Senarai unsur mengikut ketumpatan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Berikut merupakan senarai unsur kimia, disusun mengikut ketumpatan yang diukur pada suhu dan tekanan piawai. (Semua unsur dari hidrogen hingga radon adalah gas dalam suhu bilik.)

Nama Simbol Ketumpatan (g/cm³) Nombor atom Penerangan/Kekerasan Mohs Warna Catatan
Hidrogen H 0.00008988 1 gas dwiatom
Helium He 0.0001785 2 gas adi HeTube.jpg takat didih dan lebur terendah antara semua unsur
Neon Ne 0.0008999 10 gas adi NeTube.jpg
Nitrogen N 0.0012506 7 gas dwiatom
Oksigen O 0.001429 8 gas dwiatom
Fluorin F 0.001696 9 gas halogen kuning kehijauan atau kuning keperangan
Argon Ar 0.0017837 18 gas adi ArTube.jpg
Klorin Cl 0.003214 17 gas halogen hijau kekuningan atau kuning kehijauan
Krypton Kr 0.003733 36 gas adi KrTube.jpg membentuk sebatian dan compounds with fluorin dan klatrat dalam air
Xenon Xe 0.005887 54 gas adi XeTube.jpg
Radon Rn 0.00973 86 gas adi radioaktif, dari radium
Litium Li 0.534 3 0.6 Li,3.jpg
putih atau kelabu keperakan
digunakan dalam bateri
Kalium K 0.862 19 0.4 K,19.jpg
argentumy white
membentuk banyak sebatian
Natrium Na 0.971 11 0.5 Na,11.jpg
putih keperakan, berlilin
membakar dengan nyalaan kuning, bertindak balas secara ganas dengan sir, dan teroksida dalam air yang memerlukan penyimpanan dalam persekitaran lengai
Rubidium Rb 1.532 37 0.3 Rb,37.jpg
argentumy-white
takat lebur rendah, bertindak balas secara ganas dengan air seperti natrium
Kalsium Ca 1.54 20 1.75 Ca,20.jpg
kelabu
Magnesium Mg 1.738 12 2.5 MagnesiumMetalUSGOV.jpg
berlogam keperakn
rapuh dan mudah terbakar
Fosforus P 1.82 15 bukan logam Red phosphorus in a tube - P 15 .jpg
putih berlilin/merah/hitam/tidak berwarna
Disebabkan kereaktifan tinggi, ia tidak pernah ditemui sebagai unsur bebas dalam alam.
Berilium Be 1.85 4 5.5 Be,4.jpg
logam keperakan
rapuh
Fransium Fr 1.87 87 logam alkali radioaktif isotop logam alkali dalam bijih uranium dan torium
Sesium Cs 1.873 55 0.2 Cs,55.jpg
emas keperakan
cecair pada atau hamper suhu bilik, sangat reaktif
Sulfur S 2.067 16 2.0 Sulfur.jpg
kuning lemon
Karbon C 2.267 6 10.0 (berlian) tidak berwarna
Karbon C 3.513 6 1-2 (grafit) C,6.jpg
hitam
Silikon Si 2.3296 14 6.5 metaloid Silizium pulver.jpg
kelabu gelap, sedikit kebiruan
Boron B 2.34 5 9.3 B,5.jpg
hitam/perang/ boron amorfus adalah serbuk perang, boron logam adalah hitam
Bentuk logam adalah keras (9.3 pada skala Mohs) dan pengalir lemah pada suhu bilik.
Strontium Sr 2.64 38 1.5 Sr,38.jpg
putih keperakan lembut atau unsur logam kekuningan
Logam bertukar kuning apabila terdedah kepada udara dan boleh tempa. Ia sering digunakan (seperti dalam nitrat) untuk warna nyalaan merah piroteknik.
Aluminium Al 2.698 13 2.75 Al,13.jpg
keperakan
bukan-bermagnet, sangat berkilau
Skandium Sc 2.989 21 logam peralihan Sc,21.jpg
lembut, keperakan, membentuk warna kekuningan atau kemerahan muda apabila terdedah kepada udara
tidak diserang oleh campuran 1:1 asid nitrik(HNO3) dan 48% HF
Bromin Br 3.122 35 halogen Br,35.jpg
gas/cecair: pepejal merah-perang: kelompok berlogam
cecair merah yang mudah meruap pada suhu bilik piawai. Unsur ini boleh mengkakis tisu badan
Barium Ba 3.594 56 1.25 Ba,56.jpg
berlogam
Lazimnya barium merupakan campuran tujuh isotop stabil. Terdapat dua puluh dua isotop yang dikenal pasti tetapi kebanyakannya adalah beradioaktif tinggi dan mempunyai separuh hayat dalam beberapa milisaat hingga beberapa minit. Hanya beberapa pengecualian hanyalah 133Ba yang mempunyai separuh hayat 10.51 tahun dan 137mBa (2.6 minit).
Ytrium Y 4.469 39 logam peralihan Y,39.jpg
logam keperakan
dua daripada sebatiannya digunakan untuk membuat fosfor berwarna merah dalam paparan tiub sinar katod
Titanium Ti 4.540 22 6.0 Ti,22.jpg
logam keperakan
tahan karat (termasuk tahan kepada air laut dan klorin, kekuatan tegangan tinggi)
Selenium Se 4.809 34 2.0 Se,34.jpg
kelabu, kelompoh logam
Selenium mempunyai sekurang-kurangnya isotop 29, iaitu 5 stabil, dan 6 isomer nuklear.
Iodin I 4.93 53 pepejal halogen yang pejal dalam suhu piawai menjadi gas ungu kemerahan dengan bau menyakitkan hidung I,53.jpg
ungu pekat kekelabuan, merelap
halogen kurang reakktif
Europium Eu 5.243 63 lantanida Eu,63.jpg
Germanium Ge 5.323 32 6.0 Germanium.jpg
Radium Ra 5.50 88 hampir putih tulen, teroksida apabila terdedah pada udara, menjadi hitam penyediaan radium adalah sukar untuk menjaganya pada suhu lebih tinggi daripada persekitaran, dan bagi radiasinya: zarah alfa, zarah beta, dan sinar gamma. Radium juga menghasilkan neutron apabila bercampur dengan berilium.
Arsenik As 5.776 33 3.5 As,33.jpg
kelabu logam, bentuk alotroop; kuning, hitam, dan kelabu
beracun
Galium Ga 5.907 31 1.5 Gallium crystals.jpg lebur pada 29.7 darjah Celsius (hanya lebih daripada suhu bilik)
Vanadium V 6.11 23 7.0 V,23.jpg
Lantanum La 6.145 57 2.5 La,57.jpg
Telurium Te 6.232 52 2.25 Te,52.jpg
kelabu keperakan berkilau
Zirkonium Zr 6.506 40 5.0 Zr,40.jpg
Antimoni Sb 6.685 51 3.0 Sb,51.jpg
kelabu keperakan berkilau
bertoksik
Serium Ce 6.770 58 2.5 Ce,58.jpg
menyerupai ferum
Praseodimium Pr 6.773 59 soft Pr,59.jpg
putih keperakan, sedikit kekuningan
Yterbium Yb 6.965 70
Astatin At 7 anggaran 85
Neodimium Nd 7.007 60 digunakan dalam magnet kekal berkuasa
Zink Zn 7.134 30 2.5
Kromium Cr 7.15 24 8.5
Promethium Pm 7.26 61
Tin Sn 7.287 50 1.5 logam lebut
Indium In 7.310 49 logam lembut
Mangan Mn 7.44 25 6.0
Samarium Sm 7.52 62
Ferum Fe 7.874 26 metal
Gadolinium Gd 7.895 64
Terbium Tb 8.229 65
Disprosium Dy 8.55 66
Niobium Nb 8.570 41
Kadmium Cd 8.69 48
Holmium Ho 8.795 67
Kobalt Co 8.86 27
Nikel Ni 8.912 28
Kuprum Cu 8.96 29
Erbium Er 9.066 68
Polonium Po 9.32 84
Ununhexium Uuh 9.32 atau lebih 116
Thulium Tm 9.321 69
Bismut Bi 9.807 83
Ununpentium Uup 9.807 atau lebih 115
Lutetium Lu 9.84 71
Lawrensium Lr 9.84 atau lebih 103
Aktinium Ac 10.07 89 unsur logam beradioaktif. Menyala dalam gelap dengan biru cerah menyeramkan
Molibdenum Mo 10.22 42
Argentum Ag 10.501 47
Plumbum Pb 11.342 82
Ununquadium Uuq 11.342 or greater 114
Teknetium Tc 11.50 43
Torium Th 11.72 90
Talium Tl 11.85 81
Ununtrium Uut 11.85 atau lebih 113
Paladium Pd 12.020 46
Rutenium Ru 12.37 44
Rhodium Rh 12.41 45
Hafnium Hf 13.31 72
Einsteinium Es 13.5 (anggaran) 99
Kurium Cm 13.51 96
Raksa Hg 13.5336 80
Ununbium Uub 13.5336 atau lebih 112
Amerisium Am 13.69 95
Berkelium Bk 14.79 97
Kalifornium Cf 15.10 98
Protaktinium Pa 15.37 91
Tantalum Ta 16.654 73
Rutherfordium Rf 18.1 104
Uranium U 18.95 92
Tungsten W 19.25 74
Aurum Au 19.282 79
Roentgenium Rg 19.282 atau lebih 111
Plutonium Pu 19.84 94
Neptunium Np 20.25 93
Rhenium Re 21.02 75
Platinum Pt 21.46 78
Darmstadtium Ds 21.46 atau lebih 110
Osmium Os 22.610 76
Iridium Ir 22.650 77
Seaborgium Sg 35 (Anggaran) 106
Meitnerium Mt 35 (Anggaran) 109
Bohrium Bh 37 (Anggaran) 107
Dubnium Db 39 (Anggaran) 105
Hassium Hs 41 (Anggaran) 108
Fermium Fm Tidak diketahui 100
Mendelevium Md Tidak diketahui 101
Nobelium No Tidak diketahui 102
Ununoctium Uuo Tidak diketahui 118