Serangan Liège 2011

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
2011 Liège attack
The bus shelter on Saint-Lambert Square, Liège. The killer was standing and killed himself on the platform on the right.
Serangan Liège 2011 (Belgium)
Location of the attack
LokasiLiège, Wallonia, Belgium
Koordinat50°38′42″N 5°34′23″E / 50.645°N 5.573°E / 50.645; 5.573
TarikhTuesday, 13 December 2011
12:33 (CET) (UTC+01:00)
SasaranCivilians
Jenis seranganMurder–suicide
SenjataFN FAL, Grenades
Kematian6 (incl. the perpetrator)[1]
Kecederaan125
PesalahNordine Amrani[2]

Serangan Liège 2011 berlaku pada 13 Disember 2011 di bandar Liège ,Wallonia negara Belgium . Serangan dilakukan oleh lelaki berusia 33 tahun Nordine Amrani yang membaling bom tangan dan menghantar mesej FAL FN .Beliau mensasarkan awam di Saint-Lambert Square . Serangan itu membunuh 5 dan 125 orang lain cedera, tujuh daripada mereka mengalami kecederaan yang serius. Penyerang juga telah membunuh seorang wanita di rumahnya.


Serangan[sunting | sunting sumber]

Serangan itu berlaku pada 13 Disember 2011 jam 00:33 waktu tempatan (11:33 UTC ) di Saint-Lambert Square iaitu di mahkamah bandar . Hari itu sibuk,ramai pembeli sempenan Krismas .Saksi-saksi melaporkan empat letupan dan tembakan. Mulanya, dipercayai bahawa terdapat dua atau lebih penyerang, yang membaling bom ke arah mahkamah.Lelaki bersenjata itu melepaskan tembakan dari atas bumbung kedai bakeri di seberang dataran . Polis segera menutup lokasi kejadian.

Amrani membunuh tiga orang dalam serangan itu dan mencederakan 125 yang lain, tujuh serius. Selepas itu, Amrani membunuh diri dengan menembak dirinya dengan satu pistol . Dua orang mati adalah remaja lelaki berumur 15 dan 17 tahun dan dinamakan sebagai Mehdi Belhadj dan Pierre Gérouville . Seorang budak lelaki berusia 17 bulan, Gabriel Leblond, meninggal dunia di hospital . Seorang lelaki berusia 20 tahun dalam keadaan kritikal . Seorang wanita berusia 75 tahun itu cedera parah. Akhirnya, dia meninggal dunia akibat kecederaan beliau dua hari selepas serangan


Pelaku[sunting | sunting sumber]

Nordine Amrani dilahirkan di Ixelles / Elsene di Brussel , Belgium pada 15 November 1978. Beliau berasal dari Belgium Perancis tetapi berbahasa asal Maghribi.Menurut peguam Amrani, beliau tidak boleh bercakap bahasa Arab dan bukan Islam .

Beliau dibesarkan berhampiran Brussel , dan hidup dengan seorang jururawat . Yatim piatu dan beliau telah dibesarkan di rumah angkat.

Amrani telah dibebaskan dari penjara pada bulan Oktober 2010. Dia telah disabitkan hukuman penjara 58 bulan (4 tahun, 10 bulan) Beliau ditusuh memiliki beribu-ribu senjata termasuk pelancar roket , serangan , dan senapang sniper, serta 2800 ganja .Polis juga menyiasat berhubung kes penderaan seksual .

Sebelum serangan tersebut, Amrani memindahkan wang dari akaunnya kepada teman wanitanya. Pada pagi serangan itu, Amrani membunuh wanita berusia 45 tahun di apartmennya. Mangsa telah bekerja sebagai tukang cuci untuk jiran Amrani. Selepas pembunuhan itu, dia menyembunyikan mayat itu dalam kandang, kemudian meninggalkan flat dan pergi ke pusat bandar, dilengkapi dengan beg yang mengandungi senjata.

Reaksi Dalam Negeri[sunting | sunting sumber]

Perdana Menteri Belgium yang baru, Elio melawat lokasi serangan dan menyifatkan serangan itu sebagai "mengerikan".Willy Demeyer, Datuk Bandar Liège, mengutuk serangan itu .

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ four deaths in the attack itself; one victim of the murder preceding the attack, plus the suicide of the attacker.
  2. ^ "Fusillade à Liège: quatre morts, dont l'auteur - RTBF Regions". RTBF. Dicapai 13 December 2011.