Setiausaha Tentera Udara Amerika Syarikat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Setiausaha Tentera Udara
SECAF
Seal of the United States Department of the Air Force.svg
Mohor Jabatan Tentera Udara
Flag of the United States Secretary of the Air Force.svg
Flag of the Secretary of the Air Force
Penyandang
Deborah Lee James

sejak 20 Disember 2013
Department of the Air Force
GelaranMadam Secretary
Yang Berhormat
(gelaran rasmi secara bertulis)
Lapor kepadaSecretary of Defense
Deputy Secretary of Defense
PelantikPresiden
atas nasihat dan persetujuan Senat
TempohTiada tempoh ditetapkan
Pemegang sulungStuart Symington
Pembentukan18 September 1947
PerwarisanTempat ke4 dalam susunan penggantian SecDef
TimbalanSetiausaha Rendah
(timbalan awam utama)
Ketua Turus
(penasihat ketenteraan dan timbalan)
GajiLevel II of the Executive Schedule
Laman webOfficial Website

Setiausaha Tentera Udara atau Secretary of the Air Force (SECAF, atau SAF/OS) ialah Ketua bagi Jabatan Tentera Udara, sebuah organisasi komponen dalam Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat. Setiausaha Tentera Udara dilantik dari kalangan orang awam oleh Presiden dengan nasihat dan persetujuan Senat. Setiausaha melapor terus kepada Setiausaha Pertahanan dan/atau Timbalan Setiausaha Pertahanan, dan melalui statut bertanggungjawab dan berkuasa keatas semua hal ehwal Jabatan Tentera Udara.

Setiausaha bekerja rapat dengan timbalan awamnya, iaitu Setiausaha Rendah Tentera Udara; dan timbalan tenteranya, iaitu Ketua Turus Tentera Udara, yang merupakan pegawai kanan beruniform dalam Tentera Udara Amerika Syarikat.

Setiausaha pertama Tentera Udara, Stuart Symington, mengangkat sumpah jawatan pada 18 September 1947 apabila organisasi semula Angkatan Udara Tentera Darat kepada sebuah jabatan tentera dan perkhidmatan tentera sendiri, bebas daripada Jabatan Perang / Tentera Darat, dengan enakmen Akta Keselamatan Negara . Gaji SECAF ialah USD179,700, Tahap II.

Pada 13 Disember, 2013, Deborah Lee James telah disahkan secara rasmi oleh Senat Amerika Syarikat untuk menjadi Setiausaha Tentera Udara seterusnya. Beliau secara rasmi mengangkat sumpah oleh Timothy Beyland pada 20 Disember. Sebelum itu Setiausaha Rendah Tentera Udara Eric Fanning mengambil alih peranan pemangku setiausaha apabila Setiausaha Tentera Udara Michael B. Donley berundur pada bulan Jun.

Presiden Obama mencalonkan James pada 1 Ogos 2013. Pada masa itu, beliau berkhidmat sebagai presiden sektor teknologi dan kejuruteraan di Syarikat Aplikasi Sains Antarabangsa.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]