Senarai lapangan terbang mengikut kod ICAO: O

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Format penyertaan adalah:

  • ICAO (IATA) - Nama Lapangan Terbang - Lokasi Lapangan Terbang

Nota: isi Laman ini memuat senarai Lapangan Terbang yang wujud di Afghanistan, Arab Saudi, Bahrain, Emiriah Arab Bersatu [Note 1], Iran, Iraq, Jordan, Kuwait, Lubnan, Oman, Pakistan, Negara Palestin (bahagian Barat - Genting Gaza dan bahagian Timur - Tebing Barat) [Note 2], Qatar, Syria, dan Yemen.

Afghanistan Afghanistan [Note 3][sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Afghanistan mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan OA.[1][2][3]

Arab Saudi Arab Saudi[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Arab Saudi mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan OE.[5][6][7][8]

Saudi Aramco [15][sunting | sunting sumber]

[16][17]

bahagian ini memuat senarai lapangan terbang di Arab Saudi Arab Saudi, yang dibawah kawalan secara penuh oleh pihak Saudi Aramco dengan sebagai berikut

Bahrain Bahrain[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Bahrain mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan OB.[18][19][20]

Emiriah Arab Bersatu Emiriah Arab Bersatu[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Emiriah Arab Bersatu mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan OM.[22][23][24]

Iran Iran[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Iran mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan OI.[27][28][29]

Iraq Iraq[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Iraq mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan OR.[31][32][33]

Jordan Jordan[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Jordan mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan OJ.[38][39][40]

Tebing Barat (Negara Palestin)[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang Jerusalem[sunting | sunting sumber]

Kuwait Kuwait[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Kuwait mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan OK.[43][44][45]

Lubnan Lubnan[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Lubnan mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan OL.[47][48][49]

Oman Oman[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Oman mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan OO.[51][52][53]

Pakistan Pakistan[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Pakistan mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan OP.[56][57][58]

Negara Palestin Negara Palestin[sunting | sunting sumber]

Nota: Bahagian Barat - Genting Gaza [Note 7].
Nota: Bahagian Timur - Tebing Barat [Note 8].
Nota: Lapangan Terbang di Negara Palestin (Tebing Barat) mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan LL/OJ.
Nota: Lapangan Terbang di Negara Palestin (Genting Gaza) mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan LL dan LV.
Nota: Negara Palestin kini Tidak mempunyai sebarang Lapangan Terbang yang masih wujud, walaupun sebelum Tahun 2000 (sejak tahun 1948-1967, yang dibawah Kawalan Israel dan Jordan), di bahagian Genting Gaza ada memiliki 2 Lapangan Terbang dengan mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan LL dan LV + di bahagian Tebing Barat ada memiliki 1 Lapangan Terbang dengan mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan OJ/LL[66][67]

Qatar Qatar[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Qatar mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan OT.[68][69][70]

Syria Syria[sunting | sunting sumber]

Nota: untuk Kawasan Dataran Tinggi Golan, kod ICAO dimulakan dengan LL.

Lapangan Terbang di Syria mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan OS.[73][74][75]

Dataran Tinggi Golan[sunting | sunting sumber]

Nota: Di Kawasan Dataran Tinggi Golan, ada memiliki 1 Lapangan Terbang sebagai berikut

Lapangan Terbang Ai Ai[sunting | sunting sumber]

Yaman Yemen[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Yemen mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan OY.[78][79][80]

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Nama Negara sentiasa disingkat menjadi UAE dalam bahasa Inggeris.
  2. ^ Negara Palestin Negara Palestin Memiliki format awalan pada Lapangan Terbang yang Berbeza di setiap Bahagian dalam Negara itu.
  3. ^ Rekaan Bendera Terkini Diguna pakai semula.
  4. ^ Lapangan Terbang Faizabad: Kod IATA: tiada – ICAO: VI25 (bukannya AOFZ, FBD) / kod ICAO VI25 tidak disenaraikan di Senarai lapangan terbang mengikut kod ICAO: V#VI - Delhi (VIDF)...
  5. ^ Lokasi Lapangan Terbang dan Kawasan Tebing Barat ini, kini dibawah pentadbiran Negara Palestin Negara Palestin.
  6. ^ Lokasi Lapangan Terbang dan Kawasan Tebing Barat ini, kini dibawah pentadbiran Negara Palestin Negara Palestin.
  7. ^ Negara Palestin Negara Palestin Memiliki format awalan pada Lapangan Terbang yang Berbeza di setiap Bahagian dalam Negara itu.
  8. ^ Negara Palestin Negara Palestin Memiliki format awalan pada Lapangan Terbang yang Berbeza di setiap Bahagian dalam Negara itu.
  9. ^ Lokasi Lapangan Terbang dan Kawasan Genting Gaza ini, kini dibawah pentadbiran Negara Palestin Negara Palestin.
  10. ^ Lokasi Lapangan Terbang dan Kawasan Tebing Barat ini, kini dibawah pentadbiran Negara Palestin Negara Palestin.
  11. ^ Lokasi Lapangan Terbang dan Kawasan Genting Gaza ini, kini dibawah pentadbiran Negara Palestin Negara Palestin.
  12. ^ Dataran Tinggi Golan ialah Wilayah yang dipertikaikan Antara Israel Israel dan Syria Syria.
  13. ^ Dataran Tinggi Golan ialah Wilayah yang dipertikaikan Antara Israel Israel dan Syria Syria.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ http://acaa.gov.af/en/
  2. ^ https://www.iata.org/
  3. ^ https://icao.int/
  4. ^ https://web.archive.org/web/20200110095814/http://hamidkarzaiairport.com/
  5. ^ https://gaca.gov.sa/web/en-gb/page/home
  6. ^ https://www.aramco.com/
  7. ^ https://www.iata.org/
  8. ^ https://icao.int/
  9. ^ https://kfia.gov.sa/
  10. ^ https://www.jeddah-airport.com/
  11. ^ https://www.kaia.sa/en
  12. ^ http://www.tibahairports.com/
  13. ^ https://www.riyadh-airport.com/
  14. ^ https://kkia.sa/en/
  15. ^ https://www.aramco.com/
  16. ^ https://www.iata.org/
  17. ^ https://icao.int/
  18. ^ https://www.bahrainairport.bh/
  19. ^ https://www.iata.org/
  20. ^ https://icao.int/
  21. ^ https://www.bahrainairport.bh/
  22. ^ https://www.gcaa.gov.ae/en/pages/default.aspx
  23. ^ https://www.iata.org/
  24. ^ https://icao.int/
  25. ^ https://www.abudhabiairport.ae/en
  26. ^ http://www.dubaiairports.ae/
  27. ^ https://www.cao.ir/web/english
  28. ^ https://www.iata.org/
  29. ^ https://icao.int/
  30. ^ https://www.ikac.ir/en
  31. ^ https://www.baghdad-airport.com/
  32. ^ https://www.iata.org/
  33. ^ https://icao.int/
  34. ^ https://www.baghdad-airport.com/
  35. ^ https://www.erbilairport.com/
  36. ^ http://www.basrainternationalairport.com/
  37. ^ https://sulairport.krd/
  38. ^ http://jac.jo/
  39. ^ https://www.iata.org/
  40. ^ https://icao.int/
  41. ^ https://www.amman-airport.com/
  42. ^ https://qaiairport.com/
  43. ^ https://www.dgca.gov.kw/
  44. ^ https://www.iata.org/
  45. ^ https://icao.int/
  46. ^ https://www.kuwaitairport.gov.kw/en/
  47. ^ https://www.dgca.gov.lb/
  48. ^ https://www.iata.org/
  49. ^ https://icao.int/
  50. ^ http://www.beirutairport.gov.lb/index.php
  51. ^ https://www.omanairports.co.om/
  52. ^ https://www.iata.org/
  53. ^ https://icao.int/
  54. ^ https://www.muscatairport.co.om/
  55. ^ https://salalahairport.co.om/
  56. ^ https://caapakistan.com.pk/
  57. ^ https://www.iata.org/
  58. ^ https://icao.int/
  59. ^ https://faisalabadairport.com.pk/
  60. ^ https://islamabadairport.com.pk/
  61. ^ https://karachiairport.com.pk/
  62. ^ https://lahoreairport.com.pk/
  63. ^ https://multaninternationalairport.com.pk/
  64. ^ https://www.peshawarairport.com.pk/
  65. ^ https://www.sial.com.pk/
  66. ^ https://www.iata.org/
  67. ^ https://icao.int/
  68. ^ https://www.caa.gov.qa/en-us
  69. ^ https://www.iata.org/
  70. ^ https://icao.int/
  71. ^ http://www.dohaairport.com/
  72. ^ https://dohahamadairport.com/
  73. ^ https://www.airports-worldwide.com/syria/aleppo_intl_syria.php
  74. ^ https://www.iata.org/
  75. ^ https://icao.int/
  76. ^ http://www.aleppo-airport.com/en/
  77. ^ http://www.damascus-airport.com/
  78. ^ http://www.cama.gov.ye/
  79. ^ https://www.iata.org/
  80. ^ https://icao.int/
  • "ICAO Location Indicators by State" (PDF). International Civil Aviation Organization. 17 September 2010. Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 9 March 2013.
  • "United Nations Code for Trade and Transport Locations". UN/LOCODE 2011-2. UNECE. 28 February 2012. - includes IATA codes
  • Aviation Safety Network - IATA and ICAO airport codes

Lihat Juga[sunting | sunting sumber]

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]