Senarai pengarah opera

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Senarai pengarah opera merupakan senarai pengarah opera yang dikagumi karya arahan mereka atau pengarah rumah opera yang terkenal dalam dunia opera.

  • Christopher Alden (lahir 1949)
  • David Alden (lahir 1949)
  • Neil Armfield (lahir 1955)
  • Lucy Bailey (lahir 1962)
  • Stephen Barlow (lahir 1969)
  • Ruth Berghaus (1927–1996)
  • Anthony Besch (1924–2002)
  • Calixto Bieito (lahir 1963)
  • Saskia Boddeke (lahir 1962)
  • Luc Bondy (lahir 1948)
  • Tito Capobianco (1931–2018)
  • Albert Carré (1852–1938)
  • Robert Carsen (lahir 1954)
  • Patrice Chéreau (1944–2013)
  • Martha Clarke (lahir 1944)
  • John Copley (lahir 1933)
  • Frank Corsaro (lahir 1924)
  • John Cox (lahir 1935)
  • Paul Curran (lahir 1964)
  • Willy Decker (lahir 1950)
  • John Dexter (1925–1990)
  • Doris Dörrie (lahir 1955)
  • Carl Ebert (1887–1980)
  • Peter Ebert (1918–2012)
  • David Edwards (lahir 1957)
  • Marta Eguilior (lahir 1985)
  • Johannes Erath (lahir 1975)
  • August Everding (1928–1999)
  • Brigitte Fassbaender (lahir 1939)
  • Walter Felsenstein (1901–1975)
  • Jürgen Flimm (lahir 1941)
  • Götz Friedrich (1930–2000)
  • John Fulljames (lahir 1976)
  • Colin Graham (1931–2007)
  • Robin Guarino (lahir 1960)
  • Tatjana Gürbaca (lahir 1973)
  • Peter Hall (1930 - 2018)
  • Nicholas Heath (lahir 1959)
  • Bohumil Herlischka (1919–2006)
  • Jens-Daniel Herzog (lahir 1964)
  • Werner Herzog (lahir 1942)
  • Kasper Holten (lahir 1973)
  • Richard Jones (lahir 1953)
  • Václav Kašlík (1917–1989)
  • Peter Kazaras
  • Jonathan Kent (lahir 1951)
  • Peter Konwitschny (lahir 1945)
  • Barrie Kosky (lahir 1967)
  • Constantine Koukias (lahir 1965)
  • Harry Kupfer (lahir 1935)
  • John La Bouchardière (lahir 1969)
  • Mark Lamos (lahir 1946)
  • Rhoda Levine (lahir 20th century)
  • Phyllida Lloyd (lahir 1957)
  • Lotfi Mansouri (lahir 1929)
  • Phelim McDermott (lahir 1963)
  • David McVicar (lahir 1966)
  • Friedrich Meyer-Oertel (lahir 1936)
  • Dejan Miladinović (lahir 1948)
  • Jonathan Miller (1934–2019)
  • Alexis Minotis (1899–1990)
  • Mark Morris (lahir 1956)
  • Elijah Moshinsky (lahir 1946)
  • Francisco Negrin (lahir 1963)
  • Hans Neuenfels (lahir 1941)
  • Moffatt Oxenbould (lahir 1943)
  • Àlex Ollé (lahir 1960)
  • Richard Pearlman (1938–2006)
  • Laurent Pelly (lahir 1962)
  • Pier Luigi Pizzi (lahir 1930)
  • Boris Pokrovsky (1912–2009)
  • Jean-Pierre Ponnelle (1932–1988)
  • David Pountney (lahir 1947)
  • Olivier Py (lahir 1965)
  • Lamberto Puggelli (1938–2013)
  • Max Reinhardt (1873–1943)
  • Günther Rennert (1911–1978)
  • Rocc / Rok Rappl (lahir 1979)
  • Luca Ronconi (1933–2015)
  • Vladimir Rosing (1890–1963)
  • Peter Sellars (lahir 1957)
  • Otto Schenk (lahir 1930)
  • Daniel Slater (lahir 1966)
  • Giorgio Strehler (1921–1997)
  • Andrei Tarkovsky (1932–1986)
  • Mihai Timofti (lahir 1948)
  • Mariusz Treliński (lahir 1962)
  • Graham Vick (lahir 1953)
  • Luchino Visconti (1906–1976)
  • Richard Wagner (1813–1883)
  • Wieland Wagner (1917–1966)
  • Wolfgang Wagner (1919–2010)
  • Margarete Wallmann (1904–1992)
  • Krzysztof Warlikowski (lahir 1962)
  • Deborah Warner (lahir 1959)
  • Keith Warner (lahir 1956)
  • Herbert Wernicke (1946–2002)
  • Robert Wilson (lahir 1941)
  • Francesca Zambello (lahir 1956)
  • Franco Zeffirelli (1923–2019)

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Buku rujukan[sunting | sunting sumber]