Sistem mahkamah Gibraltar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Koordinat: 36°08′16″N 5°21′11″W / 36.13773°N 5.352976°W / 36.13773; -5.352976 (Gibraltar Law Courts)

Gibraltar

Rencana ini sebahagian daripada siri:
Politik dan kerajaan
GibraltarNegara-negara lain · Atlas
 Portal Politik

Sistem mahkamah Gibraltar terdiri dari yang berikut:

Majlis Privi[sunting | sunting sumber]

Jawatankuasa Kehakiman Majlis Privi di London adalah Mahkamah Rayuan yang tertinggi untuk Gibraltar dan mendengar rayuan dari Mahkamah Rayuan Gibraltar.

Mahkamah Rayuan[sunting | sunting sumber]

Mahkamah tertinggi berikutnya adalah Mahkamah Rayuan. Mahkamah ini terdiri daripada barisan para hakim dalam bilangan ganjil yang tidak kurang daripada tiga. Ketua Hakim Negara adalah ex-officio anggota Mahkamah Rayuan tetapi tidak boleh mendengar rayuan keputusan sendiri.

Mahkamah Agung Gibraltar[sunting | sunting sumber]

Mahkamah Agung terdiri daripada dua hakim - seorang Ketua Hakim Negara dan seorang hakim tambahan yang dilantik oleh Gabenor. Mahkamah mendengar prosiding sivil dan jenayah, termasuk Bidang Kuasa Keluarga, Mahkamah Perlindungan, Bidang kuasa Admiralty dan Bidang kuasa Ordinary (Chancery). Mahkamah Agung mendengar rayuan daripada Mahkamah instance Pertama dan Mahkamah Majistret.

Mahkamah Rendah[sunting | sunting sumber]

Mahkamah rendah [Mahkamah [instance Pertama]], setanding dengan Mahkamah County di England dan Wales - Mahkamah ini mengurusi tindakan undang-undang sivil sehingga nilai £1,000, Koroner [[|] Mahkamah Koroner dan Mahkamah Majistret - Mahkamah ini mendengar kes-kes terutamanya Jenayah dan Keluarga. Di bawah Mahkamah Majistret, terdapat juga tribunal untuk perkara-perkara keselamatan sosial, cukai dan pekerjaan.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Gibraltar-stub Templat:Europe-law-stub Templat:Gibraltar topics