Senarai objek Messier

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Objek Messier merupakan satu set 110 objek astronomi terkatalog oleh ahli falak Perancis Charles Messier dalam karya beliau "Catalogue des Nébuleuses et des Amas d'Étoiles" ("Katalog Nebula dan Gugusan Bintang"). Versi awal pertama muncul dalam Memoirs Akademi Sains Perancis pada tahun 1771[1][2] dan item terakhir telah ditambah pada tahun 1966 oleh Kenneth Glyn Jones, berdasarkan pemerhatian Messier.[2] Versi pertama katalog Messier mengandungi 45 objek dan diterbitkan pada tahun 1774 dalam jurnal Akademi Sains Perancis di Paris. Sebagai tambahan kepada penemuan beliau sendiri, versi ini mengandungi objek-objek yang diperhati sebelum ini oleh ahli falak yang lain, dengan hanya 17 daripada 45 objek milik Messier.[3] Menjelang tahun 1780, katalog ini telah meningkat kepada 80 objek dan versi terakhir katalog ini diterbitkan pada tahun 1781; dalam isu tahun 1784 Connaissance des Temps ia mengandungi 103 objek.[4] Walau bagaimanapun, penambahan Messier 102 dianggap salah sekian lama namun jumlahnya tetap 102. Para ahli falak yang lain, menggunakan nota tepi dalam teks Messier, eventually filled out the list up to 110 objek.[5]

Katalog ini mengandungi berbagai-bagai jenis objek astronomi, termasuk gugusan bintang, nebula dan galaksi. Messier 1 ialah remah supernova Nebula Ketam dan the great spiral Galaksi Puteri Teratai pilin besar ialah M 31. Pemasukan-pemasukan yang lain berikutan pada abad seterusnya apabila penambahan pertama datang daripada Nicolas Camille Flammarion pada tahun 1921, yang menambah Messier 104 setelah menjumpai nota tepi Messier dalam contoh edisi 1781 katalog beliau. M105 hingga M107 ditambah oleh Helen Sawyer Hogg pada tahun 1947, M108 dan M109 oleh Owen Gingerich pada tahun 1960 dan M110 oleh Kenneth Glyn Jones pada tahun 1967.[6]

Disebabkan Messier hanya minat dalam mencari komet, beliau mencipta senarai objek bukan komet yang mematahkan pemburuan beliau untuknya. Penyusunan senarai ini, dengan kerjasama pembantu beliau Pierre Méchain, dikenali sebagai katalog Messier. Katalog objek ini merupakan salah satu daripada senarai terkenal bagi objek astronomi dan banyak objek Messier masih dirujuk mengikut nombor Messier.[7]

Objek Messier[sunting | sunting sumber]

      Gugusan serentak       Kelompok globul       Nebula       Nebula planet       Remah supernova       Galaksi       Lain-lain

Nombor Messier Nombor NGC/IC Nama umum Gambar Jenis objek Jarak (kly) Buruj Magnitud ketara Jarak Hamal Keserongan
M1[8] NGC 1952 Nebula Ketam Crab Nebula.jpg Remah supernova &0000000000000006.5000004.9–8.1 Saur 8.4 05j 34m 31.94s +22° 00′ 52.2″
M2[9] NGC 7089   Messier 2 Hubble WikiSky.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&033.&&&&&033 Delu 6.3 21j 33m 27.02s –00° 49′ 23.7″
M3[10] NGC 5272   M3LRGB 891x674.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&033.90000033.9 Anjing Buru 6.2 13j 42m 11.62s +28° 22′ 38.2″
M4[11] NGC 6121   Messier 4 Hubble WikiSky.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&&07.2000007.2 Akrab 5.9 16j 23m 35.22s –26° 31′ 32.7″
M5[12] NGC 5904   Messier 5 - HST.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&024.50000024.5 Ular 6.7 15j 18m 33.22s +02° 04′ 51.7″
M6[13] NGC 6405 Gugusan Rerama M6a.jpg Gugusan, serentak &&&&&&&&&&&&&&01.6000001.6 Akrab 4.2 17j 40.1m −32° 13′
M7[14] NGC 6475 Gugusan Ptolemy Open-cluster-Messier-7.jpeg Gugusan, serentak &0000000000000000.9800000.65–1.31 Akrab 3.3 17j 53m 51.2s –34° 47′ 34″
M8[15] NGC 6523 Nebula Lagoon LagoonHunterWilson.jpg Nebula dengan gugusan &&&&&&&&&&&&&&04.1000004.1 Kaus 6.0 18j 03m 37s −24° 23′ 12″
M9[16] NGC 6333   Messier object 009.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&025.80000025.8 Peregang Ular 8.4 17j 19m 11.78s –18° 30′ 58.5″
M10[17] NGC 6254   Messier 10 Hubble WikiSky.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&014.30000014.3 Peregang Ular 6.4 16j 57m 8.92s −04° 05′ 58.07″
M11[18] NGC 6705 Gugusan Itik Liar Messier11.jpg Gugusan, serentak &&&&&&&&&&&&&&06.2000006.2 Perisai 6.3 18j 51.1m −06° 16′
M12[19] NGC 6218   M12 Hubble.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&015.70000015.7 Peregang Ular 7.7 16j 47m 14.18s –01° 56′ 54.7″
M13[20] NGC 6205 Kelompok Globul Besar di Aljati Messier 13 Hubble WikiSky.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&022.20000022.2 Aljati 5.8 16j 41m 41.24s +36° 27′ 35.5″
M14[21] NGC 6402   Messier object 014.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&030.30000030.3 Peregang Ular 8.3 17j 37m 36.15s –03° 14′ 45.3″
M15[22] NGC 7078 Messier 15 Hubble WikiSky.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&033.&&&&&033 Kuda Terbang 6.2 21j 29m 58.33s +12° 10′ 01.2″
M16[23] NGC 6611 Nebula Helang Fairy of Eagle Nebula.jpg Nebula, rantau H II dengan gugusan &&&&&&&&&&&&&&07.&&&&&07 Ular 6.0 18j 18m 48s −13° 49′
M17[24] NGC 6618 Nebula Undan, Omega, Ladam atau Udang Kara Messier 17.jpg Nebula, rantau H II dengan gugusan &0000000000000005.5000005–6 Kaus 6.0 18j 20m 26s −16° 10′ 36″
M18[25] NGC 6613   Messier18.jpg Gugusan, serentak &&&&&&&&&&&&&&04.9000004.9 Kaus 7.5 18j 19.9m −17° 08′
M19[26] NGC 6273   Messier object 019.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&028.70000028.7 Peregang Ular 7.5 17j 02m 37.69s −26° 16′ 04.6″
M20[27] NGC 6514 Nebula Trifid Trifid.nebula.arp.750pix.jpg Nebula, rantau H II dengan gugusan &&&&&&&&&&&&&&05.2000005.2 Kaus 6.3 18j 02m 23s −23° 01′ 48″
M21[28] NGC 6531   Messier object 021.jpg Gugusan, serentak &&&&&&&&&&&&&&04.2500004.25 Kaus 6.5 18j 04.6m −22° 30′
M22[29] NGC 6656 Gugusan Kaus Messier object 022.jpg Kelompok, globul &0000000000000010.6000009.6–11.6 Kaus 5.1 18j 36m 23.94s –23° 54′ 17.1″
M23[30] NGC 6494   Messier object 023.jpg Gugusan, serentak &&&&&&&&&&&&&&02.1500002.15 Kaus 6.9 17j 56.8m −19° 01′
M24[31] IC 4715 Awan Bintang Kaus Messier 024 2MASS.jpg Awan bintang Bima Sakti &0000000000000010.000000~10 Kaus 4.6 18j 17m −18° 29′
M25[32] IC 4725   Messier object 025.jpg Gugusan, serentak &&&&&&&&&&&&&&02.&&&&&02.0 Kaus 4.6 18j 31.6m −19° 15′
M26[33] NGC 6694   Messier object 026.jpg Gugusan, serentak &&&&&&&&&&&&&&05.&&&&&05.0 Perisai 8.0 18j 45.2m −09° 24′
M27[34] NGC 6853 Nebula Dumbel Messier27.jpg Nebula, planet &0000000000000001.3340001.148–1.52 Rubah Kecil 7.5 19j 59m 36.340s +22° 43′ 16.09″
M28[35] NGC 6626   Messier28.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&017.90000017.9 Kaus 7.7 18j 24m 32.89s –24° 52′ 11.4″
M29[36] NGC 6913   Messier object 029.jpg Gugusan, serentak &&&&&&&&&&&&&&07.2000007.2 Undan 7.1 20j 23m 56s +38° 31.4′
M30[37] NGC 7099   Messier object 030.jpg Kelompok, globul &0000000000000029.40000027.8–31 Jadi 7.7 21j 40m 22.12 –23° 10′ 47.5″
M31[38] NGC 224 Galaksi Puteri Teratai Andromeda galaxy.jpg Galaksi, pilin &0000000000002540.0000002,430–2,650 Puteri Teratai 3.4 00j 42m 44.3s +41° 16′ 9″
M32[39] NGC 221   M32 Lanoue.png Galaksi, kerdil elips &0000000000002490.0000002,410–2,570 Puteri Teratai 8.1 00j 42m 41.8s +40° 51′ 55″
M33[40] NGC 598 Galaksi Segi Tiga M33.jpg Galaksi, pilin &0000000000002725.0000002,380–3,070 Segi Tiga 5.7 01j 33m 50.02s +30° 39′ 36.7″
M34[41] NGC 1039   M34 2mass atlas.jpg Gugusan, serentak &&&&&&&&&&&&&&01.5000001.5 Juara 5.5 02j 42.1m +42° 46′
M35[42] NGC 2168   M35atlas.jpg Gugusan, serentak &&&&&&&&&&&&&&02.8000002.8 Jauza 5.3 06j 09.1m +24° 21′
M36[43] NGC 1960   M36a.jpg Gugusan, serentak &&&&&&&&&&&&&&04.1000004.1 Pembawa Gentala 6.3 5j 36m 12s +34° 08′ 4″
M37[44] NGC 2099   M37a.jpg Gugusan, serentak &&&&&&&&&&&&&&04.5110004.511 Pembawa Gentala 6.2 5j 52m 18s +32° 33′ 02″
M38[45] NGC 1912   Messier object 038.jpg Gugusan, serentak &&&&&&&&&&&&&&04.2000004.2 Pembawa Gentala 7.4 5j 28m 42s +35° 51′ 18″
M39[46] NGC 7092   Messier object 039.jpg Gugusan, serentak &&&&&&&&&&&&&&00.8244000.8244 Undan 5.5 21j 31m 42s +48° 25′ ″
M40[47]   Winnecke 4 Messier object 40.jpg Bintang berpasang WNC4 &&&&&&&&&&&&&&00.5100000.51 Beruang Besar 9.7 12j 22m 12.5s +58° 4' 59"
M41[48] NGC 2287   Messier 041 2MASS.jpg Gugusan, serentak &&&&&&&&&&&&&&02.3000002.3 Anjing Besar 4.5 06j 46.0m −20° 46′
M42[49] NGC 1976 Nebula Belantik Orion Nebula - Hubble 2006 mosaic 18000.jpg Nebula, rantau H II &0000000000000001.3440001.324–1.364 Belantik 4.0 05j 35m 17.3 −05° 23′ 28″
M43[50] NGC 1982 Nebula De Mairan Messier object 043.jpg Nebula, rantau H II
(bahagian Nebula Belantik)
&&&&&&&&&&&&&&01.6000001.6 Belantik 9.0 05j 35.6m −05° 16′
M44[51] NGC 2632 Gugusan Indung Madu Messier 044 2MASS.jpg Gugusan, serentak &&&&&&&&&&&&&&00.5770000.577 Sartan 3.7 08j 40.4m 19° 59′
M45[52]   Bintang Tujuh Bob Star - M45 Carranza Field (by).jpg Gugusan, serentak &0000000000000000.4250000.39–0.46 Saur 1.6 3j 47m 24s +24° 07′ 00″
M46[53] NGC 2437   M46a.jpg Gugusan, serentak &&&&&&&&&&&&&&05.4000005.4 Kekota 6.1 07j 41.8m −14° 49′
M47[54] NGC 2422   M47a.jpg Gugusan, serentak &&&&&&&&&&&&&&01.6000001.6 Kekota 4.2 07j 36.6m -14° 30′
M48[55] NGC 2548   M48a.jpg Gugusan, serentak &&&&&&&&&&&&&&01.5000001.5 Ular Air 5.5 08j 13.7m -05° 45′
M49[56] NGC 4472   Messier 49 Hubble WikiSky.jpg Galaksi, elips &0000000000055900.00000053,600–58,200 Sunbulat 9.4 12j 29m 46.7s +08° 00′ 02″
M50[57] NGC 2323   M50a.jpg Gugusan, serentak &&&&&&&&&&&&&&03.2000003.2 Kuda Sumbu 5.9 07j 03.2m −08° 20′
M51[58] NGC 5194, NGC 5195 Galaksi Lubuk Pusar Whirlpool (M51).jpg Galaksi, pilin &0000000000023000.00000019,000–27,000 Anjing Buru 8.4 13j 29m 52.7s +47° 11′ 43″
M52[59] NGC 7654   M52atlas.jpg Gugusan, serentak &&&&&&&&&&&&&&05.&&&&&05.0 Ratu Kerusi 5.0 23j 24.2m +61° 35′
M53[60] NGC 5024   Globular Cluster M53.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&058.&&&&&058 Rambut Berenike 8.3 13j 12m 55.25s +18° 10′ 05.4″
M54[61] NGC 6715   Messier54.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&087.40000087.4 Kaus 8.4 18j 55m 03.33s −30° 28′ 47.5″
M55[62] NGC 6809   Messier55.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&017.60000017.6 Kaus 7.4 19j 39m 59.71s −30° 57′ 53.1″
M56[63] NGC 6779   M56-LRGB.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&032.90000032.9 Lira 8.3 19j 16m 35.57s +30° 11′ 00.5″
M57[64] NGC 6720 Nebula Gelang Ring Nebula.jpg Nebula, planet &0000000000000002.7000001.6–3.8 Lira 8.8 18j 53m 35.079s +33° 01′ 45.03″
M58[65] NGC 4579   M58s.jpg Galaksi, pilin berpalang &0000000000063000.000000~63,000 Sunbulat 10.5 12j 37m 43.5s +11° 49′ 05″
M59[66] NGC 4621   Messier59.jpg Galaksi, elips &0000000000060000.00000055,000–65,000 Sunbulat 10.6 12j 42m 02.3s +11° 38′ 49″
M60[67] NGC 4649   Messier object 060.jpg Galaksi, elips &0000000000055000.00000051,000–59,000 Sunbulat 9.8 12j 43m 39.6s +11° 33′ 09″
M61[68] NGC 4303   Messier object 061.jpg Galaksi, pilin &0000000000052500.00000050,200–54,800 Sunbulat 10.2 12j 21m 54.9s +04° 28′ 25″
M62[69] NGC 6266   Messier object 062.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&022.20000022.2 Peregang Ular 7.4 17j 01m 12.60s –30° 06′ 44.5″
M63[70] NGC 5055 Galaksi Bunga Matahari Messier 63 GALEX WikiSky.jpg Galaksi, pilin 0Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali.Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali37,000 Anjing Buru 9.3 13j 15m 49.3s +42° 01′ 45″
M64[71] NGC 4826 Galaksi Mata Hitam Blackeyegalaxy.jpg Galaksi, pilin &0000000000024000.00000022,000–26,000 Rambut Berenike 9.4 12j 56m 43.7s +21° 40′ 58″
M65[72] NGC 3623 Kembar Tiga Asad M65.jpg Galaksi, pilin berpalang &0000000000041500.00000041,000–42,000 Asad 10.3 11j 18m 55.9s +13° 05′ 32″
M66[73] NGC 3627 Triplet Asad Sig05-016.jpg Galaksi, pilin berpalang &0000000000036000.00000031,000–41,000 Asad 8.9 11j 20m 15.0s +12° 59′ 30″
M67[74] NGC 2682   Messier object 067.jpg Gugusan, serentak &0000000000000002.7700002.61–2.93 Sartan 6.1 08j 51.3m +11° 49′
M68[75] NGC 4590   Messier object 068.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&033.60000033.6 Ular Air 9.7 12j 39m 27.98s –26° 44′ 38.6″
M69[76] NGC 6637   Messier object 069.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&029.70000029.7 Kaus 8.3 18j 31m 23.10s −32° 20′ 53.1″
M70[77] NGC 6681   Messier70.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&029.40000029.4 Kaus 9.1 18j 43m 12.76s –32° 17′ 31.6″
M71[78] NGC 6838   Messier71.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&013.&&&&&013.0 Anak Panah 6.1 19j 53m 46.49s +18° 46′ 45.1″
M72[79] NGC 6981   Messier72.jpg Kelompok, globul &0000000000000054.57000053.40–55.74 Delu 9.4 20j 53m 27.70s –12° 32′ 14.3″
M73[80] NGC 6994   Messier 073 2MASS.jpg Asterisme &0000000000000002.500000~2.5 Delu 9.0 20j 58m 54s −12° 38′
M74[81] NGC 628   Messier 74 by HST.jpg Galaksi, pilin &0000000000030000.00000024,000–36,000 Hut 10.0 01j 36m 41.8s +15° 47′ 01″
M75[82] NGC 6864   Messier75.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&067.50000067.5 Kaus 9.2 20j 06m 04.75s −21° 55′ 16.2″
M76[83] NGC 650, NGC 651 Nebula Dumbel Kecil M76-RL5-DDmin-Gamma-LRGB 883x628.jpg Nebula, planet &&&&&&&&&&&&&&02.5000002.5 Juara 10.1 01j 42.4m +51° 34′ 31″
M77[84] NGC 1068 Ikan Paus A NGC1068-hst-R658GB814.jpg Galaksi, pilin 0Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali.Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali47,000 Ikan Paus 9.6 2j 42m 40.7s −00° 00′ 48″
M78[85] NGC 2068   Messier 78.jpg Nebula, resap &&&&&&&&&&&&&&01.6000001.6 Belantik 8.3 05j 46m 46.7s +00° 00′ 50″
M79[86] NGC 1904   M79a.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&041.&&&&&041 Arnab 8.6 05j 24m 10.59s −24° 31′ 27.3″
M80[87] NGC 6093   A Swarm of Ancient Stars - GPN-2000-000930.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&032.60000032.6 Akrab 7.9 16j 17m 02.41s –22° 58′ 33.9″
M81[88] NGC 3031 Galaksi Bode Sig07-009.jpg Galaksi, pilin &0000000000011800.00000011,400–12,200 Beruang Besar 6.9 09j 55m 33.2s +69° 3′ 55″
M82[89] NGC 3034 Galaksi Cerut Messier82.jpg Galaksi, bintang letus &0000000000011500.00000010,700–12,300 Beruang Besar 8.4 09j 55m 52.2s +69° 40′ 47″
M83[90] NGC 5236 Galaksi Roda Putar Selatan M83g.jpg Galaksi, pilin berpalang 0Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali.Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali14,700 Ular Air 7.5 13j 37m 00.9s −29° 51′ 57″
M84[91] NGC 4374   Messier 84 nucleus Hubble.jpg Galaksi, kekanta &0000000000060000.00000057,000–63,000 Sunbulat 10.1 12j 25m 03.7s +12° 53′ 13″
M85[92] NGC 4382   Messier 85 Hubble WikiSky.jpg Galaksi, kekanta &0000000000060000.00000056,000–64,000 Rambut Berenike 10.0 12j 25m 24.0s +18° 11′ 28″
M86[93] NGC 4406   Messier 86 Hubble WikiSky.jpg Galaksi, kekanta &0000000000052000.00000049,000–55,000 Sunbulat 9.8 12j 26m 11.7s +12° 56′ 46″
M87[94] NGC 4486 Sunbulat A M87 jet.jpg Galaksi, elips &0000000000053500.00000051,870–55,130 Sunbulat 9.6 12j 30m 49.42338s +12° 23′ 28.0439″
M88[95] NGC 4501   Messier object 088.jpg Galaksi, pilin &0000000000047500.00000039,000–56,000 Rambut Berenike 10.4 12j 31m 59.2s +14° 25′ 14″
M89[96] NGC 4552   Messier object 089.jpg Galaksi, elips &0000000000050000.00000047,000–53,000 Sunbulat 10.7 12j 35m 39.8s +12° 33′ 23″
M90[97] NGC 4569   Messier object 090.jpg Galaksi, pilin &0000000000058700.00000055,900–61,500 Sunbulat 10.3 12j 36m 49.8s +13° 09′ 46″
M91[98] NGC 4548   Messier91.jpg Galaksi, pilin berpalang &0000000000063000.00000047,000–79,000 Rambut Berenike 11.0 12j 35m 26.4s +14° 29′ 47″
M92[99] NGC 6341   Globular Cluster M92.JPG Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&026.70000026.7 Aljati 6.3 17j 17m 07.39s +43° 08′ 09.4″
M93[100] NGC 2447   Messier object 093.jpg Gugusan, serentak &&&&&&&&&&&&&&03.6000003.6 Kekota 6.0 07j 44.6m −23° 52′
M94[101] NGC 4736   Messier object 094.jpg Galaksi, pilin &0000000000016000.00000014,700–17,300 Anjing Buru 9.0 12j 50m 53.1s +41° 07′ 14″
M95[102] NGC 3351   Messier95 spitzer.jpg Galaksi, pilin berpalang &0000000000032600.00000031,200–34,000 Asad 11.4 10j 43m 57.7s +11° 42′ 14″
M96[103] NGC 3368   Messier object 096.jpg Galaksi, pilin &0000000000031000.00000028,000–34,000 Asad 10.1 10j 46m 45.7s +11° 49′ 12″
M97[104] NGC 3587 Nebula Jampuk M97 FTN.jpg Nebula, planet &&&&&&&&&&&&&&02.&300002.03 Beruang Besar 9.9 11j 14m 47.734s +55° 01′ 08.50″
M98[105] NGC 4192   M-98.jpg Galaksi, pilin 0Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali.Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali44,400 Rambut Berenike 11.0 12j 13m 48.292s +14° 54′ 01.69″
M99[106] NGC 4254   M99.jpg Galaksi, pilin &0000000000050200.00000044,700–55,700 Rambut Berenike 10.4 12j 18m 49.6s +14° 24′ 59″
M100[107] NGC 4321   Spiral Galaxy M100.jpg Galaksi, pilin 0Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali.Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali55,000 Rambut Berenike 10.1 12j 22m 54.9s +15° 49′ 21″
M101[108] NGC 5457 Galaksi Roda Putar M101 hires STScI-PRC2006-10a.jpg Galaksi, pilin &0000000000020750.00000019,100–22,400 Beruang Besar 7.9 14j 03m 12.6s +54° 20′ 57″
M102[109] NGC 5866 Galaksi Gelendong Ngc5866 hst big.png Galaksi, kekanta 50,000 Naga 10.7 15j 06m 29.5s +55° 45′ 48″
M103[110] NGC 581   Messier object 103.jpg Gugusan, serentak &&&&&&&&&&&&&010.&&&&&010 Ratu Kerusi 7.4 01j 33.2m +60° 42′
M104[111] NGC 4594 Galaksi Sombrero M104 ngc4594 sombrero galaxy hi-res.jpg Galaksi, pilin &0000000000029800.00000028,700–30,900 Sunbulat 9.0 12j 39m 59.4s −11° 37′ 23″
M105[112] NGC 3379   Messier object 105.jpg Galaksi, elips &0000000000032000.00000030,400–33,600 Asad 10.2 10j 47m 49.6s +12° 34′ 54″
M106[113] NGC 4258   Messier 106 by Spitzer.jpg Galaksi, pilin &0000000000023700.00000022,200–25,200 Anjing Buru 9.1 12j 18m 57.5s +47° 18′ 14″
M107[114] NGC 6171   Messier object 107.jpg Kelompok, globul &&&&&&&&&&&&&020.90000020.9 Peregang Ular 8.9 16j 32m 31.86s –13° 03′ 13.6″
M108[115] NGC 3556   Messier 108 Hubble WikiSky.jpg Galaksi, pilin berpalang 0Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali.Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali46,000 Beruang Besar 10.7 11j 11m 31.0s +55° 40′ 27″
M109[116] NGC 3992   Messier object 109.jpg Galaksi, pilin berpalalng &0000000000083500.00000059,500–107,500 Beruang Besar 10.6 11j 57m 36.0s +53° 22′ 28″
M110[117] NGC 205   Messier object 110.jpg Galaksi, elips kerdil &0000000000002690.0000002,600–2,780 Puteri Teratai 9.0 00j 40m 22.1s +41° 41′ 07″
Nombor Messier Nombor NGC Nama umum Gambar Jenis objek Jarak (kly) Buruj Magnitud ketara Jarak Hamal Keserongan

Carta bintang objek Messier[sunting | sunting sumber]

Carta Bintang Messier.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Charles Messier's Original Catalog of 1771" [Katalog Asal Charles Messier 1771]. Students for the Exploration and Development of Space (dalam bahasa Inggeris). 15 Jun 2007. Dicapai 5 November 2015. 
  2. ^ a b "Messier catalog" [Katalog Messier]. Encyclopædia Britannica (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 27 Mei 2015. 
  3. ^ Knight, J. D. "Meet the Astronomers: Charles Messier" [Temui Para Ahli Falak: Charles Messier]. Sea and Sky (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2 September 2014. 
  4. ^ Charles Messier, 1781. Catalogue des Nébuleuses & des amas d'Étoiles. Connoissance des Temps Pour l'Année 1784 (terbitan 1781), pp. 227–267 [Bibcode: 1781CdT..1784..227M].
    "Original Messier Catalog of 1781" [Katalog Messier Asal 1781]. Original Messier Catalog of 1781 (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 10 November 2007. 
  5. ^ "SEDS Messier Database" [Pangkalan Data Messier SEDS]. The Messier Catalog (dalam bahasa Inggeris). 2015-05-27. 
  6. ^ Moore, Patrick (1979). The Guinness Book of Astronomy [Buku Guinness Astronomi] (dalam bahasa Inggeris). Rekod Dunia Guinness. ISBN 0-900424-76-1. 
  7. ^ "Original Messier Catalog of 1781" [Katalog Messier Asal 1781] (dalam bahasa Inggeris). 2007-11-10. 
  8. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 1" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  9. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 2" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  10. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 3" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  11. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 4" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  12. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 5" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  13. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 6" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  14. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 7" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  15. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 8" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  16. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 9" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  17. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 10" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  18. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 11" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  19. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 12" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  20. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 13" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  21. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 14" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  22. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 15" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  23. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 16" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  24. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 17" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  25. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 18" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  26. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 19" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  27. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 20" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  28. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 21" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  29. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 22" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  30. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 23" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  31. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 24" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  32. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 25" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  33. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 26" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  34. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 27" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  35. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 28" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  36. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 29" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  37. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 30" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  38. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 31" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  39. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 32" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  40. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 33" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  41. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 34" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  42. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 35" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  43. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 36" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  44. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 37" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  45. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 38" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  46. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 39" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  47. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 40" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  48. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 41" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  49. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 42" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  50. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 43" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  51. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 44" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  52. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 45" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  53. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 46" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  54. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 47" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  55. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 48" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  56. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 49" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  57. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 50" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-17. 
  58. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 51" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  59. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 52" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  60. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 53" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  61. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 54" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  62. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 55" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  63. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 56" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  64. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 57" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  65. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 58" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  66. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 59" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  67. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 60" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  68. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 61" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  69. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 62" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  70. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 63" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  71. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 64" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  72. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 65" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  73. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 66" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  74. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 67" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  75. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 68" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  76. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 69" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  77. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 70" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  78. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 71" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  79. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 72" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  80. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 73" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  81. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 74" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  82. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 75" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  83. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 76" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  84. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 77" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  85. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 78" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  86. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 79" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  87. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 80" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  88. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 81" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  89. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 82" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  90. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 83" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  91. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 84" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  92. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 85" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  93. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 86" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  94. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 87" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  95. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 88" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  96. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 89" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  97. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 90" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  98. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 91" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  99. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 92" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  100. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 93" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  101. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 94" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  102. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 95" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  103. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 96" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  104. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 97" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  105. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 98" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  106. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 99" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  107. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 100" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  108. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 101" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  109. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 102" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2016-12-28. 
  110. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 103" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  111. ^ Messier, Charles (1771). "Messier 104" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  112. ^ Messier, Charles (1783). "Messier 105" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  113. ^ Messier, Charles (1783). "Messier 106" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  114. ^ Messier, Charles (1783). "Messier 107" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  115. ^ Messier, Charles (1783). "Messier 108" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  116. ^ Messier, Charles (1783). "Messier 109" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 
  117. ^ Messier, Charles (1783). "Messier 110" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2014-03-18. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]