Shōnen

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Shonen)
Jump to navigation Jump to search
Jika anda maksudkan genre bagi manga atau anime, sila ke Manga Shōnen.

Shōnen (少年), shonen, atau shounen, adalah satu perkataan Kanji yang bermaksud beberapa tahun dan secara umumnya merujuk kepada budak lelaki biasa, selalunya daripada budak sekolah rendah hingan sekolah menengah. Ia digunakan dalam perbualan sehari-hari apabila merujuk kepada tempoh belia, termasuk dalam kata-kata sah perujukan belia, tanpa mengambil kira jantina. Shōnen manga adalah sebuah demografik popular bagi komik Jepun, genre yang paling popular iaitu manga pertempuran yang biasanya mengenai aksi/pertempuran tetapi selalunya mengandungi rasa lucu dan ikatan persahabatan yang semakin kuat di antara watak-watak.

Definasi rasmi[sunting | sunting sumber]

Mengikut undang-undang Jepun, perkataan "shonen" merujuk kepada "seseorang dari masa mereka memasuki sekolah rendah sehingga masa mereka 15 tahun",[1] dan "Salah seorang yang masih belum mencapai umur 15 tahun" (Undang-undang Juvana (少年法, Shonen Hō), Perkara 2.1). Dalam bidang pendidikan dan budaya, ini adalah tempoh pendidikan wajib. Walaupun istilah "shonen" boleh merujuk kepada kedua-dua lelaki muda dan perempuan muda, istilah yang diterima umum bagi wanita muda adalah shōjo.

Berikut adalah maksud yang berkaitan dengan "shōnen" (seseorang di bawah umur 15 tahun) berkenaan dengan undang-undang juvana di Jepun:

Hikō shōnen (非行少年)
Seorang pemuda yang telah disabitkan atas jenayah atau mengaku kepada jenayah. Syarat-syarat lain termasuk hanzai shonen, shokuhō shōnen dan guhan shōnen, bergantung kepada jenayah dan umur pelaku.
Hanzai shōnen (犯罪少年)
Seorang pemuda yang telah melakukan jenayah. (Undang-undang Juvana Perkara 3.1.1; Aktiviti Juvana, Peraturan-Peraturan Polis Perkara 2.2)
Shokuhō shōnen (触法少年)
Seorang remaja di bawah umur 14 tahun yang telah melakukan jenayah. (Undang-undang Juvana Perkara 3.1.2; Aktiviti Juvana, Peraturan-Peraturan Polis Perkara 2.3)
Guhan shōnen (虞犯少年 or ぐ犯少年)
Seorang pemuda enggan mematuhi kuasa ibu bapa, seorang pemuda yang mempunyai sebab yang sah untuk tidak bersama keluarga mereka, pemuda yang secara semula jadi yang dilupuskan ke arah aktiviti jenayah atau yang bersekutu dengan orang-orang yang dilupuskan ke arah aktiviti jenayah, seorang pemuda yang mengunjungi lokasi yang mencurigakan, belia dengan kecenderungan untuk mencederakan atau serangan orang lain, untuk belia dengan ciri-ciri ini dan di bawah keadaan ini, undang-undang yang boleh digunakan untuk belia ini. (Undang-undang Juvana Perkara 3.1.3; Aktiviti Juvana, Peraturan-Peraturan Polis Perkara 2.4)
Furyōkōi shōnen (不良行為少年)
Seorang pemuda yang tidak jatuh di bawah huraian di bawah hikō shonen (di atas), tetapi didapati meminum alkohol, merokok, yang keluar lewat malam, atau mengambil bahagian dalam aktiviti-aktiviti lain yang mungkin merosakkan akhlak mereka, pada dasarnya belia yang sedang umumnya bermasalah . (Aktiviti Juvana, Peraturan-Peraturan Polis Perkara 2.6)
Higai shōnen (被害少年)
Seorang pemuda yang telah melakukan jenayah kerana telah mempunyai didikan yang sukar. (Aktiviti Juvana, Peraturan-Peraturan Polis Perkara 2.7)
Yōhogo shōnen (要保護少年)
Seorang pemuda yang telah menjadi mangsa penderaan kanak-kanak, dalam kes-kes di mana tidak ada penjagaan atau penjagaan telah dianggap perlu bagi kebajikan belia, dan jika belia tidak jatuh di bawah hikō shonen (di atas). (Aktiviti Juvana, Peraturan-Peraturan Polis Perkara 2.8)

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Undang-Undang Kebajikan Kanak-Kanak (児童福祉法, Jidō Fukushi Hō), Perkara 4.3

Pautan luar[sunting | sunting sumber]