Senarai negara berdaulat dan wilayah tanggungan di Oceania

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Geopolitik Oceania dalam kepulauan Polinesia dan Mikronesia hampir semua hijau tidak dapat dilihat.
Zon ekonomi eksklusif pulau-pulau Oceania dan kawasan jiran.

Ini senarai negara berdaulat dan wilayah tanggungan di Oceania. Walaupun ia kebanyakan laut dan menjangkau banyak keping benua, Oceania selalunya tersenarai dengan benua.

Senarai ini mengikuti sempadan geopolitik Oceania, termasuk Australasia, Melanesia, Mikronesia dan Polinesia. Daratan benua utama Oceania ialah Australia.[1]

Sempadan di antara Asia dan Oceania tidak ditentukan dengan jelas. Atas sebab-sebab politik, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu anggap sempadan di antara dua wilayah ialah sempadan Indonesia–Papua New Guinea.[2] Papua New Guinea kadangkala dianggap Asia kerana jirannya Indonesia, tetapi ini jarang, dan ia diterima secara amnya sebahagian Oceania. Dari segi geografi, wilayah Papua dan Papua Barat sebahagian daripada benua Oceania.

Negara berdaulat[sunting | sunting sumber]

Negara anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu[sunting | sunting sumber]

Bahagian ini memasukkan semua negara berdaulat yang terletak di benua Oceania yang merupakan anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.[3] Kesemuanya anggota penuh Forum Kepulauan Pasifik.[4]

Bendera Jata Negara / Lambang Kebangsaan Peta Nama pendek dan rasmi Melayu
[5][6][7][8]
Nama pendek dan rasmi dalam negeri[6][9] Ibu negara
[8][10][11]
Populasi
[12]
Luas
[13]
Flag of Australia.svg
Coat of Arms of Australia.svg Australia (orthographic projection).svg Australia[note 1]

Komanwel Australia
[Australia — Commonwealth of Australia] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan) Canberra

[Canberra] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)
23,268,319 7,741,220 km2 (2,988,902 bt2)
Flag of Federated States of Micronesia.svg
Seal of the Federated States of Micronesia.svg LocationMicronesia.png Persekutuan Negeri-negeri Mikronesia [Federated States of Micronesia] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan) Palikir

[Palikir] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)
106,487 702 km2 (271 bt2)
Flag of Fiji.svg
Coat of arms of Fiji.svg LocationFiji.png Fiji

Republik Fiji
[Fiji — Republic of Fiji] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)

Templat:Lang-fj

Fiji Hindi फीजी/Fiji - रिपब्लिक ऑफ फीजी/ Ripablik ăph Phījī
Suva

[Suva] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)

Templat:Lang-fj

Fiji Hindi: Suva
890,057 18,274 km2 (7,056 bt2)
Flag of Kiribati.svg
Coat of arms of Kiribati.svg LocationKiribati.png Kiribati

Republik Kiribati
[Kiribati — Republic of Kiribati] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)

Templat:Lang-gil
Tarawa

[Tarawa] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)
Bairiki

[Bairiki] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)
101,998 811 km2 (313 bt2)
Flag of the Marshall Islands.svg
Seal of the Marshall Islands.svg LocationMarshallIslands.png Kepulauan Marshall

Republik Kepulauan Marshall
[Marshall Islands — Republic of the Marshall Islands] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)

Templat:Lang-mh
Majuro

[Majuro] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)
68,480 181 km2 (70 bt2)
Flag of Nauru.svg
Coat of arms of Nauru.svg LocationNauru.png Nauru

Republik Nauru
[Nauru — Republic of Nauru] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)

Templat:Lang-na
Tiada Ibu Negara rasmi
Pejabat kerajaan di Yaren
9,378 21 km2 (8 bt2)
Flag of New Zealand.svg
Coat of arms of New Zealand.svg New Zealand (orthographic projection).svg New Zealand[note 2] [New Zealand] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)

Bahasa Māori: [Aotearoa] error: {{lang}}: teks mempunyai penanda italik (bantuan)
Wellington

[Wellington] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)
4,570,038 267,710 km2 (103,363 bt2)
Flag of Palau.svg
Seal of Palau.svg LocationPalau.png Palau

Republik Palau
[Palau — Republic of Palau] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)

Templat:Lang-pau
Ngerulmud

[Ngerulmud] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)

Templat:Lang-pau
21,032 459 km2 (177 bt2)
Flag of Papua New Guinea.svg
National Emblem of Papua New Guinea.svg Papua New Guinea (orthographic projection).svg Papua New Guinea

Negara Merdeka Papua New Guinea
[Papua New Guinea — Independent State of Papua New Guinea] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)

Templat:Lang-tpi
Port Moresby

[Port Moresby] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)
6,310,129 462,840 km2 (178,704 bt2)
Flag of Samoa.svg
Coat of arms of Samoa.svg LocationSamoa.png Samoa

Negara Merdeka Samoa
[Samoa — Independent State of Samoa] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)

Templat:Lang-sm
Apia

[Apia] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)

Templat:Lang-sm
194,320 2,831 km2 (1,093 bt2)
Flag of the Solomon Islands.svg
Coat of arms of the Solomon Islands.svg LocationSolomonIslands.png Kepulauan Solomon [Solomon Islands] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan) Honiara

[Honiara] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)
584,578 28,896 km2 (11,157 bt2)
Flag of Tonga.svg
Coat of arms of Tonga.svg LocationTonga.png Tonga

Kerajaan Tonga
[Tonga — Kingdom of Tonga] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)

Bahasa Tonga: [Tonga — Pule'anga Tonga] error: {{lang}}: teks mempunyai penanda italik (bantuan)
Nukuʻalofa

[Nuku'alofa] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)

Bahasa Tonga: [Nuku'alofa] error: {{lang}}: teks mempunyai penanda italik (bantuan)
106,146 747 km2 (288 bt2)
Flag of Tuvalu.svg
Coat of arms of Tuvalu.svg LocationTuvalu.png Tuvalu [Tuvalu] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)

Templat:Lang-tvl
Funafuti

[Funafuti] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)
10,619 26 km2 (10 bt2)
Flag of Vanuatu.svg
Coat of arms of Vanuatu.svg LocationVanuatu.png Vanuatu

Republik Vanuatu
Templat:Lang-bi

[Vanuatu — Republic of Vanuatu] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)

[Vanuatu — République de Vanuatu] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: fr (bantuan)
Port Vila

Templat:Lang-bi

[Port Vila] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)

[Port-Vila] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: fr (bantuan)
256,155 12,189 km2 (4,706 bt2)

Negara bukan anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu[sunting | sunting sumber]

Dua masukan dalam bahagian ini (Kepulauan Cook dan Niue) ialah negara dalam perkaitan bebas dengan New Zealand. Sementara mengekalkan hubungan perlembagaan dan politik yang dekat dengan New Zealand, kedua-dua negara ialah anggotaboth states are members of several badan urusan khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dengan keupayaan penuh membuat perjanjian, dan telah bebas melibatkan diri dalam hubungan diplomasi dengan negara-negara berdaulat di bawah nama mereka sendiri. Kedua-duanya juga anggota penuh Forum Kepulauan Pasifik. Disebabkan oleh ciri-ciri ini, negara-negara ini kadangkala dianggap ada status de facto sebagai negara berdaulat.[14]

Bendera Jata Negara / Lambang Kebangsaan Peta Nama pendek dan rasmi Melayu[6] Status Nama pendek dan rasmi dalam negeri Ibu negara Populasi Luas[13]
Flag of the Cook Islands.svg
Coat of arms of the Cook Islands.svg LocationCookIslands.png Kepulauan Cook[8] Memerintah sendiri dalam perkaitan bebas dengan New Zealand [Cook Islands] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)
Templat:Lang-rar
Avarua[8][10] 11,124[12] 236 km2 (91 bt2)
Flag of Niue.svg
Public Seal of Niue.svg LocationNiue.png Niue[8] Memerintah sendiri dalam perkaitan bebas dengan New Zealand Templat:Lang-niu

[Niue] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)
Alofi[8][10] 1,311[12] 260 km2 (100 bt2)

Wilayah tidak berdaulat[sunting | sunting sumber]

The following are entities considered to be within Oceania which are either:

1. Wilayah persekutuan negara berdaulat terletak di luar tanah besar negara-negara ini.

2. Wilayah yang membentuk bahagian penting negara berdaulat dalam beberapa bentuk yang lain daripada hubungan persekutuan, bahagian penting daratan negara berdaulat terletak di luar Oceania atau wilayah itu terletak di luar tanah besar negara berdaulat. Kebanyakan wilayah ini biasanya digambarkan sebagai wilayah tanggungan atau kawasan autonomi.

3. Wilayah tanggungan negara berdaulat.

Dua wilayah ini (French Polynesia dan New Caledonia) ialah ahli bersekutu Forum Kepulauan Pasifik, manakala lima yang lain (Samoa Amerika, Guam, Kepulauan Mariana Utara, Tokelau dan Wallis dan Futuna) memegang status pemerhati dalam pertubuhan itu.

Bendera Jata Negara / Lambang Kebangsaan Peta Nama pendek dan rasmi Melayu[6] Status Nama pendek dan rasmi dalam negeri Ibu negara Populasi Luas[13]
Flag of American Samoa.svg
Seal of American Samoa.svg LocationAmericanSamoa.png Samoa Amerika

Wilayah Samoa Amerika[8]
Kawasan kepulauan Amerika Syarikat [American Samoa — Territory of American Samoa] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)

Templat:Lang-sm
Pago Pago[8][10] 67,242[12] 199 km2 (77 bt2)
Flag of Australia (converted).svg
AshmoreandCartierIslands.png Kepulauan Ashmore dan Cartier

Wilayah Kepulauan Ashmore dan Cartier
Wilayah Australia [Ashmore and Cartier Islands] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan) Tidak didiami Tidak didiami 5 km2 (2 bt2)
Flag of United States.svg
LocationBakerIsland.png Pulau Baker United States Minor Outlying Island [Baker Island] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan) Tidak didiami Tidak didiami 129.1 km2 (49.8 bt2)
Flag of Australia (converted).svg
Wyspy Morza Koralowego.png Kepulauan Laut Karang

Wilayah Kepulauan Laut Karang
Wilayah Australia [Coral Sea Islands — Coral Sea Islands Territory] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan) Tidak didiami Tidak didiami  3 km2 (1 bt2)
Flag of Rapa Nui, Chile.svg
Emblem of Easter Island.svg Orthographic projection centred over Easter Island.png Pulau Easter Wilayah khas Chile [Isla de Pascua] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: es (bantuan)

Templat:Lang-rap
Hanga Roa 6,148[15] 163.6 km2 (63 bt2)
Flag of French Polynesia.svg
Coat of arms of French Polynesia.svg Location French Polynesia.png Polinesia Perancis

Tanah Seberang Laut Polinesia Perancis[8]
Negara seberang laut Perancis [Polynésie française — Pays d'outre-mer de la Polynesie Francaise] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: fr (bantuan)[6] Papeete[8][10] 294,935[12] 4,167 km2 (1,609 bt2)
Flag of Guam.svg
Seal of Guam.svg LocationGuam.png Guam

Wilayah Guam
Kawasan kepulauan Amerika Sarikat [Guam — Territory of Guam] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)

Templat:Lang-ch[6]
Hagåtña / Agaña[8][10] 183,286[16] 544 km2 (210 bt2)
Flag of Hawaii.svg
Seal of the State of Hawaii.svg LocationHawaii.png Hawaii

Negeri Hawaii
Negeri Amerika Syarikat [Hawaii — State of Hawaii] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)

Bahasa Hawaii: Hawaiʻi — Mokuʻāina o Hawaiʻi
Honolulu 1,404,054[12] 28,311 km2 (10,931 bt2)
Flag of United States.svg
LocationHowlandIsland.png Pulau Howland Pulau Terpencil Kecil Amerika Syarikat [Howland Island] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan) Tidak didiami Tidak didiami 138.6 km2 (53.5 bt2)
Flag of United States.svg
LocationJarvisIsland.png Pulau Jarvis Pulau Terpencil Kecil Amerika Syarikat [Jarvis Island] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan) Tidak didiami Tidak didiami 152 km2 (59 bt2)
Flag of Johnston Atoll (local).svg
LocationJohnstonAtoll.png Atol Johnston Pulau Terpencil Kecil Amerika Syarikat [Johnston Atoll] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan) Tidak didiami Tidak didiami 276.6 km2 (106.8 bt2)
Flag of Chile.svg
Escudo de Juan Fernández.svg Orthographic projection centred over Juan Fernandez.png Kepulauan Juan Fernández Wilayah khas Chile [Archipiélago Juan Fernández] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: es (bantuan) San Juan Bautista 900[12] 99.6 km2 (38.5 bt2)
Flag of United States.svg
Orthographic projection over Kingman Reef.png Terumbu Kingman Pulau Terpencil Kecil Amerika Syarikat [Kingman Reef] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan) Tidak didiami Tidak didiami 1,958.01 km2 (755.99 bt2)
Flag of the Midway Islands (local).svg
Orthographic projection centred over midway.png Atol Midway Pulau Terpencil Kecil Amerika Syarikat [Midway Islands] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan) Tidak didiami Tidak didiami 2,355.2 km2 (909.3 bt2)
Flag of New Caledonia.svg
Emblem of New Caledonia.svg LocationNewCaledonia.png New Caledonia

Wilayah New Caledonia dan Wilayah Tanggungan
Kolektiviti Sui generis Perancis[8] [Nouvelle-Calédonie — Territoire des Nouvelle-Caledonie et Dependances] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: fr (bantuan)[6] Nouméa[8][10] 256,275[12] 18,575 km2 (7,172 bt2)
Flag of Norfolk Island.svg
Coat of Arms of Norfolk Island.svg LocationNorfolkIsland.png Pulau Norfolk

Wilayah Pulau Norfolk[8]
Wilayah penting Australia yang memerintah sendiri [Norfolk Island — Territory of Norfolk Island] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)

Norfuk: Teratri of Norf'k Ailen
Kingston[8][10] 2,169[12] 36 km2 (14 bt2)
Flag of the Northern Mariana Islands.svg
Seal of the Northern Mariana Islands.svg LocationNorthernMarianas.png Kepulauan Mariana Utara

Komanwel Kepulauan Mariana Utara[8]
Kawasan kepulauan Amerika Syarikat [Northern Mariana Islands — Commonwealth of the Northern Mariana Islands] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)

Templat:Lang-ch
Saipan[8][10] 46,050[12] 464 km2 (179 bt2)
Flag of Ogasawara, Tokyo.svg
Map of ogasawara islands ja.png Kampung Ogasawara Bahagian Ogasawara Kampung di Tokyo, Jepun Kepulauan Bonin: [小笠原群島] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: ja (bantuan) (Kepulauan Ogasawara)
Pulau Marcus: [南鳥島] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: ja (bantuan) (Minamitorishima)
Pulau Nishino-shima: [西之島] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: ja (bantuan) (Pulau Barat)
Kepulauan Okinotori: [沖ノ鳥島] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: ja (bantuan) (Okinotorishima)
Kepulauan Gunung Berapi: [火山列島] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: ja (bantuan) (Kazan Rettō)
Ōmura (Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.) 2,871[17] 104.35 km2 (40 bt2)[17]
Flag of Palmyra Atoll (local).svg
Orthographic projection over Palmyra Atoll.png Atol Palmyra[6] Pulau Terpencil Kecil Amerika Syarikat [Palmyra Atoll] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan) Tidak didiami Tidak didiami 12 km2 (5 bt2)
Flag of Indonesia (bordered).svg
National emblem of Indonesia Garuda Pancasila.svg
IndonesiaPapua.png Papua

Wilayah Papua

Wilayah Indonesia [Papua] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: id (bantuan) Jayapura 3,486,432[12] 319,036.05 km2 (123,181 bt2)
Flag of Pitcairn Islands.svg
Coat of arms of the Pitcairn Islands.svg Pitcairn Islands on the globe (French Polynesia centered).svg Kepulauan Pitcairn

Gugusan Pulau Pitcairn
Wilayah luar negeri British [Pitcairn Islands — Pitcairn, Henderson, Ducie and Oeno Islands] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)

Pitkern: Pitkern Ailen
Adamstown[8][10] 48[12] 47 km2 (18 bt2)
Flag of Tokelau.svg
Badge of Tokelau.svg LocationTokelau.png Tokelau[8] Wilayah tanggungan New Zealand Templat:Lang-tkl

[Tokelau] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)
Setiap Atol ada pusat tadbir tersendiri[8][10] 1,384[12] 12 km2 (5 bt2)
Flag of Wake Island.svg
Great Seal of the United States (obverse).svg LocationWakeIsland.png Pulau Wake Pulau Terpencil Kecil Amerika Syarikat [Wake Island] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan) Tidak didiami Tidak didiami 6.5 km2 (2.5 bt2)
Flag of Wallis and Futuna.svg
Coa Wallis Futuna.svg LocationWallisAndFutuna.png Wallis dan Futuna

Wilayah Kepulauan Wallis dan Futuna
Kolektiviti seberang laut Perancis [Wallis et Futuna — Territoire des Iles Wallis et Futuna] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: fr (bantuan)[6] Mata-Utu[8][10] 15,398[12] 142 km2 (55 bt2)
Flag of Indonesia (bordered).svg
National emblem of Indonesia Garuda Pancasila.svg
IndonesiaWestPapua.png Papua Barat

Wilayah Papua Barat
Wilayah Indonesia [Papua Barat] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: id (bantuan) Manokwari 760,855[12] 140,375.62 km2 (54,199 bt2)

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Berkaitan Oceania[sunting | sunting sumber]

Negara pulau[sunting | sunting sumber]

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Australia contains 4 external territories not associated with Oceania, Kepulauan Cocos (Keeling) dan Pulau Krismas di Asia, dan Kepulauan Heard dan McDonald dan Wilayah Antartik Australia yang dituntut di Antartik.
  2. ^ New Zealand juga menuntut wilayah di Antartik sebagai Wilayah Tanggungan Ross.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Archived copy" [Salinan arkib] (dalam bahasa Inggeris). Diarkibkan daripada yang asal pada 2003-08-20. Dicapai pada 2010-08-30. Unknown parameter |deadurl= ignored (bantuan)CS1 maint: archived copy as title (link)
  2. ^ "Archived copy" [Salinan arkib] (dalam bahasa Inggeris). Diarkibkan daripada yang asal pada 2010-07-24. Dicapai pada 2010-08-27. Unknown parameter |deadurl= ignored (bantuan)CS1 maint: archived copy as title (link)
  3. ^ "United Nations Member States" [Negara Anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu] (dalam bahasa Inggeris). Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Dicapai pada 15 Februari 2012.
  4. ^ "Member Countries" [Negara-negara Ahli] (dalam bahasa Inggeris). Sekretariat Forum Kepulauan Pasifik. Dicapai pada 15 Februari 2012.
  5. ^ "Garis Panduan Penentuan Nama Geografi" (PDF). Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia. Dicapai pada 5 April 2018.
  6. ^ a b c d e f g h i "Field Listing :: Names" [Senarai Lapangan :: Nama] (dalam bahasa Inggeris). CIA. Dicapai pada 15 Ogos 2011.
  7. ^ "UNGEGN List of Country Names" [Senarai Nama Negara UNGEGN] (PDF) (dalam bahasa Inggeris). Kumpulan Pakar dalam Nama Geografi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. 2007. Dicapai pada 15 Ogos 2011.
  8. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u "List of countries, territories and currencies" [Senarai negara, wilayah dan mata wang] (dalam bahasa Inggeris). Europa. 9 Ogos 2011. Dicapai pada 23 Ogos 2011.
  9. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan UN Names tidak disediakan
  10. ^ a b c d e f g h i j k l "Field Listing :: Capital" [Senarai Lapangan :: Ibu Negara] (dalam bahasa Inggeris). CIA. Dicapai pada 23 Ogos 2011.
  11. ^ "UNGEGN World Geographical Names" [Nama Geografi Dunia UNGEGN] (dalam bahasa Inggeris). Kumpulan Pakar dalam Nama Geografi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. 29 Julai 2011. Dicapai pada 23 Ogos 2011.
  12. ^ a b c d e f g h i j k l m n o "Country Comparison :: Population" [Pembandingan Negara :: Populasi] (dalam bahasa Inggeris). CIA. Julai 2012. Dicapai pada 2 September 2012.
  13. ^ a b c "Field Listing :: Area" [Senarai Lapangan :: Luas] (dalam bahasa Inggeris). CIA. Dicapai pada 23 Ogos 2011.
  14. ^ http://researchcommons.waikato.ac.nz/bitstream/handle/10289/7589/thesis.pdf?sequence=3
  15. ^ "COMUNAS: ACTUALIZACIÓN POBLACIÓN 2002-2012 Y PROYECCIONES 2013-2020". Institut Statistik Kebangsaan (dalam bahasa Sepanyol). Dicapai pada 20 April 2015.
  16. ^ "Guam". CIA. Dicapai pada 23 Ogos 2011.
  17. ^ a b 管内概要|小笠原支庁 (dalam bahasa Jepun).

Templat:Lists of sovereign states and dependent territories by continent