Senarai pemeluk agama Kristian dari Islam

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
.[1][2]
Pemeluk agama Kristian dari Islam
Jumlah penduduk
10.2 juta menurut satu kajian 2015[3]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Seksyen mengandungi penyenaraian abjad dari orang-orang awal hingga akhir abad ke-19

A[sunting | sunting sumber]

Santo Abo of Tiflis, wali penaung Tbilisi, Georgia

B[sunting | sunting sumber]

C[sunting | sunting sumber]

Constantine the African adalah seorang doktor yang memeluk agama Kristian - Katolik dari Sunah Waljamaah.

E[sunting | sunting sumber]

G[sunting | sunting sumber]

H[sunting | sunting sumber]

J[sunting | sunting sumber]

K[sunting | sunting sumber]

L[sunting | sunting sumber]

Imad ud-din Lahiz adalah seorang penulis Islam, pengkhutbah dan penerjemah al-Quran, yang masuk agama Kristian dari Islam.
Sake Dean Mahomed adalah pengembara, pakar bedah dan usahawan yang memeluk agama Kristian dari Sunah Waljamaah.

M[sunting | sunting sumber]

N[sunting | sunting sumber]

  • Aurelius and Natalia (died 852) – Martir Kristian yang dibunuh semasa pemerintahan Abd ar-Rahman II, Emir Córdoba, dan dikira di kalangan Martir di Córdoba; Aurelius adalah anak seorang bapa Muslim dan seorang ibu Kristian. Dia juga diam-diam menjadi pengikut Kristian, seperti isterinya, Natalia, yang juga anak seorang bapa Muslim.[59]
  • Ibrahim Njoya – Raja Bamum; penukaran balik dari Islam kepada Kristian[60]
  • Nunilo and Alodia – Saudara perempuan abad ke-9 yang diiktiraf sebagai orang suci dan pesyahid Katolik di Sepanyol Moor, yang dipimpin untuk murtad untuk menukar agama Kristian

Q[sunting | sunting sumber]

  • Qays al-Ghassani – sebuah Arab Arab dari abad ke-10, dari Najran, selatan Arabia. Dia memeluk Islam pada masa mudanya. Dia kemudiannya kembali kepada agama Kristian dan menjadi seorang sami. Dia telah diuji di Ramla untuk murtad tetapi menolak untuk kembali ke Islam dan dipenggal kepalanya.[61]

R[sunting | sunting sumber]

S[sunting | sunting sumber]

Portrait of Bashir Shihab II, emir (prince) who ruled Ottoman Lebanon in the first half of the 19th century

T[sunting | sunting sumber]

  • Tabaraji of Ternate – Indonesia sultan; ditukar kepada Katolik Rom selepas 1534 dan dibaptis dengan nama Dom Manuel[76][77]
  • Casilda of Toledo – daughter of a Muslim king of Toledo (called Almacrin or Almamun); became ill as a young woman and traveled to northern Iberia to partake of the healing waters of the shrine of San Vicente; when she was cured, she was baptized at Burgos; venerated as a saint of the Catholic Church[78]

U[sunting | sunting sumber]

X[sunting | sunting sumber]

  • Muley Xeque (Bahasa Arab: مولاي الشيخ Mawlay al-Shaykh) – putera Maghribi, lahir di Marrakech pada tahun 1566; dibuang ke Sepanyol, dia masuk ke Katolik Rom di Madrid dan dikenali sebagai Philip of Africa atau Philip of Austria[79]

Y[sunting | sunting sumber]

Z[sunting | sunting sumber]

  • Zaida of Seville – lahir seorang Muslim Iberian; apabila Seville jatuh ke Almoravids, dia melarikan diri ke perlindungan Alfonso VI dari Castile, menjadi perempuan simpanannya, menukar agama Kristian dan mengambil nama baptis Isabel[80]
  • Zayd Abu Zayd – gabenor Almohad yang terakhir di Valencia, Sepanyol; tetap sekutu setia James I; pada tahun 1236 ia memeluk agama Katolik Rom, mengamalkan nama Vicente Bellvis, suatu fakta yang dia rahasiakan sehingga kejatuhan Valencia[81]

Abad ke-20 dan ke-21[sunting | sunting sumber]

A[sunting | sunting sumber]

B[sunting | sunting sumber]

Josephine Bakhita, wali Katolik Rom dari Darfur, Sudan

C[sunting | sunting sumber]

Michał Czajkowski, a Polish-Cossack writer and political emigre who worked both for the resurrection of Poland

D[sunting | sunting sumber]

E[sunting | sunting sumber]

Soraya Esfandiary-Bakhtiary, Queen consort of Iran

F[sunting | sunting sumber]

G[sunting | sunting sumber]

H[sunting | sunting sumber]

I[sunting | sunting sumber]

J[sunting | sunting sumber]

  • Sabatina James (born 1982) – born in Dhedar, Pakistan; Austrian-Pakistani book author; started a new life in Vienna, changing her name and converting to Catholicism; baptized in 2006[157]
  • Esther John – born to a Pakistani Muslim family; converted to Christianity; became a nurse to rural communities in Northern India and was later murdered[158]
  • Mario Joseph – born into a Muslim family , he became a notable Imam before the age of 18, but subsequently converted to Catholicism whereupon he was tortured and forced to flee to Europe[159]
  • Lina JoyMalay convert from Islam to Christianity; born Azlina Jailani in 1964 in Malaysia to Muslim parents of Javanese descent; converted at age 26; in 1998, she was baptized, and applied to have her conversion legally recognized by the Malaysian courts[160]

K[sunting | sunting sumber]

L[sunting | sunting sumber]

M[sunting | sunting sumber]

N[sunting | sunting sumber]

O[sunting | sunting sumber]

  • Malika OufkirMoroccan writer and daughter of General Mohamed Oufkir; she and her siblings are converts from Islam to Catholici; and she writes in her book, Stolen Lives, "we had rejected Islam, which had brought us nothing good, and opted for Catholicism instead"[189]. Oyedepo David. A Nigerian petecostal preacher. Born into a Muslim family in Ilorin Kwara State, Nigeria. Doing well in the Pentecostal movement in Nigeria and the world at large

P[sunting | sunting sumber]

Q[sunting | sunting sumber]

  • Nabeel Qureshi – former Ahmadiyya Muslim; converted to Evangelical Christianity in 2005; became an internationally recognized apologist with Ravi Zacharias International Ministries[195][196]

R[sunting | sunting sumber]

S[sunting | sunting sumber]

Queen Nazli Sabri of Egypt, who converted to Christian-Catholicism from Sunni Islam

T[sunting | sunting sumber]

U[sunting | sunting sumber]

V[sunting | sunting sumber]

W[sunting | sunting sumber]

X[sunting | sunting sumber]

Y[sunting | sunting sumber]

Z[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Quran 4:89, 9:11-12
  2. ^ Hadith verses 2:217, 9:73-74, 88:21, 5:54, 9:66
  3. ^ Johnstone, Patrick; Miller, Duane Alexander (2015). "Believers in Christ from a Muslim Background: A Global Census". Interdisciplinary Journal of Research on Religion. 11: 8. Dicapai pada 30 Oktober 2015.
  4. ^ USSD Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor (2009). "International Religious Freedom Report 2009". Diarkib daripada yang asal pada 30 November 2009. Dicapai pada 6 Mac 2010.Selenggaraan CS1: pelbagai nama: senarai pengarang (link)
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o Johnstone, Patrick; Miller, Duane Alexander (2015). "Believers in Christ from a Muslim Background: A Global Census". IJRR. 11 (10): 1–19. Dicapai pada 30 Oktober 2015.
  6. ^ "5,000 Azerbaijanis adopted Christianity" (dalam bahasa Russian). Day.az. 7 Julai 2007. Dicapai pada 30 Januari 2012.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  7. ^ "Christian Missionaries Becoming Active in Azerbaijan" (dalam bahasa Azerbaijani). Tehran Radio. 19 Jun 2011. Diarkib daripada yang asal pada 19 Februari 2014. Dicapai pada 12 Ogos 2012.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  8. ^ Algeria: Situation of Christians, including the treatment of Christians by society and by the authorities
  9. ^ a b c d e f Muslims Turn to Christ – ChristianAction[pautan putus]
  10. ^ Gary Lane. "House Churches Growing in Iran". Cbn.com. Dicapai pada 17 Ogos 2012.
  11. ^ TURKEY: Protestant church closed down
  12. ^ Turkish Protestants still face 'long path' to religious freedom
  13. ^ khadijabibi (30 Oktober 2009). "35,000 Muslims convert into Christianity each year in Turkey". Chowk.com. Diarkib daripada yang asal pada 24 September 2012. Dicapai pada 19 November 2010.
  14. ^ Christians in Kosovo Conversion rate
  15. ^ Jeni Mitchell. "FREEradicals – Targeting Christians in Central Asia". Icsr.info. Diarkib daripada yang asal pada 24 Februari 2012. Dicapai pada 17 Ogos 2012.
  16. ^ "Despite Government Set-backs, Christianity Is Alive in Central Asia". Opendoorsusa.org. 30 November 2011. Diarkib daripada yang asal pada 10 Januari 2012. Dicapai pada 17 Ogos 2012.
  17. ^ Collected Papers in Greek And Georgian Textual Criticism, pg. 174.[1]; "January 8th Saints"
  18. ^ Michael Walsh, A New Dictionary of Saints: East and West, Liturgical Press, 2007, ISBN 0-8146-3186-X, Google Print, p. 3.
  19. ^ Holweck, F. G. (1924). A Biographical Dictionary of the Saints. St. Louis: B. Herder Book Co. m/s. 84.
  20. ^ [The New Encyclopedia of Islam] p.154
  21. ^ Masonen 2001.
  22. ^ Kevin Shillington (14 Mei 2012), History of Africa, ISBN 9781137003331, Leo Africanus (following his capture by Christians and forced conversion to Christianity
  23. ^ https://books.google.com/books?id=qxcFAAAAQAAJ&pg=RA1-PA125&dq=%22safdar+ali%22+church+missionary+intelligencer&hl=en&ei=271tTce5F4rHgAeHhtjzAw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCgQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false THE CHURCH MISSIONARY INTELLIGENCER
  24. ^ http://www.piousfabrications.com/2008_09_01_archive.html
  25. ^ Shamistan Nazarli. Karabakh Battles of the 1920s. Azerbaijan National Library. Baku, 2009; p. 125
  26. ^ Wolf, Kenneth Baxter. "Chapter 2: Christian Martyrs in Muslim Spain". libro.uca.edu. Dicapai pada 4 Jun 2018.
  27. ^ a b c d e f Templat:TES
  28. ^ Massie, Robert K. (1981). Peter the Great. Soviet Union: Ballantine Books. m/s. 469. ISBN 0345298063.
  29. ^ Templat:TES
  30. ^ "No. 2097 Constantine the African". www.uh.edu. Dicapai pada 4 Jun 2018.
  31. ^ Constantine the African, or Constantinus Africanus (medieval medical scholar)
  32. ^ "Orthodox Missions among Muslims · Journey To Orthodoxy". Journey To Orthodoxy (dalam bahasa Inggeris). 7 Jun 2010. Dicapai pada 4 Jun 2018.
  33. ^ Stallaert, C. 1998
  34. ^ Stuart B. Schwartz (Oktober 2008), All Can Be Saved: Religious Tolerance and Salvation in the Iberian Atlantic, m/s. 62, ISBN 0300150539
  35. ^ Vassberg, David E. (28 November 2002). The Village and the Outside World in Golden Age Castile: Mobility and Migration in Everyday Rural Life. Cambridge University Press. m/s. 142. ISBN 9780521527132. We know that many of the Moriscos were well acculturated to Christian ways, and that many had even become sincere Roman Catholics.
  36. ^ Estevanico (aka Estevan, Esteban, Estebanico, Black Stephen, Stephen the Moor)
  37. ^ "Nadir Shah and the Afsharid Legacy", The Cambridge history of Iran: From Nadir Shah to the Islamic Republic, Ed. Peter Avery, William Bayne Fisher, Gavin Hambly and Charles Melville, (Cambridge University Press, 1991), 11.
  38. ^ Damien Simonis, Sarah Andrews, Spain, Lonely Planet, 2005, ISBN 1-74059-700-1, Google Print, pp. 743.
  39. ^ http://www.markmaranga.com/rajah-humabon-park-in-cebu/ Rajah Humabon diberi nama Carlos untuk menghormati Raja Charles V dari Sepanyol dan isterinya Ratu Juana selepas ibu Raja Charles
  40. ^ http://www.hawaii.edu/cps/magellancross.html Magellan's Cross, on the Island of Cebu
  41. ^ L. P. Harvey, Muslims in Spain, 1500 to 1614: 1500 to 1614, University of Chicago Press, 2005, ISBN 0-226-31963-6, M1 Google Print, pp. 223 Pelbagai sumber Kristian termasuk ahli sejarah Kristian, Marmol mendakwa bahawa dengan nafasnya yang mati, Aben Humeya mengisytiharkan dirinya seorang Kristian dan mengatakan bahawa apa yang telah dilakukannya adalah dalam pendakwaan terhadap perselisihan keluarga.
  42. ^ "Marriages of the Holy Prophet". Al-islam.org. Dicapai pada 16 Februari 2012.
  43. ^ Don Juan of Persia: A Shi'ah Catholic
  44. ^ Allen, W.E.D. (1932). A history of the Georgian people; from the beginning down to the Russian conquest in the nineteenth century. London: Routledge & K. Paul. m/s. 383. ISBN 0-7100-6959-6.
  45. ^ http://www.geneagraphie.com/getperson.php?personID=I670984&tree=1 Family all over the world
  46. ^ (dalam bahasa Rusia) Alexander Kazembek: Light from the East by Alexei Pylev. 13 April 2003. Retrieved 9 October 2006
  47. ^ Heirs of the Prophets: An account of the clergy and Priests of Islam, Samuel Marinus Zwemer, Moody press, 1946, p. 127 – "Terdapat beberapa contoh yang mudah dikalikan. Dr. Imad-ud-Din adalah pemimpin Sufi dan ahli teologi di dalam Punjaub. Dia dilantik untuk berkhutbah melawan Dr. Pfander di masjid kerajaan di Agra; dia membaca Kitab Suci, percaya dan dibaptis, dan dengan ahli teologi dan Sufi yang lain, Safdar Ali, menjadi misionaris kepada umatnya. Selepas itu beliau mendapat ijazah doktor dari Oxford University. Pembaptisannya berlaku Hari Tahun Baru, 1868, bersama-sama dengan bapanya dan saudara lelakinya. Penukaran yang lain di Punjab, seperti Imam Shah, juga berasal dari paderi."
  48. ^ http://forgottennewsmakers.com/2013/12/29/sake-dean-mahomed-1759-1851-first-indian-to-publish-a-book-own-a-restaurant-and-do-shampooing-in-england/ SAKE DEAN MAHOMED (1759 – 1851) First Indian to Publish a Book, Own a Restaurant and Do "Shampooing" in England
  49. ^ http://www.criterion-quarterly.com/sake-dean-mahomet-1759-1851/ Sake Dean Mahomet (1759-1851)
  50. ^ India in the Time of Dean
  51. ^ http://www.theawl.com/2012/07/the-slave-who-circumnavigated-the-world The Slave Who Circumnavigated The World
  52. ^ http://www.voaindonesia.com/content/sejarawan-harvard-penjelajah-bumi-pertama-putera-melayu/1711514.html Sejarawan Universitas Harvard: Penjelajah Bumi Pertama adalah Putera Melayu
  53. ^ https://books.google.com/books?id=oQ8BFk9K0ToC&pg=PA1 Biographical Dictionary of Christian Missions
  54. ^ "Archived copy". Diarkib daripada yang asal pada 6 Oktober 2014. Dicapai pada 2 Oktober 2014. Abdul Masih (1765 - 1827) Seorang mubaligh India yang berpengaruh
  55. ^ Berend, Nora. At the Gate of Christendom: Jews, Muslims and Pagans in Medieval Hungary, c. 1000–c. 1300. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-02720-5.
  56. ^ "19 Paonah - Coptic Synaxarium". St-Takla.org. Dicapai pada 22 November 2017.
  57. ^ Ghaly, Mena. "St. George El-Mozahem". www.wiscopts.net. Dicapai pada 4 Jun 2018.
  58. ^ http://st-takla.org/Saints/Coptic-Orthodox-Saints-Biography/Coptic-Saints-Story_794.html
  59. ^ Attwater, Donald and Catherine Rachel John. The Penguin Dictionary of Saints. 3rd edition. New York: Penguin Books, 1993. ISBN 0-14-051312-4.
  60. ^ "African Studies Quarterly". Africa.ufl.edu. Retrieved 16 February 2012.
  61. ^ Obscure text, illuminating conversation: reading The Martyrdom of 'Abd al-Masih (Qays al-Ghassani).
  62. ^ Istoria şi tradiţiile minorităţii rromani, p.28, 2005, Sigma, Bucharest, Delia Grigore, Petre Petcuţ and Mariana Sandu – "Born to a Rom Muslim slave father and a free Romanian Christian mother, Razvan converted to Christianity, thereby, attracting the wrath of the Ottomans."
  63. ^ Emily Ruete, ¨Memoirs of an Arabian Princess from Zanzibar¨, 1888
  64. ^ The Indian Mutiny and the British Imagination by Gautam Chakravarty · Cambridge, 242 pp ISBN 0-521-83274-8
  65. ^ http://www.oocities.org/umaximov/maximoveng2.htm
  66. ^ Michael Khodarkovsky, Russia's Steppe Frontier, Indiana University Press, 2002, ISBN 0-253-21770-9, M1 Google Print, p. 265.
  67. ^ [Russia's Orient: Imperial Borderlands and Peoples, 1700-1917] p.25
  68. ^ Moosa, Matti (2005). The Maronites in History (dalam bahasa Inggeris). Gorgias Press. ISBN 9781593331825.
  69. ^ Ivan Mannheim, Syria & Lebanon handbook, Footprint Travel Guides, 2001, ISBN 1-900949-90-3, Google Print, p. 567.
  70. ^ http://www.khazen.org/index.php?option=com_content&view=article&id=620&Itemid=185
  71. ^ [The Maronites in history, Matti Moosa, p283]
  72. ^ Khairallah 1996, p. 83.
  73. ^ Harris 2012, p. 134.
  74. ^ Ramet 1998, halaman 209. "This happened in 1443 when Gjergj Kastrioti (called Skenderbeg), who had been reared as a Muslim in the sultan's palace, abandoned the Islamic faith and publicly reverted to the creed of his forefathers. But this conversion was not merely a public gesture of defiance. It was the first act in a revolutionary drama. For, after changing his religious allegiance, Skenderbeg demanded that Muslim colonists and converts alike embrace Christianity on pain of death, declaring a kind of holy war against the sultan/caliph."
  75. ^ Wilson, Peter (2002), German Armies: War and German Society, 1648-1806, Routledge, m/s. 86, ISBN 1135370532
  76. ^ Diplomats The Cambridge History of Islam
  77. ^ Ternate Sultanat Diarkibkan 9 Januari 2016 di Wayback Machine
  78. ^ St. Casilda – Saint of the Day – American Catholic
  79. ^ The Baker Who Pretended to Be King of Portugal, p.214: " Muley Xeque was baptized in an elaborate ceremony in El Escorial".
  80. ^ Canal Sánchez-Pagín; Montaner Frutos; Palencia; Salazar y Acha
  81. ^ Burns, Robert E. Prince and Almohad conversation Mudejar: New documentation about Abu Zayd. Sharq al-Andalus: Arabs Studies, 4 (Alicante: University, 1987), p. 109-122
  82. ^ [The Post-Soviet Wars: Rebellion, Ethnic Conflict, and Nationhood in the Caucasus] p.204
  83. ^ George Sanikidze and Edward W. Walker (2004), Islam and Islamic Practices in Georgia. Berkeley Program in Soviet and Post-Soviet Studies., p. 12, University of California, Berkeley Institute of Slavic, East European, and Eurasian Studies.
  84. ^ http://www.tokohindonesia.com/biografi/article/285-ensiklopedi/877-melukis-300-potret-diri Biografi Basuki Abdullah
  85. ^ "Wife of American pastor jailed in Iran: Tehran has no intention of freeing him despite report". Associated Press. 21 Januari 2013.[pautan putus]
  86. ^ Perry Chiaramonte (14 Januari 2013). "American pastor imprisoned in Iran to go on trial next week". Fox News.
  87. ^ "US Christian faces death in Iran trial: family". Agence France-Presse. 17 Januari 2013.
  88. ^ "Archived copy". Diarkib daripada yang asal pada 20 Julai 2012. Dicapai pada 18 Mei 2013.
  89. ^ http://www.hdhod.com/%D8%B3%D8%A7%D8%A6%D9%82-%D8%B9%D8%B1%D9%81%D8%A7%D8%AA-%D9%8A%D8%B1%D9%88%D8%AC-%D9%81%D9%8A-%D9%83%D8%AA%D8%A7%D8%A8%D8%A9-%D8%B9%D8%B1%D9%81%D8%A7%D8%AA-%D8%A8%D8%B7%D9%84%D9%8A-%D9%84%D9%81%D9%83%D8%B1%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D8%B1%D8%A8-%D8%A3%D8%B9%D8%B7%D9%89-%D8%A7%D9%84%D8%A3%D8%B1%D8%B6-%D9%84%D9%84%D9%8A%D9%87%D9%88%D8%AF_a34209.html
  90. ^ Grammy awards (25 Ogos 2007). ""All hail The chieftain", Independent News". Independent.ie. Dicapai pada 16 Februari 2012.
  91. ^ "Princess Inaara Foundation". 15 Oktober 2016. Diarkib daripada yang asal pada 14 Mac 2018. Dicapai pada 6 April 2019.
  92. ^ "'Messiah' Mehmet Ali Agca hopes to cash in on Pope attack". The Times. 29 Februari 2012.
  93. ^ Pope baptizes one of Italy's most prominent Muslims at Easter vigil service Diarkibkan 5 Disember 2008 di Wayback Machine
  94. ^ "CBC Radio – The Current – Whole Show Blow-by-Blow". Diarkib daripada yang asal pada 30 November 2009.
  95. ^ Juan Andrés, Confusión o confutación de la secta mahomética y del Alcorán, edited by Elisa Ruiz García (Salamanca, 2003).
  96. ^ "Matthew Ashimolowo Net Worth". Telegraph. Dicapai pada 4 Ogos 2007. at age 22 converted to Christianity from Islam
  97. ^ http://www.slidegossip.com/2013/12/asmirandah-pindah-agama-atau-keyakinan-demi-bisa-menikah-lagi-dengan-jonas-rivanno.html Asmirandah datang ke gereja sekali seminggu.
  98. ^ http://www.kapanlagi.com/showbiz/selebriti/soal-foto-ibadah-di-gereja-asmirandah-agamaku-adalah-hakku-db1e5f.html Agama saya adalah hak saya sendiri.
  99. ^ http://manado.tribunnews.com/2014/03/30/kkr-pendeta-gilbert-di-manado-oc-kaligis-dan-asmirandah-bersaksi Saya sendiri mungkin baru kepada Tuhan Yesus.
  100. ^ http://kesaksian-life.blogspot.fr/2014/04/kesaksian-asmirandah-artis-indonesia.html Testimony Asmirandah "Indonesian Artist."
  101. ^ Biography of Johannes Aveteranian Diarkibkan 12 Mac 2012 di Wayback Machine
  102. ^ Happy Birthday Parveen Babi, The Indian Express
  103. ^ "Church completes 125 years". The Times of India. 20 November 2007. Dicapai pada 6 Oktober 2012.
  104. ^ Hutchison, p. 7
  105. ^ Hutchison, Robert A. (1999). Their Kingdom Come: Inside the Secret World of Opus Dei. St. Martin's Press. m/s. 7. ISBN 0312193440. – "Sister Josephine Bakhita telah ditukar secara paksa kepada Islam dan kemudian, kebebasan dipulihkan, telah memilih Kristian".
  106. ^ Rodis, Rodel (8 April 2009). "Sarah Balabagan, from Muslim to Christian". Global Nation. Diarkib daripada yang asal pada 15 Julai 2015. Dicapai pada 10 Februari 2016.
  107. ^ "Fla. police: No credible threat to runaway convert, AP". miamiherald.com. 14 November 2009. Dicapai pada 16 Februari 2012.[pautan putus]
  108. ^ The Kurdish Minority Problem, p.11, December 1948, ORE 71-48, CIA "The first of the major Barzani revolts took place in 1931 after Sheikh Ahmed Barzani, one of the most prominent Kurdish leaders in Iraqi Kurdistan, announced his conversion to Christianity and succeeded in defeating a number of other Kurdish tribes as well as regular Iraqi troops." "Archived copy". Diarkib daripada yang asal pada 8 Mac 2012. Dicapai pada 15 Mac 2012..
  109. ^ "Archived copy". Diarkib daripada yang asal pada 6 Disember 2012. Dicapai pada 20 Disember 2012.
  110. ^ Beale, Lewis (9 November 2003). "Precious Freedom". USA Weekend Magazine. Diarkib daripada yang asal pada 13 September 2012.
  111. ^ Jacqueline Cassandra Woodfork (2006). Culture and Customs of the Central African Republic. Greenwood Publishing Group. m/s. xviii (Chronology). ISBN 0313332037. Dicapai pada 20 Januari 2014. October 20, 1976: Bokassa announces his conversion to Islam ... December 4, 1976: ... Bokassa renounces Islam
  112. ^ Brian Titley (2002). Dark Age: The Political Odyssey of Emperor Bokassa. McGill-Queen's Press - MQUP. m/s. 79. ISBN 0773524185. Dicapai pada 20 Januari 2014. The ace up Gadhaffi's sleeve was his oil money. ... Bokassa, of course, was rewarded more than all the others, collecting a cheque for one million U.S. dollars.
  113. ^ Benin's new president announced
  114. ^ "Yayi Boni is Benin's next President". Afrol.com.
  115. ^ Nunumete, Peter. "pesulima". www.geocities.ws. Dicapai pada 4 Jun 2018.
  116. ^ [2]
  117. ^ Le Populaire, ISSN 0851-2442, N°3232, 31 August 2010, p. 2
  118. ^ "Qui est Moussa Dadis Camara, le nouveau president de la Guinee?" Diarkibkan 16 Februari 2012 di Wayback Machine, Guineenews, 26 December 2008 (dalam bahasa Perancis).
  119. ^ Galanyi.com
  120. ^ "KapanLagi.com: Rianti Cartwright: JOMBLO Dekat Dengan Realitas"
  121. ^ http://img408.imageshack.us/img408/2461/pamfletrianticartwright.jpg perkawinan katolik
  122. ^ http://www.oldies.com/artist-biography/Chamillionaire.html artist biography of Chamillionaire
  123. ^ "Archived copy". Diarkib daripada yang asal pada 2 Oktober 2014. Dicapai pada 29 Januari 2016. On religion: "I go to church every Sunday I'm in Houston. Now I have people asking for autographs in church. It's crazy, but yeah, I still do that and I still pay tithes and all that stuff."
  124. ^ "Djibril Cisse Biography". Netglimse.com. Diarkib daripada yang asal pada 17 Februari 2012. Dicapai pada 16 Februari 2012.
  125. ^ Mondial : ces joueurs de foot ont la foi !, Benoît Fidelin, Pèlerin N° 6654, 10 June 2010 Diarkibkan 2 Oktober 2011 di Wayback Machine
  126. ^ Muslim to Catholic Convert Hansen Hashem Clarke Member of US Congress.[pautan putus]
  127. ^ "New York Times obituary". nytimes.com. 2 Mei 1998. Dicapai pada 16 Februari 2012.
  128. ^ Africana Online Diarkibkan 28 April 2010 di Wayback Machine
  129. ^ Rudnytsky, Peter L.(1987). Essays in modern Ukrainian history. Canadian Institute of Ukrainian Studies. p. 186
  130. ^ Kokoh, Romo Jost. "Romo Jost Kokoh: "Djamin alias Imin alias Darmoyuwono"". Romo Jost Kokoh. Dicapai pada 4 Jun 2018.
  131. ^ https://www.independent.co.uk/news/obituaries/the-right-rev-hassan-dehqanitafti-exiled-anglican-bishop-in-iran-832817.html The Right Rev Hassan Dehqani-Tafti: Exiled Anglican Bishop in Iran
  132. ^ http://www.pravoslavie.ru/english/51878.htm "IN THE HOLY NAME OF GOD WHO IS OUR LIFE AND EXISTENCE"
  133. ^ https://www.independent.co.uk/news/people/obituary-mehdi-dibaj-1412186.html Obituary: Mehdi Dibaj
  134. ^ http://theperspective.org/articles/0617200501.html Religion And Power in Liberia
  135. ^ "Archived copy". Diarkib daripada yang asal pada 6 Oktober 2014. Dicapai pada 2 Oktober 2014. Tolerance: The Key To Protecting Liberia’s Christian-Muslim Harmony
  136. ^ "Archived copy". Diarkib daripada yang asal pada 31 Mei 2014. Dicapai pada 8 April 2015. Interview with Archimandrite Daniel
  137. ^ http://www.orthodoxresearchinstitute.org/articles/church_history/byantoro_indonesia.htm The birth of the Orthodox Church in Indonesia
  138. ^ Egypt: Christian convert from Islam jailed – Compass Direct News, 18 October 2006
  139. ^ "Elewonibi best among lineman prospects". Arizona Republic. 18 April 1990.
  140. ^ Paul Hofmann, Pope Bans Marriage of Princess to Shah, The New York Times, 24 February 1959, p. 1.
  141. ^ Voir Templat:BNF
  142. ^ Le Prix à payer, L’Œuvre, 2010
  143. ^ Libre.be, La. "Musulman, martyr de la liberté" (dalam bahasa Perancis). Dicapai pada 4 Jun 2018.
  144. ^ "First-Ever Muslim Miss USA Rima Fakih Converts to Christianity, Report Claims" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 4 Jun 2018.
  145. ^ "Donald Fareed's Testimony ::: Persian Ministries International". www.persianministries.org. Dicapai pada 4 Jun 2018.
  146. ^ http://www.trunews.com/ex-muslim-preaches-the-gospel/ ‘Ex-Muslim’ preaches the Gospel
  147. ^ Against the Tides in the Middle East, International Academic Centre for Muslim Evangelism in South Africa, 1997 (published under the name "Mustafa").
  148. ^ Prison Radicalization: Are Terrorist Cells Forming in U.S. Cell Blocks? Diarkibkan 28 Februari 2008 di Wayback Machine Government testimony (PDF)
  149. ^ Daveed Gartenstein-Ross Diarkibkan 8 Mei 2011 di Wayback Machine biography on his website
  150. ^ http://soref.tv/the-death-of-a-forgotten-princess/, The Death of a Forgotten Princess.
  151. ^ http://www.royalark.net/Egypt/egypt13.htm, The Muhammad 'Ali Dynasty
  152. ^ Noel Orsal. "Ruffa Gutierrez reaffirms her Christian faith". Pep.ph. Diarkib daripada yang asal pada 28 Oktober 2017. Dicapai pada 16 Februari 2012.
  153. ^ Gutierrez, Scott (28 Julai 2006). "Shooting suspect was baptized". Seattle Post-Intelligencer. Dicapai pada 1 Ogos 2006.
  154. ^ "On Mission Magazine - NAMB". NAMB (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 4 Jun 2018.
  155. ^ "TheGoal.com: Qadry Ismail". www.thegoal.com. Dicapai pada 4 Jun 2018.
  156. ^ "Rocket shows strong path" (dalam bahasa Inggeris). Diarkib daripada yang asal pada 21 Februari 2008. Dicapai pada 4 Jun 2018.
  157. ^ Matussek, Matthias (17 Disember 2011). "RELIGION: Das Model Gottes". Der Spiegel. 51. Dicapai pada 4 Jun 2018.
  158. ^ "Non-Catholic Models". newsaints.faithweb.com. Dicapai pada 4 Jun 2018.
  159. ^ "Former imam: God saved me from torture after Christian conversion". Catholic News Agency (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 4 Jun 2018.
  160. ^ Note: Sharia, the Arabic term for Islamic law, is typically spelled "Syariah" in Malaysian English
  161. ^ Кабаеву не пустили в мечеть (dalam bahasa Rusia). 28 November 2002. Diarkib daripada yang asal pada 16 Julai 2013. Dicapai pada 9 Januari 2013.
  162. ^ Религия в жизни спортсмена: вера или суеверие? Телепрограмма "Православная энциклопедия", прямой эфир на канале ТВЦ 22.01.05 Diarkibkan 2 Disember 2013 di Wayback Machine
  163. ^ "Алина Кабаева призналась, что верит в Бога и любит читать Библию". 15 Disember 2006. Dicapai pada 7 Januari 2013.
  164. ^ Okanla, Karim (20 Ogos 2003). "Benin's 'magical' leader". BBC news.
  165. ^ Потребность быть настоящей // "Фома" № 6, 2008
  166. ^ "Кино в деталях" на СТС (05.11.2005) Diarkibkan 8 Mac 2014 di Wayback Machine
  167. ^ "Article about Kusturica's religion on". Pionirovglasnik.com. Dicapai pada 16 Februari 2012.
  168. ^ "News of Kusturica's baptism on passagen.se". Hem.passagen.se. Diarkib daripada yang asal pada 27 September 2012. Dicapai pada 16 Februari 2012.
  169. ^ Cryer, Neville Barker (1979). Bibles Across the World. United States of America: Mowbrays. m/s. 94. ISBN 0264664175.
  170. ^ Christiansë, Yvette (1999). Castaway (dalam bahasa Inggeris). Duke University Press. ISBN 0822324210.
  171. ^ http://www.tribunnews.com/seleb/2010/09/20/zakat-pinkan-mambo-pindah-ke-gereja Pinkan Mambo move to church
  172. ^ "Archived copy". Diarkib daripada yang asal pada 10 Oktober 2013. Dicapai pada 30 Mei 2014. Pinkan Mambo married in a church in Los Angeles
  173. ^ "Archived copy". Diarkib daripada yang asal pada 7 Jun 2014. Dicapai pada 30 Mei 2014. Pinkan Mambo confirms be married to Steve Wantania
  174. ^ Majumdar, Margaret (2002). Francophone Studies: The Essential Glossary. United States of America: Oxford University Press. m/s. 4. ISBN 0340806966.
  175. ^ Saya juga minta maaf kepada seluruh komunitas Gereja Ortodok diakses 3 February 2006
  176. ^ Roy Marten, who said that he has been a follower of the Church for three years diakses 3 February 2006
  177. ^ Roy Marten Main Sinetron Edisi Natal diakses 12 December 2006
  178. ^ In Tibet and Chinese Turkestan: Being the Record of Three Years' Exploration, Henry Hugh Peter Deasy, pg. 284
  179. ^ "Carlos Menem" Encyclopædia Britannica
  180. ^ "When a Catholic Bishop Baptized his Muslim Father". Aleteia — Catholic Spirituality, Lifestyle, World News, and Culture (dalam bahasa Inggeris). 16 Oktober 2015. Dicapai pada 4 Jun 2018.
  181. ^ Brad Biggs (20 Mei 2005). "Muhammad all about giving as well as receiving". Chicago Sun-Times. m/s. 148.
  182. ^ Jarrett-Kerr, Martin (1972). Patterns of Christian Acceptance. United Kingdom: Oxford University Press. m/s. 196.
  183. ^ Merica, Dan (1 Oktober 2011). "Iranian pastor faces death for rape, not apostasy – report". CNN.
  184. ^ http://manado.tribunnews.com/2013/10/04/pesan-terakhir-diana-nasution-jangan-lupa-pelayanan-gereja "Mama benar-benar minta jangan sampai lupa pelayanan gereja,"
  185. ^ http://life.viva.co.id/news/read/449316-rita-nasution-dan-minggus-tahitoe-berduet-di-depan-peti-diana Walau saya Muslim, Hajah saya tetap bisa menyanyikan semua lagu.
  186. ^ Flight from Iran Diarkibkan 27 September 2011 di Wayback Machine
  187. ^ http://www.islamnews.ru/news-8292.html Diarkibkan 7 April 2014 di Wayback Machine Какие традиции продолжает глава МВД Рашид Нургалиев
  188. ^ http://survincity.com/2011/12/the-priests-said-interior-minister-nurgaliyev/ The priests said Interior Minister Nurgaliyev
  189. ^ Malika Oufkir: the American Making of a Moroccan Star
  190. ^ Hussein Fardust, The Rise and Fall of the Pahlavi Dynasty:, Motilal Banarsidass, 1999, ISBN 81-208-1642-0, Google Print, pp. 122–123.
  191. ^ Hamid Pourmand: Imprisonment due to religious belief
  192. ^ http://oktavita.com/foto-agni-pratistha-menikah-di-gereja.htm Foto Agni Pratistha Menikah di Gereja
  193. ^ http://www.tribunnews.com/seleb/2013/12/15/agni-pratistha-baru-resepsi-meski-menikah-juni-di-amrik Agni Pratistha, Baru Resepsi Meski Menikah Juni di Amrik
  194. ^ http://www.jpnn.com/read/2014/01/16/211141/Kehamilan-Agni-Pratistha-Disebar-di-Instagram-# Kehamilan Agni Pratistha Disebar di Instagram
  195. ^ Qureshi, Nabeel (2014). Seeking Allah, Finding Jesus: A Devout Muslim Encounters Christianity. Grand Rapids: Michigan: Zondervan. m/s. 278. ISBN 978-0-310-51502-9.
  196. ^ Qureshi, Nabeel. "Biography". Teams. Ravi Zacharias International Ministries. Diarkib daripada yang asal pada 12 Disember 2015. Dicapai pada 8 Disember 2015.
  197. ^ http://www.thefridaytimes.com/tft/tracking-down-daud-rahbar/ Tracking down Daud Rahbar
  198. ^ http://www.themuslimtimes.org/2013/10/countries/united-states/exiled-writer-educator-dr-daud-rahbar-passed-away-in-florida Exiled writer, educator Dr Daud Rahbar passed away in Florida
  199. ^ "Archived copy". Diarkib daripada yang asal pada 30 Julai 2011. Dicapai pada 16 Februari 2012.
  200. ^ Norge IDAG – Norwegian language newspaper – Friday 7 May 2010
  201. ^ http://www.kapanlagi.com/showbiz/selebriti/toleransi-beragama-di-keluarga-dewi-rezer-coo3qbm.html Toleransi Beragama di Keluarga Dewi Rezer
  202. ^ "Archived copy". Diarkib daripada yang asal pada 26 Julai 2015. Dicapai pada 25 April 2015. Menikah di Bali, Dewi Rezer & Marcelino Seperti Mimpi
  203. ^ Emily Ruete, (1888): Memoirs of an Arabian Princess from Zanzibar
  204. ^ Emily Ruete, Ulrich Haarmann (Editor), E. Van Donzel (Editor), Leiden, Netherlands, (1992): An Arabian Princess Between Two Worlds: Memoirs, Letters Home, Sequels to the Memoirs, Syrian Customs and Usages. Presents the reader with a picture of life in Zanzibar between 1850 – 1865, and with an intelligent observer's reactions to life in Germany in the Bismarck period. Emily Ruete's writings describe her attempts to recover her Zanzibar inheritance and her homesickness. ISBN 90-04-09615-9
  205. ^ http://www.thefreelibrary.com/L'enigme+de+la+reine+Nazli.-a0322366394 L'enigme de la reine Nazli.
  206. ^ "Archived copy". Diarkib daripada yang asal pada 8 Ogos 2014. Dicapai pada 4 Ogos 2014. Kyai Sadrach, Dari Pesantren Menuju Gereja
  207. ^ http://biokristi.sabda.org/kiai_sadrach Makna Sumbangan Komunitas Sadrach bagi Upaya Kontekstualisasi Gereja
  208. ^ Bukti Hanung Berjiwa Labil dan Sebarkan Virus
  209. ^ Antara Hanung Bramantyo dan Muhammad Syarif
  210. ^ [VIDEO] Kesaksian Lukman Sardi Saat Mantap Pindah Keyakinan
  211. ^ "Argentine ex-army colonel who led uprisings dies". Taiwan News. Associated Press. 2 September 2009. Dicapai pada 15 September 2009.
  212. ^ http://www.goodreads.com/author/show/56767.Bilquis_Sheikh I Dared to Call Him Father: The Miraculous Story of a Muslim Woman's Encounter with God
  213. ^ Biography of Walid Shoebat
  214. ^ "Is the 'prosperity gospel' prospering?". Diarkib daripada yang asal pada 12 Januari 2009. Dicapai pada 15 Mac 2012.
  215. ^ Vickers (2005), page 86
  216. ^ Prabhu, Alan Machado (1999). Sarasvati's Children: A History of the Mangalorean Christians. p. 196
  217. ^ Schwaner, Birgit (1 Jun 2007). "Der Abenteurer aus Ober St. Veit" (dalam bahasa German). Weiner Zeitung. Diarkib daripada yang asal pada 9 September 2007. Dicapai pada 19 Januari 2008. He was absolved by the Pope for his conversion, which he reversedSelenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  218. ^ Aritonang, Jan S.; Steenbrink, Karel A., eds. (2008). A History of Christianity in Indonesia. Studies in Christian Mission. 35. Leiden: Brill. ISBN 978-90-04-17026-1.
  219. ^ Islam, the West and the need for honesty
  220. ^ "TURKEY: CONVERTS SUBJECTED TO OFFICIAL HARASSMENT". Diarkib daripada yang asal pada 13 Januari 2009. Dicapai pada 15 Mac 2012.
  221. ^ "Archived copy". Diarkib daripada yang asal pada 29 Julai 2014. Dicapai pada 11 Jun 2014. Hary Tanoe Akui Ayahnya Muslim Taat. Ustadz Shabri: Berarti dia Murtad
  222. ^ http://www.orangterkayaindonesia.com/profil-hary-tanoesoedibjo-orang-super-kaya-di-indonesia/ Diarkibkan 7 Julai 2014 di Wayback Machine Profil Hary Tanoesoedibjo dan Perjalanan Kesuksesannya
  223. ^ Troyat, Henri Ivan le Terrible. Flammarion, Paris, 1982
  224. ^ http://www.hraicjk.org/apostasy_and_prophet_muhammad.html Theologians from Chechnya and Dagestan ordered Muslims to carry out the death sentence against Gov. Aman Tuleyev "at the first possible opportunity"
  225. ^ https://www.youtube.com/watch?v=YgNPaL9CllI
  226. ^ http://rt.com/news/222395-pegida-islam-protest-germany/ ‘Islam is welcome here, but we want to keep our culture’ - PEGIDA to RT
  227. ^ Мусульманская община Ярославля встретилась со знаменитой спортсменкой Ляйсан Утяшевой — Муслим-пресс, 21/05/2006[pautan putus]
  228. ^ Ляйсан Утяшева пишет стихи — Комсомольская правда, 29 мая 2009
  229. ^ "Ляйсан Утяшева, рожденная в раю — Советский спорт, 22 февраля 2003, №33(15978)". Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2015. Dicapai pada 9 Januari 2013.
  230. ^ Jazexhi, Olsi. "Shqiptarizimi i demshem i Aleances Kuq e Zi". Shqiperia. Dicapai pada 1 Ogos 2019.
  231. ^ Jazexhi, Olsi (Disember 2007). "The Political Exploitation of Islamophobia in post–communist Albania". Dicapai pada 1 Ogos 2019.
  232. ^ Ernst, Andreas (12 Julai 2017). "Ein Segen für Albanien". NZZ. Dicapai pada 1 Ogos 2019.
  233. ^ "Публикация Julia Volkova | Юля Волкова в Instagram • Фев 26 2017 в 4:26 UTC" (dalam bahasa Rusia). Instagram. 26 Februari 2017.
  234. ^ Юля Волкова вернулась в православие (dalam bahasa Rusia). Woman.ru. 27 Februari 2017.
  235. ^ Бывшая "татушка" Юлия Волкова вернулась из ислама в православие (dalam bahasa Rusia). News.ru. 28 Februari 2017.
  236. ^ You quizzed George Weah – BBC.com
  237. ^ "Sigi Wimala Dinikahi Sutradara Film di Gereja".
  238. ^ "Nikah Diam-Diam, Sigi Wimala Digosipkan Hamil". celebrity.okezone.com.
  239. ^ http://celebrity.okezone.com/read/2009/11/11/33/274295/nikah-diam-diam-sigi-wimala-digosipkan-hamil Sigi Wimala pregnant before wedding ?
  240. ^ http://fr.scribd.com/doc/36690616/Pendiri-Gereja-Kristen-Jawa Pendiri Gereja Kristen Jawa
  241. ^ http://www.persee.fr/web/revues/home/prescript/article/arch_0044-8613_1979_num_17_1_1463 Karangjoso revisité: aux origines du christianisme à Java central
  242. ^ Aikman, David (2003). Jesus in Beijing: How Christianity is Transforming China and Changing the Global Balance of Power. Regnery Publishing. m/s. 11.
  243. ^ Catherine Elsworth & Carolynne Wheeler (24 Ogos 2008). "Mosab Hassan Yousef, son of Hamas leader, becomes a Christian". The Daily Telegraph. London. Dicapai pada 4 Mac 2010.
  244. ^ Catholic Online (10 Disember 2007). "Did Ramzi Yousef Really Convert to Christianity?". Catholic Online. Diarkib daripada yang asal pada 7 Februari 2008. Dicapai pada 19 Mac 2008.
  245. ^ 60 minutes (10 Disember 2007). "Supermax: A Clean Version Of Hell". 60 minutes. Dicapai pada 19 Mac 2008.
  246. ^ http://ebahana.com/warta/1714-nania-kurniawati-yusuf Diarkibkan 6 Oktober 2014 di Wayback Machine "Sudah satu tahun terakhir saya mengakui bahwa Yesus adalah Tuhan dan juruselamat,"
  247. ^ "Archived copy". Diarkib daripada yang asal pada 14 Julai 2014. Dicapai pada 11 Julai 2014. Nania yang kini telah memeluk agama Kristen, datang ke Manado untuk ikut serta dalam ibadah raya Kebaktian Kebangunan Rohani
  248. ^ Saye Zerbo, presiden republik dari 1980 hingga 1982 (artikel dalam bahasa Perancis) "Seketika berhenti, Saye Zerbo dibuang ke dalam penjara. Sejak dipenjarakannya, presiden yang dipecat merenungkan dan membaca Qu'ran sepanjang malam. Dia juga meminta agar Alkitab dibawa kepadanya bahawa uskup Ouagadougou, kardinal Paul Zoungrana, telah menawarkan kepadanya pada masa Natal pertama selepas pengambilalihannya. Pada masa ini ia akan mempunyai wahyu yang akan mengubah hidupnya. Dalam mimpi mistik, Saye Zerbo dibawa ke lututnya, mengembalikan terima kasih kepada Tuhan dan menukar agama Kristian. Seluruh keluarganya akan melakukan perkara yang sama selepas itu."

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Templat:Lists of converts