Senarai pelakon lelaki dalam filem lucah gay

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
6 gay pornographic actors during the 2010 Blatino Erotica Awards.

Ini adalah senarai lelaki yang terkenal yang telah bermuncul dalam filem lucah gay (bintang lucah). Terbitan lucah telah menjadi lebih aliran utama dan pada 2009 adalah sebuah industri memperolehi $13-bilion di Amerika Syarikat; secara global para pengguna membelanja ke atas $3000 pada terbitan lucah setiap saat pada setiap hari.[1] Senarai ini termasuk pelakon lelaki dalam filem terbitan lucah gay yang mungkin dikenali dengan karya terbitan mereka dan juga mereka yang telah dikenali dengan alasan lain atau kedua-duanya. Senarai mengikut abjad dengan nama pertama. Sesetengah penghibur telah mempunyai banyak pseudonim dan nama samaran (diindikasi oleh a.k.a.). Pelbagai pseudonim telah digunakan untuk pelbagai alasan termasuk kehadan legal, kemunculan lebih para pelakon bekerja di studio, seorang pelakon ingin disguise bagaimana banyak filem yang mereka telah bekerja dengan atau apa yang mereka bekerja untuk studio lain, dsb.

Lelaki-lelaki disenaraikan di sini telah bermuncul dalam filem terbitan lucah gay; meskipun, ini tidak semestinya mereka gay—lihat Gay-kerana-diupah. Banyak lelaki ini telah juga bermuncul dalam penubuhan terbitan lucah lain seperti majalah terbitan lucah. Mereka telah bermuncul dalam genre lain terbitan lucah termasuk terbitan lucah heteroseksual dan biseksual. Senarai ini tidak termasuk para penghibur yang telah bermuncul dalam penubuhan terbitan lucah lain kecuali mereka juga telah bermuncul dalam sebuah filem terbitan lucah gay.

Banyak penghibur ini telah diakui dengan anugerah-anugerah tahunan dalam pelbagai kategori dari "Best actor" ke "Best top", "Best versatile performer" dan juga "Best non-sexual performance". Kedua-dua anugerah utama di Amerika Syarikat pada 2000an adalah Anugerah Grabby dan Anugerah GayVN. Ada juga anugerah terbitan lucah antarabangsa dan juga anugerah yang tidak dilanjutnya yang digunakan pada banyak penghibur dan pelakon ini.


Kandungan: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y ZDi Atas LamanLihat jugaRujukan

A[sunting | sunting sumber]

B[sunting | sunting sumber]

  • Bernard Natan - Pelakon filem lucah gay Perancis-Romania. Dia adalah salah seorang pelakon dan pengarah pornografi yang paling awal.[39]
  • Billy Brandt - Pelakon lucah gay Amerika.[40] Filem pertamanya adalah Absolute Arid (2000). The Absolute Aqua dan Absolute Arid memenangi "Best Gay DVD" pada Anugerah GayVN 2003.[41]
  • Billy Herrington – pemenang Probie 2000; Pemenang Anugerah Grabby 2001, "adegan kumpulan terbaik"; Ditaklukkan dari Semua Video Dunia.[42][43]
  • Blake Harper – pemenang Probie 1999; pemenang Anugerah Grabby 1999, "Pelaku terbaik" (seri); Pemenang Probie 2000; Grabby 2000, "Pelakon yang menyokong terbaik"; Score dari Catalina Video; Anugerah GayVN 2000, "Pelakon terbaik"; "Pelakon sokongan terbaik" Grabby 2001; Conquered dari All Worlds Video; Pemenang Anugerah GayVN 2001, "Pelakon gay tahun ini".[42][43][44][25][45][46][47]
  • Brad Benton juga bergerlar Dylan Vox – Pemenang Anugerah Grabby 2001, "Pendatang baru terbaik", "Adegan kedua terbaik"; Pemenang Grabby 2003, "Pelakon sokongan terbaik"; Terdapat Kejiranan 'dari Semua Video Dunia; 2004 pemenang Grabby, "Pelakon terbaik"; Wet Palms 1–3 dari Jet Set Productions; 2004 pemenang Grabby, "Adegan threeway terbaik", "Pelawak serba boleh terbaik"; Pemenang Anugerah GayVN 2004, "Pelakon sokongan terbaik"; Pemenang Grabby 2005, "Pelakon terbaik", "Kemasyhuran"; Pemenang Anugerah GayVN 2005, "Pelakon sokongan terbaik".[20][29][43][17][30][48]
  • Brad Patton – Pemenang Anugerah GayVN 2004, "Babak seks oral terbaik"; Pemenang Anugerah Grabby 2005, "Babak duo terbaik"; pemenang Anugerah GayVN 2007, "Best duo scene".[30][48][49]
  • Bradford Thomas Wagner juga bergelar Tim Barnett adalah seorang agen ejen hartanah Amerika dan pelakon lucah yang melakukan bunuh diri semasa berada dalam tahanan polis sebagai suspek rogol; dia muncul dalam sekurang-kurangnya dua puluh filem lucah gay seperti Barnett pada awal 1990-an.[50][50][51][52][53][54]
  • Brandon Lee adalah pelakon filem lucah gay Asia Amerika yang keturunan Cina Filipina.[55] Dia dianggap sebagai bintang lucah gay pertama Asia dan boleh dikatakan sebagai pelakon lucah Asia yang paling popular dalam budaya lelaki gay kontemporari.[56][57]
  • Brent Corrigan – Pemenang Golden Dickie 2008, "Pemain Terbaik Twink Amatur – Bawah" untuk Fuck Me Raw semasa studio pada masa itu, Cobra Video memenangi "Studio Twink Terbaik (Amatur)" sebahagian besarnya melalui filemnya. 2009 Grabby Awards pemenang, "Bahagian bawah terbaik"; Pemenang Anugerah GayVN 2009, "Bahagian bawah terbaik"; 2009 bernama Cybersocket "Bintang lucah 50 atas".[32][33][58][59][60][61][62]
  • Bruce LaBruce – Pengarang filem Kanada, jurugambar dan pengarah dewasa bawah tanah. Filem-filemnya meneroka tema-tema seksual dan interpersonal pelanggaran terhadap norma-norma budaya, sering menggabungkan teknik artistik dan pengeluaran filem independen dengan terbitan lucah gay.[63]

C[sunting | sunting sumber]

Colby Keller – Maine, 2014

D[sunting | sunting sumber]

E[sunting | sunting sumber]

F[sunting | sunting sumber]

Penghibur François Sagat di Folsom Street Fair 2006, subbudaya kulit terbesar di dunia dan upacara BDSM dikenali dengan promosi bintang terbitan lucah gay.

G[sunting | sunting sumber]

H[sunting | sunting sumber]

I[sunting | sunting sumber]

J[sunting | sunting sumber]

K[sunting | sunting sumber]

L[sunting | sunting sumber]

M[sunting | sunting sumber]

N[sunting | sunting sumber]

O[sunting | sunting sumber]

P[sunting | sunting sumber]

Q[sunting | sunting sumber]

R[sunting | sunting sumber]

S[sunting | sunting sumber]

T[sunting | sunting sumber]

U[sunting | sunting sumber]

V[sunting | sunting sumber]

W[sunting | sunting sumber]

X[sunting | sunting sumber]

Y[sunting | sunting sumber]

Z[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ CNBC documentary 'Porn: Business of Pleasure' to examine adult entertainment industry, airs July 15 Sarah Estrella, June 19, 2009, San Francisco Examiner.
  2. ^ "True Life | I'm in the Sex Industry | Episode Summary". MTV. Dicapai pada 2010-02-05.
  3. ^ "Articles - April 2008: Aaron James: Exposing His True Life". Justusboys.com. Dicapai pada 2010-02-05.
  4. ^ Eclectic Views on Gay Male Pornography: Pornucopia: A Monograph Published Simultaneously As the Journal of Quality Assurance in Hospitality and Tourism Series Todd G. Morrison, Routledge, 2004; ISBN 1560232919, 9781560232919.
  5. ^ a b c d "The Aaron Timeline". Aaron Lawrence Enterprises. Dicapai pada 2009-11-26.
  6. ^ OutSpoken Aaron Lawrence Velsen Noord, OutSpoken, October 2002.
  7. ^ Award-Winning Men: Up Close and Personal with Gay Honorees (2002) Ed Karvoski, Jr.; ISBN 0595217699, 9780595217694.
  8. ^ Porn On The 4th of July: 1999 Nominees 4th Annual Men in Video Awards (archived copy).
  9. ^ ATKOL - 2000 GayVN Award Nominees (archive copy).
  10. ^ Gay Entertainment Awards 2002 Nominees Gay Entertainment Awards, 2002 Erotic Industry Categories nominees, (archived copy)
  11. ^ Official GayVN database refer to records for 2000.
  12. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa
    *Lawrence, Doug, editor (November 2003). Adam Gay Video 2004 Directory. Los Angeles, California: Knight Publishing Corp.
    • Sabin, editor (1997). The X-Rated Gay Video Guide. Laguna Hills, California: Companion Press. ISBN 1889138037. Parameter |coauthors= yang tidak diketahui diendahkan (|author= dicadangkan) (bantuan)
  13. ^ Adam Wilde, Adam Blinn, Adam Wild listing at Adult Film Database
  14. ^ [1] Gay Erotic Archives, November 2008.
  15. ^ Adam Wilde di Pangkalan Data Filem Internet (IMDb)
  16. ^ a b c d e f g Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan 2002 Grabby tidak disediakan
  17. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s The 13th Annual (2003) Grabby Award Winners for the 6th Annual Award Show, May 29, 2004 (Park West – Chicago, Illinois) From Gay Chicago Magazine's "Behind Closed Doors" web archive. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah, nama "2003 Grabby" digunakan secara berulang dengan kandungan yang berbeza
  18. ^ a b c d e f g h GayVN Winners for 2002 March 1, 2002, RAD Video, Inc.; Awards diumumkan di GayVN Video Awards Show, Jumaat, Mac 22, 2002 di The Universal Hilton, Universal City, California. Web archived.
  19. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q Gay Chicago Magazine's "Behind Closed Door": The Grabby Awards Over The Years (1991-1997) web archived.
  20. ^ a b c d e f g h i j k l m n The 14th Annual (2004) Grabby Award Winners for the 7th Annual Award Show, May 28, 2005 (Park West - Chicago, Illinois) From Gay Chicago Magazine's "Behind Closed Doors" web archive.
  21. ^ Shaw, Aiden (2006). My Undoing: Love in the Thick of Sex, Drugs, Pornography, and Prostitution. [2]: Carroll & Graf Publishers. ISBN 0786717432, 9780786717439 Periksa nilai |isbn= value: invalid character (bantuan).
  22. ^ Shaw, Aiden (2009). Sordid Truths: Selling My Innocence for a Taste of Stardom. [3]: Alyson Books. ISBN 1593501374, 9781593501372 Periksa nilai |isbn= value: invalid character (bantuan).
  23. ^ Edmonson, Roger (2000). Clone: the life and legacy of Al Parker, gay superstar. [4]: Alyson Books. ISBN 1555835295, 9781555835293 Periksa nilai |isbn= value: invalid character (bantuan).Selenggaraan CS1: lokasi (link)
  24. ^ a b c d e f g h i Guyjoy, Wilder, editor-in-chief (November 1995). Adam Gay Video 1996 Directory. Los Angeles, California: Knight Publishing Corp.
  25. ^ a b c d e f g h i The 10th Annual (2000) Grabby Award Winners for the Award Show, May 26, 2001 (Chicago, Illinois) From Gay Chicago Magazine's "Behind Closed Doors" web archived.
  26. ^ JC Adams (2009-07-15). "C1R Boosts Rod Barry, Lex Baldwin". The Adams Report. Dicapai pada 2010-02-09.
  27. ^ The New Yorker, Volume 71, Issues 30-38, F-R Pub. Corp., 1995, m/s. 74
  28. ^ a b c d e f g h i j 2007 Grabby Awards Winners Announced web archive.
  29. ^ a b c d e f g h i j k l m 2005 GAYVN Awards Winners 1 March 2005. RAD Video, Inc.; web archived.
  30. ^ a b c d e f g h i j k l 2004 GAYVN Awards Winners Diarkibkan Julai 7, 2011, di Wayback Machine Posted December 3, 2004, ATKOL Gay Video forums; web archived. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah, nama "2004 GayVN" digunakan secara berulang dengan kandungan yang berbeza
  31. ^ Pressbook film listing referencing award.
  32. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Who's On Top: Cybersocket's Top 50 Porn Stars Danny Valle, July 2009 Cybersocket.
  33. ^ a b c d e 2008 Golden Dickie Award Winners Diarkibkan Disember 18, 2008, di Wayback Machine April 1, 2008, RAD Video, Inc.
  34. ^ "2001 GayVN Video Awards". RAD Video. 1 February 2001.
  35. ^ a b c d e f g h i j "Fernando Mangiatti". Lucas Entertainment. Dicapai pada 25 May 2009.
  36. ^ a b c d e f g h i j BelAmi Magazine, April 2006, page 34.
  37. ^ a b c d e f g h i j Furtado, Ken. "Incest: hot or not?". XX Factor. Diarkib daripada yang asal pada 2008-02-06. Dicapai pada 2008-02-10.
  38. ^ a b c d e f g h i j Lucas Entertainment Receives 24 GAYVN Awards Nominations February 11, 2009 Adult Video News.
  39. ^ Slade, Joseph. "Bernard Natan: France's Legendary Pornographer." Journal of Film and Video. 45:2-3 (Summer Fall 1993).
  40. ^ Scuglia, Benjamin (November 2001). "A Brandt New Man". Unzipped. LPI Media. Archived from the original on January 13, 2008.
  41. ^ a b c d e f g h i j k 2003 GayVN Winners Diarkibkan April 20, 2010, di Wayback Machine May 1, 2003, RAD Video, Inc.; web archived.
  42. ^ a b c d e Men In Videos Awards: 2000 Probie Winners and Finalists Fifth Annual Men in Video Awards Show, called "The Probies", at the holiday spectacular Dec. 15, 2000. RADVideo, Inc., web archived.
  43. ^ a b c d e f g h i j k The 11th Annual (2001) Grabby Award Winners for the Award Show, May 25, 2002 (Chicago, Illinois) From Gay Chicago Magazine's "Behind Closed Doors" Diarkibkan Januari 20, 2016, di Wayback Machine web archive.
  44. ^ a b c d e f g 2001 GayVN Video Award Winners Diarkibkan Oktober 8, 2009, di Wayback Machine Pemenang telah diumumkan pada 16 Mac 2001 di The Westin Bonaventure Hotel di Los Angeles .; Salinan arkib web RAD Video, Inc. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah, nama "2001 GayVN" digunakan secara berulang dengan kandungan yang berbeza
  45. ^ a b c d e f g h i j k l
    *Lawrence, Doug, editor (November 1998). Adam Gay Video 1999 Directory. Los Angeles, California: Knight Publishing Corp.
    *Lawrence, Doug, editor (November 2003). Adam Gay Video 2004 Directory. Los Angeles, California: Knight Publishing Corp.
  46. ^ a b c d e f g 2000 GayVN Winners J.C. Adams, March 1, 2000, RAD Video, Inc. web archived copy.
  47. ^ a b The 9th Annual (1999) Grabby Award Winners Award Show, May 27, 2000 Chicago, Illinois; From Gay Chicago Magazine's "Behind Closed Doors" web archive copy. Diarkibkan September 28, 2015, di Wayback Machine
  48. ^ a b c d e f g h i j k 2005 Grabby Award Winners: The 16th Annual (2005) Grabby Award Winners for the 8th Annual Award Show, May 27, 2006 (Vic Theatre - Chicago, Illinois) web archive from Lavender Lounge.
  49. ^ a b c d e f g h i j k 2007 GayVN Award Winners Keeneye Reeves, Spring 2007, TLA Video (web archived).
  50. ^ a b Austin rapist commits suicide in Colorado, by Daniel Iai, The Daily Texan, 7/15/05[pautan putus]
  51. ^ Police Beat: Former Gay Porn Star Accused of Rape Commits Jail Suicide Southern Voice, July 22, 2005 . Diarkibkan September 21, 2015, di Wayback Machine
  52. ^ Gay Porn Star Rape Suspect Hangs Self In Jail Mike Fitzpatrick, Quest News; Volume 12, No. 13, July 21, 2005.
  53. ^ Suspect in rapes hangs self in Boulder jail Felisa Cardona, Denver post, July 14, 2005.
  54. ^ Austin rapist commits suicide in Colorado: Bennett linked to six rapes in Colorado, one in Austin in '95 Daily Texan, July 15, 2005.[pautan putus]
  55. ^ Linda Williams (2004). Porn studies. Duke University Press. m/s. 223 ff. ISBN 978-0-8223-3312-8. Dicapai pada December 14, 2010.
  56. ^ Kendall, Christopher; Wayne Martino (2006). Gendered outcasts and sexual outlaws: sexual oppression and gender hierarchies in queer men's lives. Psychology Press. halaman 171. ISBN 978-1-56023-501-9.
  57. ^ Lehman, Peter (2006). Pornography: film and culture. Rutgers University Press. m/s. 11. ISBN 978-0-8135-3871-6.
  58. ^ a b Raging Stallion Sweeps the GAYVN Awards: 'To the Last Man' takes 13 trophies Harker Jones, 28 March 2009, Adult Video News.
  59. ^ a b c d e f g Raging Stallion Dominates 2009 Grabby Awards Diarkibkan Januari 20, 2016, di Wayback Machine JC Adams, May 23, 2009, Gay Porn Times. web archive. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah, nama "2009 Grabby" digunakan secara berulang dengan kandungan yang berbeza
  60. ^ "2008 Golden Dickie Award Winners". Rad Video. 2006. Diarkib daripada yang asal pada Disember 18, 2008. Dicapai pada Julai 8, 2008.
  61. ^ ""His movies were Cobra's best selling. He was in four titles for them. And all four were on their Top 10 list of best sellers of all time."" "Jason: About Brent Corrigan- final". Diarkib daripada yang asal pada October 26, 2005.
  62. ^ "Corrigan dilahirkan di Lewiston, Idaho dan dibesarkan di pinggiran bandar Seattle" The Traci Lords of the gay industry tells his story; claims the owner of Cobra knew he was underage Diarkibkan Januari 20, 2016, di Wayback Machine
  63. ^ Punched in the Nose: An Interview with Filmmaker Bruce LaBruce. South Coast Today, February 27, 2008.
  64. ^ Edmonson, Roger (1998). Boy in the Sand: Casey Donovan, All-American Sex Star. New York, Alyson Books. ISBN 1555834574.
  65. ^ Topped Chad: Dome-o Arigato Jim Provenzano, Night Charm.
  66. ^ "Men of Colt studio directory". Gayeroticarchives.com. Dicapai pada 2010-02-05.
  67. ^ a b c d e 1998 GayVN Award RAD Video, Inc. web archived copy.
  68. ^ Grabby Awards Wall of Fame - D 2009 by Grabbys.
  69. ^ a b c d "National Enquirer, May 21: Tom Cruise $100 Million Lawsuit, Porn Star's wife tells all". Skeptictank.org. Dicapai pada 2010-02-05. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah, nama "autogenerated3" digunakan secara berulang dengan kandungan yang berbeza
  70. ^ "Gay Video Reviews". Gay Porn Corner. Dicapai pada 2010-02-05.
  71. ^ a b Out, September 2009.
  72. ^ a b c d e f g h i j k AVN Awards Past Winners; archived web copy
  73. ^ JC Adams (2004-09-13). "The Adams Report". Gay Porn Times. Dicapai pada 2010-02-09.
  74. ^ a b Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan 2009 GayVN HOF tidak disediakan
  75. ^ "Product list by actor - Chris Stone". Radvideo.com. Dicapai pada 2009-11-28.
  76. ^ Duffy comes back swinging - Hard Times - Chris Duffy Flex, December 2002
  77. ^ Javors, Steve (2006-08-07). "Christian XXX Featured in Village Voice - XBIZ.com". XBIZ.com<!. Dicapai pada 2010-02-05.
  78. ^ Comments (0) By Tristan Taormino Tuesday, Jul 18 2006 (2006-07-18). "> people > Pucker Up: Lightning Rod, Part 1 by Tristan Taormino". village voice. Dicapai pada 2010-02-05.
  79. ^ Christopher Zeischegg, How a Former Porn Star's Sex Tape Helped Him Reclaim His Sex Life, Nerve.com, April 2, 2014
  80. ^ Muffin's (1997). "Encyclopaedia of Bel Ami Models - S". Muffin's Encyclopaedia. Muffin's Encyclopaedia. Dicapai pada 2009-01-31. Parameter |month= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
  81. ^ Manshots (1996). "Manshots Interview – Dano Sulik". Manshots interview. Manshots. Dicapai pada 2009-01-31. Parameter |month= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
  82. ^ Grabby Awards Wall of Fame - J 2009 by Grabbys.
  83. ^ "Evanov Takes full Control of Proud FM"Diarkibkan 2010-08-18 di Wayback Machine. Xtra!, May 21, 2009.
  84. ^ a b [[Mykonos Casting 03|Mykonos Diarah oleh Ettore Tosi pada 2002] laman LucasKazan.com menunjukkan filem diarah oleh dan dibintangi Tosi.
  85. ^ Towers Directs First Video, Seeks Acceptance Back In Straight Porn March 14, 2005].
  86. ^ The New and Improved Ted Hunter December 31, 1999.
  87. ^ AVN Awards show reprint of (March 9, 2000) issue of The Stranger, "Porn's Big Night", by David Schmader.
  88. ^ a b c d e f g 2006 GayVN Award Winners web archive from Madison Gay Video Club.
  89. ^ a b c Grabby Awards Wall of Fame - S 2009 by Grabbys.
  90. ^ a b c d e f g h i j Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan 2008 GayVN tidak disediakan
  91. ^ a b "AVN Hall of Fame". Dicapai pada 2007-12-27. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah, nama "AVN HOF" digunakan secara berulang dengan kandungan yang berbeza
  92. ^ "Legends of Erotica". Dicapai pada 2007-12-27.
  93. ^ a b c "XRCO Hall of Fame". Dicapai pada 2007-12-27. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah, nama "XRCOHOF" digunakan secara berulang dengan kandungan yang berbeza
  94. ^ a b "Online Interview". Küchenradio. Dicapai pada 2008-01-18. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah, nama "one" digunakan secara berulang dengan kandungan yang berbeza
  95. ^ a b "The porn Star Interviews". Beautiful Mag. Dicapai pada 2008-01-18.
  96. ^ Profile on MenatPlay[pautan putus]
  97. ^ "Jason Hawke interview with". Chicagopride.com. 2004-09-01. Dicapai pada 2010-02-05.
  98. ^ "Jason Hawke interview April 2006". Gayporncorner.com. Dicapai pada 2010-02-05.
  99. ^ Fred Fejes, Bent passions: Heterosexual masculinity, pornography, and gay male identity in Sexual Culture Vol 6., No. 3 June 2002 [5]
  100. ^ Legends of Falcon (illustrated), Falcon Publishing, October 1999, ISBN 3861871459.
  101. ^ "URGE Magazine, Vol. 2, No. 3, July 1996". Amazon.com. 2009-09-09. Dicapai pada 2010-02-05.
  102. ^ Jeffrey Escoffier(2007) All-Male, All the Time: The Larger-Than-Life History of Gay Porn Cinema, London, Avlon Publishing Group ISBN 978-0786720101 p.45
  103. ^ "Man of the Month" centerfold for the December, 1985, issue of Playgirl.
  104. ^ 1997 AVN Award Winners January 14, 1997, RAD Video, Inc. - Awarded in Las Vegas, Jan. 9-10, 1998 - web archived copy.
  105. ^ a b c Lawrence, Doug, editor (November 1998). Adam Gay Video 1999 Directory. Los Angeles, California: Knight Publishing Corp.
  106. ^ www.tlavideo.com filmography
  107. ^ a b "www.cazzofilm.com". www.cazzofilm.com. Dicapai pada 2010-02-05.
  108. ^ College Jocks' Foot Fetish listing at www.tlavideo.com
  109. ^ Stock: Released listing at www.tlavideo.com
  110. ^ "Jeremy Hall Pipes It Into Your Home". Queerty. Dicapai pada 2009-11-28.
  111. ^ "Directors search for amateur stars". The Lantern. Dicapai pada 2009-11-28.
  112. ^ "Tim and Sister Roma Go On The Hunt". MANHUNT Daily. 2009-03-11. Dicapai pada 2009-11-28.
  113. ^ "Johan Paulik - Bel Ami gay porn star". Belamivideos.co.uk. Dicapai pada 2010-02-05.
  114. ^ Johan Volny at the Internet Adult Film Database
  115. ^ "Johan Volny". Johan Volny. Dicapai pada 2010-02-05.
  116. ^ "AVN News". Business.avn.com. 2009-06-25. Dicapai pada 2010-02-05.
  117. ^ XBIZ (2009-06-25). "Xbiz News". Xbiz.com. Dicapai pada 2010-02-05.
  118. ^ "STAXUS Site". Staxus.com. Dicapai pada 2010-02-05.
  119. ^ Johnny Rapid : l'hétéro qui a couché avec le plus de gays au monde ! La Voix du X, July 31, 2016.[pautan putus]
  120. ^ "Cal Exotic Novelties on Nightcalls 411 To Profile Julian Toys"; Adult Industry News, 9 December 2003, California Exotic Novelties Company press release. Retrieved 2007-12-14.
  121. ^ "Julian Signed to Platinum X and Red Light; Starts New Series"; Adult Video News, September 25, 2003. Retrieved 2007-12-14.
  122. ^ "Julian"; Black Book profile at JasonCurious.com. Retrieved 2007-12-14.
  123. ^ "Jill Kelly & Julian Open Up on Young & Curious"; Adult Industry News, 22 July 2002, partial transcript of a July 19 radio interview with Jason Sechrest. Retrieved 2007-12-14.
  124. ^ "Spice Live's Spice Hotel with Evan Stone"; Adult Industry News Company press release, 2 February 2005. Retrieved 2007-12-14.
  125. ^ "Twisted Pink Changes Name, Management"; Adult Video News, David Sullivan, 18 December 2006. Retrieved 2007-12-14.
  126. ^ "Minor leaguer: It was a 'one-time incident'". ESPN. 28 January 2004. Dicapai pada 2008-02-22.
  127. ^ Baseball Player's Gay Porn Past, CBSnews.com, January 28, 2004. Retrieved July 9, 2007.
  128. ^ a b Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan 1998 Grabby tidak disediakan
  129. ^ Grabby Awards Wall of Fame - R 2009 by Grabbys.
  130. ^ Grabby Awards Wall of Fame - K 2009 by Grabbys.
  131. ^ Lee Ryder Profile at the Gay Erotic Archives
  132. ^ Acts of intervention: performance, gay culture, and AIDS: Unnatural acts : theorizing the performative (1998), David Román, Indiana University Press, ISBN 0253211689, 9780253211682.
  133. ^ Not simply Divine: beneath the make-up, above the heels and behind the scenes with a cult superstar (1994), Bernard Jay, Simon and Schuster, ISBN 0671884670, 9780671884673.
  134. ^ Morrissey: Scandal & Passion (2004), David Bret, Franz Steiner Verlag, ISBN 1861057873, 9781861057877.
  135. ^ Rough Trade: Labels unlimited (2006), Rob Young, Black Dog Publishing, ISBN 1904772471, 9781904772477.
  136. ^ Autopornography: a memoir of life in the lust lane (1997), Scott O'Hara, Routledge, ISBN 0789001446, 9780789001443.
  137. ^ "Arms of an Angel", AXN, cover, feature article, June 2009, OCLC 225367930
  138. ^ lukas ridgeston, Bel Ami Videos and DVDs (1975-04-05). "Lukas Ridgeston - Bel Ami gay porn star". Belamivideos.co.uk. Dicapai pada 2010-02-05.
  139. ^ Fresh Off The Bus: Manuel Torres May 17, 2005 .
  140. ^ Raging Stallion Releases ‘Porn Stars in Love’ June 2, 2009.
  141. ^ Raging Stallion Hosts Hot Porn Premiere May 11, 2006.
  142. ^ The Jesse Helms Theory of Art October Magazine, Spring 2003, No. 104, Pages 131-148, doi:10.1162/016228703322031749; Massachusetts Institute of Technology.
  143. ^ "XRCO Announces 2008 Award Winners". Dicapai pada 2008-05-01.
  144. ^ "Marc Stevens at the Adult Film Database". Adultfilmdatabase.com. 1943-02-09. Dicapai pada 2010-02-05.
  145. ^ "Kristen Bjorn BBS: Ask Mark Anthony Message Board". Web.archive.org. Diarkib daripada yang asal pada 2007-12-23. Dicapai pada 2010-02-05.
  146. ^ "Positive Nation Issue 108 January 2005 Feature". Positivenation.co.uk. Dicapai pada 2010-02-05.
  147. ^ "State of Texas vs. Jeramy James Sons". Criminal Case Search Detail. Denton County, Texas. 2005-12-05. Dicapai pada 2007-04-14.
  148. ^ "Denton County, Texas Jail ID 353596". Sheriff Records Search Detail. Denton County, Texas. 2005-04-05. Dicapai pada 2007-04-14.
  149. ^ "Popular Texas gay porn star released, to resume work". Police Beat. washingtonblade.com, A Window Media LLC Publication. 2005-12-09. Dicapai pada 2006-11-07.
  150. ^ Dalton, Mark. "Playgirl:: 100 Sexiest Men Ever!! (USA) and Playgirl (USA)". Awards and Reviews. Mark Dalton XXX.com - MD3X. Dicapai pada 2006-11-07.
  151. ^ Kusner, Daniel A. (2006-08-03). "Muscle studs shoot in North Texas". Life+Style::Erotica. DallasVoice.com. Dicapai pada 2006-11-07.
  152. ^ "XXX life behind bars: Porn star Mark Dalton goes to jail, and George Michael copes with a stalker problem". Dish & Gossip. expressgaynews.com. A Window Media LLC Publication. 2004-12-03. Dicapai pada 2007-04-14.
  153. ^ McNeil, Legs (2006). The Other Hollywood: The Uncensored Oral History of the Porn Industry. with Peter Pavia. New York: ReganBooks. m/s. 577. ISBN 0-06-009660-8. Parameter |coauthors= yang tidak diketahui diendahkan (|author= dicadangkan) (bantuan)
  154. ^ Interview with Luke Ford[pautan putus]
  155. ^ "Past AVN Award Winners". Dicapai pada 2008-01-07.
  156. ^ "XRCO past winners". Dicapai pada 2008-01-07.
  157. ^ Barbara Wilcox (March 8, 2007). "Matt Sanchez: I'm "bad at being gay"". The Advocate. Dicapai pada January 5, 2008.
  158. ^ John Hoellwarth (March 16, 2007). "Corps may investigate cpl's gay porn past". Marine Corps Times. Dicapai pada 2007-05-05.
  159. ^ Hoellwarth, John (March 17, 2007). "Reservist acknowledges gay porn past". Navy Times: Navy News. Army Times Publishing Company. Dicapai pada April 4, 2007.
  160. ^ Lost in Vegas JC Adams, August 1, 1996.
  161. ^ Homegrown Mickey Skee, May 1, 1994.
  162. ^ "The Drifter" Captures Top Honors at 2009 Grabby Awards. Retrieved on May 26, 2009.
  163. ^ Grabby Awards Wall of Fame - B 2009 by Grabbys.
  164. ^ Gretchen Gallen (December 20, 2004). "GayPornStar.TV Announces Top 10 Male Porn Stars". XBIZ. Dicapai pada 2008-03-18.
  165. ^ "2002 Grabby Award Nominees & Winners". Grabby Awards. halaman (see "Special Awards"). Dicapai pada 2008-03-18. Best International Actor...Jan Dvořák
  166. ^ Rusty Nailed: Porn stud Tim Rusty talks about his new site, TimRusty.com, and why "extreme" content is so hot. Ken Knox, AVN Business News, July 24, 2006.
  167. ^ The AVN Awards show: Porn's Big Night David Schmader, The Stranger, March 9, 2000 reprinted by AVN Business News, 20 March 2000.
  168. ^ "Fab Magazine, Issue 356, A Tale of Two Tails: Johnny Maverick & Pierre Fitch". Fabmagazine.com. Dicapai pada 2010-02-05.
  169. ^ 2006 GayVN Awards Nominees, retrieved September 4, 2006 from www.gayvnawards.com
  170. ^ 2006 GayVN Awards Winners, retrieved September 4, 2006, from www.gayvnawards.com
  171. ^ "Pierre Fitch Blog since February 2007". Pierrefitchonline.com. Dicapai pada 2010-02-05.
  172. ^ The French Connection: Quentin Elias dari The Windy City Times, bertarikh November 2, 2005
  173. ^ Quentin Elias: Model, Singer and Porn Actor from www.yvymag.com
  174. ^ The Stuff of Dreams | Quentin Elias| Interview from www.ambiente.us, June 2009
  175. ^ "Interview: Singer, Quentin Elias - From French Boy Band to New York Big Boy" from 'HX Magazine, date: October 15, 2007 (print edition)
  176. ^ Une Saint-Valentin très gay avec Quentin Elias dari Le Monde, date January 26, 2009.
  177. ^ Quentin d’Alliage dans un porno gay from FranceSoir.fr, date March 21, 2008
  178. ^ RandyBlue Model "Q" from RandyBlue.com
  179. ^ Quentin Elias from www.ondisplaymen.com
  180. ^ [6]
  181. ^ Quentin Elias on JockButt from thugofalltrades.blogspot.com, date April 27, 2009.
  182. ^ When we checked out Roman Ragazzi’s new modeling … from adult.newseater.com , November 27, 2007
  183. ^ Une Saint-Valentin très gay avec Quentin Elias from Le Monde, date January 26, 2009.
  184. ^ Quentin (du groupe Alliage) devient escort-boy! from www.legrandbuzz.com, date May 10, 2008; Retrieved June 17, 2009.
  185. ^ Benji Featherstone (August 1, 2007). "RJ Danvers Signs With Raging Stallion". GayVN. Dicapai pada 2008-02-09.
  186. ^ Rod McCollum (2007-12-11). "Everything's Coming Up RJ Danvers". Fleshbot. Dicapai pada 2008-03-03.
  187. ^ Benji Featherstone (2008-02-16). "The Winners of the 2008 GAYVN Awards". AVN. Dicapai pada 2008-06-14.
  188. ^ G. Zisk Rice (2007-11-21). ""Grunts" Breaks One-Day Sales Records". AVN. Dicapai pada 2008-06-14.
  189. ^ "Astrology: Rex CHANDLER, born 1966/08/14, Horoscope, biography, planets, picture and map of the heavens with Astrotheme". Astrotheme.fr. 1966-08-14. Dicapai pada 2010-02-05.
  190. ^ A&U - America's AIDS Magazine - September 1996 issue
  191. ^ "Al's Gay Porn Stars - Rex Chandler". Alsgaypornstars.com. Dicapai pada 2010-02-05.
  192. ^ All Male: Quirky Quotes, Intimate Interviews, and Tantalizing Trivia from the Most Desired Men on Earth. Written by: Ed Karvoski, Jr. Pages 95 and 96.
  193. ^ [7]
  194. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan partner tidak disediakan
  195. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Frei tidak disediakan
  196. ^ Belgau, Ron (April 1998). "Sam Francis, 23, of Los Angeles, Calif.", Oasis Magazine. Retrieved on 5 December 2007.
  197. ^ Elaine Herscher (18 April 1998). "Newest Gay Magazines Put Focus on the Family" San Francisco Chronicle
  198. ^ Samir Husni (Jan 1999). "One of the Most Notable Magazine of 1998: HERO, The Magazine For the Rest of Us". Samir Husni's 1999 Guide to New Consumer Magazines
  199. ^ Higgins, William (10 October 2004). "William Higgins CZ Guys Newsletter: Manuel". Czech Guys Next Door. Dicapai pada 2008-07-24.
  200. ^ "Gay Erotic Video Index". Dicapai pada 2008-07-24.
  201. ^ O'Hara, Scott (1999). Rarely pure and never simple: selected essays of Scott O'Hara. [8]: Routledge. ISBN 0789005735, 9780789005731 Periksa nilai |isbn= value: invalid character (bantuan).Selenggaraan CS1: lokasi (link)
  202. ^ O'Hara, Scott (1997). Autopornography: a memoir of life in the lust lane. [9]: Routledge. ISBN 0789001446, 9780789001443 Periksa nilai |isbn= value: invalid character (bantuan).Selenggaraan CS1: lokasi (link)
  203. ^ O'Hara, Scott (1995). SeXplorers: the guide to doing it on the road. [10]: PDA Press. ISBN 0964548011, 9780964548015 Periksa nilai |isbn= value: invalid character (bantuan).
  204. ^ O'Hara, Scott (1996). Do-it-yourself piston polishing (for non-mechanics). [11]: Badboy. ISBN 1563334895, 9781563334894 Periksa nilai |isbn= value: invalid character (bantuan).
  205. ^ Julian Armanis, Bel Ami Videos and DVDs. "Sebastian Bonnet - Bel Ami gay porn star". Belamivideos.co.uk. Dicapai pada 2010-02-05.
  206. ^ "Simon Rex". People. Time. 2003-11-10. Dicapai pada 2009-01-04.
  207. ^ "Simon Rex". [TV.com (laman web). CBS Interactive. unk. Dicapai pada 2009-10-31. Periksa date values in: |date= (bantuan)
  208. ^ lukas ridgeston, Bel Ami Videos and DVDs. "Tim Hamilton - Bel Ami gay porn star". Belamivideos.co.uk. Dicapai pada 2010-02-05.
  209. ^ Planetout.com November 17, 2006 "Adult-film actor held in Denver man's death"[pautan putus]
  210. ^ McPhee, Mike (2009-06-08). "Former gay-porn actor guilty of Denver murder". The Denver Post. Dicapai pada 2009-07-08.
  211. ^ "Ex-porn star pleads insanity in slaying", 14 May 2007, on Gay.Com
  212. ^ "''Mandate'', backissues". Mandate.com. Dicapai pada 2010-02-05.
  213. ^ Rocky Mountain News November 17, 2006 "Gay-porn actor accused in businessman's death"[pautan putus]
  214. ^ The Denver Post, "Suspect to stand trial in Kelso murder : Gay-sex actor Timothy Boham is accused of killing the businessman during a Nov. 11 robbery.", By Howard Pankratz. Feb 6, 2007
  215. ^ Planetout.com "Ex-porn star pleads insanity in slaying", March 14, 2007
  216. ^ Affidavit for Arrest, hosted on CourtTV.com.
  217. ^ "''Ti'touch 2'' Le Casting". Translate.google.com. Dicapai pada 2010-02-05.
  218. ^ "Titof at IAFD". Iafd.com. Dicapai pada 2010-02-05.
  219. ^ "Raging Stallion Sweeps the GAYVN Awards". AVN. 28 March 2009. Dicapai pada 2010-02-09.
  220. ^ Sodomite Video Update, Gay Video Guide Erotic Video Awards Report December 15, 1997; RADVideo, Inc.; web archived.
  221. ^ "A porn star is reborn". Dallas Voice. Dicapai pada 2010-02-05.
  222. ^ "Tom Katt not returning to porn". Dallas Voice. Dicapai pada 2010-02-05.
  223. ^ Tommy Hansen Bel Ami Gay Porn Star. "Tommy Hansen - Bel Ami gay porn star aka Filip Trojovský". Belamivideos.co.uk. Dicapai pada 2010-02-05.
  224. ^ Gio (2006-07-30). "Below the Belt with Gay Porn's Newest Sensation Tory Mason". Mark's South Florida List, LLC. Dicapai pada 2006-12-28.
  225. ^ John F. Karr (2006-12-21). "Raunch Hands". Bay Area Reporter: Karnal Knowledge. Bay Area Reporter, a division of Benro Enterprises, Inc. Dicapai pada 2006-12-28.
  226. ^ a b "Company Profile: Ty Lattimore Entertainment". GayVN. 2006-04-05. Dicapai pada 2007-12-02.
  227. ^ a b Templat:Iafd name. Retrieved on 2007-12-02.
  228. ^ David Sprague (2004-10-15). "The Week in Weird". Rolling Stone. Dicapai pada 2007-12-02.
  229. ^ "list results of Tyler Saint movies". Gay.theater.aebn.net. Dicapai pada 2010-02-05.
  230. ^ Owen Keehnen, More Starz (Herndon, Virginia: STARbooks Press, 2007), pp. 50–53.
  231. ^ Black Inches (vol. 3, no. 2 of 1997), p. 39.
  232. ^ "Moving behind the Camera (An Interview with Tyson Cane)", Hook.
  233. ^ Tyson Cane's blog (now inactive) for the announcement.
  234. ^ Sex and Living: Up Close with Van Darkholme Alvin Tan, June 7, 2002.
  235. ^ Images of Gay [[Latin Americans in Porn:]
  236. ^ "2002 Archive of Correa's homepage". Web.archive.org. 2002-12-02. Dicapai pada 2010-02-05.
  237. ^ Grabby Awards Wall of Fame - C 2009 by Grabbys.
  238. ^ Wolf Hudson to stay "gay" for another year. Retrieved on February 23, 2009.
  239. ^ Wolf Hudson Joins CockyBoys Pack. Retrieved on February 23, 2009.
  240. ^ Wolf Hudson to Co-host Grabby Awards. Retrieved on March 10, 2009.
  241. ^ Wolf Hudson To Appear On 'BOTTOMS UP' Retrieved on March 9, 2009.
  242. ^ Street, Sharon (February 23, 2017). "Best Actor Xander Corvus Talks About Future Plans". AVN. Dicapai pada September 22, 2018.