Senarai nama zaman Jepun

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Sistem pentarikhan nengō ditetapkan oleh Maharaja Kōtoku pada tahun 645. Penamaan berdasarkan zaman pemerintahan raja ini agak tidak teratur sehinggalah permulaan abad ke-8,[1] terutamanya pada 701 di mana nama-mana zaman wujud secara berterusan selama berabad-abad. [2]

Nama zaman yang tercatat [sunting | sunting sumber]

Takwim Gregorius Nama
Kanji
Nama
Romaji
Catatan
Zaman Asuka (538–710)
498 Earliest date for which recorded shi-nengō are identified; "Unofficial nengō system" section below
645[3] 大化 Taika Maharaja Kōtoku, 645–654.[4]
650[5] 白雉 Hakuchi juga Hakuhō[6]
654 Zaman tiada nama diberikan
686[7] 朱鳥 Shuchō juga Suchō, Akamitori atau Akamidori; Maharaja Tenmu, 672–686.[8]
686 Zaman tiada nama diberikan
701[9] 大宝 Taihō juga Daihō; Maharaja Monmu, 697–707.[10]
704 慶雲 Keiun juga Kyōun; Maharani Genmei, 707–715.[11]
708 和銅 Wadō
Zaman Nara (710–794)
715 霊亀 Reiki Maharani Genshō, 715–724.[12]
717 養老 Yōrō
724 神亀 Jinki juga Shinki; Maharaja Shōmu, 724–749.[13]
729 天平 Tenpyō juga Tenbyō atau Tenhei
749 天平感宝 Tenpyō-kanpō juga Tenbyō-kanpō
749 天平勝宝 Tenpyō-shōhō juga Tenbyō-shōbō atau Tenpei-shōhō; Maharani Kōken, 749–758.[14]
757 天平宝字 Tenpyō-hōji juga Tenbyō-hōji atau Tenpei-hōji; Maharaja Junnin, 758–764;[15] Maharani Shōtoku, 764–770.[16]
765 天平神護 Tenpyō-jingo juga Tenbyō-jingo atau Tenhei-jingo
767 神護景雲 Jingo-keiun
770 宝亀 Hōki Maharaja Kōnin, 770–781.[17]
781 天応 Ten'ō Maharaja Kanmu, 781–806.[18]
782 延暦 Enryaku
Zaman Heian (794–1192)
806 大同 Daidō Maharaja Heizei, 806–809;[19] Maharaja Saga, 809–823.[20]
810 弘仁 Kōnin Maharaja Junna, 823–833.[21]
824 天長 Tenchō Maharaja Ninmyō, 833–850.[22]
834 承和 Jōwa juga Shōwa atau Sōwa
848 嘉祥 Kashō juga Kajō; Maharaja Montoku, 850–858.[23]
851 仁寿 Ninju
854 斉衡 Saikō
857 天安 Ten'an juga Tennan; Maharaja Seiwa, 858–876.[24]
859 貞観 Jōgan Maharaja Yōzei, 876–884.[25]
877 元慶 Gangyō juga Gankyō atau Genkei; Maharaja Kōkō, 884–887.[26]
885 仁和 Ninna juga Ninwa; Maharaja Uda, 887–897.[27]
889 寛平 Kanpyō juga Kanpei atau Kanbyō atau Kanbei atau Kanhei; Maharaja Daigo, 887–930.[28]
898 昌泰 Shōtai
901 延喜 Engi
923 延長 Enchō Maharaja Suzaku, 930–946.[29]
931 承平 Jōhei juga Shōhei
938 天慶 Tengyō juga Tenkei atau Tenkyō; Maharaja Murakami, 946–967.[30]
947 天暦 Tenryaku juga Tenreki
957 天徳 Tentoku
961 応和 Ōwa
964 康保 Kōhō Maharaja Reizei, 967–969.[31]
968 安和 Anna juga Anwa; Maharaja En'yū, 969–984.[32]
970 天禄 Tenroku
973 天延 Ten'en
976 貞元 Jōgen juga Teigen
978 天元 Tengen
983 永観 Eikan juga Yōkan; Maharaja Kazan, 984–986.[33]
985 寛和 Kanna juga Kanwa; Maharaja Ichijō, 986–1011.[34]
987 永延 Eien juga Yōen
988 永祚 Eiso juga Yōso
990 正暦 Shōryaku juga Jōryaku atau Shōreki
995 長徳 Chōtoku
999 長保 Chōhō
1004 寛弘 Kankō Maharaja Sanjō, 1011–1016.[35]
1012 長和 Chōwa Maharaja Go-Ichijō, 1016–1036.[36]
1017 寛仁 Kannin
1021 治安 Jian juga Chian
1024 万寿 Manju
1028 長元 Chōgen Maharaja Go-Suzaku, 1036–1045.[37]
1037 長暦 Chōryaku juga Chōreki
1040 長久 Chōkyū
1044 寛徳 Kantoku Maharaja Go-Reizei, 1045–1068.[38]
1046 永承 Eishō juga Eijō atau Yōjō
1053 天喜 Tengi juga Tenki
1058 康平 Kōhei
1065 治暦 Jiryaku juga Chiryaku
1069 延久 Enkyū Maharaja Go-Sanjō, 1068–1073.[39]
1074 承保 Jōhō juga Shōhō atau Shōho; Maharaja Shirakawa, 1073–1086.[40]
1077 承暦 Jōryaku juga Shōryaku atau Shōreki
1081 永保 Eihō juga Yōhō
1084 応徳 Ōtoku
1087 寛治 Kanji Maharaja Horikawa, 1087–1107.[41]
1094 嘉保 Kahō
1096 永長 Eichō juga Yōchō
1097 承徳 Jōtoku juga Shōtoku
1099 康和 Kōwa
1104 長治 Chōji
1106 嘉承 Kajō juga Kashō atau Kasō; Maharaja Toba, 1107–1123.[42]
1108 天仁 Tennin
1110 天永 Ten'ei juga Ten'yō
1113 永久 Eikyū juga Yōkyū
1118 元永 Gen'ei
1120 保安 Hōan Maharaja Sutoku, 1123–1142.[43]
1124 天治 Tenji juga Tenchi
1126 大治 Daiji juga Taiji
1131 天承 Tenshō juga Tenjō
1132 長承 Chōshō juga Chōjō
1135 保延 Hōen
1141 永治 Eiji
1142 康治 Kōji Maharaja Konoe, 1142–1155.[44]
1144 天養 Ten'yō juga Tennyō
1145 久安 Kyūan
1151 仁平 Ninpei juga Ninpyō atau Ninbyō atau Ninhyō atau Ninhei
1154 久寿 Kyūju Maharaja Go-Shirakawa, 1155–1158.[45]
1156 保元 Hōgen juga Hogen; Maharaja Nijō, 1158–1165.[46]
1159 平治 Heiji juga Byōji
1160 永暦 Eiryaku juga Yōryaku
1161 応保 Ōhō
1163 長寛 Chōkan juga Chōgan
1165 永万 Eiman juga Yōman; Maharaja Rokujō, 1165–1168.[47]
1166 仁安 Nin'an juga Ninnan; Maharaja Takakura, 1168–1180.
1169 嘉応 Kaō
1171 承安 Jōan juga Shōan
1175 安元 Angen
1177 治承 Jishō juga Jijō atau Chishō; Maharaja Antoku, 1180–1185.[48]
1181 養和 Yōwa
1182 寿永 Juei Maharaja Go-Toba, 1183–1198.[49]
1184 元暦 Genryaku
1185 文治 Bunji juga Monchi
1190 建久 Kenkyū Maharaja Tsuchimikado, 1198–1210.[50]
Zaman Kamakura (1192–1333)
1199 正治 Shōji
1201 建仁 Kennin
1204 元久 Genkyū
1206 建永 Ken'ei juga Ken'yō
1207 承元 Jōgen juga Shōgen; Maharaja Juntoku], 1210–1221.[51]
1211 建暦 Kenryaku
1213 建保 Kenpō juga Kenhō
1219 承久 Jōkyū juga Shōkyū; Maharaja Chūkyō, 1221.[52] Maharaja Go-Horikawa, 1221–1232.[53]
1222 貞応 Jōō juga Teiō
1224 元仁 Gennin
1225 嘉禄 Karoku
1227 安貞 Antei juga Anjō
1229 寛喜 Kangi juga Kanki
1232 貞永 Jōei juga Teiei; Maharaja Shijō, 1232–1242.[54]
1233 天福 Tenpuku juga Tenfuku
1234 文暦 Bunryaku juga Monryaku atau Monreki
1235 嘉禎 Katei
1238 暦仁 Ryakunin juga Rekinin
1239 延応 En'ō juga Ennō
1240 仁治 Ninji juga Ninchi; Maharaja Go-Saga, 1242–1246.[55]
1243 寛元 Kangen Maharaja Go-Fukakusa, 1246–1260.[56]
1247 宝治 Hōji
1249 建長 Kenchō
1256 康元 Kōgen Maharaja Kameyama, 1260–1274.[57]
1257 正嘉 Shōka
1259 正元 Shōgen
1260 文応 Bun'ō juga Bunnō
1261 弘長 Kōchō
1264 文永 Bun'ei Maharaja Go-Uda, 1274–1287.[58]
1275 建治 Kenji
1278 弘安 Kōan Maharaja Fushimi, 1287–1298.[59]
1288 正応 Shōō
1293 永仁 Einin Maharaja Go-Fushimi, 1298–1301.[60]
1299 正安 Shōan Maharaja Go-Nijō, 1301–1308.[61]
1302 乾元 Kengen
1303 嘉元 Kagen
1306 徳治 Tokuji
1308 延慶 Enkyō juga Engyō atau Enkei; Maharaja Hanazono, 1308–1318.[62]
1311 応長 Ōchō
1312 正和 Shōwa
1317 文保 Bunpō juga Bunhō; Maharaja Go-Daigo, 1318–1339.[63]
1319 元応 Gen'ō juga Gennō
1321 元亨 Genkō
1324 正中 Shōchū
1326 嘉暦 Karyaku
1329 元徳 Gentoku
1331 元弘 Genkō
Zaman Nanboku-chō (1334–1392)
*Nanboku-chō Selatan
1334 建武 Kenmu juga Kenbu
1336 延元 Engen
1340 興国 Kōkoku
1346 正平 Shōhei
1370 建徳 Kentoku
1372 文中 Bunchū
1375 天授 Tenju
1381 弘和 Kōwa
1384 元中 Genchū Genchū 9 becomes Meitoku 3 in post Nanboku-chō reunification
*Nanboku-chō Utara
1332 正慶 Shōkei juga Shōkyō
1334 建武 Kenmu juga Kenbu
1338 暦応 Ryakuō juga Rekiō
1342 康永 Kōei
1345 貞和 Jōwa juga Teiwa
1350 観応 Kannō juga Kan'ō
1352 文和 Bunna juga Bunwa
1356 延文 Enbun
1361 康安 Kōan
1362 貞治 Jōji juga Teiji
1368 応安 Ōan
1375 永和 Eiwa
1379 康暦 Kōryaku
1381 永徳 Eitoku
1384 至徳 Shitoku
1387 嘉慶 Kakei juga Kakyō
1389 康応 Kōō
1390 明徳 Meitoku Meitoku 3 replaces Genchū 9 in post-Nanboku-chō reunification
Zaman Muromachi (1392–1573)
1394 応永 Ōei Maharaja Shōkō, 1412–1428.[64]
1428 正長 Shōchō Maharaja Go-Hanazono, 1428–1464.[65]
1429 永享 Eikyō juga Eikō
1441 嘉吉 Kakitsu juga Kakichi
1444 文安 Bun'an juga Bunnan
1449 宝徳 Hōtoku
1452 享徳 Kyōtoku
1455 康正 Kōshō
1457 長禄 Chōroku
1460 寛正 Kanshō Maharaja Go-Tsuchimikado, 1464–1500.[66]
1466 文正 Bunshō juga Monshō
1467 応仁 Ōnin
1469 文明 Bunmei
1487 長享 Chōkyō
1489 延徳 Entoku
1492 明応 Meiō Maharaja Go-Kashiwabara, 1500–1526.[67]
1501 文亀 Bunki
1504 永正 Eishō
1521 大永 Daiei Maharaja Go-Nara, 1526–1557.[68]
1528 享禄 Kyōroku
1532 天文 Tenbun juga Tenmon
1555 弘治 Kōji Maharaja Ōgimachi, 1557–1586.[69]
1558 永禄 Eiroku
1570 元亀 Genki
Zaman Azuchi-Momoyama (1573–1603)
1573 天正 Tenshō Maharaja Go-Yōzei, 1586–1611.[70]
1592 文禄 Bunroku
1596 慶長 Keichō juga Kyōchō; Maharaja Go-Mizunoo, 1611–1629.[71]
Zaman Edo (1603–1867)
1615 元和 Genna juga Genwa
1624 寛永 Kan'ei Maharani Meishō, 1629–1643;[72] Maharaja Go-Kōmyō, 1643–1654.[73]
1644 正保 Shōhō
1648 慶安 Keian juga Kyōan
1652 承応 Jōō juga Shōō; Maharaja Go-Sai, 1655–1663.[74]
1655 明暦 Meireki juga Myōryaku atau Meiryaku
1658 万治 Manji
1661 寛文 Kanbun Maharaja Reigen, 1663–1687.[75]
1673 延宝 Enpō juga Enhō, sebelum ini ditulis 延寳
1681 天和 Tenna juga Tenwa
1684 貞享 Jōkyō Maharaja Higashiyama, 1687–1709.[76]
1688 元禄 Genroku
1704 宝永 Hōei Maharaja Nakamikado, 1709–1735.[77]
1711 正徳 Shōtoku
1716 享保 Kyōhō Maharaja Sakuramachi, 1735–1747.[78]
1736 元文 Genbun
1741 寛保 Kanpō juga Kanhō
1744 延享 Enkyō Maharaja Momozono, 1747–1762.[79]
1748 寛延 Kan'en
1751 宝暦 Hōreki juga Hōryaku; Maharani Go-Sakuramachi, 1762–1771.[80]
1764 明和 Meiwa Maharaja Go-Momozono, 1771–1779.[81]
1772 安永 An'ei Maharaja Kōkaku, 1780–1817.[82]
1781 天明 Tenmei
1789 寛政 Kansei
1801 享和 Kyōwa
1804 文化 Bunka Maharaja Ninkō, 1817–1846.[83]
1818 文政 Bunsei
1830 天保 Tenpō juga Tenhō
1844 弘化 Kōka Maharaja Kōmei, 1846–1867.
1848 嘉永 Kaei
1854 安政 Ansei
1860 万延 Man'en
1861 文久 Bunkyū
1864 元治 Genji
1865 慶応 Keiō
Jepun moden (1868–kini)
1868 明治 Meiji Maharaja Meiji, 1868–1912.
1912 大正 Taishō Maharaja Taishō, 1912–1926.
1926 昭和 Shōwa Maharaja Shōwa, 1926–1989.
1989 平成 Heisei Maharaja Akihito, 1989–2019 (penurunan takhta baginda pada 30 April).
2019 令和 Reiwa Putera Naruhito, 2019- (dijangka naik takhta pada 1 Mei, nama zaman tidak diketahui)

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Tsuchihashi, Paul. (1952). Japanese Chronological Tables from 601 to 1872, p. 16.
  2. ^ Brown, Delmer M. et al. (1979). Gukanshō, p. 32. di Buku Google
  3. ^ NengoCalc (645) 大化 Taika, online conversion of Japanese dates into their Western equivalents; calculation is based on tables from Tsuchihashi and Zöllner.
  4. ^ Brown, pp. 266–267 di Buku Google; Varley, Paul. (1980). Jinnō Shōtōki, pp. 132–133; Titsingh, Isaac. (1834). Annales des empereurs du Japon, pp. 47–50. di Buku Google
  5. ^ NengoCalc (650) 白雉 Hakuchi
  6. ^ Murray, p. 402 di Buku Google; compare Nussbaum, "Hakuhō" at p. 280 di Buku Google; Hakuhou jidai, JAANUS (Japanese Architecture and Art Net Users System), 2001; retrieved 24 Jan 2011.
  7. ^ NengoCalc (686) 朱鳥 Suchō
  8. ^ Brown, pp. 268–269 di Buku Google; Varley, pp. 135–136; Titsingh, pp. 58–59. di Buku Google
  9. ^ NengoCalc (701) 大宝 Taihō
  10. ^ Brown, pp. 270–271 di Buku Google; Varley, pp. 137–140; Titsingh, pp. 60–63. di Buku Google
  11. ^ Brown, p. 271 di Buku Google; Varley, p. 140; Titsingh, pp. 63–65. di Buku Google
  12. ^ Brown, m/s. 271–272 di Buku Google; Varley, m/s. 140–141; Titsingh, m/s. 65–67. di Buku Google
  13. ^ Brown, m/s. 272–273 di Buku Google; Varley, m/s. 141–143; Titsingh, m/s. 67–73. di Buku Google
  14. ^ Brown, m/s. 274–275 di Buku Google; Varley, p. 143; Titsingh, m/s. 73–75. di Buku Google
  15. ^ Brown, m/s. 275 di Buku Google; Varley, m/s. 143–144; Titsingh, m/s. 75–78.
  16. ^ Brown, m/s. 276 di Buku Google; Varley, m/s. 144–147; Titsingh, m/s. 78–81. di Buku Google
  17. ^ Brown, pp. 276–277 di Buku Google; Varley, pp. 147–148; Titsingh, pp. 81–85. di Buku Google
  18. ^ Brown, pp. 277–279 di Buku Google; Varley, pp. 148–150; Titsingh, pp. 86–95. di Buku Google
  19. ^ Brown, pp. 279–280 di Buku Google; Varley, p. 151; Titsingh, pp. 96–97.
  20. ^ Brown, pp. 280–282 di Buku Google; Varley, pp. 151–164; Titsingh, pp. 97–102. di Buku Google
  21. ^ Brown, pp. 282–283 di Buku Google; Varley, p. 164; Titsingh, pp. 103–106. di Buku Google
  22. ^ Brown, pp. 283–284 di Buku Google; Varley, pp. 164–165; Titsingh, pp. 106–112. di Buku Google
  23. ^ Brown, pp. 285–286 di Buku Google; Varley, p. 165; Titsingh, pp. 112–115. di Buku Google
  24. ^ Brown, pp. 286–288 di Buku Google; Varley, pp. 166–170; Titsingh, pp. 115–121. di Buku Google
  25. ^ Brown, pp. 288–289 di Buku Google; Varley, pp. 170–171; Titsingh, pp. 121–124. di Buku Google
  26. ^ Brown, m/s. 289 di Buku Google; Varley, m/s. 171–175; Titsingh, m/s. 124–125. di Buku Google
  27. ^ Brown, m/s. 289–290 di Buku Google; Varley, m/s. 175–179; Titsingh, m/s. 125–129. di Buku Google
  28. ^ Brown, m/s. 290–293 di Buku Google; Varley, m/s. 179–181; Titsingh, m/s. 129–134. di Buku Google
  29. ^ Brown, m/s. 294–295 di Buku Google; Varley, m/s. 181–183; Titsingh, m/s. 134–138. di Buku Google
  30. ^ Brown, m/s. 295–298 di Buku Google; Varley, pp. 183–190; Titsingh, m/s. 139–142. di Buku Google
  31. ^ Brown, m/s. 298 di Buku Google; Varley, m/s. 190–191; Titsingh, m/s. 142–143. di Buku Google
  32. ^ Brown, m/s. 299–300 di Buku Google; Varley, m/s. 191–192; Titsingh, m/s. 144–148. di Buku Google
  33. ^ Brown, m/s. 300–302 di Buku Google; Varley, m/s. 192; Titsingh, m/s. 148–149. di Buku Google
  34. ^ Brown, pp. 302–307 di Buku Google; Varley, m/s. 192–195; Titsingh, m/s. 150–154. di Buku Google
  35. ^ Brown, m/s. 307 di Buku Google; Varley, m/s. 195; Titsingh, m/s. 154–155. di Buku Google
  36. ^ Brown, m/s. 307–310 di Buku Google; Varley, m/s. 195–196; Titsingh, pp. 156–160. di Buku Google
  37. ^ Brown, pp. 310–311 di Buku Google; Varley, p. 197; Titsingh, pp. 160–162. di Buku Google
  38. ^ Brown, pp. 311–314 di Buku Google; Varley, pp. 197–198; Titsingh, pp. 162–166. di Buku Google
  39. ^ Brown, m/s. 314–315 di Buku Google; Varley, m/s. 198–199; Titsingh, pp. 166–168. di Buku Google
  40. ^ Brown, m/s. 315–317 di Buku Google; Varley, m/s. 199–202; Titsingh, pp. 169–171. di Buku Google
  41. ^ Brown, pp. 317–320 di Buku Google; Varley, p. 202; Titsingh, pp. 172–178. di Buku Google
  42. ^ Brown, pp. 320–322 di Buku Google; Varley, pp. 203–204; Titsingh, pp. 178–181. di Buku Google
  43. ^ Brown, pp. 322–324 di Buku Google; Varley, m/s. 204–205; Titsingh, m/s. 181–185. di Buku Google
  44. ^ Brown, m/s. 324–326 di Buku Google; Varley, m/s. 205; Titsingh, m/s. 186–188. di Buku Google
  45. ^ Brown, m/s. 326–327 di Buku Google; Varley, m/s. 205–208; Titsingh, m/s. 188–190. di Buku Google188–190.
  46. ^ Brown, m/s. 327–329 di Buku Google; Varley, m/s. 208–212; Titsingh, m/s. 191–194. di Buku Google
  47. ^ Brown, m/s. 329–330 di Buku Google; Varley, m/s. 212; Titsingh, m/s. 194–195. di Buku Google
  48. ^ Brown, m/s. 333–334 di Buku Google; Varley, m/s. 214–215; Titsingh, m/s. 20–207. di Buku Google
  49. ^ Brown, pp. 334–339 di Buku Google; Varley, m/s. 215–220; Titsingh, m/s. 207–221. di Buku Google
  50. ^ Brown, m/s. 339–341 di Buku Google; Varley, m/s. 220; Titsingh, pp. 221–230. di Buku Google
  51. ^ Brown, m/s. 341–343 di Buku Google; Varley, m/s. 221–223; Titsingh, m/s. 230–238. di Buku Google
  52. ^ Brown, m/s. 343–344 di Buku Google; Varley, m/s. 223–226; Titsingh, m/s. 236–238.
  53. ^ Brown, m/s. 344–349; Varley, m/s. 226–227; Titsingh, m/s. 238–241. di Buku Google
  54. ^ Varley, p. 227; Titsingh, pp. 242–245. di Buku Google
  55. ^ Varley, pp. 228–231; Titsingh, pp. 245–247. di Buku Google
  56. ^ Varley, pp. 231–232; Titsingh, pp. 248–253. di Buku Google
  57. ^ Varley, pp. 232–233; Titsingh, pp. 253–261. di Buku Google
  58. ^ Varley, pp. 233–237; Titsingh, m/s. 262–269. di Buku Google
  59. ^ Varley, m/s. 237–238; Titsingh, m/s. 269–274. di Buku Google
  60. ^ Varley, m/s. 238–239; Titsingh, m/s. 274–275. di Buku Google
  61. ^ Varley, m/s. 239; Titsingh, m/s. 275–278. di Buku Google
  62. ^ Varley, m/s. 239–241; Titsingh, m/s. 278–281. di Buku Google
  63. ^ Varley, m/s. 241–269; Titsingh, m/s. 281–286. di Buku Google, pp. 290–294. di Buku Google
  64. ^ Titsingh, m/s. 327–331. di Buku Google
  65. ^ Titsingh, m/s. 331–351. di Buku Google
  66. ^ Titsingh, m/s. 352–364. di Buku Google
  67. ^ Titsingh, m/s. 364–372. di Buku Google
  68. ^ Titsingh, m/s. 372–382. di Buku Google
  69. ^ Titsingh, pp. 382–402. di Buku Google
  70. ^ Titsingh, m/s. 402–409. di Buku Google
  71. ^ Titsingh, m/s. 410–411. di Buku Google
  72. ^ Titsingh, pp. 411–412. di Buku Google
  73. ^ Titsingh, pp. 412–413. di Buku Google
  74. ^ Titsingh, m/s. 413. di Buku Google
  75. ^ Titsingh, m/s. 414–415. di Buku Google
  76. ^ Titsingh, pp. 415–416. di Buku Google
  77. ^ Titsingh, m/s. 416–417. di Buku Google
  78. ^ Titsingh, m/s. 417–418. di Buku Google
  79. ^ Titsingh, m/s. 418–419. di Buku Google
  80. ^ Titsingh, m/s. 419. di Buku Google
  81. ^ Titsingh, pp. 419–420. di Buku Google
  82. ^ Titsingh, pp. 420–421. di Buku Google
  83. ^ Titsingh, p. 421. di Buku Google

Rujukan[sunting | sunting sumber]