Senarai tentera udara

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Senarai tentera udara ini disusun mengikut huruf abjad. Nama negara dalam huruf italik menandakan bahawa ia secara umumnya tidak diakui oleh antarabangsa sebagai sebuah negara merdeka, meskipun berjaya menubuhkan perkhidmatan aktif udara.


Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


A[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Afghanistan Afghan National Army emblem.svg Kor Udara - Tentera Darat Kebangsaan Afghanistan
Afghan Melli-e Ourdou
2002[1]

Pasukan Pertahanan Udara dan Udara Negara Islam Afghanistan (Mujahideen)[2]

Transparent.png 1996-2001

Tentera Udara Angkatan Tentera Emiriah Islam Afghanistan (Taliban)[3]

Transparent.png 1996-2001

Pasukan Pertahanan Udara dan Udara Negara Islam Afghanistan[4]

Transparent.png 1992-1996

Tentera Udara Republik Afghanistan
De Afghan Hanoi Quirah

Roundel of the Afghan Air Force (1983-1992).svg 1983-1992

Pasukan Udara Tentera Darat Afghanistan[5]
De Afghan Hawa-e Quvah

Afghanistan-roundel02.svg 1980-1983

Tentera Udara Republik Afghanistan
De Afghan Hanoi Quirah

Roundel of the Afghan Air Force (1948-1979).svg 1973-1979

Tentera Udara Diraja Afghanistan

Roundel of the Afghan Air Force (1948-1979).svg 1948-1973

Tentera Udara Afghanistan
Afghan Hawa-e Ourdou

Roundel of the Afghan Air Force (1937-1947).svg 1937-1947

Cabang Udara Angkatan Tentera Afghanistan

Roundel of Afghanistan Air Force (1924-1929).svg 1924[6]-1929
 Afrika Selatan Roundel of South Africa.svg Tentera Udara Afrika Selatan
Suid-Afrikaanse Lugmag
1920

Tentera Udara Diraja Afrika Selatan

Roundel of South Africa (1947-1958).svg 1947-1957

 

Roundel of South Africa (1927-1947).svg 1924-1947

Kor Penerbangan Afrika Selatan

Transparent.png 1915-1920
 Albania Roundel of Albania.svg Tentera Udara Albania
Forcave Ajrore
1991

 

Roundel of the Albanian Air Force 1960-91.svg 1960-1990

 

Roundel of Albania (1958-1960).svg 1958-1960

 

Roundel of the Albanian Air Force before 1958.svg 1951-1957

Kor Udara Albania

Transparent.png 1914-1939
 Algeria Roundel of Algeria.svg Tentera Udara Algeria
Al Quwwat aljawwija aljaza'eriiya
1962
 Amerika Syarikat Roundel of the USAF.svg Tentera Udara Amerika Syarikat 1947

 

Roundel of the USAF.svg 1947-

Pasukan Udara Tentera Darat Amerika Syarikat

US roundel 1943-1947.svg 1943-1947

 

USAAF roundel 1943.svg 1943

 

US roundel 1942-1943.svg 1942-1943

 

USAAC Roundel 1919-1941.svg 1941-1942

Kor Udara Tentera Darat Amerika Syarikat

USAAC Roundel 1919-1941.svg 1926-1941

Khidmat Udara Tentera Darat Amerika Syarikat

US Army Air Roundel.svg 1917-1926
Roundel of the USAF.svg Cabang Penerbangan Tentera Darat 1983

Penerbangan Tentera Darat

Roundel of the USAF.svg 1947-1983
Roundel of the USAF.svg Penerbangan Tentera Laut A.S. 1911

 

Roundel of the USAF.svg 1947-

 

US roundel 1943-1947.svg 1943-1947

 

USAAF roundel 1943.svg 1943

 

US roundel 1942-1943.svg 1942-1943

 

USAAC Roundel 1919-1941.svg 1926-1942
Roundel of the USAF.svg Penerbangan Kor Marin Amerika Syarikat 1912
Roundel of the USAF.svg Pengawal Udara Kebangsaan 1947

Komponen Pengawal Kebangsaan Amerika Syarikat

Transparent.png 1916-1947
USCG S W.svg Pengawal Pantai Amerika Syarikat 1916
NASA logo.svg NASA 1958

NACA

US-NACA-Logo.svg 1915-1958
 Angola Roundel of Angola.svg Pasukan Pertahanan Udara dan Udara Rakyat Angola
Força Aérea Popular de Angola/Defesa Aérea e Antiaérea
 

Pertahanan Penangkis Pesawat dan Tentera Udara Angola
Força Aérea Popular de Angola/Defesa Anti-Aviões

Roundel of Angola (1975-1980).svg 1976-?
 Arab Saudi Roundel of Saudi Arabia.svg Tentera Udara Diraja Arab Saudi
Al Quwwat al Jawwiya as Sa'udiya
1950
 Argentina Roundel of Argentina.svg Tentera Udara Argentina
Fuerza Aérea Argentina
1945

Servicio Aéronautico del Ejército

Transparent.png 1912-1945?
Roundel of Argentina Navy.svg Penerbangan Tentera Laut Argentina
Comando de Aviación Naval Argentina
1919
Roundel of Argentina.svg Perintah Penerbangan Tentera Darat Argentina
Comando de Aviación del Ejército Argentino
1956[7]
Transparent.png Perkhidmatan Udara Pengawal Pantai
Servicio de Aviación de la Prefectura Naval Argentina
1970s
Transparent.png Perkhidmatan Udara Pengawal Sempadan
Dirección de Aeronáutica de Gendarmería [2]
1955
 Armenia Armenian Air Force roundel.svg Tentera Udara Armenia
Հայաստանի Ռազմաօդային Ուժեր
1992
 Australia Roundel of Australia.svg Tentera Udara Diraja Australia 1921

Kor Udara Australia

Transparent.png 1921

Kor Penerbangan Australia

RAF roundel.svg 1914-1921
Roundel of Australia - Low Visibility.svg Cabang Udara Armada Tentera Laut Diraja Australia 1947
Transparent.png Penerbangan Tentera Darat Australia 1968
 Austria Roundel of Austria.svg Tentera Udara Austria
Österreichische Luftstreitkräfte
1955

Luftwaffen Kommando Österreich

Balkenkreuz.svg 1938-1945

Heimwehr Flieger Korps

Cross-Pattee-Heraldry.svg 1927-1938
 Azerbaijan Roundel of Azerbaijan.svg Tentera Udara Azerbaijan
Azərbaycan hərbi hava qüvvələri
1991

B[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Bahamas Naval Ensign of the Bahamas.svg Sayap Udara Pasukan Pertahanan Diraja Bahamas 1981
 Bahrain Roundel of Bahrain.svg Tentera Udara Diraja Bahrain 2002

Tentera Udara Emiriah Bahrain

Transparent.png 1987-2002

Sayap Udara Pasukan Pertahanan Bahrain

Transparent.png 1977-1987
 Bangladesh Roundel of Bangladesh.svg Tentera Udara Bangladesh
বাংলাদেশ বিমান বাহিনী
Bangladesh Biman Bahini
1971
 Barbados Flag of Barbados.svg Pasukan Pertahanan Barbados 1981[8]
 Belanda Roundel of the Netherlands border.svg Tentera Udara Diraja Belanda[9]
Koninklijke Luchtmacht
1953

 

Netherlands roundel WW2.svg 1939-1940

 

Roundel of the Netherlands border.svg 1921-1940

Luchtvaartafdeling

Roundel of the Netherlands WW1.svg 1914-1921
Transparent.png Penerbangan Tentera Laut Belanda
Marineluchtvaartdienst
1917
 Belarus [[Image:|23px]] Tentera Udara Belarus selepas 1995

Tentera Udara Belarus

Flag of Belarus (1918, 1991-1995).svg 1991-1995
 Belgium Roundel of Belgium.svg COMOPSAIR[10]
Luchtcomponent, Composante Air
2002

Belgische Luchtmacht, Force Aerienne Belge

Roundel of Belgium.svg 1946-2001

Militair Vliegwezen, Aviation Militaire

Roundel of Belgium.svg 1915-1940

Compagnie des Ouvries et Aérostiers

Transparent.png 1910-1915
 Belize Flag of Belize.svg Sayap Udara Pasukan Pertahanan Belize 1983
 Benin Roundel of Benin.svg Tentera Udara Benin
Force Aérienne Populaire de Benin
1975

Tentera Udara Dahomey
Force Aérienne de Dahomey

Transparent.png 1961-1975
 Bhutan Transparent.png Tentera Udara Bhutan
 Bolivia Roundel of Bolivia.svg Tentera Udara Bolivia
Fuerza Aérea Boliviana
1923
 Bosnia dan Herzegovina Coat of arms of Bosnia and Herzegovina.svg
Pertahanan Udara dan Tentera Udara Bosnia dan Herzegovina
Ваздухопловство и ПВО
Zrakoplovstvo i PZO
2007

Tentera Udara Persekutuan Bosnia dan Herzegovina
Zručne Snage Armije Federacije BiH

Flag of the Federation of Bosnia and Herzegovina (1996-2007).svg 1996-2006

Tentera Udara Republika Srpska
Ратно Ваздухопловство и ПВО ВРС
Ratno Vazduhoplovstvo i PVO VRS

US Army Air Roundel.svg 1992-2006

Pasukan Udara Angkatan Tentera Republik Bosnia dan Herzegovina
Zručne Snage Armije Republike BiH

Roundel of Bosnia and Herzegovina (1992-1998).svg 1992-1996
 Botswana Roundel of Botswana.svg Sayap Udara Pasukan Pertahanan Botswana 1977
 Brazil Roundel of Brazil.svg Tentera Udara Brazil
Força Aérea Brasileira (FAB)
1941

(Roundel yang digunakan semasa PErang Dunia II)

Transparent.png 1941-1945

Tentera Udara Kebangsaan
Forças Aéreas Nacionais

Transparent.png 1941

Khidmat Penerbangan Tentera
Serviço de Aviação Militar (AvM)

Transparent.png 1918-1941
Roundel of Brazil - Naval Aviation.svg Penerbangan Tentera Laut Brazil
Força Aeronaval
1952

Khidmat Penerbangan Tentera Laut
Serviço de Aviação Naval (AvN)

Roundel of Brazil - Naval Aviation.svg 1941-1952
Coat of arms of the Brazilian Army.svg Perintah Penerbangan Tentera Darat Brazil
Comando de Aviação do Exército Brasileiro
1986
 Brunei Roundel brunei.svg Angkatan Udara Diraja Brunei
Angkatan Tentera Udara Diraja Brunei
1991

Sayap Udara Angkatan Tentera Diraja Brunei

Transparent.png 1984-1991

Sayap Udara Rejimen Melayu Diraja Brunei

Transparent.png 1965-1984
 Bulgaria Roundel of Bulgaria.svg Tentera Udara Bulgaria
Български Военновъздушни Сили
Balgarski Voennovazdushni Sili (BVVS)
1992

Tentera Udara dan Pertahanan Udara Bulgaria
Противовъздушна отбрана и Военновъздушни сили

Protivovazdushna Otbrana i Voennovazdushni Sili (PVOiVVS)

Roundel of Bulgaria (1946-1992).svg 1961-1992

Tentera Udara Angkatan Tentera Bulgaria
Български Военновъздушни Сили

Balgarski Voennovazdushni Sili (BVVS)

Roundel of Bulgaria (1946-1992).svg 1952-1961

Tentera Udara Angkatan Tentera Bulgaria
Български Военновъздушни Сили

Balgarski Voennovazdushni Sily (VVS)

Roundel of Bulgaria (1946-1992).svg 1949-1952

Pasukan Udara Tentera Darat Bulgaria
Въздушни Войски

Vazdusni Voiski (VV)

Roundel of Bulgaria (1944-1946).svg 1945-1949

 

Roundel of Bulgaria (1941-1944).svg 1941-1944

Tentera Udara Diraja Bulgaria[11]
Vazhdushnite na Negovo Velichestvo Voiski (VNVV)

Roundel of Bulgaria (1937-1941).svg 1937-1941

Department of Aeronautics under Ministry of Railways, Posts and Telegraphs

Transparent.png 1924-1937

Section of Aeronautics under Ministry of Railways, Posts and Telegraphs[12]

Transparent.png 1920-1924

Gendarmery Aeroplane Detachment
Zhandarmeriisko Aeroplanno Otdelenie

Transparent.png 1919-1920

Aeroplane Group

Transparent.png 1918-1919

Kor Penerbangan Tentera Darat[13]

Cross-Pattee-Heraldry.svg 1915-1918

Batalion Aeronautika

Transparent.png 1914-1915

Detasmen Aeronautika[14]

Transparent.png 1906-1914
Roundel of Bulgaria.svg Penerbangan Tentera Laut Bulgaria
Aviatsia Na Bulgarskiya Voennomorski Flot (AnBVMF)
1992

Skuadron ASW Bebas Tentera Laut
Otdelna Protivolodachna Eskadrila na VMF (OPLEV-VMF)

Roundel of Bulgaria (1946-1992).svg 1959-1990

Penerbangan Tentera Laut Bulgaria

Cross-Pattee-Heraldry.svg 1915-1918
 Burkina Faso Roundel of Burkina Faso.svg Tentera Udara Burkina Faso
Force Aérienne de Burkina Faso
1964
 Burundi Roundel of Burundi.svg Penerbangan Tentera Darat Burundi
Force Armée du Burundi
1966

C[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Cambodia Roundel of Cambodia.svg Tentera Udara Diraja Cambodia
Toap Akas Khemarak Phoumin
Force Aérienne Royale Cambodge
1993

Tentera Udara Rakyat Kampuchea

Transparent.png 1984-1991[15]

Angkatan Udara Tentera Pembebasan Kampuchea

Transparent.png 1977-1979[16]

Tentera Udara Khmer
Aviation Nationale Khmer

Transparent.png 1970-1975

Tentera Udara Diraja Khmer
Aviation Royale Khmere

Transparent.png 1954-1970
 Cameroon Roundel of Cameroon.svg Tentera Udara Cameroon
Armée de l'Air du Cameroun
1960
 Cape Verde Flag of Cape Verde.svg Tentera Udara Cape Verde
Força Aérea Caboverdiana
1982
Transparent.png Pengawal Pantai Cape Verde
Guarda Costeira de Cabo Verde
1992[17]
 Republik Afrika Tengah Roundel of the Central African Republic.svg Tentera Udara Republik Afrika Tengah
Force Aérienne Centrafricaine
1961
 Chad Roundel of Chad.svg Tentera Udara Chad
Force Aérienne Tchadienne
1973
 Chile Roundel of Chile.svg Tentera Udara Chile
Fuerza Aérea de Chile (FACh)[18]
1930

Khidmat Penerbangan Tentera Chile
Servicio de Aviación Militar de Chile

Transparent.png 1910-1930
Roundel of Chile.svg Penerbangan Tentera Laut Chile
Servicio de Aviación de la Armada de Chile (popularly, Aviación Naval)
1953

Khidmat Penerbangan Tentera Laut Chile
Servicio de Aviación Naval de Chile

Transparent.png 1919-1930[19]
Roundel of Chile.svg Penerbangan Tentera Darat Chile
Comando de Aviación del Ejército de Chile (popularly, Aviación del Ejército)
1970[20]
 China Roundel of the Peoples Liberation Army Air Force.svg Angkatan Udara Tentera Pembebasan Rakyat
中国人民解放军空军
Zhongguo Renmin Jiefangjun Kongjun
1949

Kumpulan Penerbangan Nanyuan[21]

Transparent.png 1949

Angkatan Udara Tentera Merah China

Transparent.png c. 1930[22]
Roundel of the Peoples Liberation Army Air Force.svg Pasukan Udara Angkatan Laut Tentera Pembebasan Rakyat
中国人民解放军海军航空兵
Zhongguo Renmin Jiefangjun Haijun Hangkongbing
1953
Transparent.png Penerbangan Angkatan Darat Tentera Pembebasan Rakyat
中国人民解放军陆军
 ????
 Colombia Roundel of Colombia.svg Tentera Udara Colombia
Fuerza Aérea Colombiana
1922
Colombian Naval Aviation Roundel.svg Penerbangan Tentera Laut Colombia
Aviación Naval
1935
Roundel of Colombia.svg Penerbangan Tentera Darat Colombia
Aviación del Ejército
1995
 Congo[23] Roundel of the Congolese Air Force.svg Tentera Udara Congo
L'Armée de l'Air du Congo
1961
 Republik Demokratik Congo[24] Transparent.png Tentera Udara Republik Demokratik Congo
Force Aérienne du Congo

Tentera Udara Zaire

Roundel of Zaire Air Force.svg 1971-1997
 Costa Rica Transparent.png Khidmat Pengawasan Udara
Servicio de Vigilancia Aérea (SVA) - Fuerza Pública
1994

Air Section of the Costa Rica Ministry of Public Security
Sección Aérea del Ministerio de Seguridad Pública

Roundel of the Air Section of the Costa Rica Ministry of Public Security.svg 1964-1994

Air Section of the Costa Rica Civil Guard
Sección Aérea de la Guardia Civil

Transparent.png 1957-1964

Costa Rican Air Force
Fuerza Aérea Costarricense

Transparent.png 1955-1957

Costa Rican Military Air Force
Fuerza Aérea Militar

Roundel of the Costa Rican Military Air Force.svg 1947/48-1949[25]
 Côte d'Ivoire Roundel of Côte d'Ivoire.svg Tentera Udara Côte d'Ivoire
Force Aérienne de la Côte d'Ivoire
c. 1965
 Croatia Roundel of Croatia.svg Tentera Udara dan Pertahanan Croatia
Hrvatsko Ratno Zrakoplovstvo i Protuzračna Obrana
1991

Kroatische Luftwaffen Legion[26]

Croatian roundel WW2.svg 1941-1945
 Cuba Roundel of Cuba.svg Tentera Udara Revolusi Cuba[27]
Fuerza Aérea Revolucionaria
1959

Tentera Udara Pemberontak Cuba[28]
Fuerza Aérea Rebelde

Transparent.png 1958

Angkatan Udara Tentera Darat Cuba
Fuerza Aérea del Ejército de Cuba

Transparent.png 1952-1958

Kor Penerbangan Tentera Darat Cuba
Cuerpo de Aviación del Ejército de Cuba

Transparent.png 1934-1952

Kor Udara Tentera Darat Cuba
Cuerpo Aéreo del Ejército de Cuba

Transparent.png 1915-1934

Kor Penerbangan Tentera Darat Cuba
Cuerpo de Aviación del Ejército de Cuba

Transparent.png 1913-1915
Transparent.png Penerbangan Tentera Laut Cuba[29]
Aviación Naval
1934-1952
 Republik Czech Roundel of the Czech Republic.svg Tentera Udara Republik Czech
Vzdušné síly armády České republiky
1993

D[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Denmark Roundel of Denmark.svg Tentera Udara Diraja Denmark
Flyvevåbnet
1950

Kor Udara Diraja Tentera Darat Denmark[30]
Hærens Flyvertropper

Roundel of Denmark.svg 1912-1950

Penerbangan Tentera Laut Diraja Denmark
Marinens Flyvevæsen

Roundel of Denmark.svg 1911-1950
Roundel of Denmark.svg Khidmat Helikopter Tentera Laut Diraja Denmark
Søværnets Helikoptertjeneste
2003

Khidmat Penerbangan Tentera Laut Diraja Denmark
Søværnets Flyvetjeneste (SVF)

Roundel of Denmark.svg 1962-2003
 Djibouti Roundel of Djibouti.svg Tentera Udara Djibouti
Force Aérienne du Djibouti
1977
 Republik Dominica Roundel of the Dominican Republic.svg Tentera Udara Dominica
Fuerza Aérea Dominicana (FAD)
1962

Penerbangan Tentera Dominica
Aviación Militar Dominicana (AMD)

Transparent.png 1957-1962

Tentera Udara Dominica
Fuerza Aérea Dominicana (FAD)

Transparent.png 1955-1957

Penerbangan Tentera Dominica
Aviación Militar Dominicana (AMD)

Transparent.png 1952-1955

Tentera Udara Dominica
Fuerza Aérea Dominicana (FAD)

Transparent.png 1950-1952

Kor Penerbangan Tentera Dominica (DMAC)
El Cuerpo de Aviación Militar Dominicana (CAMD/AMD)

Transparent.png 1948-1950
Transparent.png Skuadron Kavalri Udara
Escuadrón de Caballería Aérea (EdCA)
2002

Briged Kavalri Pengangkutan Udara
Brigada de Caballería Aerotransportada

Transparent.png 2001-2002

Kompeni Penerbangan Tentera Darat Kebangsaan
Compañía de Aviación del Ejército Nacional

Transparent.png 1942-1948[31]

Kompeni Penerbangan Tentera Darat Dominica
Compañía de Aviación del Ejército Dominicano

Transparent.png 1939-1942

Detasmen Penerbangan Tentera Darat Kebangsaan
Destacamento de Aviación del Ejército Nacional

Transparent.png 1936-1939

Cabang Udara, Kompeni Pengangkutan Udara Kebangsaan
Compañía Nacional de Transporte Aérea, Arma de Aviación

Transparent.png 1934-1935

Aviation Company
Compañía de Aviación

Transparent.png 1933-1934

Aviation Arm of the National Army
Arma de Aviación del Ejército Nacional

Transparent.png 1932-1933
Transparent.png Kor Penerbangan Tentera Laut Republik Dominica
Cuerpo de Aviación Naval Dominicana
2003

Skuadron Mencari dan Menyelamat Pengawal Pantai
Escuadrón de Vigilancia y Rescate de Guardacostas

Transparent.png 1951-1952[32]

E[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Ecuador Roundel of Ecuador.svg Tentera Udara Ecuador
Fuerza Aérea Ecuatoriana (FAE)
1944

Pasukan Udara Tentera Darat Ecuador
Fuerza Aérea del Ejército Equatoriana (FAEE)

Transparent.png 1935-1944

Kor Juruterbang Tentera Darat
Cuerpo de Aviadores Militares del Ejército

Transparent.png 1927-1935

Kompeni Penerbangan Tentera Darat
Compañia de Aviación del Ejército

Transparent.png 1925-1927

Sekolah Penerbangan Tentera
Escuela Militar de Aviación

Transparent.png 1920-1925
Transparent.png Penerbangan Tentera Laut Ecuador
Aviación Naval Ecuatoriana (ANE)
1967
Roundel of Ecuador.svg Penerbangan Tentera Darat Ecuador
Aviación del Ejército Ecuatoriano (AEE)
1978

Khidmat Udara Tentera Darat Ecuador
Servicio Aéreo del Ejército (SAE)

Transparent.png 1954-1978
 El Salvador Roundel of El Salvador.svg Tentera Udara El Salvador
Fuerza Aérea Salvadoreña (FAS)
1946

Pasukan Udara Tentera Darat Salvador
Fuerza Aérea Ejército de Salvador (FAES)

Transparent.png 1927-1946

Kor Penerbangan Salvador
Cuerpo de la Aviación Salvadoreña

Transparent.png 1925-1927

Flotila Udara Salvador
Flotilla Aérea Salvadoreña

Transparent.png 1923-1925

Khidmat Penerbangan Tentera El Salvador
Servicio de Aviación Militar de Salvador

Transparent.png 1922-1923
 Emiriah Arab Bersatu Roundel of the United Arab Emirates.svg Tentera Udara Emiriah Arab Bersatu[33] 1976[34]
 Equatorial Guinea Transparent.png Tentera Udara Equatorial Guinea 1979
 Eritrea Roundel of Eritrea.svg Tentera Udara Eritrea 1994
 Estonia Roundel of Estonia.svg Tentera Udara Estonia
Eesti Õhuvägi
1991

Unit-unit Luftwaffe[35]

Balkenkreuz.svg 1943-1944

Sonderstaffel Buschmann[36]

Balkenkreuz.svg 1942-1943

Skuadron pesawat Kor Simpnanan ke-22 Tentera Darat Soviet

Transparent.png 1940-1941

Rejimen Penerbangan

Roundel of Estonia.svg 1920?-1940

Kompeni Penerbangan

Transparent.png 1918-1920?
 Ethiopia Roundel of Ethiopia.svg Tentera Udara Ethiopia
Ye Ithopya Ayer Hayl
1975[37]

Tentera Udara Imperial Ethiopia

Transparent.png 1946-1975

Penerbangan Imperial Ethiopia

Transparent.png 1929-1935

F[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Fiji Transparent.png Tiada

Sayap Udara, Angkatan Tentera Republik Fiji

Transparent.png 1987-1998
 Filipina Roundel of the Philippines.svg Tentera Udara Filipina
Hukbong Himpapawid ng Pilipinas
1947
 Finland Roundel of Finland.svg Tentera Udara Finland
Suomen ilmavoimat
Finländska flygvapnet
1918

 

Finnish air force roundel 1934-1945 border.svg 1918-1945

Kelainan roundel pada beberapa pesawat

Finnish air force roundel 1934 low visibility.svg 1943-45
Roundel of Finland.svg Penerbangan Tentera Darat Finland
Suomen maavoimat - Helikopteripataljoona
Finländska armén - Helikopterbataljonen
1997
Rajavartiolaitoksen logo.svg Pengawal Sempadan Finland
Rajavartiolaitos
Gränsbevakningsväsendet
1919

Pengawal Pantai Finland
Merivartiolaitos
Sjöbevakningssektionen

Transparent.png 1919-1944

G[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Gabon Roundel of Gabon.svg Tentera Udara Gabon
Armée de l'Air Gabonaise
1961
 Gambia Flag of The Gambia.svg Tentera Udara Gambia[38] c.2003?[39]
 Georgia Roundel of Georgia.svg Tentera Udara Georgia
საქართველოს სამხედრო-საჰაერო ძალები
sak’art’velos samxedro-sahaero dzalebi
1990
 Ghana Roundel of Ghana.svg Tentera Udara Ghana 1959
 Greece Roundel of Greece.svg Tentera Udara Greece
Πολεμική Αεροπορία
Polemikì Aeroporia
1930
Roundel of Greece.svg Penerbangan Tentera Darat Greece
Αεροπορία Στρατού
Aeroporia Stratou
1956
Roundel of Greece.svg Penerbangan Tentera Laut Greece
Πολεμικό Ναυτικό
Polemiko Navtiko
1976
Roundel of Greece.svg Pengawal Pantai Greece
Λιμενικό Σώμα
Limeniko Soma
1982
 Guatemala Roundel of Guatemala.svg Tentera Udara Guatemala
Fuerza Aérea Guatemalteca (FAG)
1948

Kor Aeronautikal Tentera
Cuerpo de Aeronáutica Militar (CAM)

Transparent.png 1935–1948

Kor Penerbangan Tentera Guatemala
Cuerpo de Aviación Militar de Guatemala (CAM)

Transparent.png 1929–1935

Tentera Udara Guatemala
Fuerza Aérea Guatemalteca (FAG)

Transparent.png 1921–1929

Kor Penerbangan Tentera Darat
Cuerpo de Aviación de Ejército

Transparent.png 1914–1921
 Guinea Roundel of Guinea.svg Tentera Udara Guinea
Force Aérienne de Guinée
1959
 Guinea-Bissau Roundel of Guinea-Bissau.svg Tentera Udara Guinea-Bissau
Força Aérea da Guiné-Bissau
1978
 Guyana Roundel of Guyana.svg Pasukan Pertahanan Guyana 1968

H[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Haiti Roundel of Haiti Air Force 1964–1986.svg Kor Udara Haiti
Corps d'Aviation d'Garde d'Haiti
1942
 Honduras Roundel of Honduras.svg Tentera Udara Honduras
Fuerza Aérea Hondureña
1974

Tentera Udara Hondura & Sekolah Penerbangan Tentera
Fuerza Aérea Hondureña y Escuela Militar de Aviación

Transparent.png 1938-1974

Sekolah Penerbangan Tentera
Escuela Militar de Aviación (EMA)

Transparent.png 1933-1938

Sekolah Penerbangan Negara
Escuela Nacional de Aviación (ENA)

Transparent.png 1931-1933
 Hungary Roundel of Hungary.svg Tentera Udara Hungary
Magyar Légierő
1991

 

Roundel of Hungary (1990-1991).svg 1990-1991

Pasukan Udara Tentera Darat Rakyat Hungary
Magyar Néphadsereg légiereje

Roundel of Hungary (1951-1990).svg 1951-1990

 

Roundel of Hungary (1949-1951).svg 1949-1951

 

Roundel of Hungary (1948-1949).svg 1948-1949

Royal Hungarian National Defense Air Force
Magyar Királyi Honvéd Légierő

Roundel of Hungary (1942-1945).svg 1941-1945

 

Roundel of Hungary.svg 1938-1941
First Roundel of the Hungarian Red Air Force (1919).svg Kor Udara Hungary Merah
Vörös Légjárócsapat
1919

Insignia variant

Roundel of the Hungarian Red Air Corps (second variant) border.svg

Insignia variant

Roundel of the Hungarian Red Air Corps (third variant).svg

I[sunting | sunting sumber]

Untuk Ivory Coast, sila lihat Côte d'Ivoire di atas.

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Iceland Transparent.png Sistem Pertahanan Udara Iceland
Íslenska Loftvarnarkerfið
1987
Flag of Iceland (state).svg Divisyen Aeronautika Pengawal Pantai Iceland
Landhelgisgæsla Íslands - Flugdeild
1955
 India Roundel of India.svg Tentera Udara India
भारतीय वायु सेना
Bharatiya Vayu Sena
1950

Tentera Udara Diraja India

Ashoka Chakra.svg 1945-1950

Tentera Udara India

RAF roundel.svg 1932-1945
Roundel of India.svg Kor Penerbangan Tentera Darat 1987
Roundel of India.svg Cabang Udara Tentera Laut 1953
Transparent.png Sayap Udara Pengawal Pantai India
Bharatiya Tatarakshak Dal
1978
 Indonesia Roundel of Indonesia.svg Tentera Nasional Indonesia Angkatan Udara 1946

Angkatan Udara Republik Indonesia

Transparent.png 1946-1974
Roundel of Indonesia - Naval Aviation.svg Dinas Penerbangan TNI Angkatan Laut 1974

Dinas Penerbangan Angkatan Laut RI

Transparent.png 1956-1974
Roundel of Indonesia - Army Aviation.svg Dinas Penerbangan TNI Angkatan Darat 1974

Dinas Penerbangan Angkatan Darat RI

Transparent.png 1959-1974
 Iran Roundel of Iran.svg Tentera Udara Republik Islam Iran
نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران
1979

Tentera Udara Imperial Iran
Nirou Havai Shahanshahiye Iran

Transparent.png 1925-1979
Roundel of Iran.svg Penerbangan Tentera Darat Republik Islam Iran
Roundel of Iran.svg Penerbangan Tentera Laut Republik Islam Iran
Roundel of Iran.svg Pasukan Udara Tentera Darat Pengawal Revolusi Islam
 Iraq Iraqi Air Force roundel.svg Tentera Udara Iraq
Al Quwwa al-Jawwiya al-Iraqiya
2004

Tentera Udara Iraq
Al Quwwa al-Jawwiya al-Iraqiya

IQAF Symbol.svg 1958

Tentera Udara Diraja Iraq

Transparent.png 1931-?1958
 Ireland Roundel of Ireland.svg Kor Udara Ireland
Aer-Chór na h-Éireann
1922
 Israel Roundel of Israel.svg Tentera Udara Israel
חיל האוויר
Heyl Ha'Avir
1948

Khidmat Udara (Haganah)
Sherut Avir

Transparent.png 1947-1948

Kompeni Udara (Palmach)
Palavir

Palmach.jpg 1943-1947
 Itali Roundel of the Italian Air Force.svg Tentera Udara Itali LV Italian Air Force roundel.svg [40]
Aeronautica Militare
1946

Italian Co-Belligerent Air Force
Aviazione Cobelligerante ed Aeronautica Militare Italiana

Roundel of the Italian Air Force.svg 1943-1946

Aviazione Nazionale Repubblicana  ASDF.svg [41]

Aviazione Nazionale Repubblicana Air Force roundel.svg 1943-1944

Tentera Udara Diraja Itali
Regia Aeronautica Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1929-1943).svg Italy-Royal-Airforce flank roundel.svg [42]

Italy-Royal-Airforce.svg 1935-1943

Tentera Udara Diraja Itali
Regia Aeronautica CoA House of Savoy crowned.svg [43]

Roundel of the Italian Air Force.svg 1923-1936

Penerbangan Tentera Laut Diraja
Aviazione della Regia Marina

Roundel of the Italian Air Force.svg 1912-1923

Kor Udara Tentera RA-emblem.png [44]
Corpo Aeronautico Militare

Roundel of the Italian Air Force.svg 1911-1923

Khidmat Udara Diraja Tentera Darat
Servizio Aeronautico

Transparent.png 1884[45]-1911
Roundel of the Italian Air Force.svg Penerbangan Tentera Laut Itali
Aviazione Navale
1956
Roundel of the Italian Air Force.svg Penerbangan Tentera Darat Itali
Cavalleria dell'Aria
1951
Roundel of the Italian Air Force.svg Khidmat Helikopter dari Kor Carabinieri
Nucleo Elicotteri Carabinieri
1965

J[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Jamaica Roundel of Jamaica.svg Pasukan Pertahanan Jamaica 1963

Skuadron Udara Jamaica

Transparent.png 1963
 Jepun Roundel of Japan.svg Pasukan Pertahanan Diri Udara Jepun[46]
航空自衛隊 Kōkū Jieitai
1954
Roundel of Japan.svg Pasukan Pertahanan Diri Maritim Jepun
海上自衛隊 Kaijō Jieitai

Khidmat Udara Tentera Laut Imperial Jepun[47]
大日本帝国海軍航空本部 Dai-Nippon Teikoku Kaigun Kōkū Hombu

Roundel of Japan.svg 1910-1945
Roundel of Japan.svg Pasukan Pertahanan Diri Darat Jepun
陸上自衛隊 Rikujō Jieitai

Khidmat Udara Tentera Darat Imperial Jepun
大日本帝国陸軍航空本部 Dai-Nippon Teikoku Rikugun Kōkū Hombu

Roundel of Japan.svg 1910-1945
 Jerman Roundel of the German Air Force border.svg Tentera Udara Jerman
Luftwaffe
1955

Tentera Udara Jerman Timur
Luftstreitkräfte der Nationalen Volksarmee

Emblem of aircraft of NVA (East Germany).svg 1956-1990

Tentera Udara Jerman
Luftwaffe

Balkenkreuz.svg 1935-1945

Marineluftschiffe-Abteilung

Cross-Pattee-Heraldry.svg 1912-1919

Die Marinefliegerabteilung des deutschen Kaiserreiches

Cross-Pattee-Heraldry.svg 1911-1919

Khidmat Udara Tentera Darat Imperial Jerman
Luftstreitkräfte (Die Fliegertruppen des deutschen Kaiserreiches)

Cross-Pattee-Heraldry.svg 1910-1919

Heeresluftschiffe-Abteilung

Cross-Pattee-Heraldry.svg 1909-1917
Roundel of the German Air Force (with Border).svg Penerbangan Tentera Laut Jerman
Marineflieger
1955
Roundel of the German Air Force (with Border).svg Kor Penerbangan Tentera Darat Jerman
Heeresfliegertruppe
1955
 Jordan Roundel of Jordan.svg Tentera Udara Diraja Jordan
Al Quwwat al-Jawwiya Almalakiya al-Urduniya
1955

Tentera Udara Legion Arab

Transparent.png 1946-1955

K[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Kanada Roundel of Canada.svg Tentera Udara Diraja Kanada
Royal Canadian Air Force
Aviation Royale du Canada
2011

Perintah Udara Angkatan Tentera Kanada (AIRCOM)

Roundel of Canada.svg 1968-2011

Tentera Udara Diraja Kanada

Roundel of the Royal Canadian Air Force (1946-1965).svg 1924-1968

Tentera Udara Kanada

Transparent.png 1918-1920

Kor Penerbangan Kanada

RAF type A roundel.svg 1914-1915
 Kazakhstan Roundel of Kazakhstan.svg Pasukan Pertahanan Udara Kazakhstan
Sil Vozdushnoy Oborony Respubliki Kazakhstan
1992
 Kenya Roundel of Kenya.svg Tentera Udara Kenya 1964
 Korea Utara Roundel of North Korea.svg Pasukan Udara Tentera Rakyat Korea 1955
 Korea Selatan Roundel of South Korea.svg Tentera Udara Republik Korea[48]

대한민국 공군 ( 大韓民國空軍)
Daehan Minguk Gonggun

1949
 Kuwait Roundel of Kuwait.svg Tentera Udara Kuwait
Al-Quwwat al-Jawwiya al-Kuwaitiya
1988

Pertahanan Udara dan Tentera Udara Kuwait

Transparent.png 1961
 Kyrgyzstan Roundel of Kyrgyzstan.svg Tentera Udara Kyrgyzstan 1991

L[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Laos Flag of Laos.svg Pasukan Udara Tentera Pembebasan Rakyat Lao[49] 1975

Tentera Udara Diraja Lao[50][51]

Transparent.png 1960-1975

Aviation Laotienne

Transparent.png 1955-1960
 Latvia Roundel of Latvia.svg Tentera Udara Latvia
Latvijas Gaisa Spēki
1991

 

Roundel of the Latvian Air Force until 1940 border.svg 1926-1940
 Lebanon Roundel of Lebanon.svg Tentera Udara Lebanon
Al Quwwat al-Jawwiya al-Lubnamia
1945
 Lesotho Transparent.png Skuadron Udara - Pasukan Pertahanan Lesotho c.1988
 Liberia Transparent.png Sayap Udara Angkatan Tentera Liberia 1987
 Libya Roundel of Libya (1977-2011).svg Tentera Udara Libya
Al Quwwatal Jawwiya al Jamahiriya al Arabia al Libyya
1978

Tentera Udara Republik Arab Libya

Roundel of Libya (1969-1977).svg 1970-1978?

Tentera Udara Diraja Libya
Al Quwwat al Jawwiya al Malakiya al Libiyya

Roundel of Libya (1959-1969).svg 1951-1970
 Lithuania Lithuanian Air Force Roundel 1934.svg Tentera Udara Lithuania
Karinės Oro Pajėgos
1992
 Luxembourg Roundel of Luxembourg.svg Pasukan Amaran Awal Udara NATO [52] 1982

M[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Republik Macedonia Roundel of Macedonia.svg Pasukan Pertahanan Udara dan Tentera Udara Macedonia
Военно Воздухопловство и Противвоздушна Одбрана
Voeno Vozduhoplovstvo i Protivvozdushna Odbrana
1992
 Madagascar Roundel of Madagascar.svg Tentera Udara Madagascar
Armée de l'Air Malgache
1961
 Malawi Transparent.png Sayap Udara Angkatan Tentera Malawi 1978

Malawi Young Pioneers Air Arm[53]

Transparent.png 1970-1978
 Malaysia Roundel of the Royal Malaysian Air Force.svg Tentera Udara Diraja Malaysia 1963

Tentera Udara Diraja Persekutuan

Transparent.png 1958-1963
 Maldives Roundel of Bulgaria.svg Elemen Udara
Pasukan Pertahanan Kebangsaan Maldives
1978
 Mali Transparent.png Tentera Udara Mali
Force Aérienne de la Republique du Mali
1961
 Malta Roundel of Malta.svg Armed Forces of Malta No.2 Regiment – Air Squadron 1992
 Mauritania Roundel of Mauritania.svg Tentera Udara Mauritania
Force Aérienne de la Republique Islamique de Mauritanie
1961
 Mauritius Transparent.png Pengawal Pantai Mauritius 1987

Sayap Marin Pasukan Polis Mauritius

Transparent.png 1970-1987
 Mesir Roundel of Egypt.svg Tentera Udara Mesir
Al Quwwat Al Jawwiya Il Misriya
1961

Tentera Udara Republik Arab Bersatu

Roundel of the Syrian Air Force.svg 1958-1961[54]

Tentera Udara Mesir

Egyptian Air Force roundel (1945-1958).svg 1952-1958

Tentera Udara Diraja Mesir

Egyptian Air Force roundel (1945-1958).svg 1937-1952

Pasukan Udara Tentera Darat Mesir

Transparent.png 1931-1937
 Mexico Roundel of Mexico.svg Tentera Udara Mexico
Fuerza Aérea Mexicana
1915
Transparent.png Penerbangan Tentera Laut Mexico
Fuerza Aeronaval
1926[55]
 Moldova Roundel of Moldova.svg Tentera Udara Moldova[56] 1991
 Mongolia Soyombo yellow.svg Perintah Pasukan Pertahanan Udara Mongolia[57]
Агаарын Довтолгооноос Хамгаалах Цэргийн Командлал
1993-presents

Tentera Udara Rakyat Mongolia Монголын Ардын Армийн Нисэх Хүчин

Roundel of Mongolia (1949-1992).svg 1925-1993
 Montenegro Roundel of Montenegro.svg Tentera Udara Montenegro
Vazdušne snage Crne Gore
2006
 Morocco Roundel of Morocco.svg Tentera Udara Diraja Maghribi
القوات الجوية الملكية المغربية
Al Quwwat Al Jawwiya Al Malikiya Al Maghrebiya
(Force Aérienne Royale Marocaine)
1961

Penerbangan Diraja Sherifan
Aviation Royale Chérifienne

Transparent.png 1956-1961
 Mozambique Mozambique air force roundel.svg Tentera Udara Mozambique
Força Aérea de Moçambique
c.1976/77?

Tentera Udara Pembebasan Rakyat Mozambique
Força Populare Aérea de Libertação de Moçambique

Transparent.png 1975-c.1976/77?
 Myanmar Roundel of Myanmar.svg Tentera Udara Myanmar
Tatmdaw Lei
1947

N[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Namibia Transparent.png Tentera Udara Namibia 2005

Sayap Udara Pasukan Pertahanan Namibia

Transparent.png 1994-2005
   Nepal Roundel of Nepal.svg Khidmat Udara Tentera Darat Nepal c.2008

Sayap Udara Diraja Tentera Darat Nepal

Transparent.png 1979-c.2007

Khidmat Udara Diraja Tentera Darat Nepal

Transparent.png 1965-1979
 New Zealand Roundel of New Zealand.svg Tentera Udara Diraja New Zealand[58][59] 1934

Dkuadron-skuadron New Zealand dalam Tentera Udara Diraja No. 75, 485, 486, 487, 488, 489, 490

RAF roundel.svg 1939-1945

Tentera Udara Simpanan New Zealand

RAF roundel.svg 1930-1957

Tentera Udara Tetap New Zealand

RAF roundel.svg 1923-1934

Kor Penerbangan Tentera Darat New Zealand

Transparent.png 1913-1923
 Nicaragua Transparent.png Pasukan Udara Tentera Darat Nicaragua
Fuerza Aérea – Ejército de Nicaragua
1995

Tentera Udara Nicaragua
Fuerza Aérea Nicaraguënse

Transparent.png 1990-1995

Sandinista Air Force
Fuerza Aérea Sandinista

Transparent.png 1979-1990

Air Force of Nicaragua
Fuerza Aérea de Nicaragua

Transparent.png c.1950-1979

Guard Air Force of Nicaragua
Fuerza Aérea Guardia de Nicaragua

Transparent.png c.1947-c.1950

Air Force of the National Guard
Fuerza Aérea de la Guardia Nacional

Transparent.png 1938-c.1947

Air Corps of the National Guard
Cuerpo de Aviación de la Guardia Nacional

Transparent.png 1936-1938

Military Aviation Corps
Cuerpo Militar de Aviación

Transparent.png 1926-1936

National Guard
Guardia Nacional

Transparent.png 1920-1926
 Niger Transparent.png National Squadron of Niger
Escadrille Nationale du Niger
2003

Niger Air Force
Force Aérienne du Niger

Roundel of Niger.svg 1961-2003?
 Nigeria Roundel of Nigeria.svg Tentera Udara Nigeria 1964
 Norway Roundel of Norway.svg Tentera Udara Diraja Norway
Kongelige Norske Luftforsvaret
1944

Tentera Udara Diraja squadrons 331 and 332

RAF roundel.svg 1942-1945

Army Air Service
Hærens Flyvevesen

Norwegian Army Air Service WW2.svg 1915-1944

Naval Air Service
Marinens Flyvevesen

Transparent.png 1916-1944

O[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Oman Roundel of the Royal Air Force of Oman.svg Tentera Udara Diraja Oman (RAFO)[60]
Al Quwwat al-Jawwiya al-Sultanya al-Omanya
1990

Tentera Udara Sultan Oman (SOAF)

Transparent.png 1959-1990
OECS[61] Transparent.png Sistem Keselamatan Wilayah 1999

P[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Pakistan Roundel of Pakistan.svg Tentera Udara Pakistan
پاک فضائيہ
1956

Tentera Udara Diraja Pakistan

Transparent.png 1947-1956
Transparent.png Sayap Penerbangan Tentera Darat Pakistan 1958
Transparent.png Cabang Udara Tentera Laut Pakistan 1973
 Panama Roundel of Panama.svg Khidmat Laut-Udara Negara
Servicio Nacional Aeronaval
2008
 Papua New Guinea Roundel of Papua New Guinea.svg Pasukan Pertahanan Papua New Guinea 1974
 Paraguay Roundel of Paraguay.svg Tentera Udara Paraguay
Aeronautica Militar Paraguaya
1989
Transparent.png Penerbangan Tentera Laut Paraguay
Aviación Naval Paraguaya[62][63]
1980
 Perancis Roundel of the French Air Force.svg Tentera Udara Perancis
Armée de l'Air
1933

Skuadron Normandie-Niémen
Groupe de Chasse Normandie-Niémen

Red star.svg 1942-1945

Skuadron-skuadron RAF 326-329 dan 340-347
Forces Aériennes Françaises Libres

RAF roundel.svg 1940-1945

Tentera Udara Perancis
Armée de l'Air

Roundel of the French Air Force before 1945.svg 1933-1940

Penerbangan Tentera Darat Perancis
Aviation Militaire

Roundel of the French Air Force before 1945.svg 1909-1933
Roundel of the French Fleet Air Arm.svg Cabang Udara Tentera Laut Perancis
Aviation Navale
1925

 

Roundel of the French Fleet Air Arm before 1945.svg 1925-1940
Roundel of the French Air Force.svg Penerbangan Ringan Tentera Darat Perancis
Aviation Légère de l'Armée de Terre
1954
 Peru Roundel of Peru.svg Tentera Udara Peru
Fuerza Aérea del Perú
1950

Kor Aeronautika Peru
Cuerpo Aeronáutico del Perú

Transparent.png 1936-1950

Kor Penerbangan Peru
Cuerpo de Aviación del Perú

Transparent.png 1929-1936
Transparent.png Penerbangan Tentera Laut Peru
Fuerza Aviación Naval
1980

Aeronaval Service
Servicio Aeronaval

Transparent.png 1963-1980
Transparent.png Penerbangan Tentera Darat Peru
Aviación del Ejército
1977

Kumpulan Penerbangan Ringan Tentera Darat
Grupo de Aviación Ligera del Ejército

Transparent.png 1973-1977
 Poland Roundel of Poland.svg Tentera Udara Poland
Siły Powietrzne Rzeczypospolitej Polskiej
2004

Pasukan Pertahanan Udara dan Udara
Wojska Lotnicze i Obrony Powietrznej

Roundel of Poland.svg 1993-2004

 

Roundel of Poland (1921-1993).svg 1990-1993

Tentera Udara
Wojska Lotnicze

Roundel of Poland (1921-1993).svg 1962-1990

Pasukan Pertahanan Udara Negara
Wojska Obrony Powietrznej Kraju

Roundel of Poland (1921-1993).svg 1962-1990

Pertahanan Udara dan Udara Negara
Wojska Lotnicze i Obrony Przeciwlotniczej Obszaru Kraju

Roundel of Poland (1921-1993).svg 1954-1962

Tentera Udara
Wojska Lotnicze

Roundel of Poland (1921-1993).svg 1947-1954

Pasukan Udara Tentera Darat Poland
Lotnictwo Wojska Polskiego

Roundel of Poland (1921-1993).svg 1945-1947

Pasukan Udara Tentera Darat Poland
Lotnictwo Wojska Polskiego

Red star.svg 1943-1945

Skuadron-skuadron RAF 300-309, 315-318 dan 663

RAF roundel.svg 1940-1947

Forces Aerienes Polonaises

Roundel of the French Air Force before 1945.svg 1940

Tentera Udara
Wojska Lotnicze

Roundel of Poland (1918-1921).svg 1918-1939
Roundel of Poland.svg Penerbangan Tentera Darat Poland
Lotnictwo Wojsk Lądowych
1994
Roundel of Poland.svg Penerbangan Tentera Laut Poland
Lotnictwo Marynarki Wojennej
1947
Roundel of Poland - Border Guard.svg Penerbangan Pengawal Sempadan Poland
Lotnictwo Straży Granicznej
1990
 Portugal Roundel of Portugal.svg Tentera Udara Portugal
Força Aérea Portuguesa
1952

Cabang Aeronautika Tentera
Arma da Aeronáutica Militar

Roundel of Portugal.svg 1924-1952

 

Roundel of Portugal.svg 1918-1924

Military Aeronautical Service
Serviço Aeronáutico Militar

Portuguese WW1 roundel.svg 1914-1918

Kompeni Belon
Companhia de Aerosteiros

Portuguese WW1 roundel.svg 1911-1914
Roundel of Portugal.svg Skuadron Helikopter Tentera Laut
Esquadrilha de Helicópteros da Marinha
1993

Aeronaval Forces
Forças Aeronavais

Roundel of Portugal.svg 1952-1957

Pasukan Udara Tentera Laut
Forças Aéreas da Armada

Roundel of Portugal.svg 1931-1952

Khidmat Aeronautika Tentera Laut
Serviço da Aeronáutica Naval

Roundel of Portugal.svg 1918-1931

Khidmat Penerbangan Tentera Laut
Serviço de Aviação da Armada

Portuguese WW1 roundel.svg 1917-1918

Q[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Qatar Roundel of Qatar.svg Tentera Udara Emiriah Qatar 1968

R[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Romania Roundel of Romania.svg Tentera Udara Romania
Forţele Aeriene Române
1989

 

Roundel of Romania.svg 1985-1989

Air Force of the Socialist Republic of Romania
Forţele Aeriene ale Republicii Socialiste România

Roundel of Romania (1947-1985).svg 1965-1985

Forţele Aeriene ale Republicii Populare Române

Roundel of Romania (1947-1985).svg 1964-1965

Forţele Aeriene ale Republicii Populare Romîne

Roundel of Romania (1947-1985).svg 1954-1964

Air Force of the People's Republic of Romania
Forţele Aeriene ale Republicii Populare Române

Roundel of Romania (1947-1985).svg 1947-1954

 

Roundel of Romania.svg 1944-1947

Royal Air Force of Romania
Forţele Aeriene Regale ale României

Roundel of the Romanian Air Force, 1941-1944.svg 1941-1944

Romanian Royal Aeronautics
Aeronautica Regală Română

Roundel of Romania.svg 1915-1941
 Rusia [[Image:|23px]] Tentera Udara Rusia[64]
Военно-воздушные cилы России
Voyenno-Vozdushnye Sily Rossii
1991

Tentera Udara Soviet
Военно-воздушные силы
Voenno-Vozdushnye Sily

[[Image:|23px| ]] 1918-1991

Tentera Udara Imperial Rusia
Императорский военно-воздушный флот
Pre-reform Russian:Императорскiй военно-воздушный флотъ

Imperial Russian Aviation Roundel.svg 1910-1917
[[Image:|23px]] Penerbangan Tentera Laut Rusia
Авиация Военно-Морского Флота
Aviatsiya Voyenno-Morskogo Flota
1991
 Rwanda Roundel of Rwanda.svg Tentera Udara Rwanda
Force Aérienne Rwandaise
1972

S[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Senegal Roundel of Senegal.svg Tentera Udara Senegal
Armée de l'Air du Sénégal
1960
 Serbia Roundel of Serbia.svg Tentera Udara Serbia
Ваздухопловство и ПВО Војске Србије
Vazduhoplovstvo i PVO Vojske Srbije
2006[65]

Serbian Military Air Service
Српска Авијатика
Srpska Avijatika

Roundel of the Serbian Air Force 1915.svg 1915-1918[66]

 

Roundel of the Serbian Air Force 1912.svg 1913-1915

Serbian Aviation Service Aircraft Command
Ваздухопловна Команда
Vazduhoplovna Komanda

Roundel of the Serbian Air Force 1912.svg 1912-1913
 Seychelles Transparent.png Coast Guard Air Wing (Seychelles) 1980
 Sierra Leone Roundel of Sierra Leone.svg Sierra Leone Defence Force 1973
 Singapura [[Image:|23px]] Angkatan Udara Republik Singapura
Angkatan Udara Republik Singapura
1968
 Slovakia Coat of arms of Slovakia.svg Tentera Udara Slovakia
Velitelstvo Vzdušnych Sil
1993

Slovenske Vzdusne Zbrane

Slovak roundel WW2.svg 1939-1944
 Slovenia Roundel of Slovenia.svg Tentera Udara Slovenia
Brigada zračne Obrambe in Letalstva Slovenske Vojske
2004

15th Aviation Brigade of the Slovenian Army

Roundel of Slovenia.svg 1995-2004

15th Aviation Brigade of the Territorial Defense Force

Fail:Sign Slovenian Army.jpeg 1991-1995

Slovenian Airforce upon the break-away from the Hapsburg Empire

Roundel of Slovenia.svg 1918-1919
 Somalia Transparent.png Tiada

Tentera Udara Somalia[67]

Roundel of Somalia.svg 1960-1991

Somali Aeronautical Corps
Ciidamada Cirka Soomaaliyeed
Corpo di Sicurezza della Somalia

Roundel of Somalia.svg 1958-1968
 Sepanyol Roundel of Spain.svg Tentera Udara Sepanyol
Ejército del Aire
1939

Nationalist Air Force[68]
Aviación Nacional

Nationalist air force black roundel.svg 1936-1939

"   

Spanish Civil War nationalist roundel.svg 1937-1939

Fuerzas Aéreas de la República Española (F.A.R.E.)

Roundel of the Spanish Republican Air Force.svg 1931-1939

Aeronáutica Militar Española

Roundel of Spain.svg 1911-1931

Servicio Militar de Aerostacion

Roundel of Spain.svg 1896-1911
Roundel of Spain.svg FAMET Spanish Army Aviation
Fuerzas Aeromóviles del Ejército de Tierra
1973
Roundel of Spain.svg Armada Española Air Arm
Arma Aérea de la Armada
1954

Aeronáutica Naval

Roundel of Spain.svg 1917-1936
 Sri Lanka Roundel of Sri Lanka (1951-2010).svg Tentera Udara Sri Lanka 1972

Royal Ceylon Air Force

Transparent.png 1951-1972
 Sudan Roundel of Sudan.svg Tentera Udara Sudan
Al Quwwat al-Jawwiya As-Sudaniya
1956
 Suriname Roundel of Suriname.svg Tentera Udara Suriname
Surinaamse Luchtmacht
1982
 Swaziland Transparent.png Tentera Udara Swaziland 1979
 Sweden Roundel of Sweden.svg Tentera Udara Sweden
Svenska Flygvapnet
1926

Aircraft Coy of the Signal Corps
Flygkompaniet

Roundel of Sweden.svg 1912-1926

Naval Air Service
Marinens Flygväsen

Roundel of Sweden.svg 1911-1926
Transparent.png Defence Helicopter Wing[69]
Försvarsmaktens Helikopterflottilj
1998-2003

Swedish Army Aviation
Arméflyget

Roundel of Sweden.svg 1954-1998

Swedish Naval Aviation
Marinflyget

Roundel of Sweden.svg 1958-1998
 Switzerland Roundel of Switzerland.svg Tentera Udara Switzerland
Schweizer Luftwaffe
Forces Aériennes Suisses
Forze Aeree Svizzere
1946

Independent service under the Swiss Federal Military Department
Schweizerische Flugwaffe

Flag of Switzerland.svg 1936-1946

Swiss Army Aviation
Schweizerische Fliegertruppe

Flag of Switzerland.svg 1914-1936
 Syria Roundel of the Syrian Air Force.svg Tentera Udara Syria
Al Quwwat al-Jawwiya al Arabiya as-Souriya
1961

United Arab Republic Air Force

Roundel of the Syrian Air Force.svg 1958-1961[54]

Syrian Air Force
Al Quwwat al-Jawwiya al Arabiya as-Souriya

Roundel of the Syrian Air Force (1940s to 1950s).svg 1948-1958

T[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Taiwan (ROC) Republic of China National Emblem.svg Tentera Udara Republik China
中華民國空軍
Chung-Hua Min-Kuo K'ung-Chün
1938

Tentera Udara Nasionalis China (Kerajaan Pusat)[70]

Transparent.png 1925-1938

Chinese Aviation Ministry

Chinese Air Force Roundel 1920-1921.svg 1920-1925?

Chinese Aviation Service

Beiyang star.svg 1916?-1919?

Chinese Army Air Arm

Transparent.png 1914-1916?

Airplane Corps of the Chinese Army

Transparent.png 1913-1914
Transparent.png Republic of China Army Aviation and Special Forces Command 1999

Army Paratroops and Special Forces Command

Transparent.png 1979-1999

Army Aviation Command[71]

Transparent.png 1976-1979
Transparent.png Republic of China Navy Aviation Command 1995

Naval Anti-Submarine Group

Transparent.png 1991-1995

Fleet Helicopter Squadron

Transparent.png 1977-1991

Chinese Naval Air Service

Transparent.png 1927-1938
 Tajikistan Transparent.png Trup Pertahanan Udara dan Udara Tajikistan c. 1993-1994[72]
 Tanzania Roundel of Tanzania.svg Sayap Udara Pasukan Pertahanan Rakyat Tanzania
Jeshi la Anga la Wananchi wa Tanzania
1965
 Thailand Roundel of Thailand.svg Tentera Udara Diraja Thailand
กองทัพอากาศไทย
Kongthap Akat Thai
1937

Siamese Air Force Division
กรมทหารอากาศ
Krom Tahan Akat

Roundel of Thailand.svg 1935-1937

Siamese Air Division
กรมอากาศยาน
Krom Akatsayan

Roundel of Thailand.svg 1921-1935

Siamese Army Aviation Division
กรมอากาศยานทหารบก
Krom Akatsayan Tahan Bok

Roundel of Thailand.svg 1917-1921

Siamese Army Aviation Unit
กองบินทหารบก
Kong Bin Tahan Bok

Roundel of Thailand.svg 1914-1917
 Tonga Transparent.png Pasukan Pertahanan Tonga 1939
 Togo Roundel of Togo.svg Tentera Udara Togo
Force Aérienne Togolaise
1964[73]
 Trinidad dan Tobago Transparent.png Trinidad and Tobago Defence Force Air Guard 1966
 Tunisia Roundel of Tunisia.svg Tentera Udara Tunisia
Al Quwwat al-Jawwiya al-Jamahiriyah at'Tunisia
1959[74]
 Turki Roundel of Turkey.svg Tentera Udara Turki
Türk Hava Kuvvetleri
1972

former marking

Roundel of Turkey (1920-1972).svg 1944-1972

Turkish Ministry of Defense,
Undersecretariat of Military Aviation
Hava Müsteşarlığı

Roundel of Turkey (1920-1972).svg 1928-1944

Turkish Air Force Inspectorate
Hava Kuvvetleri Müfettişliği

Roundel of Turkey (1920-1972).svg 1922-1928

Turkish Air Force General Directorate
Kuva-yı Havaiye Müdüriyet-i Umumiyesi

Roundel of Turkey (1920-1972).svg 1921-1922

Turkish Army Air Service
Kuva-yı Havaiye Şubesi

Roundel of Turkey (1920-1972).svg 1920-1921
Transparent.png Turkish Land Force Aviation
Türk Kara Kuvvetleri Havacılığı
1948
Transparent.png Turkish Naval Aviation
Türk Donanma Havacılığı
1971
Transparent.png Turkish Coast Guard Aviation
Türk Sahil Güvenlik Havacılığı
1993
 Turkmenistan Transparent.png Pasukan Pertahanan Udara dan Tentera Udara Turkmenistan 1992

U[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Uganda Roundel of Uganda - Type 1.svg Tentera Udara Uganda 1964
 Ukraine Roundel of Ukraine.svg Tentera Udara Ukraine
Військово-Повітряні Сили України
Viys'kovo-Povitriani Syly Ukrayiny
1992
Roundel of Ukraine - Naval Aviation.svg Penerbangan Tentera Laut Ukraine
Авіація Військово-Морських Сил
Aviatsiya Viys'kovo-Mors'kykh Syl
1992
 United Kingdom RAF roundel.svg Tentera Udara Diraja 1918

Khidmat Udara Tentera Laut Diraja

RAF type A roundel.svg 1914-1918

Kor Penerbangan Diraja

RAF type A roundel.svg 1912-1918

Batalion Udara Jurutera Diraja

Transparent.png 1911-1912

School of Ballooning

Transparent.png 1888-1911
RAF roundel.svg Cabang Udara Armada[75] 1937
RAF roundel.svg Kor Udara Tentera Darat[75] 1942
 Uruguay Roundel of Uruguay.svg Tentera Udara Uruguay
Fuerza Aérea Uruguaya
1953

Tentera Udara Tentera
Fuerza Aérea Militar

Transparent.png 1952-1953

Penerbangan Tentera Uruguay
Aeronáutica Militar Uruguaya

Transparent.png 1935-1952

Sekolah Aeronautik Tentera
Escuela Militar de Aeronáutica

Transparent.png 1916-1935

Sekolah Penerbangan Tentera
Escuela de Aviación Militar

Transparent.png 1913-1916
Roundel of Uruguay.svg Penerbangan Tentera Laut Uruguay
Aviación Naval Uruguaya
1951

Khidmat Udara Tentera Laut
Servicio Aeronáutico

Transparent.png 1925-1951
 Uzbekistan Transparent.png Pasukan Pertahanan Udara dan Udara Uzbekistan 1992

V[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Venezuela Roundel of Venezuela.svg Tentera Udara Venezuela
Aviación Militar Venezolana
2006[76]

Fuerza Aérea Venezolana

Transparent.png 1949-2006
Roundel of Venezuela.svg Penerbangan Tentera Darat Venezuela
Servicio Aéreo del Ejército Venezolana
1970
Roundel of Venezuela.svg Penerbangan Tentera Laut Venezuela
Aviación de la Marina Venezolana
1922
Roundel of Venezuela.svg Pengawal Kebangsaan Venezuela
Comando de Apoyo Aéreo de Guardia Nacional
1999
 Vietnam Roundel of Vietnam.svg Tentera Udara Rakyat Vietnam
Không Quân Nhân Dân Việt Nam
1975

Tentera Udara Vietnam Utara

Transparent.png 1959-1975

Tentera Udara China Cochin

Transparent.png 1941-1945

Y[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Yaman Roundel of Yemen.svg Tentera Udara Yaman
Al Quwwat al Jawwiya al Yemeniya
1990

Z[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Zambia
(dahulunya Rhodesia Utara)
Roundel of Zambia.svg Perintah Pertahanan Udara dan Tentera Udara Zambia 1968

Sayap Udara Zambia

Transparent.png 1964-1968

Tentera Udara PErsekutuan Rhodesia & Nyasaland

Federation-roundel.gif 1954-1963
 Zimbabwe
(dahulunya Rhodesia Selatan)
Roundel of Zimbabwe.svg Tentera Udara Zimbabwe 1980

Tentera Udara Rhodesia

Roundel of the Rhodesian Air Force.svg 1970-1979

Tentera Udara Diraja Rhodesia

Rhodpostfed-roundel.gif 1963-1970

Tentera Udara Persekutuan Rhodesia & Nyasaland

Federation-roundel.gif 1954-1963

Tentera Udara Rhodesia Selatan

Srafroundel.gif 1939-1954

Rejimen Unit Udara Rhodesia

RAF roundel.svg 1935-1939

Bekas negara[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Austria-Hungary Cross-Pattee-Heraldry.svg Kor Udara Austria-Hungary
Kaiserliche und Königliche Luftfahrtruppen
1912-1919

Khidmat Penerbangan Diraja dan Imperial
KuK. Militär-Aeronautische Anstalt

Transparent.png 1893-1912
 Biafra Roundel of the Biafran Air Force.svg Tentera Udara Biafra 1967-1970
 Czechoslovakia Roundel of the Czech Republic.svg Tentera Udara Czechoslovakia[77]
Československé Vojenské Letectvo
1945-1993

Pasukan Udara Tentera Darat Czechoslovakia
Československé Letectvo

Transparent.png 1918-1939
 Jerman Timur Emblem of aircraft of NVA (East Germany).svg Tentera Udara Jerman Timur
Luftstreitkräfte und Luftverteidigung der Deutschen Demokratischen Republik
1956-1990
 Manchukuo Manchukuo Air Force Roundel.svg Tentera Udara Manchukuo 1938-1945
Manchukuo Air Transport Company Roundel.svg Manchukuo Air Transport Company[78]
Manchu Kokuyuso Kabushiki Kaisha
1932-1945
 Yaman Utara Roundel of the North Yemen Air Force.svg Tentera Udara Republik Arab Yaman 1962-1990
 Empayar Turki Uthmaniyyah Transparent.png Ottoman Air Force Inspectorate
Kuva-yı Havaiye Müfettişliği
1918-1920

Ottoman Aviation Affairs Inspectorate
Umur-u Havaiye Müfettişliği

Transparent.png 1915-1918

Ottoman Aviation Organization Inspectorate
Teşkilat-ı Havaiye Müfettişliği

Transparent.png 1914-1915

Ottoman Aviation Commission
Havacılık Komisyonu

Transparent.png 1911-1914
Transparent.png Ottoman Naval Aviation Academy and Service
Bahriye Tayyare Mektebi ve Havacılık Şubesi
1914-1919
 Vietnam Selatan Vietnam Air Force (south) roundel.svg Tentera Udara Vietnam
Khong Quan Viet Nam
1954-1975
 Yaman Selatan South Yemen Roundel.svg Tentera Udara Yaman Selatan 1967-1990
 Kesatuan Soviet [[Image:|23px]] Tentera Udara Soviet[79]
Военно-воздушные силы
1930-1991

Armada Udara Petani dan Pekerja
Рабоче-крестьянский воздушный флот

Red star.svg 1918-1930
 Republik Arab Bersatu Roundel of the Syrian Air Force.svg Tentera Udara Republik Arab Bersatu 1958-1961

Tentera Udara Mesir

Egyptian Air Force roundel (1945-1958).svg 1952-1958

Tentera Udara Syriaorce

Roundel of the Syrian Air Force (1940s to 1950s).svg 1948-1958
 Yugoslavia /
 SFR Yugoslavia /
 FR Yugoslavia
Roundel of Yugoslavia 1992-2003.svg Tentera Udara Serbia dan Montenegro
Ратно ваздухопловство и противваздушна одбрана Војске Србије и Црне Горе
Ratno vazdukhoplovstvo i protivvazdushna odbrana Vojske Srbije i Tsrne Gore
2003-2006[80]

FR Yugoslavia Air Force
Ратно ваздухопловство и противваздушна одбрана Војске Југославије
Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana Vojske Jugoslavije

Roundel of Yugoslavia 1992-2003.svg 1992-2003

SFR Yugoslav Air Force[81]
Југословенско Ратно Ваздухопловство и Противваздушна Одбрана
Jugoslovensko Ratno Vazduhoplovstvo i Protivvazdušna Odbrana

Roundel of Yugoslavia.svg 1945-1991

Yugoslav Royal Air Force
Југословенско Краљевско Ратно Ваздухопловство и Поморска Авиацијса
Jugoslovensko Kraljevsko Ratno VAzduhoplovstvo i Pomorska Aviacija

Roundel of the Royal Yugoslav Air Force 1929.svg 1929-1941

Yugoslav Royal Army Aviation Department
Авиацијско Одељење Југословенске Краљевске Армије
Aviacijsko Odeljenje Jugoslovenske Kraljevske Armije

Roundel of the Royal Yugoslav Air Force 1923.svg 1923-1929
 Republik Srpska
US Army Air Roundel.svg Tentera Udara Republik Srpska
1 Puk Vazduhoplovstva i protivvazdušna odbrana Vojske Republike Srpske
1992-2006
Flag of Serbian Krajina (1991).svg Republik Krajina Serbia
US Army Air Roundel.svg Tentera Udara Krajina Serbia
RV i PVO Vojske Republike Srpske Krajine
1991-1995
 Zaire
(kini Republik Demokratik Congo)
Roundel of Zaire Air Force.svg Tentera Udara Zaire 1971-1997

Lain-lain[sunting | sunting sumber]

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
 Abkhazia Abkhazian Air Force.svg Tentera Udara Abkhazia 1992
 Hong Kong Transparent.png Cabang Udara - Kor Pertahanan Sukarela Hong Kong RAF 1930-1949


Tentera Udara Bantuan Hong Kong/RAF

Transparent.png 1949-1951


Tentera Udara Bantuan Diraja Hong Kong

Transparent.png 1951-1993
Transparent.png Angkatan Udara Tentera Pembebasan Rakyat - Tentera Pembebasan Rakyat Perbatasan Hong Kong 1997-

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Operations resumed in 2002, but the new name may not have been applied until the after the 2003 defense reforms were promulgated.
  2. ^ As they continued the fight against the Taliban, the Mujahideen leaders individually retained the trappings of elements of the Islamic State of Afghanistan. Most of the country's military aircraft not captured by the Taliban were retained by factions remaining aligned with former President Burhanuddin Rabbani. These groups would later form the 'United Islamic Front', which is more commonly known as the 'Northern Alliance'.
  3. ^ Little is known about the Taliban regime's air force establishment.
  4. ^ The pro-Soviet regime collapsed in late April 1992 and was succeeded by the UN-sponsored government, the "Islamic State of Afghanistan", led by Burhanuddin Rabbani until overthrown by the Taliban in September 1996.
  5. ^ Soviet Union-installed regime.
  6. ^ Official establishment occurred in 1924, but the AMAA received its first aircraft in 1921 (aside from some captured in 1919).
  7. ^ As in most cases, Argentina's air arms began as an Army formation. Following a period of service unification, the Army Aviation Command was reformed on 27 November 1956, but did not gain independence from the Air Force until 3 November 1959.
  8. ^ Date first aircraft obtained; the Barbados Defence Force itself was established in 1979.
  9. ^ Preceded by RAAF squadrons 18, 119 and 120 (1942-1946) and RAF squadrons 320, 321 and 322 (1940-1945).
  10. ^ Preceded by RAF Squadrons 349 and 350 (1942-1946).
  11. ^ The indicated roundel was introduced in 1937 - according to Иван Бориславов и Румен Кирилов, "Самолетите на България", част втора, София, 1996, стр. 246-253 (in Bulgarian; in English: Ivan Borislavov and Rumen Kirilov, "The Airplanes of Bulgaria", part two, Sofia, 1996, pages 246-253).
  12. ^ After the First World War in accordance with the Treaty of Neuilly Bulgaria lost the right to own military air force and because of this from 1920 to 1937 its air force operated as a part of the Bulgarian civil administration - according to Иван Бориславов и Румен Кирилов, "Самолетите на България", част първа, София, 1996, стр. 62-81 (in Bulgarian; in English: Ivan Borislavov and Rumen Kirilov, "The Airplanes of Bulgaria", part one, Sofia, 1996, pages 62-81).
  13. ^ The indicated version of the German Cross was slightly modified and introduced in 1915 as most widespread Bulgarian aviation sign during the First World War along with the less employed St. Andrew's Cross - according to Иван Бориславов и Румен Кирилов, "Самолетите на България", част втора, София, 1996, стр. 246-253 (in Bulgarian; in English: Ivan Borislavov and Rumen Kirilov, "The Airplanes of Bulgaria", part two, Sofia, 1996, pages 246-253).
  14. ^ Initially operated balloons. In 1912 Bulgaria received its first airplane Bleriot XXI, with which on 13 August 1912 Simeon Petrov flew to become the first Bulgarian to pilot an airplane over Bulgaria.
  15. ^ The KPAF's name was changed to "Cambodian People's Air Force" in 1989, following the restoration of the nation's former name of Cambodia. In 1992, the PKAF was briefly resurrected as the "State of Cambodia Air Force", but it never actually became operational under that title.
  16. ^ The Vietnamese invasion of 1979 resulted in the forcible disbandment of the AFKLA; formation of a successor force did not begin until 1984.
  17. ^ The Cape Verde Coast Guard received its first aircraft in November 1992; its actual date of formation is unknown at this time.
  18. ^ The Fuerza Aérea de Chile was briefly named Fuerza Aérea Nacional in 1930.
  19. ^ The year 1919, when its first aircraft were received, is the traditional establishment date of Chile's Aviación Naval (the name by which it is still popularly referred); however, it was not officially established and recognized as a branch within the Navy until 1923.
  20. ^ When Chile's unified national air force was dissolved in 1953, the Army did not regain an air arm of its own. Disappointment with this outcome led to the founding of the Club Aéreo del Personal del Ejército (Army Personnel Aero Club) in 1959. Although never formally established as an air arm, it nevertheless served as an important and foundational predecessor to the modern CAEC.
  21. ^ The NFG was formed in the summer of 1949 for the air defense of Beijing, but was replaced by the PLAAF in November of that year.
  22. ^ On 28 February 1930, the Red Army captured a Nationalist Chinese O2U-4 Corsair reconnaissance aircraft that had been forced to land due to having run out of fuel; given a red star and named after Lenin, it was later used against the Nationalist government. This may have been the first aircraft in the Red Army. Small numbers of captured aircraft were also used against the Japanese during World War II, but the first regular Communist Chinese air force would be organized as the Nanyuan Flying Group in 1949.
  23. ^ Also known as Congo-Brazzaville.
  24. ^ Republik Demokratik Congo (DRC), also known as Congo-Kinshasa.
  25. ^ Although Costa Rica established its air force in 1947, it did not begin flying operations until 1948.
  26. ^ The Kroatische Luftwaffen Legion was a World War II German Luftwaffe unit formed from Croatian volunteers on 2 June 1941, and had a fighter and a bomber squadron. The fighter squadron was designated 15.(Kroatische)/JG 52, and served on the Eastern Front from 6 October 1941 until July 1944. The bomber squadron was designated 15.(Kroatische)/KG 53, and served on the Eastern Front from 25 October 1941 until December 1942.
  27. ^ Full formal name is the Cuban Air Defense and Revolutionary Air Force (Defensa Anti-Aérea y Fuerza Aérea Revolucionaria).
  28. ^ Established by Fidel Castro in 1958, but operations with a captured Aviación Naval aircraft began the previous year.
  29. ^ Split off from the Cuban air force in 1934, but remerged in 1952 reorganization.
  30. ^ Army aviation was resurrected from 1971-2003 as Hærens Flyvetjeneste (HFT) — Royal Danish Army Flying Service. Now placed under the Air Force as Squadron 724.
  31. ^ In early 1948, Army aviation became an independent and separate service as the Dominican Military Aviation Corps (DMAC) El Cuerpo de Aviación Militar Dominicana (CAMD/AMD). The Army regained an air arm of its own in 2001.
  32. ^ At the beginning of 1951, the Navy was authorized to establish its own aviation arm, but it was absorbed into the Air Force the following year. The Navy regained an air arm of its own in 2003.
  33. ^ Includes the Dubai Defence Force Air Wing (formed 1971); Abu Dhabi Army Air Wing (formed 1968); and Abu Dhabi Air Force (formed 1972).[petikan diperlukan]
  34. ^ Official date of integration of the several emirate air arms, but actual integration took many years.
  35. ^ In 1943, 'Sonderstaffel Buschmann' was redesignated Aufklärungsgruppe 127 (AGr 127) and became a regular unit of the German Luftwaffe. On 18 October 1943, AGr 127 was divided into two units, See-Aufklärungsgruppe 127 and Nachtschlachtgruppe 11
  36. ^ 'Sonderstaffel Buschmann' was a German Luftwaffe auxiliary unit for coastal patrol. It was formed on 12 February 1942.
  37. ^ The Ethiopian Air Force effectively ceased to exist in 1991, following the victory of the Eritrean People's Liberation Front (EPLF) in the civil war; it was reestablished in 1995.
  38. ^ The national flag is used as a fin flash.
  39. ^ The Gambia formed the nucleus of an air force in 2002 and sent personnel to the Ukraine for a four-year pilot training course. The Gambia bought its first aircraft, a single Su-25 from Georgia in the first half of 2003. However, by 2007, the government had yet to announce its air force's formal establishment.
  40. ^ Also uses a low-visibility roundel: LV Italian Air Force roundel.svg
  41. ^ Flank roundel: ASDF.svg
  42. ^ Conglomerate of the Aviazione della Regia Marina and Corpo Aeronautico Militare. Tailfin insignia (click to enlarge): Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1929-1943).svg, flank roundel (click to enlarge): Italy-Royal-Airforce flank roundel.svg
  43. ^ Tailfin insignia (click to enlarge): CoA House of Savoy crowned.svg
  44. ^ Tailfin insignia (click to enlarge): RA-emblem.png
  45. ^ (Itali) Baldassare Catalanotto, Hugo Pratt, In un cielo lontano : 70 anni di aeronautica militare. Lizard editore, 1993. ISBN 88-86456-01-8
  46. ^ Patterned on the US Air Force.
  47. ^ Also used the Imperial Japanese Navy's ensign: Naval Ensign of Japan.svg
  48. ^ Former ROKAF roundel - used until 2000s (clik to enlarge): ROKAF Roundel 1950s-2000s.svg
  49. ^ For some time LPLAAF also used this roundel (clik to enlarge): Roundel of LPLAAF.svg (www.acig.org)
  50. ^ The communist Pathet Lao insurgents operated their own small air arm from 1960-1975; it became part of the LPLAAF.
  51. ^ Following a failed attempt at a coup d'état, the Kong Le rebel faction also briefly operated a small air arm from 1960-1963, when it was re-incorporated into the RLAF.
  52. ^ Luxembourg has no air force of its own, but NATO-owned aircraft are operated under Luxembourg registration.
  53. ^ The Malawi Young Pioneers (MYP) was a paramilitary adjunct of the League of Malawi Youth activist organization of the ruling Malawi Congress Party (MCP). Established in 1963, the first militarily trained cadres appeared in 1964, and the MYP obtained aircraft beginning in 1970.
  54. ^ a b From 1958-1961, the Egyptian and Syrian air forces were unified as the United Arab Republic Air Force.
  55. ^ Although founded in 1926, aircraft were not supplied until the following year.
  56. ^ On the flanks are used also the national flag, it seems to be used also this roundel: Roundel of Moldovan Air Force (alternate).svg
  57. ^ The red variant of soyombo roundel reported [1]: Soyombo red.svg
  58. ^ Includes Royal New Zealand Navy aircraft as No. 6 Squadron and formerly No. 6 Squadron.
  59. ^ Also included RAF squadrons 75 and 485-490 during World War II.
  60. ^ There is also the alternate version: Roundel of the Royal Air Force of Oman (alternate).svg
  61. ^ Pertubuhan Negara-Negara Caribbean Timur
  62. ^ Paraguayan Air Arms
  63. ^ Paraguay Naval Aviation
  64. ^ A new tricolour star has been reported since 2007 on several planes and helicopters: militaryphotos.net, airliners.net: Russian Air Force roundel 2010-2013.svg
  65. ^ The Serbian-Montenegrin union of Yugoslavia was dissolved in 2006 and the former nation's military assets were divided between them.
  66. ^ After World War I, Serbia was united with other Balkan states into the Kingdom of Yugoslavia.
  67. ^ Finflash (click to enlarge): Fintail1.jpg
  68. ^ Some units customize their roundels, painting in white inside, their own symbol or motto.
  69. ^ Merged with Swedish Air Force 2003
  70. ^ Information on the organization of Chinese military aviation prior to 1925, when the Kuomintang began establishing its Aviation Bureaus around China, is very spotty as many records have been lost during the conflicts raging from 1931-1949 and the subsequent Cultural Revolution; in fact, during most of these earlier years, China fielded multiple air forces, most being the personal air arms of various warlords — some allied with the national government and some not. During World War II (which began for the Chinese with the Japanese invasion of Manchuria in 1931), the Japanese established a number of puppet governments, several of which were permitted to field small air forces.
  71. ^ Although a formal aviation arm was not stood up until 1979, the ROC Army created an Aviation Section for each of its two corps and an Aviation Platoon for its General Headquarters in 1956.
  72. ^ Russia provided Tajikistan with several helicopters in 1993 and began to organize an indigenous air force by no later than 1994; however, most sources express doubts as to its operational effectiveness.
  73. ^ Although some aircraft were obtained after independence in 1960 and further aircraft were supplied by France in 1963, the air force was not formally established until 1964.
  74. ^ However, Tunisia's first aircraft were not obtained until 1960.
  75. ^ a b Formerly part of the Royal Air Force.
  76. ^ Aviación Militar Bolivariana - Paladín del Espacio Soberano
  77. ^ Preceded and supported by RAF squadrons 310-313 (1940-1946) and the Soviet Air Force's 1st Czech Fighter Regiment[petikan diperlukan].
  78. ^ The Manchukuo Air Transport Company served as a para-military airline which performed transport and reconnaissance missions for Japanese military forces.
  79. ^ Until the fifties was in use the single bordered star, also painted on the flanks (click to enlarge): Red star.svg
  80. ^ Montenegro voted to secede from the FRY in 2006 and the union with Serbia was dissolved, with FRY military assets being divided between the (now) two nations.
  81. ^ Preceded by the Partizanska Eskadrila NOVJ and RAF squadrons 351 and 352 (the RAF Balkan Air Force, 1942-1945)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]