Senarai lagu yang dirakamkan oleh Yuna

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Yuna pada 2016.

Penyanyi wanita Malaysia, Yuna telah merakamkan lagu untuk tiga album EP dan tujuh album studio. EP eponim beliau, yang menggunakan namanya sebagai judul album dikeluarkan pada 12 Oktober 2008 dengan lagu "Deeper Conversation", "Dan Sebenarnya" dan "Blue Sands" dikeluarkan sebagai single. Album sulungnya, Decorate dikeluarkan pada 23 Julai 2010 di bawah Yuna Room Records[1] dan Laguna Music dan dikeluarkan semula pada 2011 untuk pasaran Amerika Syarikat oleh Fader Label.[2]

Album EP beliau, Sixth Street dikeluarkan pada 7 Mei 2013, di mana Yuna mencipta dan menulis lirik kesemua lagunya. Lagu "Let Love Come Through" duet bersama Kyle dan "I Wanna Go",[a] dikeluarkan sebagai single.[3] Pada 29 Oktober 2013, Yuna melancarkan album keempat, Nocturnal[4] dengan dua lagu dikeluarkan sebagai single—"Rescue" dan "Falling".[5] Dua tahun kemudian pada 2015, Yuna melancarkan album kelima, Material yang dikeluarkan pada 5 Mei.[6][7] Album keenamnya, Chapters dikeluarkan pada 20 Mei 2016,[8] menampilkan kolaborasi daripada Usher menerusi lagu "Crush"[9] dan Jhené Aiko menerusi lagu "Used To Love You".[10]

Lagu[sunting | sunting sumber]

Kunci
Song released as a single Menunjukkan lagu yang dikeluarkan sebagai single
Menunjukkan lagu yang dikeluarkan sebagai single promosi
* Menunjukkan lagu yang dirakamkan semula
Aizat berduet bersama Yuna menerusi lagu "Dwihati".
Penyanyi A.S. Jhené Aiko tampil dalam lagu "Used To Love You" yang dimuatkan dalam album Chapters.
Yuna bekerjasama dengan penyanyi-penulis lagu Amerika Syarikat Usher menerusi lagu "Crush".
Yuna bekerjasama dengan SonaOne menerusi lagu "Pulang".
Penyanyi hip hop Amerika Syarikat, Tyler, the Creator tampil dalam lagu "Castaway" yang dimuatkan dalam album Rouge.
Penyanyi Korea Selatan, Jay Park tampil dalam lagu "Does She" yang dimuatkan dalam album Rouge.
Lagu Kolaborator Penulis Album Tahun Ruj.
"After Midnight" Yuna 2008 [11]
"All I Do" Yunalis Zarai, David Foster Chapters 2016 [12]
"Amy" Masego Rouge 2019 [13]
"Backpacking Around Europe" Yuna 2008 [11]
"Bad Idea" Yunalis Zarai, Pharrell Williams Yuna 2012 [14]
"Best Love" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Yunalis Zarai, Robin Braun, Itai Shapira Joel, Van Dijk Chapters 2016 [12]
"Best of Me" Yunalis Zarai, Robin Braun, Paul Salva Chapters 2016 [12]
"Bicara" Material 2015 [15]
"Blue Sands" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Yuna 2008 [11]
"Blank Marquee" G-Eazy Rouge 2019 [13]
"Bravest Everything" Nocturnal: Edisi Deluxe 2013 [16]
"Call Everyone" Nocturnal: Edisi Deluxe 2013 [16]
"Castaway" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Tyler, the Creator Rouge 2019 [13]
"Cinta Sempurna" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Decorate 2010 [17]
"Crush" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Usher Yunalis Zarai, Usher Chapters 2016 [12]
"Coffee" Terukir Di Bintang 2012 [18]
"Come As You Are" * Bukan album single 2011 [19]
"Colors" Yunalis Zarai, James Bryan, Elizabeth Lowell Boland Nocturnal 2013 [16]
"Come Back" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Yunalis Zarai, Christopher Braide Nocturnal 2013 [16]
"Dan Sebenarnya" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Yuna 2008 [11]
"Decorate" Decorate 2010 [17]
"Deeper Conversation" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Yuna 2008 [11]
"Does She" Jay Park Rouge 2019 [13]
"Dwihati" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Aizat Amdan Bukan album single 2013 [20][21]
"Escape" Nocturnal 2013 [16]
"Fading Flower" Yuna 2012 [14]
"Falling" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Nocturnal 2013 [16]
"Favourite Thing" Yuna 2012 [14]
"Fears and Frustrations" Terukir Di Bintang 2012 [18]
"Fireworks" Decorate 2010 [17]
"Fix It" Demo 2008 [22]
"Forevermore" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Rouge 2019 [23][13]
"Forget About You" Rouge 2019 [13]
"Gadis Semasa" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Decorate 2010 [17]
"Gelora Jiwa" * P. Ramlee: Satu Indiepretasi 2011 [24]
"Greek Goddess" Demo 2008 [22]
"Hanging On" Nocturnal: Edisi Deluxe 2013 [16]
"Island" Yuna 2012 [14]
"I Wanna Go" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Nocturnal 2013 [16]
"I Want You Back" Nocturnal 2013 [16]
"Itulah Sayang" *
Yuna merupakan sebahagian daripada The Ramlees
P. Ramlee: Satu Indiepretasi 2011 [24]
"Kau Ilhamku" ‡ [b]
Yuna merupakan sebahagian daripada Yonder Music All-Stars
Afgan Syah Reza, Ariel Noah, Cita Citata, Elizabeth Tan, Jaclyn Victor, Joe Flizzow, Man Bai, Natasha Ines, SonaOne, dan Siti Nurhaliza J-Key, Russel Curtis Yonder Music All-Stars – Kau Ilhamku 2015 [26]
"KL Kita" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Qi Razali Terukir Di Bintang 2012 [16]
"Lanes" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Chapters 2016 [12]
"Langit" ‡ Yunalis Zarai, AG Coco Material 2015 [15]
"Lautan" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Yunalis Zarai, AG Coco Material 2015 [15]
"Lelaki" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Yunalis Zarai, AG Coco Material 2015 [15]
"Let Love Come Through" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Kyle Sixth Street 2013 [27]
"Lights And Camera" Nocturnal 2013 [16]
"Likes" Rouge 2019 [13]
"Live Your Life" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Pharrell Williams Yuna 2012 [14]
"Loud Noises" Yuna 2012 [14]
"Lovely Intermission" Nocturnal 2013 [16]
"Lullabies" Yuna 2012 [14]
"Material" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Material 2015 [15]
"Mannequin" Laguyang dikeluarkan sebagai single Chapters 2015 [12]
"Memo" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Yunalis Zarai Terukir Di Bintang 2012 [18]
"Mountains" Nocturnal 2013 [16]
"Musician" Sixth Street 2013 [27]
"(Not) The Love of My Life" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Rouge 2019 [13]
"Penakut" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Yunalis Zarai Decorate 2010 [17]
"Permission" Decorate 2010 [17]
"Photo Of You" Terukir Di Bintang 2010 [18]
"Pink Youth" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Little Simz Rouge 2019 [13]
"Places To Go" ‡ Yunalis Zarai, Christopher Martin, Eric Barrier, William Griffin Chapters 2016 [12]
"Planes" Yuna 2012 [14]
"Poor Heart" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Chapters 2016 [12]
"Pulang" Lagu yang dikeluarkan sebagai single SonaOne Bukan album single 2016 [28]
"Random Awesome" Decorate 2010 [17]
"Raya Oh Yeah!" Bukan album single 2009
"Remember My Name" Yuna 2012 [14]
"Rescue" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Nocturnal 2013 [16]
"Rocket" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Decorate 2010 [17]
"Right Again" Sixth Street 2013 [27]
"Sayang" Material 2015 [15]
"See You Go" Yuna 2012 [14]
"Someone Out Of Town" Terukir Di Bintang 2012 [18]
"Someone Who Can" Nocturnal 2013 [16]
"Sparkle" ‡ Yunalis Zarai, Nor Hanafi Terukir Di Bintang 2012 [18]
"Super Something" ‡ Yunalis Zarai, AG Coco Decorate 2010 [17]
"Stay" Yuna 2012 [14]
"Teenage Heartbreak" Miyavi Rouge 2019 [13]
"Terukir Di Bintang" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Terukir Di Bintang 2012 [18]
"These Streets" Decorate 2010 [17]
"Tiada Akhir" Rouge 2019 [13]
"Time" Chapters 2016 [12]
"Too Close" Chapters 2016 [12]
"Tourist" Yuna 2012 [14]
"Unrequited Love" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Chapters 2016 [12]
"Used To Love You" Lagu yang dikeluarkan sebagai single Jhené Aiko Chapters 2016 [12]
"Young" Sixth Street 2013 [27]
"Your Love" Chapters 2016 [12]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "I Wanna Go" terlebih dahulu dimuatkan dalam EP Sixth Street sebelum dimuatkan dalam album Nocturnal.
  2. ^ "Kau Ilhamku" ialah single promosi oleh pelbagai artis dari Malaysia dan Indonesia. Artis yang terlibat ialah Afgan Syah Reza, Ariel Noah, Cita Citata, Elizabeth Tan, Jaclyn Victor, Joe Flizzow, Man Bai, Natasha Ines, SonaOne, dan Siti Nurhaliza.[25]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Album sulung Yuna Decorate dilancar", Utusan Malaysia, 23 Julai 2010.
  2. ^ "Decorate". iTunes Store (MY). Apple. Dicapai pada 2017-12-08.
  3. ^ Yuna kembali dengan Sixth Street Media Hiburan (10 April 2013). Dicapai pada 7 April 2014.
  4. ^ "See the Track Listing for Yuna's 'Nocturnal'". ARTISTdirect. 13 September 2013. Dicapai pada 30 May 2015.
  5. ^ "Ryan Seacrest - Yuna's 'Nocturnal' Album Stream: Listen Before It's Released". Ryan Seacrest Official Website. 25 October 2013. Dicapai pada 30 May 2015.
  6. ^ Yuna Lancarkan Album Baharu Berjudul “Material” Wanista. Dicapai pada 7 Mei 2015.
  7. ^ Shahirah Mokhtazar (5 May 2015). Yuna releases first Malay album, Material New Straits Times. Diperoleh pada 7 Mei 2015.
  8. ^ "Chapters by Yuna". United States: Rate Your Music. Dicapai pada May 20, 2016.
  9. ^ "Lagu duet dengan Usher lonjak Instagram Yuna". BH Online. Dicapai pada 1 September 2016.
  10. ^ Rachel Sonis (26 Julai 2016). Yuna Enchants During “Used To Love You” Performance On ‘Late Night With Seth Meyers’: Watch Idolator. Dicapai pada 1 Ogos 2016.
  11. ^ a b c d e Yuna (media notes). Yunalis Zarai. Yuna Room Records. 2008.Selenggaraan CS1: lain-lain (link)
  12. ^ a b c d e f g h i j k l m Chapters (media notes). Yunalis Zarai. Verve Music Group. 2016.Selenggaraan CS1: lain-lain (link)
  13. ^ a b c d e f g h i j k Rouge (media notes). Yunalis Zarai. Verve Forecast Records. 2019.Selenggaraan CS1: lain-lain (link)
  14. ^ a b c d e f g h i j k l Yuna (media notes). Yunalis Zarai. Fader Label. 2012.Selenggaraan CS1: lain-lain (link)
  15. ^ a b c d e f Material (media notes). Yunalis Zarai. Yuna Room Records. 2015.Selenggaraan CS1: lain-lain (link)
  16. ^ a b c d e f g h i j k l m n o Nocturnal (media notes). Yunalis Zarai. Verve Music Group. 2013.Selenggaraan CS1: lain-lain (link)
  17. ^ a b c d e f g h i j Decorate (media notes). Yunalis Zarai. Yuna Room Records. 2010.Selenggaraan CS1: lain-lain (link)
  18. ^ a b c d e f g Terukir Di Bintang (media notes). Yunalis Zarai. FMC Music. 2012.Selenggaraan CS1: lain-lain (link)
  19. ^ "Come As You Are". iTunes Store (MY). Apple. Dicapai pada 2017-12-08.
  20. ^ "Dwihati". iTunes Store (MY). Apple. Dicapai pada 2017-12-08.
  21. ^ "'DWIHATI' KOLABORASI UNIK AIZAT & YUNA". Media Hiburan. 22 April 2013. Dicapai pada 2017-02-05.
  22. ^ a b Demo (media notes). Yunalis Zarai. Yuna Room Records. 2008.Selenggaraan CS1: lain-lain (link)
  23. ^ Michael Chiang (5 April 2019). "Yuna sings an ode to Malaysia in new single 'Forevermore'". Star2. Dicapai pada 7 April 2019.
  24. ^ a b "P. Ramlee : Satu Indiepretasi". iTunes Store (MY). Apple. 20 April 2011. Dicapai pada 2017-12-08.
  25. ^ "Kau Ilham Ku (2015) – Dato'Siti Nurhaliza, Manbai, Afgan, Yuna, Ariel Noah, Joe Flizzow, and more". YouTube. Dicapai pada 2016-08-06.
  26. ^ Yonder Music All-Stars – Kau Ilhamku (liner notes). Various Artistes. Yonder Music and Universal Music Group (Malaysia). 2016.Selenggaraan CS1: lain-lain (link)
  27. ^ a b c d Sixth Street (media notes). Yunalis Zarai. Verve Records. 2013.Selenggaraan CS1: lain-lain (link)
  28. ^ ""Pulang" Kolaborasi Terbaru Yuna Dan SonaOne". MyNews Hub. 23 Ogos 2016. Dicapai pada 2017-02-05.