Senarai rakaman Plácido Domingo

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
"Domingo dalam opera Wagner, "Parsifal" (1998)
Rencana utama: Plácido Domingo

Plácido Domingo telah merakamkan beratus lagu-lagu nyanyian, aria - aria opera, lakonan opera dan konsert di sepanjang karier beliau sebagai penyanyi tenor opera.

Daripada peranan utama yang pertama sebagai Alfredo dalam "La traviata" pada 1961, debut opera penting bagi beliau berterusan dengan pantas : "Tosca" di Hamburg State Opera dan "Don Carlos" di Vienna State Opera pada 1967; "Adriana Lecouvreur" di Metropolitan opera, "Turandot" di Verona dan "La bohème" di San Francisco pada 1969; "La Gioconda" pada 1970; "Tosca" di Royal Opera House pada 1971; "La bohème" di Bavarian State Opera pada 1972; "Don Carlos" di Paris Opera pada 1973 dan juga di Salzburg Festival pada 1975; "Parsifal" pada 1995 di Bayreuth Festival; dan senarai ini berterusan sehingga ke hari ini, kerapkali peranan yang sama lebih dari sekali.

Domingo juga banyak membuat rakaman audio menyanyikan aria-aria opera, rakaman langsung nyanyian pementasan opera, nyanyian di konsert-konsert, termasuk nyanyian solo dan duet untuk lagu-lagu biasa atau dipanggil “crossover” (lagu pop yang dinyanyikan dengan cara atau suara opera). Album-album beliau muncul banyak kali di dalam carta Billboard sebagai album jualan klasikal dan “crossover” terbaik; memberikan beliau banyak rekod-rekod emas dan platinum dan 9 anugerah Grammy[1]

Di bawah adalah senarai –senarai rakaman nyanyian muzik, rakaman dari persembahan lakonan opera, konsert dan album kompilasi beliau bersama penyanyi-penyanyi lain. Walau bagaimanapun, senarai – senarai ini bukanlah jumlah penuh nyanyian atau lakonan beliau kerana tidak semua persembahan- persembahan opera dan konsert-konsert beliau dirakamkan.

Rakaman opera dalam format DVD dan VHS[sunting | sunting sumber]

Dirakamkan secara langsung atau rakaman filem
"The very best of Plácido Domingo" (2003)
Kulit muka album "The young Domingo" (1999)
Kulit muka album "Moments of passion" (2006)
# Tahun Komposer,
Opera
Penyanyi-Pelakon Pengarah-konduktor,
Rumah opera dan Ensembel
Label
1 1970 Verdi
Requiem
Plácido Domingo,
Ruggero Raimondi,
Martina Arroyo
Leonard Bernstein
London Symphony Orchestra and chorus
DVD: Kultur Video
Kat: 1344
2 1974 Puccini
Madama Butterfly
Plácido Domingo,
Mirella Freni,
Christa Ludwig
Herbert von Karajan (Filem)
Vienna Philharmonic orchestra and chorus
DVD: Deutsche Grammophon
Kat: 00440 073 4037
3 1975 Verdi
Un ballo in maschera
Plácido Domingo,
Katia Ricciarelli,
Reri Grist
Claudio Abbado
Royal Opera House orchestra and chorus
DVD: Kultur Video
ASIN:B0000640T9
4 1976 Puccini
Tosca
Plácido Domingo,
Raina Kabaivanska,
Sherrill Milnes
Bruno Bartoletti (Filem)
New Philharmonia Orchestra
Ambrosian Singers
DVD: Deutsche Grammophon
Kat: 00440 073 4038
5 Puccini
Tosca
Plácido Domingo,
Mirella Freni,
Samuel Ramey
Giuseppe Sinopoli
Royal Opera House orchestra and chorus
VHS: Deutsche Grammophon
Kat: 02894 317 7528
6 1977 Verdi
Rigoletto
Plácido Domingo,
Cornell MacNeil,
Ileana Cotrubas
James Levine
Metropolitan Opera orchestra and chorus
DVD: Deutsche Grammophon
Kat: 00440 073 0930
7 1978 Bizet
Carmen
Plácido Domingo,
Elena Obraztsova,
Isobel Buchanan
Carlos Kleiber
Vienna State Opera orchestra and chorus
DVD: Tdk DVD Video
Kat: 8 24121 00097 4
8 Verdi
Il trovatore
Plácido Domingo,
Fiorenza Cossotto,
Raina Kabaivanska
Herbert von Karajan
Vienna Opera orchestra and chorus
DVD: Tdk DVD Video
ASIN:B00068NVL6
9 1979 Verdi
Luisa Miller
Plácido Domingo,
Renata Scotto,
Sherrill Milnes
James Levine
Metropolitan Opera orchestra and chorus
DVD: Deutsche Grammophon
Kat: 00440 073 4027
10 1980 Puccini
Manon Lescaut
Plácido Domingo,
Renata Scotto,
Pablo Elvira
James Levine
Metropolitan Opera orchestra and chorus
DVD: Deutsche Grammophon
Kat: 00440 073 4241
11 1981 Offenbach
Les contes d'Hoffmann
Plácido Domingo,
Luciana Serra,
Agnes Baltsa
Georges Pretre
Royal Opera House orchestra and chorus
DVD: Kultur Video
Kat: 06301 93922
12 Giordano
Andrea Chenier
Plácido Domingo,
Piero Cappuccilli,
Gabriela Benackova
Nello Santi
Vienna Opera orchestra and chorus
DVD: Deutsche Grammophon
Kat: 00440 073 4070
13 Saint-Saens
Samson et Dalila
Plácido Domingo,
Shirley Verrett,
Wolfgang Brendel
Julius Rudel
San Francisco Opera orchestra and chorus
DVD: Kultur Video
Kat: 032031 00109 1
14 1983 Mascagni
Cavalleria Rusticana
Plácido Domingo,
Elena Obraztsova,
Renato Bruson
Georges Pretre (Filem)
Teatro alla Scala orchestra and chorus
DVD: Deutsche Grammophon
Kat: 0044007 34033
15 Leoncavallo
I Pagliacci
Plácido Domingo,
Teresa Stratas,
Juan Pons
Georges Pretre (Filem)
Teatro alla Scala orchestra and chorus
DVD: Deutsche Grammophon
Kat: 0044007 34033
16 1982 Puccini
La fanciulla del West
Plácido Domingo,
Carol Neblett,
Silvano Carroli
Nello Santi
Royal Opera House orchestra and chorus
DVD: Kultur Video
Kat: 032031203891
17 Verdi
La Traviata
Plácido Domingo,
Teresa Stratas,
Cornell MacNeil
James Levine (Filem)
Metropolitan Opera orchestra and chorus
DVD: Universal Studios
Kat: 0 2519-20326-2 2
18 Berlioz
Les Troyens
Plácido Domingo,
Tatiana Troyanos,
Jessye Norman
James Levine
Metropolitan Opera orchestra and chorus
DVD: Geneon [Pioneer]
Kat: 00440 073 4310
19 1984 Verdi
Don Carlo
Plácido Domingo,
Mirella Freni,
Grace Bumbry
James Levine
Metropolitan Opera orchestra and chorus
DVD: Deutsche Grammophon
Kat: 00440 073 4085
20 Verdi
Ernani
Plácido Domingo,
Renato Bruson,
Mirella Freni
Riccardo Muti
Teatro alla Scala orchestra and chorus
DVD: Kultur Video
Kat: D72913
21 Puccini
Manon Lescaut
Plácido Domingo,
Kiri Te Kanawa,
Thomas Allen
Giuseppe Sinopoli
Royal Opera House orchestra and chorus
DVD: Kultur Video
ASIN:B00008DDRL
22 Bizet
Carmen
Plácido Domingo,
Julia Migenes,
Ruggero Raimondi
Lorin Maazel (Filem) DVD: Sony Pictures
ASIN:B000022TSV
23 Zandonai
Francesca Da Rimini
Plácido Domingo,
Renata Scotto,
Cornell MacNeil
James Levine
Metropolitan Opera orchestra and chorus
DVD: Geneon [Pioneer]
Kat: 00440 073 4313
24 1985 Puccini
Tosca
Plácido Domingo,
Hildegard Behrens,
Cornell MacNeil
Giuseppe Sinopoli
Metropolitan Opera orchestra and chorus
DVD: Deutsche Grammophon
Kat: 00440 073 4100
25 Giordano
Andrea Chenier
Plácido Domingo,
Anna Tomowa-Sintov
Julius Rudel
Royal Opera House orchestra and chorus
DVD: Kultur Video
Kat: 032031141094
26 1986 Ponchielli
La Gioconda
Plácido Domingo,
Eva Marton,
Ludmila Semtschuk
Adam Fischer
Vienna State Opera orchestra and chorus
DVD: Image Entertainment
ASIN:B00009Q4WL
27 Verdi
Otello
Plácido Domingo,
Katia Ricciarelli,
Justino Díaz
Lorin Maazel (Filem)
Teatro alla Scala Orchestra and Chorus
DVD: MGM
Kat: 0 27616 88420 6
28 1988 Puccini
Turandot
Plácido Domingo,
Eva Marton,
Leona Mitchell
James Levine
Metropolitan Opera orchestra and chorus
DVD: Deutsche Grammophon
Kat: 00440 073 0589
29 Meyerbeer
L'Africaine
Plácido Domingo,
Shirley Verrett,
Ruth Ann Swenson
Maurizio Arena
San Francisco Opera orchestra and chorus
DVD: Image Entertainment
ASIN:B00005NG0W
30 1989 Verdi
Aida
Plácido Domingo,
Aprile Millo,
Dolora Zajick,
Sherrill Milnes
James Levine
Metropolitan Opera orchestra and chorus
DVD: Deutsche Grammophon
Kat: 00440 073 0019
31 1990 Verdi
Un ballo in maschera
Plácido Domingo,
Josephine Barstow,
Florence Quivar
Georg Solti
Vienna Chamber orchestra and chorus
DVD: Tdk DVD Video
Kat: 8 24121 00109 4
32 Wagner
Lohengrin
Plácido Domingo,
Robert Lloyd,
Cheryl Studer
Claudio Abbado
Vienna State Opera orchestra and chorus
DVD: Image Entertainment
ASIN:B00005AFSR
33 1991 Puccini
La Fanciulla del West
Plácido Domingo,
Mara Zampieri,
Juan Pons
Lorin Maazel
Teatro alla Scala orchestra and chorus
DVD: Opus Arte
Kat: OA LS3004 D
34 1992 Verdi
Otello
Plácido Domingo,
Kiri Te Kanawa,
Sergei Leiferkus
Georg Solti
Royal Opera House orchestra and chorus
DVD: Kultur Video
Kat: 0 32031 14929 8
35 Puccini
La Fanciulla del West
Plácido Domingo,
Barbara Daniels,
Sherrill Milnes
Leonard Slatkin
Metropolitan Opera orchestra and chorus
DVD: Deutsche Grammophon
Kat: 00440 073 4023
36 Puccini
Tosca
Plácido Domingo,
Catherine Malfitano,
Ruggero Raimondi
Zubin Mehta (Filem)
RAI Orchestra Sinfonica and Coro di Roma
VHS: Teldec Video
Kat: 630 277 9715
37 1993 Giordano
Fedora
Plácido Domingo,
Mirella Freni,
Alessandro Corbelli
Gianandrea Gavazzeni
Teatro alla Scala orchestra and chorus
DVD: Tdk DVD Video
Kat: 824121001971
38 Verdi
Stiffelio
Plácido Domingo,
Sharon Sweet,
Vladimir Chernov
James Levine
Metropolitan Opera orchestra and chorus
DVD: Deutsche Grammophon
Kat: 00440 073 4288
39 1994 Puccini
Il tabarro
Plácido Domingo,
Juan Pons,
Teresa Stratas
James Levine,
Metropolitan Opera orchestra and chorus
DVD: Deutsche Grammophon
Kat: 00440 073 4024
40 1995 Verdi
Simon Boccanegra
Plácido Domingo,
Kiri Te Kanawa,
Vladimir Chernov
James Levine
Metropolitan Opera orchestra and chorus
DVD: Deutsche Grammophon
Kat: 00440 073 0319
41 Verdi
Otello
Plácido Domingo,
Renée Fleming,
James Morris (IX)
James Levine
Metropolitan Opera orchestra and chorus
DVD: Deutsche Grammophon
Kat: 00440 073 0929
42 1996 Giordano
Fedora
Plácido Domingo,
Mirella Freni,
Jean-Yves Thibaudet
Roberto Abbado
Metropolitan Opera orchestra and chorus
DVD: Deutsche Grammophon
Kat: 00440 073 2329
43 1998 Saint-Saens
Samson et Dalila
Plácido Domingo,
Olga Borodina,
Sergei Leiferkus
James Levine
Metropolitan Opera orchestra and chorus
DVD: Deutsche Grammophon
Kat: 00440 073 0599
44 2001 Verdi
Otello
Plácido Domingo,
Leo Nucci,
Cesare Catani
Riccardo Muti
Teatro alla Scala orchestra and chorus
DVD: Tdk DVD Video
Kat: 8 2412100019 6
45 2006 Torroba
Luisa Fernanda
Plácido Domingo,
Jose Bros,
Nancy Herrera
Jesus Lopez Cobos
Teatro Real orchestra and chorus
DVD: Opus Arte
Kat: 009478 00969
46 2008 Tan Dun
The First Emperor
Plácido Domingo,
Elizabeth Futral,
Michelle DeYoung
Tan Dun
Metropolitan Opera orchestra and chorus
DVD: EMI Classics
Kat: 2151299
(The Met HD Live Series)

Nota: "Kat" ialah istilah pendek untuk nombor katalog syarikat rakaman; "ASIN" ialah nombor rujukan amazon.com.

Rakaman persembahan babak opera terpilih[sunting | sunting sumber]

Rakaman pentas atau filem dalam format DVD
# Tahun Komposer,
Opera
Penyanyi-Pelakon Pengarah-konduktor,
Rumah opera dan Ensembel
Label
1 1990 Placido Domingo: Great Scenes
(Ernani, Manon Lescaut, Les Contes D'Hoffmann,
La fanciulla del West, Andrea Chénier)
Plácido Domingo,
Nicolai Ghiaurov,
Kiri Te Kanawa,
Robert Tear,
Claire Powell,
Anna Tomowa-Sintow
Various conductors
Teatro alla Scala,
Royal Opera House
DVD: Kultur Video
Kat: 0032031 40489
2 1991 Placido Domingo: Hommage a Sevilla
(Don Giovanni, Carmen, Il Barbiere Di Siviglia,
La forza del destino, Fidelo, El gato montes)
Plácido Domingo James Levine
Weiner Symphoniker
DVD: Deutsche Grammophon
Kat: 00440 073 4289
3 1998 Wagner - Parsifal : The Story of the Opera Plácido Domingo Valery Gergiev
Mariinsky Theater
The Kirov Orchestra and Chorus
DVD: Kultur Video
Kat: 0032031 18509
4 2004 Great Puccini Love Scenes And Other Opera Favorites
(Il tabarro, La fanciulla del West, Manon Lescaut,
La bohème, Madama Butterfly, Tosca, Ernani,
Otello, Die Fledermaus, Les contes d'Hoffmann)
Placido Domingo,
Kiri Te Kanawa,
Ileana Cotrubas,
Mirella Freni, dll.
Various conductors
Royal Opera House,
Arena di Verona,
Teatro alla Scala
DVD: Kultur Video
Kat: 2014

Nota: "Kat" ialah istilah pendek untuk nombor katalog syarikat rakaman; "ASIN" ialah nombor rujukan amazon.com.

Rakaman opera dalam format audio CD[sunting | sunting sumber]

Rakaman pentas atau rakaman studio
Tahun Komposer,
Opera
Penyanyi-Pelakon Pengarah-konduktor,
Rumah opera dan Ensembel
Label
1961 Verdi: La Traviata Plácido Domingo,
Manuel Ausensi,
Anna Moffo, dll
Nicola Rescigno (Rakaman Langsung)
Belles Artes Palace Orchestra
Palacio de Bellas Artes Chorus
Melodram
Kat: GM60018
1966 Donizetti: Anna Bolena Plácido Domingo,
Elena Suliotis,
Marilyn Horne, dll
Henry Lewis
New York Opera Orchestra and Chorus
Legato Classics
Kat: 149-3
1967 Puccini: Tosca Plácido Domingo,
Jeannine Crader,
Richard Fredericks, dll
Emerson Buckley
New York City Opera Orchestra and Chorus
Foyer
Kat: 2023
Bizet: Carmen Plácido Domingo,
Regina Resnik,
Nancy Stokes, dll
Antonio Guadagno (Rakaman Langsung)
Santiago Teatro Municipal Orchestra and Chorus
Legato
Kat: 194
Lyric
Kat: 194-2
1968 Verdi: Don Carlos Plácido Domingo,
Sena Jurinac,
Cesare Siepi, dll
Silvio Varviso (Rakaman Langsung)
Vienna State Opera Orchestra and Chorus
SRO
Kat: 850
Leoncavallo: I Pagliacci Plácido Domingo,
Maralin Niska,
Calvin Marsh, dll
Julius Rudel
New York City Opera Orchestra and Chorus
Foyer
Kat: 2024
Bizet: Carmen Plácido Domingo,
Mignon Dunn,
Sylvia Cooper, dll
Antonio Guadagno (Rakaman Langsung)
Cincinnati Summer Opera Association
Orchestra and Chorus
Melodram
Kat: 27034
Puccini: Tosca Plácido Domingo,
Birgit Nilsson,
William Dooley, dll
George Schick
Metropolitan Opera Orchestra and Chorus
Nuova Era
Kat: 2286-7
Puccini: Il Tabarro Plácido Domingo,
Jeannine Crader,
Chester Ludgin, dll
Julius Rudel
New York City Opera Orchestra and Chorus
Melodram
Kat: 17048
Verdi: Il trovatore Plácido Domingo,
Montserrat Caballé,
Ruza Baldani, dll
Knud Andersson
New Orleans Opera Orchestra and Chorus
Melodram
Kat: 27047
1969 Verdi: Ernani Plácido Domingo,
Raina Kabaivanska,
Carlo Meliciani, dll
Antonino Votto
Teatro alla Scala Orchestra and Chorus
Opera D'Oro
Kat: ODO 1468
Massenet: Manon Plácido Domingo,
Beverly Sills,
Richard Fredricks, dll
Julius Ruedel (Rakaman Langsung)
New York Opera Orchestra and Chorus
Melodram
Kat: 27054
Verdi: Don Carlos Plácido Domingo,
Montserrat Caballé,
Dimiter Petkov, dll
Eliahu Inbal
Orch. e Coro dell'Arena di Verona
Melodram
Kat: 37057
Verdi: Il trovatore Plácido Domingo,
Sherrill Milnes,
Leontyne Price, dll
Zubin Mehta
New Philharmonia Orchestra
Ambrosian Chorus
RCA
Kat: 6194-2
Kat: 86194
1970 Verdi: Don Carlos Plácido Domingo,
Rita Orlandi-Malaspina,
Nicolai Ghiaurov, dll
Claudio Abbado
Teatro all Scala Orchestra and Chorus
Hunt
Kat: 582
Donizetti: Roberto Devereux Plácido Domingo,
Susanne Marsee,
Beverly Sills, dll
Julius Rudel
New York City Opera Orchestra and Chorus
Melodram
Kat: 270 107
Puccini: Il Tabarro Plácido Domingo,
Leontyne Price,
Sherill Milnes, dll
Erich Leinsdorf
New Philharmonia Orchestra
John Alldis Choir
RCA
Kat: 60865-2
Puccini: Manon Lescaut Plácido Domingo,
Raina Kabaivanska,
Mario d'Anna, dll
Nello Santi
Orch. e Coro dell'Arena di Verona
Golden Age of opera
Kat: 162/63
Puccini: Manon Lescaut Plácido Domingo,
Magda Olivero,
Giulio Fioravanti, dll
Nello Santi,
Orch. e Coro dell'Arena di Verona
Foyer
Kat: 2033
Weber: Oberon Plácido Domingo,
Birgit Nilsson,
Arleen Auger, dll
Rafael Kubelik (Studio)
Bavarian Radio Symphony Orchestra and Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 477 5644
Kat: 419 038-2
Verdi: Aida Leontyne Price,
Plácido Domingo,
Grace Bumbry, dll
Erich Leinsdorf (Studio)
London Symphony Orchestra
The John Aldius Choir
RCA Red Seal
Kat: LSC-6198
RCA
Kat: 86198
Verdi: Don Carlos Plácido Domingo,
Montserrat Caballé,
Sherill Milnes, dll
Carlo Maria Giulini
Royal Opera House Orchestra
Ambrosian Chorus
EMI Classics
Kat: 47701-8
Angel Records
Kat: 47701
1971 Leoncavallo: I Pagliacci Plácido Domingo,
Monserrat Caballé,
Sherill Milnes, dll
Nello Santi
London Symphony Orchestra
John Alldis Choir
RCA
Kat: 60865-2
Leoncavallo: Pagliacci;
Puccini: Il Tabarro
Plácido Domingo,
Montserrat Caballe
Leontyne Price
Sherrill Milnes, dll
Nello Santi
John Alldis
Erich Leinsdorf
London Symphony Orchestra
New Philharmonia Orchestra
John Alldis Choir
RCA
ASIN: B000003F6J
Offenbach: Les Contes d'Hoffmann Plácido Domingo,
Joan Sutherland,
Gabriel Bacquier, dll
Richard Bonynge (Studio)
Orchestre et Chorus de la Suisse Romande
Decca
Kat: 417 363-2
Verdi: I Lombardi alla prima crociata Plácido Domingo,
Cristina Deutekom,
Ruggiero Raimondi, dll
Claudio Abbado
Royal Opera House Orchestra
Ambrosian Singers
Philips
Kat: 422 420-2
Puccini: Manon Lescaut Montserrat Caballé,
Plácido Domingo,
Vincente Sardinero, dll
Bruno Bartoletti (Studio)
New Philharmonia Orchestra
Ambrosian Opera Chorus
EMI Classic
Kat: 7 47736-8
1972 Verdi: Aida Plácido Domingo,
Martina Arroyo,
Fiorenza Cossotto, dll
Claudio Abbado
Teatro all Scala Orchestra and Chorus
Opera D'oro
Kat: 7002
Myto Records
Kat: 921.57
Meyerbeer: L'Africaine Plácido Domingo,
Evelyn Mandac,
Shirley Verrett, dll
Jean Perisson
San Francisco Opera Orchestra and Chorus
Legato Classics
Kat: 166-3
Bellini: Norma Plácido Domingo,
Montserrat Caballé,
Fiorenza Cossotto, dll
Carlo Felice Cillario
London Symphony Orchestra
Ambrosian Singers
RCA
Kat: 6502-2
Kat: 8650
Puccini: Tosca Plácido Domingo,
Leontyne Price,
Sherill Milnes, dll
Zubin Mehta
New Philharmonia Orchestra
John Alldis Choir
RCA
Kat: DCD2-0105
Kat: RD 80105
Verdi - Giovanna d'Arco Montserrat Caballe,
Plácido Domingo,
Sherrill Milnes, dll
James Levine
London Symphony Orchestra
Ambrosian Opera Chorus
EMI Classics
Kat: 63226-2
Angel Records
Kat: 63226
Verdi: La forza del destino Plácido Domingo,
Martina Arroyo,
Gian Piero Mastromei, dll
Fernando Previtali
Teatro Colón Orchestra and Chorus
Arkadia
Kat: 612-3
1973 Verdi: Aida Viorica Cortez,
Plácido Domingo,
Gwyneth Jones, dll
Riccardo Muti (Rakaman Langsung)
Vienna State Opera Orchestra and Chorus
Bella Voce Records
Kat: 107209
Zandonai: Francesca da Rimini Plácido Domingo,
Raina Kabaivanska,
Matteo Manuguerra, dll
Eve Queler (Rakaman Langsung)
New York Opera Orchestra and Chorus
SRO
Kat: 840-2
Opera D'oro
Kat: ?
Cilea: Adriana Lecouvreur Magda Olivero,
Plácido Domingo,
Maria Luisa Nave, dll
Alfredo Silipigni
New Jersey State Orchestra and Chorus
Legato Classics
Kat: 140-2
Boito: Mefistofele Plácido Domingo,
Norman Treigle,
Montserrat Caballé, dll
Julius Rudel (Studio)
London Symphony Orchestra
Ambrosian Singers
Angel
Kat: 49522
EMI
Kat: 49522-2
Bizet: Carmen Plácido Domingo,
Shirley Verrett,
Kiri Te Kanawa, dll
Georg Solti
Royal Opera House Orchestra and Chorus
Arkadia
Kat: MP 498.3
Puccini: La bohème Plácido Domingo,
Montserrat Caballé,
Sherrill Milnes, dll
Georg Solti
London Philharmonic Orchestra
John Alldis Choir
RCA
Kat: RCD2-0371
Verdi: Les Vêpres siciliennes Plácido Domingo,
Martina Arroyo,
Ruggiero Raimondi, dll
James Levine
New Philharmonia Orchestra
John Alldis Choir
RCA
Kat: 80-370
Verdi: Un ballo In maschera Plácido Domingo,
Montserrat Caballé,
Cornell MacNeil, dll
Giuseppe Patanè
Gran Teatre del Liceu Orchestra and Chorus
Ornamenti
Kat: FE 103
1974 Verdi: Aida Placido Domingo,
Montserrat Caballe,
Fiorenza Cossotto, dll
Riccardo Muti
New Philharmonia Orchestra
Royal Opera House Chorus
EMI Classics
Kat: 47271-8
Angel Records
Kat: 47271
Puccini: Tosca Plácido Domingo,
Raina Kabaivanska,
Mario Zanasi, dll
Francesco Molinari-Pradelli
Teatro alla Scala Orchestra and Chorus
Arkadia
Kat: 352 496
Verdi: Les Vêpres siciliennes Plácido Domingo,
Montserrat Caballé,
Justino Diaz, dll
Eve Queler
Gran Teatre del Liceu Orchestra and Chorus
SRO
Kat: 837-2
1975 Bizet: Carmen Tatiana Troyanos,
Plácido Domingo,
Kiri Te Kanawa, dll
Sir Georg Solti
London Philharmonic Orchestra
Decca
Kat: 414 489-2
Wagner: Die Meistersinger von Nürnberg Plácido Domingo,
Dietrich Fischer-Dieskau,
Catarina Ligendza, dll
Eugen Jochum
Berlin State Opera Orchestra and Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 415 278-2
Verdi: Un ballo In maschera Plácido Domingo,
Katia Ricciarelli,
Piero Cappuccilli, dll
Claudio Abbado
Royal Opera House Orchestra and Chorus
Arkadia
Kat: 352 140
Verdi: Un ballo In maschera Plácido Domingo,
Martina Arroyo,
Fiorenza Cossotto, dll
Riccardo Muti (Studio)
New Philharmonia Orchestra
Royal Opera House Chorus
Angel Records
Kat: 69576
EMI Classics
Kat: 69576-2
Massenet: La Navarraise Plácido Domingo,
Sherrill Milnes,
Marilyn Horne, dll
Henry Lewis
London Symphony Orchestra
Ambrosian Opera Chorus
Rca Victor
Kat: 50167
Cilea: Adriana Lecouvreur Montserrat Caballe,
Plácido Domingo
José Carreras, dll
Gian Franco Masini (Studio)
Teatro alla Scala Orchestra
Orchestre Lyrique de Radio France
Gala records
Kat: GL100527
1976 Verdi: Aida Plácido Domingo,
Marilyn Horne,
Leontyne Price, dll
James Levine (Studio)
Metropolitan Opera Orchestra and Chorus
Gala
Kat: GL100561
Montemezzi: L'amore dei tre re Plácido Domingo,
Pablo Elvira,
Elizabeth Bainbridge, dll
Nello Santi,
London Symphony Orchestra
Ambrosian Opera Chorus
RCA
Kat: 50166
Mascagni: Cavalleria Rusticana;
Leoncavallo: Pagliacci
Tatiana Troyanos,
Plácido Domingo,
Ingvar Wixell dll
Kenneth Schermerhorn (Rakaman Langsung)
San Francisco Opera Orchestra and Chorus
Gala
Kat: 100.564
Massenet: Le Cid Plácido Domingo,
Grace Bumbry,
Paul Plishka, dll
Eve Queler (Rakaman Langsung)
New York Opera Orchestra
Byrne Camp Chorale
CBS
Kat: 34211
Kat: 79300
Mascagni: Cavalleria Rusticana Plácido Domingo,
Tatiana Troyanos,
Wassili Yanulako, dll
Kenneth Schermerhorn (Rakaman Langsung)
San Francisco Opera Orchestra and Chorus
Gala
Kat: 100.564
Giordano: Andrea Chénier Plácido Domingo,
Renata Scotto,
Sherrill Milnes, dll
James Levine
National Philharmonic Orchestra
John Alldis Chorus
RCA
Kat: 2046-2
Kat: 82046
G. Charpentier: Louise Ileana Cotrubas,
Plácido Domingo,
Gabriel Bacquier, dll
Georges Prêtre
New Philharmonia Orchestra
Ambrosian Singers
Sony Classical
Kat: 46429
Puccini: Il Trittico
(Il tabarro / Gianni Schicchi)
Plácido Domingo,
Renata Scotto,
Ileana Cotrubas, dll
Lorin Maazel
London Symphony Orchestra
Ambrosian Opera Chorus
CBS
Kat: 35912
Kat: 79312
Verdi: Macbeth Plácido Domingo,
Shirley Verrett,
Piero Cappuccilli, dll
Claudio Abbado,
Teatro alla Scala Orchestra and Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 415 688-2
Verdi: La Forza del Destino Plácido Domingo,
Sherrill Milnes,
Leontyne Price, dll
James Levine (Studio)
London Symphony Orchestra
John Alldis Choir
RCA Victor Red Seal
Kat: 39502
Verdi: Otello Plácido Domingo,
Mirella Freni,
Piero Cappuccilli, dll
Carlos Kleiber
Teatro alla Scala Orchestra and Chorus
Exclusive
Kat: EX92T 08/09
Verdi: La Traviata Plácido Domingo,
Ileana Cotrubas,
Sherrill Milnes, dll
Carlos Kleiber (Studio)
Bavarian State Orchestra and Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 415 132-2
1977 Massenet: Werther Plácido Domingo,
Brigitte Fassbaender,
Marianne Seibel, dll
Jesus Lopez-Cobos (Rakaman Langsung)
Bavarian State Orchestra and Chorus
Orfeo D'Or
Kat: 8767120
Meyerbeer: L'Africaine Montserrat Caballe,
Christine Weidinger,
Plácido Domingo, dll
Antonio de Almeida
Gran Teatre del Liceu Orchestra and Chorus
Legato Classics
Kat: 208-2
Donizetti: L'elisir d'amore Plácido Domingo,
Ileana Cotrubas,
Ingvar Wixell , dll
John Pritchard
Royal Opera House Orchestra and Chorus
CBS
Kat: 34585
Kat: 79.210
Cilea: Adriana Lecouvreur Plácido Domingo,
Renata Scotto,
Sherrill Milnes, dll
James Levine (Studio)
Philharmonia Orchestra
Ambrosian Singers
Sony Classical
Kat: 34588
CBS
Kat: 79310
Verdi: Otello Plácido Domingo,
Renata Scotto,
Sherrill Milnes, dll
James Levine
National Philharmonic Orchestra
Ambrosian singers
RCA
Kat: 2951
Kat: 82951-2
Puccini: La fanciulla del West Plácido Domingo,
Carol Neblett,
Sherrill Milnes, dll
Zubin Mehta (Studio)
Royal Opera House Orchestra and Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 474 8402
Kat: 419 640-2
Bizet: Carmen Teresa Berganza,
Plácido Domingo,
Ileana Cotrubas, dll
Claudio Abbado
London Symphony Orchestra
Ambrosian Singers
Deutsche Grammophon
Kat: 427 885-2
1978 Saint-Saëns: Samson Et Dalila Plácido Domingo,
Elena Obraztsova,
Renato Bruson, dll
Daniel Barenboïm (Studio)
Orchestre de Paris et Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 477 560-2
Kat: 413 297-2
Mascagni: Cavalleria Rusticana Plácido Domingo,
Leonie Rysanek,
Benito di Bella, dll
Nello Santi (Rakaman Langsung)
Munich National Theater Orchestra and Chorus
Legato Classics
Kat: 202-1
Mascagni: Cavalleria Rusticana Plácido Domingo,
Pablo Elvira,
Renata Scotto, dll
James Levine (Studio)
National Philharmonic Orchestra
Ambrosian Opera Chorus
RCA
Kat: 83091
BMG Classics
Kat: 74321 39500 2
Brilliant Classics
Kat: 6251
Bizet: Carmen Plácido Domingo,
Elena Obraztsova,
Isobel Buchanan, dll
Carlos Kleiber (Rakaman Langsung)
Vienna State Opera Orchestra and Chorus
Exclusive
Kat: EXL 11
Gounod: Faust Plácido Domingo,
Mirella Freni,
Nicolai Ghiaurov, dll
Georges Pretre (Studio)
Paris Opera Orchestra and Chorus
Angel
Kat: 47493
EMI
Kat: 7 47493-8
Verdi: Don Carlos Plácido Domingo,
Margaret Price,
Renato Bruson, dll
Claudio Abbado
Teatro alla Scala Orchestra and Chorus
Bella Voce Records
Puccini: Madama Butterfly Plácido Domingo,
Renata Scotto,
Ingvar Wixell, dll
Lorin Maazel (Studio)
London Philharmonia Orchestra
Ambrosian Opera Chorus
CBS
Kat: 35181
Sony
Kat: 91135
1978 Verdi: Otello Plácido Domingo,
Kostas Paskalis,
Margaret Price, dll
Nello Santi (Studio)
Paris National Teater Orchestra and Chorus
Bella Voce Records
Kat: 107.231
1979 Verdi: Rigoletto Plácido Domingo,
Piero Cappucilli,
Ileana Cotrubas, dll
Carlo Maria Giulini
Vienna State Opera Orchestra and Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 415 288-2
Kat: 414 269-2
Mercadante: Il Giuramento Agnes Baltsa,
Plácido Domingo,
Mara Zampieri, dll
Gerd Albrecht (Rakaman Langsung)
Vienna State Opera Orchestra and Chorus
Orfeo D'Or
680062
Berlioz: Béatrice et Bénédict Yvonne Minton,
Plácido Domingo,
Ileana Cotrubas, dll
Daniel Barenboim
Orchestre de Paris
Orchestre de Paris Chorus
Deutsche Grammophon
449 577-2
Massenet: Werther Plácido Domingo,
Elena Obraztsova,
Arleen Augér, dll
Riccardo Chailly (Studio)
Cologne Children's Choir
Cologne Radio Symphony Orchestra
Deutsche Grammophon
Kat: 477 5652
Kat: 413 304-2
Puccini: Le Villi Plácido Domingo,
Renata Scotto,
Leo Nucci, dll
Lorin Maazel
National Philharmonic Orchestra
Ambrosian Opera Chorus
CBS
Kat: 36669
Kat: 76890
Verdi: Luisa Miller Plácido Domingo,
Katia Ricciarelli,
Renato Bruson, dll
Lorin Maazel
Royal Opera House Orchestra and Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 423 144-2
Verdi: Un ballo in maschera Plácido Domingo,
Katia Ricciarelli,
Renato Bruson, dll
Claudio Abbado (Rakaman Langsung)
Teatro alla Scala Orchestra and Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 415 685-2
1980 Puccini: Tosca Plácido Domingo,
Renato Bruson,
Renato Capecchi, dll
James Levine (Studio)
Philharmonia Orchestra
Ambrosian Opera Chorus
Angel
Kat: 49364
EMI
Kat: 49364-2
Cherubini: Medea Plácido Domingo,
Mirella Freni,
Agnes Baltsa, dll
Herbert von Karajan
Berlin Philharmonic Orchestra
Berlin Opera Choir
Deutsche Grammophon
Kat: 422 195-2
1981 Verdi: Aida Plácido Domingo,
Katia Ricciarelli,
Yelena Obraztsova, dll
Claudio Abbado (Studio)
Teatro alla Scala Orchestra and Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 477 5605
Kat: 4100922
Puccini: Turandot Plácido Domingo,
Katia Ricciarelli,
Barbara Hendricks, dll
Herbert von Karajan
Vienna Philharmonic Orchestra
Vienna State Opera Chorus
Vienna Boys' Choir
Deutsche Grammophon
Kat: 423 855-2
Kat: 410 096-2
Verdi: Otello Plácido Domingo,
Anna Tomowa-Sintow,
Silvano Carroli, dll
Carlos Kleiber ,
Teatro alla Scala Orchestra and Chorus
Artists
Kat: 020-2
1982 Verdi:Ernani Mirella Freni,
Plácido Domingo,
Renato Bruson, dll
Riccardo Muti (Studio)
Teatro alla Scala Orchestra and Chorus
Angel Records
Kat: CDC-47082
EMI
Kat: 47083-2
Mascagni: Cavalleria Rusticana Plácido Domingo,
Elena Obraztsova,
Renato Bruson, dll
Georges Prêtre
Teatro alla Scala Orchestra and Chorus
Philips
Kat: 416 137-2
Kat: 442 482-2
Kat: 454 265-2
Bizet: Carmen Julia Migenes,
Plácido Domingo,
Ruggiero Raimondi, dll
Lorin Maazel
Orchestre National de France
Children's Chorus of Radio France
Erato
Kat: 45207-2
Kat: 7473138
Delibes: Lakmé Plácido Domingo,
Ileana Cotrubas,
Nicolai Ghiaurov, dll
Claudio Abbado
London Symphony Orchestra
Ambrosian Singers
Deutsche Grammophon
Kat: 423 192-2
Mascagni: Cavalleria rusticana;
Leoncavallo: Pagliacci
Plácido Domingo,
Elena Obraztsova ,
Teresa Stratas, dll
Georges Prêtre
Teatro alla Scala Orchestra and Chorus
Philips Duo
Kat: 454265
Puccini: La rondine Plácido Domingo,
Kiri Te Kanawa,
Leo Nucci, dll
Lorin Maazel
London Symphony Orchestra
Ambrosian Chorus
CBS
Kat: M2K-37852
Verdi: Nabucco Plácido Domingo,
Piero Cappuccilli,
Ghena Dimitrova, dll
Giuseppe Sinopoli
Deutsche Oper Berlin Orchestra and Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 410 512-2
Leoncavallo: I Pagliacci Plácido Domingo,
Teresa Stratas,
Juan Pons, dll
Georges Prêtre
Teatro alla Scala Orchestra and Chorus
Philips
Kat: 411 484-2
1983 Verdi: Don Carlos Plácido Domingo,
Katia Ricciarelli,
Leo Nucci, dll
Claudio Abbado
Teatro all Scala Orchestra and Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 415 316-2
Verdi: Il trovatore Plácido Domingo,
Rosalind Plowright,
Brigitte Fassbaender, dll
Carlo Maria Giulini (Studio)
Santa Cecilia Academy Rome
Orchestra and Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 423 858-2
Kat: 423 058-2
Puccini: Manon Lescaut Plácido Domingo,
Mirella Freni,
Renato Bruson, dll
Giuseppe Sinopoli (Studio)
Royal Opera House Orchestra and Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 477 6354
Kat: 413 893-2
1984 Britten: Peter Grimes Plácido Domingo,
Rosalind Plowright,
Ann Murray, dll
Neville Marriner
Academy of Saint Martin-in-the-Fields
Ambrosian Opera Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 425 198-2
1985 Verdi: Otello Plácido Domingo,
Katia Ricciarelli,
Justino Diaz, dll
Lorin Maazel
Teatro alla Scala Orchestra and Chorus
Angel Records
Kat: 47450
EMI Classics
Kat: 47450-8
Wagner: Lohengrin Plácido Domingo,
Jessye Norman,
Eva Randova, dll
Georg Solti
Vienna Philharmonic Orchestra
Vienna State Opera Chorus
Decca
Kat: 421 053-2
1986 Mascagni: Iris Plácido Domingo,
Ilona Tokody,
Juan Pons, dll
Giuseppe Patanè (Studio)
Münchner Rundfunkorchester
Chor des Bayerischen Rundfunks
Sony
Kat: 746 4455 2621
CBS
Kat: M2K-45526
J.Strauss II: Die Fledermaus Plácido Domingo,
Lucia Popp,
Peter Seiffert, dll
Plácido Domingo (Studio)
Munich Radio Orchestra
Bavarian Radio Chorus
Angel
Kat: 47480
EMI
Kat: 47480-8
Arrieta: Marina Plácido Domingo,
Kiri Te Kanawa,
Samuel Ramey, dll
James Levine
Chicago Symphony Orchestra & Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 427 193-2
1988 Verdi: La forza del destino Mirella Freni,
Plácido Domingo,
Giorgio Zancanaro, dll
Riccardo Muti
Teatro alla Scala Orchestra and Chorus
EMI Classics
Kat: 7 47485-8
Angel Records
Kat: 47485
Boito: Mefistofele Plácido Domingo,
Samuel Ramey,
Eva Marton, dll
Giuseppe Patanè
Hungarian State Symphony Orchestra
Hungaroton Opera Chorus
Sony Classical
Kat: 44983
1989 Mascagni: Cavalleria rusticana Agnes Baltsa,
Plácido Domingo,
Juan Pons, dll
Giuseppe Sinopoli (Studio)
Philharmonia Orchestra
Royal Opera House Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 429 568-2
Wagner: Tannhäuser Plácido Domingo,
Cheryl Studer,
Agnes Baltsa, dll
Giuseppe Sinopoli
Philharmonia Orchestra
Royal Opera House Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 427 625-2
Strauss: Die Frau ohne Schatten Plácido Domingo,
Hildegard Behrens,
Julia Varady, dll
Georg Solti
Vienna Philharmonic Orchestra
Vienna Boys Choir
Decca
Kat: 436 243-2
Offenbach: Les Contes d'Hoffmann Plácido Domingo,
Edita Gruberova,
Gabriel Bacquier, dll
Richard Bonynge (Studio)
Orchestre National de France
Choeurs de Radio France
Seiji Ozawa
Kat: 427 682-2
Kat: 429 788-2
Verdi: Un ballo in maschera Plácido Domingo,
Josephine Barstow,
Leo Nucci,
Sumi Jo, dll
Herbert von Karajan (Studio)
Vienna Philharmonic Orchestra and Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 427 635-2
Verdi: Aida Plácido Domingo,
Dolora Zajick,
Aprile Millo, dll
James Levine (Studio)
Metropolitan Opera Orchestra and Chorus
Sony Classical
Kat: 45973
1990 Donizetti: Lucia di Lammermoor Plácido Domingo,
Cheryl Studer,
Juan Pons, dll
Ion Marin (Studio)
London Symphony Orchestra
Ambrosian Opera Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 459 4912
Kat: 435 309-2
Puccini: Tosca Plácido Domingo,
Mirella Freni,
Samuel Ramey, dll
Giuseppe Sinopoli
Royal Opera House Orchestra and Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 431 775-2
Puccini: La fanciulla del West Plácido Domingo ,
Ernesto Gavazzi,
Mara Zampieri, dll
Lorin Maazel
Teatro alla Scala Orchestra and Chorus
Sony
Kat: S2K 47 189
Verdi: Luisa Miller Plácido Domingo,
Aprile Millo,
Paul Plishka, dll
James Levine
Metropolitan Opera Orchestra and Chorus
Sony Classical
Kat: 48073
Sony
Kat: 40013
Verdi: Il trovatore Plácido Domingo,
Aprile Millo,
Dolora Zajick, dll
James Levine
Metropolitan Opera Orchestra and Chorus
Sony
Kat: 48070
1991 Saint-Saëns: Samson et Dalila Plácido Domingo,
Waltraud Meier,
Alain Fondary, dll
Myung-Whun Chung
Bastille Opera Orchestra and Chorus
EMI Classics
Kat: 54470
Kat: 54470-2
Wagner: The Flying Dutchman Plácido Domingo,
Bernd Weikl,
Cheryl Studer, dll
Giuseppe Sinopoli (Studio)
Deutsche Oper Berlin Orchestra and Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 437 7782
1992 Penella: El gato montés Plácido Domingo,
Verónica Villarroel,
Juan Pons, dll
Miguel Roa
Madrid Symphony Orchestra,
Escolania de Nuestra Señora del Recuerdo
Deutsche Grammophon
Kat: 435776
Rossini: Il barbiere di Siviglia Kathleen Battle,
Plácido Domingo,
Frank Lopardo, dll
Claudio Abbado
Chamber Orchestra of Europe
Teatro La Fenice Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 435 763-2
1993 Verdi: Otello Plácido Domingo,
Cheryl Studer,
Sergei Leiferkus, dll
Myung-Whun Chung
Opéra Bastille Orchestra and Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 439 805-2
Giordano: Fedora Mirella Freni,
Plácido Domingo,
Adelina Scarabellidll
Gianandrea Gavazzeni,
Teatro alla Scala Orchestra and Chorus
Legato Classics
Kat: 213
Wagner: Parsifal Plácido Domingo,
Jessye Norman,
Kurt Moll, dll
James Levine (Studio)
Metropolitan Opera Orchestra and chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 437 501-2
Wagner: Die Walküre, Act 1 Plácido Domingo,
John Tomlinson,
Deborah Polaski
Daniel Barenboim (Rakaman Langsung)
Berlin State Opera Orchestra
Elektra / WEA
ASIN: B00000F1RL
1994 Gomes: Il Guarany Plácido Domingo,
Hao Jiang Tian,
Veronica Villarroel, dll
John Neschling
Bonn State Opera Orchestra and Chorus
Sony
Kat: 66273
Massenet: Hérodiade Plácido Domingo,
Renee Fleming,
Dolora Zajick, dll
Valery Gergiev
San Francisco Opera Orchestra and Chorus
Sony
Kat: 66847
1995 Gounod: Roméo et Juliette Plácido Domingo,
Ruth Ann Swenson,
Susan Graham, dll
Leonard Slatkin (Studio)
Munich Radio Symphony Orchestra
Bavarian Radio Chorus
RCA Victor
Kat: 09026-68440-2
Mozart: Idomeneo Plácido Domingo,
Cecilia Bartoli,
Carol Vaness, dll
James Levine (Studio),
Metropolitan Opera Orchestra and Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 447-737-2
1996 Sorozábal: La Tabernera Del Puerto Plácido Domingo ,
Maria Bayo,
Juan Pons, dll
Victor Pablo Perez
Galicia Symphony Orchestra
Orfeón Donostiarra
Valois
Kat: 4766
1999 Beethoven: Fidelio Plácido Domingo,
Waltraud Meier,
Falk Struckmann, dll
Daniel Barenboim
Berlin State Opera Orchestra and Chorus
Teldec
Kat: 25249
Chapí: Margarita la tornera Plácido Domingo,
Elisabete Matos,
María Rey-Joly, dll
Garcia Navarro (Studio)
Madrid Symphony Orchestra
Madrid Symphony Chorus
Rtve Classics
Kat: 65169
Albéniz: Merlin Plácido Domingo,
Carlos Álvarez
Jane Henschel, dll
José De Eusebio
Madrid Symphony Orchestra
Spanish National Chorus
Madrid Comunidad Chorus
Decca
Kat: 467096
2002 Ponchielli: La Gioconda Plácido Domingo,
Violeta Urmana,
Luciana D'Intino, dll
Marcello Viotti
Munich Radio Symphony Orchestra
Bavarian Radio Chorus
Munich Children's Chorus
EMI Classics
Kat: 57451
Wagner: Parsifal Plácido Domingo,
Waltraud Meier,
Falk Struckmann, dll
Christian Thielemann (Rakaman Langsung)
Vienna State Opera Orchestra and Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 477 6006
Wagner: Tristan und Isolde Plácido Domingo,
Nina Stemme,
Mihoko Fujimura, dll
Antonio Pappano
Royal Opera House Orchestra and Chorus
EMI Classics
Kat: 580062
Puccini: Edgar Plácido Domingo,
Adriana d'Amato,
Juan Pons, dll
Alberto Veronesi (Studio)
Santa Cecilia Academy Rome
Orchestra and Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 477 6102
Albéniz: Pepita Jiménez Plácido Domingo,
Carol Vaness,
Jane Henschel, dll
Jose De Eusebio (Studio)
Madrid Community Orchestra and Chorus
Deutsche Grammophon
Kat: 477 6234
2008 Torroba: Luisa Fernanda Plácido Domingo,
Nancy Herrera,
Mariola Cantarero, dll
Jesús López-Cobos (Rakaman Langsung)
Teatro Real Coro y Orquesta Titular del
Deutsche Grammophon
Kat: 476 5825

Nota: "Kat" ialah istilah pendek untuk nombor katalog syarikat rakaman; "ASIN" ialah nombor rujukan amazon.com.

Rakaman babak opera terpilih dalam format CD[sunting | sunting sumber]

Recorded live on stage or recording studio. The year refers to the CD released or the recording date.
Tahun Komposer,
Opera
Penyanyi-Pelakon Pengarah-konduktor,
Rumah opera dan Ensembel
Label
1975 Bizet: Carmen Scenes & Arias Plácido Domingo,
Tatiana Troyanos,
Kiri Te Kanawa, dll
George Solti
London Philharmonic Orchestra
John Alldis Choir
Polygram Records
Kat: 421 300-2
1979 Giordano: Andrea Chénier (Excerpt) Plácido Domingo,
Eva Marton,
Renato Bruson, dll
Bruno Bartoletti (Rakaman Langsung 1979),
Chicago Lyric Opera Orchestra and Chorus
Kurt Eichhorn (Rakaman langsung 1970),
New Philharmonic Orchestra,
Ambrosian Chorus
Anton Guadagno (Rakaman Langsung 1970),
Bavarian Radio Symphony Orchestra and Chorus
Gala Records
Kat: 100562
2000 Verdi: Aida Highlights Plácido Domingo,
Grace Bumbry,
Sherrill Milnes, dll
Erich Leinsdorf
London Symphony Orchestra
John Alldis Choir
RCA Victor Red Seal
Kat: 63706
2002 Wagner: Arias and Love Duets
Scene from The Ring – Tristan und Isolde
Plácido Domingo,
Deborah Voigt
Violeta Urmana, dll
Antonio Pappano
Royal Opera House Orchestra and Chorus
EMI Classics
Kat: 0094639768325

Nota: "Kat" ialah istilah pendek untuk nombor katalog syarikat rakaman; "ASIN" ialah nombor rujukan amazon.com.

Kompilasi aria dan lagu (Solo, duet, trio)[sunting | sunting sumber]

Rakaman dalam format CD audio
Tahun Album Konduktor,
Ensembel
Label
1972 Domingo Sings Caruso Pelbagai konduktor dan
ensembel
RCA Red Seal
Kat: 82876 59407 2
1976 Be my love Marcel Peeters,
Karl-Heinz Loges,
London Symphony Orchestra
Deutsche Grammophon
Kat: 477 6192
1977 Romance 1: Musik Fur Grosse Gefuhle Sony Music
1981 Placido Domingo Sings Tangos Deutsche Grammophon
ASIN: B000001G5T
Perhaps Love (bersama John Denver) Lee Holdridge,
CBS Recording Studio
CBS
Kat: 7464-37243-2
Plácido Domingo: Opern-Gala Carlo Maria Giulini,
London Philharmonic Orchestra,
Roger Wagner Chorale
Deutsche Grammophon
Kat: 477 6613
Maria CBS
1982 Adoro Antonio Fernandez ,
Studio recording musicians
CBS
Kat: 37284
1983 My Life for a Song Lee Holdridge,
Studio recording musicians
CBS
Kat: 7464-37799-2
Magic Is The Moonlight London Symphony Orchestra Delta
Kat: 231318
1985 Belcanto Domingo Musical Heritage
1986 Vienna, City of My Dreams Julius Rudel,
English Chamber Orchestra,
Ambrosian Singers
EMI
Kat: 5 75241 2
1988 Domingo! Pelbagai konduktor dan
ensembel
CBS Records
Kat: 5 099707 402229
Siempre Bel Canto WEA/Atlantic/Teldec
Kat: 23292
1989 Domingo at the Philharmonic Sony
Live In Tokyo 1988 (bersama Kathleen Battle) James Levine
Metropolitan Opera Orchestra
Deutsche Grammophon
445552
The Unknown Puccini Sony
Goya...A Life in Song Sony
Le Grandi Voci Placido Domingo Frequenz
1990 Great Love Scenes Sony
Opera Arias Sony
Zarzuela Arias & Duets (bersama Garcia Navarro dan Pilar Lorengar) Sony
Romanzas de Zarzuelas Manuel Moreno-Buendia
Madrid Symphony Orchestra
National Zarezuela Theater Chorus
EMI Angel
Kat: 0077774914826
Placido Domingo, Vol. 2 Delta
Live Recordings Delta
The Best of Placido Domingo Pelbagai konduktor dan
ensembel
Deutsche Grammophon
ASIN: B000001G6D I
Save Your Nights for Me (bersama Maureen McGovern) CBS
Kat: 39866
A Love until the End of Time (bersama Maureen McGovern) Leonard Bernstein
Lee Holdridge
Royal Philharmonic Orchestra
Sony
ASIN: B0000026H6
Great Love Scenes Sony
A Night at the Opera / The Magic Flute Sony
Greatest Hits RCA
Sonadores De Espana Sony International
1991 Together (bersama Itzhak Perlman) Jonathan Tunick
New York Studio Orchestra
EMI Angel
Kat: 54266
Tchaikovsky: 1812 Overture; Capriccio Italien (bersama Ofra Harnoy) EMI Classics
Canta Para Mexico EMI Latin
Por Fin Juntos (bersama Paloma San Basilio) EMI
ASIN: B000000VL5
The Broadway I Love Eugene Kohn
London Symphony Orchestra
Atlantic / WEA
ASIN: B000002ISY
Nessun Dorma (bersama Helga Profe) Elektra / WEA
Be My Love Eugene Kohn EMI
Kat: 95468
Canta Para Todos EMI Latin
1992 The Placido Domingo Album RCA
Domingo:Live from Miami Allegro Corporation
Greatest Love Songs Sony International
The Domingo Songbook Pelbagai konduktor dan
ensembel
Sony
ASIN: B0000027YV
Entre Dos Mundos Lee Holdridge
Royal Philharmonic Orchestra
Sony
ASIN: B00000281J
French Arias 2 Polygram Records
Arias Songs & Tangos Polygram Records
1993 Bravissimo, Domingo! Vol. 1: Arias & Duets RCA
Placido Domingo, Vol. I SUITE
The Women in My Life: A Passionate Serenade to Opera's Leading Ladies Polygram Records
1994 Domingo Favourites Pelbagai konduktor dan
ensembel
Deutsche Grammophon
Kat: 445 5252
Granada: The Greatest Hits of Plácido Domingo Deutsche Grammophon
The Magic Collection ARC
Domingo sings and conducts Tchaikovsky Capitol
De Mi Alma Latina (From my Latin soul volume 1) Bebu Silvetti,
The VVC Symphonic Orchestra
EMI Records
Kat: 7243 5 55263 2 8
De Mi Alma Latina (From my Latin soul volume 2) Bebu Silvetti,
The VVC Symphonic Orchestra
EMI Records
Kat: 0724355636928
Legendary Tenors: Placido Domingo, Vol. 1,2 & 3 Eclipse Music Group
1995 Plácido Domingo Sings Selections from Bizet's Carmen Delta
Italian Delights Prime Cuts
De Coleccion Universal Latino
The Great Placido Domingo Madacy Entertainment
Battle & Domingo Live Deutsche Grammophon
The Golden Voice of Placido Domingo Madacy Entertainment
The Solo Collection Slam
Domingo Opera Duets with Milnes and Ricciarelli RCA
1996 Favorite Arias Delta
Berlioz: Symphonie fantastique Op14; Rouget de Lisle: La Marseillaise Elektra / WEA
Pure Domingo Angel Records
Bajo El Cielo Español Bebu Silvetti,
VVC Symphonic Orchestra
Sony
ASIN: B0000029RF
Placido Domingo (Heroes) Angel Records
1997 Always in My Heart; Siempre En Mi Corazon Lee Holdridge,
Royal Philharmonic Orchestra
Sony Classical
Kat: 63199
The Gold & Silver Gala Angel Records
The Domingo Collection Sony
Coleccion Mi Historia Polygram Records
1998 Por Amor Bebu Silvetti,
The VVC Symphonic Orchestra
Warner Music
Kat: 3984-23794-2
Bravo Domingo Pelbagai konduktor dan
ensembel
Deutsche Grammophon
Kat: 459352
Repeat the Sounding Joy (bersama Glen Close) Heritage Recordings
Sempre Belcanto: The Legendary First Recital Recording Teldec
Opera Favorites Castle Pulse/Wave
Meisterstucke Deutsche Grammophon
Great - Plácido Domingo Goldies Records
Passionate Arias Bci Eclipse Company
Classic Hit Parade Una furtiva lagrima Universal/Eloquence
1999 Star Crossed Lovers (bersama Renee Fleming) Decca
Cantos Aztecas - Song of the Aztecs Aleph Records
Kat: 11
The Young Domingo Pelbagai konduktor dan
ensembel
RCA Red Seal
Kat: 0 9026-63527-2 2
Live in America Hallmark (Empire)
Plácido Domingo In Concert: Live in Seoul Koch Records
100 years of Mariachi (100 Anos De Mariachi) Bebu Silvetti,
Studio recording musicians
EMI Classics
0724355675521
2000 Wagner Love Duets (bersama Deborah Voigt) Antonio Pappano,
Royal Opera House Orchestra
EMI Classics
Kat: 0724355700421
Bacalov: Misa Tango (bersama Maria Ana Martinez dan Héctor Ulises Passarella) Myung-Whun Chung,
Santa Cecilia Academy Orchestra
Deutsche Grammophon
Kat: 463 4712
Mahler: Das Lied von der Erde / Salonen, Domingo, Skovhus Sony
Canciones de Amor: Songs of Love Pelbagai konduktor dan
ensembel
EMI Classics
Kat: 0724355704528
Recitals: Placido Domingo Volume 2, Arias & Scenes Opera D'oro
Ô Paradis: The Great Voice of Plácido Domingo Polygram Records
Super Hits: Placido Domingo Sony
Verdi/Puccini:Arias Universal Music & VI
2001 Domingo: Scenes from ‘The Ring’ Wagner Antonio Pappano,
Royal Opera House Orchestra
EMI Classics
Kat: 5 57242 2
The Verdi Tenor Pelbagai konduktor dan
ensembel
Deutsche Grammophon
Kat: 471 4782
Recitals:Placido Domingo Sings Arias & Scenes Opera D'oro
Plácido Domingo (Verdi ~ The Tenor Arias) Deutsche Grammophon
Kat: 471 335-2
Great Italian Operas Arias Prism Records
Classic Tenor Arias Remark Records/Exworks
2002 Quiereme Mucho Bebu Silvetti
Studio recording musicians
EMI Latin
Kat: 7 24355 72942 2
Fire & Ice (bersama Sarah Chang) Plácido Domingo
Berlin Philharmonic Orchestra
EMI Classics
Kat: 0724355722027
Placido Domingo Sings D Classics
2003 The very Best of Placido Domingo Pelbagai konduktor dan
ensembel
EMI Classics
Kat: 7 24357 59062 4
Bravo Domingo: lo major de Plácido Domingo Pelbagai konduktor dan
ensembel
EMI Latin
Kat: 7243 5 57596 2 7
Kat: 7243 5 57595 2 8
Tomás Bretón: La Verbena de la Paloma (bersama Maria Bayo) Naive
2004 The Essential Plácido Domingo Pelbagai konduktor dan
ensembel
Sony BMG Music
Kat: 4 893391 120220
The Best of Placido Domingo: The Millennium Collection Pelbagai konduktor dan
ensembel
Universal Classic
Kat: 0 0035 400 2
Artist Portrait: Plácido Domingo Pelbagai konduktor dan
ensembel
Warner Classics
Kat: 09274 97072
2005 Legends of Opera: Plácido Domingo PerforMAX
Verdi: Arias & Duets Pelbagai konduktor dan
ensembel
EMI Classics
Kat: 62978
Noche de Zarzuela RTVE
Introducing Placido Domingo BMG
2006 Italia Ti Amo Eugene Kohn,
Budapest Philharmonic Orchestra
Deutsche Grammophon
Kat: 477 6086
Kat: 477 5565
Alborada (Soundtrack) EMI Latin
Moments of Passion Pelbagai konduktor dan
ensembel
Sony BMG
Kat: 8 28768 77052
Truly Domingo Pelbagai konduktor dan
ensembel
Deutsche Grammophon
Kat: 477 6292
2007 Mozart: Opera Arias (bersama Carol Vaness) Eugene Kohn
Munich Radio Symphony Orchestra
EMI Classics
Kat: 0094638869320
Kat: 0094638867227
Plácido Domingo: Aria Collection Qualiton/Orfeo
2008 Pasión Española Miguel Roa,
Madrid Community Orchestra
Deutsche Grammophon
Kat: 477 6590

Nota: "Kat" ialah istilah pendek untuk nombor katalog syarikat rakaman; "ASIN" ialah nombor rujukan amazon.com.

Kompilasi aria dan lagu (Nyanyian berkumpulan)[sunting | sunting sumber]

Rakaman dalam format CD audio
Tahun Album Penyanyi Konduktor,
Ensembel
Label
1989 Opera Arias Plácido Domingo,
Marilyn Horne,
Ruggero Raimondi, dll
RCA
1990 Beethoven: Symphony No. 9 Plácido Domingo,
Jessye Norman,
Brigitte Fassbaender,
Walter Berry
Polygram Records
Beethoven: Symphony No. 9 Choral Plácido Domingo,
Sherrill Milnes,
Josephine Veasey,
Jane Marsh
RCA
Barcelona Games Plácido Domingo,
Montserrat Caballe,
Jose Carreras, dll
RCA
1991 The Best of Beethoven Plácido Domingo ,
Sherrill Milnes,
Josephine Veasey, dll
RCA
1992 Gala Lirica Plácido Domingo,
Montserrat Caballe,
José Carreras, dll
RCA
1993 Mad About Puccini the Greatest
Stars the Greatest Music
Plácido Domingo,
Mirella Freni,
Jose Carreras, dll
Deutsche Grammophon
The Premiere Collection Encore Sarah Brightman,
José Carreras,
Plácido Domingo, dll
Decca
1994 A Night at the Opera: A Mozart Gala Plácido Domingo,
Ruggero Raimondi,
Ezio Pinza, dll
Sony
All Star Tenors Salute the World Plácido Domingo,
Jose Carreras,
Luciano Pavarotti, dll
Various conductors and
ensembles
Sony Classical
Cat: 64394
1995 10 Tenors in Love Plácido Domingo,
Luciano Pavarotti,
Mario Lanza, dll
RCA Victor/ BMG
1996 Opera Assist: Help Rebuild Venice's
La Fenice Opera House
Plácido Domingo,
Maria Callas,
Luciano Pavarotti, dll
Capitol
Man of La Mancha Plácido Domingo,
Samuel Ramey,
Julia Migenes-Johnson, dll
Sony
Legendary Tenors Enrico Caruso,
José Carreras,
Luciano Pavarotti,
Plácido Domingo
Eclipse Music Group
Beethoven In Hollywood Plácido Domingo,
Sherrill Milnes,
Josephine Veasey, dll
RCA
The 14 Greatest Tenors José Carreras,
Plácido Domingo,
Luciano Pavarotti
Gala
1998 Amore - Opera's Greatest Romances Jussi Bjorling,
Plácido Domingo,
Montserrat Caballe
Various conductors and
ensembles
RCA Victor Red Seal
Cat: 63299
1999 A Tribute to Operetta :
A Franz Lehár Gala
José Carreras,
Plácido Domingo,
Thomas Hampson, dll
Polygram Records
Highlights from Faust (Gounod);
Otello (Verdi) and
La bohème (Puccini)
Kiri Te Kanawa,
Plácido Domingo
Piero Cappuccilli
Charles Mackerras
Nello Santi
Paris Opera Orchestra and Chorus
Royal Opera House Orchestra and Chorus
Bella Voce Records
2000 Stella Sings Luciano Pavarotti,
Plácido Domingo,
Connie Francis, dll
Universal music
Berlioz: La Marseillaise;
Symphonie fantastique;
Ravel: Boléro;
Rapsodie espagnole; Etc.
Plácido Domingo, dll Teldec
2001 Escape Through Opera Plácido Domingo,
Renata Scotto,
Kiri Te Kanawa, dll
Sony
2002 Opera's Best Ballads José Carreras,
Luciano Pavarotti,
Plácido Domingo, dll
Columbia River Ent.
Romantic Arias José Carreras,
Luciano Pavarotti,
Plácido Domingo, dll
Columbia River Ent.
2004 Bizet: Greatest Hits Plácido Domingo,
Rene Bianco,
Sherrill Milnes, dll
Decca

Nota: "Kat" ialah istilah pendek untuk nombor katalog syarikat rakaman; "ASIN" ialah nombor rujukan amazon.com.

Rakaman muzik Krismas dan nyanyian gereja[sunting | sunting sumber]

Senarai album dalam format audio CD
Tahun Album Konduktor,
Ensembel
Label
1979 Christmas with the Vienna Choir Boys
(with Hermann Prey)
Vienna Symphony Orchestra
Vienna Chamber Orchestra
RCA Victor
Cat: 7930-2-RG
1984 Christmas with Placido Domingo Vienna Symphony Orchestra Sony /CBS
Cat: 37245
1989 Verdi: Messa da Requiem
(with Ruggero Raimondi, Martina Arroyo, et al)
Leonard Bernstein
London Symphony Orchestra and Chorus
Sony
Cat: 5160282
1990 Ave Maria Vienna Symphony Orchestra
The Vienna Choir Boys
RCA Victor
Cat: 53835-2
1993 Christmas in Vienna
(with Diana Ross and José Carreras)
Vienna Symphony Orchestra,
Gumpoldskirch Boys Choir
Sony Classical
Cat: 53358
1994 Christmas in Vienna II
(with Dionne Warwick, José Carreras, et al)
Vjekoslav Šutej,
Vienna Symphony Orchestra,
Vienna Children's Choir
Sony Classical
Cat: 62696
Verdi: Requiem
(with Waltraud Meier, Alessandra Marc, et al)
Daniel Barenboim
Chicago Symphony Orchestra and Chorus
Teldec
Cat: 82120
Christmas in Vienna III
(with Sissel Kyrkjebø & Charles Aznavour)
Vjekoslav Šutej,
Vienna Symphony Orchestra,
Vienna Children's Choir
Sony Classical
Cat: 684626
1995 Andrew Lloyd Webber: Requiem
(with Sarah Brightman)
Lorin Maazel (Live)
English Chamber Orchestra
Winchester Cathedral Choir
Decca
Cat: 448616
1996 Merry Christmas From Vienna
(with Huang Ying & Michael Bolton)
Steven Mercurio
Vienna Symphony Orchestra
Gumpoldskirch Boys Choir
Sony Classical
Cat: 711325
1997 Tears From Heaven
(with Kathleen Battle, Montserrat Caballe, et al)
Various conductors and ensembles RCA Victor Red Seal
Cat: 68606
Sleighride! - Classic Christmas Favorites
(with Johannes Sonnleitner, et al)
Various conductors and ensembles RCA Victor Red Seal
Cat: 61373
1998 Christmas in Vienna VI
(with Alejandro Fernández and Patricia Kaas)
Steven Mercurio,
Vienna Symphony Orchestra,
Vienna Children's Choir
Sony Classical
ASIN: B00001P4S2
A Gala Christmas in Vienna
(with Sarah Brightman, Riccardo Cocciante & Helmut Lotti)
Paul Bateman
Steven Mercurio
English National Opera Orchestra
Gumpoldskirch Boys Choir
Sony Classical
Cat: 60396
2001 The #1 Christmas Album
(with Pavarotti, Leontyne Price, et al)
Various conductors and ensembles Decca
Cat: 470022
Our Favorite Things
(with Tony Bennett, Charlotte Church & Vanessa Williams)
Vienna Symphony Orchestra ony Classical
Cat: 89468
2002 Sacred Songs Marcello Viotti,
Verdi Grand Symphonic Orchestra,
Verdi Chorus
Deutsche Grammophon
Cat: 471 5752
Beethoven: Christus am Ölberge
(with Andreas Schmidt & Luba Orgonasova)
Kent Nagano
Deutsches Symphonie-Orchester Berlin
Berlin Radio Chorus
Harmonia Mundi
Cat: 801802

Nota: "Kat" ialah istilah pendek untuk nombor katalog syarikat rakaman; "ASIN" ialah nombor rujukan amazon.com.

Rakaman The Three Tenors[sunting | sunting sumber]

Senarai rakaman dalam format audio CD
Tahun Album Penyanyi Konduktor,
Ensembel
Label
1990 The Three Tenors in concert Plácido Domingo
José Carreras
Luciano Pavarotti
Zubin Mehta
Maggio Musicale Fiorentino Orchestra
Orchestra del Teatro Municipal di Roma
Decca
ASIN: B0000041XX
1993 Christmas Favorites from the World's Favorite Tenors Luciano Pavarotti
José Carreras
Plácido Domingo
Sony
1994 The 3 Tenors in Concert 1994 José Carreras
Plácido Domingo
Luciano Pavarotti
Zubin Mehta
Los Angeles Philharmonic Orchestra
Atlantic / WEA
ASIN: B000002IZE
1995 The Great Tenors Plácido Domingo
José Carreras
Luciano Pavarotti
Deuce Boxed Sets
The Golden Voices of the 3 Tenors Luciano Pavarotti
José Carreras
Plácido Domingo
Madacy Records
1997 The 3 Tenors José Carreras
Plácido Domingo
Luciano Pavarotti
Goldies Records
A Tenor’s Christmas Luciano Pavarotti
José Carreras
Plácido Domingo
Various conductors and ensembles Sony Classical
Cat: 63304
1998 Paris 1998 Luciano Pavarotti
José Carreras
Plácido Domingo
Atlantic / Wea
I’ll be home for christmas José Carreras
Plácido Domingo
Luciano Pavarotti
Leonard Bernstein Sony
Cat: 60799
The Three Tenors José Carreras
Plácido Domingo
Luciano Pavarotti
Valmark
1999 Tenores En Concierto Los Grandes, Colección De Oro Plácido Domingo
José Carreras
Luciano Pavarotti
Orfeon Records
2000 The Three Tenors Arias Luciano Pavarotti
José Carreras
Plácido Domingo
Columbia River Ent.
The 3 Tenors Christmas Plácido Domingo
José Carreras
Luciano Pavarotti
Steven Mercurio
Vienna Symphony Orchestra
Sony
Cat: ASIN: B00004YB9Y
2001 The Best of the Three Tenors José Carreras
Plácido Domingo
Luciano Pavarotti
James Levine
Zubin Mehta
Various Orchestras and Choruses
Decca
Cat: 466999
2004 The Three Tenors Live in Concert José Carreras
Plácido Domingo
Luciano Pavarotti
Zubin Mehta
Los Angeles Philharmonic Orchestra
Los Angeles Opera Chorus
Atlantic
Cat: 82614
2005 Christmas with The Three Tenors Luciano Pavarotti
José Carreras
Plácido Domingo
Delta
The Three Tenors Luciano Pavarotti
José Carreras
Plácido Domingo
Bci / Eclipse Music
Three Tenors at Christmas Plácido Domingo
José Carreras
Luciano Pavarotti
K Tel

Nota: "Kat" ialah istilah pendek untuk nombor katalog syarikat rakaman; "ASIN" ialah nombor rujukan amazon.com.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]