Senarai produk McDonald's

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Logo McDonald's

McDonald's adalah salah satu rantai makanan segera terbesar di dunia, yang didirikan pada tahun 1940 di San Bernardino, California, dan digabungkan di Des Plaines, Illinois, pada tahun 1955.[1] Sejak itu, McDonald's telah menjadi nama rumah tangga di Amerika, yang terkenal dengan menjual pelbagai jenis barang makanan di ribuan lokasi di dunia. Sepanjang sejarahnya, McDonald's telah bereksperimen dengan sejumlah tawaran yang berbeza pada menu.[2] Pada tahun 2007, McDonald's hanya mempunyai 85 item di menu, pada tahun 2013 jumlah ini telah meningkat menjadi 145 barang dalam menu.[3]

Hamburger[sunting | sunting sumber]

Daging sapi McDonald patties dibumbui dengan garam dan lada tanah. Senarai ini didasarkan pada item menu teras di Amerika Syarikat, dengan beberapa penambahan dari produk global.

Hamburger[sunting | sunting sumber]

Hamburger (sebelumnya dikenali sebagai Junior Burger di beberapa negara) terdiri dari 1.6-auns (45 g) daging lembu tanah, dengan 0.125 auns (3.5 g) sos tomato, mustard, dill pickle hirisan dan menghidrat semula bawang pada roti bakar. Di kebanyakan kawasan Bandar Raya New York, ia disajikan tanpa mustard.[4] Ia juga dijual sebagai burger keju, cheeseburger double atau triple yang semuanya masing-masing mempunyai 1, 2 atau 3 keping keju. Burger triple dan burger cheesebur double bacon adalah barang pilihan dan tidak terdapat di semua restoran atau pasar. Di Australia, ukuran purata hidangan untuk cheeseburger adalah 220 g (7.8 oz). Hamburger dan cheeseburger adalah persembahan burger panggang asli syarikat, yang telah disajikan sebagai sebahagian dari menu 1948.[5]

Double Cheeseburger[sunting | sunting sumber]

Double Cheeseburger – dua 1.6-auns (45 g) patty daging lembu tanah, dengan 0.125 auns (3.5 g) sos tomato, mustard (kecuali di seluruh atau sebahagian besar wilayah New York City), dua potong acar dill, bawang hidrat, dan dua keping keju roti bakar. Cheeseburger berganda ditawarkan sebagai item promosi pada tahun 1950-an dan ditambahkan ke menu biasa pada tahun 1965, walaupun banyak restoran McDonald's tidak menyenaraikannya di papan menu mereka. Varian rasmi ditawarkan di negeri A.S. New Mexico, yang disebut Green Chili Double Cheeseburger, dihiasi dengan paprika New Mexico chile panggang.

Triple Cheeseburger[sunting | sunting sumber]

Triple Cheeseburger – mirip dengan Double Cheeseburger, kecuali ia mengandungi tiga roti burger, dengan sepotong keju Amerika di antara setiap patty, ditambah saus tomat, mustard (kecuali di semua atau sebahagian besar kawasan Bandar Raya New York), bawang, dan acar dill.

Big Mac[sunting | sunting sumber]

Big Mac – produk tandatangan yang diperkenalkan pada tahun 1967.[6] Big Mac terdiri daripada dua 1.6-auns (45 g)} (kira-kira berat mentah) daging lembu, sos Big Mac khas, selada, keju, acar, dan bawang dadu dalam bijan roti biji, dengan roti tengah tambahan (disebut "lapisan kelab") yang memisahkan roti daging lembu. Grand Mac, rakan sejawatnya yang lebih besar, ditambahkan pada Januari 2017, dan Januari 2019 menyaksikan debut Bacon Big Mac.[7]

Quarter Pounder[sunting | sunting sumber]

Quarter Pounder – 4.25-auns (120 g) (asalnya 4-auns (113 g) hingga 2015) (kira-kira berat mentah) daging lembu tanah dengan saus tomat, mustard, bawang cincang, acar, dan dua keping keju. Seperti burger yang dibuat dengan patty 1.6-auns (45 g) yang lebih kecil, Quarter Pounder disiapkan tanpa mustard di seluruh atau sebahagian besar wilayah New York City.[4] It was invented by Al Bernardin, a franchise owner and former McDonald's vice president of product development, at his McDonald's in Fremont, California, in 1971.[8] Di beberapa pasar yang tidak dikenali dengan unit kebiasaan Amerika Syarikat (seperti Perancis), ia dikenali sebagai Royal Cheese, atau variannya, seperti McRoyale.[9] Ia juga tersedia sebagai Double Quarter Pounder with Cheese, yang merangkumi sebilangan kecil yang sama. Pada tahun 2013, McDonald's memperluas sandwic menjadi tiga baris dengan tiga varian tambahan untuk menjadikannya versi Angus Burgers yang lebih kecil. Ia dinamakan semula sebagai Taste-Crafted Burger pada tahun 2016 di pasar Pantai Barat dan kemudian berkembang ke pasaran AS yang lain pada bulan Januari 2017. Penambahan terbaru ialah Tandatangan Sriracha, dikembalikan pada bulan Julai hingga September dan sekali lagi sejak Januari 2018, yang digantikan oleh Sweet Barbecue Bacon pada bulan Mei, sebelum menjadi Bacon Smokehouse dari Julai 2018 hingga Jun 2019. Sejak itu digantikan oleh Quarter Pounder dengan Cheese Bacon pada bulan Julai 2019. A Travis Scott Burger, aka Quarter Pounder BLT di Kanada, ditambahkan pada September 2020.

Big N' Tasty[sunting | sunting sumber]

Big N' Tasty/Big Tasty – Big N 'Tasty, diperkenalkan pada tahun 1997 di California,[10] adalah 4-auns (110 g) daging lembu dengan saus tomat, keju, mayonis dengan panggang, bawang dadu, acar, daun selada, dan tomato. Itu dirancang untuk menyerupai sandwic Burger King Whopper.[11] Ia juga dikenali sebagai Xtra Besar di Slovenia dan sebahagian besar Kanada; McXtra di Quebec, Kanada; McFeast Deluxe di Australia; the Big Tasty (tanpa 'N') di Brazil, Bulgaria, Perancis, Jerman, Itali (tanpa sos tomato), Ireland, Belanda, Poland, Portugal, Rusia, Sweden dan Inggeris; the Quarter Pounder Deluxe di Afrika Selatan; dan McNifica (lakonan magnifica Sepanyol, 'luar biasa') di Mexico dan Amerika Latin. Konfigurasi Big Tasty agak berbeza, terdiri daripada daging lembu seberat £ 150 (150 g), roti biji wijen, selada, tomato, bawang, Keju Emmental, dan sos Big Tasty (yang mempunyai rasa asap). Varian Big Tasty Bacon juga mengandungi potongan daging. Varian ini dijual di AS hingga 2011; kini dijual di peringkat antarabangsa sahaja. Namun, Big N 'Tasty masih dijual di restoran yang terletak di pangkalan tentera dan tentera laut AS, seperti restoran McDonald yang terletak di pangkalan tentera laut AS di Yokusuka, Jepun. Kini dikenali sebagai Quarter Pounder with Cheese Deluxe, sejak Julai 2019. Juga disertakan dengan bacon pada Travis Scott Burger sejak September 2020.

The McDouble

McDouble[sunting | sunting sumber]

McDouble – serupa dengan Double Cheeseburger tetapi hanya dengan satu keping keju. Diperkenalkan semula sebagai item menu dolar tetap pada bulan Disember 2008 - telah menjadi produk jangka pendek pada tahun 1997, diiklankan dengan "Eddie the Echo". McDouble yang asli tidak mempunyai keju dan dihiasi dengan selada dan tomato daripada acar dan bawang pada versi 2008.

Bacon McDouble[sunting | sunting sumber]

Bacon McDouble – sandwic yang serupa dengan McDouble tetapi mempunyai dua keping bacon salai Applewood. Sandwic ini telah ditambahkan ke "Dollar Menu & More" A.S. pada bulan November 2013.[12]

Daily Double[sunting | sunting sumber]

Daily Double – sama dengan McDouble, bagaimanapun, toppingnya sedikit berbeza. Daily Double disiapkan dengan selada, tomato yang dihiris, bawang merah, dan mayonis. Ia juga hanya mempunyai satu keping keju, seperti McDouble, dan bukannya dua keping yang terdapat di cheeseburger berganda. Pada tahun 2011 dan 2012, item tersebut pasar uji diedarkan di pelbagai lokasi serantau.

McFeast[sunting | sunting sumber]

McFeast – hamburger dengan selada, tomato, acar, dan mayonis, di kebanyakan pasar dari April 1977. McFeasts telah disajikan sejak pertengahan 1980-an di Sweden dan kemudian diperkenalkan ke seluruh negara-negara Nordik; McFeast di Sweden mengandungi patty, selada, mayonis yang diubah suai dengan jus lemon, bawang dan tomato. Di negara-negara lain, McFeast juga mengandungi saus tomat, tetapi tidak di Sweden. Burger yang sama dijual dengan nama Mega Feast di New Zealand selama beberapa tahun selama tahun 1990-an tetapi sejak itu dihentikan. McFeast Deluxe dijual di Australia hingga akhir tahun 1990-an dan mengandungi: mustard, saus tomat, bawang besar, sos McFeast Deluxe, selada, irisan tomat, acar dill, keju biasa dan seperempat paun tepung yang disajikan di Quarter Pounder/McChicken Bun. Ia kembali ke menu Australia pada tahun 2009 dan pada bulan Ogos 2011 menggunakan bahan yang sama, namun, ia mengandungi sos McChicken sebagai pengganti sos 'McFeast Deluxe' yang asli.[13] McFeast telah dijual di Jerman dan Austria sejak tahun 1990-an dengan nama Hamburger Royal TS (T untuk "Tomate" (tomato); S untuk "Salat", perkataan Jerman untuk selada). Ia mengandungi patty, selada, tomato, bawang, keju dan sos McChicken. Untuk majlis khas, ia dijual di Jerman sebagai McFresh yang juga mengandungi potongan timun. Dinamakan semula di A.S. sebagai Quarter Pounder dengan Cheese Deluxe sejak Julai 2019. Bacon menjadi pilihan pada Travis Scott Burger di Kanada & A.S. sejak September 2020.

Burger terkenal lain[sunting | sunting sumber]

  • Ranger Burger and Super Ranger.[petikan diperlukan]
  • 1955 Burger – burger ini yang diilhamkan oleh tahun 1955 (menurut laman rasmi) mengandungi daging sapi, daging asap, selada, tomato, bawang karamel, saus tomat dan sos beras McDonald's (barbeku). Dinamakan sempena tahun ini rantai makanan segera digabungkan oleh Ray Kroc, burger ini terkenal di pasaran Eropah, termasuk Sepanyol, Itali, dan Jerman. Ia dikeluarkan pada tahun 2011 dan dilancarkan semula pada tahun 2013 di UK.[14][15][16]
  • BBQ Ranch Burger[12] – hamburger yang sangat manis yang mengandungi satu patty daging lembu, keju cheddar, BBQ Ranch sos, dan jalur tortilla,[petikan diperlukan] ditambahkan ke "Dollar Menu & More" AS pada bulan November 2013.[12]
  • McSpicy Burger – dada ayam yang sangat pedas, selada, keju dan mayo yang disatukan dengan sos panas, berfungsi sebagai McSpicy Shake Shake Meal, lengkap dengan kentang goreng.[17]
  • Bacon Clubhouse – burger yang terdiri daripada sepotong paun, selada, tomato, dan sos khas yang disajikan pada gulungan artisan. Item inti ini telah ditambahkan ke menu pada 12 Mac 2014.[12]
  • Jalapeño Double – mirip dengan McDouble, kecuali ia mengandungi dua jenis lada jalapeño, acar dan garing, ditambah sepotong keju cheddar putih di antara kedua roti burger, dan saus susu buttermilk.[18] Added to the Dollar Menu in April 2014.[petikan diperlukan]
  • ChiTown Classic – persembahan serantau yang merupakan salah satu daripada dua finalis dari ratusan penyertaan dalam pertandingan "Chicagoland Burger Build Off" untuk mengembangkan burger mashup sarapan-makan malam pada tahun 2015. Burger itu diletakkan di menu di lokasi kawasan Chicago mulai pertengahan November hingga 27 Disember 2015. Burger menambah bacon Kanada sarapan pagi dan bacon salai applewood.[19]
  • Denali Mac – burger yang menyerupai Big Mac, tetapi ia menggunakan roti daging lembu dua paun. Dijual hanya di Alaska, dinamai Denali (dahulunya Mount McKinley).

Ayam[sunting | sunting sumber]

McChicken[sunting | sunting sumber]

McChicken adalah sandwic ayam pedas ringan yang juga ditawarkan dalam varian yang lebih enak (Hot n' Spicy) di beberapa pasar. Sandwic terbuat dari 100% ayam daging putih, mayonis, dan selada parut, di atas roti panggang.[20] Versi ukuran penuh diperkenalkan pada tahun 1980, kemudian dikeluarkan, dan diperkenalkan semula pada tahun 1988. Di beberapa pasar, tidak pedas, dan di lain-lain, versi cajun dibumbui juga ditawarkan. Ia tetap menjadi salah satu penjual terbesar, tepat di belakang Big Mac.Templat:Original research inline Sandwic yang lebih besar digantikan dengan Crispy Chicken Deluxe pada tahun 1996, dan dibawa kembali pada tahun 1998 dalam ukuran yang lebih kecil sekarang, dan dipasarkan sebagai Chun (Style) McChicken. Di Australia, ukuran purata hidangan untuk McChicken adalah 185 g (6.5 oz). Di Kanada, ia tetap sandwic bersaiz penuh, sementara versi AS yang lebih kecil dijual di sana sebagai Junior Chicken.

McNuggets[sunting | sunting sumber]

Chicken McNuggets diperkenalkan pada tahun 1983 sebagai pengganti McChicken, ini adalah potongan ayam kecil yang disajikan dengan sos celup barbeku, masam manis, madu, dan mustard panas. McNuggets boleh didapati dalam 4, 6, 10 (asalnya 9), atau 20 keping. Kadang-kadang, ia disediakan dalam pek 40- atau 50 keping secara promosi. Walaupun dibuat dari gabungan daging putih dan gelap hingga tahun 2003, kini dibuat hanya dengan daging putih. Pada tahun 2011, lima sos baru diperkenalkan dan ditambahkan ke barisan: cili manis, mustard madu, kerbau pedas, dan peternakan berkrim. Dengan penambahan sos baru ini, McDonald's mula mengeluarkan sos Hot Mustard, dan pada bulan Februari 2014, ia telah dihentikan di kebanyakan pasaran AS, sementara di Quebec, Kanada, sekurang-kurangnya, empat sos celup yang asli (barbeku, manis Masih masam, panas dan madu) masih ada pada tahun 2018. Baru-baru ini pada tahun 2020 McDonald's telah memperkenalkan versi "pedas" klasik kultus ini.

McNuggets pedas telah ditambahkan pada 18 Jun 2015 di Singapura.

Sandwic Ayam Premium[sunting | sunting sumber]

Sandwic ayam premium, barisan ayam Premium telah ditambahkan pada bulan Julai 2005. The Classic adalah penjenamaan semula sandwic Crispy Chicken and Chicken McGrill, yang mereka namakan semula 1998 dari barisan ayam Deluxe. Ini mengandungi mayonis, selada daun, dan potongan tomato. The Ranch BLT mengandungi sos peternakan dan bukannya mayonis dan termasuk daging. The Club serupa dengan Classic, dengan bacon tambahan dan sepotong keju Swiss. Di Amerika Latin, Classic dan Club dijual, tetapi sandwic ayam mustard madu dijual sebagai ganti BLT. Semua dihidangkan dengan roti gandum, dengan dada ayam panggang atau rangup. Pada 20 Mac 2014, Premium Crispy Chicken Bacon Clubhouse dan Premium Grilled Chicken Bacon Clubhouse telah ditambahkan ke barisan (di samping varian daging lembu sandwic) pada gulungan artisan baru. Pada Februari 2015, Ranch BLT dan Club dikeluarkan dari menu. Penawaran crispy standard dinamakan semula sebagai Premium Crispy Chicken Deluxe (kemudian Sandwich Ayam Buttermilk Crispy pada bulan Ogos 2015) dan ia dinaikkan taraf untuk menjadi gulungan artisan yang diperkenalkan dengan Bacon Clubhouse. Pada minggu pertama April 2015, McDonald menggantikan sandwic Premium Grilled Chicken dengan Artisan Grilled Chicken.[21]

Barisan sandwic ayam yang lebih besar dari McDonald (The Classic, Club, Ranch BLT, dan Southwest), yang merupakan sebahagian daripada garis Premium McDonald's diperkenalkan pada bulan Julai 2005 sebagai sebahagian daripada perubahan menu McDonald's

  • The Classic merangkumi selada, tomato, dan mayo.
  • Club juga mempunyai selada, tomato dan mayo tetapi juga dilengkapi dengan [[Keju Swiss (Amerika Utara] | Keju Swiss]] dan daging asap.
  • The Ranch BLT dilengkapi dengan sos peternakan berkrim, daging asap, selada dan tomato.
  • The Grand Chicken Burger: Kek ayam besar dengan dua lapisan keju, tomato, selada, dan sos.
  • Southwest dilengkapi dengan sos cili nacho, selada, tomato, dan keju jack lada pedas gaya barat daya.

Keempat-empatnya boleh dipilih dengan ayam rangup atau panggang dan semuanya disajikan pada roti ciabatta gandum.

Premium Chicken Deluxe[sunting | sunting sumber]

Premium Chicken Deluxe – sandwic yang dibuat dengan dada ayam yang renyah, kepingan tomato, dan selada. Pertama kali dijual pada tahun 1996 dan namanya ditukar menjadi Crispy Chicken Sandwich pada tahun 1998. Ia digantikan dengan sandwic ayam Premium pada bulan Julai 2005 dan kemudian dibawa kembali pada tahun 2015 dengan nama asalnya dengan awalan tambahan Premium. Satu-satunya perubahan lain ialah ia kini dijual pada gulungan artisan dan bukannya roti kentang yang menjadi ciri Crispy Chicken Deluxe yang asli. Menjelang Ogos 2015, nama itu dinamakan Buttermilk Crispy Chicken Sandwich. Ini adalah sebahagian daripada sandwic Taste-Crafted Chicken yang diperkenalkan pada tahun 2016.

Grilled Chicken Deluxe[sunting | sunting sumber]

Grilled Chicken Deluxe – sandwic ini mempunyai ramuan yang sama dengan Premium Crispy Chicken Deluxe tetapi mempunyai dada ayam panggang yang diasinkan di tengahnya. Ini telah dijual dengan berbagai nama sejak tahun 1996, ketika diperkenalkan sebagai Grilled Chicken Deluxe, dan namanya diubah menjadi Chicken McGrill pada tahun 1998. Ia digantikan dengan sandwic ayam Premium pada bulan Julai 2005, yang pada gilirannya diganti dengan Ayam panggang Artisan pada tahun 2015. Ia juga terdapat di India dan kadang-kadang terdapat di Kanada.

Tasted Crafted[sunting | sunting sumber]

Sandwic Chicken Taste-Crafted, seperti Taste-Crafted Burgers, diperkenalkan pada tahun 2016 di pasar Pantai Barat, dan di semua pasaran AS yang lain pada bulan Januari 2017. Tandatangan Sriracha adalah yang terbaru yang akan ditambahkan pada bulan Jun 2016, dilancarkan semula pada bulan Julai hingga September 2017 , dan dikembalikan semula secara kekal pada Januari 2018; ia digantikan oleh Sweet Barbecue Bacon pada bulan Mei 2017, yang pada bulan Julai 2018 ditukar menjadi Bacon Smokehouse.

Deli Choices[sunting | sunting sumber]

Deli Choices adalah sebaris sandwic gaya deli yang dijual di peringkat antarabangsa. Ini disasarkan kepada pelanggan yang mementingkan kesihatan dan tersedia di Austria, Kanada, Jerman, dan Britain, dan sedang diuji di Amerika Syarikat. Ia serupa dengan sandwic McHero, yang dijual di beberapa bahagian Amerika Syarikat.

Snack Wrap[sunting | sunting sumber]

Snack Wrapbungkus dibuat dengan daging putih dada ayam (rangup atau panggang), selada, dicincang Keju Cheddar dan Monterey Jack keju, dan sos (Kerbau Pedas, Ranch, Mustard madu, Chipotle barbeku, atau Salsa Roja, sos sarapan di McSkillet), dibungkus dengan lembut tepung tortilla. Ia dilancarkan pada 1 Julai 2006. Chipotle BBQ adalah rasa terbaru. Terdapat di Amerika Syarikat, Belanda, United Kingdom, Kanada, Australia, dan Brazil.[22][23][tiada dalam ayat yang diberikan][24] Terdapat juga Mac Snack Wrap yang menampilkan pemasangan Big Mac tetapi tanpa roti. Ia dibungkus dalam tempurung tortilla, dan menggunakan satu setengah kepingan daging seperempat.[25]

Premium Chicken McWrap[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 2013, McDonald's di A.S. memperkenalkan pembungkus yang lebih besar yang berjaya dengan beberapa bahagian di Eropah. Ia terdapat dalam tiga varian: Ayam Cili Manis, Ayam & Bacon, dan Ayam & Peternakan.

Chicken McBites[sunting | sunting sumber]

Bola kecil ayam yang dibuat dari dada ayam dan berdiameter kira-kira 1.5 sentimeter. Ini boleh didapati di AS dengan percubaan bermula pada bulan September 2011[26] dan dihentikan pada tahun 2013.[27] Mereka tetap tersedia di beberapa pasaran antarabangsa, termasuk Itali dan Australia.[28][29]

McArabia[sunting | sunting sumber]

McArabia – terdapat dua versi McArabia: ayam bakar, dan kofta panggang (daging lembu dengan rempah). Keduanya disajikan dengan selada, tomat, bawang, dan mayonis bawang putih di samping dua roti kecil ayam panggang atau kofta, semuanya dibungkus roti pita ala Arab. McDonald's telah menggunakan kempen pengiklanan yang agak besar untuk McArabia sejak diperkenalkan pada tahun 2003, sebahagian besarnya memfokuskan pada sifat sandwic bertema Arab, dan nampaknya telah berjalan dengan baik. McArabia telah diterima dengan baik di seluruh Eurasia Barat Daya. Produk yang sama juga diperkenalkan di Malaysia dengan "Chicken Foldover" sebagai nama alternatif.

Buttermilk Crispy Tenders[sunting | sunting sumber]

Buttermilk Crispy Tenders adalah jalur yang dirumuskan dengan resipi buttermilk yang digunakan untuk perombakan sandwic ayam goreng Ogos 2015, dan diperkenalkan di restoran AS pada bulan September 2017. Walaupun mereka mempunyai kemiripan dengan Chicken Select, mereka diciptakan dan disiapkan berbeza. Mereka mempunyai alas ayam buttermilk dan dimasak dari dicairkan dan bukannya dibekukan. Ini menghasilkan produk yang lebih enak daripada Select, dan juga mengurangkan masa memasak,[30] walaupun masalah bekalan segera menyebabkan mereka dikeluarkan secara berkesan dari menu sehingga akhir Disember 2017. Ini disebabkan oleh permintaan yang jauh lebih tinggi daripada ramalan.[31] Mereka dikeluarkan dari menu lagi pada bulan Mac 2020 kerana COVID-19 pandemik. [32]

Produk ayam lain yang terkenal[sunting | sunting sumber]

  • Fajita Ayam - ayam, keju, merah dan hijau lada bel, dan bawang dadu dalam tortilla tepung. Dilengkapi dengan paket sos Picante atas permintaan, yang disediakan dalam bentuk ringan dan pedas. Hanya terdapat di beberapa pasar.
  • Artisan Grilled Chicken - pada minggu pertama April 2015, McDonald's memperkenalkan roti ayam panggang yang direka semula, menggantikan sandwic Premium Grilled Chicken, yang mengandungi "lebih sedikit bahan", dan yang masih ada boleh didapati di "dapur sendiri" pengguna.[21] Sandwic duduk di atas gulungan tukang yang pertama kali dilihat dengan Bacon Clubhouse dan merupakan sandwich ayam bersaiz penuh yang terakhir untuk beralih ke roti ini. Ini adalah sebahagian daripada menu sandwic Taste-Crafted Chicken yang diperkenalkan pada tahun 2016.
  • Maharaja Mac – Di India, McDonald's tidak menghidangkan daging lembu dalam burgernya. Sebagai gantinya, ia telah membuat burger ayam gaya Big Mac besar yang disebut "Chicken Maharaja Mac", dengan roti ayam dan hiasan sayur-sayuran.[33]
  • Tasty Basket – Hanya terdapat di Itali, Bakul Sedap terdiri daripada 30 keping ayam, yang merangkumi Chicken McNugget, Chicken McBites, dan kepak ayam.[28]
  • Chicken Selects – Masih terdapat di UK, ini adalah potongan ayam yang dimasak dari beku dan disajikan dalam hidangan 3 atau 5 keping. Mereka dihentikan di Amerika Syarikat dan akhirnya diganti dengan Buttermilk Crispy Tenders.[34]
  • Southern Style Chicken Sandwich – Filet dada ayam goreng gaya selatan disajikan di roti kukus, berpakaian mentega dan dua acar. Hampir sama dengan sandwic ayam Chick-fil-A. Dihentikan di banyak francais pada awal tahun 2015.

Ikan[sunting | sunting sumber]

  • Filet-O-Fish – fillet ikan dengan sos tartar dan setengah keping keju pada roti kukus. Ia diperkenalkan di Cincinnati pada tahun 1962 ketika ditemukan bahawa banyak Roman Katolik memilih untuk makan di Frisch's Big Boy pada hari Jumaat dan semasa Lent, kerana ia menawarkan ikan sandwic supaya pelanggan boleh pergi tanpa daging.[35] Ini diganti dengan Fish Filet Deluxe pada tahun 1996 dan dibawa kembali pada tahun 1998 walaupun dengan patty ikan yang lebih besar. Dalam tempoh Paskah di Hawaii dan Guam, makanan Double Filet-O-Fish ditawarkan dengan dua keping ikan pada satu roti.
  • Fish McBites - mirip dengan Chicken McBites, ini adalah kepingan kecil dari whitefish flaky yang dicelupkan ke dalam adunan dan digoreng hingga coklat keemasan, dan disajikan dengan sos tartar untuk mencelupkan. Mereka dikeluarkan dari menu pada akhir Mac 2013.[36]

Daging babi[sunting | sunting sumber]

The McRib
  • McRib – sandwic yang menampilkan patty babi tanah yang dilapisi dengan sos barbeku, bawang merah, dan acar. Pertama kali dilihat di kedai-kedai pasar ujian berhampiran lebuh raya antara negeri Milwaukee dan Madison, Wisconsin pada akhir 1970-an (bersama dengan ujian awal pizza bersaiz peribadi), McRib dilancarkan secara meluas pada tahun 1981 tetapi ditarik dari menu pada tahun 1985. Ia dikeluarkan setiap tahun di AS sebagai promosi masa terhad di beberapa lokasi. Sejak tahun 2005, McRib telah muncul semula pada akhir Oktober yang tinggal di menu selama 10 minggu. McRib dilancarkan di Kanada sebagai sandwic promosi dari 18 Mac hingga 8 April 2008, dan sekali lagi pada musim panas 2011. McRib kini terdapat di beberapa menu Eropah (misalnya, Jerman, di mana ia sudah biasa sejak atau bahkan sebelum tahun 1990).[37]
  • Di Vietnam, daging babi panggang dijual, tetapi dengan nasi; telur adalah pilihan.

Sos[sunting | sunting sumber]

Sos Szechuan[sunting | sunting sumber]

Sos Szechuan atau Sos Mulan, kicap untuk nugget ayam, diciptakan untuk mempromosikan filem Disney 1998, Mulan.[44][45] Sosnya dijual dalam jangka masa yang terhad, bermula pada 16 Jun 1998.[46] Sos Szechuan kembali menjadi sorotan budaya hampir dua puluh tahun kemudian setelah dirujuk berkali-kali dalam "The Rickshank Rickdemption", Musim 3 tayangan perdana komedi animasi Adult Swim Rick and Morty.[47] Sos itu diumumkan akan kembali ke semua kedai McDonald pada 26 Februari 2018 kerana permintaan ramai dari peminat Rick and Morty.[48]

Produk lain[sunting | sunting sumber]

Salad[sunting | sunting sumber]

McDonald's introduced salads to its menu in 1987.[49] Sejak masa itu, mereka telah menyusun semula garis salad mereka beberapa kali. Di A.S., persembahan salad terbaru adalah sebahagian daripada McDonald's Premium line. Pertama kali diperkenalkan pada tahun 2003, Salad Premium adalah campuran iceberg lettuce dan aneka selada khas ([[[Romaine lettuce | romaine]], dan lain-lain), dengan tomato ceri es dan topping yang berbeza untuk membezakan mereka; Selain itu, semua salad boleh diisi dengan ayam panggang hangat atau rangup. Semua saladnya adalah sebahagian daripada langkah McDonald ke arah mewujudkan imej yang lebih sihat. Sebagai tindak balas kepada COVID-19 McDonalds mengeluarkan salad dari menu mereka buat sementara waktu. Namun, pada pertengahan tahun 2020 diumumkan bahawa untuk menjimatkan masa mereka melangsingkan menu mereka, dengan salad menjadi salah satu dari banyak item yang dikeluarkan.[50]

Hidangan sampingan[sunting | sunting sumber]

Kentang goreng[sunting | sunting sumber]

Kentang goreng kecil McDonald's

McDonald mengiklankan kentang goreng mereka sebagai Kentang Goreng Terkenal di Dunia.[51] McDonald's fries are made using 19 ingredients which include dextrose, TBHQ, polydimethylsiloxane, citric acid, and sodium acid pyrophosphate.[52][53] As for their potatoes, non-GMO[54] Jenis-jenis Russet dan Shepody digunakan. Kentang goreng pertama kali ditambahkan ke menu pada tahun 1949 menggantikan kerepek kentang.[55] Bagi proses pembuatan, kentang pertama kali dibawa ke kilang di mana mereka dipotong secara mekanis, dikisar, digoreng sebahagian, beku kilat, kemudian dihantar ke restoran individu francais dan disajikan.[54]

Goreng McDonald pada awalnya disediakan menggunakan campuran minyak goreng 93% daging lembu dan minyak sayuran 7%[56] dikenali sebagai Formula 47.[57] Penggunaan campuran minyak ini membolehkan McDonald's mengembangkan rasa dan kepingan khas kentang goreng mereka. Pada tahun 1990, McDonald's ditekan untuk beralih ke minyak goreng yang sepenuhnya minyak sayur disebabkan kempen National Heart Savers Association terhadap lemak tepu.[56][57] Minyak baru menggunakan bahan tambahan rasa daging lembu semula jadi. Kemudian pada tahun 2007, francais restoran beralih lagi kepada minyak sayuran dengan kurang lemak trans kerana kebimbangan terhadap risiko kesihatan lemak trans meningkat.

Loaded Fries[sunting | sunting sumber]

Di Australia McDonald's telah menjual pelbagai jenis 'loaded fries' yang terdiri daripada sebahagian kentang goreng dengan topping, topping ini termasuk:

  • Gravy (currently offered) [58]
  • Sweet Chili and Sour Cream
  • Guacamole and Salsa
  • Parmesan cheese and truffle mayo
  • BQQ & Aioli Sauce with Grilled Onions

Lain-lain[sunting | sunting sumber]

  • Di beberapa lokasi antarabangsa, mereka menjual baji kentang, sejenis kerepek kentang yang dipotong tebal dan berbentuk baji dan potongan bawang goreng yang serupa dengan cincin bawang.
  • Banyak lokasi McDonald di kedai diskaun menawarkan popcorn segar dan pretzel lembut selain menu biasa. Di kedai PA, hanya pretzel lembut yang ditawarkan sebagai pilihan sampingan.[petikan diperlukan]
  • Kentang goreng diuji di San Francisco Bay Area pada tahun 2016, menggunakan bawang putih yang ditanam dari Gilroy, California.
  • Bacon Cheese Fries telah ditambahkan ke menu pada Januari 2019. Ia menambah keju cheddar cair untuk disertakan dengan kepingan bacon.
  • Di Australia, semua makanan boleh ditukar dari kentang goreng biasa ke Garden Salad tanpa bayaran tambahan.[59]

Happy Meal[sunting | sunting sumber]

McDonald memanfaatkan konsep Burger Chef's Funmeal mengenai makanan kanak-kanak ketika memperkenalkan Happy Meal pertama pada tahun 1979 (Kadang-kadang kemudian dikenali sebagai makanan Mighty Kids). Makanan termasuk hidangan, lauk pauk, minuman dan mainan. Hidangan gembira termasuk kentang goreng pesanan kecil (sekitar separuh pesanan kecil kentang goreng) dan buah, sos pilihan untuk kentang goreng, dan pilihan nugget, burger tunggal, atau bungkus. Produk tambahan, Pasta Zoo dihentikan pada tahun 2008. The Mighty Kids Meal mengandungi lebih banyak makanan daripada Happy Meal, kurang daripada makanan orang dewasa, dan masih mengandungi mainan. Mainan ini biasanya merupakan produk ikatan dengan filem atau rancangan televisyen yang popular.

Pada pertengahan Februari 2012, McDonald's memperkenalkan Happy Meals / Mighty Kids Meals sehingga mereka kini disertakan dengan Hamburger, Cheeseburger, 4-piece Chicken McNuggets, McDouble atau 6-piece Chicken McNuggets dengan versi yang lebih kecil dari goreng kecil untuk Happy Meal atau goreng kecil untuk Mighty Kids Meal. Semua makanan anak-anak kini disertakan dengan kentang goreng, kepingan epal, dan mainan. Potongan epal telah dikurangkan dari 8 keping menjadi hanya 4 dan tidak lagi disertakan dengan sos karamel.

  • Di A.S., yang utama adalah pilihan hamburger, cheeseburger, atau pesanan empat keping Chicken McNuggets (atau pesanan cheeseburger berganda atau enam keping Chicken McNuggets for the Mighty Kids Meals); bahagian sisinya adalah kentang goreng dan epal yang dihiris. Susu, susu coklat, [kotak jus epal], dan soda adalah pilihan untuk minuman. Beberapa francais A.S. juga merangkumi pakej selofan kecil cookie McDonaldland. Pada tahun 2009, McDonald's menawarkan Happy Meal Wrap, tetapi ia dihentikan pada akhir tahun itu kerana penjualan yang rendah.
  • Di UK, yang utama adalah pilihan hamburger, cheeseburger, empat Chicken McNuggets, tiga jari ikan, atau Chicken wrap; bahagian sisinya adalah pilihan kentang goreng, batang wortel, batang timun atau beg buah (epal dan anggur yang dihiris (Februari – Mei) (September – November), tembikai (Jun – Ogos) atau batang nanas (Disember – Januari). Organik susu, Tropicana jus oren, epal dan blackcurrant Robinsons Fruit Shoot, milkshake, air dan soda adalah pilihan untuk minuman.
  • Di New Zealand dan Australia, yang utama adalah pilihan hamburger, cheeseburger, tiga atau enam keping Chicken McNuggets, kepingan ayam panggang, atau Chicken Snack Wrap yang renyah atau dijahit; bahagian tepi adalah pilihan kentang goreng kecil, yogurt, tomato anggur atau kepingan epal. Thickshake, susu coklat kotak, epal atau air pop, jus oren, dan soda adalah pilihan untuk minuman.[60]
  • Di Kanada, yang utama adalah pilihan hamburger, cheeseburger, Chicken McNuggets empat keping, keju panggang, atau bungkus makanan ringan ayam; bahagian sisinya adalah pilihan kentang goreng atau kepingan epal dengan karamel celup. Susu, susu coklat, [kotak jus epal], jus oren, dan soda adalah pilihan untuk minuman.
  • Di Belgium, yang utama adalah pilihan hamburger, cheeseburger, pesanan empat keping Chicken McNuggets, McFish atau Ketchup Wrap
McLobster pada tahun 2015
  • McLobsterlobster roll disajikan dalam roti hot dog dengan "lobster sos" dan selada yang dicincang, diperkenalkan pada tahun 1993. Produk ini mempunyai masalah bekalan dan tidak begitu menguntungkan secara nasional. Baru-baru ini, ia hanya tersedia di wilayah Atlantic Canada dan New England pada musim panas, ketika lobster murah.[61] Pada tahun 2010, McDonald's telah memperkenalkan semula jangka pendek di Kanada dan Itali.
  • McCrab - sebagai tindak balas kepada McLobster, McDonald's di sepanjang pantai timur Delmarva Peninsula (yang terdiri daripada bahagian Delaware, Maryland, dan Virginia) mengembangkan sandwic McCrab, versi McDonald's Chesapeake crabcake.
  • Poutine – pada asalnya hanya terdapat di komuniti Perancis-Kanada, poutine kini terdapat di menu di kebanyakan McDonald's di seluruh Kanada.[62]
  • Angus Snack Wrap – balut dengan Angus burger yang diperkenalkan ke pasaran A.S. pada 9 Ogos 2010. Angus Snack wrap ada tiga cara: Deluxe (selada, tomato, bawang, acar, keju Amerika, mayo, mustard); Bacon & Cheese (bawang, acar, keju Amerika, sos tomato, mustard, sehelai daging); dan Cendawan & Swiss (cendawan tumis, keju Swiss, mayo). Angus Wrap menggunakan 1/2 pattie burger Angus biasa.[63]
  • The McVeggie burger – burger vegetarian pada roti gandum. Terdapat di India, Slovenia, Yunani, Malaysia, Portugal, dan Australia. Versi khas boleh didapati di Cheung Chau cawangan di Hong Kong semasa Cheung Chau Bun Festival.
  • Veggie Clubhouse – first sandwich with a quinoa pattie.[64]
  • Brownie Melt – sama dengan Cinnamelt, coklat coklat yang kaya dengan coklat dan frosting putih.
  • McRice – Sebilangan besar restoran McDonald di negara-negara di Asia menyajikan produk kerana permintaan ramai. Itu nasi biasa.
  • McSpaghetti – dilancarkan pada akhir 1970-an sebagai sebahagian daripada menu makan malam McD yang merangkumi sebilangan hidangan Itali. Hidangan ini masih boleh didapati di peringkat antarabangsa seperti di Filipina di mana ia popular dan biasanya disajikan dengan McNuggets.[65]
  • The McBean burger – burger vegan di mana roti itu dibuat dengan kacang canellini, kacang ginjal, bawang, wortel dan lada hijau. Terdapat di Sweden.
  • Menu di India mempunyai banyak item unik, semuanya tidak mengandungi daging lembu atau daging babi:
    • Maharaja Mac – Chicken – seperti Big Mac, tetapi dengan dua roti ayam yang dibumbui dan bukannya daging lembu, disajikan dengan sos mustard. Veg – Versi vegetarian dari Big Mac yang dijual di Mc Donalds India, berisi roti yang diperbuat daripada kentang, jagung, kacang polong, dan keju. Maharaja adalah perkataan Hindi yang bermaksud maharaja.[66]
    • Paneer Salsa Wrap (paneer adalah keju putih tanpa garam India).
    • Chicken Mexican Wrap
    • McAloo Tikki – roti kentang tepung roti dengan bawang dan tomato di roti biasa ( aloo adalah "kentang"). Terdapat di kedai terpilih di India, Yunani, dan Walt Disney World di Lake Buena Vista, FL. Di India, kerana McDonald's tidak menyajikan daging lembu atau daging babi di salah satu produknya, ia telah membuat beberapa pilihan vegetarian untuk disesuaikan dengan penduduk vegetarian yang besar. Oleh itu, cheeseburger dibuat kembali sebagai pilihan vegetarian dan berfungsi sebagai "Aloo Tikki Burger" yang mengandungi sebiji kentang dan sebilangan keju.[67]
    • Chicken McGrill
  • Georgie Pie — pai daging yang dijual di New Zealand.[68] Jenama ini juga merupakan nama rangkaian yang berpangkalan di New Zealand yang dibeli oleh McDonald's New Zealand pada tahun 1996 dan dihidupkan semula sebagai sebahagian daripada menu McDonald pada tahun 2013 kerana permintaan ramai.
  • Veggie Crunch Burger – Burger vegetarian dilancarkan di pasar Singapura pada 6 September 2016. Kekacang dibuat dengan campuran hingga tujuh jenis sayur-sayuran, termasuk kacang hijau, wortel, tomato, capsicum, kacang dll. Namun, pembalutnya mengandungi bawang putih dan telur. Patty digoreng dengan minyak yang sama yang digunakan untuk menggoreng pai epal sehingga tidak bersentuhan dengan produk daging. Burger telah mendapat ulasan yang baik.[petikan diperlukan]

Di McDonald's UK, restoran EotF (Experience of the Future) menawarkan "Signature Collection" premium, yang terdiri daripada "The Spicy", "The Classic" dan "The BBQ". Burger ini disajikan pada roti brioche, dan roti lebih tebal, dan memakan masa lebih lama untuk dimasak. Koleksi berharga lebih tinggi daripada makanan Big Mac rata-rata.

  • Kentang goreng keledek [69]

Produk bukan daging[sunting | sunting sumber]

Sarapan[sunting | sunting sumber]

McDonald's memperkenalkan sarapan makanan pada tahun 1972 dan persembahan sarapan pagi utama mereka adalah sarapan sandwic.

McMuffins[sunting | sunting sumber]

McMuffin Telur adalah sandwic sarapan khas McDonald's. Pertama kali dijual di restoran terpilih pada tahun 1972 sebagai Egg McMuffin, lima tahun sebelum menu sarapan pagi dilancarkan secara rasmi, ia terdiri daripada telur goreng, bacon belakang (disebut bacon Kanada di AS) dan keju Amerika pada roti Muffin Inggeris. Sosej atau bacon McMuffins juga ada. Ayam McMuffin ditawarkan di Afrika Selatan. Variasi berganda dari semua muffin terdapat di Australia (di negeri terpilih sahaja) dan UK.[71]

Sandwic sarapan[sunting | sunting sumber]

McDonald's menawarkan sebilangan sandwic sarapan: bagel (diperkenalkan pada tahun 1999), biskut, dan jenis khas maple berperisa pancake yang disebut McGriddles . Semua boleh dipesan dengan sosej, ham atau bacon, dengan pilihan keju dan / atau telur pilihan. Penawaran daging wilayah termasuk ayam goreng, stik, spam dan daging. Mereka adalah sandwic yang terkenal di peringkat antarabangsa dan dengan itu diterima dengan baik.[72] The McDonald's Hamdesal adalah sandwic sarapan baru yang terdiri daripada sepotong ham pada pandesal, yang dapat dipesan polos, dengan telur atau dengan keju. Sandwic ini kini terdapat di Filipina.[73] Restoran Australia juga memperkenalkan Big Brekkie Burger pada tahun 2018 yang terdiri daripada roti biji wijen, sos BBQ, 2 daging lembu, telur, coklat hash, sepotong keju Aussie Jack dan sepotong Quarter Pounder.[74]

Bagel[sunting | sunting sumber]

Di UK Bagel ditawarkan dengan Jem atau Philadelphia cream cheese. Bagel dengan keju dan bacon atau sosej di atasnya, dan bagel stik juga terdapat di AS.[71][72]

Breakfast wraps[sunting | sunting sumber]

Terdapat dua gaya sarapan burrito. Sosej Burrito, diperkenalkan pada tahun 1991, dibuat dengan tepung tortilla, sosej, keju Amerika, telur, bawang, dan lada. Burrito bungkus McSkillet baru menambah kentang dan salsa. Varian ayam dan stik McSkillet terdapat di kawasan terhad. Di New Mexico ada sarapan burrito di menu, dengan kedua-dua jenis daging dan sosej, yang disebut Green Chile Sunrise Burrito.

Di UK Breakfast Wrap yang terdiri daripada sosej, daging asap, telur, hash brown (kentang rösti), keju dan sos pilihan, sama ada sos tomat atau sos coklat. Pada tahun 2018, McDonald's UK mengeluarkan bungkus makanan ringan sarapan pagi dan menggantinya dengan roti panggang cheesy bacon. Sebelum dikeluarkan, bungkus ini terdapat dalam sosis dan telur, daging asap dan telur, atau variasi keju dan telur.

All Day Breakfast[sunting | sunting sumber]

Sejak Oktober 2015, McDonald's menawarkan sarapan sepanjang hari di Australia,[75] Kanada, Mexico (Tijuana, Baja California Norte sahaja) & New Zealand. Walau bagaimanapun, menu sarapan pagi tidak tersedia sepanjang masa. Hanya item tertentu, seperti McMuffins, pancake dan hash browns yang akan tersedia melebihi jam 10:30 A.M biasa. cutoff hari kerja atau 11: 00 & nbsp; A.M hujung minggu.[76]

Semua restoran AS telah memperluas menu sepanjang hari untuk menambah sandwic Biskut, Egg McMuffins & McGriddles pada akhir September 2016. Walaupun berjaya dengan konsep itu, McDonald menangguhkan sarapan pagi sepanjang hari di AS pada Mac 2020 kerana pandemik COVID-19 kecuali kuih panas dan burrito, dan pada bulan September 2020 telah dilaporkan bahawa francaisi AS memilih untuk membuang sarapan sepanjang hari secara kekal untuk meningkatkan kelajuan perkhidmatan dan ketepatan pesanan.[77]

All Day Lunch[sunting | sunting sumber]

Di Australia produk Menu Biasa tertentu tersedia 24/7,[75] ini adalah:

  • Big Mac
  • Quarter Pounder
  • Cheeseburger
  • Chicken McNuggets
  • French Fries

Barang tambahan[sunting | sunting sumber]

Barang sarapan tambahan merangkumi lempeng; pinggan yang dikenali sebagai Big Breakfast[78] dilengkapi dengan telur hancur, hash brown, sosis atau bacon, dan biskut atau muffin Inggeris. Sejak Februari 2016, mangkuk sarapan telah ditambahkan ke menu sarapan, yang terdapat di beberapa restoran A.S. Biskuit dan kuah tersedia di bahagian Oatmeal A.S. selatan telah ditambahkan ke menu sarapan pada 27 Disember 2010, setelah diuji dengan baik di Washington, D.C. dan beberapa bahagian di Maryland. Di kawasan pasar ujian, oatmeal mula dijual pada akhir Januari 2010. Terdapat beberapa variasi wilayah Amerika, di Hawaii dan Guam McDonald's menawarkan barang sarapan tempatan seperti Spam , Sosej Portugis dan nanas potong segar. Tongkat donat ditambahkan pada Februari 2019.

Hash Browns tersedia di peringkat antarabangsa dengan 'makanan bernilai tambahan' tersedia dengan muffin, kopi dan coklat hash.[79]

Minuman[sunting | sunting sumber]

Minuman yang disediakan oleh McDonald's berbeza mengikut wilayah.

Minuman ringan[sunting | sunting sumber]

Pembekal minuman ringan utama McDonald adalah The Coca-Cola Company, kecuali di restoran yang berada di bawah kontrak keseluruhan dengan PepsiCo seperti Staples Center dan University of Maryland, College Park Kesatuan Pelajar. Di A.S. dan Kanada, Cadbury-Schweppes membekalkan Dr Pepper. Irn-Bru terdapat di beberapa lokasi Scottish McDonald's. Inca Kola terdapat di setiap lokasi McDonald's Peru.

Kopi dan teh[sunting | sunting sumber]

S&D Coffee, Gavina dan Kraft membekalkan McDonald's Premium Roast Coffee untuk restoran McDonald A.S. kecuali kawasan New England, yang mana Green Mountain Coffee Roasters membekalkan kopi berjenama Newman's Own di sana. Teh panas dan ais (dibekalkan oleh S&D Coffee di A.S.), coklat panas, pelbagai jus dan minuman serantau lain boleh didapati di pelbagai pasaran.

McCafe adalah istilah payung untuk latte, espresso, kopi ais, coklat panas, mocha, malts, smoothie, dan minuman lain yang dijual di beberapa pasar di seluruh dunia.

Susu kocak[sunting | sunting sumber]

Susu kocak boleh didapati di semua pasaran McDonald A.S. dan banyak pasaran global.[80] Perisa kekal adalah vanila, strawberi, dan coklat; rasa serantau atau bermusim termasuk Eggnog (semasa Krismas), Honeycomb, Arctic Orange (sherbet), Orange Cream, Shamrock Shake (goncangan Tawaran Waktu Terhad hijau, spearmint untuk St. Patrick's Day), Chocolate Mint, dan Rolo (hanya tersedia di Kanada dan UK. Milkshake berperisa ini juga terdapat di Republik Ireland pada musim panas 2007 untuk waktu yang terhad sahaja). Pada bulan Jun 1975, 13 bulan sebelum perayaan Amerika Syarikat Bicentennial, McDonald's memperkenalkan goncangan berperisa blueberry untuk mengiklankan "Red, White, dan Blueberry Shakes" untuk perayaan hari kemerdekaan, yang tersedia hingga Ogos tahun itu. Larian ini diulangi pada musim panas 1976, tetapi tidak sejak itu. Di A.S., mulai Februari 2010, "Triple Thick Shakes" dijenamakan semula dengan nama McCafe, bersama dengan penambahan krim disebat, dan ceri di atasnya, dan pengurangan saiz yang ketara. Di Kanada, milkshake McDonald masih dijual dengan nama "Triple Thick".[81]

Minuman beralkohol[sunting | sunting sumber]

Bir dengan pelbagai jenama (berbeza-beza di dalam negara) terdapat di McDonald's di Belgium, Republik Czech, Perancis, Jerman, Yunani, Itali, Lithuania, Portugal, Romania, Slovenia, dan Sepanyol. Anggur, Santa Julia dari varian Malbec tersedia di restoran McDonald's di wilayah Mendoza, Argentina sebagai sebahagian daripada menu khas yang disebut "Sabores Mendocinos" (Perisa Mendoza).[82]

Minuman beku[sunting | sunting sumber]

Sejak dari 2009, McDonald's Australia dan New Zealand mula menawarkan Frozen Coke sebagai sebahagian dari menu mereka. Ia boleh didapati dalam saiz kecil, sederhana atau besar. Frozen Coke adalah item menu tetap, dengan rasa baru yang diperkenalkan berkali-kali dalam setahun, seperti, Frozen Vanilla Coke, Frozen Fanta Sour Grape, Frozen Fanta Bubblegum dan Frozen Sprite. Sehingga 2018 kini terdapat 8 'Fanta Flavours' kekal (di kebanyakan restoran) termasuk Raspberry, Blueberry, Grape, Lime, Vanilla, Mango, Nanas dan Peach. Fanta Flavours boleh dicampur bersama menggunakan mesin Frozen Drinks untuk membolehkan pelanggan memilih hingga 36 kombinasi rasa yang berbeza.[83] Pada tahun 2012, McDonald's Australia dan New Zealand mula menawarkan 'McFloat'. Ini mengandungi Frozen Coke dan / atau minuman beku promosi, sebilangan kecil hidangan ringan.[84]

McDonald's juga menawarkan 1% susu, 1% susu coklat, dan jus epal, selalunya sebagai pengganti minuman air pancut di Happy Meal.

Pencuci mulut[sunting | sunting sumber]

Pai epal McDonald's
  • Pai diperkenalkan pada tahun 1968, dan digoreng secara eksklusif hingga 1992, ketika diganti dengan pai panggang di sebagian besar pasar Amerika.[85][86] Rasa satu-satunya yang ada pada mulanya ialah epal, kemudian ditambah, dalam jangka masa tertentu dan / atau pasaran tertentu, oleh ceri, strawberi dan krim, s'mores, manis kentang, dan percutian rasa, antara lain. Di Kanada pada tahun 1970-an, blueberry adalah standard, seperti pai buah campuran yang disebut Great Fruit Pie. Varieti serantau lain, yang tetap dan kadang-kadang ditawarkan, termasuk jagung (Jepun), keju (Mexico, Guatemala, Panama, dan Costa Rica), pisang (Brazil dan Hawaii), taro (Hawaii, Guam dan Thailand), haupia (Hawaii), jambu (Hawaii), mangga (Indonesia), coklat (Indonesia) dan aprikot (Rusia).
  • Produk servis lembut ais krim tersedia dalam beberapa bentuk, termasuk sundae, kon (vanila atau di beberapa lokasi juga coklat), dan sebagai ramuan utama dalam McFlurry. Seperti banyak formulasi sajian lembut lain, gusi selulosa digunakan sebagai pemanjang dan pemekat. Di Australia, harga makanan ringan adalah 30 sen ketika diperkenalkan hampir 20 tahun yang lalu.[87]
    • McFlurry adalah pencuci mulut ais krim lembut yang mempunyai kepingan gula-gula atau biskut di dalamnya.[88] Pertama kali disatukan ke dalam menu pada tahun 1997, perisa McFlurry dihancurkan seperti gula-gula Oreo, M & M's Minis, Reese's, atau Mars, Incorporated seperti Snickers, Twix, Galaxy, dan lain-lain, Cadbury's bar gula-gula seperti Twirl, Wispa, Creme Egg, Crunchie dan lain-lain, Nestlé gula-gula seperti Yorkie, Smarties, Drifter, Rolo, Butterfinger, dll. McDonald's juga hanya menggunakan perisa waktu yang terhad, misalnya untuk Shrek the Third ia mengeluarkan rasa Ogre-Load. Di Australia, mereka mempunyai jangkauan istimewa selama 40 tahun perayaan mereka di Australia. Rasa tersebut adalah double choc fudge, bubblegum squash, strawberry crumble dan karamel cookie. Juga di Malaysia, rasa unik yang disebut FuseofmyLife ditawarkan kepada pelanggan. Bilah pencampuran untuk pencuci mulut sebenarnya adalah sudu yang direka khas dengan pemegang berongga yang melekat pada gelendong pengadun (kecuali di Australia[89] dan New Zealand di mana kakitangan mencampurkannya dengan tangan). Pisau digunakan sekali kemudian diberikan kepada pelanggan untuk digunakan sebagai alat makan. Pada asalnya ujian dipasarkan di Hawaii,[90] kini boleh didapati di kebanyakan pasaran.[90]
  • Biskut McDonaldland secara tradisional tersedia dan serupa dengan cracker haiwan, kecuali bentuk kuki Ronald McDonald, Grimace, Birdie the Early Bird, dan Hamburglar, antara watak McDonaldland yang lain. Mereka dihasilkan oleh Keebler dan hanya keropok haiwan berjenama semula (Elfin Crackers atau Our Family Animal Crackers). Di Australia, Biskut McDonaldland dihasilkan oleh Arnotts dan dijual di restoran McDonald's.
  • Biskut yang baru dipanggang boleh didapati di beberapa pasar. Antara kuki yang ditawarkan ialah gula, kismis oatmeal, atau cip coklat.
McDonald's Cinnamon Melts
  • Cinnamon Melts - item jenis gulungan kayu manis yang popular dengan lapisan ais krim keju.
  • Brownie meleleh - Sama dengan cair Cinnamon, hanya coklat berperisa dengan fudge dan ais krim keju di atasnya. Hanya terdapat di pasaran terpilih.
  • The Fruit and Yogurt Parfait - campuran strawberi beku dan blueberry dan yogurt vanila, dijual dengan bungkusan topi granola.
  • Smoothie tersedia di beberapa lokasi sama ada perisa Blueberry Pomegranate, Strawberi Pisang, atau Mangga-Nanas. Di kawasan pasaran ujian, smoothie diperkenalkan pada tahun 2009.

Bekas barang[sunting | sunting sumber]

  • Angus burgers – Empat jenis: Angus Deluxe (keju Amerika, bawang merah yang dihiris dan tomato merah yang dihiris, selada gunung es, acar, mustard, dan mayonis); Cendawan Angus dan Swiss (cendawan tumis, keju Swiss dan mayonis); Angus Bacon and Cheese (bacon, keju Amerika, bawang merah yang dihiris, mustard, sos tomato dan acar); dan Angus Chipotle BBQ Bacon (sos chipotle, bawang merah, acar, bacon, dan keju Amerika). Di Australia dan New Zealand, terdapat tiga burger Angus yang dijual; Grand Angus (yang merupakan klon dari Angus Deluxe) dan Mighty Angus (yang menyerupai Angus Cheese and Bacon, tetapi tanpa acar dan mayonis dan bawang menikmati menggantikan sos tomato dan mustard). Untuk waktu yang terhad sahaja, Angus The Third, mirip dengan Grand Angus, tetapi tanpa sawi dan dibuat dengan cabai tomat yang dinikmati dan hanya satu keping keju. Juga, untuk waktu yang terhad, Angus the Great dijual, klon dari Angus Mushroom dan Swiss. Pada bulan Oktober 2012, versi Angus Cheddar Bacon Onion (CBO) Sandwich disediakan,[91] consisting of a horseradish-like sauce, grilled caramelized onions, bacon and cheddar cheese. In Mei 2013, McDonald's stopped selling the Angus burger.[92][93]
  • Arch Deluxe – Percubaan untuk menghasilkan hamburger "mewah", yang dipromosikan oleh kempen pengiklanan berprofil tinggi (diperkenalkan pada tahun 1996), hari ini dianggap sebagai salah satu kegagalan termahal dalam sejarah McDonald's. Ia menampilkan sos jenis mustard madu.[94]
  • Beef Wennington – Burger ditawarkan hanya di daerah Chicago pada tahun 1998–99, dinamai bekas pemain Chicago Bulls Bill Wennington. Ia menyajikan sebiji roti dengan keju, bawang, sos barbeku dan sepotong bacon Kanada.[95]
  • Boselli Burger – Jacksonville, Florida, francais juga menampilkan Triple-Double Burger pada tahun 1998, yang dinamakan sempena Jacksonville Jaguars mengatasi Tony Boselli.[96]
  • Catfish Sandwich – Sandwic yang dibuat dengan patty, selada, dan sos ikan keli dan dijual di roti ala McRib. Dijual di lokasi McDonald's di Kentucky, Tennessee, Alabama, Arkansas, dan Mississippi untuk jangka masa pendek pada bulan Mac 1991.[97]
  • Cheddar Melt – daging lembu seperempat paun disiram dengan bawang panggang (tumis dalam mentega dan teriyaki), kemudian dihiasi dengan sos keju cheddar pada roti rai ringan, yang ditawarkan pada tahun 1988, 1990-an, 2004, dan 2007. Masih terdapat di Brazil dengan nama Cheddar McMelt.[98]
  • Chicken McBites – ayam popcorn dada dengan "perasa gaya rumah" yang ditawarkan hingga 20 April 2012, di tiga-auns (85 g), versi lima-auns (140 g) dan sepuluh-auns (280 g). Sos mencelup termasuk Ranch, Sweet n 'Sour, Tangy BBQ, Chipotle BBQ, dan Honey Mustard.[99]
  • Chicken Selects
    Chicken Selects – Versi McDonald's potongan ayam. Mereka diperkenalkan pada awal tahun 1998 dan ditawarkan lagi sebagai bahagian menu tetap pada akhir Oktober 2003. Mereka dijual dalam ukuran 3-, 5-, atau 10 keping dan termasuk pilihan kerbau pedas, creamy ranch, madu sawi, dan chipotle sos barbeku; pilihan sos di UK adalah berasap barbeku, krim masam dan manis sos cili.[100] Dijual di Amerika Syarikat, Kanada, Israel dan UK. Terdapat di Australia dengan nama Chicken McDippers.[101] McDonald berhenti menjual Chicken Select di Amerika Syarikat pada Februari 2013.[102][103]
  • Cuban Sandwich – Panggang babi dan sandwic ham pada gulungan panjang dengan keju Swiss, mustard, dan acar. Salah satu daripada beberapa item menu yang diilhamkan oleh Hispanik dijual sebentar di unit Florida Selatan pada tahun 2001.[104]
  • Diet Coke Float and Coke Float – Pada tahun 1991 McDonald's mengadakan promosi waktu terhad menjual apungan yang dibuat dengan Diet Coke atau Coke dengan yogurt beku yang lembut dan rendah lemak dalam gelas Coke. Ia dijual dengan harga $ 1.59 dengan 40 sen dari setiap penjualan yang disumbangkan kepada Ronald McDonald Children Charities.[105]
  • Dinner Menu – Setelah menguji pasta di Selatan pada tahun 1989, McDonald's mula menguji menu berasaskan pasta pada 40 unit di Rochester, New York, pada bulan September 1991, termasuk lasagna, fettuccine alfredo, dan spaghetti dengan bebola daging. Pada awal 1990-an, Menu Makan Malam baru diuji selama 6-12 bulan di dua lokasi di New York dan Tennessee. Ini terdiri dari pizza yang disebutkan di bawah tetapi juga termasuk lasagna, spaghetti, fettuccine alfredo, dan ayam panggang sebagai makanan lain. Hidangan sampingannya termasuk kentang tumbuk dengan kuah dan medley sayur-sayuran.[petikan diperlukan] Untuk pencuci mulut, ia termasuk mod à la brownie atau pai mentega kacang.[65][106]
  • Fried Roast Beef Sandwich – Pada tahun 1968 produk ini dilancarkan dengan sasaran orang dewasa. Dijual dengan bungkusan sos BBQ McDonald di sebelahnya dengan menggunakan slogan "McDonald's is my kind of place"; ia diilhamkan oleh versi francais Arby's sandwic. Sandwic gagal kerana kos mendapatkan alat pemotong daging panggang; tidak kira berapa banyak sandwic yang dapat mereka jual, ia tidak akan menghasilkan keuntungan.[107]
  • Hulaburger – Hasil ciptaan Ray Kroc, ia menampilkan sepotong nanas dan bukannya daging. Pada asalnya ditujukan untuk Katolik Rom yang tidak dibenarkan makan daging pada hari Jumaat semasa [[Lent]. Ia dipasarkan pada tahun 1963 bersama sandwic Filet-O-Fish, dengan penjual tertinggi ditambahkan ke menu sepenuh masa (Filet-O-Fish, penciptaan francaiser Ohio, menang).[108]
  • Kiwiburger – Pada tahun 1990-an, New Zealand menjual burger yang mencerminkan Kiwi ikon negara mereka. Ia adalah hamburger daging sapi tunggal, dengan telur (sama dengan telur dalam McMuffins), keju, selada, tomato, bit, bawang, sos tomato ("sos tomato") dan mustard Amerika. Muncul dalam kemasan khas dengan 46 petikan Kiwi klasik, Kiwiana, dan ikon sukan Kiwi, yang juga digunakan dalam promosi burger.[109]
  • McDLT – McDLT (McDonald's Lettuce and Tomato) dijual dalam bentuk pembungkusan baru.[110]
  • McLean Deluxe – Sandwic jenis Quarter Pounder rendah kalori (diperkenalkan pada tahun 1991) yang mengandungi 90% daging lembu tanpa lemak dan 10% air dengan karrageenan, ekstrak rumput laut, untuk menyatukan air dan daging lembu.[111]
  • Mickey D – Burger 1/3 lb. diperkenalkan pada tahun 1993 dengan keju cheddar, bawang merah, tomato dadu dan sos tomato zesty di atas gulungan berkerak.[112]
  • Pizza / McPizza – McDonald's has also attempted pizza at various times,[65][106] dengan pai epal seperti McPizza dan McDonald's Pizza yang lebih konvensional. Sebilangan pizza bersaiz peribadi pertama kali dilihat pada akhir tahun 1970-an di kedai-kedai pasar ujian berhampiran lebuh raya antara negeri di Milwaukee dan Madison. Di Kanada (sekitar 1992-1999), pizza pada mulanya dimulai sebagai pizza berukuran keluarga yang dibawa ke meja oleh seorang pekerja dan diletakkan di atas rak yang tinggi di tengah meja. Kemudian ia diturunkan menjadi pizza bersaiz peribadi. Walau bagaimanapun, variasi telah menemui jalan masuk ke beberapa pasaran antarabangsa seperti India ("Pizza McPuff" seperti pai). Ujian McDonald's juga memasarkan pizza gaya tradisional 14 inci bulat di Evansville, Indiana, dan berdekatan Owensboro, Kentucky, pada tahun 1989.[113] Menjelang tahun 1991, pasar ujian McDonald untuk pizza telah berkembang ke lebih dari 500 lokasi McDonald sebelum ujian pizza ditangguhkan.[114] Pizza dihentikan di kebanyakan restoran pada tahun 2000. Sebab untuk menghapuskan pizza dari menu adalah kerana mengambil masa 11 minit untuk memasak pizza, dan McDonald's ingin menjaga reputasinya untuk perkhidmatan cepat. Satu dekad kemudian, dua lokasi McDonald, satu di Pomeroy, Ohio, dan satu lagi di Spencer, West Virginia masih menawarkan gaya keluarga McPizza; lokasi Ohio dan Virginia Barat berhenti menyajikan pizza pada tahun 2017.[115]
  • Triple Ripple – Kerucut campuran dengan strawberi, vanila, dan coklat, ditutup dengan bahagian atas plastik.[107]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Klein, Chridtopher (Mei 15, 2015). "McDonald's Surprising Start, 75 Years Ago". HISTORY. Diarkibkan daripada yang asal pada Januari 19, 2018. Dicapai pada Januari 18, 2018.
  2. ^ Grimminck, Robert (22 Februari 2017). "10 McDonald's Menu Items We Wish They'd Bring Back". Toptenz.net. Dicapai pada Januari 18, 2018.
  3. ^ "Does McDonald's have too many items on the menu?". www.marketplace.org. Dicapai pada 2019-02-23.
  4. ^ a b Buiso, Gary (Disember 2, 2012). "More burning questions about NYC answered". New York Post. Diarkibkan daripada yang asal pada Julai 28, 2017. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  5. ^ "McDonald's Menu: Our Full McDonald's Food Menu". McDonald's. Diarkibkan daripada yang asal pada Julai 19, 2017. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  6. ^ "The Big Mac turns 40, gets a museum". ABC News. Ogos 26, 2007. Diarkibkan daripada yang asal pada Januari 19, 2018. Dicapai pada Januari 18, 2018.
  7. ^ "Big Mac®: 100% Beef Burger with Special Sauce". McDonald's. Diarkibkan daripada yang asal pada Januari 19, 2018. Dicapai pada Januari 18, 2018.
  8. ^ Artz, Matthew (Disember 31, 2009). "Fremont's 'hamburger king' dead at 81". Oakland Tribune. Diarkibkan daripada yang asal pada Januari 28, 2010. Dicapai pada Januari 12, 2010.
  9. ^ "ACCUEIL". McDonald's France. Diarkibkan daripada yang asal pada Januari 19, 2014. Dicapai pada September 2, 2009.
  10. ^ Sterrett, David (Jun 20, 2010). "McDonald's Drops Big 'N' Tasty, Adds Oatmeal". AdAge (dalam bahasa Inggeris). Diarkibkan daripada yang asal pada Januari 19, 2018. Dicapai pada Januari 18, 2018.
  11. ^ AP Newswire (Julai 2, 1997). "McDonald's hoping new burger a Whopper stopper". The Augusta Chronicle. Diarkibkan daripada yang asal pada Oktober 30, 2007. Dicapai pada Oktober 23, 2007.
  12. ^ a b c d Wong, Venessa (Mac 12, 2014). "After Year of Flubs, McDonald's Loses Its Taste for Novelty". Bloomberg Business. Diarkibkan daripada yang asal pada Mac 30, 2015. Dicapai pada Mac 3, 2015.
  13. ^ "McFeast® | McDonald's Australia". mcdonalds.com.au. Diarkibkan daripada yang asal pada 2020-03-06. Dicapai pada 2019-10-05.
  14. ^ "Product Nutrition". McDonald's. Diarkibkan daripada yang asal pada Mei 6, 2016. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  15. ^ "McDonald's 1955 Burger Review". Burger Lad. Oktober 16, 2013. Diarkibkan daripada yang asal pada Jun 29, 2017. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  16. ^ Reynolds, John (Ogos 25, 2011). "McDonald's cooks up 'no-nonsense' 1955 burger for the UK". Marketingmagazine.co.uk. Diarkibkan daripada yang asal pada Mac 4, 2016. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  17. ^ "You can now 'Zhng' McDonald's McSpicy Burger with extra Cheese or Egg". greatdeals.com. Julai 21, 2016. Diarkibkan daripada yang asal pada Oktober 29, 2016. Dicapai pada Mac 24, 2018.
  18. ^ "Jalapeño Double". McDonald's. Diarkibkan daripada yang asal pada Januari 20, 2018. Dicapai pada Januari 19, 2018.
  19. ^ Little, Katie (November 24, 2015). "McDonald's breakfast burger mashup debuts". CNBC. NBC News. Diarkibkan daripada yang asal pada November 25, 2015. Dicapai pada November 25, 2015.
  20. ^ "McChicken®: Chicken Sandwich | McDonald's". www.mcdonalds.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2019-10-05.
  21. ^ a b "Artisan Grilled Chicken". McDonald's. April 6, 2015. Diarkibkan daripada yang asal pada Ogos 8, 2017. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  22. ^ "Archived copy" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada September 28, 2007. Dicapai pada Oktober 25, 2007.CS1 maint: archived copy as title (link)
  23. ^ "North County News – San Diego Union Tribune". Nctimes.com. Diarkibkan daripada yang asal pada September 29, 2007. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  24. ^ "McDonald's Reveals Its New Chicken Menu" (PDF) (Siaran akhbar). McDonald’s Australia. November 13, 2007. Dicapai pada 2018-06-24.
  25. ^ "Promotions". MacPride.Net. Kaufman Enterprises. 2005. Diarkibkan daripada yang asal pada Mei 10, 2009. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  26. ^ "McDonald's Taking Bite out of Chicken Market". BurgerBusiness. Oktober 24, 2011. Diarkibkan daripada yang asal pada Mac 1, 2018. Dicapai pada Februari 28, 2018.
  27. ^ "The 5 McDonald's Items We Miss Most". ABC News. April 15, 2015. Diarkibkan daripada yang asal pada Mac 1, 2018. Dicapai pada Februari 28, 2018.
  28. ^ a b "Tasty Basket 30 pezzi" (dalam bahasa Itali). McDonald's Italia. Disember 3, 2012. Dicapai pada 2017-07-13.
  29. ^ "Chicken McBites® – 10 piece pack | McDonald's Australia". mcdonalds.com.au. Dicapai pada 2019-10-05.
  30. ^ "salinan arkib". Diarkibkan daripada yang asal pada 2019-06-27. Dicapai pada 2021-06-17.
  31. ^ "McDonald's Buttermilk Crispy Tenders Are Back". Disember 29, 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada Mac 1, 2018. Dicapai pada Februari 28, 2018.
  32. ^ https://www.businessinsider.com/fast-food-menu-items-removed-2020-11
  33. ^ "Chicken Maharaja Mac". McDonald's India. Diarkibkan daripada yang asal pada Mac 27, 2017. Dicapai pada Mac 13, 2017.
  34. ^ https://www.mcdonalds.com/gb/en-gb/product/chicken-selects-3-pieces.html
  35. ^ Clark, Paul (Februari 20, 2007). "No fish story: Sandwich saved his McDonald's". USA Today. Diarkibkan daripada yang asal pada Mei 2, 2009. Dicapai pada April 17, 2009.
  36. ^ "Fish McBites fail to spark McDonald's sales" (dalam bahasa Inggeris). Associated Press. Mac 8, 2013. Diarkibkan daripada yang asal pada Oktober 13, 2017. Dicapai pada Oktober 13, 2017.
  37. ^ Eisenberg, Daniel (September 25, 2002). "Can McDonald's Shape Up?". Time. Diarkibkan daripada yang asal pada Jun 11, 2010.
  38. ^ a b c d e f g h i j "McDonald's Sauces and Signature Dressings". www.mcdonalds.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2019-10-05.
  39. ^ McDonald's. McDonald's. 25 Jan 2021 https://corporate.mcdonalds.com/corpmcd/en-us/our-stories/article/OurStories.spicy-mcnuggets-feb.html. Dicapai pada 4 Jun 2021. Our new Mighty Hot Sauce dialed up the spice last Musim luruh, menawarkan campuran lada merah dan lada merah yang dihancurkan, semuanya seimbang dengan bawang putih yang sedap dan sedikit rasa manis. Ini adalah sos celup McDonald yang paling panas dan sos baru pertama kami sejak 2017. Missing or empty |title= (bantuan)
  40. ^ Chrisman, James (2018-02-22). "McDonald's Szechuan Sauce Is Back. Here's Where, When & How You Can Get It". Thrillist. Dicapai pada 2019-10-05.
  41. ^ "Aioli Sauce | McDonald's Australia". mcdonalds.com.au. Dicapai pada 2019-10-05.
  42. ^ "Vegemite | Side Menu | McDonald's AU". mcdonalds.com.au. Dicapai pada 2019-10-05.
  43. ^ a b Chu, Louisa (2021-05-26). "We try the new McDonald's BTS Meal. Spoiler alert: It's all about the sauce". chicagotribune.com. Dicapai pada 2021-05-31.
  44. ^ Kim, Jae-Ha (Jun 21, 1998). "Beyond Asian stereotypes". Chicago Sun-Times. 133 (1): 18–23. doi:10.1001/archsurg.133.1.18. PMID 9438753. Diarkibkan daripada yang asal pada Jun 22, 2017. Dicapai pada Oktober 16, 2017.
  45. ^ Gibson, Richard; Orwall, Bruce (Mac 5, 1998). "New Mission for Mickey Mouse, Mickey D". The Wall Street Journal: B1. For 'Mulan,' the chain is contemplating serving plum or Szechwan sauce with its Chicken McNuggets.
  46. ^ Har, Janie (Jun 19, 1998). "Movie tie-in holds nugget of debate". Scripps Howard News Service. Both the Chicken McNuggets, offered with a "Szechwan" dipping sauce, and "Mulan" Happy Meals debuted Tuesday.
  47. ^ Alexander, Julia. "Rick and Morty fans are bidding more than $4,500 on Szechuan sauce (update)". Polygon. 14 Ogos 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada Oktober 3, 2017. Dicapai pada Oktober 6, 2017.
  48. ^ Smith, Aaron (Oktober 9, 2017). "McDonald's vows to reboot Szechuan Sauce for spurned 'Rick and Morty' fans". CNN Money. Diarkibkan daripada yang asal pada Disember 15, 2017. Dicapai pada Disember 15, 2017.
  49. ^ "History of McDonald's". McDonald's. Diarkibkan daripada yang asal pada Ogos 19, 2017. Dicapai pada Ogos 28, 2017.
  50. ^ Nicolas Vega (Jun 18, 2020). "McDonald's won't be bringing back salads anytime soon". New York Post. Dicapai pada 19 Januari 2021.
  51. ^ "World Famous Fries". McDonald's. Dicapai pada 2020-04-08.
  52. ^ "There are 19 Ingredients in Your McDonald's French Fries!". NDTV Food. Dicapai pada 2020-04-08.
  53. ^ Heasman, Chris (2017-05-31). "What's really in McDonald's french fries". Mashed.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2020-04-09.
  54. ^ a b "McDonald's Reveals Exactly How Your Beloved Fries Are Made". ABC News (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2020-04-08.
  55. ^ "History". McDonald's. Dicapai pada 2020-04-08.
  56. ^ a b "The Original McDonald's French Fry". Atlas Obscura (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2020-04-09.
  57. ^ a b Roberts, Anna Monette (2017-10-30). "Truth Is, No Millennials Have Tried McDonald's Original French Fries". POPSUGAR Food (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2020-04-09.
  58. ^ "Gravy Loaded Fries". McDonald's Australia. Dicapai pada 2019-10-29.
  59. ^ "Garden Salad | Salad Menu". McDonald's Australia. Dicapai pada 2019-10-29.
  60. ^ "Happy Meal® | McDonald's Australia". mcdonalds.com.au. Dicapai pada 2019-10-29.
  61. ^ Velasco, Schuyler (Ogos 21, 2013). "10 fast foods that have disappeared: McLobster". Christian Science Monitor. Diarkibkan daripada yang asal pada Mac 10, 2014. Dicapai pada Mac 11, 2014.
  62. ^ Ross, Spencer (Januari 6, 2004). "A connoisseur's guide to downtown poutine – a & e". The McGill Tribune. Wayback Machine. Diarkibkan daripada yang asal pada Februari 20, 2009. Dicapai pada Januari 13, 2017.
  63. ^ "Forays of a Finance Foodie: McDonald's Steps Up Their Style: New Product Preview Day! [New York]". Financefoodie.com. Jun 8, 2010. Diarkibkan daripada yang asal pada April 11, 2016. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  64. ^ "Archived copy". Diarkibkan daripada yang asal pada Mei 8, 2016. Dicapai pada Mei 17, 2016.CS1 maint: archived copy as title (link)
  65. ^ a b c Velasco, Schuyler (Ogos 21, 2013). "10 fast foods that have disappeared: 4. McSpaghetti". Christian Science Monitor. Diarkibkan daripada yang asal pada Mac 12, 2014. Dicapai pada Mac 11, 2014.
  66. ^ "Maharaja Mac – Veg and Chicken options". McDonald's India. Diarkibkan daripada yang asal pada Mac 13, 2017. Dicapai pada Mac 13, 2017.
  67. ^ Harding, Luke (Disember 28, 2000). "Give me a Big Mac – but hold the beef". The Guardian. Diarkibkan daripada yang asal pada Mac 13, 2017. Dicapai pada Mac 13, 2017.
  68. ^ "Georgie Pie: Steak Mince 'N' Cheese | McDonald's New Zealand". mcdonalds.co.nz. Dicapai pada 2019-10-29.
  69. ^ https://www.foxnews.com/food-drink/mcdonalds-debuts-sweet-potato-fries-at
  70. ^ Lucas, Amelia (November 9, 2020). "McDonald's unveils McPlant line, which includes meatless patty co-created by Beyond Meat". CNBC.
  71. ^ a b "Breakfast – Menu & Hours | McDonald's UK". www.mcdonalds.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2019-10-29.
  72. ^ a b "McDonald's Breakfast Menu". www.mcdonalds.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2019-10-29.
  73. ^ "Ourfood". McDonald's Philippines. Diarkibkan daripada yang asal pada Jun 6, 2017. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  74. ^ "Big Brekkie Burger | McDonald's Australia". mcdonalds.com.au. Dicapai pada 2019-10-29.
  75. ^ a b "All Day Menu | McDonald's Australia". mcdonalds.com.au. Dicapai pada 2019-10-29.
  76. ^ "McDonald's: You Deserve A Hash Brown All Day". NPR.org. September 2, 2015. Diarkibkan daripada yang asal pada Mac 1, 2016. Dicapai pada Mac 7, 2016.
  77. ^ https://www.deseret.com/entertainment/2020/9/24/21454697/mcdonalds-all-day-breakfast-menu-return-drive-thru-covid-changes-when-come-back-eliminated-removed
  78. ^ Saltz, Joanna (Februari 21, 2016). "McDonalds Gets Rid Of One Key Breakfast Menu Item—And People Are Pissed". Delish (dalam bahasa Inggeris). Diarkibkan daripada yang asal pada Disember 8, 2017. Dicapai pada Disember 21, 2017.
  79. ^ "Breakfast Menu | McDonald's AU". mcdonalds.com.au. Dicapai pada 2019-10-29.
  80. ^ Snopes (Mac 7, 2016). "McDonald's Shakes : snopes.com". snopes. Dicapai pada Mac 7, 2016.
  81. ^ "Triple Thick Milkshake®". McDonalds.ca. Diarkibkan daripada yang asal pada Julai 9, 2017. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  82. ^ "McDonald's and Santa Julia present their classic proposition for the Harvest". Santa Julia. Januari 14, 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada Disember 5, 2017. Dicapai pada Disember 4, 2017.
  83. ^ "Drinks Menu | McDonald's Australia". mcdonalds.com.au. Dicapai pada 2019-10-05.
  84. ^ "Large Frozen McSpider Coke". McDonald's AU. Diarkibkan daripada yang asal pada Julai 9, 2017. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  85. ^ Lovelace Jr., Berkeley (Julai 22, 2016). "McDonald's tests out new baked apple pie in North Carolina, California". CNBC. NBC News. Diarkibkan daripada yang asal pada Mac 23, 2018. Dicapai pada Mac 22, 2018.
  86. ^ Lam, Charles (April 6, 2015). "Is McDonald's Bringing Back Its Fried Apple Pies?". OC Weekly. Diarkibkan daripada yang asal pada Mac 23, 2018. Dicapai pada Mac 22, 2018.
  87. ^ "McDonald's USA – USA Core Menu Items by Ingredients". McDonald's Corporation. Diarkibkan daripada yang asal pada April 26, 2009. Dicapai pada Mei 29, 2009.
  88. ^ "McDonald's Nutrition Calculator" (PDF). McDonald's. Diarkibkan (PDF) daripada yang asal pada Julai 8, 2016. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  89. ^ "Why don't you mix the mcflurry anymore like you used to?". Disember 10, 2013. Diarkibkan daripada yang asal pada Julai 14, 2014. Dicapai pada Jun 21, 2014.
  90. ^ a b "Steve McFlurry USPTO trademark information". United States Patent and Trademark Office. Disember 19, 1997. Dicapai pada September 1, 2006.
  91. ^ "McShakeup". The Huffington Post. Mac 1, 2013. Diarkibkan daripada yang asal pada Mac 4, 2013.
  92. ^ Choi, Candice. "McDonald's cuts Angus burgers from menu". Usatoday.com. Diarkibkan daripada yang asal pada September 22, 2017. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  93. ^ "R.I.P. McDonald's Angus Third Pounder". The Huffington Post. Mei 9, 2013. Diarkibkan daripada yang asal pada Oktober 26, 2013. Dicapai pada Oktober 18, 2013.
  94. ^ McGrath, Jane. "5. The Hula Burger – 5 Failed McDonald's Menu Items". HowStuffWorks. Diarkibkan daripada yang asal pada Mei 12, 2017. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  95. ^ Elliott Harris. "Beefing up his role – Bulls' Wennington latest burger celebrity". Chicago Sun-Times. Mac 8, 1998. Sports, 14.
  96. ^ Times, The (Ogos 6, 1998). "Jaguars: Advertising war games have definitely begun 08/16/98". Jacksonville.com. Diarkibkan daripada yang asal pada Mei 20, 2017. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  97. ^ "McDonald's testing catfish". The Press-Courier. 14 Februari 1991. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  98. ^ "McD brings back Cheddar Melt". Nation's Restaurant News | Find Articles at BNET. Wayback Machine. Diarkibkan daripada yang asal pada April 26, 2009. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  99. ^ "McDonald's Unveils Chicken McBites". Los Angeles Times. Januari 25, 2012. Diarkibkan daripada yang asal pada September 5, 2012.
  100. ^ "McDonald's USA – USA Core Menu Items by Ingredients". Diarkibkan daripada yang asal pada Mei 13, 2008. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  101. ^ "McDonald's chicken snack a hit". Azcentral.com. 2007-01-30. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  102. ^ "Bid Adieu To Chicken Selects As McDonald's Makes Room On The Menu For Newer Items". Consumerist. Februari 28, 2013. Diarkibkan daripada yang asal pada Oktober 14, 2017. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  103. ^ Baertlein, Lisa (Mac 1, 2013). "McDonald's dropping Fruit & Walnut Salad, Chicken Selects in U.S." Reuters. Diarkibkan daripada yang asal pada November 16, 2015. Dicapai pada Oktober 13, 2017.
  104. ^ "Mcdonald's Tries Adding Hispanic Fare To Fast Food – tribunedigital-orlandosentinel". Orlando Sentinel. Oktober 28, 2001. Diarkibkan daripada yang asal pada Oktober 18, 2017. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  105. ^ "Floats offered at McDonald's". Beaver County Times. Mei 22, 1991. m/s. 14. Dicapai pada Julai 12, 2017.
  106. ^ a b McGrath, Jane. "5. The Hula Burger – 5 Failed McDonald's Menu Items". HowStuffWorks. Diarkibkan daripada yang asal pada Mei 12, 2017. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  107. ^ a b Love, John F. (1995). McDonald's: Behind the Arches (ed. Revised). New York: Bantam Books. ISBN 0553347594.
  108. ^ McGrath, Jane. "5. The Hula Burger – 5 Failed McDonald's Menu Items". HowStuffWorks. Diarkibkan daripada yang asal pada Mei 12, 2017. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  109. ^ "McDonald's Kiwi Burger television advertisement – New Zealand Film Archive". Diarkibkan daripada yang asal pada Julai 14, 2011. Dicapai pada Oktober 15, 2010.
  110. ^ "US4653685 (A)". Espacenet (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada Oktober 13, 2017.
  111. ^ McGrath, Jane. "5. The Hula Burger – 5 Failed McDonald's Menu Items". HowStuffWorks. Diarkibkan daripada yang asal pada Mei 12, 2017. Dicapai pada Julai 13, 2017.
  112. ^ "COMPANY NEWS; IN LEAN TIMES, McDONALD'S TESTS A BEEFIER BURGER". The New York Times. 25 Mac 1993. Dicapai pada Februari 4, 2020.
  113. ^ Chaudhry, Rajan (Julai 31, 1989). "McPizza? McDonald's widens pizza test: pizza operators gird for assault". Nation's Restaurant News. Findarticles.com. Diarkibkan daripada yang asal pada Februari 13, 2016. Dicapai pada November 13, 2009.
  114. ^ Prewitt, Milford (Oktober 7, 1991). "McDonald's developing separate dinner menu, puts pizza test on hold". Nation's Restaurant News. Findarticles.com. Diarkibkan daripada yang asal pada Mei 1, 2009. Dicapai pada Februari 28, 2009.
  115. ^ "The nation's last McPizza was served Thursday in Ohio". September 1, 2017. Dicapai pada November 23, 2019.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]