Senarai subjek persekutuan Rusia mengikut luas kawasan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Berikut adalah senarai 85 subjek persekutuan Rusia disusun mengikut luas kawasan. Nilai diberi mengikut unit SI (metrik). Senarai ini mengikut Bancian Rusia 2002, jumlah luas kawasan Rusia ialah 17,075,400 km² (6,592,849 mi²).

  1. Republik Sakha: 3,103,200 km²;
  2. Jajahan Krasnoyarsk: 2,339,700 km²;
  3. Wilayah Tyumen: 1,435,200 km² (termasuk Negeri autonomi Khanty-Mansi and Yamalo-Nenets; tanpa negeri autonomi: 161,800 km²);
  4. Jajahan Khabarovsk: 788,600 km²;
  5. Wilayah Irkutsk : 767,900 km² (termasuk Negeri autonomi Ust-Orda Buryat; tanpa negeri autonomi: 745,500 km²);
  6. Negeri autonomi Yamalo-Nenets: 750,300 km² (termasuk Wilayah Tyumen);
  7. Negeri autonomi Chukotka: 737,700 km²;
  8. Wilayah Arkhangelsk: 587,400 km² (termasuk Negeri autonomi Nenets; tanpa negeri autonomi: 410,700 km²);
  9. Negeri autonomi Khanty-Mansi: 523,100 km² (termasuk Wilayah Tyumen);
  10. Jajahan Kamchatka: 472,300 km²;
  11. Wilayah Magadan: 461,400 km²;
  12. Wilayah Chita: 431,500 km² (termasuk Negeri autonomi Agin-Buryat;tanpa negeri autonomi: 412,500 km²);
  13. Republik Komi: 415,900 km²;
  14. Wilayah Amur: 363,700 km²;
  15. Republik Buryat: 351,300 km²;
  16. Wilayah Tomsk: 316,900 km²;
  17. Wilayah Sverdlovsk: 194,800 km²;
  18. Wilayah Novosibirsk: 178,200 km²;
  19. Negeri autonomi Nenets: 176,700 km² (termasuk Wilayah Arkhangelsk);
  20. Republik Karelia: 172,400 km²;
  21. Republik Tuva: 170,500 km²;
  22. Jajahan Altai: 169,100 km²;
  23. Jajahan Primorsky: 165,900 km²;
  24. Jajahan Perm: 160,600 km²;
  25. Wilayah Vologda: 145,700 km²;
  26. Wilayah Murmansk: 144,900 km²;
  27. Republik Bashkortostan: 143,600 km²;
  28. Wilayah Omsk: 139,700 km²;
  29. Wilayah Orenburg: 124,000 km²;
  30. Wilayah Kirov: 120,800 km²;
  31. Wilayah Volgograd: 113,900 km²;
  32. Wilayah Rostov : 100,800 km²;
  33. Wilayah Saratov: 100,200 km²;
  34. Kemerovo Oblast: 95,500 km²;
  35. Republik Altai: 92,600 km²;
  36. Wilayah Chelyabinsk: 87,900 km²;
  37. Wilayah Sakhalin: 87,100 km²;
  38. Wilayah Tver: 84,586 km²;
  39. Wilayah Leningrad: 84,500 km²;
  40. Wilayah Nizhny Novgorod: 76,900 km²;
  41. Republik Kalmykia: 76,100 km²;
  42. Jajahan Krasnodar: 76,000 km²;
  43. Wilayah Kurgan: 71,000 km²;
  44. Republik Tatarstan: 68,000 km²;
  45. Jajahan Stavropol: 66,500 km²;
  46. Republik Khakassia 61,900 km²;
  47. Wilayah Kostroma: 60,100 km²;
  48. Wilayah Novgorod: 55,300 km²;
  49. Wilayah Pskov: 55,300 km²;
  50. Wilayah Samara: 53,600 km²;
  51. Wilayah Voronezh: 52,400 km²;
  52. Republik Dagestan 50,300 km²;
  53. Wilayah Smolensk: 49,800 km²;
  54. Wilayah Moscow: 45,900 km²;
  55. Wilayah Astrakhan: 44,100 km²;
  56. Wilayah Penza: 43,200 km²;
  57. Republik Udmurt: 42,100 km²;
  58. Wilayah Ryazan :39,600 km²;
  59. Wilayah Ulyanovsk: 37,300 km²;
  60. Wilayah Yaroslavl: 36,400 km²;
  61. Wilayah autonomi Yahudi: 36,000 km²;
  62. Wilayah Bryansk: 34,900 km²;
  63. Wilayah Tambov: 34,300 km²;
  64. Wilayah Kaluga: 29,900 km²;
  65. Wilayah Kursk: 29,800 km²;
  66. Wilayah Vladimir: 29,000 km²;
  67. Wilayah Belgorod: 27,100 km²;
  68. Republik Mordovia: 26,200 km²;
  69. Wilayah Tula: 25,700 km²;
  70. Wilayah Oryol: 24,700 km²;
  71. Wilayah Lipetsk: 24,100 km²;
  72. Republik Mari El: 23,200 km²;
  73. Negeri autonomi Ust-Orda Buryat: 22,400 km² (termasuk Wilayah Irkutsk);
  74. Wilayah Ivanovo: 21,800 km²;
  75. Negeri autonomi Agin-Buryat: 19,000 km² (termasuk Wilayah Chita)
  76. Republik Chuvash: 18,300 km²;
  77. Republik Chechen: ~15,300 km² (ketepatan luas kawasan tidak diketahui, ini kerana sempadan Chechnya dengan Ingushetia tidak dikenalpasti);
  78. Wilayah Kaliningrad: 15,100 km²;
  79. Republik Karachay-Cherkess: 14,100 km²;
  80. Kabardino-Balkar Republic: 12,500 km²;
  81. Republik Ossetia-Alania Utara: 8,000 km²;
  82. Republik Adygea: 7,600 km²;
  83. Republik Ingushetia: ~4,000 km² ((ketepatan luas kawasan tidak diketahui, ini kerana sempadan Chechnya dengan Ingushetia tidak dikenalpasti);
  84. Saint Petersburg: 1,400 km²;
  85. Moscow: 1,091 km².

Lihat juga[sunting | sunting sumber]