Senarai radikal-radikal Kangxi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Berikut ialah senarai kesemua 214 radikal Kangxi, yang mula-mulanya digunakan dalam Zihui tahun 1615 dan diterima oleh Kamus Kangxi tahun 1716, menurut susunan bilangan lejang bersama contoh-contoh aksara yang mengandunginya. Sila baca rencana "tulisan Cina" dan "radikal aksara Cina" untuk maklumat langjut bagi penggunaan radikal ini dalam bahasa Cina.

Bentuk-bentuk kelainan sesuatu radikal turut disertakan (cth. 47. 巛川) atau disenaraikan dalam dua baris jika kelihatan amat berbeza (cth. 64. dan 64'. ). bentuk-bentuk tulisan ringkas turut diberikan selepas tanda condong. (cth. 187. 馬/马).

Senarai ini begitu selaras sehingga kadang-kadang radikal ini dirujuk melalui nombornya sendiri. Contohnya, rujukan kepada radikal 189 tanpa apa-apa kontek tambahan, memaksudkan .

Radikal Kangxi dikodkan dalam julat Unikod U+2F00–2FDF. Radikal-radikal tambahan boleh didapati dalam lingkungan CJK Radicals Supplement (2E80–2EFF).

1 lejang[sunting | sunting sumber]

2 lejang[sunting | sunting sumber]

3 lejang[sunting | sunting sumber]

4 lejang[sunting | sunting sumber]

  • 61. (hati) (xīn) -
  • 62. (lembing) (gē) -
  • 63. (pintu) (hù) -
  • 64. (tangan) (shǒu) -
  • 65. (dahan) (zhī) - 攱 攲 攳
  • 66. (ketukan) (pū) - 改 放 政 故 敲
  • 67. (tulisan) (wén) - 斈 斌 斐 斑 斕
  • 68. (pencedok) (dǒu) - 料 斛 斜 斟 斡
  • 69. (kapak) (jīn) - 斥 斧 斬 新 斷
  • 70. (segiempat) (fāng) - 於 施 旁 旅 族
  • 71. (tidak) (wú) - 既 旤
  • 72. (matahari) (rì) -
  • 73. (kata) (yuē) -
  • 74. (bulan) (yuè) -
  • 75. (pokok) (mù) -
  • 76. (kuap) (qiàn) - 次 欣 欲 歌 歡
  • 77. (henti) (zhǐ) - 此 步 武 歪 歲
  • 78. (mati) (dǎi) - 死 殉 殊 殘 殲
  • 79. (senjata) (shū) - 段 殷 殺 殿 毀
  • 80. (tidak) (wú) - 每 毐 毑 毒 毓
  • 81. (banding) (bǐ) - 毕 毖 毘 毚
  • 82. (bulu) (máo) - 毫 毬 毯 毳 氈
  • 83. (puak) (shì) - 氐 民 氒 氓
  • 84. (wap) (qì) - 氛 氜 氣 氤 氳
  • 85. (air) (shuǐ) - 汞 泉 淼 漿 潁
    • 85'. (air tegak) - 河 泣 洋 海 湖
    • 85". - 求 泰 滕
  • 86. (api) (huǒ) - 灼 炊 炎 炒 炙
    • 86'. - 烈 烹 焦 然 煮
  • 87. (cakar) (zhuǎ) - 爬 爭 爯 爰 爲
  • 88. (bapa) (fù) - 爸 爹 爺
  • 89. (dua palang) (yáo) - 爼 爾
  • 90. / (katil) (qiáng) - 牀 牁 牂 牃 牆
  • 91. (hiris) (piàn) - 版 牋 牌 牒 牘
  • 92. (siung) (yá) -
  • 93. (lembu) (niú) - 牧 物 牲 特 犀
  • 94. (anjing) (quǎn) - 狀 猋 猒 獸 獻
    • 94'. (anjing berdiri) - 犯 狂 狩 狼

5 lejang[sunting | sunting sumber]

  • 95. (mendalam) (xuán) - 玅 玆 率 玈
  • 96. (jed) (yù) - 瑩 瑬 瑿 璧 璽
    • 96'. - 珍 珠 現 球 理
  • 97. (tembikai) (guā) - 瓝 瓞 瓠 瓢 瓣
  • 98. (tembikar) (wǎ) - 瓮 瓷 甄 甑 甕
  • 99. (manis) (gān) - 甙 甚 甜 甝 甞
  • 100. (hidup) (shēng) - 甡 產 甥 甦 甧
  • 101. (guna) (yòng) - 甩 甫 甬 甭 甯
  • 102. (sawah) (tián) - 男 界 留 畦 番
  • 103. (gulung kain) (pǐ) - 疌 疎 疏 疐 疑
  • 104. (penyakit) (chuáng) - 疼 疾 病 痛 痴
  • 105. (khemah bertitik) (bō) - 癷 癸 癹 登 發
  • 106. (putih) (bái) - 的 皆 皇 皎 皓
  • 107. (kulit) (pí) - 皰 皴 皸 皺 皻
  • 108. (pinggan) (mǐn) - 盂 盆 盒 盛 盟
  • 109. (mata) (mù) - 盲 看 眺 眼 睛
  • 110. (lembing) (máo) - 矜 矝 矞 矠 矡
  • 111. (anak panah) (shǐ) - 矣 知 矩 短 矮
  • 112. (batu) (shí) - 砂 砥 砲 硬 磁
  • 113. (roh) (shì) - 祟 票 祭 禁 禦
    • 113'. (roh berdiri) - 礼 社 祈 祝 神
  • 114. (jejak) (róu) - 禹 禺 离 禼 禽
  • 115. (bijian) (hé) - 秋 税 稔 稻 稼
  • 116. (gua) (xué) - 究 空 穿 突 窃
  • 117. (berdiri) (lì) - 站 竝 章 竣 童

6 lejang[sunting | sunting sumber]

  • 118. (buluh) (zhú) - 竿 笏 箒 算 箱
  • 119. (beras) (mǐ) - 粒 粗 粟 精 糊
  • 120. (sutera) (mì) - 系 紊 素 索 紫
    • 120'. / (sutera tegak) - 紅 納 紙 細 組
  • 121. (balang) (fǒu) - 缸 缺 罅 罎 罐
  • 122. (jaring) (wǎng) -
    • 122'. - 罠 罪 置 罰 署
  • 123. (kambing) (yáng) - 着 美 群 義 羯
  • 124. (bulu pelepah) (yǔ) - 翁 翌 習 翔 翼
  • 125. (tua) (lǎo) - 耄 耆 耋
    • 125'. - 考 者 耇
  • 126. (dan) (ér) - 耍 耎 耏 耐 耑
  • 127. (bajak) (lěi) - 耕 耗 耘 耙 耡
  • 128. (telinga) (ěr) - 耽 聘 聰 聲 聽
  • 129. (berus) (yù) - 肂 肄 肅 肆 肇
  • 130. (daging) (ròu) - 胔 胾 腐 臠 臡
    • 130'. Standing meat.png (daging tegak) - 肌 肝 肥 育
  • 131. (menteri) (chén) - 臤 臥 臦 臧 臨
  • 132. (diri) (zì) - 臫 臬 臭 臮 臱
  • 133. (tiba) (zhì) - 致 臸 臹 臺 臻
  • 134. (lesung) (jiù) - 臾 舁 舂 與 興
  • 135. (lidah) (shé) - 舍 舐 舒 舔 舕
  • 136. (menentang) (chuǎn) - 舜 舞
  • 137. (perahu) (zhōu) - 航 舫 般 船 艘
  • 138. (berhenti) (gèn) -
  • 139. (warna) (sè) - 艴 艵 艷
  • 140. (rumput) (cǎo) - 芔 芻 茻
    • 140'. - 花 茶 草 菓 華
  • 141. (harimau) (hǔ) - 虐 處 虞 號
  • 142. (serangga) (chóng) - 蛇 蛙 蜜 蝶 蟲
  • 143. (darah) (xiě) - 衄 衅 衆 衉 衊
  • 144. (berjalan) (xíng) - 衒 術 街 衝 衞
  • 145. (pakaian) (yī) - 表 衰 袋 裔 裝
    • 145'. (pakaian tegak) - 袂 袖 裸 裾 襟
  • 146. 襾覀西 (barat) (yà) - 覃 覆 覇 覈 覉

7 lejang[sunting | sunting sumber]

  • 147. / (lihat) (jiàn) - 觀 覽
  • 148. (tanduk) (jiǎo) - 觜 觝 解 觴 觸
  • 149. (cakap) (yán) - 詈 誓 謦 警 譬
    • 149'. / (percakapan tegak) - 訓 記 設 詩 話
  • 150. (lembah) (gǔ) - 谺 谻 谽 谿 豁
  • 151. (kacang) (dòu) - 豈 豉 豌 豎 豐
  • 152. (babi) (shǐ) - 豚 象 豢 豪
  • 153. (badger) (zhì) - 豹 豺 貂 貌 貎
  • 154. / (cangkerang) (bèi) - 負 財 貧 貨 販
  • 155. (merah) (chì) - 赦 赧 赫 赬 赭
  • 156. (lari) (zǒu) - 赴 起 超 越 趨
  • 157. (kaki) (zú) - 距 跨 跪 路 跳
  • 158. (badan) (shēn) - 躬 躱 躴 躺 軀
  • 159. / (kereta) (chē) - 軌 軍 軒 輕 輸
  • 160. (pahit) (xīn) - 辜 辟 辡 辣 辭
  • 161. (pagi) (chén) - 辱 農 辴
  • 162. (berjalan) (chuò)
    • 162'. - 近 返 述 進 道
  • 163. (kota) (yì) - 邫 郒 郶
    • 163'. - 那 邦 邸 郁 郊
  • 164. (arak) (yǒu) - 酋 配 酒 酸 醉
  • 165. (bezakan) (biàn) - 釉 釋
  • 166. (desa) (lǐ) - 重 野 量 釐

8 lejang[sunting | sunting sumber]

  • 167. (logam) (jīn) - 釜 鏖 鏨 鑾 鑿
    • 167'. / (logam tegak) - 銀 銅 鋼 錫 鐵
  • 168. / (panjang) (cháng)
    • 168'. (panjang tegak) - 镺 镻 镼 镽 镾
  • 169. / (pintu besar) (mén) - 閂 閉 開 閏 間
  • 170. (guar) (fù)
    • 170'. (guar tegak) - 防 降 陰 陽 階
  • 171. (hamba) (lì) - 逮 隸
  • 172. (burung kecil) (zhuī) - 隻 隼 雀 雄 雌
  • 173. (hujan) (yǔ) - 雪 雲 零 雷 電
  • 174. (biru) (qīng) - 靖 靘 靚 靛 靜
  • 175. (salah) (fēi) - 靟 靠 靡

9 lejang[sunting | sunting sumber]

10 lejang[sunting | sunting sumber]

  • 187. / (kuda) (mǎ) - 駐 駿 騎 驅 驛
  • 188. (tulang) (gǔ) - 骰 骸 髀 髓 體
  • 189. (tinggi) (gāo) - 髚 髜 髝 髞
  • 190. (rambut) (biāo) - 髦 髮 髯 鬆 鬚
  • 191. (berlawan) (dòu) - 鬧 鬨 鬩 鬪 鬮
  • 192. (arak korban) (chàng) -
  • 193. (kawah) (lì) - 鬳 鬴 鬵 鬷 鬻
  • 194. (hantu) (guǐ) - 魁 魂 魃 魅 魏

11 lejang[sunting | sunting sumber]

  • 195. / (ikan) (yú) - 魯 鮫 鮭 鯉 鯨
  • 196. / (burung) (niǎo) - 鳩 鳴 鵝 鷗 鷲
  • 197. (alkali) (lǔ) - 鹶 鹷 鹹 鹺 鹽
  • 198. 鹿 (rusa) (lù) - 麋 麒 麓 麗 麟
  • 199. / (gandum) (mài) - 麩 麪 麭 麰 麴
  • 200. (hem) (má) - 麼 麾 黀 黁 黂

12 lejang[sunting | sunting sumber]

  • 201. (kuning) (huáng) - 黆 黇 黉 黋 黌
  • 202. (milet) (shǔ) - 黎 黏 黐
  • 203. (hitam) (hēi) - 墨 黔 默 黛 黠
  • 204. (jahitan) (zhǐ) - 黺 黻 黼

13 lejang[sunting | sunting sumber]

  • 205. / (amfibia) (mǐn) - 鼀 鼆 鼇 鼈 鼉
  • 206. (kaki tiga) (dǐng) - 鼏 鼐 鼑 鼒
  • 207. (gendang) (gǔ) - 鼕 鼖 鼗 鼘 鼙
  • 208. (tikus) (shǔ) - 鼦 鼨 鼬 鼯 鼹

14 lejang[sunting | sunting sumber]

  • 209. (hidung) (bí) - 鼾 鼿 齁 齅 齉
  • 210. // (seragam) (qí) - 齋 齌 齍 齎 齏

15 lejang[sunting | sunting sumber]

  • 211. /齿/ (gigi) (chǐ) - 齟 齡 齧 齬 齲

16 lejang[sunting | sunting sumber]

  • 212. // (naga) (lóng) - 龏 龐 龑 龔 龕
  • 213. // (kura-kura) (guī) -

17 lejang[sunting | sunting sumber]

  • 214. (seruling) (yuè) - 龡 龢 龣 龤 龥

Pautan luar[sunting | sunting sumber]