Senarai negara mengikut import

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Ini merupkan senarai negara mengikut import, berdasarkan kepada The World Factbook. Bagi tujuan perbandingan, beberapa some entiti-entiti dimasukkan ke dalam senarai ini dahulu, beberapa wilayah berdaulat dinomborkan.

Nombor Negara Import
AS$ Juta
Tarikh Maklumat
Dunia (jumlah keseluruhan negara) 13,740,000 2006 est.
1  Amerika Syarikat 1,968,000 2007 est.
 Kesatuan Eropah 1,466,000 2005
2  Jerman 1,075,000 2007 est.
3  China 904,600 2007 est.
4  United Kingdom 621,400 2007 est.
5  Perancis 600,900 2007 est.
6  Jepun 573,300 2007 est.
7  Itali 498,600 2007 est.
8  Belanda 404,700 2007 est.
9  Singapura 396,000 2007 est.
10  Kanada 386,900 2007 est.
11  Sepanyol 373,600 2007 est.
 Hong Kong 365,600 2007 est.
12  Korea Selatan 356,800 2007
13  Belgium 322,900 2007 est.
14  Mexico 283,000 2007 est.
15  Rusia 260,400 2007 est.
16  India 230,200 2007 est.
17  Taiwan 219,300 2007 est.
18  Switzerland 184,900 2007 est.
19  Austria 162,700 2007 est.
20  Turki 162,100 2007 est.
21  Poland 160,200 2007 est.
22  Australia 159,400 2007 est.
23  Sweden 150,600 2007 est.
24  Malaysia 145,700 2007 est.
25  Thailand 125,000 2007 est.
26  Brazil 120,600 2007 est.
27  Republik Czech 116,600 2007 est.
28  Denmark 102,300 2007 est.
29  Emiriah Arab Bersatu 101,600 2007 est.
30  Ireland 87,360 2006 est.
31  Indonesia 77,730 2006 est.
32  Finland 71,690 2006 est.
33  Hungary 69,750 2006 est.
34  Portugal 67,740 2006 est.
35  Arab Saudi 64,160 2006 est.
36  Afrika Selatan 61,530 2006 est.
37  Romania 61,050 2007 est.
38  Norway 59,500 2006 est.
39  Greece 59,120 2006 est.
40  Filipina 51,600 2006 est.
41  Israel 47,800 2006 est.
42  Iran 45,480 2006 est.
43  Argentina 44,780 Dec 2007
44  Ukraine 44,110 2006 est.
45  Slovakia 41,840 2006 est.
46  Vietnam 39,160 2006 est.
47  Mesir 35,860 2006 est.
48  Chile 35,370 2006 est.
49  Pakistan 31,000 2007 est.
50  Puerto Rico 29,100 2001
51  Venezuela 28,810 2006 est.
52  Maghribi 28,500 2007 est.
53  Algeria 27,600 2006 est.
54  New Zealand 25,230 2006 est.
55  Nigeria 25,100 2006 est.
56  Colombia 24,330 2006 est.
57  Luxembourg 24,220 2006 est.
58  Bulgaria 23,800 2006 est.
59  Slovenia 23,590 2006 est.
60  Kazakhstan 22,000 2006 est.
61  Croatia 21,790 2006 est.
62  Maghribi 28,500 2007 est.
63  Belarus 21,120 2006 est.
64  Iraq 20,760 2006 est.
65  Kuwait 19,120 2006 est.
66  Lithuania 18,250 2006 est.
67  Peru 15,380 2006 est.
68  Libya 14,470 2006 est.
69  Tunisia 13,890 2006 est.
70  Bangladesh 13,770 2006 est.
71  Qatar 12,360 2006 est.
72  Estonia 12,030 2006 est.
73  Republik Dominika 11,390 2006 est.
74  Costa Rica 10,880 2006 est.
75  Ecuador 10,810 2006 est.
76  Serbia 10,580 2005 est.
77  Jordan 10,420 2006 est.
78  Latvia 10,330 2006 est.
79  Oman 10,290 2006 est.
80  Angola 10,210 2006 est.
81  Guatemala 9,911 2006 est.
82  Sri Lanka 9,655 2006 est.
83  Cuba 9,510 2006 est.
84  Panama 9,365 2006 est.
85  Lubnan 9,340 2005 est.
86  Bahrain 9,036 2006 est.
87  Trinidad dan Tobago 8,798 2006 est.
88  Sudan 8,693 2006 est.
89  Bosnia dan Herzegovina 8,250 2006 est.
90  El Salvador 7,326 2006 est.
91  Syria 6,634 2006 est.
92  Kenya 6,602 2006 est.
93  Cyprus 5,800 2006 est.
94  Ghana 5,666 2006 est.
95  Côte d'Ivoire 5,548 2006 est.
96  Iceland 5,189 2006 est.
97  Azerbaijan 5,176 2006 est.
98  Yaman 5,042 2006 est.
99  Honduras 4,860 2006 est.
100  Liberia 4,839 2004 est.
101  Jamaica 4,682 2006 est.
102  U.S. Virgin Islands 4,609 2001
103  Uruguay 4,532 2006 est.
104  Paraguay 4,500 2006 est.
105  Kemboja 4,446 2006 est.
 Antillen Belanda 4,383 2004 est.
106  Habsyah 4,105 2006 est.
107  Malta 4,077 2006 est.
108  Uzbekistan 3,990 2006 est.
109  Turkmenistan 3,936 2006 est.
 Makau 3,912 2005
110  Afghanistan 3,870 2005 est.
111  Macedonia 3,631 2006 est.
112  Mauritius 3,391 2006 est.
113  Georgia 3,320 2006 est.
114  Nicaragua 3,202 2006 est.
115  Tanzania 3,180 2006 est.
116  Zambia 3,092 2006 est.
117  Cameroon 3,083 2006 est.
118  Botswana 3,034 2006 est.
119  Senegal 2,980 2006 est.
 Gibraltar 2,967 2004 est.
120  Bolivia 2,934 2006 est.
121  Albania 2,901 2006 est.
122  Mozambique 2,815 2006 est.
123  Korea Utara 2,720 2005
124  Moldova 2,650 2006 est.
125  Guinea Khatulistiwa 2,543 2006 est.
126  Namibia 2,456 2006 est.
 Genting Gaza 2,440 2005
127  Swaziland 2,274 2006 est.
128  Bahamas 2,160 2005 est.
129  Zimbabwe 2,055 2006 est.
130  San Marino 2,035 2004
131    Nepal 2,000 2005 est.
132  Myanmar 1,980 2006 est.
133  Congo 1,964 2006 est.
134  Uganda 1,945 2006 est.
135  Andorra 1,879 2005
134  Mali 1,858 2004 est.
 New Caledonia 1,780 2005 est.
135  Haiti 1,721 2006 est.
 Polinesia Perancis 1,706 2005 est.
136  Papua New Guinea 1,686 2006 est.
137  Armenia 1,684 2006 est.
138  Gabon 1,607 2006 est.
139  Madagaskar 1,544 2006 est.
140  Tajikistan 1,513 2006 est.
141  Brunei 1,481 2005 est.
142  Barbados 1,476 2004 est.
143  Fiji 1,462 2005
144  Lesotho 1,401 2006 est.
145  Laos 1,376 2006 est.
146  Republik Demokratik Congo 1,319 2004 est.
147  Togo 1,208 2006 est.
 Cyprus 1,200 2006 est.
148  Mongolia 1,184 2005
149  Kyrgyzstan 1,177 2006 est.
150  Mauritania 1,124 2004 est.
151  Burkina Faso 1,016 2006 est.
152  Djibouti 987 2004 est.
 Bermuda 982 2004 est.
153  Benin 927.3 2006 est.
154  Liechtenstein 917.3 1996
155  Monaco 916.1 2005
 Aruba 875.0 2004 est.
 Kepulauan Cayman 866.9 2004
156  Maldives 832.0 2006 est.
157  Chad 823.1 2006 est.
158  Malawi 767.9 2006 est.
159  Suriname 750.0 2004 est.
160  Guinea 730.0 2006 est.
161  Guyana 706.9 2006 est.
162  Eritrea 701.8 2006 est.
 Guam 701.0 2004 est.
 Kepulauan Faroe 639.0 2004 est.
163  Montenegro 601.7 2003
 Greenland 599.0 2005 est.
164  Niger 588.0 2004 est.
165  Somalia 576.0 2004 est.
166  Seychelles 570.6 2006 est.
167  Belize 543.0 2006 est.
168  Sierra Leone 531.0 2004 est.
169  Tanjung Verde 495.1 2006 est.
170  Bhutan 410.0 2005
171  Saint Lucia 410.0 2004 est.
172  Saint Kitts dan Nevis 405.0 2004 est.
173  Rwanda 390.4 2006 est.
174  Antigua dan Barbuda 378.0 2004 est.
 Mayotte 341.0 2005
175  Samoa Amerika 308.8 FY04 est.
 Samoa 285.0 2004 est.
176  Grenada 276.0 2004 est.
177  Dominika 234.0 2004 est.
178  Saint Vincent dan Grenadines 225.0 2004 est.
179  Kepulauan Mariana Utara 214.4 2001
180  Gambia 212.2 2006 est.
181  Burundi 207.3 2006 est.
182  Republik Afrika Tengah 203.0 2004 est.
183  Timor-Leste 202.0 2004 est.
 Kepulauan Virgin British 187.0 2002 est.
184  Guinea-Bissau 176.0 2004 est.
 Kepulauan Turks dan Caicos 175.6 2000
185  Kepulauan Solomon 159.0 2004 est.
186  Mikronesia 132.7 2004
 Anguilla 129.9 2005 est.
187  Tonga 122.0 2004 est.
188  Vanuatu 117.1 2004 est.
189  Comoros 115.0 2004 est.
190  Palau 107.3 2004 est.
 Kepulauan Falkland 90.00 2004 est.
191  Kepulauan Cook 81.04 2005
 Saint Pierre dan Miquelon 68.20 2005 est.
192  Kiribati 62.00 2004 est.
Templat:Country data Wallis and Futuna 61.17 2004
193  Kepulauan Marshall 54.70 2000
194  São Tomé dan Príncipe 48.87 2006 est.
 Saint Helena 45.00 2004 est.
195  Nauru 20.00 2004 est.
 Pulau Norfolk 17.90 FY91/92
 Montserrat 17.00 2001
196  Tuvalu 9.186 2004 est.
 Niue 9.038 2004
197  Tokelau 0.9692 2002

Sumber[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]