Sirap bandung

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Air Sirap Bandung
Nama alternatifSirap Bandung ,Sirap Bandong,Air Bandung,Air Bandong,Bandung,Bandong
JenisMinuman
Tempat asalMalaysia
KawasanMalaysia [1]
Dicipta olehJohor [2][3]
Bahan utamaSusu sejat, susu pekat manis, sirap kordial ros
VariasiBandung Soda,Bandung Laici,Bandung Cincau
di Wikibuku Buku Masakan: Sirap bandung  Media berkenaan di Wikimedia Commons Media: Sirap bandung

Air Sirap Bandung (Jawi: اءير سيرڤ باندوڠ) atau Sirap Bandung (Jawi: سيرڤ باندوڠ) ialah sejenis minuman yang terdapat di Malaysia,khususnya di Johor.

Ia merupakan minuman yang mencampurkan air sirap bersama susu. Penggunaan istilah "bandung" merujuk kepada dua benda yang dirangkaikan atau digabungkan menjadi satu dan tiada kaitan dengan nama tempat di Indonesia iaitu Bandung sama ada asal-usulnya ataupun penggunaannya.

Penggunaan sirap perisa ros ialah yang paling lazim dijumpai dan disinonimkan dengan sirap bandung memandangkan "air sirap" itu sendiri dirujuk orang Melayu kepada air berwarna merah perisa ros. Pengunaan sirap perisa lain juga boleh didapati di sesetengah tempat dan lebih diistilahkan sebagai "Air Bandung".

Rakyat Singapura mendakwa Air Sirap Bandung berasal daripada Singapura [4] ,padahal Sirap Bandung berasal daripada Malaysia . Singapura mengimport produk sirap ros daripada Malaysia dan Indonesia,banyak barangan Malaysia di eksport ke Singapura .

Butiran[sunting | sunting sumber]

Air Sirap Bandung atau Sirap Bandung adalah minuman kegemaran di Malaysia, terutama di kalangan masyarakat Melayu. Ia biasanya dihidangkan semasa waktu berbuka puasa pada bulan Ramadan atau majlis perkahwinan dengan makanan lain seperti nasi beriani atau rendang. Inovasi moden termasuk menambah jeli atau air soda.

Ia boleh dibeli sebelum bercampur atau dibuat di rumah.[5]

Nama[sunting | sunting sumber]

Dalam Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka istilah bandung bermaksud "pasang","kembar" atau "cantum", ""campur"" dan ""gabung""[6] sedangkan sirap bererti "sirap" - merujuk kepada asas merasakan mawar dan air.[7][8][9] Secara lebih meluas, bandung merujuk kepada apa-apa yang bercampur dengan bahan-bahan lain atau berpasangan, seperti istilah rumah berbandung untuk merujuk kepada rumah berkembar, atau "Mi Bandung" yang merujuk kepada hidangan mi.

Walaupun namanya, tidak ada kaitan dengan kota Bandung di Indonesia, dan minuman itu sebenarnya tidak dapat ditemui di sana.[10]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Sirap Bandung asal Malaysia https://cookpad.com/my/search/sirap%20bandung
  2. ^ Sirap Bandung Johor http://gobokeylia.blogspot.com/2011/08/sirap-bandung-johor.html?m=1
  3. ^ Resepi Sirap Bandung https://resepi.my/resepi-sirap-bandung-popular/
  4. ^ Rakyat Singapura mendakwa https://myhouseholdcapers.blogspot.com/2009/02/glossary-history-behind-air-bandung.html?m=1
  5. ^ "Air bandung drink now in packets". New Straits Times. 31 December 1992. Dicapai pada 29 March 2010.
  6. ^ Istilah Bandung rujuk Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka https://prpm.dbp.gov.my/Cari1?keyword=bandung
  7. ^ "Online Dictionary". Cari.com.my. Diarkibkan daripada yang asal pada 2011-07-22. Dicapai pada 29 March 2010.
  8. ^ "Online Dictionary". Cari.com.my. Dicapai pada 29 March 2010.
  9. ^ "Online Dictionary". Cari.com.my. Diarkibkan daripada yang asal pada 2011-07-22. Dicapai pada 29 March 2010.
  10. ^ Yinghong, Cai (2014). "Bandung in Bandung". National Library Board, Singapore. Diarkibkan daripada yang asal pada 2017-04-22. Dicapai pada 26 December 2016.