Senarai negara berdaulat dan wilayah tanggungan mengikut benua

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Rencana ini menyenaraikan negara berdaulat dan wilayah tanggungan seluruh dunia mengikut benua, yang dipaparkan dengan bendera negara masing-masing, termasuk entiti berikut:

Senarai ini membahagikan dunia menggunakan model tujuh buah benua, dengan pulau-pulau dikelompokkan ke benua bersebelahan. Variasi di atas dinyatakan di bawah dan dibincangkan dalam artikel berikut; Benua, Sempadan antara benua Bumi, dan Senarai negara-negara transbenua.

Legenda[sunting | sunting sumber]

Legenda lajur "Keahlian dalam Sistem PBB"
    Negara Anggota PBB
    Negara Pemerhati PBB
    Ahli Agensi Khas PBB
    Pemerhati dalam Agensi Khas PBB
    Tiada keahlian dalam Sistem PBB
    Kebergantungan jajahan Anggota PBB
Legenda lajur "Pertikaian kedaulatan"
    Kedaulatan yang tidak dipertikaikan
    Kedaulatan dipertikaikan

Afrika[sunting | sunting sumber]

Untuk jadual negara berdaulat dan wilayah yang bergantung di Afrika dengan data geografi seperti kawasan, penduduk, dan kepadatan penduduk, lihat Afrika: wilayah dan rantau.

Secara geologi, Afrika dihubungkan dengan Eurasia oleh Segenting Suez dan membentuk sebahagian daripada Afro-Eurasia.

Nama biasa dan rasmi Keanggotaan dalam Sistem PBB[a] Pertikaian kedaulatan[b] Maklumat lanjut tentang status dan pengiktirafan kedaulatan[d]
AAA AAA AAA
AABNegara anggota PBB dan negara pemerhati AAB AAB
 Afrika Selatan – Republik Afrika Selatan AACNegara anggota PBB AACTiada
 Algeria – Republik Demokrasi Rakyat Algeria AACNegara anggota PBB AACTiada
 Angola – Republik Angola AACNegara anggota PBB AACTiada
 Benin – Republik Benin AACNegara anggota PBB AACTiada
 Botswana – Republik Botswana AACNegara anggota PBB AACTiada
 Burkina Faso AACNegara anggota PBB AACTiada
 Burundi – Republik Burundi AACNegara anggota PBB AACTiada
 Cameroon – Republik Cameroon AACNegara anggota PBB AACTiada
 Cape Verde – Republik Cabo Verde[e] AACNegara anggota PBB AACTiada
 Chad – Republik Chad AACNegara anggota PBB AACTiada
 Comoros – Kesatuan Comoros AACNegara anggota PBB AACTiada Comoros ialah persekutuan 3 buah pulau.[f]
 Côte d'Ivoire – Republik Côte d'Ivoire AACNegara anggota PBB AACTiada
 Djibouti – Republik Djibouti AACNegara anggota PBB AACTiada
 Eritrea – Negeri Eritrea AACNegara anggota PBB AACTiada
 Eswatini – Kerajaan Eswatini[g] AACNegara anggota PBB AACTiada
 Gabon – Republik Gabon AACNegara anggota PBB AACTiada
Gambia  Gambia – Republik Gambia[4] AACNegara anggota PBB AACTiada
 Ghana – Republik Ghana AACNegara anggota PBB AACTiada
 Guinea – Republik Guinea[h] AACNegara anggota PBB AACTiada
 Guinea-Bissau – Republik Guinea-Bissau AACNegara anggota PBB AACTiada
 Guinea Khatulistiwa – Republik Guinea Khatulistiwa AACNegara anggota PBB AACTiada
 Habsyah – Republik Demokratik Persekutuan Habsyah AACNegara anggota PBB AACTiada Habsyah ialah persekutuan sembilan buah rantau dan dua bandar bertauliah.
 Kenya – Republik Kenya AACNegara anggota PBB AACTiada
 Lesotho – Kerajaan Lesotho AACNegara anggota PBB AACTiada
 Liberia – Republik Liberia AACNegara anggota PBB AACTiada
 Libya AACNegara anggota PBB AACTiada
 Madagascar – Republik Madagascar AACNegara anggota PBB AACTiada
 Malawi – Republik Malawi AACNegara anggota PBB AACTiada
 Mali – Republik Mali AACNegara anggota PBB AACTiada
 Mauritania – Republik Islam Mauritania AACNegara anggota PBB AACTiada
 Mauritius – Republik Mauritius AACNegara anggota PBB AACTiada Mauritius mempunyai pulau autonomi, Rodrigues.[i]
 Mesir – Republik Arab Mesir AACNegara anggota PBB AACTiada
 Maghribi – Kerajaan Maghribi AACNegara anggota PBB AACTiada Maghribi menuntut kedaulatan ke atas Sahara Barat dan kawalan sebahagian besarnya, yang dipertikaikan oleh Republik Demokratik Arab Sahrawi.
 Mozambique – Republik Mozambique AACNegara anggota PBB AACTiada
 Namibia – Republik Namibia AACNegara anggota PBB AACTiada
 Niger – Republik Niger AACNegara anggota PBB AACTiada
 Nigeria – Republik Persekutuan Nigeria AACNegara anggota PBB AACTiada Nigeria ialah persekutuan 36 buah negeri dan 1 wilayah persekutuan.
 Republik Afrika Tengah AACNegara anggota PBB AACTiada
 Rwanda – Republik Rwanda AACNegara anggota PBB AACTiada
 São Tomé dan Príncipe – Republik Demokratik São Tomé dan Príncipe AACNegara anggota PBB AACTiada São Tomé dan Príncipe mengandungi 1 wilayah autonomi, Príncipe.[i]
 Senegal – Republik Senegal AACNegara anggota PBB AACTiada
 Seychelles – Republik Seychelles AACNegara anggota PBB AACTiada
 Sierra Leone – Republik Sierra Leone AACNegara anggota PBB AACTiada
 Somalia – Republik Persekutuan Somalia AACNegara anggota PBB AACTiada Somalia mempunyai dua wilayah autonomi yang diisytiharkan diri: Puntland dan Galmudug, manakala wilayah Somaliland telah membentuk negeri de facto yang tidak diiktiraf.
Somaliland → Somaliland ZZA ZZA
 Sudan Selatan – Republik Sudan Selatan AACNegara anggota PBB AACTiada Sudan Selatan ialah persekutuan 28 negeri.
 Sudan – Republik Sudan AACNegara anggota PBB AACTiada Sudan ialah persekutuan 18 negeri. Sudan menuntut Kawasan Abyei, yang kini dilindungi oleh perlindungan PBB dan ditadbir oleh Sudan Selatan.[5][6]
Swaziland → Eswatini ZZA ZZA
 Tanzania – United Republik Tanzania AACNegara anggota PBB AACTiada Tanzania mengandungi 1 wilayah autonomi, Zanzibar.[i]
 Togo – Republik Togo AACNegara anggota PBB AACTiada
 Tunisia – Republik Tunisia AACNegara anggota PBB AACTiada
 Uganda – Republik Uganda AACNegara anggota PBB AACTiada
 Zambia – Republik Zambia AACNegara anggota PBB AACTiada
 Zimbabwe – Republik Zimbabwe AACNegara anggota PBB AACTiada
ZZBNegara anggota PBB dan negara pemerhati ZZB ZZB
ZZC ZZC ZZC
ZZD↓ Negara-negara lain ↓ ZZD ZZD
 Republik Demokratik Arab Sahrawi ZZETiada keahlian ZZEB Dituntut oleh Georgia Dituntut oleh Korea Utara Dituntut oleh Serbia Dituntut oleh Somalia Dituntut oleh Republik Rakyat China Dituntut oleh Republik China Dituntut oleh Korea Selatan Dituntut oleh Azerbaijan Dituntut oleh Republik Cyprus Disangkal oleh Israel Dituntut oleh Mauritius Dituntut oleh Maghribi Dituntut oleh Moldova Dituntut oleh Mali Dituntut oleh Sepanyol Diiktiraf pada beberapa peringkat oleh 84 Negara anggota PBB, 38 sejak ditarik balik atau dibekukan pengiktirafan mereka. Ia ahli pengasas Kesatuan Afrika dan Perkongsian Strategik Asia-Afrika yang dibentuk pada Persidangan Asia-Afrika 2005. Wilayah di bawah kawalannya, yang dikenali sebagai Zon Bebas, dituntut secara keseluruhan oleh Maghribi sebagai sebahagian daripada Wilayah Selatan. Sebaliknya, Republik Demokratik Sahrawi Arab menuntut bahagian Sahara Barat di sebelah barat Tembok Maghribi yang dikawal oleh Maghribi. Kerajaannya tinggal dalam buangan di Tindouf, Algeria.
 Somaliland – Republik Somaliland ZZETiada keahlian ZZEB Dituntut oleh Georgia Dituntut oleh Korea Utara Dituntut oleh Serbia Dituntut oleh Somalia Dituntut oleh Republik Rakyat China Dituntut oleh Republik China Dituntut oleh Korea Selatan Dituntut oleh Azerbaijan Dituntut oleh Republik Cyprus Disangkal oleh Israel Dituntut oleh Mauritius Dituntut oleh Maghribi Dituntut oleh Moldova Dituntut oleh Mali Dituntut oleh Sepanyol Sebuah negara bebas de facto,[7][8][9][10][11] tidak diiktiraf secara diplomatik oleh mana-mana negeri lain, dituntut secara keseluruhannya oleh Republik Persekutuan Somalia.[12]
ZZF↑ Negara-negara lain ↑ ZZF ZZF
ZZG ZZG ZZG
ZZHWilayah Tanggungan ZZH ZZH
Templat:Country data Pulau Bouvet ZZIWilayah Tanggungan Norway ZZITiada
 Wilayah Lautan Hindi British ZZIWilayah Luar Negeri British ZZIB Dituntut oleh Georgia Dituntut oleh Korea Utara Dituntut oleh Serbia Dituntut oleh Somalia Dituntut oleh Republik Rakyat China Dituntut oleh Republik China Dituntut oleh Korea Selatan Dituntut oleh Azerbaijan Dituntut oleh Republik Cyprus Disangkal oleh Israel Dituntut oleh Mauritius Dituntut oleh Maghribi Dituntut oleh Moldova Dituntut oleh Mali Dituntut oleh Sepanyol
 Tanah Selatan dan Antartik Perancis ZZIWilayah Seberang Laut Perancis ZZITiada
Templat:Country data Pulau Heard dan Kepulauan McDonald – Wilayah Pulau Heard dan Kepulauan McDonald ZZIWilayah Luar Australia ZZITiada
 Mayotte – Bahagian Mayotte ZZIBahagian dan Rantau Seberang Laut Perancis ZZITiada
 Republik Congo[j] AACNegara anggota PBB AACTiada
 Republik Demokratik Congo[k] AACNegara anggota PBB AACTiada
 Réunion – Pulau Réunion ZZIRantau dan Wilayah Seberang Laut Perancis ZZITiada
Templat:Country data Saint Helena, Ascension dan Tristan da Cunha ZZIWilayah Luar Negeri British ZZITiada
ZZK↑ Wilayah Tanggungan ↑ ZZK ZZK
ZZL ZZL ZZL


Asia[sunting | sunting sumber]

Untuk jadual negara berdaulat dan wilayah bergantung di Asia dengan data geografi seperti kawasan, penduduk, dan kepadatan penduduk, lihat Asia: wilayah dan rantau.

Secara geologi, Asia adalah sebahagian daripada Eurasia dan kerana Segenting Suez menjadi sebahagian daripada Afro-Eurasia.

Nama biasa dan rasmi Keanggotaan dalam Sistem PBB[l] Pertikaian kedaulatan[m] Maklumat lanjut tentang status dan pengiktirafan kedaulatan[n]
AAA AAA AAA
AABNegara anggota PBB dan negara pemerhati AAB AAB
Abkhazia → Abkhazia ZZA ZZA
 Afghanistan – Republik Islam Afghanistan AACNegara anggota PBB AACTiada
 Arab Saudi – Kerajaan Arab Saudi AACNegara anggota PBB AACTiada
 Armenia – Republik Armenia AACNegara anggota PBB Tidak diiktiraf oleh Pakistan.[13][14][15]

Lihat Hubungan Armenia-Pakistan dan konflik Nagorno-Karabakh.

Artsakh → Artsakh ZZA ZZA
 Azerbaijan – Republik Azerbaijan AACNegara anggota PBB AACTiada Azerbaijan mengandungi dua wilayah autonomi, Nakhchivan dan Nagorno-Karabakh (Dağlıq Qarabağ).[i] Republik Artsakh, sebuah negeri de facto, telah ditubuhkan di Nagorno-Karabakh.
 Bahrain – Kerajaan Bahrain AACNegara anggota PBB AACTiada
 Bangladesh – Republik Rakyat Bangladesh AACNegara anggota PBB AACTiada
 Bhutan – Kerajaan Bhutan AACNegara anggota PBB AACTiada
 Brunei – Negara Brunei Darussalam AACNegara anggota PBB AACTiada
Burma → Myanmar ZZA ZZA
 China – Republik Rakyat China[o] AACNegara anggota PBB Sebahagiannya tidak diiktiraf. B Dituntut oleh Georgia Dituntut oleh Korea Utara Dituntut oleh Serbia Dituntut oleh Somalia Dituntut oleh Republik Rakyat China Dituntut oleh Republik China Dituntut oleh Korea Selatan Dituntut oleh Azerbaijan Dituntut oleh Republik Cyprus Disangkal oleh Israel Dituntut oleh Mauritius Dituntut oleh Maghribi Dituntut oleh Moldova Dituntut oleh Mali Dituntut oleh Sepanyol Republik Rakyat China (PRC) mengandungi lima wilayah autonomi:[i]

Di samping itu, ia mempunyai kedaulatan ke atas Kawasan Pentadbiran Khas:

China menuntut, tetapi tidak menguasai Taiwan, yang dikawal oleh pentadbiran saingan (Republik China) yang mendakwa kesemua China sebagai wilayahnya.[p]

China tidak diiktiraf oleh 19 buah Negara anggota PBB dan Takhta Suci, yang, dengan pengecualian Bhutan, mengiktiraf Taiwan.[q]

China mengawal sebahagian wilayah Kashmir, yang dipertikaikan oleh India dan Pakistan.

 Cyprus – Republik Cyprus AACNegara anggota PBB Tidak diiktiraf oleh Turki[16] Ahli Kesatuan Eropah.[c] Bahagian timur laut pulau ini ialah negeri de facto Cyprus Utara. Lihat Hubungan luar negeri Cyprus dan Pertikaian Cyprus. Turki merujuk kepada kerajaan Republik Cyprus sebagai "Pentadbiran Cyprus Yunani Selatan Cyprus".[17]
 Emiriah Arab Bersatu AACNegara anggota PBB AACTiada Emiriah Arab Bersatu ialah persekutuan tujuh amiriah.
 Filipina – Republik Filipina AACNegara anggota PBB AACTiada Filipina mengandungi satu wilayah autonomi, Wilayah Autonomi Islam Mindanao.[i]
 Georgia AACNegara anggota PBB AACTiada Georgia mengandungi dua republik autonomi, Adjara dan Abkhazia.[i] Di Abkhazia dan Ossetia Selatan, negeri de facto telah dibentuk.
 India – Republik India AACNegara anggota PBB AACTiada India ialah persekutuan 29 buah negeri dan tujuh wilayah kesatuan. India mendakwa seluruh wilayah Kashmir sebagai salah satu daripada negeri-negerinya, tetapi hanya mengawal sebahagian daripadanya, manakala yang lain dikuasai oleh Republik Rakyat China dan Pakistan.
 Indonesia – Republik Indonesia AACNegara anggota PBB AACTiada Indonesia mempunyai lima buah wilayah dengan status autonomi khas rasmi: Aceh, Jakarta SCR, Yogyakarta SR, Papua, dan Papua Barat.[i]
 Iran – Republik Islam Iran AACNegara anggota PBB AACTiada
 Iraq – Republik Iraq AACNegara anggota PBB AACTiada Iraq adalah persekutuan[f][18] 19 buah kegabenoran, lima daripadanya membentuk Kurdistan Iraq.[i]
 Israel – Negeri Israel AACNegara anggota PBB Sebahagiannya tidak diiktiraf Israel menguasai wilayah yang dituntut oleh Palestin. Israel mengilhak Baitulmuqaddis Timur,[19] sebuah pengilhakan yang tidak diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa.[20] Israel mengekalkan pelbagai peringkat kawalan ke seluruh bahagian Tebing Barat, dan walaupun Israel tidak lagi mempunyai kehadiran orang awam atau tentera yang tetap di Genting Gaza, berikutan pengunduran unilateral, ia masih dianggap oleh sesetengah orang sebagai kuasa berkongsi di bawah undang-undang antarabangsa.

[21] [22] [23] [24] [25] Israel tidak diiktiraf sebagai negara oleh 32 ahli PBB (termasuk kebanyakan negara Arab) atau oleh SADR.

 Jepun AACNegara anggota PBB AACTiada
 Jordan – Kerajaan Hashimiyyah Jordan AACNegara anggota PBB AACTiada
 Kazakhstan – Republik Kazakhstan AACNegara anggota PBB AACTiada
 Kemboja – Kerajaan Kemboja AACNegara anggota PBB AACTiada
 Korea Utara – Demokratik Republik Rakyat Korea AACNegara anggota PBB B Dituntut oleh Georgia Dituntut oleh Korea Utara Dituntut oleh Serbia Dituntut oleh Somalia Dituntut oleh Republik Rakyat China Dituntut oleh Republik China Dituntut oleh Korea Selatan Dituntut oleh Azerbaijan Dituntut oleh Republik Cyprus Disangkal oleh Israel Dituntut oleh Mauritius Dituntut oleh Maghribi Dituntut oleh Moldova Dituntut oleh Mali Dituntut oleh Sepanyol Korea Utara tidak diiktiraf oleh tiga ahli PBB: Perancis, Jepun dan Korea Selatan.[r]
 Korea Selatan – Republik Korea AACNegara anggota PBB B Dituntut oleh Georgia Dituntut oleh Korea Utara Dituntut oleh Serbia Dituntut oleh Somalia Dituntut oleh Republik Rakyat China Dituntut oleh Republik China Dituntut oleh Korea Selatan Dituntut oleh Azerbaijan Dituntut oleh Republik Cyprus Disangkal oleh Israel Dituntut oleh Mauritius Dituntut oleh Maghribi Dituntut oleh Moldova Dituntut oleh Mali Dituntut oleh Sepanyol Korea Selatan mempunyai 1 wilayah autonomi:[i]

Korea Selatan tidak diiktiraf oleh satu ahli PBB: Korea Utara.[r]

 Kuwait – Negeri Kuwait AACNegara anggota PBB AACTiada
 Kyrgyzstan – Republik Kyrgyz AACNegara anggota PBB AACTiada
 Laos – Republik Demokratik Rakyat Lao AACNegara anggota PBB AACTiada
 Lubnan – Republik Lubnan AACNegara anggota PBB AACTiada
 Malaysia AACNegara anggota PBB AACTiada Malaysia ialah persekutuan 13 buah negeri dan tiga wilayah persekutuan.
 Maldives – Republik Maldives AACNegara anggota PBB AACTiada
 Mesir – Republik Arab Mesir AACNegara anggota PBB AACTiada
 Mongolia AACNegara anggota PBB AACTiada
 Myanmar – Republik Kesatuan Myanmar[s] AACNegara anggota PBB AACTiada
Nagorno-Karabakh → Artsakh ZZA ZZA
   Nepal – Federal Democratic Republik Nepal AACNegara anggota PBB AACTiada Nepal adalah sebuah persekutuan yang terdiri daripada 14 buah zon.
 Oman – Kesultanan Oman AACNegara anggota PBB AACTiada
 Pakistan – Republik Islam Pakistan AACNegara anggota PBB AACTiada Pakistan ialah persekutuan empat wilayah, 1 wilayah ibu kota, dan wilayah suku. Pakistan membantah seluruh wilayah Kashmir dengan India, dan sebahagian daripadanya dengan Republik Rakyat China. Ia menjalankan kawalan ke atas bahagian-bahagian tertentu di Kashmir, tetapi tidak secara rasmi telah mengilhakkan mana-mana bahagian,[28][29] sebaliknya menganggapnya sebagai wilayah yang dipertikaikan.[30][31] Bahagian yang dikawalnya dibahagikan kepada dua wilayah, ditadbir berasingan dari Pakistan:[t]

Azad Kashmir menggambarkan dirinya sebagai "negara yang mengawal diri di bawah kawalan Pakistan", manakala Gilgit-Baltistan diterangkan dalam perintah tadbir urusnya sebagai sekumpulan "kawasan" dengan kerajaan sendiri.[32][33][34] Wilayah-wilayah ini biasanya tidak dianggap sebagai berdaulat, kerana mereka tidak memenuhi kriteria yang ditetapkan oleh teori deklaratif kenegaraan (misalnya, undang-undang mereka sekarang tidak mengizinkan mereka untuk terlibat secara bebas dalam hubungan dengan negara-negara lain). Beberapa fungsi negeri wilayah-wilayah (seperti hal ehwal luar negeri dan pertahanan) dilakukan oleh Pakistan.[33][35][36]

 Palestin – Negara Palestin Negara pemerhati PBB; ahli 2 agensikhusus PBB Sebahagiannya tidak diiktiraf. B Dituntut oleh Georgia Dituntut oleh Korea Utara Dituntut oleh Serbia Dituntut oleh Somalia Dituntut oleh Republik Rakyat China Dituntut oleh Republik China Dituntut oleh Korea Selatan Dituntut oleh Azerbaijan Dituntut oleh Republik Cyprus Disangkal oleh Israel Dituntut oleh Mauritius Dituntut oleh Maghribi Dituntut oleh Moldova Dituntut oleh Mali Dituntut oleh Sepanyol Negara Palestin, yang diisytiharkan pada tahun 1988, tidak diiktiraf sebagai negara oleh Israel dan telah menerima pengiktirafan diplomatik dari 137 negara.[37] Negara yang diisytiharkan tidak mempunyai sempadan wilayah yang dipersetujui, atau kawalan yang berkesan terhadap banyak wilayah yang dikemukakannya. [38] Pihak Berkuasa Kebangsaan Palestin adalah badan pentadbiran interim yang terbentuk akibat Perjanjian Oslo yang menjalankan bidang kuasa autonomi terhad di wilayah Palestin. Dalam hubungan luar negeri, Palestin diwakili oleh Organisasi Pembebasan Palestin.[39] Negara Palestin adalah negara anggota UNESCO,[40] UNIDO, dan pemerhati di PBB.
 Qatar – Negeri Qatar AACNegara anggota PBB AACTiada
Republik China → Taiwan ZZA ZZA
Republik Demokratik Rakyat Korea → Korea Utara ZZA ZZA
Republik Korea → Korea Selatan ZZA ZZA
 Rusia – Persekutuan Rusia AACNegara anggota PBB AACTiada Rusia secara rasminya merupakan persekutuan 85 subjek persekutuan (republik, oblast, krai, okrug autonomi, bandar persekutuan, dan oblast autonomi). Beberapa subjek persekutuan adalah republik etnik.[i] Rusia juga membentuk Negara Kesatuan bersama dengan Belarus.
 Singapura – Republik Singapura AACNegara anggota PBB AACTiada
Selatan Korea → Korea Selatan ZZA ZZA
Selatan Ossetia → Ossetia Selatan ZZA ZZA
 Sri Lanka – Republik Sosialis Demokratik Sri Lanka[u] AACNegara anggota PBB AACTiada
 Syria – Republik Arab Syria AACNegara anggota PBB AACTiada Gabungan Kebangsaan Syria, yang diiktiraf sebagai wakil sah rakyat Syria oleh 20 anggota PBB, telah menubuhkan kerajaan pemerintahan sementara untuk memerintah pemberontak wilayah terkawal semasa perang saudara Syria.

Syria mempunyai satu wilayah autonomi yang diisytiharkan sendiri: Rojava.

Taiwan (Republik China) → Taiwan ZZA ZZA
 Tajikistan – Republik Tajikistan AACNegara anggota PBB AACTiada Tajikistan mengandungi 1 wilayah autonomi, Wilayah Autonomi Gorno-Badakhshan.[i]
 Thailand – Kerajaan Thailand AACNegara anggota PBB AACTiada
Timor-Leste → Timor Timur ZZA ZZA
 Timor Timur – Republik Demokratik Timor-Leste[v] AACNegara anggota PBB AACTiada
 Turki – Republik Turki AACNegara anggota PBB AACTiada
 Turkmenistan AACNegara anggota PBB AACTiada
 Uzbekistan – Republik Uzbekistan AACNegara anggota PBB AACTiada Uzbekistan mengandungi 1 wilayah autonomi, Karakalpakstan.[i]
 Vietnam – Republik Sosialis Vietnam AACNegara anggota PBB AACTiada
 Yaman – Republik Yaman AACNegara anggota PBB AACTiada
ZZBNegara anggota PBB dan negara pemerhati ZZB ZZB
ZZC ZZC ZZC
ZZD↓ Negara-negara lain ↓ ZZD ZZD
 Abkhazia – Republik Abkhazia ZZETiada keahlian ZZEB Dituntut oleh Georgia Dituntut oleh Korea Utara Dituntut oleh Serbia Dituntut oleh Somalia Dituntut oleh Republik Rakyat China Dituntut oleh Republik China Dituntut oleh Korea Selatan Dituntut oleh Azerbaijan Dituntut oleh Republik Cyprus Disangkal oleh Israel Dituntut oleh Mauritius Dituntut oleh Maghribi Dituntut oleh Moldova Dituntut oleh Mali Dituntut oleh Sepanyol Diiktiraf oleh Rusia, Nauru, Nicaragua, Venezuela, Artsakh, Ossetia Selatan dan Transnistria.[41] Dituntut secara keseluruhan oleh Georgia sebagai Autonomi Republik Abkhazia.
 Artsakh – Republik Artsakh[w] ZZETiada keahlian ZZEB Dituntut oleh Georgia Dituntut oleh Korea Utara Dituntut oleh Serbia Dituntut oleh Somalia Dituntut oleh Republik Rakyat China Dituntut oleh Republik China Dituntut oleh Korea Selatan Dituntut oleh Azerbaijan Dituntut oleh Republik Cyprus Disangkal oleh Israel Dituntut oleh Mauritius Dituntut oleh Maghribi Dituntut oleh Moldova Dituntut oleh Mali Dituntut oleh Sepanyol Sebuah negara bebas de facto,[7][42][43] hanya diiktiraf oleh Abkhazia,[44] South Ossetia[44] and Transnistria.[44][45] Dituntut secara keseluruhan oleh Azerbaijan.[46]
 Cyprus Utara – Republik Turki Cyprus Utara ZZETiada keahlian ZZEB Dituntut oleh Georgia Dituntut oleh Korea Utara Dituntut oleh Serbia Dituntut oleh Somalia Dituntut oleh Republik Rakyat China Dituntut oleh Republik China Dituntut oleh Korea Selatan Dituntut oleh Azerbaijan Dituntut oleh Republik Cyprus Disangkal oleh Israel Dituntut oleh Mauritius Dituntut oleh Maghribi Dituntut oleh Moldova Dituntut oleh Mali Dituntut oleh Sepanyol Diiktiraf hanya oleh Turki. Di bawah nama "Negeri Cyprus Turki", ia adalah pemerhati dari Pertubuhan Kerjasama Islam dan Pertubuhan Kerjasama Ekonomi. Cyprus Utara dituntut secara keseluruhan oleh Republik Cyprus.[47]
 Ossetia Selatan – Republik Ossetia Selatan–Negeri Alania ZZETiada keahlian ZZEB Dituntut oleh Georgia Dituntut oleh Korea Utara Dituntut oleh Serbia Dituntut oleh Somalia Dituntut oleh Republik Rakyat China Dituntut oleh Republik China Dituntut oleh Korea Selatan Dituntut oleh Azerbaijan Dituntut oleh Republik Cyprus Disangkal oleh Israel Dituntut oleh Mauritius Dituntut oleh Maghribi Dituntut oleh Moldova Dituntut oleh Mali Dituntut oleh Sepanyol Sebuah negara bebas de facto,[48] diiktiraf oleh Rusia, Nicaragua, Nauru, Syria, Venezuela, Abkhazia, Seniakh dan Transnistria. Dituntut secara keseluruhan oleh Georgia sebagai Badan Pentadbiran Sementara Ossetia Selatan.[49]
 Taiwan – Republik China[o] ZZEBekas anggota PBB (sebagai Republik China, 1945–1971)
Pemerhati dalam satu agensi khusus PBB di bawah nama "Taipei China"
ZZEB Dituntut oleh Georgia Dituntut oleh Korea Utara Dituntut oleh Serbia Dituntut oleh Somalia Dituntut oleh Republik Rakyat China Dituntut oleh Republik China Dituntut oleh Korea Selatan Dituntut oleh Azerbaijan Dituntut oleh Republik Cyprus Disangkal oleh Israel Dituntut oleh Mauritius Dituntut oleh Maghribi Dituntut oleh Moldova Dituntut oleh Mali Dituntut oleh Sepanyol Negeri bersaing secara (nominal) untuk pengiktirafan dengan Republik Rakyat China (PRC) sebagai kerajaan China sejak 1949. Republik China (ROC) menguasai pulau Taiwan dan pulau-pulau yang bersekutu, Quemoy, Matsu, kepulauan Prata dan sebahagian dari Kepulauan Spratly,[x] dan tidak melepaskan tuntutan ke atas wilayah-wilayah yang diilhak Tanah Besar.[50] ROC diiktiraf oleh16   Negara anggota PBB dan Takhta Suci sehingga   21   Ogos   2018. Semua negeri ini tidak mengiktiraf PRC juga. Selain itu, satu anggota PBB (Bhutan) mempunyai enggan mengiktiraf sama ada ROC ataupun PRC.

Wilayah ROC dituntut secara keseluruhan oleh PRC.[p] ROC turut serta dalam organisasi antarabangsa di bawah pelbagai nama samaran, "Taipei China" dan di WTO ia mempunyai keahlian penuh. ROC adalah anggota pengasas PBB dan menikmati keanggotaan dari 1945 hingga 1971, dengan kuasa veto di Majlis Keselamatan PBB. Lihat China dan Pertubuhan Bangsa Bersatu.

ZZF↑ Negara-negara lain ↑ ZZF ZZF
ZZG ZZG ZZG
ZZHWilayah Tanggungan ZZH ZZH
Templat:Country data Akrotiri dan Dhekelia – Kawasan Dasar Kedaulatan Akrotiri dan Dhekelia ZZIWilayah Luar Negeri British ZZITiada
Templat:Country data Kepulauan Ashmore dan Cartier – Wilayah epulauan Ashmore dan Cartier ZZIWilayah Luar Australia ZZITiada
 Wilayah Lautan Hindi British ZZIWilayah Luar Negeri British ZZIB Dituntut oleh Georgia Dituntut oleh Korea Utara Dituntut oleh Serbia Dituntut oleh Somalia Dituntut oleh Republik Rakyat China Dituntut oleh Republik China Dituntut oleh Korea Selatan Dituntut oleh Azerbaijan Dituntut oleh Republik Cyprus Disangkal oleh Israel Dituntut oleh Mauritius Dituntut oleh Maghribi Dituntut oleh Moldova Dituntut oleh Mali Dituntut oleh Sepanyol
 Pulau Krismas – Wilayah Pulau Krismas ZZIWilayah Luar Australia ZZITiada
 Kepulauan Cocos (Keeling) – Wilayah Kepulauan Cocos (Keeling) ZZIWilayah Luar Australia ZZITiada
 Hong Kong – Hong Kong Wilayah Pentadbiran Khas Republik Rakyat China ZZIWilayah Pentadbiran Khas PRC ZZITiada
 Macau – Macao Wilayah Pentadbiran Khas Republik Rakyat China ZZIWilayah Pentadbiran Khas PRC ZZITiada
ZZK↑ Wilayah Tanggungan ↑ ZZK ZZK
ZZL ZZL ZZL


Eropah[sunting | sunting sumber]

Untuk jadual negara berdaulat dan wilayah bergantung di Eropah dengan data geografi seperti kawasan, penduduk, dan kepadatan penduduk, lihat Eropah: geografi politik.

Secara geologi, Eropah adalah sebahagian daripada Eurasia dan kerana Segenting Suez menjadi sebahagian daripada Afro-Eurasia.

Nama biasa dan rasmi Keanggotaan dalam Sistem PBB[y] Pertikaian kedaulatan[z] Maklumat lanjut tentang status dan pengiktirafan kedaulatan[aa]
AAA AAA AAA
AABNegara anggota PBB dan negara pemerhati AAB AAB
Abkhazia → Abkhazia ZZA ZZA
 Albania – Republik Albania AACNegara anggota PBB AACTiada
 Andorra – Kerajaan Andorra AACNegara anggota PBB AACTiada Andorra ialah prinsipaliti bersama yang jawatan ketua negara dipegang sebagai ex officiobersama-sama oleh Presiden Perancis dan Uskup Katolik Rom kawasan uskup Urgell,[51] yang sendiri dilantik oleh Takhta Suci.
 Armenia – Republik Armenia AACNegara anggota PBB Tidak diiktiraf oleh Pakistan.[52][53][54]

Lihat Hubungan Armenia-Pakistan dan konflik Nagorno-Karabakh.

Artsakh → Artsakh ZZA ZZA
 Austria – Republik Austria AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c] Austria adalah sebuah persekutuan sembilan buah negeri (Bundesländer).
 Azerbaijan – Republik Azerbaijan AACNegara anggota PBB AACTiada Azerbaijan mengandungi dua wilayah autonomi, Nakhchivan dan Nagorno-Karabakh (Dağlıq Qarabağ).[i] Republik Artsakh, sebuah negeri de facto, telah ditubuhkan di Nagorno-Karabakh.
 Belanda – Kerajaan Belanda AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c] Kerajaan Belanda termasuk empat kawasan yang mempunyai autonomi besar:

Bahagan benua Belanda, Aruba, Curaçao, dan Sint Maarten membentuk empat konstituen Kerajaan. Tiga wilayah lain (Bonaire, Saba, dan Sint Eustatius) adalah perbandaran khas Belanda.

Penamaan "Belanda" boleh merujuk sama ada ke Belanda benua atau nama pendek untuk seluruh Kerajaan (contohnya dalam organisasi antarabangsa). Kerajaan Belanda secara keseluruhan adalah Ahli Kesatuan Eropah, tetapi undang-undang EU hanya berlaku untuk bahagian-bahagian di benua Eropah.

 Belarus – Republik Belarus AACNegara anggota PBB AACTiada Belarus membentuk Negeri Kesatuan bersama-sama Rusia.
 Belgium – Kerajaan Belgium AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c] Belgium adalah persekutuan dibahagikan kepada komuniti dan wilayah linguistik.
 Bosnia dan Herzegovina AACNegara anggota PBB AACTiada Bosnia dan Herzegovina adalah persekutuan dua unit konstituen:

dan Daerah Brčko, unit pentadbiran sendiri.[56]

 Bulgaria – Republik Bulgaria AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c]
 Croatia – Republik Croatia AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c]
 Cyprus – Republik Cyprus AACNegara anggota PBB Tidak diiktiraf oleh Turki[57] Ahli Kesatuan Eropah.[c] Bahagian timur laut pulau ini ialah negeri de facto Cyprus Utara. Lihat Hubungan luar negeri Cyprus dan Pertikaian Cyprus. Turki merujuk kepada kerajaan Republik Cyprus sebagai "Pentadbiran Cyprus Yunani Selatan Cyprus".[17]
 Denmark – Kerajaan Denmark AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c] Kerajaan Denmark termasuk 2 wilayah mentadbir sendiri :

Wilayah kontinental Denmark, Kepulauan Faroe, dan Greenland membentuk tiga konstituen Kerajaan. Penamaan "Denmark" boleh merujuk sama ada benua Denmark atau nama pendek untuk seluruh Kerajaan (contohnya dalam organisasi antarabangsa). Kerajaan Denmark secara keseluruhan adalah Ahli Kesatuan Eropah, tetapi undang-undang EU tidak berlaku di Kepulauan Faroe dan Greenland.[58][59] Lihat juga Perjanjian Greenland.

 Estonia – Republik Estonia AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c]
 Finland – Republik Finland AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c]
  •  Åland adalah wilayah autonomi yang neutral dan bebas tentera di Finland.[i][ab]
 Georgia AACNegara anggota PBB AACTiada Georgia mengandungi dua republik autonomi, Adjara dan Abkhazia.[i] Di Abkhazia dan Ossetia Selatan, negeri de facto telah dibentuk.
 Hungary AACNegara anggota PBB AACTiada
 Iceland[ac] AACNegara anggota PBB AACTiada
 Ireland[ad] AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c]
 Itali – Republik Itali AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c] Itali mempunyai 5 wilayah autonomi,[i] dengan pelbagai tahap autonomi daripada kerajaan pusat Itali, dan dikenali secara rasmi sebagai "wilayah status khas":
 Jerman – Republik Persekutuan Jerman AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c] Jerman ialah persekutuan 16 buah negeri bersekutu (Länder).
 Kazakhstan – Republik Kazakhstan AACNegara anggota PBB AACTiada
Kosovo → Kosovo ZZA ZZA
 Kota Vatikan – Negara Kota Vatikan Negara pemerhati PBB di bawah nama "Takhta Suci"; ahli tiga agensi khusus PBB dan IAEA AACTiada Ditadbir oleh Takhta Suci, entiti berdaulat dengan hubungan diplomatik dengan 183 states – 180 Negara anggota PBB, satu negara pemerhati PBB (Palestin), Kepulauan Cook dan Republik China (Taiwan).[64] Takhta Suci adalah ahli IAEA, ITU, UPU, dan WIPO dan pemerhati tetap PBB (dalam kategori "Negara Bukan Ahli")[39] dan pelbagai organisasi Sistem PBB lain. Kota Vatikan dikawal oleh pegawai yang dilantik oleh Paus, yang merupakan Uskup Keuskupan Roma dan ex officio berdaulat di Kota Vatikan.
 Latvia – Republik Latvia AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c]
 Liechtenstein – Prinsipaliti Liechtenstein AACNegara anggota PBB AACTiada
 Lithuania – Republik Lithuania AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c]
 Luxembourg – Duci Besar Luxembourg AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c]
 Makedonia – Republik Makedonia AACNegara anggota PBB AACTiada Disebabkan Pertikaian penamaan Makedonia, negara ini dirujuk oleh PBB dan sejumlah negara dan organisasi antarabangsa sebagai "bekas Republik Yugoslav Makedonia".[65]
 Malta – Republik Malta AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c]
 Moldova – Republik Moldova AACNegara anggota PBB AACTiada Moldova mempunyai wilayah autonomi Gagauzia dan Transnistria, Transnistria telah menubuhkan negeri de facto.
 Monako – Prinsipaliti Monako AACNegara anggota PBB AACTiada
 Montenegro AACNegara anggota PBB AACTiada
Nagorno-Karabakh → Artsakh ZZA ZZA
 Norway – Kerajaan Norway AACNegara anggota PBB AACTiada

Norway mempunyai wilayah tanggungan:

 Perancis – Republik Perancis AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c] Perancis mengandungi lima rantau/bahagian di seberang laut: French Guiana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte, dan Réunion. Perancis juga termasuk wilayah seberang laut:
 Poland – Republik Poland AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c]
 Portugal – Republik Portugis AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c] Portugal mengandungi dua wilayah autonomi, Azores dan Madeira.[i]
Pridnestrovie → Transnistria ZZA ZZA
 Republik Czech[ae] AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c]
 Romania AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c]
 Rusia – Persekutuan Rusia AACNegara anggota PBB AACTiada Rusia secara rasminya merupakan persekutuan 85 subjek persekutuan (republik, oblast, krai, okrug autonomi, bandar persekutuan, dan oblast autonomi). Beberapa subjek persekutuan adalah republik etnik.[i] Rusia juga membentuk Negara Kesatuan bersama dengan Belarus.
 San Marino – Republik San Marino AACNegara anggota PBB AACTiada
 Serbia – Republik Serbia AACNegara anggota PBB AACTiada Serbia mengandungi dua wilayah autonomi, Vojvodina dan Kosovo dan Metohija.[i] Kosovo dan Metohija adalah di bawah kawalan de facto Republik Kosovo.
 Slovakia – Republik Slovak AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c]
 Slovenia – Republik Slovenia AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c]
Selatan Ossetia → Ossetia Selatan ZZA ZZA
 Sepanyol – Kerajaan Sepanyol AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c] Sepanyol dibahagikan kepada 17 komuniti autonomi dan 2 bandar autonomi khas.[i]
 Sweden – Kerajaan Sweden AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c]
 Switzerland – Konfederasi Switzerland AACNegara anggota PBB AACTiada Switzerland ialah persekutuan 26 kanton.
Takhta Suci → Bandar Vatican ZZA ZZA
Transnistria → Transnistria ZZA ZZA
 Turki – Republik Turki AACNegara anggota PBB AACTiada
 Ukraine AACNegara anggota PBB AACTiada Ukraine mengandungi republik autonomi, Crimea. Pada tahun 2014, Rusia menggabungkan rantau ini bersama-sama dengan Sevastopol menjadikan mereka dalam salah satu subjek persekutuannya sebagai Republik Crimea dan bandar Sevastopol.
 United Kingdom – Kerajaan Bersatu Britain Raya dan Ireland Utara AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c] United Kingdom ialah negara alam Komanwel[af] yang terdiri daripada empat negara konstituen: England, Ireland Utara, Scotland, dan Wales. United Kingdom mempunyai wilayah luar negeri berikut:

Raja British mempunyai kedaulatan terus ke atas tiga buah tanggungan Mahkota berpemerintahan sendiri:

 Yunani – Republik Hellenik AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c] Gunung Athos adalah sebahagian daripada wilayah autonomi Yunani yang ditadbir bersama oleh "Masyarakat Kudus" multinasional di atas gunung dan gabenor awam yang dilantik oleh kerajaan Yunani.[66]
ZZBNegara anggota PBB dan negara pemerhati ZZB ZZB
ZZC ZZC ZZC
ZZD↓ Negara-negara lain ↓ ZZD ZZD
 Abkhazia – Republik Abkhazia ZZETiada keahlian ZZEB Dituntut oleh Georgia Dituntut oleh Korea Utara Dituntut oleh Serbia Dituntut oleh Somalia Dituntut oleh Republik Rakyat China Dituntut oleh Republik China Dituntut oleh Korea Selatan Dituntut oleh Azerbaijan Dituntut oleh Republik Cyprus Disangkal oleh Israel Dituntut oleh Mauritius Dituntut oleh Maghribi Dituntut oleh Moldova Dituntut oleh Mali Dituntut oleh Sepanyol Diiktiraf oleh Rusia, Nauru, Nicaragua, Venezuela, Artsakh, Ossetia Selatan dan Transnistria.[41] Dituntut secara keseluruhan oleh Georgia sebagai Autonomi Republik Abkhazia.
 Artsakh – Republik Artsakh[ag] ZZETiada keahlian ZZEB Dituntut oleh Georgia Dituntut oleh Korea Utara Dituntut oleh Serbia Dituntut oleh Somalia Dituntut oleh Republik Rakyat China Dituntut oleh Republik China Dituntut oleh Korea Selatan Dituntut oleh Azerbaijan Dituntut oleh Republik Cyprus Disangkal oleh Israel Dituntut oleh Mauritius Dituntut oleh Maghribi Dituntut oleh Moldova Dituntut oleh Mali Dituntut oleh Sepanyol Sebuah negara bebas de facto,[7][67][68] hanya diiktiraf oleh Abkhazia,[44] South Ossetia[44] and Transnistria.[44][45] Dituntut secara keseluruhan oleh Azerbaijan.[69]
 Cyprus Utara – Republik Turki Cyprus Utara ZZETiada keahlian ZZEB Dituntut oleh Georgia Dituntut oleh Korea Utara Dituntut oleh Serbia Dituntut oleh Somalia Dituntut oleh Republik Rakyat China Dituntut oleh Republik China Dituntut oleh Korea Selatan Dituntut oleh Azerbaijan Dituntut oleh Republik Cyprus Disangkal oleh Israel Dituntut oleh Mauritius Dituntut oleh Maghribi Dituntut oleh Moldova Dituntut oleh Mali Dituntut oleh Sepanyol Diiktiraf hanya oleh Turki. Di bawah nama "Negeri Cyprus Turki", ia adalah pemerhati dari Pertubuhan Kerjasama Islam dan Pertubuhan Kerjasama Ekonomi. Cyprus Utara dituntut secara keseluruhan oleh Republik Cyprus.[70]
 Kosovo – Republik Kosovo ZZEAhli dua agensi khusus PBB ZZEB Dituntut oleh Georgia Dituntut oleh Korea Utara Dituntut oleh Serbia Dituntut oleh Somalia Dituntut oleh Republik Rakyat China Dituntut oleh Republik China Dituntut oleh Korea Selatan Dituntut oleh Azerbaijan Dituntut oleh Republik Cyprus Disangkal oleh Israel Dituntut oleh Mauritius Dituntut oleh Maghribi Dituntut oleh Moldova Dituntut oleh Mali Dituntut oleh Sepanyol Menurut Resolusi Majlis Keselamatan PBB 1244, Kosovo diletakkan di bawah pentadbiran Misi Pentadbiran Sementara Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu di Kosovo pada tahun 1999.[71] Kosovo mengisytiharkan kemerdekaan pada tahun 2008, dan ia menerima pengiktirafan diplomatik daripada Negara anggota PBB 111 dan Republik China. Serbia terus mempertahankan tuntutan kedaulatannya atas Kosovo. Anggota lain PBB dan negara bukan anggota PBB terus mengiktiraf kedaulatan Serbia atau tidak mengambil kedudukan atas persoalan tersebut. Kosovo adalah ahli Tabung Kewangan Antarabangsa dan Kumpulan Bank Dunia. Republik Kosovo mempunyai kawalan de facto ke kebanyakan wilayah, dengan kawalan terhad di Kosovo Utara.
 Ossetia Selatan – Republik Ossetia Selatan–Negeri Alania ZZETiada keahlian ZZEB Dituntut oleh Georgia Dituntut oleh Korea Utara Dituntut oleh Serbia Dituntut oleh Somalia Dituntut oleh Republik Rakyat China Dituntut oleh Republik China Dituntut oleh Korea Selatan Dituntut oleh Azerbaijan Dituntut oleh Republik Cyprus Disangkal oleh Israel Dituntut oleh Mauritius Dituntut oleh Maghribi Dituntut oleh Moldova Dituntut oleh Mali Dituntut oleh Sepanyol Sebuah negara bebas de facto,[72] diiktiraf oleh Rusia, Nicaragua, Nauru, Syria, Venezuela, Abkhazia, Seniakh dan Transnistria. Dituntut secara keseluruhan oleh Georgia sebagai Badan Pentadbiran Sementara Ossetia Selatan.[49]
 Transnistria – Republik Moldova Pridnestrovia ZZETiada keahlian ZZEB Dituntut oleh Georgia Dituntut oleh Korea Utara Dituntut oleh Serbia Dituntut oleh Somalia Dituntut oleh Republik Rakyat China Dituntut oleh Republik China Dituntut oleh Korea Selatan Dituntut oleh Azerbaijan Dituntut oleh Republik Cyprus Disangkal oleh Israel Dituntut oleh Mauritius Dituntut oleh Maghribi Dituntut oleh Moldova Dituntut oleh Mali Dituntut oleh Sepanyol Sebuah negara bebas de facto,[7] diiktiraf hanya oleh Abkhazia, Seniakh dan Ossetia Selatan.[41] Dituntut secara keseluruhan oleh Moldova sebagai unit wilayah autonomi Transnistria.[73]
ZZF↑ Negara-negara lain ↑ ZZF ZZF
ZZG ZZG ZZG
ZZHWilayah Tanggungan ZZH ZZH
Templat:Country data Akrotiri dan Dhekelia – Kawasan Dasar Kedaulatan Akrotiri dan Dhekelia ZZIWilayah Luar Negeri British ZZITiada
Bailiwick Guernsey → Guernsey, Bailiwick ZZJ ZZJ
Bailiwick Jersey → Jersey ZZJ ZZJ
 Kepulauan Faroe ZZINegara Konstituen Denmark ZZITiada
 Gibraltar ZZIWilayah Luar Negeri British ZZITiada
 Greenland ZZINegara Konstituen Denmark ZZITiada
Templat:Country data Bailiwick Guernsey ZZIKetergantungan Mahkota British ZZITiada
Templat:Country data Pulau Man ZZIKetergantungan Mahkota British ZZITiada
Templat:Country data Jan Mayen ZZIKawasan Tidak Tergabung Norway ZZITiada
 Jersey – Bailiwick Jersey ZZIKetergantungan Mahkota British ZZITiada
 Svalbard ZZIKawasan Tidak Tergabung Norway ZZITiada
 Åland – Kepulauan Åland ZZIWilayah Autonomi Finland ZZITiada
ZZK↑ Wilayah Tanggungan ↑ ZZK ZZK
ZZL ZZL ZZL


Amerika Utara[sunting | sunting sumber]

Untuk jadual negara berdaulat dan wilayah bergantung di Amerika Utara dengan data geografi seperti kawasan, penduduk, dan kepadatan penduduk, lihat Amerika Utara: negara dan wilayah.

Secara geologi, Amerika Utara bergabung dengan Amerika Selatan oleh Segenting Panama untuk membentuk Amerika.

Nama biasa dan rasmi Keanggotaan dalam Sistem PBB[ah] Pertikaian kedaulatan[ai] Maklumat lanjut tentang status dan pengiktirafan kedaulatan[aj]
AAA AAA AAA
AABNegara anggota PBB dan negara pemerhati AAB AAB
 Amerika Syarikat AACNegara anggota PBB AACTiada Amerika Syarikat ialah persekutuan 50 buah negeri dan 1 daerah persekutuan dengan kedaulatan bersama. Kerajaan Persekutuan Amerika Syarikat mempunyai kedaulatan ke atas pemilikan dan komuniti yang didiami berikut:

Ia juga mempunyai kedaulatan ke atas beberapa wilayah yang tidak berpenghuni:

Ia juga mempunyai kedaulatan ke atas wilayah yang diperbadankan berikut:

Tiga negara yang berdaulat telah menjadi negara berkaitan Amerika Syarikat di bawah Perjanjian Perkaitan Bebas:

Ia juga mempertikaikan kedaulatan ke atas wilayah-wilayah berikut:

 Antigua dan Barbuda AACNegara anggota PBB AACTiada Antigua dan Barbuda ialah alam Komanwel[af] dengan 1 wilayah autonomi, Barbuda.[i]
 Bahamas – Komanwel Bahamas[75] AACNegara anggota PBB AACTiada Bahamas ialah negara alam Komanwel.[af]
 Barbados AACNegara anggota PBB AACTiada Barbados ialah negara alam Komanwel.[af]
 Belize AACNegara anggota PBB AACTiada Belize ialah negara alam Komanwel.[af]
 Costa Rica – Republik Costa Rica AACNegara anggota PBB AACTiada
 Cuba – Republik Cuba AACNegara anggota PBB AACTiada
 Denmark – Kerajaan Denmark AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli Kesatuan Eropah.[c] Kerajaan Denmark termasuk 2 wilayah mentadbir sendiri :

Wilayah kontinental Denmark, Kepulauan Faroe, dan Greenland membentuk tiga konstituen Kerajaan. Penamaan "Denmark" boleh merujuk sama ada benua Denmark atau nama pendek untuk seluruh Kerajaan (contohnya dalam organisasi antarabangsa). Kerajaan Denmark secara keseluruhan adalah Ahli Kesatuan Eropah, tetapi undang-undang EU tidak berlaku di Kepulauan Faroe dan Greenland.[76][77] Lihat juga Perjanjian Greenland.

 Dominika – Komanwel Dominika AACNegara anggota PBB AACTiada
 El Salvador – Republik El Salvador AACNegara anggota PBB AACTiada
 Grenada AACNegara anggota PBB AACTiada Grenada ialah negara alam Komanwel.[af]
 Guatemala – Republik Guatemala AACNegara anggota PBB AACTiada
 Haiti – Republik Haiti AACNegara anggota PBB AACTiada
 Honduras – Republik Honduras AACNegara anggota PBB AACTiada
 Jamaica AACNegara anggota PBB AACTiada
 Kanada[ak] AACNegara anggota PBB AACTiada Kanada ialah negara alam Komanwel[af] dan persekutuan 10 buah provinsi dan 3 buah wilayah.
 Mexico – Mexico Syarikat AACNegara anggota PBB AACTiada Mexico ialah persekutuan 31 buah negeri dan satu kota autonomi.
 Nicaragua – Republik Nicaragua AACNegara anggota PBB AACTiada Nicaragua mengandungi dua wilayah autonomi, Atlántico Sur dan Atlántico Norte.[i]
 Panama – Republik Panama AACNegara anggota PBB AACTiada
 Republik Dominika AACNegara anggota PBB AACTiada
 Saint Kitts dan Nevis – Persekutuan Saint Christopher dan Nevis AACNegara anggota PBB AACTiada Saint Kitts dan Nevis ialah negara alam Komanwel[af] dan merupakan persekutuan[f] dari dua pulau, St. Kitts dan Nevis.
 Saint Lucia AACNegara anggota PBB AACTiada Saint Lucia ialah negara alam Komanwel.[af]
 Saint Vincent dan Kepulauan Grenadine AACNegara anggota PBB AACTiada Saint Vincent dan Kepulauan Grenadine ialah negara alam Komanwel.[af]
 Trinidad dan Tobago – Republik Trinidad dan Tobago AACNegara anggota PBB AACTiada Trinidad dan Tobago mengandungi 1 wilayah autonomi, Tobago.[i]
ZZBNegara anggota PBB dan negara pemerhati ZZB ZZB
ZZC ZZC ZZC
ZZHWilayah Tanggungan ZZH ZZH
 Anguilla ZZIWilayah Luar Negeri British ZZITiada
 Aruba ZZINegara Konstituen Belanda ZZITiada
 Bermuda – Kepulauan Bermuda ZZIWilayah Luar Negeri British ZZITiada
 Bonaire ZZIPerbandaran Khas Belanda ZZITiada
 Kepulauan Virgin British – Kepulauan Virgin ZZIWilayah Luar Negeri British ZZITiada
 Kepulauan Cayman ZZIWilayah Luar Negeri British ZZITiada
Templat:Country data Pulau Clipperton ZZIWilayah Kecil Luar Negara Perancis ZZITiada
Komanwel Puerto Rico → Puerto Rico ZZJ ZZJ
 Curaçao – Negara Curaçao ZZINegara Konstituen Belanda ZZITiada
 Greenland ZZINegara Konstituen Denmark ZZITiada
 Guadeloupe ZZIBahagian dan Rantau Seberang Laut Perancis ZZITiada
 Martinique ZZIBahagian dan Rantau Seberang Laut Perancis ZZITiada
 Montserrat ZZIWilayah Luar Negeri British ZZITiada
 Pulau Navassa ZZIKawasan Kepulauan AS ZZITiada
 Puerto Rico – Commonwealth of Puerto Rico ZZIKawasan Kepulauan AS ZZITiada
 Saba ZZIPerbandaran Khas Belanda ZZITiada
 Saint Barthélemy – Kolektiviti Saint Barthélemy ZZIKolektiviti Seberang Laut Perancis ZZITiada
 Saint Martin – Kolektiviti Saint Martin ZZIKolektiviti Seberang Laut Perancis ZZITiada
 Saint Pierre dan Miquelon – Kolektiviti Luar Negara Saint Pierre dan Miquelon ZZIKolektiviti Seberang Laut Perancis ZZITiada
Templat:Country data Sint Eustatius ZZIPerbandaran Khas Belanda ZZITiada
 Sint Maarten ZZINegara Konstituen Belanda ZZITiada
 Turks dan Caicos Islands ZZIWilayah Luar Negeri British ZZITiada
 Kepulauan Virgin Amerika Syarikat – Virgin Islands of the United States ZZIKawasan Kepulauan AS ZZITiada
Kepulauan Virgin → Kepulauan Virgin British ZZJ ZZJ
Kepulauan Virgin Amerika Syarikat → Kepulauan Virgin Amerika Syarikat ZZJ ZZJ
ZZK↑ Wilayah Tanggungan ↑ ZZK ZZK
ZZL ZZL ZZL


Oseania[sunting | sunting sumber]

Untuk jadual negara berdaulat dan wilayah yang bergantung kepada Oseania dengan data geografi seperti kawasan, penduduk, dan kepadatan penduduk, lihat Oseania: wilayah dan rantau.

Nama biasa dan rasmi Keanggotaan dalam Sistem PBB[al] Pertikaian kedaulatan[am] Maklumat lanjut tentang status dan pengiktirafan kedaulatan[an]
AAA AAA AAA
AABNegara anggota PBB dan negara pemerhati AAB AAB
 Australia – Komanwel Australia AACNegara anggota PBB AACTiada Australia adalah negara alam Komanwel[af] dan persekutuan enam buah negeri dan 10 wilayah. Wilayah luar Australia ialah:
 Fiji – Republik Fiji AACNegara anggota PBB AACTiada Fiji mengandungi 1 wilayah autonomi, Rotuma.[i][78][79]
 Indonesia – Republik Indonesia AACNegara anggota PBB AACTiada Indonesia mempunyai lima buah wilayah dengan status autonomi khas rasmi: Aceh, Jakarta SCR, Yogyakarta SR, Papua, dan Papua Barat.[i]
Kepulauan Cook → Kepulauan Cook ZZA ZZA
 Kepulauan Marshall – Republik Kepulauan Marshall AACNegara anggota PBB AACTiada Di bawah Perjanjian Perkaitan Bebas dengan Amerika Syarikat.
 Kepulauan Solomon AACNegara anggota PBB AACTiada The Solomon Islands ialah negara alam Komanwel.[af]
 Kiribati – Republik Kiribati AACNegara anggota PBB AACTiada
 Mikronesia – Negeri Persekutuan Mikronesia AACNegara anggota PBB AACTiada Di bawah Perjanjian Perkaitan Bebas dengan Amerika Syarikat. Negeri Persekutuan Mikronesia ialah persekutuan empat buah negeri.
 Nauru – Republik Nauru AACNegara anggota PBB AACTiada
 New Zealand AACNegara anggota PBB AACTiada New Zealand ialah negara alam Komanwel,[af] dan mempunyai wilayah tanggungan:

New Zealand mempunyai tanggungjawab untuk (tetapi tiada hak kawalan ke atas) dua buah negeri berkaitan:

Kepulauan Cook dan Niue mempunyai hubungan diplomatik dengan 49 dan 18 ahli PBB masing-masing.[80][81][82] Mereka mempunyai kapasiti membuat perjanjian penuh di PBB,[83] dan adalah ahli beberapa agensi khusus PBB.

Niue → Niue ZZA ZZA
 Palau – Republik Palau AACNegara anggota PBB AACTiada Di bawah Perjanjian Perkaitan Bebas dengan Amerika Syarikat.
 Papua New Guinea – Negeri Bebas Papua New Guinea AACNegara anggota PBB AACTiada Papua New Guinea ialah negara alam Komanwel[af] with 1 autonomous region, Bougainville.[i]
 Samoa – Negara Bebas Samoa AACNegara anggota PBB AACTiada
 Timor Timur – Republik Demokratik Timor-Leste[ao] AACNegara anggota PBB AACTiada
 Tonga – Kerajaan Tonga AACNegara anggota PBB AACTiada
 Tuvalu AACNegara anggota PBB AACTiada Tuvalu ialah negara alam Komanwel.[af]
 Vanuatu – Republik Vanuatu AACNegara anggota PBB AACTiada
ZZBNegara anggota PBB dan negara pemerhati ZZB ZZB
ZZC ZZC ZZC
ZZD↓ Negara-negara lain ↓ ZZD ZZD
 Kepulauan Cook ZZEAhli lapan agensi khusus PBB ZZETiada
(Lihat status politik)
Sebuah negeri dalam perkaitan bebas dengan New Zealand, Kepulauan Cook mengekalkan   hubungan diplomatik dengan 52 negara. Kepulauan Cook adalah ahli pelbagai agensi PBB dengan kapasiti membuat perjanjian penuh.[83] Ia berkongsi ketua negara dengan New Zealand serta mempunyai kerakyatan bersama.
 Niue ZZEAhli lima agensi khusus PBB ZZETiada
(Lihat status politik)
Sebuah negeri dalam perkaitan bebas dengan New Zealand, Niue mengekalkan   hubungan diplomatik dengan 20 negara. Niue adalah ahli dari pelbagai agensi PBB dengan keupayaan membuat perjanjian penuh.[83] Ia berkongsi ketua negara dengan New Zealand serta mempunyai kerakyatan bersama.



ZZF↑ Negara-negara lain ↑ ZZF ZZF
ZZG ZZG ZZG
ZZHWilayah Tanggungan ZZH ZZH
 Samoa Amerika – Wilayah Samoa Amerika ZZIKawasan Kepulauan AS ZZITiada
Templat:Country data Kepulauan Ashmore dan Cartier – Wilayah epulauan Ashmore dan Cartier ZZIWilayah Luar Australia ZZITiada
Templat:Country data Pulau Baker ZZIKawasan Kepulauan AS ZZITiada
 Pulau Krismas – Wilayah Pulau Krismas ZZIWilayah Luar Australia ZZITiada
Templat:Country data Pulau Clipperton ZZIWilayah Kecil Luar Negara Perancis ZZITiada
 Kepulauan Cocos (Keeling) – Wilayah Kepulauan Cocos (Keeling) ZZIWilayah Luar Australia ZZITiada
Komanwel Kepulauan Mariana Utara → Kepulauan Mariana Utara ZZJ ZZJ
Templat:Country data Kepulauan Laut Coral – Kepulauan Laut Coral Territory ZZIWilayah Luar Australia ZZITiada
 Pulau Easter ZZIWilayah Tanggungan Chile ZZITiada
 Polinesia Perancis – Tanah Luar Negeri Polinesia Perancis ZZIKolektiviti Seberang Laut Perancis ZZITiada
 Tanah Selatan dan Antartik Perancis ZZIWilayah Seberang Laut Perancis ZZITiada
 Guam – Wilayah Guam ZZIKawasan Kepulauan AS ZZITiada
Templat:Country data Pulau Heard dan Kepulauan McDonald – Wilayah Pulau Heard dan Kepulauan McDonald ZZIWilayah Luar Australia ZZITiada
Templat:Country data Pulau Howland ZZIKawasan Kepulauan AS ZZITiada
Templat:Country data Pulau Jarvis ZZIKawasan Kepulauan AS ZZITiada
Templat:Country data Atol Johnston ZZIKawasan Kepulauan AS ZZITiada
Templat:Country data Terumbu Kingman ZZIKawasan Kepulauan AS ZZITiada
Templat:Country data Atol Midway ZZIKawasan Kepulauan AS ZZITiada
 New Caledonia – Wilayah New Caledonia dan Tanggungan ZZIFrench Sui Generis Collectivity ZZITiada
 Pulau Norfolk – Wilayah Pulau Norfolk ZZIWilayah Luar Australia ZZITiada
 Kepulauan Mariana Utara – Komanwel Kepulauan Mariana Utara ZZIKawasan Kepulauan AS ZZITiada
Templat:Country data Atol Palmyra ZZIKawasan Kepulauan AS ZZITiada
 Kepulauan Pitcairn – Kumpulan Kepulauan Pitcairn ZZIWilayah Luar Negeri British ZZITiada
 Tokelau ZZIWilayah Tanggungan New Zealand ZZITiada
Templat:Country data Pulau Wake ZZIKawasan Kepulauan AS ZZITiada
 Wallis dan Futuna – Wilayah Kepulauan Wallis dan Kepulauan Futuna ZZIKolektiviti Seberang Laut Perancis ZZITiada
ZZK↑ Wilayah Tanggungan ↑ ZZK ZZK
ZZL ZZL ZZL


Amerika Selatan[sunting | sunting sumber]

Untuk jadual negara berdaulat dan wilayah bergantung di Amerika Selatan dengan data geografi seperti kawasan, penduduk, dan kepadatan penduduk, lihat Amerika Selatan: demografi.

Secara geologi, Amerika Selatan bergabung dengan Amerika Utara oleh Segenting Panama untuk membentuk Amerika.

Nama biasa dan rasmi Keanggotaan dalam Sistem PBB[ap] Pertikaian kedaulatan[aq] Maklumat lanjut tentang status dan pengiktirafan kedaulatan[ar]
AAA AAA AAA
AABNegara anggota PBB dan negara pemerhati AAB AAB
 Argentina – Republik Argentina/Argentine Republic[as] AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli UNASUL.[at] Argentina adalah persekutuan 23 buah wilayah dan 1 bandar autonomi.
 Bolivia – Negeri Plurinasional Bolivia AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli UNASUL.[at]
 Brazil – Republik Persekutuan Brazil AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli UNASUL.[at] Brazil ialah persekutuan 26 buah negeri dan 1 buah daerah persekutuan.
 Chile – Republik Chile AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli UNASUL.[at] Chile mempunyai dua "wilayah khas" di Wilayah Valparaíso: Pulau Easter dan Kepulauan Juan Fernández
 Colombia – Republik Colombia AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli UNASUL.[at]
 Ecuador – Republik Ecuador AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli UNASUL.[at]
 Guyana – Kerjasama Republik Guyana AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli UNASUL.[at]
 Panama – Republik Panama AACNegara anggota PBB AACTiada
 Paraguay – Republik Paraguay AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli UNASUL.[at]
 Peru – Republik Peru AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli UNASUL.[at]
 Suriname – Republik Suriname AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli UNASUL.[at]
 Trinidad dan Tobago – Republik Trinidad dan Tobago AACNegara anggota PBB AACTiada Trinidad dan Tobago mengandungi 1 wilayah autonomi, Tobago.[i]
 Uruguay – Republik Oriental Uruguay AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli UNASUL.[at]
 Venezuela – Republik Bolivari Venezuela AACNegara anggota PBB AACTiada Ahli UNASUL.[at] Venezuela ialah persekutuan 23 buah negeri, 1 daerah ibu negara, dan tanggungan persekutuan.
ZZBNegara anggota PBB dan negara pemerhati ZZB ZZB
ZZC ZZC ZZC
ZZHWilayah Tanggungan ZZH ZZH
 Aruba ZZINegara Konstituen Belanda ZZITiada
 Bonaire ZZIPerbandaran Khas Belanda ZZITiada
Templat:Country data Pulau Bouvet ZZIWilayah Tanggungan Norway ZZITiada
 Curaçao – Negara Curaçao ZZINegara Konstituen Belanda ZZITiada
 Pulau Easter ZZIWilayah Tanggungan Chile ZZITiada
Templat:Country data Falklands – Kepulauan Falkland ZZIWilayah Luar Negeri British ZZITiada
 Guiana Perancis – Guiana ZZIBahagian dan Rantau Seberang Laut Perancis ZZITiada
Templat:Country data Saint Helena, Ascension dan Tristan da Cunha ZZIWilayah Luar Negeri British ZZITiada
 Georgia Selatan dan Kepulauan Sandwich Selatan ZZIWilayah Luar Negeri British ZZITiada
ZZK↑ Wilayah Tanggungan ↑ ZZK ZZK
ZZL ZZL ZZL


Antartika[sunting | sunting sumber]

Amerika Syarikat dan Rusia telah berhak untuk menuntut wilayah di Antartika.

Pulau Subantartik[sunting | sunting sumber]

Tidak seperti Antartika itu sendiri, wilayah pulau subantarctik berdekatan yang paling sering dikaitkan dengan benua Antartik, tetapi terletak di utara 60°S, mempunyai kedaulatan penuh yang ditetapkan oleh negara yang memerintah. Wilayah-wilayah tanggungan berikut terletak di dalam Wilayah Antartik yang lebih luas, tetapi tidak secara langsung sebahagian daripada Sistem Perjanjian Antartik:

Sebagai tambahan kepada wilayah-wilayah tanggungan di atas, pulau-pulau berikut ditadbir sebagai bahagian langsung dari negara kawalan. Oleh itu, mereka sepenuhnya dan secara teratur sah dalam struktur tadbir urus negara masing-masing. Mereka juga bukan sebahagian daripada Sistem Perjanjian Antartika.

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Lajur ini menunjukkan sama ada atau tidak sesebuah negara itu adalah anggota Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu.[1] Ia juga menunjukkan negara-negara bukan anggota yang terlibat dalam Sistem Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu melalui keahlian dalam Agensi Tenaga Atom Antarabangsa atau salah satu daripada agensi khusus Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Semua anggota Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu tergolong sekurang-kurangnya satu agensi khusus dan merupakan bahagian kepada undang-undang Mahkamah Keadilan Antarabangsa.
  2. ^ Lajur ini menunjukkan sama ada negara itu adalah subjek pertikaian kedaulatan utama. Hanya negara yang keseluruhan kedaulatannya dipertikaikan oleh negara lain disenaraikan.
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai Negara anggota Kesatuan Eropah telah memindahkan sebahagian kedaulatan mereka dalam bentuk kuasa perundangan, eksekutif, dan kehakiman ke institusi-institusi EU, yang merupakan contoh dari kesatuan supranasional. EU mempunyai 28 buah negara anggota.[55]
  4. ^ Maklumat disertakan pada:
  5. ^ The government of Cape Verde uses "Cabo Verde" as the English translation since 2013[2]
  6. ^ a b c Maklumat lanjut mengenai struktur persekutuan boleh ditemui di Senarai persekutuan.[3]
  7. ^ Dahulunya dirujuk sebagai Kerajaan Swaziland, nama rasminya sehingga 2018.
  8. ^ Juga dikenali sebagai Guinea-Conakry.
  9. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab Untuk maklumat lanjut mengenai bahagian-bahagian yang mempunyai autonomi yang tinggi, lihat Senarai kawasan autonomi mengikut negara.[74]
  10. ^ Juga dikenali sebagai Congo-Brazzaville.
  11. ^ Juga dikenali sebagai Congo-Kinshasa. Terdahulu disebut sebagai Zaire, nama rasminya dari 1971 hingga 1997.
  12. ^ Lajur ini menunjukkan sama ada atau tidak sesebuah negara itu adalah anggota Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu.[1] Ia juga menunjukkan negara-negara bukan anggota yang terlibat dalam Sistem Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu melalui keahlian dalam Agensi Tenaga Atom Antarabangsa atau salah satu daripada agensi khusus Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Semua anggota Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu tergolong sekurang-kurangnya satu agensi khusus dan merupakan bahagian kepada undang-undang Mahkamah Keadilan Antarabangsa.
  13. ^ Lajur ini menunjukkan sama ada negara itu adalah subjek pertikaian kedaulatan utama. Hanya negara yang keseluruhan kedaulatannya dipertikaikan oleh negara lain disenaraikan.
  14. ^ Maklumat disertakan pada:
  15. ^ a b Republik Rakyat China (PRC) biasanya dirujuk sebagai "China", sementara Republik China (ROC) biasanya dirujuk sebagai "Taiwan". ROC juga kadang-kadang dikenali secara diplomatik sebagai Taipei China, bersama dengan nama lain.
  16. ^ a b Pada tahun 1949, kerajaan Republik China yang diketuai oleh Kuomintang (KMT) tewas dalam Perang Saudara Cina kepada Parti Komunis China (CPC) dan menubuhkan ibu kota sementara di Taipei. CPC menubuhkan PRC. Oleh itu, status politik ROC dan status undang-undang Taiwan (bersama wilayah di bawah bidang kuasa ROC) dipertikaikan. Pada tahun 1971, Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu memberi kerusi China kepada PRC dan ROC menarik diri dari PBB. Kebanyakan negeri mengiktiraf PRC untuk menjadi wakil tunggal yang sah seluruh China, dan PBB mengklasifikasikan Taiwan sebagai "Taiwan, Wilayah China". ROC mempunyai hubungan de facto dengan kebanyakan negara yang berdaulat. Pergerakan politik yang signifikan Taiwan dalam penyokong kemerdekaan Taiwan. Ralat petik: Invalid <ref> tag; name "TAI2" defined multiple times with different content
  17. ^ Lihat juga Tarikh penubuhan hubungan diplomatik dengan Republik Rakyat China dan Hubungan luar negeri China.
  18. ^ a b Kedua-dua Korea Utara dan Korea Selatan mendakwa sebagai satu-satunya kerajaan yang sah Korea. Lihat juga Hubungan luar negeri Korea Utara dan hubungan luar negeri Korea Selatan.[26]
  19. ^ Nama rasmi negara Myanmar, yang diterima pakai pada tahun 1989, telah bercampur dan kontroversi, dengan nama bekas Burma kadang kala digunakan. Lihat Nama Myanmar.
  20. ^ Kedaulatan ke atas Kashmir dipertikaikan antara India dan Pakistan; bahagian yang lebih kecil dipertikaikan oleh Republik Rakyat China dan Republik China. Kashmir dibahagikan antara India, Pakistan dan PRC. Lihat Senarai pertikaian wilayah.
  21. ^ Dahulu dikenali sebagai Ceylon sehingga 1972.
  22. ^ Kerajaan Timor Timur menggunakan "Timor-Leste".
  23. ^ Dahulu dikenali sebagai Republik Nagorno-Karabakh, nama rasminya dari 1991 hingga 2017
  24. ^ Kedaulatan ke atas Kepulauan Spratly dipertikaikan oleh China, Taiwan, Vietnam, dan sebahagiannya oleh Brunei, Malaysia, dan Filipina. Kecuali untuk Brunei, masing-masing negara ini menduduki sebahagian daripada pulau-pulau itu (lihat Senarai pertikaian wilayah)
  25. ^ Lajur ini menunjukkan sama ada atau tidak sesebuah negara itu adalah anggota Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu.[1] Ia juga menunjukkan negara-negara bukan anggota yang terlibat dalam Sistem Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu melalui keahlian dalam Agensi Tenaga Atom Antarabangsa atau salah satu daripada agensi khusus Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Semua anggota Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu tergolong sekurang-kurangnya satu agensi khusus dan merupakan bahagian kepada undang-undang Mahkamah Keadilan Antarabangsa.
  26. ^ Lajur ini menunjukkan sama ada negara itu adalah subjek pertikaian kedaulatan utama. Hanya negara yang keseluruhan kedaulatannya dipertikaikan oleh negara lain disenaraikan.
  27. ^ Maklumat disertakan pada:
  28. ^ Åland telah bebas tentera oleh Perjanjian Paris pada tahun 1856, yang kemudiannya diakui oleh Liga Bangsa pada tahun 1921, dan dalam konteks yang agak berbeza ditegaskan dalam perjanjian kemasukan Finland ke Kesatuan Eropah pada tahun 1995.
  29. ^ Walaupun kadang-kadang disebut sebagai "Republik Iceland"[60][61] dan kadang kala Lýðveldið Ísland dalam bahasa Iceland, nama rasmi negara ini adalah Iceland.[62] Satu contoh ialah nama Perlembagaan Iceland, yang dalam bahasa Iceland adalah Stjórnarskrá lýðveldisins Íslands dan secara harfiah bermaksud "Perlembagaan Republik Iceland", tetapi perhatikan bahawa "republik" tidak dikhaskan.
  30. ^ "Ireland" adalah nama rasmi dalam bahasa Melayu. "Republik Ireland" dan "Éire" (nama rasmi dalam bahasa Ireland) kadang-kadang telah digunakan secara tidak rasmi untuk membezakan negara itu dari pulau Ireland yang lebih besar.[63] Lihat nama negeri Ireland.
  31. ^ Nama pendek rasmi yang ringkas telah digalakkan oleh kerajaan Czech, "Czechia". Menjelang 2017, jenis ini tetap tidak biasa. Walau bagaimanapun, istilah ini telah digunakan oleh beberapa syarikat dan organisasi, termasuk Peta Google, berbanding istilah "Czech Republic". Lihat Nama Republik Czech
  32. ^ a b c d e f g h i j k l m n o alam Komanwel ialah anggota Negara-Negara Komanwel di mana ketua negara adalah Ratu Elizabeth II. Alam itu adalah negara berdaulat; lihat Hubungan alam.
  33. ^ Dahulu dikenali sebagai Republik Nagorno-Karabakh, nama rasminya dari 1991 hingga 2017
  34. ^ Lajur ini menunjukkan sama ada atau tidak sesebuah negara itu adalah anggota Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu.[1] Ia juga menunjukkan negara-negara bukan anggota yang terlibat dalam Sistem Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu melalui keahlian dalam Agensi Tenaga Atom Antarabangsa atau salah satu daripada agensi khusus Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Semua anggota Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu tergolong sekurang-kurangnya satu agensi khusus dan merupakan bahagian kepada undang-undang Mahkamah Keadilan Antarabangsa.
  35. ^ Lajur ini menunjukkan sama ada negara itu adalah subjek pertikaian kedaulatan utama. Hanya negara yang keseluruhan kedaulatannya dipertikaikan oleh negara lain disenaraikan.
  36. ^ Maklumat disertakan pada:
  37. ^ Nama sah untuk Kanada adalah perkataan tunggal; nama rasmi, walaupun disalahgunakan, adalah nama Dominion of Canada (yang termasuk gelaran sahnya); lihat: Nama Kanada, Dominion.
  38. ^ Lajur ini menunjukkan sama ada atau tidak sesebuah negara itu adalah anggota Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu.[1] Ia juga menunjukkan negara-negara bukan anggota yang terlibat dalam Sistem Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu melalui keahlian dalam Agensi Tenaga Atom Antarabangsa atau salah satu daripada agensi khusus Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Semua anggota Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu tergolong sekurang-kurangnya satu agensi khusus dan merupakan bahagian kepada undang-undang Mahkamah Keadilan Antarabangsa.
  39. ^ Lajur ini menunjukkan sama ada negara itu adalah subjek pertikaian kedaulatan utama. Hanya negara yang keseluruhan kedaulatannya dipertikaikan oleh negara lain disenaraikan.
  40. ^ Maklumat disertakan pada:
  41. ^ Kerajaan Timor Timur menggunakan "Timor-Leste".
  42. ^ Lajur ini menunjukkan sama ada atau tidak sesebuah negara itu adalah anggota Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu.[1] Ia juga menunjukkan negara-negara bukan anggota yang terlibat dalam Sistem Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu melalui keahlian dalam Agensi Tenaga Atom Antarabangsa atau salah satu daripada agensi khusus Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Semua anggota Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu tergolong sekurang-kurangnya satu agensi khusus dan merupakan bahagian kepada undang-undang Mahkamah Keadilan Antarabangsa.
  43. ^ Lajur ini menunjukkan sama ada negara itu adalah subjek pertikaian kedaulatan utama. Hanya negara yang keseluruhan kedaulatannya dipertikaikan oleh negara lain disenaraikan.
  44. ^ Maklumat disertakan pada:
  45. ^ Perlembagaan Argentina (Art. 35) mengiktiraf denominasi berikut untuk Argentina: "Wilayah Bersatu Río de la Plata", "Republik Argentina" dan "Gabungan Argentina"; Tambahan pula, ia menetapkan penggunaan "Negara Argentina" untuk tujuan undang-undang.
  46. ^ a b c d e f g h i j k l Negeri-negeri anggota Kesatuan Bangsa-Bangsa Amerika Selatan telah memindahkan sebahagian kedaulatan mereka dalam bentuk kuasa perundangan, eksekutif, dan kehakiman ke institusi UNASUL, yang merupakan contoh kesatuan supranasional. UNASUL mempunyai 12 buah negara anggota.[84]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f Press Release ORG/1469 (3 July 2006). "United Nations Member States". United Nations. Diarkibkan daripada yang asal pada 30 December 2013. Dicapai 28 February 2011. 
  2. ^ Tanya Basu (14 December 2013). "Cape Verde Gets New Name: 5 Things to Know About How Maps Change". National Geographic. Diarkibkan daripada yang asal pada 20 October 2018. Dicapai 8 October 2018. 
  3. ^ Perlembagaan Comoros, Art. 1.
  4. ^ "The Gambia profile". BBC News. 14 February 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 11 March 2018. Dicapai 12 March 2018. 
  5. ^ a b "Statement from UNISFA on the recent spate of attacks in Abyei". UNmissions.org. 18 October 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 13 February 2018. Dicapai 12 February 2018. 
  6. ^ a b "Abyei Administration Area Changes Name". Gurtong.net. 29 July 2015. Diarkibkan daripada yang asal pada 13 February 2018. Dicapai 12 February 2018. 
  7. ^ a b c d Ker-Lindsay, James (2012). The Foreign Policy of Counter Secession: Preventing the Recognition of Contested States. Oxford University Press. m/s. 53. Diarkibkan daripada yang asal pada 9 October 2013. Dicapai 24 September 2013. In addition to the four cases of contested statehood described above, there are three other territories that have unilaterally declared independence and are generally regarded as having met the Montevideo criteria for statehood but have not been recognized by any states: Transnistria, Nagorny Karabakh, and Somaliland. 
  8. ^ Templat:Citejournal
  9. ^ Templat:Citejournal
  10. ^ Templat:Citejournal
  11. ^ Templat:Citejournal
  12. ^ "Somaliland profile". BBC News. 14 December 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 23 April 2017. Dicapai 27 January 2018. 
  13. ^ "Pakistan Worldview, Report 21, Visit to Azerbaijan" (PDF). Senate of Pakistan Foreign Relations Committee. 2008. Diarkibkan daripada asal (PDF) pada 19 February 2009. 
  14. ^ Nilufer Bakhtiyar: "For Azerbaijan Pakistan does not recognise Armenia as a country" 13 September 2006 [14:03] – Today.Az
  15. ^ "Pakistan the only country not recognizing Armenia – envoy". News.Az. 5 February 2014. Dicapai 17 February 2014. We are the only country not recognizing Armenia as a state. 
  16. ^ Andreas S. Kakouris (9 July 2010). "Cyprus is not at peace with Turkey". CNN. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 May 2014. Dicapai 17 May 2014. Turkey stands alone in violation of the will of the international community. It is the only country to recognize the "TRNC" and is the only country that does not recognize the Republik Cyprus and its government. 
  17. ^ a b "Greek Administration of Southern Cyprus". Republik Turkey: Ministry of EU Affairs. 5 June 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 27 January 2018. Dicapai 27 January 2018. 
  18. ^ Iraqi constitution Diarkibkan 18 May 2016 di Portuguese Web Archive
  19. ^ "Basic Law: Jerusalem, Capital of Israel". www.knesset.gov.il. Diarkibkan daripada yang asal pada 5 September 2014. Dicapai 7 July 2014. 
  20. ^ "Disputes: International". CIA World Factbook. Diarkibkan daripada yang asal pada 14 May 2011. Dicapai 8 November 2011. 
  21. ^ Gold, Dore; Institute for Contemporary Affairs (26 August 2005). "Legal Acrobatics: The Palestinian Claim that Gaza is Still "Occupied" Even After Israel Withdraws". Jerusalem Issue Brief, Vol. 5, No. 3. Jerusalem Center for Public Affairs. Diarkibkan daripada yang asal pada 21 June 2010. Dicapai 16 July 2010. 
  22. ^ Bell, Abraham (28 January 2008). "International Law and Gaza: The Assault on Israel's Right to Self-Defense". Jerusalem Issue Brief, Vol. 7, No. 29. Jerusalem Center for Public Affairs. Diarkibkan daripada yang asal pada 21 June 2010. Dicapai 16 July 2010. 
  23. ^ "Address by Foreign Minister Livni to the 8th Herzliya Conference" (Siaran akhbar). Ministry of Foreign Affairs of Israel. 22 January 2008. Diarkibkan daripada yang asal pada 26 October 2011. Dicapai 16 July 2010. 
  24. ^ Salih, Zak M. (17 November 2005). "Panelists Disagree Over Gaza's Occupation Status". University of Virginia School of Law. Diarkibkan daripada asal pada 3 March 2016. Dicapai 16 July 2010. 
  25. ^ "Israel: 'Disengagement' Will Not End Gaza Occupation". Human Rights Watch. 29 October 2004. Diarkibkan daripada yang asal pada 1 November 2008. Dicapai 16 July 2010. 
  26. ^ "Treaty on Basic Relations between Japan and the Republik Korea". Diarkibkan daripada yang asal pada 13 March 2009. Dicapai 27 October 2008. 
  27. ^ Keun Min. "Greetings". Jeju Special Self-Governing Province. Diarkibkan daripada yang asal pada 2 May 2013. Dicapai 10 November 2010. 
  28. ^ Constitution of Pakistan, Art. 1.
  29. ^ Aslam, Tasnim (11 December 2006). "'Pakistan Does Not Claim Kashmir As An Integral Part...'". Outlook India. The Outlook Group. Diarkibkan daripada yang asal pada 13 December 2011. 
  30. ^ Williams, Kristen P. (2001). Despite nationalist conflicts: theory and practice of maintaining world peace. Greenwood Publishing Group. m/s. 154–155. ISBN 978-0-275-96934-9. 
  31. ^ Pruthi, R.K. (2001). An Encyclopaedic Survey Of Global Terrorism In 21St Century. Anmol Publications Pvt. Ltd. m/s. 120–121. ISBN 978-81-261-1091-9. 
  32. ^ "Archived copy". Diarkibkan daripada asal pada 12 August 2014. Dicapai 28 July 2014. 
  33. ^ a b "To Be Published In The Next Issue Of The" (PDF). Diarkibkan (PDF) daripada yang asal pada 5 September 2014. Dicapai 28 July 2014. 
  34. ^ "AJ&K History". Diarkibkan daripada yang asal pada 6 January 2018. Dicapai 6 January 2018. 
  35. ^ Lansford, Tom (2014-04-08). Political Handbook of the World 2014. ISBN 9781483333281. Dicapai 5 October 2014. 
  36. ^ "The Azad Jammu And Kashmir Interim Constitution Act, 1974" (PDF). Diarkibkan (PDF) daripada yang asal pada 13 October 2013. Dicapai 28 July 2014. 
  37. ^ Palestine Liberation Organization. "Road For Palestinian Statehood: Recognition and Admission". Negotiations Affairs Department. Diarkibkan daripada asal pada August 18, 2011. Dicapai July 28, 2011. 
  38. ^ Lihat yang berikut pada kriteria negara:
  39. ^ a b "Non-member States and Entities". United Nations. 29 February 2008. Diarkibkan daripada asal pada 9 May 2009. Dicapai 30 August 2010. 
  40. ^ United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. "Arab States: Palestine". United Nations. Diarkibkan daripada yang asal pada 4 January 2012. Dicapai 3 December 2011. 
  41. ^ a b c "Archived copy" Абхазия, Южная Осетия и Приднестровье признали независимость друг друга и призвали всех к этому же (dalam bahasa Rusian). newsru.com. 17 November 2006. Diarkibkan daripada yang asal pada 16 April 2009. Dicapai 5 June 2011. 
  42. ^ Krüger, Heiko (2010). The Nagorno-Karabakh Conflict: A Legal Analysis. Springer. m/s. 55. ISBN 978-3-642-11787-9. 
  43. ^ Nikoghosyan, Hovhannes (August 2010). "Kosovo ruling implications for Armenia and Azerbaijan". HULIQ.com. Hareyan Publishing, LLC. Diarkibkan daripada yang asal pada 23 November 2011. Dicapai 17 April 2011. 
  44. ^ a b c d e f Вице-спикер парламента Абхазии: Выборы в НКР соответствуют всем международным стандартам Diarkibkan 11 August 2011 di Wayback Machine.: "Абхазия, Южная Осетия, НКР и Приднестровье уже давно признали независимость друг друга и очень тесно сотрудничают между собой", – сказал вице-спикер парламента Абхазии. ... "...Абхазия признала независимость Нагорно-Карабахской Республики..." – сказал он."
  45. ^ a b "In detail: The foreign policy of Pridnestrovie". Pridnestrovie. 26 May 2010. Diarkibkan daripada asal pada 11 May 2008. Dicapai 29 June 2010. 
  46. ^ Regions and territories: Nagorno-Karabakh Diarkibkan 23 August 2007 di Wayback Machine. (17 January 2006). BBC News. Retrieved 17 January 2006.
  47. ^ The World Factbook|Cyprus Diarkibkan 12 June 2007 di Wayback Machine. (10 January 2006). Central Intelligence Agency. Retrieved 17 January 2006.
  48. ^ Jansen, Dinah (2009). "The Conflict between Self-Determination and Territorial Integrity: the South Ossetian Paradigm". Geopolitics Vs. Global Governance: Reinterpreting International Security. Centre for Foreign Policy Studies, University of Dalhousie: 222–242. ISBN 978-1-896440-61-3. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 August 2018. Dicapai 14 December 2017 
  49. ^ a b "Rusia condemned for recognizing rebel regions". CNN.com. Cable News Network. 26 August 2008. Diarkibkan daripada yang asal pada 29 August 2008. Dicapai 26 August 2008. 
  50. ^ "Ma refers to China as ROC territory in magazine interview". Taipei Times. 8 October 2008. Diarkibkan daripada yang asal pada 3 June 2009. Dicapai 13 October 2008. 
  51. ^ "Andorra country profile". BBC News. Diarkibkan daripada yang asal pada 15 February 2009. Dicapai 8 November 2011. 
  52. ^ "Pakistan Worldview, Report 21, Visit to Azerbaijan" (PDF). Senate of Pakistan Foreign Relations Committee. 2008. Diarkibkan daripada asal (PDF) pada 19 February 2009. 
  53. ^ Nilufer Bakhtiyar: "For Azerbaijan Pakistan does not recognise Armenia as a country" 13 September 2006 [14:03] – Today.Az
  54. ^ "Pakistan the only country not recognizing Armenia – envoy". News.Az. 5 February 2014. Dicapai 17 February 2014. We are the only country not recognizing Armenia as a state. 
  55. ^ Europa Diarkibkan 18 May 2011 di Wayback Machine., retrieved 28 February 2011
  56. ^ Stjepanović, Dejan (2015). "Dual Substate Citizenship as Institutional Innovation: The Case of Bosnia's Brčko District". Nationalism and Ethnic Politics. 21 (4): 382–383. doi:10.1080/13537113.2015.1095043. eISSN 1557-2986. ISSN 1353-7113. OCLC 5927465455. 
  57. ^ Andreas S. Kakouris (9 July 2010). "Cyprus is not at peace with Turkey". CNN. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 May 2014. Dicapai 17 May 2014. Turkey stands alone in violation of the will of the international community. It is the only country to recognize the "TRNC" and is the only country that does not recognize the Republik Cyprus and its government. 
  58. ^ "Archived copy". Diarkibkan daripada asal pada 10 September 2015. Dicapai 20 May 2015. 
  59. ^ "Archived copy". Diarkibkan daripada asal pada 14 February 2014. Dicapai 20 May 2014. 
  60. ^ "Iceland - Culture, History, & People". Diarkibkan daripada yang asal pada 18 July 2011. Dicapai 2 February 2016. 
  61. ^ "Archived copy" (PDF). unstats.un.org. Diarkibkan (PDF) daripada yang asal pada 11 August 2011. Dicapai 2 February 2016. 
  62. ^ "Hvert er formlegt heiti landsins okkar?". Diarkibkan daripada yang asal pada 22 July 2011. Dicapai 2 February 2016. 
  63. ^ Daly, Mary E. (January 2007). "The Irish Free State/Éire/Republik Ireland/Ireland: "A Country by Any Other Name"?". Journal of British Studies. Cambridge University Press on behalf of The North American Conference on British Studies. 46 (1): 72–90. doi:10.1086/508399. JSTOR 10.1086/508399. 
  64. ^ "Bilateral relations of the Holy See". Holy See website. Diarkibkan daripada yang asal pada 9 July 2014. Dicapai 5 June 2012. 
  65. ^ "A/RES/47/225". UN.org. 8 April 1993. Diarkibkan daripada yang asal pada 2 April 2018. Dicapai 9 April 2018. 
  66. ^ Perlembagaan Yunani, Art. 105.
  67. ^ Krüger, Heiko (2010). The Nagorno-Karabakh Conflict: A Legal Analysis. Springer. m/s. 55. ISBN 978-3-642-11787-9. 
  68. ^ Nikoghosyan, Hovhannes (August 2010). "Kosovo ruling implications for Armenia and Azerbaijan". HULIQ.com. Hareyan Publishing, LLC. Diarkibkan daripada yang asal pada 23 November 2011. Dicapai 17 April 2011. 
  69. ^ Regions and territories: Nagorno-Karabakh Diarkibkan 23 August 2007 di Wayback Machine. (17 January 2006). BBC News. Retrieved 17 January 2006.
  70. ^ The World Factbook|Cyprus Diarkibkan 12 June 2007 di Wayback Machine. (10 January 2006). Central Intelligence Agency. Retrieved 17 January 2006.
  71. ^ "United Nations Interim Administration Mission in Kosovo". UN. Diarkibkan daripada yang asal pada 25 December 2014. Dicapai 8 January 2015. 
  72. ^ Jansen, Dinah (2009). "The Conflict between Self-Determination and Territorial Integrity: the South Ossetian Paradigm". Geopolitics Vs. Global Governance: Reinterpreting International Security. Centre for Foreign Policy Studies, University of Dalhousie: 222–242. ISBN 978-1-896440-61-3. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 August 2018. Dicapai 14 December 2017 
  73. ^ Regions and territories: Trans-Dniester Diarkibkan 20 March 2007 di Wayback Machine. (13 December 2005). BBC News. Retrieved 17 January 2006.
  74. ^ Government of Antigua and Barbuda. "Chapter 44: The Barbuda Local Government Act" (PDF). Laws of Antigua and Barbuda. Diarkibkan (PDF) daripada yang asal pada 6 July 2011. Dicapai 10 November 2010. 
  75. ^ "Bahamas, The | The Commonwealth". thecommonwealth.org (dalam bahasa Inggeris). Diarkibkan daripada yang asal pada 9 March 2018. Dicapai 12 March 2018. 
  76. ^ "Archived copy". Diarkibkan daripada asal pada 10 September 2015. Dicapai 20 May 2015. 
  77. ^ "Archived copy". Diarkibkan daripada asal pada 14 February 2014. Dicapai 20 May 2014. 
  78. ^ "Rotuma Act". Laws of Fiji (edisi 1978). Suva, Fiji: Government of Fiji. 1927. Diarkibkan daripada asal pada 21 June 2010. Dicapai 10 July 2010. 
  79. ^ Government of Fiji, Office of the Prime Minister (1978). "Chapter 122: Rotuma Act". Laws of Fiji. University of the South Pacific. Diarkibkan daripada yang asal pada 1 March 2011. Dicapai 10 November 2010. 
  80. ^ Federal Foreign Office of Germany (November 2009). "Beziehungen zu Deutschland". Government of Germany. Diarkibkan daripada yang asal pada 23 July 2010. Dicapai 16 July 2010.  Untuk maklumat lanjut, lihat Hubungan luar negara Kepulauan Cook.
  81. ^ China Internet Information Centre (13 December 2007). "Full text of joint communique on the establishment of diplomatic relations between China and Niue". Xinhua News Agency. Diarkibkan daripada yang asal pada 1 August 2009. Dicapai 16 July 2010. 
  82. ^ Republik Nauru Permanent Mission to the United Nations. "Foreign Affairs". United Nations. Diarkibkan daripada asal pada 4 October 2014. Dicapai 16 July 2010. 
  83. ^ a b c "Archived copy" (PDF). Diarkibkan daripada asal (PDF) pada April 3, 2012. Dicapai July 15, 2011. 
  84. ^ UNASUR: El camino hacia la integración sudamericana Diarkibkan 12 August 2018 di Wayback Machine., retrieved 12 August 2018