Sistem Transit Bersepadu Lembah Klang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sistem Transit Bersepdu Lembah Klang
KL Sentral at Night.jpg
KL Sentral, stesen bersepadu transit terbesar di Malaysia
Umum
LokasiMetropolitan Lembah Klang atau Lembah Klang
Jenis transitKereta api komuter, transit aliran ringan, transit aliran deras & transit aliran bas
Jumlah laluan/aliran16
(10 beroperasi, 3 dalam pembinaan dan 3 dalam perancangan)
Operasi
Mula beroperasi14 Ogos 1995; 23 tahun yang lalu (1995-08-14)
PengendaliERL
KTM
Rapid Rail
Rapid Bus
Peta sistem

 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   B1 
 11   12   13   14 

sunting
Lihat pendokumenan templat ini

Sistem Transit Bersepadu Lembah Klang (TRANSIT) terdiri daripada dua jalur kereta api komuter, lima transit aliran deras, satu transit aliran bas dan sebuah kereta api hubungan lapangan terbang ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, yang terdiri daripada KLIA Ekspres dan perkhidmatan KLIA Transit; dan tambahan lagi satu ke Lapangan Terbang Subang.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pada mulanya, pelbagai syarikat bersaing telah mengendalikan pelbagai sistem dan telah membangunkan sistem rel ini secara berasingan dan pada masa yang berlainan. Akibatnya, banyak jalur kereta api ini tidak menyatukan dengan baik dengan yang lain atau dengan keseluruhan sistem kereta api itu sendiri, menjadikan pemindahan dari sistem ke sistem tidak selesa bagi penumpang. Bergerak dari satu sistem kereta api ke kereta yang lain memerlukan banyak berjalan, tangga mendaki dan penggunaan eskalator. Tiket bersepadu untuk semua sistem berasaskan kereta api, seperti kad TnG, akan membantu pemindahan mana-mana penumpang dengan lancar di semua stesen dalam sistem kereta api.

Integrasi[sunting | sunting sumber]

Sejak 28 November 2011, kawasan berbayar sistem Rapid KL untuk LRT Kelana Jaya, LRT Ampang dan Sri Petaling, serta KL Monorail dari 1 Mac 2012, telah disepadukan secara fizikal di bawah sistem tiket biasa. Ini membolehkan penumpang memindahkan antara laluan di stesen pertukaran tertentu tanpa membeli tiket baru setiap kali, dengan syarat mereka tidak keluar dari kawasan yang dibayar. Kini, sistem ini mungkin di Titiwangsa, Hang Tuah, Putra Heights dan Masjid Jamek. Dengan penambahan laluan transit terkini pada 17 Julai 2017, Laluan MRT Sungai Buloh-Kajang, sistem telah diperluaskan kepada Pasar Seni, Merdeka-Plaza Rakyat dan Maluri.

Nilai tambang yang disimpan Touch 'n Go adalah diterima sebagai cara pembayaran pada laluan Rapid Bus, LRT, MRT dan monorel, serta KTM Komuter, mengurangkan kerumitan membeli tiket berasingan untuk perjalanan di rangkaian yang berbeza. Walau bagaimanapun, integrasi tambang untuk sistem Rapid KL system tidak termasuk sistem kereta api lain seperti KTM Komuter dan Express Rail Link.

Rapid Rail, pengendali tiga laluan LRT serta Rapid Bus (yang merangkumi kira-kira 70% rangkaian bas Lembah Klang), telah melancarkan tiket bas harian seharga serendah RM1 dan pas harian transit bersepadu yang boleh digunakan di kedua-dua perkhidmatan rel dan basnya dengan harga RM7.

Sistem Pembayaran Tanpa Tunai Bersepadu (ICPS)[sunting | sunting sumber]

Setelah dilaksanakan, penyelesaian ICPS akan menyediakan pengendali dengan pengalaman perjalanan yang lancar dan mudah. Manfaat penyelesaian ICPS adalah:

  • Perjalanan tanpa halangan antara sistem kereta api yang berbeza
  • Pelbagai pilihan untuk e-pembayaran, termasuk Kad Prabayar Biasa, kad bank / kad debit, dan aplikasi mudah alih seperti Apple Pay dan Android Pay
  • Mengurangkan keperluan untuk beratur dan kesesakan di stesen
  • Promosi sebuah masyarakat tanpa tunai

Para penumpang juga akan menjimatkan sejumlah besar wang ke atas pengangkutan awam sebaik sahaja penyelesaian ICPS dilaksanakan:

  • Tiada premium pemindahan akan dikenakan untuk perjalanan bersepadu
  • Diskaun khas akan diberikan untuk produk tersuai, sesuai untuk setiap kumpulan penumpang di Lembah Klang

Penyelesaian ICPS sedang dalam pembangunan dan dijangka digunakan oleh anggaran 1 juta penumpang setiap hari dalam tahun pertama operasi.

Rangkaian sistem[sunting | sunting sumber]

GKLKV Integrated Transit Map -KwongTN.svg
Laluan rel di sekeliling Lembah Kelang

Galeri[sunting | sunting sumber]

Nota[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Bus transport in Malaysia