Senarai libretis opera

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Portal:Senarai libretis opera Portal Muzik klasikal

Berikut adalah nama-nama senarai libretis. Nama untuk penggubah opera juga disertakan sebagai rujukan.

Senarai libretis mengikut nama akhir[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Top - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


A[sunting | sunting sumber]

Franco Alfano (1875-1954)

  • untuk karya gubahan sendiri: Sakùntala

Guillaume Apollinaire (1880-1918)

  • digunakan oleh penggubah Poulenc: Les mamelles de Tirésias

Wystan Hugh Auden (1907-1973)

  • tulisan sendirian:
    • untuk penggubah Benjamin Britten: Paul Bunyan
  • bersama Chester Kallman (1921-1975)
    • untuk penggubah Hans Werner Henze: The Bassarids, Elegy for Young Lovers
    • untuk penggubah Nicolas Nabokov: Love's Labours Lost
    • untuk penggubah Stravinsky: The Rake's Progress

B[sunting | sunting sumber]

Ingeborg Bachmann (1926-1973)

  • untuk penggubah Hans Werner Henze: Der junge Lord, Der Prinz von Homburg

Béla Balázs (1884-1949)

  • untuk penggubah Bartók: Bluebeard's Castle

Auguste Barbier (1805-1882)

  • untuk penggubah Berlioz: Benvenuto Cellini (bersama Léon Wailly)

Jules Barbier (1825-1901)

  • tulisan sendirian:
    • untuk penggubah Jacques Offenbach: The Tales of Hoffmann
    • untuk penggubah Camille Saint-Saens: Le timbre d'argent
  • bersama Michel Carré:
    • untuk penggubah Gounod: La colombe, Faust, Le médecin malgré lui, Philémon et Baucis, Polyeucte, La reine de Saba, Roméo et Juliette
    • untuk penggubah Meyerbeer: Le pardon de Ploermel
    • untuk penggubah Ambroise Thomas: Mignon, Hamlet

Pierre Beaumarchais (1732-1799)

Hector Berlioz (1803-1869)

  • untuk penggubah untuk karya gubahan sendiri: Les Troyens, Béatrice et Bénédict

Thomas Betterton (1635-1710)

  • untuk penggubah Henry Purcell: Dioclesian, The Fairy-Queen

Édouard Blau (1836-1906)

  • tulisan sendirian:
  • bersama Georges Hartmann dan Paul Milliet
  • bersama Adolphe d'Hennery dan Louis Gallet:

Arrigo Boito (1842-1918)

Jean-Nicolas Bouilly (1763-1842)

Bertolt Brecht (1898-1956)

  • untuk penggubah Kurt Weill:
    • tulisan sendirian: Der Jasager, Rise dan Fall of the City of Mahagonny,
    • bersama Elisabeth Hauptmann: Happy End, The Threepenny opera

Georg Büchner (1813-1837)

  • digunakan oleh penggubah Alban Berg: Wozzeck

Francis Burnand (1836-1917)

  • untuk penggubah Arthur Sullivan: The Chieftain, The Contrabandista, Cox and Box
  • untuk penggubah Edward Solomon: Domestic Economy, Pickwick, The Tiger

Giovanni Francesco Busenello (1598–1659)

  • untuk penggubah Monteverdi: L'incoronazione di Poppea
  • untuk penggubah Francesco Cavalli: Gli amori d'Apollo e di Dafne, La Didone, La prosperita di Giulio Cesare dittatore , Statira principessa de Persia

Ferruccio Busoni (1866-1924)

  • untuk karya gubahan sendiri: Arlecchino, Die Brautwahl, Doktor Faust, Turandot

C[sunting | sunting sumber]

Louis de Cahusac (1706-1759)

  • untuk penggubah Rameau: Anacréon, Les Boréades, Les fêtes de l'Hymen et de l'Amour, Naïs, La naissance d'Osiris, Zaïs, Zoroastre

Henri Cain (1859-1937)

  • tulisan sendirian:
    • untuk penggubah Jules Massenet: Cendrillon, La Navarraise, Don Quichotte, Roma, 'Sapho
    • untuk penggubah Franco Alfano: Cirano di Bergerac
  • bersama Francis de Croisset

Italo Calvino (1923-1985)

  • untuk penggubah Luciano Berio: La vera storia

Ranieri de' Calzabigi (1714-1795)

Salvatore Cammarano (1801-1852)

Michel Carré (1821-1872)

  • tulisan sendirian:
  • bersama Eugène Cormon:
  • bersama Jules Barbier

Helmina von Chézy (1783-1856)

  • untuk penggubah Carl Maria von Weber: Euryanthe

Henry Fothergill Chorley (1808-1872)

  • untuk penggubah Arthur Sullivan: The Sapphire Necklace
  • untuk penggubah Vincent Wallace: The Amber Witch

Jean Cocteau (1889-1963)

Colette (1873-1954)

  • untuk penggubah Ravel: L'enfant et les sortilèges

William Congreve (1670-1729)

  • digunakan oleh penggubah John Eccles dan Handel (untuk oratorio): Semele
  • digunakan oleh penggubah John Eccles, Daniel Purcell, Gottfried Finger dan John Weldon: The Judgement of Paris

Thomas Corneille (1625-1709)

  • untuk penggubah Marc-Antoine Charpentier: Médée
  • untuk penggubah Jean-Baptiste Lully: Bellérophon (bersama Bernard de Fontenelle)

Francis de Croisset (1877-1937)

  • tulisan sendirian:
  • bersama Henri Cain

Eric Crozier (1914-1994)

  • untuk penggubah Benjamin Britten: Albert Herring, Billy Budd (bersama E.M. Forster), The Little Sweep

D[sunting | sunting sumber]

Gabriele d'Annunzio (1863-1938)

Lorenzo Da Ponte (1749-1838)

  • untuk penggubah Mozart: Così fan tutte, Don Giovanni, The Marriage of Figaro
  • untuk penggubah Martín y Soler: L'arbore di Diana, Il burbero di buon cuore, Una cosa rara
  • untuk penggubah Salieri: Axur, re d'Ormus

William Davenant (1606-1668)

  • untuk penggubah Henry Lawes, Matthew Locke dll: The Siege of Rhodes

Frederick Delius (1862-1934)

  • untuk karya gubahan sendiri: Fennimore and Gerda, Irmelin, A Village Romeo and Juliet

Gaetano Donizetti (1797-1848)

  • untuk karya gubahan sendiri: Betly, Il campanello di notte, Le convenienze ed inconvenienze teatrali, Don Pasquale (bersama Giovanni Ruffini)

John Dryden (1631-1700)

  • untuk penggubah Henry Purcell: The Indian Queen (bersama Robert Howard), King Arthur
  • untuk penggubah Louis Grabu: Albion and Albanius

E[sunting | sunting sumber]

F[sunting | sunting sumber]

Jacopo Ferretti (1784-1852)

E. M. Forster (1879-1970)

  • untuk penggubah Benjamin Britten: Billy Budd (bersama Eric Crozier)

Friedrich der Große, Raja Prussia (1712-1786)

Christopher Fry (1907-2005)

G[sunting | sunting sumber]

Louis Gallet (1835–1898)

John Gay (1685-1732)

  • untuk muzik yang disusun oleh Johann Christoph Pepusch: The Beggar's opera

Antonio Ghislanzoni (1824-1893)

Giuseppe Giacosa (1847-1906) and Luigi Illica (1857-1919)

William Schwenk Gilbert (1836-1911)

  • untuk penggubah Arthur Sullivan: The Gondoliers, The Grand Duke, H.M.S. Pinafore, Iolanthe, The Mikado, Patience, The Pirates of Penzance, Princess Ida, Ruddigore, The Sorcerer, Thespis, Trial by Jury, Utopia Limited, The Yeomen of the Guard
  • untuk penggubah Thomas German Reed: Eyes and No Eyes, No Cards, Our Island Home, A Sensation Novel
  • untuk penggubah Frederic Clay: Ages Ago, Happy Arcadia, Princess Toto, The Gentleman in Black
  • untuk penggubah Alfred Cellier: The Mountebanks, Topsyturveydom
  • untuk penggubah George Grossmith: Haste to the Wedding
  • untuk penggubah Osmond Carr: His Excellency
  • untuk penggubah Edward German: Fallen Fairies
  • untuk penggubah Alberto Randegger: Creatures of Impulse

Philippe Gille (1831-1901)

Nikolai Gogol (1809-1852)

  • digunakan oleh penggubah Mussorgsky: Zhenitba

Carlo Goldoni (1707-1793)

  • digunakan oleh penggubah Mozart: La finta semplice
  • digunakan oleh penggubah Piccinni: La buona figliuola
  • digunakan oleh penggubah Joseph Haydn: Il mondo della luna, Lo speziale
  • digunakan oleh penggubah Ermanno Wolf-Ferrari: Il campiello, Le donne curiose, I quattro rusteghi

Alice Goodman

  • untuk penggubah John Coolidge Adams: The Death of Klinghoffer, Nixon in China

Vincenzo Grimani (1652/1655-1710)

Sydney Grundy (1848-1914)

  • untuk penggubah Arthur Sullivan: Haddon Hall
  • untuk penggubah Edward Solomon: Pocahontas, The Vicar of Bray

H[sunting | sunting sumber]

Thomas Hales (1740-1780)

  • untuk penggubah Grétry: L'amant jaloux, Le jugement de Midas

Ludovic Halévy (1834-1908)

David Harsent (1942-)

  • untuk penggubah Harrison Birtwistle: Gawain

Georges Hartmann (1843-1900)

  • untuk penggubah Jules Massenet: Hérodiade, Werther
  • untuk penggubah André Messager: Madame Chrysanthème
  • untuk penggubah Reynaldo Hahn: L'île du rêve

Nicola Francesco Haym (1678-1729)

  • untuk penggubah Handel: Amadigi, Flavio, Giulio Cesare, Ottone, Radamisto, Rodelinda, Siroe, Tamerlano Teseo
  • untuk penggubah Bononcini: Calfurnia and Astianatte

Philip Hensher (1965-)

  • untuk penggubah Thomas Adès: Powder Her Face

Paul Hindemith (1895-1963)

  • untuk karya gubahan sendiri: Die Harmonie der Welt, Mathis der Maler

Russell Hoban (1925-)

  • untuk penggubah Harrison Birtwistle: The Second Mrs Kong

Hugo von Hofmannsthal (1874-1925)

  • untuk penggubah Richard Strauss: Die ägyptische Helena, Arabella, Ariadne auf Naxos, Elektra, Die Frau ohne Schatten, Der Rosenkavalier

François Benoît Hoffmann (1760-1828)

Basil Hood (1864-1917)

  • untuk penggubah Arthur Sullivan: The Emerald Isle (dihabiskan oleh Edward German selepas kematian Sullivan), The Rose of Persia
  • untuk penggubah Arthur Bruhns (kemudian diubahsuai oleh Franco Leoni): Ib and Little Christina
  • untuk penggubah Cecil Cook: The Willow Pattern
  • untuk penggubah Edward German: Merrie England, A Princess of Kensington

Victor Hugo (1802-1885)

David Henry Hwang (1957-)

I[sunting | sunting sumber]

Luigi Illica (1857-1919)

  • untuk penggubah Alfredo Catalani: La Wally
  • untuk penggubah Giordano: Andrea Chénier, Siberia
  • untuk penggubah Mascagni: Iris, Isabeau, Le maschere

Jarosław Iwaszkiewicz (1894-1980)

J[sunting | sunting sumber]

Leoš Janáček (1854-1928)

  • untuk karya gubahan sendiri: The Cunning Little Vixen, Destiny (bersama Fedora Bartošová), From the House of the Dead, Jenůfa, Káťa Kabanová, The Makropulos Affair

Scott Joplin (1868-1917)

  • untuk karya gubahan sendiri: Treemonisha

Etienne de Jouy (1764-1846)

K[sunting | sunting sumber]

Johann Friedrich Kind (1768-1843)

  • untuk penggubah Carl Maria von Weber: Der Freischütz
  • untuk penggubah Conradin Kreutzer: Das Nachtlager in Granada

Kenneth Koch (1925-2002)

Clemens Krauss (1893-1954)

L[sunting | sunting sumber]

Ruggiero Leoncavallo (1857-1919)

  • untuk karya gubahan sendiri: La bohème, Pagliacci, Zazà
  • untuk penggubah Puccini: Manon Lescaut (bersama lain-lain termasuk Giuseppe Giacosa dan Luigi Illica)

Doris Lessing (1919-)

M[sunting | sunting sumber]

Amin Maalouf (1949-)

  • untuk penggubah Kaija Saariaho: L’amour de loin

Maurice Maeterlinck (1862-1949)

  • digunakan oleh penggubah Debussy: Pelléas et Mélisande
  • digunakan oleh penggubah Dukas: Ariane et Barbe-bleue

Jean François Marmontel (1723-1799)

  • untuk penggubah Rameau: Acante et Céphise, La guirlande, Les sibarites
  • untuk penggubah Grétry: Le Huron, Lucile, Zémire et Azor

Henri Meilhac (1831-1897) dan Ludovic Halévy (1834-1908)

  • untuk penggubah Bizet: Carmen
  • untuk penggubah Offenbach: Barbe-bleue, La belle Hélène, La Grande-Duchesse de Gérolstein, La Périchole, La vie parisienne

Catulle Mendès (1841-1909)

Gian-Carlo Menotti (1911-2007)

  • untuk karya gubahan sendiri: Amahl and the Night Visitors, The Consul, The Medium, The Old Maid and the Thief, The Saint of Bleeker Street, The Telephone, or L'Amour à trois
  • untuk penggubah Samuel Barber: A Hand of Bridge, Vanessa

Joseph Méry (1798-1866)

Olivier Messiaen (1908-1992)

  • untuk karya gubahan sendiri: Saint François d'Assise

Pietro Metastasio (1698-1782)

Modest Mussorgsky (1839-1881)

  • untuk karya gubahan sendiri: Boris Godunov , The Fair at Sorochintsï, Khovanshchina, Salammbô

N[sunting | sunting sumber]

O[sunting | sunting sumber]

Meredith Oakes (1946-)

Martin Opitz (1597-1639)

  • untuk penggubah Heinrich Schütz: Dafne (hasil karya hilang)

P[sunting | sunting sumber]

Francesco Maria Piave (1810-1876)

Arthur Wing Pinero (1855-1934)

  • untuk penggubah Arthur Sullivan: The Beauty Stone

Myfanwy Piper (1911-1997)

  • untuk penggubah Benjamin Britten: Death in Venice, Owen Wingrave, The Turn of the Screw

James Robinson Planché (1796-1880)

  • untuk penggubah Carl Maria von Weber: Oberon

William Plomer (1903-1973)

  • untuk penggubah Benjamin Britten: The Burning Fiery Furnace, Curlew River, Gloriana, The Prodigal Son.

Alexander Preis

  • untuk penggubah Dmitri Shostakovich: Lady Macbeth of the Mtsensk District , The Nose

Sergei Prokofiev (1891-1953)

  • untuk karya gubahan sendiri:
    • tulisan sendirian: The Fiery Angel, The Gambler, The Love for Three Oranges
    • bersama Mira Mendelson:Betrothal in a Monastery, The Story of a Real Man, War and Peace
    • bersama Valentin Katayev: Semyon Kotko

Alexander Pushkin (1799-1837)

  • digunakan oleh penggubah Dargomyzhsky: The Stone Guest

Q[sunting | sunting sumber]

Philippe Quinault (1635-1688)

R[sunting | sunting sumber]

Nikolai Rimsky-Korsakov (1844-1908)

  • untuk karya gubahan sendiri: Christmas Eve, Kashchey the Deathless, The Maid of Pskov, May Night, Sadko, Servilia, The Snow Maiden

Ottavio Rinuccini (1562-1621)

Felice Romani (1788-1865)

  • untuk penggubah Vincenzo Bellini: Adelson e Salvini, Beatrice di Tenda, Bianca e Fernando, I Capuleti e i Montecchi, Norma, Il pirata, I puritani, La sonnambula, La straniera, Zaira
  • untuk penggubah Donizetti: Alina, regina di Golconda, Anna Bolena, L'elisir d'amore, Gianni di Parigi, Lucrezia Borgia, Parisina, Rosmonda d'Inghilterra, Ugo, conte di Parigi
  • untuk penggubah Rossini: Aureliano in Palmira, Bianca e Falliero, Il turco in Italia
  • untuk penggubah Verdi: Un giorno di regno

Giulio Rospigliosi (Paus Pope Clement IX) (1600-1669)

  • untuk penggubah Stefano Landi: Il Sant'Alessio
  • untuk penggubah Marco Marazzoli dan Virgilio Mazzocchi: Chi soffre, speri

Jean-Jacques Rousseau (1712-1778)

  • untuk karya gubahan sendiri: Le Devin du village

S[sunting | sunting sumber]

Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges (1799-1875)

  • tulisan sendirian:
    • untuk penggubah Franz Lachner: Caterina Cornaro
    • untuk penggubah Fromental Halévy: La reine de Chypre
  • bersama Jules Adenis
  • bersama Jean-François Bayard:
  • bersama F-A-E de Planard:
    • untuk penggubah Fromental Halévy: L'éclair
  • bersama Eugène Scribe:
    • untuk penggubah Auber: Les diamants de la couronne

Emanuel Schikaneder (1751-1812)

Arnold Schoenberg (1874-1951)

  • untuk karya gubahan sendiri: Die glückliche Hand, Moses und Aron

Eugène Scribe (1791-1861)

  • tulisan sendirian:
    • untuk penggubah Auber: Le domino noir, Fra Diavolo, Gustave III, Haydée, Manon Lescaut, La muette de Portici, Le cheval de bronze
    • untuk penggubah Boieldieu: La dame blanche
    • untuk penggubah Donizetti: Dom Sébastien
    • untuk penggubah Fromental Halévy: La Juive
    • untuk penggubah Meyerbeer: L'Africaine, Les Huguenots, Le prophète, Robert le diable
  • bersama Charles Gaspard Delestre-Poirson
  • bersama Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges
    • untuk penggubah Auber: Les diamants de la couronne

Michel-Jean Sedaine (1719-1797)

  • untuk penggubah André Grétry: Guillaume Tell, Richard Coeur-de-lion
  • untuk penggubah Monsigny: Le déserteur

Peter Sellars (1957- )

  • untuk penggubah John Coolidge Adams: Doctor Atomic

William Shakespeare (1564-1616)

  • digunakan oleh penggubah Benjamin Britten, namun banyak diubah oleh Britten dan Peter Pears: A Midsummer Night's Dream

Montagu Slater (1902-1956)

  • untuk penggubah Benjamin Britten: Peter Grimes

Antonio Somma (1809-1864)

Gertrude Stein (1874-1946)

  • untuk penggubah Virgil Thomson: Four Saints in Three Acts, The Mother of Us All

B. C. Stephenson (1838-1906)

  • untuk penggubah Arthur Sullivan: The Zoo
  • untuk penggubah Frederic Clay: The Bold Recruit, Out of Sight, The Pirates Isle
  • untuk penggubah Alfred Cellier: Charity Begins at Home, Doris, Dorothy, The Masque of Pandora

Cesare Sterbini (1784-1831)

Richard Strauss (1864-1949)

  • untuk karya gubahan sendiri: Guntram, Intermezzo, Salome (adaptasi dari Oscar Wilde)

Igor Stravinsky (1882-1971)

  • untuk karya gubahan sendiri: The Nightingale, Le rossignol

Alessandro Striggio (1573-1630)

John Millington Synge (1871-1909)

  • digunakan oleh penggubah Ralph Vaughan Williams: Riders to the Sea

T[sunting | sunting sumber]

Nahum Tate (1652-1715)

  • untuk penggubah Henry Purcell: Dido and Aeneas

Modest Ilyich Tchaikovsky (1850-1916)

  • untuk penggubah Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Iolanta, The Queen of Spades
  • untuk penggubah Sergei Rachmaninoff: Francesca da Rimini

Michael Tippett (1905-1998)

  • untuk karya gubahan sendiri: The Ice Break, King Priam, The Knot Garden, The Midsummer Marriage, New Year

U[sunting | sunting sumber]

V[sunting | sunting sumber]

Giambattista Varesco (1735-1805)

Ralph Vaughan Williams (1872-1958)

  • untuk karya gubahan sendiri: The Pilgrim's Progress, Sir John in Love


Voltaire (1694-1778)

  • untuk penggubah Rameau: La princesse de Navarre, Le temple de la gloire, Les fêtes de Ramire, Samson (hasil tulisan hilang)

W[sunting | sunting sumber]

Richard Wagner (1813-1883)

  • untuk karya gubahan sendiri: Die Feen, The Flying Dutchman, Götterdämmerung, Die Hochzeit, Das Liebesverbot, Lohengrin, Die Meistersinger von Nürnberg, Parsifal, Das Rheingold, Rienzi, Der Ring des Nibelungen, Siegfried, Tannhäuser, Tristan und Isolde, Die Walküre

Thornton Wilder (1897-1975)

  • untuk penggubah Paul Hindemith: The Long Christmas Dinner

Ernst von Wolzogen (1855-1934)

X[sunting | sunting sumber]

Y[sunting | sunting sumber]

Arthur Yorinks (1953-)

  • untuk penggubah Philip Glass: The Fall of the House of Usher, The Juniper Tree

Z[sunting | sunting sumber]

Apostolo Zeno (1668-1750)

Peter Zinovieff

  • untuk penggubah Harrison Birtwistle: The Mask of Orpheus

Émile Zola (1840-1902)

  • untuk penggubah Alfred Bruneau: Messidor, L'ouragan

Stefan Zweig (1881-1942)

  • untuk penggubah Richard Strauss: Die schweigsame Frau

Buku rujukan[sunting | sunting sumber]

  • The New Grove Dictionary of opera, oleh Stanley Sadie (London, 1992) ISBN 0-333-73432-7
  • The Oxford Dictionary of opera, oleh John Warrack dan Ewan West (1992), 782 mukasurat, ISBN 0-19-869164-5
  • Holden, Amanda; (editor), bersama Kenyon, Nicholas dan Walsh, Stephen. The Viking opera Guide. London: Viking. ISBN 0-670-81292-7.