Senarai negara berdasarkan penembusan 4G LTE

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Berikut merupakan senarai negara berdasarkan penembusan 4G LTE. Jadual-jadual di bawah menunjukkan langganan 4G LTE berdasarkan populasi sesebuah negara.

Ranking November 2016[sunting | sunting sumber]

Jadual di bawah menunjukkan senarai negara atau wilayah berdasarkan liputan 4G LTE, yang dikenal pasti oleh OpenSignal.com pada November 2016. [1]

Ranking Negara/Wilayah Penembusan
1  Korea Selatan 96%
2  Jepun 92%
3  Lithuania 85%
4  Hong Kong 84%
5  Belanda 84%
6  Singapura 83%
7  Norway 82%
8  Kuwait 82%
9  Sweden 81%
10  Amerika Syarikat 81%
11  Qatar 81%
12  Hungary 80%
13  Australia 79%
14  Taiwan 78%
15  Finland 76%
16  Emiriah Arab Bersatu 76%
17  Kanada 75%
18  Estonia 75%
19  China 74%
20  Bahrain 74%
21  Slovenia 74%
22  Republik Czech 73%
23  Latvia 73%
24  India 72%
25  Switzerland 71%
26  Denmark 71%
27  Belgium 70%
28  Thailand 70%
29  Sepanyol 67%
30  Peru 67%
31  Austria 66%
32  Portugal 66%
33  Georgia 65%
34  Luxembourg 65%
35  Brunei 64%
36  Mexico 64%
37  Slovakia 64%
38  Arab Saudi 63%
39  Argentina 63%
40  Afrika Selatan 63%
41  Bulgaria 63%
42  Malaysia 63%
43  Croatia 62%
44  Oman 62%
45  Panama 62%
46  Albania 61%
47  Iceland 61%
48  Maghribi 60%
49  Colombia 60%
50  Greece 60%
51  Indonesia 59%
52  Jordan 58%
53  Romania 58%
54  United Kingdom 58%
55  New Zealand 58%
56  Chile 58%
57  Israel 58%
58  Jerman 57%
59  Poland 57%
60  Guatemala 57%
61  Kemboja 55%
62  Itali 54%
63  Brazil 54%
64  Tunisia 54%
65  Venezuela 53%
66  Costa Rica 53%
67  Turki 53%
68  Pakistan 53%
69  Republik Dominika 52%
70  Kazakhstan 52%
71  Perancis 49%
72  Rusia 49%
73  Iran 48%
74  Filipina 45%
75  Ireland 43%
76  Ecuador 42%
77  Lubnan 41%
78  Sri Lanka 40%

Ranking Suku ke-4 2015[sunting | sunting sumber]

Jadual di bawah menunjukkan senarai negara atau wilayah berdasarkan liputan 4G LTE, yang dikenal pasti oleh OpenSignal.com pada suku ke-4, 2015. [2]

Ranking Negara/Wilayah Penembusan
1  Korea Selatan 97%
2  Jepun 90%
3  Hong Kong 86%
4  Kuwait 85%
5  Belanda 84%
6  Singapura 83%
7  Amerika Syarikat 81%
8  Uruguay 81%
9  Hungary 79%
10  Taiwan 79%
11  Norway 79%
12  Qatar 79%
13  Sweden 79%
14  Estonia 78%
15  Emiriah Arab Bersatu 76%
16  China 76%
17  Kanada 76%
18  Kazakhstan 75%
19  Finland 75%
20  Australia 75%
21  Slovenia 73%
22  Latvia 71%
23  Denmark 70%
24  Switzerland 69%
25  Portugal 67%
26  Peru 66%
27  Austria 66%
28  Belgium 66%
29  Jordan 65%
30  Republik Czech 65%
31  Arab Saudi 65%
32  Georgia 64%
33  Slovakia 64%
34  Bolivia 61%
35  Mexico 61%
36  Romania 61%
37  Poland 61%
38  Maghribi 60%
39  Afrika Selatan 60%
40  Sepanyol 59%
41  Colombia 59%
42  Pakistan 58%
43  Greece 57%
44  Puerto Rico 57%
45  Venezuela 57%
46  Guatemala 57%
47  Itali 57%
48  Thailand 56%
49  Jerman 56%
50  Malaysia 55%
51  Rusia 55%
52  Oman 54%
53  New Zealand 54%
54  Republik Dominika 53%
55  United Kingdom 53%
56  Brazil 53%
57  Iran 52%
58  Israel 52%
59  Argentina 51%
60  Perancis 51%
61  Bulgaria 50%
62  India 49%
63  Chile 47%
64  Ireland 44%
65  Filipina 43%
66  Ecuador 41%
67  Costa Rica 41%
68  Sri Lanka 39%

Ranking Suku ke-3 2015[sunting | sunting sumber]

Jadual di bawah menunjukkan senarai negara atau wilayah berdasarkan liputan 4G LTE, yang dikenal pasti oleh OpenSignal.com pada suku ke-3, 2015.

[3]

Ranking Negara/Wilayah Penembusan
1  Korea Selatan 97%
2  Jepun 90%
3  Hong Kong 86%
4  Kuwait 86%
5  Singapura 84%
6  Uruguay 84%
7  Kazakhstan 81%
8  Belanda 80%
9  Bahrain 79%
10  Amerika Syarikat 78%
11  Sweden 78%
12  China 76%
13  Qatar 75%
14  Australia 74%
15  Estonia 74%

Ranking 2013[sunting | sunting sumber]

Jadual di bawah menunjukkan senarai negara atau wilayah berdasarkan liputan 4G LTE, yang dikenal pasti oleh Juniper Networks pada 2013 dan diterbitkan oleh Bloomberg.[4][5]

Ranking Negara/Wilayah Penembusan
1  Korea Selatan 86.0%
2  Jepun 21.3%
3  Australia 21.1%
4  Amerika Syarikat 19.0%
5  Sweden 14.0%
6  Kanada 8.0%
7  United Kingdom 5.0%
8  Jerman 3.0%
9  Rusia 2.0%
10  Filipina 1.0%
11  Colombia 1.0%

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "The State of LTE (November 2016)". opensignal.com. Dicapai pada 25 February 2017.
  2. ^ https://opensignal.com/reports/2016/02/state-of-lte-q4-2015/
  3. ^ http://opensignal.com/reports/2015/09/state-of-lte-q3-2015/
  4. ^ "Countries With the Most 4G Mobile Users: Top 10 Nations - Bloomberg". bloomberg.com. Dicapai pada 2014-04-29.
  5. ^ "Mapping out the world's LTE coverage (It's in fewer places than you think) — Tech News and Analysis". gigaom.com. Dicapai pada 2014-04-29.