Senarai lapangan terbang mengikut kod ICAO: G

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Format penyertaan adalah:

  • ICAO (IATA) - Nama Lapangan Terbang - Lokasi Lapangan Terbang

Nota: isi Laman ini memuat senarai Lapangan Terbang yang wujud di Ceuta (Sepanyol) dan Melilla (Sepanyol) [Note 1], Gambia, Guinea-Bissau, Guinea, Kepulauan Canary (Sepanyol) [Note 2], Liberia, Maghribi, Mali, Mauritania, Sahara Barat (Republik Demokratik Arab Sahrawi) [Note 3], Senegal, Sierra Leone dan Tanjung Verde [Note 4].

SepanyolCeuta Ceuta[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Ceuta mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan GE.[1][2][3]

Gambia Gambia[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Gambia mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan GB.[5][6][7]

Guinea-Bissau Guinea-Bissau[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Guinea-Bissau mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan GG.[9][10][11]

Guinea Guinea[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Guinea mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan GU.[12][13][14]

SepanyolFlag of the Canary Islands.svg Kepulauan Canary[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Kepulauan Canary mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan GC.[16][17][18]

Liberia Liberia[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Liberia mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan GL.[26][27][28]

Maghribi Maghribi[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Maghribi mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan GM.[29][30][31]

Mali Mali[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Mali mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan GA.[37][38][39]

Mauritania Mauritania[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Mauritania mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan GQ.[41][42][43]

SepanyolMelilla Melilla[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Melilla mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan GE.[45][46][47]

Sahara Barat Sahara Barat (Republik Demokratik Arab Sahrawi)[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Sahara Barat (Republik Demokratik Arab Sahrawi [Note 5]) mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan GS.[49][50][51]

Nota: Lapangan terbang ini kini juga mempunyai kod ICAO bermula dengan GM.[petikan diperlukan]

Senegal Senegal[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Senegal mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan GO.[52][53][54]

Sierra Leone Sierra Leone[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Sierra Leone mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan GV.[57][58][59]

Tanjung Verde Tanjung Verde[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Tanjung Verde mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan GF.[60][61][62]

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Untuk Lapangan Terbang yang ada di Sepanyol Sepanyol, sila lihat di laman, Sepanyol Senarai lapangan terbang mengikut kod ICAO: L#Sepanyol, dan Lapangan Terbang yang ada di Sepanyol Sepanyol tersebut memiliki awalan kod ICAO iaitu "L" yang jauh berbeza daripada yang ada di Ceuta dan Melilla (memiliki awalan kod G)
  2. ^ Untuk Lapangan Terbang yang ada di Sepanyol Sepanyol, sila lihat di laman, Sepanyol Senarai lapangan terbang mengikut kod ICAO: L#Sepanyol, dan Lapangan Terbang yang ada di Sepanyol Sepanyol tersebut memiliki awalan kod ICAO iaitu "L" yang jauh berbeza daripada yang ada di Kepulauan Canary (memiliki awalan kod G)
  3. ^ Nama Lain Negara Sahara Barat ialah Republik Demokratik Arab Sahrawi, dan juga ia merupakan negara yang mendapatkan pengiktirafan secara terhad walaupun Saiz Negara tersebut, sebahagian besar dibawah kawalan Maghribi.
  4. ^ secara Rasmi Ceuta + Melilla dan Kepulauan Canary memiliki format Kod ICAO yang berbeza dari Tanah Besar Sepanyol, walaupun ketiga-tiga wilayah tersebut merupakan sebahagian dari Kawasan Negara Sepanyol Sepanyol.
  5. ^ Negara Yang diiktiraf secara Terhad.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ https://www.aena.es/en/passengers/passengers.html
  2. ^ https://www.iata.org/
  3. ^ https://icao.int/
  4. ^ http://www.aena.es/csee/Satellite/Helipuerto-Ceuta/en/Home.html
  5. ^ https://www.banjulairport.com/
  6. ^ https://www.iata.org/
  7. ^ https://icao.int/
  8. ^ https://www.banjulairport.com/
  9. ^ https://airportinfo.live/arrivals/oxb/airport-bissau
  10. ^ https://www.iata.org/
  11. ^ https://icao.int/
  12. ^ https://aeroportdeconakry.com/en/home/
  13. ^ https://www.iata.org/
  14. ^ https://icao.int/
  15. ^ http://aeroportdeconakry.com/
  16. ^ https://www.aena.es/en/passengers/passengers.html
  17. ^ https://www.iata.org/
  18. ^ https://icao.int/
  19. ^ https://www.aena.es/en/fuerteventura.html
  20. ^ https://www.aena.es/en/la-gomera.html
  21. ^ https://www.aena.es/es/el-hierro.html
  22. ^ https://www.aena.es/en/la-palma.html
  23. ^ https://www.tenerife-south-airport.com/
  24. ^ https://www.aena.es/en/tenerife-sur.html
  25. ^ https://www.tenerife-north-airport.com/
  26. ^ https://lcaa.gov.lr/
  27. ^ https://www.iata.org/
  28. ^ https://icao.int/
  29. ^ https://www.onda.ma/en/I-am-passenger
  30. ^ https://www.iata.org/
  31. ^ https://icao.int/
  32. ^ https://www.onda.ma/en/Our-Airports/Rabat-Sale-Airport
  33. ^ https://www.casablanca-airport.com/
  34. ^ https://www.onda.ma/en/Our-Airports/Casablanca-Mohammed-V-Airport/
  35. ^ https://www.marrakesh-airport.com/
  36. ^ https://www.onda.ma/en/Our-Airports/Marrakech-Ménara-Airport
  37. ^ http://www.anac-mali.org/
  38. ^ https://www.iata.org/
  39. ^ https://icao.int/
  40. ^ http://.asam-mali.com/
  41. ^ http://w3.anac.mr/en/
  42. ^ https://www.iata.org/
  43. ^ https://icao.int/
  44. ^ https://www.egis-group.com/content/mauritania-new-nouakchott-international-airport-successfully-commissioned
  45. ^ https://www.aena.es/en/passengers/passengers.html
  46. ^ https://www.iata.org/
  47. ^ https://icao.int/
  48. ^ https://www.aena.es/en/melilla.html
  49. ^ https://www.worlddata.info/africa/western-sahara/airports/eun-hassan-i.php
  50. ^ https://www.iata.org/
  51. ^ https://icao.int/
  52. ^ https://www.aeroport-dakar.com/dakar_international_airport.php
  53. ^ https://www.iata.org/
  54. ^ https://icao.int/
  55. ^ https://www.dakaraeroport.com/
  56. ^ https://www.aeroport-dakar.com/dakar_international_airport.php
  57. ^ https://www.slaa.sl/
  58. ^ https://www.iata.org/
  59. ^ https://icao.int/
  60. ^ https://www.asa.cv/
  61. ^ https://www.iata.org/
  62. ^ https://icao.int/
  63. ^ http://www.asa.cv/aeroportos/aeroporto-da-praia/
  • "ICAO Location Indicators by State" (PDF). International Civil Aviation Organization. 17 September 2010. Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 9 March 2013.
  • "United Nations Code for Trade and Transport Locations". UN/LOCODE 2011-2. UNECE. 28 February 2012. - includes IATA codes
  • Aviation Safety Network - IATA and ICAO airport codes

Lihat Juga[sunting | sunting sumber]

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]