Senarai stesen LRT di Singapura

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Laman ini menyenaraikan semua stesen Sistem Rel Ringan (LRT) di Singapura.

Untuk stesen-stesen Sistem Pengangkutan Gerak Cepat (MRT), sila rujukkan Senarai stesen MRT di Singapura.

Senarai Stesen LRT[sunting | sunting sumber]

Kod Stesen Nama Stesen Pembukaan
Inggeris/Melayu Cina Tamil
Laluan Bukit Panjang
BP1 / NS4[1] Choa Chu Kang 蔡厝港 சுவா சூ காங் 6 November 1999
BP2 South View 南景 சவுத் வியூ 6 November 1999
BP3 Keat Hong 吉丰 கியட் ஹோங் 6 November 1999
BP4 Teck Whye 德惠 டெக் வாய் 6 November 1999
BP5 Phoenix 凤凰 ஃபீனிக்ஸ் 6 November 1999
BP6 Bukit Panjang 武吉班让 புக்கிட் பாஞ்சாங் 6 November 1999
BP7 Petir 柏提 பெட்டீர் 6 November 1999
BP8 Pending 秉定 பெண்டிங் 6 November 1999
BP9 Bangkit 万吉 பங்கிட் 6 November 1999
BP10 Fajar 法嘉 ஃபஜார் 6 November 1999
BP11 Segar 实加 செகார் 6 November 1999
BP12 Jelapang 泽拉邦 ஜேலப்பாங் 6 November 1999
BP13 Senja 信佳 செஞ்சா 6 November 1999
BP14 Ten Mile Junction 十里广场 பத்தாம் கல் சந்திப்பு 6 November 1999
Laluan Sengkang
STC / NE16[2] Sengkang 盛港 செங்காங் 18 Januari 2003
SE1 Compassvale 康埔桦 கம்பஸ்வேல் 18 Januari 2003
SE2 Rumbia 棕美 ரூம்பியா 18 Januari 2003
SE3 Bakau 码高 பக்காவ் 18 Januari 2003
SE4 Kangkar 港脚 கங்கார் 18 Januari 2003
SE5 Ranggung 兰岗 ரங்கோங் 18 Januari 2003
SW1 Cheng Lim 振林 செங் லிம் Akan diumumkan [3]
SW2 Farmway 农道 ஃபாம்வே 15 November 2007
SW3 Kupang 古邦 கூப்பாங் Akan diumumkan [3]
SW4 Thanggam 丹甘 தங்கம் 29 Januari 2005
SW5 Fernvale 芬微 ஃபெர்ன்வேல் 29 Januari 2005
SW6 Layar 拉雅 லாயார் 29 Januari 2005
SW7 Tongkang 同港 தொங்காங் 29 Januari 2005
SW8 Renjong 仁宗 ரெஞ்சோங் 29 Januari 2005
Laluan Punggol
PTC / NE17[2] Punggol 榜鹅 பொங்கோல் 29 January 2005
PE1 Cove 海湾 கோவ் 29 Januari 2005
PE2 Meridian 丽园 மெரிடியன் 29 Januari 2005
PE3 Coral Edge 珊瑚 கோரல் எட்ஜ் 29 Januari 2005
PE4 Riviera 里维拉 றிவியாரா 29 Januari 2005
PE5 Kadaloor 卡达鲁 கடலூர் 29 Januari 2005
PE6 Oasis 绿洲 ஓய்சிஸ் 15 Jun 2007
PE7 Damai 达迈 தாமி 20 Jun 2011
PW1 Sam Kee 三基 ஸம் கீ Akan diumumkan [3]
PW2 Teck Lee 德利 டெக் லீ Akan diumumkan [3]
PW3 Punggol Point 榜鹅坊 பொங்கோல் பொஇன் Akan diumumkan [3]
PW4 Samudera 山姆 ஸமுதெரா Akan diumumkan [3]
PW5 Nibong 尼蒙 நிபொங் Akan diumumkan [3]
PW6 Sumang 苏芒 ஸுமாங் Akan diumumkan [3]
PW7 Soo Teck 树德 ஸூ டெக் Akan diumumkan [3]

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Stesen pertukaran dengan Laluan MRT Utara Selatan (North South)
  2. ^ a b Stesen pertukaran dengan Laluan MRT Timur Laut (North East)
  3. ^ a b c d e f g h i Stesen sudah dibina, tetapi akan dibuka sahaja apabila kawasan stesen membangun.

Lihat Juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]