Senarai menteri kabinet wanita Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Kabinet Malaysia mempunyai 11 menteri kabinet wanita. 25 timbalan menteri wanita dan 14 setiausaha parlimen wanita telah membantu menteri.

Menteri[sunting | sunting sumber]

Menteri Jawatan Tahun Dilantik Pentadbiran
1 Fatimah Hashim Menteri Kebajikan Masyarakat 1969 Tunku Abdul Rahman
(1) Fatimah Hashim Menteri Kebajikan Masyarakat 1970 Abdul Razak Hussein
2 Aishah Ghani Menteri Kebajikan Umum 1973
(2) Aishah Ghani Menteri Kebajikan Umum 1976 Hussein Onn
3 Rafidah Aziz Menteri Perdagangan Awam 1980
(2) Aishah Ghani Menteri Perdagangan Awam 1981 Mahathir Mohamad
(3) Rafidah Aziz Menteri Perdagangan Awam 1981
4 Napsiah Omar Menteri Perdagangan Awam 1987
(3) Rafidah Aziz Menteri Perdagangan dan Industri 1987
(4) Napsiah Omar Menteri Perpaduan Nasional dan Pembangunan Sosial 1990
(3) Rafidah Aziz Menteri Perdagangan Antarbangsa dan Industri 1990
5 Zaleha Ismail Menteri Perpaduan Nasional dan Pembangunan Sosial 1995
6 Siti Zaharah Sulaiman Menteri di Jabatan Perdana Menteri 1999
(6) Siti Zaharah Sulaiman Menteri Perpaduan Nasional dan Pembangunan Sosial 1999
7 Shahrizat Abdul Jalil Menteri Pembangunan Wanita dan Keluarga 2001
(3) Rafidah Aziz Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri 2003 Abdullah Ahmad Badawi
(7) Shahrizat Abdul Jalil Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat 2003
(6) Siti Zaharah Sulaiman Menteri Perpaduan Nasional dan Pembangunan Sosial 2003
8 Azalina Othman Said Menteri Belia dan Sukan 2004
(8) Azalina Othman Said Menteri Pelancongan 2008
9 Ng Yen Yen Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat 2008
(9) Ng Yen Yen Menteri Pelancongan 2009 Najib Razak
(7) Shahrizat Abdul Jalil Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat 2009
10 Nancy Shukri Menteri di Jabatan Perdana Menteri 2013
11 Rohani Abdul Karim Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat 2013
(8) Azalina Othman Said Menteri di Jabatan Perdana Menteri 2015
12 Wan Azizah Wan Ismail Menteri Wanita dan Pembangunan Keluarga 2018 Mahathir Mohamad
13 Rina Mohd Harun Menteri Pembangunan Luar Bandar 2018
14 Zuraida Kamaruddin Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan 2018
15 Yeo Bee Yin Menteri Tenaga, Teknologi, Sains, Perubahan Iklim dan Alam Sekitar 2018
16 Teresa Kok Menteri Industri Utama 2018
(10) Nancy Shukri Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan 2020 Muhyiddin Yassin
(13) Rina Mohd Harun Menteri Wanita dan Keluarga 2020
(14) Zuraida Kamaruddin Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan 2020
17 Halimah Mohamed Sadique Menteri Perpaduan Negara 2020
18 Noraini Ahmad Menteri Pengajian Tinggi 2020
(10) Nancy Shukri Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan 2021 Ismail Sabri Yaakob
(13) Rina Mohd Harun Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat 2021
(14) Zuraida Kamaruddin Menteri Perusahaan Peladangan dan Komoditi 2021
(17) Halimah Mohamed Sadique Menteri Perpaduan Negara 2021
(18) Noraini Ahmad Menteri Pengajian Tinggi 2021

Timbalan Menteri[sunting | sunting sumber]

Timbalan Menteri Jawatan Tahun Dilantik Pentadbiran
1 Rafidah Aziz Timbalan Menteri Kewangan 1977 Hussein Onn
2 Napsiah Omar Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan 1982 Mahathir Mohamad
3 Rahmah Othman Timbalan Menteri Penerangan 1982
4 Rosemary Chow Poh Kheng Timbalan Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan 1982
5 Shariffah Dora Syed Mohammed Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri 1982
(3) Rahmah Othman Timbalan Menteri Pengangkutan 1984
6 Siti Zaharah Sulaiman Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri 1986
7 Teng Gaik Kwan Timbalan Menteri Belia dan Sukan 1987
8 Zaleha Ismail Timbalan Menteri Pengangkutan 1987
(6) Siti Zaharah Sulaiman Timbalan Menteri Perusahaan Utama 1990
(6) Siti Zaharah Sulaiman Timbalan Menteri Kesihatan 1995
(7) Teng Gaik Kwan Timbalan Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan 1995
9 Siti Zainabon Abu Bakar Timbalan Menteri Perindustrian Utama 1995
10 Shahrizat Abdul Jalil Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri 1999
11 Ng Yen Yen Timbalan Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan 1999
(11) Ng Yen Yen Timbalan Menteri Kewangan 2001
(11) Ng Yen Yen Timbalan Menteri Kewangan 2003 Abdullah Ahmad Badawi
12 Azizah Mohd Dun Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan 2004
13 Khamsiyah Yeop Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi 2004
14 Mashitah Ibrahim Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri 2008
15 Maznah Mazlan Timbalan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar 2008
16 Noraini Ahmad Timbalan Menteri Sumber Manusia 2008
17 Noriah Kasnon Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat 2008
18 Rohani Abdul Karim Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani 2008
19 Tan Lian Hoe Timbalan Menteri Penerangan 2008
20 Chew Mei Fun Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat 2009 Najib Razak
21 Heng Seai Kie Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi, Kesenian dan Kebudayaan 2009
(14) Mashitah Ibrahim Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri 2009
(15) Maznah Mazlan Timbalan Menteri Simber Manusia 2009
(17) Noriah Kasnon Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air 2009
(18) Rohani Abdul Karim Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat 2009
22 Rosnah Rashid Shirlin Timbalan Menteri Kesihatan 2009
(19) Tan Lian Hoe Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna 2009
(21) Heng Seai Kie Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat 2010
(18) Rohani Abdul Karim Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan 2010
(19) Tan Lian Hoe Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan 2010
(12) Azizah Mohd Dun Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat 2013
23 Halimah Mohd Sadique Timbalan Menteri Kesejahteraan Luar Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan 2013
24 Mary Yap Kain Ching Timbalan Menteri Pendidikan 2013
(17) Noriah Kasnon Timbalan Menteri Industri Perladangan dan Komoditi 2013
(22) Rosnah Rashid Shirlin Timbalan Menteri Kerja Raya 2013
(24) Mary Yap Kain Ching Timbalan Menteri Pengajian Tinggi 2015
25 Mas Ermieyati Samsudin Timbalan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan 2015
26 Hannah Yeoh Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat 2018 Mahathir Mohamad
27 Fuziah Salleh Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama)
28 Teo Nie Ching Timbalan Menteri Pendidikan
29 Isnaraissah Munirah Majilis @ Fakharudy Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi, Sains, Perubahan Iklim dan Alam Sekitar
(25) Mas Ermieyati Samsudin Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi 2020 Muhyiddin Yassin
30 Mastura Mohd Yazid Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas) 2020
31 Hanifah Hajar Taib Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) 2020
32 Siti Zailah Mohd Yusoff Timbalan Menteri Wanita dan Keluarga 2020
(25) Mas Ermieyati Samsudin Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) 2021 Ismail Sabri Yaakob
(30) Mastura Mohd Yazid Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas) 2021
(31) Hanifah Hajar Taib Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) 2021
(32) Siti Zailah Mohd Yusoff Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat 2021

Setiausaha Parlimen[sunting | sunting sumber]

Setiausaha Parlimen Jawatan Tahun Dilantik Pentadbiran
1 Rosemary Chow Poh Kheng Setiausaha Parlimen Menteri Kesihatan 1980 Hussein Onn
(1) Rosemary Chow Poh Kheng Setiausaha Parlimen Menteri Kesihatan 1981 Mahathir Mohamad
2 Shariffah Dora Syed Mohammed Setiausaha Parlimen Menteri Pembangunan Tanah dan Wilayah 1981
3 Teng Gaik Kwan Setiausaha Parlimen Menteri Kesihatan 1986
4 Zaleha Ismail Setiausaha Parlimen Menteri Pembangunan Tanah dan Wilayah 1986
5 Shahrizat Abdul Jalil Setiausaha Parlimen Menteri Belia dan Sukan 1995
6 Ainon Khariyah Mohd Abas Setiausaha Parlimen Menteri Pembangunan Tanah dan Koperasi 1999
7 Khamsiyah Yeop Setiausaha Parlimen Jabatan Perdana Menteri 1999
8 Robia Kosai Setiausaha Parlimen Menteri Pembangunan Tanah dan Koperasi 1999
9 Rohani Abdul Karim Setiausaha Parlimen Menteri Pembangunan Luar Bandar 1999
10 Mastika Junaidah Husin Setiausaha Parlimen Menteri Pembangunan Wanita dan Keluarga 2001
(7) Khamsiyah Yeop Setiausaha Parlimen Jabatan Perdana Menteri 2003 Abdullah Ahmad Badawi
(10) Mastika Junaidah Husin Setiausaha Parlimen Menteri Pembangunan Wanita dan Keluarga 2003
(8) Robia Kosai Setiausaha Parlimen Menteri Pembangunan Tanah dan Koperasi 2003
(9) Rohani Abdul Karim Setiausaha Parlimen Menteri Pembangunan Luar Bandar 2003
11 Chew Mei Fun Setiausaha Parlimen Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat 2004
12 Mashitah Ibrahim Setiausaha Parlimen Jabatan Perdana Menteri 2004
13 Noriah Kasnon Setiausaha Parlimen Menteri Penerangan 2004
14 P. Komala Devi Setiausaha Parlimen Menteri Pelajaran 2004
(9) Rohani Abdul Karim Setiausaha Parlimen Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani 2004

Rujukan[sunting | sunting sumber]