Senarai pemenang Anugerah Ramon Magsaysay

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Berikut adalah senarai separa dari penganugerahan Anugerah Ramon Magsaysay. Lihat pautan Luar di bahagian bawah halaman ini untuk senarai lengkap. Kewarganegaraan individu atau negara asal dan kewarganegaraan ditunjukkan.

GS Government Service (Perkhidmatan Kerajaan)
PS Public Service (Perkhidmatan Awam)
CL Community Leadership (Kepimpinan Masyarakat)
JLCCA Journalism, Literature, and the Creative Communication Arts (Kewartawanan, Sastera, dan Seni Komunikasi Kreatif)
PIU Peace and International Understanding (Keamanan dan Persefahaman Antarabangsa)
EL Emergent Leadership (Kepimpinan yang Lumayan)

Pemberi Anugerah Magsaysay[sunting | sunting sumber]

Kepimpinan yang Lumayan[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Warganegara atau Negara asal
1996 Pandurang Shastri Athavale  India
2001 Oung Chanthol  Kemboja
2001 Dita Indah Sari  Indonesia
2002 Sandeep Pandey  India
2003 Aniceto Guterres Lopes  Timor-Leste
2004 Benjamin Abadiano  Filipina
2005 Hye-Ran Yoon  Korea Selatan
2006 Arvind Kejriwal[1]  India
2007 Chen Guangcheng  China
2007 Chung To  Amerika Syarikat in  Hong Kong
2008 Ananda Galappatti  Sri Lanka
2009 Ka Hsaw Wa  Burma
2011 Nileema Mishra  India
2012 Ambrosius Ruwindrijarto  Indonesia
2014 Randy Halasan  Filipina
2015 Sanjiv Chaturvedi  India
2016 Thodur Madabusi Krishna[2]

 India

Tidak dikategorikan[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Warganegara atau Negara asal
2009 Antonio Oposa, Jr.  Filipina
2009 Krisana Kraisintu  Thailand
2009 Deep Joshi  India
2009 Ma Jun  China
2009 Yu Xiaogang  China
2010 Tadatoshi Akiba  Jepun
2010 Huo Daishan  China
2010 A.H.M. Noman Khan  Bangladesh
2010 Christopher Bernido  Filipina
2010 Ma. Victoria Carpio-Bernido  Filipina
2010 Pan Yue  China
2010 Fu Qiping  China
2011 Hasanain Juaini  Indonesia
2011 Tri Mumpuni  Indonesia
2011 Harish Hande  India
2011 Alternative Indigenous Development Foundation, Inc. (AIDFI)  Filipina
2011 Koul Panha  Kemboja
2012 Chen Shu-chu  Taiwan
2012 Kulandei Francis  India
2012 Yang Saing Koma  Kemboja
2012 Syeda Rizwana Hasan  Bangladesh
2012 Romulo Davide  Filipina
2013 Habiba Sarobi  Afghanistan
2013 Lahpai Seng Raw  Myanmar
2013 Shakti Samuha    Nepal
2013 Ernesto Domingo  Filipina
2013 Corruption Eradication Commission  Indonesia
2014 Hu Shuli  China
2014 Wang Canfa  China
2014 Saur Marlina Manurung  Indonesia
2014 Omara Khan Massoudi  Afghanistan
2014 The Citizens Foundation  Pakistan
2015 Kommaly Chanthavong  Laos
2015 Ligaya Fernando  Filipina
2015 Anshu Gupta And Sanjiv Chaturvedi  India
2015 Kyaw Thu  Myanmar
2016 Conchita Carpio-Morales  Filipina
2016 Vientiane Rescue  Laos
2017 Gethsie Shanmugam  Sri Lanka
2017 Yoshiaki Ishizawa  Jepun
2017 Lilia de Lima  Filipina
2017 Abdon Nababan  Indonesia
2017 Tony Tay  Singapura
2017 Philippine Educational Theater Association  Filipina

Perkhidmatan Kerajaan[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Warganegara atau Negara asal
1959 Jose Vasquez Aguilar  Filipina
1961 Raden Kodijat  Indonesia
1962 Francisca Reyes-Aquino  Filipina
1963 Akhtar Hameed Khan  Pakistan
1964 Yukiharu Miki  Jepun
1965 Puey Ungpakorn  Thailand
1966 Phon Sangsingkeo  Thailand
1967 Keo Viphakone  Laos
1968 Kwoh-Ting Li  Taiwan
1969 Hsu Shih-chu  Taiwan
1971 Ali Sadikin  Indonesia
1972 Goh Keng Swee  Singapura
1973 B. C. Shekhar  Malaysia
1974 Hiroshi Kuroki  Jepun
1975 Mohamed Suffian Mohamed Hashim  Malaysia
1976 Elsie Tu  Great Britain in  Hong Kong
1977 Bejamin Galstaun  Indonesia
1978 Dato Shahrum bin Yub  Malaysia
1979 Raden Wasito  Indonesia
1980 Muhammed Alias  Malaysia
1981 Prawes Wasi  Thailand
1982 Arturo Alcaraz  Filipina
1983 Su Nan-cheng  Taiwan
1984 Ta-You Wu  Taiwan
1985 Tan Sri Noordin  Malaysia
1987 Haji Hanafiah  Malaysia
1988 Miriam Santiago  Filipina
1989 Zakiah Hanum  Malaysia
1991 Alfredo R.A. Bengzon  Filipina
1992 Chamlong Srimuang  Thailand
1993 Vo Tong Xuan  Vietnam
1994 Kiran Bedi  India
1995 Morihiko Hiramatsu  Jepun
1996 T N Seshan  India
1997 Anand Panyarachun  Thailand
1998 Syed Adibul Hasan Rizvi  Pakistan
1999 Tasneem Ahmed Siddiqui  Pakistan
2000 Jesse Robredo  Filipina
2001 Yuan Longping  China
2002 Hilario G. Davide, Jr.  Filipina
2003 James Michael Lyngdoh  India
2004 Haydee Yorac  Filipina
2005 Jon Ungpakorn  Thailand
2006 Ek Sonn Chan  Kemboja
2007 Jovito R. Salonga  Filipina
2008 Grace Padaca  Filipina

Perkhidmatan Awam[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Warganegara atau Negara asal
1958 Mary H. Rutnam  Ceylon
1959 Joaquin Vilallonga  Sepanyol in  Filipina
1959 Tee Tee Luce  Burma
1960 Henry Holland  Great Britain in  Pakistan
1960 Ronald Holland  Great Britain in  Pakistan
1961 Nilawan Pintong  Thailand
1962 Horace Kadoorie  Great Britain in  Hong Kong
1962 Lawrence Kadoorie  Great Britain in  Hong Kong
1963 Helen Kim  Korea Selatan
1964 Augustine Nguyen Lac Hoa  Vietnam Selatan
1965 Jayaprakash Narayan  India
1966 Kim Yong-ki  Korea Selatan
1967 Sithiporn Kridakorn  Thailand
1968 Seiichi Tobata  Jepun
1969 Kim Hyung-Seo  Korea Selatan
1971 Pedro Orata  Filipina
1972 Cecile Guidote  Filipina
1972 Gilopez Kabayao  Filipina
1973 Antonio Fortich  Filipina
1973 Benjamin Gaston  Filipina
1974 M.S. Subbulakshmi  India
1975 Phra Parnchand  Thailand
1976 Hermenegild Fernandez  Perancis in  Sri Lanka
1977 Fe del Mundo  Filipina
1978 Prateep Ungsongtham Hata  Thailand
1979 Chang Kee-ryo  Korea Selatan
1980 Ohm Dae-sup  Korea Selatan
1981 Johanna Nasution  Indonesia
1982 Manibhai Desai  India
1983 Fua Hariphitak  Thailand
1984 Thongbai Thongpao  Thailand
1985 Baba Amte  India
1986 Abdul Sattar Edhi  Pakistan
1986 Bilquis Edhi  Pakistan
1987 Hans Jassin  Indonesia
1988 Masanobu Fukuoka  Jepun
1989 Lakshmi Chand Jain  India
1991 Princess Maha Chakri Sirindhorn  Thailand
1992 Angel Alcala  Filipina
1993 Banoo Jehangir Coyaji  India
1994 Mechai Viravaidya  Thailand
1995 Asma Jahangir  Pakistan
1996 John Woong-Jin Oh  Korea Selatan
1997 Mahesh Chandra Regmi    Nepal
1998 Sophon Suphapong  Thailand
1999 Rosa Rosal  Filipina
2000 Liang Congjie  China
2001 Wu Qing  China
2002 Ruth Pfau  Pakistan
2003 Gao Yaojie  China
2004 Jiang Yanyong  China
2005 Teten Masduki  Indonesia
2005 V. Shanta  India
2006 Park Won-soon  Korea Selatan
2007 Kim Sun-tae  Korea Selatan
2008 Center for Agriculture and Rural Development Mutually Reinforcing Institutions  Filipina
2008 Therdchai Jivacate  Thailand

Kepmpinan Masyarakat[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Warganegara atau Negara asal
1958 Vinoba Bhave[3][4]  India
1959 14th Dalai Lama  Tibet
1960 Tunku Abdul Rahman  Tanah Melayu
1961 Gus Borgeest  Great Britain in  Hong Kong
1962 Palayil Narayanan  Tanah Melayu
1962 Koesna Poeradiredja  Indonesia
1963 Verghese Kurien[5][6]  India
1963 Dara Nusserwanji Khurody  India
1963 Tribhuvandas Kishibhai Patel[7][8]  India
1964 Pablo Torres Tapia  Filipina
1965 Lim Kim San  Singapura
1966 Kamaladevi Chattopadhyay[9]  India
1967 Abdul Razak Hussein  Malaysia
1968 Rosario Encarnacion  Filipina
1968 Silvino Encarnacion  Filipina
1969 Ahangamage Ariyaratne  Sri Lanka
1971 M.S. Swaminathan[10]  India
1972 Hans Westenberg  Indonesia
1973 Krasae Chanawongse  Thailand
1974 Fusaye Ichikawa  Jepun
1975 Lee Tai-Young  Korea Selatan
1976 Toshikazu Wakatsuki  Jepun
1977 Ela Bhatt[11]  India
1978 Tahrunessa Abdullah  Bangladesh
1979 Mabelle Arole  India
1979 Rajanikant Arole  India
1980 Fazle Hasan Abed  Bangladesh
1981 Pramod Karan Sethi  India
1982 Chandi Prasad Bhatt  India
1983 Anton Soedjarwo  Indonesia
1984 Muhammad Yunus  Bangladesh
1985 Zafrullah Chowdhury  Bangladesh
1986 John Vincent Daly  Amerika Syarikat in  Korea Selatan
1986 Paul Jeong Gu Jei  Korea Selatan
1987 Aree Valyasevi  Thailand
1988 Mohammed Yeasin  Bangladesh
1989 Kim Im-soon  Korea Selatan
1991 Ven. Cheng Yen  Taiwan
1992 Shoaib Sultan Khan  Pakistan
1993 Abdurrahman Wahid  Indonesia
1994 Sima Samar  Afghanistan in  Pakistan
1994 Fei Xiaotong  China
1995 Ho Ming-Teh  Taiwan
1996 Pandurang Shastri Athavale  India
1997 Eva Fidela Maamo  Filipina
1998 Nuon Phaly  Kemboja
1999 Angela Gomes  Bangladesh
2000 Aruna Roy  India
2001 Rajendra Singh  India
2002 Cynthia Maung  Burma
2003 Shantha Sinha  India
2004 Prayong Ronnarong  Thailand
2005 Sombath Somphone  Laos
2006 Gawad Kalinga Community Development Foundation  Filipina
2006 Antonio Meloto  Filipina
2007 Mahabir Pun    Nepal
2008 Prakash Amte[12][13]  India
2008 Mandakini Amte[12][13]  India
2016 Bezwada Wilson[14][15][16]

 India

Kewartawanan, Sastera, dan Seni Komunikasi Kreatif[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Warganegara atau Negara asal
1958 Robert Dick  Great Britain in  Filipina
1958 Mochtar Lubis  Indonesia
1959 Tarzie Vittachi  Ceylon
1959 Edward Michael Law-Yone  Burma
1961 Amitabha Chowdhury  India
1962 Chang Chun-Ha  Korea Selatan
1964 Richard Wilson  Great Britain in  Hong Kong
1964 Kayser Sung  China in  Hong Kong
1965 Akira Kurosawa  Jepun
1967 Satyajit Ray  India
1968 Ton That Thien  Vietnam Selatan
1969 Mitoji Nishimoto  Jepun
1971 Prayoon Chanyavongs  Thailand
1972 Yasuji Hanamori  Jepun
1973 Michiko Ishimure  Jepun
1974 Zacarias Sarian  Filipina
1975 Boobli George Verghese  India
1976 Sombhu Mitra  India
1977 Mahesh Chandra Regmi    Nepal
1978 Yoon Suk-joong  Korea Selatan
1979 L.T.P. Manju Sri  Sri Lanka
1980 F. Sionil Jose  Filipina
1981 Gour Kishore Ghosh  India
1982 Arun Shourie  India
1983 Fr. Marcelline Jayakody  Sri Lanka
1984 R. K. Laxman  India
1985 Lino Brocka  Filipina
1986 Radio Veritas  Filipina
1987 Diane Ying  Taiwan
1988 Ediriweera Sarachchandra  Sri Lanka
1989 James Reuter  Filipina
1991 K.V. Subbanna  India
1992 Ravi Shankar  India
1993 Bienvenido Lumbera  Filipina
1994 Abdul Samad Ismail  Malaysia
1995 Pramoedya Ananta Toer  Indonesia
1996 Nick Joaquin  Filipina
1997 Mahasweta Devi  India
1998 Ruocheng Ying  China
1999 Raul Locsin  Filipina
1999 Lin Hwai-min  Taiwan
2000 Atmakusumah Astraatmadja  Indonesia
2001 W.D. Amaradeva  Sri Lanka
2002 Bharat Koirala    Nepal
2003 Sheila Coronel  Filipina
2004 Abdullah Abu Sayeed  Bangladesh
2005 Matiur Rahman  Bangladesh
2006 Eugenia Duran Apostol  Filipina
2007 Palagummi Sainath  India
2008 Akio Ishii  Jepun

Keamanan dan Persefahaman Antarabangsa (PIU)[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Warganegara atau Negara asal
1958 Operation Brotherhood  Filipina
1960 Y.C. James Yen  Taiwan
1961 Genevieve Caulfield  Amerika Syarikat in  Thailand
1962 Mother Teresa  India
1963 Peace Corps  Amerika Syarikat
1964 Welthy Fisher  Amerika Syarikat in  India
1965 Bayanihan Folk Arts Center and its Supporting Entities  Filipina
1966 Mekong Committee and Cooperating Entities  Kemboja
1967 Shiroshi Nasu  Jepun
1968 Cooperative for American Relief Everywhere (CARE)  Filipina
1969 International Rice Research Institute (IRRI)  Amerika Syarikat in  Filipina
1971 Saburo Okita  Jepun
1973 Summer Institute of Linguistics  Filipina
1974 William Masterson  Filipina
1975 Patrick James McGlinchey  Ireland in  Korea Selatan
1976 Henning Holck-Larsen  Denmark in  India
1977 College of Agriculture, University of the Philippines at Los Baños (UPLB)  Filipina
1978 Soedjatmoko  Indonesia
1979 Association of Southeast Asian Nations (ASEAN)  Indonesia
1980 Shigeharu Matsumoto  Jepun
1981 Augustine Joung Kang  Korea Selatan
1983 Aloysius Schwartz  Amerika Syarikat in  Korea Selatan
1984 Jiro Kawakita  Jepun
1985 Harold Ray Watson  Filipina
1986 International Institute of Rural Reconstruction (IIRR)  Filipina
1987 Richard William Timm  Bangladesh /  Amerika Syarikat
1988 The Royal Project  Thailand
1989 Asian Institute of Technology (AIT)  Thailand
1991 Press Foundation of Asia  Filipina
1992 Washington SyCip  Filipina /  Amerika Syarikat
1993 Noboru Iwamura  Jepun
1994 Eduardo Jorge Anzorena  Argentina in  Jepun
1995 Asian Institute of Management (AIM)  Filipina
1996 Toshihiro Takami  Jepun
1997 Sadako Ogata  Jepun
1998 Corazon Aquino  Filipina
2000 Jockin Arputham  India
2001 Ikuo Hirayama  Jepun
2002 Pomnyun Sunim  Korea Selatan
2003 Tetsu Nakamura  Jepun
2003 Seiei Toyama  Jepun
2004 Laxminarayan Ramdas  India
2004 Ibn Abdur Rehman  Pakistan
2006 Sanduk Ruit    Nepal
2007 Tang Xiyang  China
2008 Ahmad Syafi'i Maarif  Indonesia

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Kejriwal to receive Magsaysay Award". Dicapai 23 November 2016. 
  2. ^ "TM Krishna, the man who used music to heal India's deep social divisions". 27 July 2016. Dicapai 23 November 2016. 
  3. ^ anilvc. "Magsaysay Award". Dicapai 23 November 2016. 
  4. ^ Sridhar, Nithin (15 November 2015). "Vinoba Bhave: The Acharya who started Bhoodan Movement". Dicapai 23 November 2016. 
  5. ^ "India Today - Error 404 - Page Not Found". Dicapai 23 November 2016. 
  6. ^ amul.com. "DR. V. KURIEN :: Amul - The Taste of India". Dicapai 23 November 2016. 
  7. ^ "T K Patel". www.amuldairy.com. Dicapai 23 November 2016. 
  8. ^ Foundation, Ramon Magsaysay Award. "Patel, Tribhuvandas". Dicapai 23 November 2016. 
  9. ^ Foundation, Ramon Magsaysay Award. "Chattopadhyay, Kamaladevi". Dicapai 23 November 2016. 
  10. ^ Foundation, Ramon Magsaysay Award. "Swaminathan, Moncompu Sambasivan". Dicapai 23 November 2016. 
  11. ^ Foundation, Ramon Magsaysay Award. "Bhatt, Ela Ramesh". Dicapai 23 November 2016. 
  12. ^ a b "Magsaysay Award for Prakash & Mandakini Amte - Times of India". Dicapai 23 November 2016. 
  13. ^ a b "Prakash and Mandakini Amte win the Magsaysay Award for 2008 - The Better India". 1 August 2008. Dicapai 23 November 2016. 
  14. ^ Mander, Harsh. "Saluting Bezwada Wilson, a man who gets his hands dirty to clean the rot of caste oppression". Dicapai 23 November 2016. 
  15. ^ "Bezwada Wilson wins Magsaysay Award: Meet the real Swachh Bharat activist - Firstpost". 27 July 2016. Dicapai 23 November 2016. 
  16. ^ "Magsaysay award for Wilson, T.M. Krishna". 27 July 2016. Dicapai 23 November 2016 – melalui The Hindu. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]