Senarai mamalia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari


Direktori: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A[sunting | sunting sumber]

Nama Kelas Susunan Famili
Anjing Mamalia
* Anjing Hutan Mamalia
* Anjing laut Mamalia
Antelop Sabel Mamalia
Arnab Mamalia

B[sunting | sunting sumber]

Nama Kelas Susunan Famili
Babi Mamalia
* Babi Hutan Mamalia Artiodactyla Suidae
* Babi Jakut/ Babi Bodoh Mamalia Artiodactyla Suidae
Baboon Mandrill Mamalia
Babut Mamalia
Badak Mamalia
* Badak Air Mamalia
* Badak Kerbau Mamalia Perissodactyla Rhinocerotidae
* Badak Raya/ Badak Jawa Mamalia Perissodactyla Rhinocerotidae
* Badak Sumbu Mamalia Perissodactyla Rhinocerotidae
* Badak Tampong atau Cipan Mamalia Perissodactyla Tapiridae
Baghal Mamalia
Batin Kelasar Mamalia Chiroptera Molossidae
Benteng Mamalia
Beruk Mamalia Primates Cercopithecidae
* Beruk jambul Mamalia Primates
* Beruk Kentoi Mamalia Primates Cercopithecidae
Beruang Mamalia Carnivora Ursidae
Binturong Mamalia Carnivora Viverridae
Biri-biri Mamalia

C[sunting | sunting sumber]

Nama Kelas Susunan Famili
Cecadu Mamalia Chiroptera Pteropodidae
* Cecadu Bahu Putih Mamalia Chiroptera Pteropodidae
* Cecadu Besar Mamalia Chiroptera Pteropodidae
* Cecadu Bukit Mamalia Chiroptera Pteropodidae
* Cecadu Dayak Mamalia Chiroptera Pteropodidae
* Cecadu Gua Mamalia Chiroptera Pteropodidae
* Cecadu Hitam Pudar Mamalia Chiroptera Pteropodidae
* Cecadu Kepala Hitam Mamalia Chiroptera Pteropodidae
* Cecadu Madu Bakau Mamalia Chiroptera Pteropodidae
* Cecadu Madu Besar Mamalia Chiroptera Pteropodidae
* Cecadu Madu Bukit Mamalia Chiroptera Pteropodidae
* Cecadu Pisang Mamalia Chiroptera Pteropodidae
* Cecadu Pisang Besar Mamalia Chiroptera Pteropodidae
* Cecadu Sayap Berbintik Mamalia Chiroptera Pteropodidae
* Cecadu Siam Mamalia Chiroptera Pteropodidae
* Cecadu Tidak Berekor Mamalia Chiroptera Pteropodidae
Cerpelai Mamalia Carnivora Viverridae
* Cerpelai Ekor Panjang Mamalia Carnivora Viverridae
* Cerpelai Ekor Pendek Mamalia Carnivora Viverridae
* Cerpelai Jawa Mamalia Carnivora Viverridae
* Cerpelai Kelabu Mamalia Carnivora Viverridae
* Cerpelai Makan Ketam Mamalia Carnivora Viverridae
* Cencurut Mamalia Insectivora Soricidae
* Cencurut Air Mamalia Insectivora Soricidae
* Cencurut Hutan Mamalia Insectivora Talpidae
* Cencurut Hutan Gigi Putih Mamalia Insectivora Soricidae
* Cencurut Kelabu Mamalia Insectivora Soricidae
* Cencurut Kinabalu Mamalia Insectivora Soricidae
* Cencurut Rumah Mamalia Insectivora Soricidae
* Cencurut Sunda Mamalia Insectivora Soricidae
* Cencurut Terkecil Mamalia Insectivora Soricidae

D[sunting | sunting sumber]

Dekan Mamalia Rodentia Rhizomyidae
* Dekan Besar Mamalia Rodentia Rhizomyidae
* Dekan Kecil Mamalia Rodentia Rhizomyidae
* Dolphin Mamalia
* Dolphin Bongkok Bernie Mamalia Rodentia Rhizomyidae
* Dolphin Empesut Mamalia Rodentia Rhizomyidae
* Dolphin Fraser Mamalia Rodentia Rhizomyidae
* Dolphin Hidung Botol Mamalia Rodentia Rhizomyidae
* Dolphin Hidung Mancung Mamalia Rodentia Rhizomyidae
* Dolphin Kelabu Mamalia Rodentia Rhizomyidae

E[sunting | sunting sumber]

F[sunting | sunting sumber]

G[sunting | sunting sumber]

Gajah Mamalia Proboscidae Elephantidae
* Gajah Afrika Mamalia Proboscidae Elephantidae
* Gajah India Mamalia Proboscidae Elephantidae
* Gajah Kerdil Malaysia Mamalia Proboscidae Elephantidae

H[sunting | sunting sumber]

Harimau Mamalia Carnivora Felidae
Harimau Akar Mamalia Carnivora Felidae
Harimau Belang Mamalia Carnivora Felidae
Harimau Bintang Mamalia Carnivora Felidae
Harimau Dahan Mamalia Carnivora Felidae
Harimau Kumbang Mamalia Carnivora Felidae

I[sunting | sunting sumber]

Impala Mamalia

J[sunting | sunting sumber]

K[sunting | sunting sumber]

Kambing Mamalia
Kambing Gurun Mamalia Artiodactyla Bovidae
Kancil Mamalia
Kelasar Mamalia Chiroptera Molossidae
* Kelasar Batin Mamalia
* Kelasar Johor Mamalia Chiroptera Molossidae
* Kelasar Lubang Kayu Mamalia Chiroptera Molossidae
* Kelasar Rumah Mamalia Chiroptera Molossidae
Kelawar Mamalia Chiroptera
* Kelawar Bakau Mamalia
* Kelawar Bahu Puteh Mamalia Chiroptera Hipposideridae
* Kelawar Benom Mamalia
* Kelawar Buas Mamalia Chiroptera Megadermatidae
* Kelawar Bulu Emas Mamalia
* Kelawar Buluh Besar Mamalia
* Kelawar Buluh Kecil Mamalia
* Kelawar Cox Mamalia Chiroptera Hipposideridae
* Kelawar Dada Putih Mamalia Chiroptera Emballonuridae
* Kelawar Dagu Hitam Mamalia Chiroptera Emballonuridae
* Kelawar Dandam Tiada Ekor Mamalia
* Kelawar Daun Pisang Mamalia
* Kelawar Hidung Laras Bukit Mamalia
* Kelawar Hidung Laras Emas Mamalia
* Kelawar Hidung Laras Kecil Mamalia
* Kelawar Hidung Laras Telinga Bulat Mamalia
* Kelawar Hidung Laras Telinga Kecil Mamalia
* Kelawar Hidung Mas Mamalia
* Kelawar Hidung Pendek Mamalia
* Kelawar Hidung Pendek Jawa Mamalia
* Kelawar Hidung Pendek Tembaga Mamalia
* Kelawar Hidung Pendek Terkecil Mamalia
* Kelawar Hitam Kuning Mamalia
* Kelawar Hutan Mamalia
* Kelawar Hutan Besar Mamalia
* Kelawar Hutan Terkecil Mamalia
* Kelawar Jari Panjang Mamalia
* Kelawar Jari Panjang Bukit Mamalia
* Kelawar Kaki Besar Kelabu Mamalia
* Kelawar Kecil Mamalia
* Kelawar Kecil Berbulu Mamalia
* Kelawar Kepak Jernih Mamalia
* Kelawar Kepak Panjang Mamalia Chiroptera Emballonuridae
* Kelawar Kumis Burma Mamalia
* Kelawar Kumis Gigi Kecil Mamalia
* Kelawar Kumis Gua Mamalia
* Kelawar Kupu-kupu Mamalia
* Kelawar Ladam Berbulu Mamalia
* Kelawar Ladam Berpalang Mamalia Chiroptera Rhinolophidae
* Kelawar Ladam Borneo Mamalia Chiroptera Rhinolophidae
* Kelawar Ladam Bukit Mamalia Chiroptera Rhinolophidae
* Kelawar Ladam Bulat Mamalia Chiroptera Hipposideridae
* Kelawar Ladam Bulat Armiger Mamalia
* Kelawar Ladam Bulat Besar Mamalia Chiroptera Hipposideridae
* Kelawar Ladam Bulat Biasa Mamalia Chiroptera Hipposideridae
* Kelawar Ladam Bulat Gua Mamalia Chiroptera Hipposideridae
* Kelawar Ladam Bulat Lawas Mamalia Chiroptera Hipposideridae
* Kelawar Ladam Bulat Malaya Mamalia Chiroptera Hipposideridae
* Kelawar Ladam Bulat Pinang Mamalia Chiroptera Hipposideridae
* Kelawar Ladam Bulat Singapura Mamalia
* Kelawar Ladam Bulat Terbesar Mamalia Chiroptera Hipposideridae
* Kelawar Ladam Bulu Halus Mamalia Chiroptera Rhinolophidae
* Kelawar Ladam Bulu Hitam Mamalia
* Kelawar Ladam Bulu Kilat Mamalia Chiroptera Rhinolophidae
* Kelawar Ladam Cembung Mamalia Chiroptera Rhinolophidae
* Kelawar Ladam Chiewkwee Mamalia Chiroptera Rhinolophidae
* Kelawar Ladam Dayak Mamalia Chiroptera Hipposideridae
* Kelawar Ladam Hutan Mamalia Chiroptera Rhinolophidae
* Kelawar Ladam Kenarong Mamalia Chiroptera Rhinolophidae
* Kelawar Ladam Marshall Mamalia Chiroptera Rhinolophidae
* Kelawar Ladam Muka Kuning Mamalia Chiroptera Rhinolophidae
* Kelawar Ladam Semenanjung Mamalia Chiroptera Rhinolophidae
* Kelawar Ladam Telinga Panjang Mamalia Chiroptera Rhinolophidae
* Kelawar Ladam Terbesar Mamalia Chiroptera Rhinolophidae
* Kelawar Ladam Terkecil Mamalia Chiroptera Hipposideridae
* Kelawar Ladam Tidak Berekor Mamalia Chiroptera Hipposideridae
* Kelawar Ladam Tidak Berekor Malaya Mamalia Chiroptera Hipposideridae
* Kelawar Ladam Utara Mamalia Chiroptera Rhinolophidae
* Kelawar Lekagul Mamalia Chiroptera Hipposideridae
* Kelawar Lobang Batu Mamalia
* Kelawar Lubang Kayu Mamalia
* Kelawar Malam Kecil Mamalia
* Kelawar Muka Lekok Mamalia Chiroptera Nycteridae
* Kelawar Muncung Perisai Mamalia Chiroptera Hipposideridae
* Kelawar Petang Palsu Mamalia
* Kelawar Petang Palsu Kecil Mamalia
* Kelawar Petang Palsu Sederhana Mamalia
* Kelawar Peter Mamalia
* Kelawar Rumah Mamalia
* Kelawar Serampang Mamalia Chiroptera Hipposideridae
* Kelawar Tapak Tangan Putih Mamalia
* Kelawar Telinga Lebar Mamalia Chiroptera Megadermatidae
* Kelawar Telinga Pendek Mamalia
* Kelawar Telinga Putih Mamalia
* Kelawar Telinga Putih Jagorii Mamalia
* Kelawar Teng Teng Mamalia Chiroptera Emballonuridae
* Kelawar Tidak Berekor Malaya Mamalia
* Kelawar Tikus Telinga Kecil Mamalia
Kelawat Mamalia
Keluang Mamalia Chiroptera Pteropodidae
* Keluang Bakau Mamalia
* Keluang Besar Mamalia Chiroptera Pteropodidae
* Keluang Kecil Mamalia Chiroptera Pteropodidae
* Keluang Pulau Mamalia
Kera Mamalia Primates Cercopithecidae
* Kera Bekantan Mamalia
* Kera Hantu Mamalia
Kerbau Mamalia
Kijang Mamalia Artiodactyla Cervidae
Kongkang Mamalia Primates Lorisidae
Kubung Mamalia Dermoptera Cynocephalidae
Kucing Mamalia Carnivora Felidae
* Kucing Batu Mamalia Carnivora Felidae
* Kucing Dahan Mamalia Carnivora Felidae
* Kucing Hutan Mamalia Carnivora Felidae
* Kucing Ikan Mamalia Carnivora Felidae
* Kucing Merah Mamalia
* Kucing Tulap Mamalia Carnivora Felidae
Kuda Mamalia
Kuda belang Mamalia

L[sunting | sunting sumber]

Landak Mamalia Rodentia
* Landak Batu/ Landak Nibong Mamalia Rodentia Hystricidae
* Landak Borneo Mamalia Rodentia Hystricidae
* Landak Chankas Mamalia Rodentia Hystricidae
* Landak Nibung Mamalia Rodentia Hystricidae
* Landak Padi Mamalia Rodentia Hystricidae
* Landak Raya Mamalia Rodentia Hystricidae
Lembu Mamalia
Linsang Mamalia Carnivora Viverridae
Lotong Mamalia Primates Cercopithecidae
* Lotong Belang Mamalia Primates Cercopithecidae
* Lotong Chenekah Mamalia Primates Cercopithecidae
* Lotong Chenekah Siam Mamalia Primates Cercopithecidae
* Lotong Chengkong Mamalia Primates Cercopithecidae
* Lotong Kelabu Mamalia Primates Cercopithecidae
* Lotong Kikok Mamalia Primates Cercopithecidae
* Lotong Merah Mamalia Primates Cercopithecidae
Lumba-lumba Ambu Mamalia Primates Cercopithecidae

M[sunting | sunting sumber]

Manusia Mamalia
* Memerang Mamalia
* Memerang Bulu Licin Mamalia Carnivora Mustelidae
* Memerang Hidung Berbulu Mamalia Carnivora Mustelidae
* Memerang Kecil Mamalia Carnivora Mustelidae
* Memerang Kumis Mamalia
* Memerang Licin Mamalia
* Memerang Utara Mamalia Carnivora Mustelidae
Mencit Rumah Mamalia Rodentia Muridae
Mengkira Mamalia Carnivora Mustelidae
Monyet Mamalia
* Monyet Kelabu Mamalia
* Monyet Kikok Mamalia
* Monyet Merah Mamalia
Mus Mamalia
Musang Mamalia
* Musang Akar Mamalia Carnivora Viverridae
* Musang Belang Mamalia Carnivora Viverridae
* Musang Binturong Mamalia
* Musang Bulan Mamalia Carnivora Viverridae
* Musang Hitam Pudar Mamalia
* Musang Jebat Mamalia Carnivora Viverridae
* Musang Lamri Mamalia Carnivora Viverridae
* Musang Linsang Mamalia
* Musang Memerang Mamalia Carnivora Viverridae
* Musang Pulut Mamalia Carnivora Viverridae
* Musang Tanggalong Mamalia
* Musang Titik Besar Mamalia Carnivora Viverridae

N[sunting | sunting sumber]

Napuh Mamalia Artiodactyla Tragulidae
Nyala Mamalia

O[sunting | sunting sumber]

Nama Kelas Susunan Famili
Orang utan Mamalia
Oposum Mamalia
Onager Mamalia
Oriks Mamalia

P[sunting | sunting sumber]

Paus Mamalia
* Paus Bryde Mamalia
* Paus Buding Mamalia
* Paus Nayan Mamalia
* Paus Sei Mamalia
* Paus Sirip Pendek Mamalia
* Paus sperma Mamalia
Pelanduk/ Kancil Mamalia Artiodactyla Tragulidae
Pesut Mamalia
Pulasan Lamri Mamalia
Pulasan Tanah Mamalia Carnivora Mustelidae
Puma Mamalia

Q[sunting | sunting sumber]

R[sunting | sunting sumber]

Rattus Mamalia
Rusa Mamalia Artiodactyla Cervidae
* Rusa Babi Mamalia Artiodactyla
* Rusa Bawean Mamalia Artiodactyla
* Rusa Bintik Mamalia Artiodactyla
* Rusa Sambar Mamalia Artiodactyla

S[sunting | sunting sumber]

Seladang Mamalia Artiodactyla Bovidae
Serigala Mamalia Carnivora Canidae
Siamang Mamalia Primates Hylobatidae
Singa Laut Mamalia Primates Hylobatidae

T[sunting | sunting sumber]

Teledu Mamalia
Tembadau Mamalia
Tenggalong Mamalia Carnivora Viverridae
Tenggiling Mamalia Pholidota Manidae
Tenuk Mamalia
Tikus Mamalia
* Tikus Akar Mamalia Rodentia Muridae
* Tikus Ambang Bulan Mamalia Insectivora Erinaceidae
* Tikus Babi Mamalia Insectivora Erinaceidae
* Tikus Belukar Mamalia Rodentia Muridae
* Tikus Bukit Mamalia Rodentia Muridae
* Tikus Bukit Besar Mamalia Rodentia Muridae
* Tikus Bukit Ekor Panjang Mamalia Rodentia Muridae
* Tikus Bulu Kasar Mamalia Rodentia Muridae
* Tikus Buluh Mamalia Rodentia Muridae
* Tikus Dada Putih Mamalia Rodentia Muridae
* Tikus Duri Hitam Pudar Mamalia Rodentia Muridae
* Tikus Duri Merah Mamalia Rodentia Muridae
* Tikus Ekor Pendek Mamalia Rodentia Muridae
* Tikus Ibu Jari Monyet Mamalia Rodentia Muridae
* Tikus Kecil Mamalia Rodentia Muridae
* Tikus Legong Mamalia Rodentia Muridae
* Tikus Lembah Mamalia Rodentia Muridae
* Tikus Mengali Tanah Mamalia
* Tikus Mondok Mamalia Rodentia Muridae
* Tikus Mondok Ekor Panjang Mamalia Rodentia Muridae
* Tikus Monyet Mamalia Rodentia Muridae
* Tikus Puncak Mamalia Rodentia Muridae
* Tikus Rumah Mamalia Rodentia Muridae
* Tikus Rumah Kecil Mamalia Rodentia Muridae
* Tikus Sawah Mamalia Rodentia Muridae
* Tikus Sawah Terkecil Mamalia Rodentia Muridae
* Tikus Tunggul Mamalia Rodentia Muridae
Tupai Mamalia
* Tupai Akar Malam Mamalia Scandentia Tupaiidae
* Tupai Belang Tiga Mamalia Rodentia Sciuridae
* Tupai Bukit Mamalia Rodentia Sciuridae
* Tupai Bunga Mamalia Rodentia Sciuridae
* Tupai Cerleh Mamalia Rodentia Sciuridae
* Tupai Ekor Kuda Mamalia Rodentia Sciuridae
* Tupai Ekor Pendek Mamalia Rodentia Sciuridae
* Tupai Gading Mamalia Rodentia Sciuridae
* Tupai Kerawak Hitam Mamalia Rodentia Sciuridae
* Tupai Kerawak Putih Kuning Mamalia Rodentia Sciuridae
* Tupai Kinabalu Mamalia
* Tupai Muncung Akar /Tupai Muncung Kecil Mamalia Scandentia Tupaiidae
* Tupai Muncung Besar Mamalia Scandentia Tupaiidae
* Tupai Muncung Kecil Mamalia
* Tupai Naning Mamalia Rodentia Sciuridae
* Tupai Perut Kelabu/ Tupai Teratak Mamalia Rodentia Sciuridae
* Tupai Pinang Mamalia Rodentia Sciuridae
* Tupai Pipi Merah Mamalia Rodentia Sciuridae
* Tupai Terbang Berjambang Mamalia Rodentia Sciuridae
* Tupai Terbang Bintang Mamalia Rodentia Sciuridae
* Tupai Terbang Comot Mamalia
* Tupai Terbang Dada Putih Mamalia Rodentia Sciuridae
* Tupai Terbang Ekor Merah Mamalia Rodentia Sciuridae
* Tupai Terbang Hitam Mamalia Rodentia Sciuridae
* Tupai Terbang Kecil Mamalia Rodentia Sciuridae
* Tupai Terbang Kotor Mamalia Rodentia Sciuridae
* Tupai Terbang Merah Mamalia Rodentia Sciuridae
* Tupai Terbang Pipi Kelabu Mamalia Rodentia Sciuridae
* Tupai Terbang Pipi Merah Mamalia Rodentia Sciuridae
* Tupai Terbang Terkecil Mamalia Rodentia Sciuridae
* Tupai Terbang Thomas Mamalia
* Tupai Tompok Mamalia Rodentia Sciuridae

U[sunting | sunting sumber]

Ungka Mamalia Primates Hylobatidae
* Ungka Tangan Hitam Mamalia Primates Hylobatidae
* Ungka Tangan Putih Mamalia Primates Hylobatidae

V[sunting | sunting sumber]

W[sunting | sunting sumber]

Wak Wak/ Ungka Tangan Hitam Mamalia Primates Hylobatidae
Wirok Ekor Pendek Mamalia Rodentia Muridae
Wirok Hitam Mamalia Rodentia Muridae

X[sunting | sunting sumber]

Y[sunting | sunting sumber]

Z[sunting | sunting sumber]

Zirafah Mamalia