Senarai lapangan terbang mengikut kod ICAO: R

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Format penyertaan adalah:

  • ICAO (IATA) - Nama Lapangan Terbang - Lokasi Lapangan Terbang

Nota: isi Laman ini memuat senarai Lapangan Terbang yang wujud di Filipina, Jepun, Korea Selatan dan Taiwan.

Filipina Filipina[sunting | sunting sumber]

Nota: untuk lapangan terbang Pulau Layang-layang, Sabah, Malaysia, ia menggunakan Kod ICAO sementara iaitu RP10

Lapangan Terbang di Filipina mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan RP.[1][2][3]
Nota: Di bawah skema penugasan kod ICAO yang berlaku, lapangan terbang di kumpulan pulau Luzon (termasuk Kepulauan Cuyo, tetapi tidak termasuk Masbate, Romblon dan seluruh Palawan) dan kepulauan Antik Caluya diberi kod RPLx dan RPUx; yang ada di Visayas (kecuali Caluya), Masbate, Romblon dan Palawan (tidak termasuk Cuyo), RPVx dan RPSx; dan yang ada di Mindanao, RPMx dan RPNx.

KOD RASMI:[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Filipina mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan RP.[6][7][8]

KOD SEMENTARA:[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Filipina mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan RP.[11][12][13]
Nota: Sebilangan kod ICAO sementara (dengan dua aksara terakhir adalah nombor dan bukan huruf) juga telah diberikan ke beberapa lapangan terbang terkenal.

Lapangan Terbang Layang-layang[sunting | sunting sumber]

Nota: Lapangan Terbang yang wujud di wilayah kedaulatan Malaysia.

KOD YANG TIDAK RASMI:[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Filipina mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan RP.[14][15][16]

KOD OBSOLETE (Kod Bekas):[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Filipina mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan RP.[17][18][19]

Jepun Jepun[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Jepun mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan RJ (Pulau-pulau Utama Jepun) dan RO (Kepulauan Ryukyu).[20][21][22]

RJ - Pulau-pulau Utama Jepun[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Pulau-pulau Utama Jepun mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan RJ.[27][28][29]
Untuk Lapangan Terbang di Kepulauan Ryukyu, lihat Kod ICAO yang bermula dengan RO.

RO - Kepulauan Ryukyu[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Kepulauan Ryukyu mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan RO.[33][34][35]
Untuk Lapangan Terbang di Pulau-pulau Utama Jepun, lihat Kod ICAO yang bermula dengan RJ.

Korea Selatan Korea Selatan[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Korea Selatan mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan RK.[37][38][39]

Taiwan Taiwan[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Taiwan mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan RC.[45][46][47]

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Lapangan Terbang ini ditadbir dan berada di Wilayah Sabah Sabah, dalam Negara Malaysia Malaysia, namun diklaim oleh Negara Filipina Filipina
  2. ^ Lapangan Terbang ini ditadbir dan berada di Wilayah Sabah Sabah, dalam Negara Malaysia Malaysia, namun diklaim oleh Negara Filipina Filipina
  3. ^ Lapangan Terbang ini ditadbir dan berada di Wilayah Sabah Sabah, dalam Negara Malaysia Malaysia, namun diklaim oleh Negara Filipina Filipina
  4. ^ Lapangan Terbang ini ditadbir dan berada di Daerah Ulleung, dalam Negara Korea Selatan Korea Selatan, namun diklaim oleh Negara Jepun Jepun dan Negara Korea Selatan Korea Selatan itu sendiri

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ http://www.miaa.gov.ph/
  2. ^ https://www.iata.org/
  3. ^ https://icao.int/
  4. ^ https://clarkinternationalairport.com/
  5. ^ http://www.miaa.gov.ph/
  6. ^ http://www.miaa.gov.ph/
  7. ^ https://www.iata.org/
  8. ^ https://icao.int/
  9. ^ https://clarkinternationalairport.com/
  10. ^ http://www.miaa.gov.ph/
  11. ^ http://www.miaa.gov.ph/
  12. ^ https://www.iata.org/
  13. ^ https://icao.int/
  14. ^ http://www.miaa.gov.ph/
  15. ^ https://www.iata.org/
  16. ^ https://icao.int/
  17. ^ http://www.miaa.gov.ph/
  18. ^ https://www.iata.org/
  19. ^ https://icao.int/
  20. ^ https://www.mlit.go.jp/koku/15_hf_000020.html
  21. ^ https://www.iata.org/
  22. ^ https://icao.int/
  23. ^ http://www.narita-airport.jp/en
  24. ^ http://www.kansai-airport.or.jp/en/index.asp
  25. ^ https://tokyo-haneda.com/en/
  26. ^ https://www.naha-airport.co.jp/en/
  27. ^ https://www.mlit.go.jp/koku/15_hf_000020.html
  28. ^ https://www.iata.org/
  29. ^ https://icao.int/
  30. ^ http://www.narita-airport.jp/en
  31. ^ http://www.kansai-airport.or.jp/en/index.asp
  32. ^ https://tokyo-haneda.com/en/
  33. ^ https://www.mlit.go.jp/koku/15_hf_000020.html
  34. ^ https://www.iata.org/
  35. ^ https://icao.int/
  36. ^ https://www.naha-airport.co.jp/en/
  37. ^ https://www.airport.kr/ap/en/index.do
  38. ^ https://www.iata.org/
  39. ^ https://icao.int/
  40. ^ https://www.dokdo-takeshima.com/why-japan-cant-have-dokdo-i.html
  41. ^ https://www.dokdo-takeshima.com/why-japan-cant-have-dokdo-ii.html
  42. ^ https://www.dokdo-takeshima.com/why-japan-cant-have-dokdo-iii.html
  43. ^ https://www.airport.co.kr/jejueng/index.do
  44. ^ https://www.jeju-airport.com/
  45. ^ https://www.caa.gov.tw/index.aspx?Lang=2
  46. ^ https://www.iata.org/
  47. ^ https://icao.int/
  48. ^ http://www.tsa.gov.tw/
  49. ^ http://www.taoyuan-airport.com/english/Index/
  • "ICAO Location Indicators by State" (PDF). International Civil Aviation Organization. 17 September 2010.
  • "United Nations Code for Trade and Transport Locations". UN/LOCODE 2011–12. UNECE. 28 February 2012. – includes IATA codes
  • Aviation Safety Network – IATA and ICAO airport codes

Lihat Juga[sunting | sunting sumber]

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]