Pergi ke kandungan

Sinode Kudus

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Sinode Pemerintahan Yang Maha Kudus, pihak berkuasa tertinggi Gereja Ortodoks Rusia pada tahun 1917, selepas patriark baru dilantik

Sinode atau Muktamar Suci[1] ialah sebuah majlis uskup atau pembesar-pembesar gereja yang lain yang diadakan untuk membincangkan dan memutuskan perkara-perkara yang berkaitan dengan gereja. Ia biasanya merupakan badan pentadbiran dalam cabang agama Kristian tertentu, seperti Gereja Ortodoks Timur yang swakepala atau Gereja Katolik Timur, yang membantu mentadbir dan menetapkan dasar untuk gereja.

Sinode awal

[sunting | sunting sumber]

Idea membuat sinode atau mesyuarat pemimpin-pemimpin gereja yang penting untuk membincangkan isu-isu serius dalam Gereja telah wujud sejak zaman awal Gereja. Sejak para rasul berkumpul di Baitulmuqaddis untuk memutuskan sama ada pemeluk-pemeluk bukan Yahudi perlu mengikut undang-undang Yahudi (Kis. 15:6 – 29), mesyuarat biasa diadakan mengikut keperluan. Uskup mengadakan pertemuan dengan imam, uskup agung dan patriark mereka memanggil uskup bawahan mereka, dan bermula dari tahun 325 terdapat beberapa turutan muktamar besar, yang dikenali sebagai majlis besar, yang dihadiri wakil-wakil dari seluruh dunia Katolik.

Lihat juga

[sunting | sunting sumber]
  1. ^ Sabda Harian. (2020) Istilah Agama Kristian.