Senarai perdana menteri Malta

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Seramai tiga belas pemimpin Perdana Menteri Malta sejak kerajaan autonomi Malta ditubuhkan pada tahun 1921 sebelum menjadi sebuah kerajaan republik sejak tahun 1964 hingga sekarang. Pada tahun di antara 1933 hingga 1947 dan 1958 hingga 1962, tiada jawatan Perdana Menteri yang memimpin kerajaan ini ekoran krisis perlembagaan yang melanda negara tersebut.

Parti politik       Political Union       Nationalist Party       Constitutional Party       Labour Party       Workers Party

Perdana Menteri Tempoh pentadbiran Parti politik
No. Foto Nama
(Lahir-Mati)
Lantikan Pilihan raya umum Malta Penggal mula Penggal tamat
1 Joseph Howard
(1862–1925)
pertama 1921 26 Oktober 1921 13 Oktober 1923 Political Union
2 No image.svg Francesco Buhagiar
(1876–1934)
pertama 13 Oktober 1923 22 September 1924 Political Union
3 Malta - Floriana - Triq Sarria - The Mall 31 ies.jpg Ugo Pasquale Mifsud
(1889–1942)
pertama 1924 September 1924 Ogos 1927 Nationalist Party
4 Gerald Strickland 1930s.jpg Gerald Strickland
(1861–1940)
pertama 1927 9 Ogos 1927 21 Jun 1932 Constitutional Party
(3) Malta - Floriana - Triq Sarria - The Mall 31 ies.jpg Ugo Pasquale Mifsud
(1889–1942)
ke-2 1932 21 Jun 1932 2 November 1933 Nationalist Party
Dibubarkan (2 November 1933 – 4 November 1947)
5 Malta - Valletta - Triq Nofs-in-Nhar-Misrah Kastilja - Paul Boffa 03 ies.jpg Paul Boffa
(1890–1962)
pertama 1947 4 November 1947 15 Oktober 1949 Labour Party
(5) ke-2 15 Oktober 1949 26 September 1950 Workers Party
6 Enrico Mizzi.JPG Enrico Mizzi
(1885–1950)
pertama 1950 26 September 1950 20 Disember 1950 Nationalist Party
7 Statue Giorgio Borg Olivier Castille Square Valletta n2.jpg Giorgio Borġ Olivier
(1911–1980)
pertama 20 Disember 1950 Mei 1951 Nationalist Party
ke-2 1951 Mei 1951 Disember 1953
ke-3 1953 Disember 1953 11 Mac 1955
8 Dom Mintoff (1974).jpg Dom Mintoff
(1916–2012)
pertama 1955 11 Mac 1955 26 April 1958 Labour Party
Dibubarkan (26 April 1958 – 5 Mac 1962)
(7) Statue Giorgio Borg Olivier Castille Square Valletta n2.jpg Giorgio Borġ Olivier
(1911–1980)
ke-4 1962 5 Mac 1962 Mac 1966 Nationalist Party
ke-5 1966 Mac 1966 21 Jun 1971
(8) Dom Mintoff (1974).jpg Dom Mintoff
(1916–2012)
ke-2 1971 21 Jun 1971 18 September 1976 Labour Party
ke-3 1976 18 September 1976 12 Disember 1981
ke-4 1981 12 Disember 1981 22 Disember 1984
9 No image.svg Karmenu Mifsud Bonnici
(lahir 1933)
pertama 22 Disember 1984 12 Mei 1987 Labour Party
10 Edward Fenech Adami.jpg Eddie Fenech Adami
(lahir 1934)
pertama 1987 12 Mei 1987 22 Februari 1992 Nationalist Party
ke-2 1992 22 Februari 1992 28 Oktober 1996
11 Alfred Sant.jpg Alfred Sant
(lahir 1948)
pertama 1996 28 Oktober 1996 6 September 1998 Labour Party
(10) Edward Fenech Adami.jpg Eddie Fenech Adami
(lahir 1934)
ke-3 1998 6 September 1998 12 April 2003 Nationalist Party
ke-4 2003 12 April 2003 23 Mac 2004
12 Lawrence Gonzi 2009.jpg Lawrence Gonzi
(lahir 1953)
pertama 23 Mac 2004 10 Mac 2008 Nationalist Party
ke-2 2008 10 Mac 2008 11 Mac 2013
13 Joseph Muscat, cropped.jpg Joseph Muscat
(lahir 1974)
pertama 2013 11 Mac 2013 3 Jun 2017 Labour Party
Kedua 2017 3 Jun 2017 13 Januari 2020
14 Robert Abela
(born 1977)
pertama 13 January 2020 kini Labour Party

Lihat juga[sunting | sunting sumber]