Pergi ke kandungan

Senarai manifesto pilihan raya parti politik Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Berikut ialah senarai manifesto pilihan raya oleh parti politik di Malaysia sejak kemerdekaan 1957. Senarai disusun mengikut turutan huruf nama parti atau gabungan parti politik.

Barisan Alternatif

[sunting | sunting sumber]

Barisan Alternatif ialah kerjasama tidak berdaftar parti-parti politik yang mula ditubuhkan pada 1999. Berikut ialah senarai manifesto pilihan raya kerjasama parti ini.

Pilihan raya Pemimpin pilihan raya Pemenang pilihan raya Judul manifesto Pautan
2004 Kamarudin Jaffar Barisan Nasional Bersama Malaysia Baru: Kesejahteraan Untuk Semua [1]
1999 Fadzil Noor Barisan Nasional Ke Arah Malaysia Yang Adil [2]

Barisan Nasional

[sunting | sunting sumber]

Barisan Nasional mula ditubuhkan pada 1974. Berikut ialah senarai manifesto pilihan raya parti ini.

Pilihan raya Pengerusi Pemenang pilihan raya Judul manifesto Pautan
2022 Ahmad Zahid Hamidi Pakatan Harapan Kestabilan dan Kemakmuran: Perancangan Amal dan Usaha (PADU) [1]
2018 Najib Razak Pakatan Harapan Bersama BN Hebatkan Negaraku [2]
2013 Najib Razak Barisan Nasional Menepati Janji, Membawa Harapan [3]
2008 Abdullah Ahmad Badawi Barisan Nasional Selamat, Aman, Makmur
2004 Abdullah Ahmad Badawi Barisan Nasional Cemerlang, Gemilang, Terbilang
1999 Mahathir Mohamad Barisan Nasional Malaysia Bebas, Sepadu, Maju
1995 Mahathir Mohamad Barisan Nasional Berwawasan, Adil dan Efisien
1990 Mahathir Mohamad Barisan Nasional Ke arah Keamanan, Kestabilan, dan Kemakmuran Negara
1986 Mahathir Mohamad Barisan Nasional Tradisi Membela Rakyat
1982 Mahathir Mohamad Barisan Nasional Bersih, Cekap dan Amanah
1978 Hussein Onn Barisan Nasional Keamanan, Kemakmuran, Keadilan Sosial dan Kehidupan yang Lebih Baik bagi Semua
1974 Abdul Razak Hussein Barisan Nasional Barisan Rakyat Untuk Malaysia Bahagia

Pakatan Harapan

[sunting | sunting sumber]

Pakatan Harapan mula ditubuhkan pada 2016. Berikut ialah senarai manifesto pilihan raya parti ini.

Pilihan raya Pengerusi Pemenang pilihan raya Judul manifesto Pautan
2022 Anwar Ibrahim Pakatan Harapan Tawaran Harapan PRU15: Kita Boleh! [1]
2018 Mahathir Mohamad Pakatan Harapan Membina Negara Memenuhi Harapan [2]

Pakatan Rakyat

[sunting | sunting sumber]

Pakatan Rakyat ialah gabungan tidak berdaftar parti-parti politik yang mula ditubuhkan selepas pilihan raya 2008. Berikut ialah senarai manifesto pilihan raya gabungan ini.

Pilihan raya Pengerusi Pemenang pilihan raya Judul manifesto Pautan
2013 Anwar Ibrahim Barisan Nasional Manifesto Rakyat: Pakatan Harapan Rakyat [1]

Perikatan Nasional

[sunting | sunting sumber]

Perikatan Nasional mula ditubuhkan pada 2020. Berikut ialah senarai manifesto pilihan raya parti ini.

Pilihan raya Pengerusi Pemenang pilihan raya Judul manifesto Pautan
2022 Muhyiddin Yassin Pakatan Harapan Prihatin, Bersih, Stabil [1]

Lihat juga

[sunting | sunting sumber]