Seni bina Sydney

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Culwulla Chambers, yang siap pada tahun 1912, merupakan gedung pencakar langit yang tersisa dan tertua di Sydney.
Rumah Opera Sydney oleh arkitek Denmark Jørn Utzon
Bahagian dalam Strand Arcade abad ke-19.

Seni bina Sydney, bandar tertua di Australia, tidak dicirikan oleh mana-mana gaya seni bina, tetapi dengan seni bina tua dan baru yang luas dalam sejarah 200 tahun di bandar, dari permulaan yang sederhana dengan bahan tempatan dan kekurangan dana antarabangsa kemodenan masa kini dengan latar langit yang tinggi dan pencakar langit yang tinggi.

Di bawah jawatan Gabenor Lachlan Macquarie abad ke-19 awal Lachlan Macquarie, kerja-kerja Francis Greenway adalah bangunan pertama yang pertama untuk koloni baru. Kemudian gaya yang menonjol adalah bangunan-bangunan Victoria pusat bandar yang dibuat dari batu pasir Sydney tempatan, dan gaya Federation abad lepas di pinggir taman baru pada masa itu.

Dengan pengekangan sekatan ketinggian pada tahun-tahun selepas Perang Dunia II, sebahagian besar seni bina pusat di Sydney tengah dirobohkan untuk membuat jalan bagi bangunan bertingkat tinggi moden – menurut Singh d'Arcy, di The Apartment House (2017), " Dari tahun 1950-an dan seterusnya, banyak batu pasir batu dan batu-batu mason di Sydney telah dihapuskan oleh arkitek dan pemaju yang membina monstrositi konkrit coklat di tempat mereka. 1980-an menyaksikan pasta fizikal yang tidak selesa tanpa sebarang kesesuaian dan kebaikan artistik kecil".[1] Walaupun begitu, Sydney masih lagi menjadi rumah kepada bangunan awam tertua di Australia, Rumah Kerajaan Lama, yang terletak di Parramatta.

Bangunan baru yang terkenal di Sydney telah direka oleh arkitek Austria-Australia, Harry Seidler, dan juga oleh arkitek antarabangsa seperti Jørn Utzon, Jean Nouvel, Richard Rogers, Renzo Piano, Norman Foster atau Frank O. Gehry sepanjang 1960-an hingga 2010.

1788-1820s: Gaya Georgia jajahan baru dikekalkan[sunting | sunting sumber]

British mendirikan koloni di Sydney Cove pada Januari 1788 selepas Armada Pertama berlayar 9 bulan dari Portsmouth. Tahun-tahun awal tanah jajahan itu mengalami rasa provisionality dan sikap majoriti banduan dan penjaga mereka bahawa mereka akan kembali ke Britain setelah mereka "selesai masa mereka." Tanah jajahan itu tidak dilengkapi, mempunyai sedikit bekalan makanan, dan tidak memahami iklim atau tanah. Untuk dua tahun pertama ia menghadapi kelaparan. Pada tahun 1790, Gabenor Phillip memulakan proses membebaskan banduan dan memberi mereka tanah, seperti itu di Rose Hill 20 km ke pedalaman yang menyediakan bekalan makanan yang stabil ke tanah jajahan. [2]

Kerajaan British tidak menyediakan arkitek, pembina di koloni baru, atau alat yang berguna. Permintaan untuk alat binaan ditanggapi dengan perlahan dengan alat yang lebih tidak sesuai, yang dilihat sebagai tanda bahawa Kerajaan British enggan untuk melabur wang dalam koloni penalti, walaupun jumlah peneroka bebas semakin meningkat. Pembina amatur mengambil masa untuk menyelesaikan bahan-bahan tempatan yang sesuai.

Bangunan-bangunan penting yang dibina adalah pengerjaan yang sangat miskin dan bahan-bahan yang mereka perlukan penyelenggaraan yang tetap. Leftenan William Dawes menghasilkan satu rancangan bandar untuk Sydney pada tahun 1790 tetapi ia tidak diendahkan dalam masyarakat kurang berkemampuan dan sering tanpa hukum, dan tata letak Sydney masih menunjukkan kekurangan perancangan.[2] Bangunan-bangunan yang paling awal di Sydney adalah bangunan Georgia yang mudah dikawal yang sesuai dengan iklimnya (selalunya dengan beranda dalam), bahan-bahan dan ketukangan yang ada, dan didasarkan pada semangat membuat dan memperbaiki. [2]

Tempoh pemerintahan Gabenor Macquarie bermula pada tahun 1810 dan beliau mempromosikan idea Sydney sebagai sebuah masyarakat yang berjaya rakyat bebas. Dia menugaskan kaji selidik semua aspek tanah jajahan termasuk bangunan-bangunan yang dia dapati dalam keadaan "keruntuhan paling buruk". Beliau melaksanakan kod bangunan asas dengan standard minimum tertentu untuk bangunan baru dan keperluan bahawa setiap pelan akan diserahkan untuk bangunan baru. Beliau melihat peranannya sebagai salah satu bangunan negara dengan tanggungjawab untuk menyediakan kemudahan yang berfungsi dan memberikan rasa kebanggaan masyarakat. Menjelang akhir tempohnya, Macquarie telah mengawasi pembinaan 92 bangunan bata, 22 bangunan batu, 52 rumah papan cuaca, empat jambatan, tujuh dermaga dan tahi lalat, dan lebih dari 200 batu jalan. Pada tahun 1814, Francis Greenway, seorang banduan yang menjalani hukuman empat belas tahun untuk pemalsuan, tiba di Sydney.

Sepanjang tempoh masa yang singkat, perkongsian antara beliau dan Macquarie menyaksikan pembinaan bangunan awam yang halus yang diilhamkan secara klasik, dihalang dan dihiasi dengan baik dan termasuk Berek Taman Hyde, Gereja St James, St Matthews di Windsor, dan Old Liverpool Hospital di Liverpool. Suruhanjaya siasatan 1819 ke dalam tanah jajahan itu menuduh Macquarie berlebih-lebihan terutamanya berkenaan dengan pembinaan dan dia dipanggil semula ke England. Ini dengan berkesan mengakhiri kerjaya Greenway dan pembinaan awam yang sedikit telah dijalankan sehingga lewat tahun 1830-an. [2]

1830-an hingga 1850-an: eklektik neo-Gothic[sunting | sunting sumber]

Pertumbuhan populasi, pemberian sewa kekal ke atas harta bandar, menggalakkan perdagangan bebas dan eksport menyokong ekonomi yang berkembang pesat. Sejak permulaan koloni, pegawai dan pentadbir ditempatkan di sebelah timur Tank Stream, manakala pangkat dan perdagangan yang lebih rendah diserahkan kepada bahagian barat. Menjelang tahun 1830-an, ini telah menjadi lebih kuat dengan rumah-rumah mewah di rabung Potts Point. Gaya Georgian neo-klasik derivatif digantikan dengan Kebangkitan Gothik yang lebih hiasan dan eklektik. John Verge adalah arkitek paling terkenal pada tahun 1830-an dan bangunannya termasuk Tusculum di Potts Point, Rumah Elizabeth Bay, dan Camden Park. [2]

Tahun 1840-an menyaksikan ekonomi yang semakin membanggakan dan masyarakat yang yakin ditolak oleh penghujung pengangkutan banduan dan permulaan perundangan bebas. Ledakan bangunan meneluk gaya neo-Gothik di mana keperluan kuat koloni untuk mengenal pasti dengan negara asal adalah nyata. [2] Senibina awam, komersial dan domestik mengingati iklim tempatan memihak kepada gaya yang diangkut dari Britain, dan projek-projek dengan belanjawan yang besar sering menghasilkan eklektikisme yang tidak disengajakan. Sebaliknya, projek yang mempunyai belanjawan yang terhad yang menghalang reka bentuk yang menarik dan terbitan seringkali mengakibatkan sejenis gaya vernakular yang menanggapi keadaan setempat. Daripada peranti penyambung antara bilik, beranda menjadi peranti matahari, dan dinding batu pasir pepejal dan pengudaraan silang menstabilkan kedua-dua suhu sejuk dan panas. [2]

1850an - Seni bina Victoria[sunting | sunting sumber]

Pejabat Pos Besar, Martin Place

Cita-cita Victoria untuk penghormatan, formalitas, dan materialisme diperkuatkan di Sydney oleh kerinduan kolonial untuk menghormati, yang dalam seni bina menghasilkan penyalinan gaya impor, kebanyakannya dari Great Britain. Kekayaan baru dan peningkatan pesat dalam populasi datang dengan emas pada tahun 1850-an. Kelas menengah baru muncul yang menginginkan rumah, bandar raya dan bangunan awam yang sesuai dengan kekayaan dan status sosial mereka yang baru serta pembinaan bangunan yang berkualiti tinggi seperti gereja-gereja, bangunan komersial dan awam, dan rumah-rumah mewah yang kaya. Sebaliknya, perumahan untuk golongan kelas menengah yang rendah dan sederhana masih rendah dan kelaziman keadaan tidak bersih dan kumuh semakin meningkat.

Pada tahun 1860-an, seni bina di Sydney memfokuskan lebih banyak gaya daripada pertimbangan fungsi bangunan berhubung dengan persekitaran dan iklimnya. Peningkatan pendatang Itali mempengaruhi pembinaan kediaman yang nyata dalam peningkatan populariti perhiasan permukaan, kerja plaster, jubin kuasa, arked dan loggias, dan menara persegi. Kesederhanaan seni bina kolonial awal digantikan dengan fasad dekoratif menggunakan besi tuang hiasan dengan siling yang lebih tinggi yang memaparkan acuan yang rumit.

Grace Hotel, yang dibina antara 1929-1930.
Fail:Hotel Australia 1932.jpg
Hotel Australia yang terperinci (1891), pernah dianggap "hotel utama di Sydney", telah dirobohkan pada tahun 1971.

Bangunan utama sivik baru termasuk Bangunan Quadrangle Utama Edmund Blacket di Universiti Sydney yang siap pada tahun 1859. James Barnet adalah Arkitek Kolonial dari tahun 1862 dan merupakan arkitek Victoria paling produktif di Sydney. [3] Bangunannya termasuk Muzium Australia (1864), Rumah Kastam (1884), Pejabat Pos Umum (1890), Bangunan Jabatan Tanah (1881 & 1893) dan Bangunan Ketua Setiausaha (1878). Beliau juga bertanggungjawab ke atas banyak pejabat pos pinggir bandar, rumah mahkamah dan bangunan sivik lain. Kebanyakan gedung awam Sydney dari masa ini, termasuk Barnet, dibina dari batu tempatan dan pelbagai gaya termasuk Italinate, Gothik, dan neo-Klasik dengan façades yang banyak digunakan. Pada awal tahun 1860-an menyaksikan kepentingan baru dalam penggunaan batu bata. Pengeluaran massa batu bata bermula pada tahun 1870-an, walaupun pengeluaran tangan berterusan hingga akhir abad ke-19.

Menjelang tahun 1880, dua pertiga penduduk dilahirkan di Australia dan nasionalisme yang semakin meningkat melihat negara sebagai syurga berbanding Dunia Lama. Dengan ekonomi yang berkembang pesat, orang Australia berusaha untuk membuktikan mereka boleh bersaing dengan Dunia Lama – pada masa ini banyak kedai serbaneka Australia, rumah kopi dan hotel-hotel mewah telah dibina. Kebanyakan mereka dibina di bandar-bandar besar di Sydney dan Melbourne, dan ada yang masih berdiri di Sydney hari ini. Anthony Hordern & Sons dan Hotel Australia tidak dapat bertahan, namun Bangunan Grace (Hotel Grace), yang disiapkan pada tahun 1930, adalah sisa sebagai contoh dari tempoh yang berkembang di Australia yang berlari dari tahun 1880-an hingga akhir 1920-an. Dibina pada gaya art deco yang agak baru, The Grace "direka untuk menggunakan dua tingkat pertama dengan cara sebuah gedung jabatan. Tingkat yang tinggal adalah bertujuan untuk menyediakan penginapan pejabat sewa untuk pengimport dan firma lain yang terlibat dalam perdagangan softgoods".[4]

Selepas Perang Dunia II[sunting | sunting sumber]

Menara Sydney telah menjadi struktur berdiri bebas tertinggi di Sydney sejak tahun 1981.

Zaman Meleset dan Perang Dunia II mencipta kekurangan perumahan yang teruk untuk Australia pada akhir 1940-an. Kekurangan bahan dan tenaga kerja mahir menggabungkan kekurangan, seperti melakukan amalan pemberian pinjaman bank yang ketat di mana ia adalah norma bagi peminjam untuk meletakkan deposit sebanyak 50% daripada nilai rumah. Bangunan plot sekitar 115 meter persegi memperburuk masalah lebih lanjut. Faktor-faktor ini memakan kemelesetan industri bangunan dan kos bangunan rumah dalam dekade berikutan perang meningkat 600%. [5] Sebagai tindak balas, arkitek muda yang telah bekerja di Eropah dan kembali ke Australia membawa kesederhanaan kepada reka bentuk dan pembinaan dan minat yang diperbaharui dalam struktur logik dan perancangan bebas. Verandah dan beranda kurang biasa di rumah, dan bumbung sedikit bernada diganti bumbung. Reka bentuk tidak lagi mempunyai hiasan yang tidak berfungsi, siling adalah lebih rendah dan bilik dijangka menjadi pelbagai guna. Perayaan itu telah dihapuskan, lorong-lorong, dan ruang makan dan ruang tamu yang berasingan telah dihapuskan dan kemasukan utama langsung ke ruang tamu. [5]

Bangunan Kent Street selepas perang

Harry Seidler berperanan dalam memperkenalkan Internationalisme ke Sydney. Dia belajar di bawah Walter Gropius di Harvard, bekerja dengan Marcel Breuer, dan telah diajar oleh Josef Albers di Black Mountain College. Rumah Rose Seidler, untuk ibu bapanya, adalah yang pertama dari 10 bangunan yang dibina di Sydney antara 1948 dan 1952. Rumah itu adalah wahyu kepada konservatif Sydney pada tahun 1950-an. [6]

Berbeza dengan perhiasan Seidler yang sangat Eropah Modernisme adalah bentuk yang lebih lembut yang dipraktikkan oleh kononnya Sekolah Sydney 1950-an dan 1960-an. Koleksi arkitek yang longgar ini, antara lain, Bill Lucas, Bruce Rickard, Neville Gruzman dan Ken Woolley, disukai rumah-rumah organik dan semula jadi, sering dibina di lereng curam dan tersembunyi dari pemandangan di semak semulajadi. Projek-projek ini sebahagian besarnya berada di kawasan North Shore di bandaraya Sydney, dan pada tahap yang lebih rendah di Pinggir bandar Timur. Berikutan dari karya Walter Burley Griffin di pinggir bandar Sydney Castlecrag, gaya seni bina Australia ini peka terhadap alam sekitar dan, seperti Griffin, sering digunakan bahan tempatan semulajadi sebagai unsur struktur. [7]

Di daerah pusat perniagaan, pengunduran sekatan ketinggian menandakan permulaan perubahan bandar menjadi bandar yang semakin tinggi. [5]

Dibuka pada tahun 1973, Sydney Opera House telah direka oleh arkitek Denmark Jørn Utzon. [8] Pembinaannya sebahagiannya dibiayai oleh Lottery Opera House. Utzon ditinggalkan di bawah keadaan yang dahsyat sebelum bangunan selesai; kerja kemudiannya disiapkan oleh arkitek lain. Terletak di Bennelong Point di Sydney Harbour, bangunan itu adalah Tapak Warisan Dunia. [9] Titik tertinggi di bandar ialah Menara Sydney yang dibina pada akhir 1970-an-awal 1980-an, apabila sekatan ketinggian jauh lebih lembut. Menara pemerhatian menyediakan pemandangan seluruh bandar.

Sydney adalah rumah kepada bangunan pertama Australia oleh arkitek terkenal Kanada Frank Gehry, Bangunan Dr Chau Chak Wing (2015), berdasarkan reka bentuk rumah pokok. Pintu masuk dari The Goods Line – laluan pejalan kaki dan bekas laluan keretapi – terletak di sempadan timur tapak.

One Central Park, yang siap pada tahun 2014, adalah sebuah gedung penggunaan campuran yang terletak di Chippendale. [10] Dibangunkan sebagai usahasama antara Frasers Property dan Rumah Sekisui, ia dibina sebagai peringkat pertama projek pembaharuan bandar Central Park. [11] Ia terdiri daripada dua bangunan apartmen bertingkat tinggi, dan mempunyai taman gantung yang menegak. Pada tahun 2013, One Central Park telah dianugerahkan Green Star 5 star - 'Multi-Unit Residential Design v1' Penilaian Diperakui oleh Green Building Council of Australia, menjadikannya bangunan terbesar berbilang kediaman (oleh nett kawasan boleh sewa) di Australia untuk menerima sebutan seperti itu. [12] [13]

Undang-undang warisan: sikap miskin terhadap bangunan bersejarah sepanjang tahun 1970-an hingga 2000an[sunting | sunting sumber]

Pemeliharaan bersejarah wujud di Sydney dan diawasi oleh Daftar Warisan Negeri New South Wales, yang ditubuhkan pada tahun 1999. Beberapa bangunan paling hebat di Sydney telah digantikan dengan senibina kontemporari, satu trend yang bermula pada tahun 1960-an dan telah berterusan sepanjang hari ini. Pemuliharaan warisan Lax di Sydney telah menarik kemarahan orang Sydney, yang sering bertentangan dengan apa yang kerajaan atau pihak berkuasa tempatan mahu untuk bandar, sesuatu yang dilihat baru-baru ini dengan kerajaan bertanding status warisan bangunan Sirius di The Rocks. [14] [15]

Mungkin pembongkaran terbaru yang paling terkenal di bangunan Sydney ialah kehilangan ibu pejabat Bank Desa di 52 Martin Place. Bangunan art deco, yang direka pada tahun 1930 oleh FW Turner, telah dibongkar secara kontroversi pada tahun 1983 untuk menara "moden" State Bank. Walaupun protes awam yang kuat, kepentingan rekabentuk bangunan dan senarai penyenaraian Suruhanjaya Warisan Australia tidak dapat menghalangnya dimusnahkan. Artikel di The Sydney Morning Herald pada 2 Februari 1982 berlari menyebarkan tentang melindungi bangunan itu di mesyuarat awam yang dianjurkan oleh Australian Institute of Architects.

Satu lagi perobohan kontroversi bangunan Sydney yang terkenal ialah Anthony Hordern & Sons, sekali gedung gedung terbesar di Sydney. Bangunan itu dibina pada tahun 1905 dengan pintu masuk marmar Itali dalam gaya Victoria . Situs tapak Anthony Hordern Brickfield Hill, Istana Emporium, kemudiannya digunakan oleh Institut Teknologi NSW (sekarang UTS) selama beberapa tahun. Bangunan emporium telah dibongkar secara kontroversi pada tahun 1986 untuk pembangunan World Square, yang kekal sebagai lubang di lapangan selama hampir dua puluh tahun, sebelum akhirnya selesai pada tahun 2004. Walaupun terdapat perobohan yang sangat banyak, terdapat beberapa warisan yang tersisa di Sydney, seperti Hordern Pavilion, Hordern Towers (dalam pembangunan World Square), dan Kolej Wanita Presbyterian di Croydon yang mana bangunan tertuanya, 'Shubra Hall 'adalah rumah Anthony Hordern III hingga 1889.

Gaya terkenal[sunting | sunting sumber]

Rumah Kerajaan, dalam gaya Kebangkitan Gothik
Bangunan Jabatan Tanah, dalam gaya Klasik
Bangunan Queen Victoria, dalam gaya Romanesque
Bangunan Ketua Setiausaha, dalam gaya Italianate
Takungan Bankstown, dalam gaya Federation Free Classical.

Kebangkitan Gothik[sunting | sunting sumber]

Georgian[sunting | sunting sumber]

 • Dewan Durham, Albion Street, Surry Hills
 • Rumah Cleveland, Bedford Street, Surry Hills
 • Waimea, Waimea Avenue, Woollahra
 • Rumah Hakim, 531 Kent Street
 • Dewan Juniper, Oxford Street dan Ormond Street, Paddington

Neoklasikal[sunting | sunting sumber]

Romanesque[sunting | sunting sumber]

Italianate[sunting | sunting sumber]

 • Mahkamah Polis Pusat, Liverpool Street
 • Bekas Kelab New South Wales, 31 Bligh Street
 • Bangunan Ketua Setiausaha, Bridge Street
 • Holyrood (fasad), Kolej Santa Sabina, The Boulevarde, Strathfield
 • Rockwall, Macleay Street, Potts Point
 • Rumah Stead, Leicester Street, Marrickville

Persekutuan / Edwardian[sunting | sunting sumber]

Empayar Kedua[sunting | sunting sumber]

Queen Anne[sunting | sunting sumber]

Pencakar langit[sunting | sunting sumber]

CBD dari Menara Sydney
Lihat beberapa bangunan pencakar langit tertinggi di Sydney dari timur

Dengan 146 bangunan pencakar langit lebih 90m, Sydney mempunyai pemandangan langit terbesar di Australia.[16] Sekatan ketinggian telah diangkat pada tahun 1950-an dan Bangunan AMP di Circular Quay menjadi bangunan tertinggi di Australia beberapa tahun kemudian. Akhir 1980-an dan awal hingga pertengahan 1990-an menyaksikan ledakan pencakar langit di Sydney, tetapi sekatan ketinggian membina bangunan masa depan hingga ketinggian 235 meter, sebahagiannya kerana berdekatan dengan Lapangan Terbang Sydney. Struktur terbesar adalah Menara Centrepoint berdiri 309 meter, mengandungi restoran dan dek pemerhatian. Walaupun kedua-dua Pusat MLC dan Menara Dunia lebih tinggi diukur pada bumbung pada 228m dan 230m masing-masing, bangunan pencakar langit konvensional tertinggi yang diukur ke hujungnya ialah Citigroup Centre pada 243m, siap pada tahun 2000.

Bangunan paling tinggi [17][sunting | sunting sumber]

 • Menara Sydney 309m
 • Citigroup Centre 243m
 • Chifley Tower 241m
 • Deutsche Bank Place 240m
 • Meriton World Tower 230m
 • Pusat MLC 228m
 • Gabenor Phillip Tower 227m
 • Ernst dan Young Tower 222m
 • Menara RBS 219m
 • Menara ANZ 195m

Jambatan[sunting | sunting sumber]

Terdapat 23 jambatan utama di Sydney. Tiada jambatan penggantungan yang penting. Sebaliknya, terdapat campuran jambatan galang, kekuda dan jambatan kabel yang yang lebih sederhana. Jambatan yang paling ikonik di bandar, Jambatan Pelabuhan Sydney gerbang separuh, menghubungkan North Shore dengan CBD di Port Jackson. Reka bentuk itu dipengaruhi oleh Jambatan Hell Gate New York City. Ia adalah jambatan terpencil keenam terpanjang di dunia dan jambatan gerbang keluli paling tinggi, berukuran 134 m (440 ka) dari atas ke paras air. [18] Jambatan Anzac adalah jambatan kabel pancang 8-lorong yang menjangkau Johnstons Bay antara Pyrmont dan Glebe Island.

Seni bina kediaman[sunting | sunting sumber]

Daripada lebih daripada enam puluh gaya seni bina kediaman Australia yang dibangunkan di Sydney selama ini, lebih daripada separuh telah digunakan dalam seni bina kediaman. Gaya kediaman terkemuka termasuk:

Zaman Kolonial Lama[sunting | sunting sumber]

 • Georgian
 • Kabupaten
 • Grecian

Zaman Victoria[sunting | sunting sumber]

 • Percuma Klasik
 • Filigree (memaparkan balet besi tempa)
 • Italianate
 • Gothic
 • Tudor

Zaman Persekutuan[sunting | sunting sumber]

 • Percuma Klasik
 • Filigree (memaparkan kerja kayu bukan besi tempa)
 • Queen Anne (gaya kediaman yang dominan antara 1890 dan 1910) [19]
 • Banglo (menampilkan beranda yang terkenal)
 • Seni dan Kraf (termasuk gaya Shingle)

Tempoh Inter-Perang[sunting | sunting sumber]

 • Kebangkitan Georgia
 • Percuma Klasik
 • Mediterranean
 • Misi Sepanyol
 • Gothic
 • Bahasa Inggeris Lama
 • Bungalow California

Tempoh Selepas Perang[sunting | sunting sumber]

 • Antarabangsa
 • Kolonial Amerika

Tempoh Abad ke-20[sunting | sunting sumber]

 • Organik
 • Serantau Sydney
 • Tropika
 • Akhir zaman moden
 • Nostalgia Australia
 • Nostalgia Imigran

Seni bina kediaman[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Butler, Katelin; Bruhn, Cameron (2017). The Apartment House. Thames & Hudson. m/s. 100. ISBN 978-0-500-50104-7. 
 2. ^ a b c d e f g McGillick, Paul; Bingham-Hall, Patrick (2005). Sydney Architecture. Singapore: Tuttle Publishing. m/s. 14–15. ISBN 0-7946-0334-3. 
 3. ^ Barnet, James (29 July 1899). "Architectural Work in Sydney New South Wales 1788-1899" (PDF). Journal R.I.B.A. VI (17): 503–518. Dicapai 13 July 2015. 
 4. ^ "Grace Building". Daftar Warisan Negeri New South Wales. Pejabat Alam Sekitar dan Warisan. Dicapai 10 October 2017. 
 5. ^ a b c McGillick, Paul; Bingham-Hall, Patrick (2005). Sydney Architecture. Singapore: Tuttle Publishing. m/s. 106. ISBN 0-7946-0334-3. 
 6. ^ McGillick, Paul; Bingham-Hall, Patrick (2005). Sydney Architecture. Singapore: Tuttle Publishing. m/s. 108. ISBN 0-7946-0334-3. 
 7. ^ "So last century". The Sydney Morning Herald. 2006-04-13. 
 8. ^ House History Error in webarchive template: Check |url= value. Empty.; Sydney Opera House website (accessed 2006-07-24)
 9. ^ Kemasukan untuk Sydney Opera House ; Pusat Warisan Dunia UNESCO (diakses 2006-07-24)
 10. ^ "Central Park Sydney". www.centralparksydney.com. Dicapai 2015-08-29. 
 11. ^ "Frasers Property - Central Park, Sydney". www.frasersproperty.com.au. Dicapai 2015-08-24. 
 12. ^ "Central Park receives its first three 5 Star Green Star ratings" (PDF). Fraser Property. 30 October 2013. Dicapai 2015-08-21. 
 13. ^ "Central Park receives its first three 5 Star Green Star ratings". www.sekisuihouse.com.au. Dicapai 2015-08-24. 
 14. ^ "Sirius sell-off: 'They don't think people like me should have these views'". Sydney Morning Herald. 6 August 2016. 
 15. ^ "Age-old appeal: Why Sydneysiders are clamouring to buy heritage apartments". Domain. 13 October 2017. Dicapai 5 February 2019. 
 16. ^ Skylines Terbaik di Dunia
 17. ^ Daily Telegraph 11 Jun 2014, hlm
 18. ^ "Sydney Harbour Bridge". culture.gov.au. Australian Government. Dicapai 1 October 2010. 
 19. ^ Panduan Bergambar untuk Mengenalpasti Senibina Australia, Apperley (Angus dan Robertson) 1994, ms.132

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Architecture of Sydney