologi konsert Big Bang
  • Want You Tour
    (2007)
  • The G.R.E.A.T
    (2007)
  • Global Warning Tour
    (2008)
  • The G.R.E.A.T juga dikenali sebagai BIGBANG is GREAT merupakan konsert tahunan Big Bang selama dua tahun berturut-turut. Selepas kejayaan dua single mereka, "Lies" dan "Last Farewell", Big Bang mengembangkan kepada tiga konsert daripada satu konsert pada tahun sebelumnya. Semua tiket habis dijual dalam masa 10 minit.[1][2]

    Susunan lagu[sunting | sunting sumber]

    Tarikh konsert jelajah[sunting | sunting sumber]

    Tarikh Bandar Negara Tempat Kehadiram
    28 Disember 2007 Seoul Korea Selatan Olympic Gymnastics Arena 36,000
    29 Disember 2007
    30 Disember 2007

    Global Warning Tour[sunting | sunting sumber]

    Global Warning Tour
    Konsert jelajah oleh Big Bang
    Album berkaitanFor the World
    Tarikh mula28 Mac 2008
    Tarikh akhir22 Jun 2008
    Jumlah persembahan18
    Kronologi konsert Big Bang
  • The G.R.E.A.T
    (2007)
  • Global Warning Tour
    (2008)
  • Stand Up Tour
    (2008)
  • Global Warning Tour merupakan konsert jelajah Asia pertama Big Bang, menjelajah ke lima negara menarik lebih 200, 000 peminat.

    Susunan lagu[sunting | sunting sumber]

    Tarikh konsert jelajah[sunting | sunting sumber]

    Tarikh Bandar Negara Tempat Kehadiran
    28 Mac 2008 Tokyo Jepun JCB Hall 216,000
    29 Mac 2008
    12 April 2008 Busan Korea Selatan Busan Exhibition and Convention Center
    27 April 2008 Gwangju Kim Daejung Convention Center Station
    11 Mei 2008 Wonju Wonju Chiak Gymnasium
    28 Mei 2008 Daegu EXCO
    7 Jun 2008 Bangkok Thailand Huamark Indoor Stadium
    21 Jun 2008 Seoul Korea Selatan Olympic Gymnastics Arena
    22 Jun 2008
    1 Julai 2008 Singapura Singapura National Stadium
    3 Julai 2008 Bandung Indonesia Jalak Harupat Soreang Stadium
    5 Julai 2008 Busan Korea Selatan Sajik Arena
    7 Julai 2008 Gapyeong Cheongshim Peace Arena
    9 Julai 2008 Cheongdo Cheongdo Bullfighting Arena
    11 Julai 2008
    13 Julai 2008 Busan Asiad Main Stadium
    15 Julai 2008
    16 Julai 2008

    Stand Up Tour[sunting | sunting sumber]

    Stand Up Tour
    Konsert jelajah oleh Big Bang
    Album berkaitanNumber 1
    Jumlah persembahan3
    Kronologi konsert Big Bang
  • Global Warning Tour
    (2008)
  • Stand Up Tour
    (2008)
  • Big Show 2009
    (2009)
  • Stand Up Tour merupakan konsert jelajah Jepun pertama Big Bang, dilancarkan bagi mempromosikan album studio Jepun pertama mereka, Number 1. Konsert Tokyo telah dikeluarkan dalam format CD dan DVD.

    Tetamu Istimewa[sunting | sunting sumber]

    • Teddy
    • Taebin

    Susunan lagu[sunting | sunting sumber]

    Tarikh konsert jelajah[sunting | sunting sumber]

    Tarikh Bandar Negara Tempat Kehadiran
    28 Oktober 2008 Osaka Jepun Osaka-jō Hall 30,000
    29 Oktober 2008 Nagoya Nagoya University
    1 November 2008 Tokyo JCB Hall

    Big Show 2009[sunting | sunting sumber]

    Big Show 2009
    Konsert jelajah oleh Big Bang
    Jumlah persembahan3
    Kronologi konsert Big Bang
  • Stand Up Tour
    (2008)
  • Big Show 2009
    (2009)
  • Big Show 2010
    (2010)
  • Big Show 2009 merupakan konsert Seoul tahunan ketiga Big Bang dan “Big Show” yang pertama. Kedua-kedua konsert ini difilemkan dan diterbitkan dalam CD dan DVD, terjual sebanyak 60, 000 salinan.

    Susunan lagu[sunting | sunting sumber]

    Tarikh konsert jelajah[sunting | sunting sumber]

    Tarikh Bandar Negara Tempat Kehadiran
    30 Januari 2009 Seoul Korea Selatan Olympic Gymnastics Arena 24,000
    3 Februari 2009

    Big Show 2010[sunting | sunting sumber]

    Big Show 2010
    Konsert jelajah oleh Big Bang
    Jumlah persembahan3
    Kronologi konsert Big Bang
  • Big Show 2009
    (2009)
  • Big Show 2010
    (2010)
  • Electric Love
    (2010)
  • Big Show 2010 merupakan konsert tahunan Seoul keempat dan konsert Big Show kedua Big Bang. Semua tiga konsert telah difilemkan dalam CD dan DVD, terjual sebanyak 40, 000 salinan. Konsert jelajah ini mengumpulkan seramai 35, 000 peminat dari 3 persembahan dan hasil sebanyak 4 bilion. [3][4]

    Tetamu Istimewa[sunting | sunting sumber]

    Susunan lagu[sunting | sunting sumber]

    Tarikh konsert jelajah[sunting | sunting sumber]

    Tarikh Bandar Negara Tempat Kehadiran
    30 Januari 2010 Seoul Korea Selatan Olympic Gymnastics Arena 36,000
    31 Januari 2010
    1 Februari 2010

    Electric Love[sunting | sunting sumber]

    Electric Love
    Konsert jelajah oleh Big Bang
    Tarikh mula10 Februari 2010
    Tarikh tamat17 Februari 2010
    Jumlah persembahan3
    Kronologi konsert Big Bang
  • Big Show 2010
    (2010)
  • Electric Love
    (2010)
  • Big Show 2011
    (2011)
  • Electric Love Tour adalah jelajah kedua Jepun Big Bang. Kos penerbitan untuk seluruh pelancongan adalah kira-kira ¥ 300 juta (kira-kira $ 3.300.000). [5] Jelajah tersebut menjadikan Big Bang kumpulan idola yang paling cepat untuk mempersembahkan dalam "Budokan" yang terkenal, selepas hanya 4 bulan debut rasmi mereka di Jepun. [6] Jelajah tersebut telah dihadiri oleh ramai selebriti Jepun seperti Ayaka Nishiwaki, penyiar Shiho Watanabe, AKB48 Umeda Ayaka dan Sato Yukari, Morning Musume ini Tanaka Reina, W-inds, model Ittara, Erena Mizusawa, Nakashima Mika, Thelma Aoyama, Matsuura Aya, Akira dan Maki-dai Buangan, Eriko Imai of Speed, Koda Kumi, Chinatsu Wakatsuki, Asami, Maeda Atsuko, Kasai Tomomi, Takahashi Minami dan beberapa anggota Sug. [7]

    Pada 28 April 2010, DVD jelajah itu dikeluarkan, kedudukan # 6 pada carta DVD Oricon, menjual lebih 40,000 salinan.

    Tetamu Istimewa[sunting | sunting sumber]

    Susunan lagu[sunting | sunting sumber]

    Tarikh konsert jelajah[sunting | sunting sumber]

    Tarikh Bandar Negara Tempat Kehadiran
    10 Februari 2010 Yokohama Jepun Yokohama Arena 60,000[9]
    11 Februari 2010
    13 Februari 2010 Kobe Kobe World Kinen Hall
    14 Februari 2010
    16 Februari 2010 Tokyo Nippon Budokan
    17 Februari 2010

    Big Show 2011[sunting | sunting sumber]

    Big Show 2011
    Konsert jelajah oleh Big Bang
    Album berkaitanTonight
    Jumlah persembahan3
    Kutipan$2,8 juta
    Kronologi konsert Big Bang
  • Electric Love
    (2010)
  • Big Show 2011
    (2011)
  • Love and Hope Tour
    (2011)
  • 2011 Big Show merupakan konsert Seoul tahunan kelima Big Bang dan "Big Show" tahunan ketiga. Ia menandakan berakhirnya dua tahun haitus Big Bang sebagai kumpulan penuh di Korea Selatan.[10] Sebuah album langsung konsert dikeluarkan, carta di # 1 dalam Carta Gaon dan # 2 pada Carta Oricon Jepun, menjual lebih 50,000 salinan.

    Sambutan[sunting | sunting sumber]

    Persembahan yang telah dinobatkan sebagai "sensual dan bergaya" serta "mewah" oleh Lee Soo-yeon daripada Newsen [11] ketika ia dipanggil "segar dan berani" oleh Yonhap News, yang juga seterusnya menyatakan bahawa "Big Bang telah kembali cemerlang."[12] Park Young-gun Star News turut memuji kumpulan itu untuk kegunaan mereka prop mewah, memanggil persembahan "menarik" dan "meletup" dan mengisytiharkan bahawa "Big Bang telah kembali lebih kuat berbanding sebelum ini." [13] Konsert itu juga disiarkan televisyen nasional, mencapai penilaian di seluruh negara sebanyak 5.7%.[14] Hasil daripada konsert itu dilaporkan berada ₩ 3.2 bilion ($ 2,8 juta).[15]

    Susunan lagu[sunting | sunting sumber]

    Tarikh konsert jelajah[sunting | sunting sumber]

    Tarikh Bandar Negara Tempat Kejh
    25 Januari 2011 Seoul Korea Selatan Olympic Gymnastics Arena 42,000[16]
    26 Januari 2011
    27 Januari 2011

    Love and Hope Tour[sunting | sunting sumber]

    Love and Hope Tour
    Konsert jelajah oleh Big Bang
    Album berkaitanBig Bang 2
    Tarikh mula10 Mei 2011
    Tarikh akhir19 Mei 2011
    Jumlah persembahan8
    Kronologi konsert Big Bang
  • Big Show 2011
    (2011)
  • Love and Hope Tour
    (2011)
  • Big Show
    (2012)
  • Love and Hope Tour adalah lawatan Jepun ketiga Big Bang. Lawatan ini diadakan untuk menyokong album studio Jepun ketiga mereka, Big Bang 2, dan ditonton oleh lebih dari 100,000 peminat. Lawatan ini pada asalnya diberi judul Love & Pain Tour, namun diubah kerana gempa bumi dan tsunami Tōhoku 2011. Sebahagian pendapatan konsert disumbangkan untuk bencana alam.

    Susunan lagu[sunting | sunting sumber]

    Tarikh konsert jelajah[sunting | sunting sumber]

    Tarikh Bandar Negara Tempat Kehadiran
    10 Mei 2011 Osaka Jepun Osaka-jō Hall 110,000
    11Mei 2011
    13 Mei 2011 Chiba Makuhari Messe
    14 Mei 2011
    15 Mei 2011
    17 Mei 2011 Nagoya Nippon Gaishi Hall
    18 Mei 2011
    19 Mei 2011

    Big Show 2012[sunting | sunting sumber]

    Love and Hope Tour
    Konsert jelajah oleh Big Bang
    Album berkaitanBig Bang 2
    Tarikh mula10 Mei 2011
    Tarikh akhir19 Mei 2011
    Jumlah persembahan8
    Kronologi konsert Big Bang
  • Love and Hope Tour
    (2011)
  • Big Show 2012
    (2012)
  • Big Bang Alive Galaxy Tour 2012
    (2012)
  • 2012 Big Show merupakan konsert tahunan Seoul keenam Big Bang. Ia bermula jelajah dunia pertama, Big Bang Alive Galaxy Tour 2012.

    Susunan lagu[sunting | sunting sumber]

    Tarikh konsert jelajah[sunting | sunting sumber]

    Tarikh Bandar Negara Tempat Kehadiran
    2 Mac 2012 Seoul Korea Selatan Olympic Gymnastics Arena 39,000
    3 Mac 2012
    4 Mac 2012

    Big Bang Alive Galaxy Tour 2012[sunting | sunting sumber]

    Japan Dome Tour[sunting | sunting sumber]

    Rencana utama: Japan Dome Tour

    Big Bang+α in Seoul[sunting | sunting sumber]

    Pada 28 November 2013, dua persembahan untuk lawatan itu diumumkan, di bawah nama Big Bang+α in Seoul, ia akan diadakan di Seoul. [17] Kedua-dua persembahan habis dijual dalam tempoh kedua selepas pelancaran itu, yang membawa kepada penambahan persembahan lain kerana permintaan peminat. [18]

    Japan Dome Tour X[sunting | sunting sumber]

    BIGBANG JAPAN DOME TOUR 2014-2015 “X”
    Konsert jelajah oleh Big Bang
    LokasiJepun
    Tarikh mula15 November 2014
    Tarikh tamat18 Januari 2015
    Putaran1
    Jumlah persembahan15 keseluruhan[19]
    KutipanAS $70.39 juta[20]
    Kronologi konsert Big Bang
  • Japan Dome Tour
    (2013-14)
  • BIGBANG JAPAN DOME TOUR 2014-2015 "X"
    (2014-15)
  • BIGBANG JAPAN DOME TOUR 2014-2015 X merupakan konsert jelajah Jepun kelima dan kedua berturut-turut Big Bang.[21] Konsert jelajah bermula pada 15 November 2014 di Nagoya dan berakhir pada 18 Januari 2015 di Osaka. "JAPAN DOME TOUR 2014-2015 X" menjadikan Big Bang artis asing untuk mengadakan konsert kubah selama dua tahun berturut-turut, [22] mereka mengumpulkan lebih daripada 1 juta peminat pada 2014.[23]

    Pentas[sunting | sunting sumber]

    Sejumlah kira-kira 3 bilion Yen Jepun (~ 25.5 juta USD) telah digunakan untuk menghasilkan pentas. Kakitangan penerbitan terkenal yang diketahui turut menyertai jelajah tersebut, seperti Jamie King, pengarah jelajah yang sebelum ini bekerja dengan Michael Jackson, Madonna dan Britney Spears. Roy Bennett yang menguasai lampu pentas, manakala Veneno mengambil alih video jelajah. Lawatan ini menggunakan pentas pusat 30 meter, serta enam pentas 50 meter menonjol, menyebar keluar dari pentas kepada penonton seperti jejari roda. Sebilangan besar lampu pentas dan peralatan diimport dari negara-negara di luar Jepun. peralatan berteknologi tinggi, termasuk skrin LED, telah didirikan pada peringkat menonjol, manakala 'MLA,' speaker multi-selular menyampaikan konsert berkualiti tinggi untuk penonton.[24][25]

    Susunan lagu[sunting | sunting sumber]

    Senarai lagu adalah daripada BIGBANG Japan Dome Tour 2014~2015 [X] (DVD/Blu-ray) - Deluxe Edition.[26]

    1. "Fantastic Baby"
    2. "Tonight"
    3. "Stupid Liar"
    4. "Blue"
    5. "Haru Haru"
    6. "Gara Gara Go"
    7. "Top of the World" + "Number 1"
    8. "Knock Out" (GD&TOP)
    9. "High High" (GD&TOP)
    10. "Bad Boy"
    11. "Tell Me Goodbye"
    12. "Cafe"
    13. "Lies"
    14. "Love Song"
    15. "Good Boy" (GDxTAEYANG)
    16. "Hands Up"
    17. "Feeling"
    18. "My Heaven"
    19. "Let Me Hear Your Voice"
    Encore
    1. "Last Farewell"
    2. Seungri DJ Time:
      1. "Strong Baby" (Seungri)
      2. "Doom Dada" (T.O.P)
      3. "Ringa Linga" (Taeyang)
      4. "Crooked" (G-Dragon)
      5. "Look at me, Gwisun" (Daesung)
    Re-Encore
    1. "Fantastic Baby"

    Tarikh konsert jelajah[sunting | sunting sumber]

    Senarai konsert, tarikh persembahan, bandar, tempat, dan tiket dijual
    Tarikh Bandar Negara Tempat Kegiatan pembuka tirai Kehadiran
    15 November 2014 Nagoya Jepun Nagoya Dome iKON[27] N/A
    16 November 2014
    20 November 2014 Osaka Kyocera Dome
    November 21, 2014
    November 22, 2014
    November 23, 2014
    6 Disember 2014 Fukuoka Fukuoka Dome
    7 Disember 2014
    20 Disember 2014 Sapporo Sapporo Dome
    25 Disember 2014 Tokyo Tokyo Dome
    26 Disember 2014
    27 Disember 2014
    16 Januari 2015 Osaka Kyocera Dome
    17 Januari 2015
    18 Januari 2015
    JUMLAH 741,000[28][29]

    Wargakerja[sunting | sunting sumber]

    Utama[sunting | sunting sumber]

    • Penganjur jelajah: Avex Group, YG Entertainment
    • Penerbit eksekutif – Yang Hyun-suk (YG Entertainment), Max Matsuura (Avex Group)
    • Penerbit – Katsumi Kuroiwa (Avex Group)
    • Penerbit jelajah - Veneno
    • Pengarah jelajah – Jamie King
    • Penggaya – Yuni Choi, Kyung Mi Kim, Sharon Park
    • Rambut – Tae Kyun Kim, Sang Hee Baek, So Yeon Lee
    • Solekan – Yun Kyoung Kim, Mi Sug Shin, Jun Hee Lee
    • Pengarah lampu – Roy Bennett

    Kumpulan[sunting | sunting sumber]

    • Big Bang (G-Dragon, T.O.P, Taeyang, Daesung, Seungri) – Vokal utama
    • Gil Smith II (Pengarah muzik/Keyboard 1)
    • Omar Dominick (AMD/Bass)
    • Dante Jackson (Keyboard 2)
    • Justin Lyons (Gitar)
    • Bennie Rodgers II (Dram)
    • Adrian "AP" Porter (Pro Tools Programmer)

    Penari[sunting | sunting sumber]

    • HI-TECH (Heeyun Kim, Jung Heon Park, Young Sang Lee Sung Min Cho, Han Sol Lee, Byoung Gon Jung, Woo Ryun Jung, Young Deuk Kwon, Young Don Kwon)
    • CRAZY (Jung Hee Kim, Ah Yeon Won, Eun Young Park, Min Jung Kim, Hee Yun Kim, Sae Bom Choi, Jung In Bae, Hye Jin Choi, Hyo Jung Bae, Ji Won Lee, Jae Hee Ryu, Ji Young Yoo)

    MADE 2015 World Tour[sunting | sunting sumber]

    Rencana utama: MADE 2015 World Tour

    Konsert ulang tahun ke-10[sunting | sunting sumber]

    Tarikh Bandar Negara Tempat Kehadiran
    Jepun[30]
    29 Julai 2016 Osaka Jepun Yanmar Stadium Nagai 165,000[30]
    30 Julai 2016
    30 Julai 2016
    Korea Selatan 0.TO.10[31]
    20 Ogos 2016 Seoul Korea Selatan Seoul World Cup Stadium Akan diumumkan

    Konsert jelajah gabungan[sunting | sunting sumber]

    YG Family 15th Anniversary Concert (2011–2012)[sunting | sunting sumber]

    Tarikh Bandar Negara Tempat Kehadiran
    3 Disember 2011 Seoul Korea Selatan Olympic Gymnastics Arena 126,000
    4 Disember 2011
    7 Januari 2012 Osaka Jepun Kyocera Dome
    8 Januari 2012
    21 Januari 2012 Saitama Saitama Super Arena

    YG Family World Tour: Power (2014)[sunting | sunting sumber]

    Tarikh Bandar Negara Tempat Kehadiran
    12 April 2014 Osaka Jepun Kyocera Dome 400,000+[32]
    13 April 2014
    3 Mei 2014 Tokyo Tokyo Dome
    4 Mei 2014
    15 Ogos 2014 Seoul Korea Selatan Seoul Olympic Stadium
    30 Ogos 2014 Shanghai China Shanghai Stadium
    13 September 2014 Singapura Singapura Singapore Indoor Stadium
    14 September 2014
    19 Oktober 2014 Beijing China Workers Stadium
    25 Oktober 2014 Bandar Taoyuan Taoyuan County Stadium

    Bertemu peminat[sunting | sunting sumber]

    2012 Fans Meetings[sunting | sunting sumber]

    Tarikh Bandar Negara Tempat Kehadiran Catatan
    1 Julai 2012 Kobe Jepun World Memorial Hall 42,000 VIP Japan 2012 Fan Meeting[33]
    3 Julai 2012 Tokyo Nippon Budokan

    2014 Fans Meetings[sunting | sunting sumber]

    Tarikh Bandar Negara Tempat Catatan
    11 Februari 2014 (dua acara) Fukuoka Jepun Fukuoka Convention Center VIP Japan 2014 Fan Meeting[34]
    18 Februari 2014 (dua acara) Yokohama Yokohama Arena
    19 Februari 2014 (dua acara)
    15 Februari 2014 Hong Kong China Hong Kong Convention and Exhibition Centre "Be My Valentine" Fan Meeting[35]
    22 Februari 2014 (dua acara) Kobe Jepun Kobe World Memorial Hall VIP Japan 2014 Fan Meeting[36]
    23 Februari 2014 (dua acara)
    25 Februari 2014 (dua acara) Nagoya Nippon Gaishi Hall
    26 Februari 2014 (dua acara)
    8 Mac 2014 Taiwan China National Taiwan Sport University Linco Dome "Be My Sweetheart" Fan Meeting[37]
    15 Mac 2014 Kallang Singapura Singapore Indoor Stadium "Thinking Of You" Fan Meeting[38]
    16 Mac 2014 Selangor Malaysia Sunway Surf Beach "Thinking Of You" Fan Meeting[39]
    31 Mei 2014 Guangzhou China "Thinking Of You" Fan Meeting[40]
    6 Jun 2014 Chengdu [41]
    18 Oktober 2014 Selangor Malaysia Sunway Surf Beach [42]

    Made V.I.P Tour 2016[sunting | sunting sumber]

    Rencana utama: Made V.I.P Tour

    Fantastic Babys 2016[sunting | sunting sumber]

    Tarikh[43] Bandar Negara Tempat Kehadiran
    22 April 2016 Kobe Jepun Kobe World Memorial Hall 280,000[44]
    23 April 2016 (dua acara)
    24 April 2016 (dua acara)
    27 April 2016 (dua acara) Fukuoka Marine Messe Fukuoka
    29 April 2016 (dua acara) Nagoya NGK Insulators Hall
    30 April 2016
    1 Mei 2016
    3 Mei 2016 (dua acara) Chiba Makuhari Messe Exhibition Hall 9-11
    4 Mei 2016 (dua acara)
    5 Mei 2016 (dua acara)
    14 Mei 2016 (dua acara)
    15 Mei 2016 (dua acara)
    27 Mei 2016 Kobe Kobe World Memorial Hall
    28 Mei 2016 (dua acara)
    29 Mei 2016 (dua acara)

    Rujukan[sunting | sunting sumber]

    1. ^ 빅뱅, 단독콘서트 티켓 또 10분만에 매진. Star News. 2007-11-20. Dicapai 2008-02-01. 
    2. ^ Kim, Hyung Woo (2007-11-20). 빅뱅 단독콘서트 티켓 5천석 10분 만에 매진. Newsen. Dicapai 2008-02-01. 
    3. ^ Han, Sang-hee (2009-12-16). "Big Bang to Hold Big Show in January". The Korea Times. Dicapai 2010-01-11. 
    4. ^ Han, Sang-hee (2009-01-05). "Idol Group Big Bang to Offer 'Big Show". The Korea Times. Dicapai 2010-01-11. 
    5. ^ "Big Bang article in the Daily Sport / Sport hochi". Daily Sports. 2010-02-18. Dicapai 2015-06-16. 
    6. ^ "BIGBANG to Perform in Budokan 4 Months after Debut: Fastest Record for an Idol Group of the 21st Century!". musicjapanplus.jp/. 2009-08-14. Dicapai 2015-06-16. 
    7. ^ "빅뱅 일본 콘서트에 현지 연예인 총출동 눈길!". http://sports.khan.co.kr/. 2010-02-17. Dicapai 2015-06-16.  pautan luar dalam |publisher= (bantuan)
    8. ^ "w-inds.×G-DRAGON(BIGBANG) Performing at Yokohama Arena!". musicjapanplus.jp/. 2010-02-17. Dicapai 2015-06-16. 
    9. ^ "빅뱅, 부도칸 달궜다.. 첫 日투어 6만 관객 '열광' - 손에 잡히는". newsen.com. 2010-02-18. Dicapai 2015-06-16. 
    10. ^ Kim, Sunny (2010-12-06). "Big Bang's Concert 2011 Big Show To Be Held In February!". MTV Korea. Dicapai 2015-06-16. 
    11. ^ Lee, Soo-yeon (2011-02-26). "컴백 빅뱅, 엠넷 '빅뱅TV 라이브' 전격 방송 '6곡 최초 공개'". Newsen. Dicapai 2011-02-27. 
    12. ^ "빅뱅, 화려한 컴백 공연..4만팬 집결". Yonhap News. 2011-02-27. Dicapai 2011-02-27. 
    13. ^ Park, Young-gun (2011-02-27). "돌아온 빅뱅, 더 강해졌다..'빅쇼' 1만4000팬 열광". Star News. Dicapai 2011-02-27. 
    14. ^ Lee, Jeon-Hyuk (2011-02-28). "'더빅뱅쇼', 시청률 5.7% 기록. 화려한 무대와 폭풍 웃음 선사". Sports Chosun. Dicapai 2011-02-27. 
    15. ^ Kil, Hyeseung (2011-03-02). "'첫방도 안한' 빅뱅, 컴백 6일만에 매출 '70억' (Big Bang totals 7 billion won in sales prior to official promotions)". Star News. Dicapai 2011-03-03. 
    16. ^ "2년만에 컴백 빅뱅 콘서트, '명불허전' 업그레이드돼 돌아왔다!". http://news.nate.com/. 2011-02-25. Dicapai 2015-06-16.  pautan luar dalam |publisher= (bantuan)
    17. ^ "빅뱅, 내년 1월 완전체로 뭉친다..서울 공연 확정 [BIGBANG Comes Back in Complete Team in Next January… Seoul Concert Confirmed]". Star dium. Star dium. November 28, 2013. Dicapai June 25, 2015.  pautan luar dalam |website= (bantuan)
    18. ^ "Big Bang's Upcoming Seoul Concert Has Added an Extra Date For Their Tour in 2014". kpopstarz.com. December 31, 2013. Dicapai June 25, 2015. 
    19. ^ VIC (November 15, 2014). "BIGBANG JAPAN DOME TOUR 2014 ~ 2015" X "". Bigbangupdates. Dicapai February 22, 2015. 
    20. ^ khnews (November 11, 2014). "Big Bang draws most Japanese concertgoers in K-pop". Koreaherald. Dicapai February 22, 2015. 
    21. ^ KpopStarz (July 28, 2014). "Group Big Bang To Hold Another Japan 5 Dome Tour This Fall". KpopStarz. Dicapai February 22, 2015. 
    22. ^ Pao (July 26, 2014). "BIGBANG Is First Foreign Artist to Hold 5 Dome Concerts in Japan for 2 Consecutive Years". Soompi. Dicapai February 22, 2015. 
    23. ^ Staff Writer (November 7, 2014). "Big Bang Ranks First Place For Having The Most Fans Attend Their Concerts In Japan This Year". KpopStarz. Dicapai February 22, 2015. 
    24. ^ Hong Jung Won (January 19, 2015). "Big Bang Wraps Up Japan 5-Dome Tour After Gathering Over 741,000 Fans". Mwave. Dicapai February 24, 2015. 
    25. ^ "BIGBANG、74万人動員ドームツアー終演&今年アルバムでカムバック約束". Natalie.mu. November 15, 2014. Dicapai February 22, 2015. 
    26. ^ VIC (March 25, 2015). "Japan : BIGBANG Japan Dome Tour 2014~2015 [X] (DVD/Blu-ray) - Deluxe Edition". YG Entertainment. Dicapai November 6, 2015. 
    27. ^ ygunited (November 16, 2014). "BIGBANG's 2nd Five Dome Tour Begins: iKON Opens". YG United. Dicapai February 22, 2015. 
    28. ^ Puu M. (January 20, 2015). "BIGBANG Successfully Holds Japanese Dome Tour". HelloKpop. Dicapai February 22, 2015. 
    29. ^ http://mwave.interest.me/enewsworld/en/article/85399/big-bang-wraps-up-japan-5-dome-tour-after-gathering-over-741000-fans
    30. ^ a b "BIGBANG fascinated 280,000 fans in Japan… Japan event tour successfully ended". YG Life. Dicapai June 5, 2016. 
    31. ^ "BIGBANG will hold 10th anniversary concert 0.TO.10 on August 20… Confirmed". YG Life. Dicapai June 29, 2016. 
    32. ^ http://www.koreaboo.com/concert/yg-family-successfully-completes-2014-galaxy-tour-taiwan/
    33. ^ http://mwave.interest.me/enewsworld/en/article/9121/big-bangs-second-fan-meeting-in-japan-attracts-42000-fans
    34. ^ http://ygex.jp/bigbang/live/tour.php?id=1000083
    35. ^ http://kavenyou.com/g-dragon-taeyang-seungri-be-my-valentine-fan-meeting-show-in-hong-kong-held-successfully/
    36. ^ http://ygex.jp/bigbang/live/tour.php?id=1000083
    37. ^ http://bigbangupdates.com/2014/02/g-dragon-taeyang-seungris-fan-meeting-taiwan-announced.html
    38. ^ https://www.facebook.com/uweeklysg/photos/a.164908900193754.37462.143831575634820/743526312332007/?type=1&theater
    39. ^ http://bigbangupdates.com/2014/02/g-dragon-taeyang-seungris-fan-meeting-taiwan-announced.html
    40. ^ http://bigbangupdates.com/2014/02/g-dragon-taeyang-seungris-fan-meeting-taiwan-announced.html
    41. ^ http://bigbangupdates.com/2014/06/vip-gathering-in-chengdu.html
    42. ^ http://bigbangupdates.com/2014/09/big-bang-fan-meeting-seoul-october-18.html
    43. ^ http://ygex.jp/bigbang/live/tour.php?id=1000548
    44. ^ http://www.yg-life.com/archives/75431

    Pautan luar[sunting | sunting sumber]