Senarai lapangan terbang Indonesia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Berikut merupakan senarai lapangan terbang (Bahasa Indonesia: bandar udara) di Indonesia berserta kod IATA masing-masing:

Lokasi[sunting | sunting sumber]

Jawa & Bali[sunting | sunting sumber]

  1. BDO - Lapangan Terbang Husein Sastranegara, Bandung
  2. CBN - Lapangan Terbang Penggung, Cirebon
  3. CGK - Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta, Tangerang
  4. CXP - Lapangan Terbang Tunggul Wulung, Cilacap
  5. DPS - Lapangan Terbang Antarabangsa Ngurah Rai, Denpasar
  6. HLP - Lapangan Terbang Antarabangsa Halim Perdanakusuma, Jakarta
  7. JOG - Lapangan Terbang Adi Sutjipto, Yogyakarta
  8. JKT- Lapangan Terbang Antarabangsa Kemayoran, Jakarta
  9. PCB - Lapangan Terbang Pondok Cabe
  10. SOC - Lapangan Terbang Adi Sumarmo Wiryokusumo, Surakarta
  11. SRG - Lapangan Terbang Antarabangsa Achmad Yani, Semarang
  12. KDI - Lapangan Terbang Antarbangsa Iskandar
  13. MEQ - Lapangan Terbang Cut Nyak Dien
  14. SUB - Lapangan Terbang Juanda, Sidoarjo
  15. MLG- Lapangan Terbang Abdul Rachman Saleh, Malang
  16. Lapangan Terbang Batujajar
  17. Lapangan Terbang Budiarto, Tangerang
  18. Lapangan Terbang Cibeureum, Tasikmalaja
  19. Lapangan Terbang Iswahyudi, Madiun
  20. Lapangan Terbang Pangandaran
  21. Lapangan Terbang Pagerungan
  22. Lapangan Terbang Rumpin

Sumatra[sunting | sunting sumber]

  1. AEG - Lapangan Terbang Godang
  2. BKS - Lapangan Terbang Fatmawati Soekarno, Bengkulu
  3. BTH - Lapangan Terbang Hang Nadim, Batam
  4. BTJ - Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Iskandarmuda, Banda Aceh
  5. DJB - Lapangan Terbang Sultan Thaha, Jambi
  6. DUM - Lapangan Terbang Pinang Kampai, Dumai
  7. GNS - Lapangan Terbang Binaka, Gunung Sitoli
  8. KNO- Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Namu, Deli Serdang
  9. LSW - Lapangan Terbang Malikus Saleh, Lhoksumawe
  10. LSX - Lapangan Terbang Sukon
  11. MES - Lapangan Terbang Soewondo, Medan
  12. NTX - Lapangan Terbang Ranai, Natuna Ranai
  13. - Pangkalan Udara Sutan Syahrir, Padang
  14. PDG- Lapangan Terbang Antarabangsa Minangkabau, Padang
  15. PDO - Lapangan Terbang Pendopo
  16. PKU - Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Syarif Kasim II, Pekanbaru
  17. PLM - Lapangan Terbang Sultan Mahmud Badaruddin II, Palembang
  18. PPR - Lapangan terbang Pasir Pangaraan, Pasir Pangarayan
  19. RGT - Lapangan Terbang Japura, Rengat
  20. SIQ - Lapangan Terbang Dabo, Singkep
  21. TJG - Lapangan Terbang Warukin, Tanjung Warukin
  22. TKG - Lapangan Terbang Antarabangsa Radin Inten II, Bandar Lampung
  23. TMC - Lapangan Terbang Tambolaka
  24. TNJ - Lapangan Terbang Antarabangsa Raja Haji Fisabilillah, Tanjung Pinang
  25. BIM- Bandara Internasional Minangkabau, Padang
  26. Lapangan Terbang Banding Agung
  27. Lapangan Terbang Depati Amir, Pangkal Pinang
  28. Lapangan Terbang Gatot Subrato, Batu Raja
  29. Lapangan Terbang H As Hanandjoeddin, Tanjung Pandan
  30. Lapangan Terbang Maimun Saleh, Sabang
  31. Lapangan Terbang Pinang Sore, Sibolga
  32. Lapangan Terbang Tarempa, Matak

Sulawesi[sunting | sunting sumber]

  1. GTO - Lapangan Terbang Jalaluddin, Gorontalo
  2. KDI - Lapangan Terbang Wolter Monginsidi, Kendari
  3. MDC - Lapangan Terbang Antarabangsa Sam Ratulangi, Manado
  4. NAH - Lapangan Terbang Naha
  5. PLW - Lapangan Terbang Mutiara SIS Al-Jufrie, Palu
  6. SQR - Lapangan terbang Soroako
  7. UPG - Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Hasanuddin, Makassar
  8. Lapangan Terbang Maranggo, Pulau Tomea

Kalimantan[sunting | sunting sumber]

  1. BDJ - Lapangan Terbang Syamsudin Noor, Banjarmasin
  2. BPN - Lapangan Terbang Sultan Aji Muhammad Sulaiman, Balikpapan
  3. BTN - Lapangan Terbang Batu Licin
  4. BYQ - Lapangan Terbang Bunyu
  5. KTG - Lapangan Terbang Rahadi Usman, Ketapang
  6. NPO - Lapangan Terbang Nanga Pinoh
  7. PNK - Lapangan Terbang Supadio, Pontianak
  8. PKY - Lapangan Terbang Tjilik Riwut, Palangkaraya
  9. SRI - Temindung, Samarinda
  10. TSX - Lapangan Terbang Tanjung Santan
  11. Lapangan Terbang Hasan, Sampit
  12. Lapangan Terbang Iskandar, Pangkalan Bun
  13. Lapangan Terbang Juwata, Tarakan
  14. Lapangan Terbang Kalimaru, Tanjung Redep
  15. Lapangan Terbang Mangkajang
  16. Lapangan Terbang Mekar Putih
  17. Lapangan Terbang Muara Badak Pujangan
  18. Lapangan Terbang Pangsuma, Putussibau
  19. Lapangan Terbang Susilo, Sintang
  20. Lapangan Terbang Tanjung Harapan, Tanjung Selor

Maluku & Papua[sunting | sunting sumber]

  1. AMQ - Lapangan Terbang Pattimura, Ambon
  2. BIK - Lapangan Terbang Frans Kaisiepo, Biak
  3. BXB - Lapangan Terbang Babo
  4. DJJ - Lapangan Terbang Sentani, Jayapura
  5. KNG - Lapangan Terbang Kaimana
  6. LUV - Lapangan Terbang Dumatubin, Langgur
  7. MKQ - Lapangan Terbang Mopah, Merauke
  8. MKW - Lapangan Terbang Rendani, Manokwari
  9. NBX - Lapangan Terbang Nabire
  10. SOQ - Lapangan Terbang Jefman, Sorong
  11. TIM - Lapangan Terbang Moses Kilangin, Tembagapura
  12. TTE - Lapangan Terbang Babullah, Ternate
  13. WMX - Lapangan Terbang Wamena
  14. Lapangan Terbang Aru
  15. Lapangan Terbang Kobok
  16. Lapangan Terbang Kornasoren, Numfoor
  17. Lapangan Terbang Nangasuri
  18. Lapangan Terbang Tanah Besar Sorong

Nusa Tenggara[sunting | sunting sumber]

  1. AMI - Lapangan Terbang Selaparang, Mataram
  2. KOE - Lapangan Terbang El Tari, Kupang
  3. LBJ - Lapangan Terbang Antarabangsa Komodo, Labuan Bajo
  4. Lapangan Terbang H Hasan Aroeboesman, Ende
  5. Lapangan Terbang Mali
  6. Lapangan Terbang Mau Hau, Waingapu
  7. Lapangan Terbang Muhammad Salahuddin, Bima
  8. Lapangan Terbang Satar Tacik, Ruteng
  9. Lapangan Terbang Sumbawa Besar, Sumbawa
  10. Lapangan Terbang Wai Oti, Maumere

Pautan luar[sunting | sunting sumber]