Senarai unsur mengikut nombor atom

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Jadual berkala unsur mengikut susunan nombor atom dan kod warna mengikut jenis unsur. Diberikan juga nama unsur, simbol unsur, kumpulan dan kala, siri kimia, dan jisim atom (atau isotop paling stabil).

Kategori unsur dalam jadual berkala

Logam Metaloid Bukan logam
Logam alkali Logam alkali bumi Logam peralihan dalaman Logam peralihan Logam lemah Bukan logam Halogen Gas adi
Lantanid Aktinid
Z
Nama
Simbol
Kala
Kumpulan
Siri kimia
Jisim (g/mol)
1 Hidrogen H 1 1 Bukan logam 0,000,001 1.00794(7)[1] [2] [3]
2 Helium He 1 18 Gas adi 0,000,004 4.002602(2)[1] [3]
3 Litium Li 2 1 Logam alkali 0,000,006 6.941(2)[1] [2] [3] [4]
4 Berilium Be 2 2 Logam bumi beralkali 0,000,009 9.012182(3)
5 Boron B 2 13 Metaloid 0,000,010 10.811(7)[1] [2] [3]
6 Karbon C 2 14 Bukan logam 0,000,012 12.0107(8)[1] [3]
7 Nitrogen N 2 15 Bukan logam 0,000,014 14.0067(2)[1] [3]
8 Oksigen O 2 16 Bukan logam 0,000,015 15.9994(3)[1] [3]
9 Fluorin F 2 17 Halogen 0,000,018 18.9984032(5)
10 Neon Ne 2 18 Gas adi 0,000,020 20.1797(6)[1] [2]
11 Natrium Na 3 1 Logam alkali 0,000,022 22.98976928(2)
12 Magnesium Mg 3 2 Logam bumi beralkali 0,000,024 24.3050(6)
13 Aluminium Al 3 13 Logam miskin 0,000,026 26.9815386(8)
14 Silikon Si 3 14 Metaloid 0,000,028 28.0855(3)[3]
15 Fosforus P 3 15 Bukan logam 0,000,030 30.973762(2)
16 Sulfur S 3 16 Bukan logam 0,000,032 32.065(5)[1] [3]
17 Klorin Cl 3 17 Halogen 0,000,035 35.453(2)[1] [2] [3]
18 Argon Ar 3 18 Gas adi 0,000,039 39.948(1)[1] [3]
19 Kalium K 4 1 Logam alkali 0,000,039 39.0983(1)
20 Kalsium Ca 4 2 Logam bumi beralkali 0,000,040 40.078(4)[1]
21 Skandium Sc 4 3 Logam peralihan 0,000,044 44.955912(6)
22 Titanium Ti 4 4 Transition metal 0,000,047 47.867(1)
23 Vanadium V 4 5 Logam peralihan 0,000,050 50.9415(1)
24 Kromium Cr 4 6 Logam peralihan 0,000,051 51.9961(6)
25 Mangan Mn 4 7 Logam peralihan 0,000,054 54.938045(5)
26 Ferum Fe 4 8 Logam peralihan 0,000,055 55.845(2)
27 Kobalt Co 4 9 Logam peralihan 0,000,058 58.933195(5)
28 Nikel Ni 4 10 Logam peralihan 0,000,058 58.6934(2)
29 Kuprum Cu 4 11 Logam peralihan 0,000,063 63.546(3)[3]
30 Zink Zn 4 12 Logam peralihan 0,000,065 65.409(4)
31 Galium Ga 4 13 Logam miskin 0,000,069 69.723(1)
32 Germanium Ge 4 14 Metaloid 0,000,072 72.64(1)
33 Arsenik As 4 15 Metaloid 0,000,074 74.92160(2)
34 Selenium Se 4 16 Bukan logam 0,000,078 78.96(3)[3]
35 Bromin Br 4 17 Halogen 0,000,079 79.904(1)
36 Krypton Kr 4 18 Gas adi 0,000,083 83.798(2)[1] [2]
37 Rubidium Rb 5 1 Logam alkali 0,000,085 85.4678(3)[1]
38 Strontium Sr 5 2 Logam bumi beralkali 0,000,087 87.62(1)[1] [3]
39 Ytrium Y 5 3 Logam peralihan 0,000,088 88.90585(2)
40 Zirkonium Zr 5 4 Logam peralihan 0,000,091 91.224(2)[1]
41 Niobium Nb 5 5 Logam peralihan 0,000,092 92.906 38(2)
42 Molibdenum Mo 5 6 Logam peralihan 0,000,095 95.94(2)[1]
43 Teknetium Tc 5 7 Logam peralihan 0,000,098 [98.9063][5]
44 Rutenium Ru 5 8 Logam peralihan 0,000,101 101.07(2)[1]
45 Rodium Rh 5 9 Logam peralihan 0,000,102 102.90550(2)
46 Paladium Pd 5 10 Logam peralihan 0,000,106 106.42(1)[1]
47 Argentum Ag 5 11 Logam peralihan 0,000,107 107.8682(2)[1]
48 Kadmium Cd 5 12 Logam peralihan 0,000,112 112.411(8)[1]
49 Indium In 5 13 Logam miskin 0,000,114 114.818(3)
50 Timah Sn 5 14 Logam miskin 0,000,118 118.710(7)[1]
51 Antimoni Sb 5 15 Metaloid 0,000,121 121.760(1)[1]
52 Telurium Te 5 16 Metaloid 0,000,127 127.60(3)[1]
53 Iodin I 5 17 Halogen 0,000,126 126.90447(3)
54 Xenon Xe 5 18 Gas adi 0,000,131 131.293(6)[1] [2]
55 Sesium Cs 6 1 Logam alkali 0,000,132 132.9054519(2)
56 Barium Ba 6 2 Logam bumi beralkali 0,000,137 137.327(7)
57 Lantanum La 6 Lantanida 0,000,138 138.90547(7)[1]
58 Serium Ce 6 Lantanida 0,000,140 140.116(1)[1]
59 Praseodimium Pr 6 Lantanida 0,000,140 140.90765(2)
60 Neodimium Nd 6 Lantanida 0,000,144 144.242(3)[1]
61 Promethium Pm 6 Lantanida 0,000,146 [146.9151][5]
62 Samarium Sm 6 Lantanida 0,000,150 150.36(2)[1]
63 Europium Eu 6 Lantanida 0,000,151 151.964(1)[1]
64 Gadolinium Gd 6 Lantanida 0,000,157 157.25(3)[1]
65 Terbium Tb 6 Lantanida 0,000,158 158.92535(2)
66 Disprosium Dy 6 Lantanida 0,000,162 162.500(1)[1]
67 Holmium Ho 6 Lantanida 0,000,164 164.93032(2)
68 Erbium Er 6 Lantanida 0,000,167 167.259(3)[1]
69 Thulium Tm 6 Lantanida 0,000,168 168.93421(2)
70 Yterbium Yb 6 Lantanida 0,000,173 173.04(3)[1]
71 Lutetium Lu 6 3 Lantanida 0,000,174 174.967(1)[1]
72 Hafnium Hf 6 4 Logam peralihan 0,000,178 178.49(2)
73 Tantalum Ta 6 5 Logam peralihan 0,000,180 180.9479(1)
74 Tungsten W 6 6 Logam peralihan 0,000,183 183.84(1)
75 Rhenium Re 6 7 Logam peralihan 0,000,186 186.207(1)
76 Osmium Os 6 8 Logam peralihan 0,000,190 190.23(3)[1]
77 Iridium Ir 6 9 Logam peralihan 0,000,192 192.217(3)
78 Platinum Pt 6 10 Logam peralihan 0,000,195 195.084(9)
79 Aurum Au 6 11 Logam peralihan 0,000,196 196.966569(4)
80 Raksa Hg 6 12 Logam peralihan 0,000,200 200.59(2)
81 Talium Tl 6 13 Logam miskin 0,000,204 204.3833(2)
82 Plumbum Pb 6 14 Logam miskin 0,000,207 207.2(1)[1] [3]
83 Bismut Bi 6 15 Logam miskin 0,000,208 208.98040(1)
84 Polonium Po 6 16 Metaloid 0,000,208 [208.9824][5]
85 Astatin At 6 17 Halogen 0,000,209 [209.9871][5]
86 Radon Rn 6 18 Gas adi 0,000,222 [222.0176][5]
87 Fransium Fr 7 1 Logam alkali 0,000,223 [223.0197][5]
88 Radium Ra 7 2 Logam bumi beralkali 0,000,226 [226.0254][5]
89 Aktinium Ac 7 Aktinida 0,000,227 [227.0278][5]
90 Torium Th 7 Aktinida 0,000,232 232.03806(2)[5] [1]
91 Protaktinium Pa 7 Aktinida 0,000,231 231.03588(2)[5]
92 Uranium U 7 Aktinida 0,000,238 238.02891(3)[5] [1] [2]
93 Neptunium Np 7 Aktinida 0,000,237 [237.0482][5]
94 Plutonium Pu 7 Aktinida 0,000,244 [244.0642][5]
95 Amerisium Am 7 Aktinida 0,000,243 [243.0614][5]
96 Kurium Cm 7 Aktinida 0,000,247 [247.0703][5]
97 Berkelium Bk 7 Aktinida 0,000,247 [247.0703][5]
98 Kalifornium Cf 7 Aktinida 0,000,251 [251.0796][5]
99 Einsteinium Es 7 Aktinida 0,000,252 [252.0829][5]
100 Fermium Fm 7 Aktinida 0,000,257 [257.0951][5]
101 Mendelevium Md 7 Aktinida 0,000,258 [258.0986][5]
102 Nobelium No 7 Aktinida 0,000,259 [259.1009][5]
103 Lawrensium Lr 7 3 Aktinida 0,000,260 [260.1053][5]
104 Rutherfordium Rf 7 4 Logam peralihan 0,000,261 [261.1087][5]
105 Dubnium Db 7 5 Logam peralihan 0,000,262 [262.1138][5]
106 Seaborgium Sg 7 6 Logam peralihan 0,000,263 [263.1182][5]
107 Bohrium Bh 7 7 Logam peralihan 0,000,262 [262.1229][5]
108 Hassium Hs 7 8 Logam peralihan 0,000,265 [265][5]
109 Meitnerium Mt 7 9 Logam peralihan 0,000,266 [266][5]
110 Darmstadtium Ds 7 10 Logam peralihan 0,000,269 [269][5]
111 Roentgenium Rg 7 11 Logam peralihan 0,000,272 [272][5]
112 Ununbium Uub 7 12 Logam peralihan 0,000,285 [285][5]
113 Ununtrium Uut 7 13 Logam miskin 0,000,284 [284][5]
114 Ununquadium Uuq 7 14 Logam miskin 0,000,289 [289][5]
115 Ununpentium Uup 7 15 Logam miskin 0,000,288 [288][5]
116 Ununhexium Uuh 7 16 Logam miskin 0,000,292 [292][5]
117 Ununseptium Uus 7 17 Halogen 0,000,293 [295] [6]
118 Ununoctium Uuo 7 18 Gas adi 0,000,294 [294][5]

Kategori unsur dalam jadual berkala

Logam Metaloid Bukan logam
Logam alkali Logam alkali bumi Logam peralihan dalaman Logam peralihan Logam lemah Bukan logam Halogen Gas adi
Lantanid Aktinid

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. 1.00 1.01 1.02 1.03 1.04 1.05 1.06 1.07 1.08 1.09 1.10 1.11 1.12 1.13 1.14 1.15 1.16 1.17 1.18 1.19 1.20 1.21 1.22 1.23 1.24 1.25 1.26 1.27 1.28 1.29 1.30 1.31 1.32 1.33 1.34 1.35 1.36 1.37 1.38 Komposisi isotop bagi unsur ini berubah dalam beberapa spesimen geologi, dan kepelbagaian mungkin melampaui ralat yang dinyatakan dalam jadual.
  2. 2.0 2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 2.6 2.7 Komposisi isotop unsur boleh berubah dalam bahan komersil, yang boleh menyebabkan berat atom bersisih agak ketara dengan nilai yang diberi.
  3. 3.00 3.01 3.02 3.03 3.04 3.05 3.06 3.07 3.08 3.09 3.10 3.11 3.12 3.13 3.14 Komposisi isotop berubah dalam bahan bumi maka berat atom yang lebih tepat tidak dapat diberi.
  4. Berat atom bagi Litium komersil boleh berubah antara 6.939 dan 6.996—analisis bagi bahan tertentu adalah perlu untuk mendapatkan nilai yang lebih jitu.
  5. 5.00 5.01 5.02 5.03 5.04 5.05 5.06 5.07 5.08 5.09 5.10 5.11 5.12 5.13 5.14 5.15 5.16 5.17 5.18 5.19 5.20 5.21 5.22 5.23 5.24 5.25 5.26 5.27 5.28 5.29 5.30 5.31 5.32 5.33 5.34 5.35 Unsur ini tidak mempunyai sebarang nuklid stabil, dan nilai dalam kurungan, cth. [209], menunjukkan nombor jisim isotop yang paling lama bagi unsur atau ciri komposisi isotop.
  6. This unsur has not been discovered/synthesized.

Rujukan[sunting | sunting sumber]