Shama'il Muhammadiyah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Shamā'il Muhammadiyyah ("Penampilan Muhammad"), sering disebut sebagai Shamā'il al-Tirmidhi atau hanya Shamā'il, adalah kumpulan hadith yang disusun oleh ulama Tirmidhi abad ke-9 mengenai butiran-butiran rumit Islam penampilan Nabi Muhammad, harta benda, adab dan kehidupan. Buku ini mengandungi 399 riwayat dari pengganti Muhammad yang dibahagikan kepada 56 bab. [1]

Yang paling terkenal dan diterima oleh hadith ini adalah berkaitan dengan menantu Muhammad dan sepupu Ali.[2] Satu lagi keterangan terkenal adalah disebabkan seorang wanita bernama Umm Ma'bad. [3] Penerangan yang lain adalah Aisyah, 'Abd Allah ibn Abbas, Abu Hurairah dan Hasan bin Ali. Sedangkan shama'il menyenaraikan ciri-ciri fizikal dan rohani Muhammad dalam prosa sederhana, dalam hilye ini ditulis dalam gaya kesusasteraan. [4] Antara teks Shama'il yang lain adalah Dala'il al-Nubuwwah Al-Bayhaqi, Tarif-i Isfahan Abu Naeem Isfahani, Al-Wafa bi Fadha'il al-Mustafa dari Abu'l-Faraj ibn al-Jawzi dan Al-Shifa Qadi Ayyad adalah buku shemaa-il dan hilya utama. [4]

Kandungan penerangan[sunting | sunting sumber]

Keterangan Muhammad oleh Ali, menurut Tirmidhi, adalah seperti berikut:[5]

[Adalah berkaitan] dari 'Ali (semoga Allah senang kepadanya) bahawa ketika ia menggambarkan sifat-sifat Nabi (semoga berkat-berkat Allah dan damai sejahtera kepadanya), dia berkata: "Dia tidak terlalu tinggi, dia terlalu pendek, dia ketinggian sederhana di kalangan negara, rambutnya tidak pendek dan kerinting, tidak juga lancip, ia akan digantung dengan ombak. Wajahnya tidak terlalu berisi, dan tidak berdaging, namun ia agak bulat Mata beliau besar dan hitam, dan bulu matanya panjang. Dia besar-bodoh dan lebar-lebar. Badannya tidak hairless kecuali garis nipis yang merentangkan dadanya ke perutnya. Apabila dia berjalan, dia akan bersandar ke hadapan seolah-olah turun ke cerun Apabila dia memandang seseorang, dia akan menghidupkan seluruh tubuhnya ke arahnya. Antara kedua bahunya adalah Penutup segala Nabi, dan dia adalah yang terakhir para nabi.

Keterangan yang dikaitkan oleh Umm Ma'bad adalah seperti berikut:[3] Tajuk Muhammad sebagai " penutup segala nabi" ( khātam an-nabīyīn خاتم النبيين ; yakni yang terakhir dari mereka, kerana "meterai" menutup komunikasi Tuhan kepada manusia) diambil dari keterangan Ali,

Antara dua bahunya adalah meterai kenabian, dan dia adalah meterai para nabi

Ini "meterai kenabian" (khātam an-nubuwwahخاتم النبوة ) antara bahu Nabi Muhammad diberikan penerangan yang lebih dekat dalam teks-teks hadis yang lain, dan ia diberikan perbincangan khusus dalam Sahih Muslim. Ia digambarkan sebagai tahi lalat pada akhir bilah bahu kirinya, dalam saiz berbanding dengan telur merpati atau epal.[6] Suatu perjalanan dari Sunan Abu Dawood (32.4071), juga dikumpulkan di Shama'il, melaporkan bagaimana seorang Qurrah ibn Iyas al-Muzani pada kesempatan bersumpah kepada Muhammad meletakkan tangannya di dalam kemejanya untuk "merasakan meterai".[7]

Terjemahan dan edisi[sunting | sunting sumber]

Shama'il umumnya dicetak sebagai lampiran kepada Jami 'Tirmidhi di India dan Pakistan. Professor MHF Quraishi menerjemahkan Shama'il dari Tirmidhi ke dalam Bahasa Inggeris, yang diterbitkan pada tahun 1980 di India.

Terjemahan dan ulasan Urdu, Khasa'il-i Nabawi ditulis oleh Muhammad Zakariya al-Kandahlawi.[tahun diperlukan]  

Terjemahan dan ulasan Inggeris, "Suatu Komentar mengenai Penggambaran Nabi Muhammad" diterbitkan pada tahun 2015.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ ibn Isa (2011)
  2. ^ Brockopp, Jonathan E. (2010). The Cambridge companion to Muhammad. Cambridge University Press. m/s. 130. ISBN 978-0-521-71372-6.
  3. ^ a b Ernst, Carl W. (2004). Following Muhammad: Rethinking Islam in the Contemporary World. UNC Press Books. halaman 76–78. ISBN 978-0-8078-5577-5.
  4. ^ a b Erdoğan, M. (2007). "Hâkim Mehmed Efendi'nin Manzum Hilyesi" (PDF). Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (dalam bahasa Turkish). 11: 317–357.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  5. ^ Shick, I.C. (2008). "The Iconicity of Islamic Calligraphy in Turkey". RES: Anthropology and Aesthetics (53/54): 211–224. JSTOR 25608818.
  6. ^ Sahih Muslim, trans. Abdul Hamid Siddiqui, "Buku yang berkaitan dengan sifat-sifat yang sangat baik dari Nabi Muhammad saw dan para sahabatnya (Kitab Al-Fada'il), bab 28 :" fakta yang berkaitan dengan meterai kenabiannya, ciri ciri dan lokasinya di tubuhnya ".
  7. ^ "Diriwayatkan dari Qurrah ibn Iyas al-Muzani: Saya datang kepada Rasul Allah (peace_be_upon_him) dengan sebuah syarikat Muzaynah dan kami bersumpah kepadanya, maka baju-bajunya terbuka, aku bersumpah kepadanya dan aku meletakkan tanganku kolar baju dan merasainya."edisi dalam talian . Konteks yang asal adalah perbincangan tentang pakaian, titik yang dibuat adalah bahawa al-Muzani mampu meletakkan tangannya di dalam kolar kemeja ketika Muhammad menyimpan kerahnya terbuka.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Depictions of Muhammad