Sistem penglihatan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sistem penglihatan
Gray722.svg
Sistem visual termasuk mata, jalur penyambungan melalui korteks visual dan bahagian otak lain. Ilustrasi menunjukkan sistem mamalia.
Pengenalpastian
Terminologi anatomi

Sistem penglihatan ialah sebahagian daripada sistem saraf pusat yang memberi organisme kemampuan untuk memproses terperinci visual sebagai penglihatan, serta membolehkan pembentukan beberapa fungsi tindak balas foto bukan imej. Ia mengesan dan menafsirkan maklumat dari cahaya yang kelihatan untuk membina perwakilan persekitaran sekitar. Sistem visual menjalankan beberapa tugas kompleks, termasuk penerimaan cahaya dan pembentukan perwakilan monokular; pembentukan persepsi teropong nuklear dari sepasang unjuran dua dimensi; pengenalpastian dan pengkategorian objek visual; menilai jarak ke dan antara objek; dan membimbing pergerakan badan berhubung dengan objek yang dilihat. Proses psikologi maklumat visual dikenali sebagai persepsi visual, kekurangan yang disebut buta. Fungsi-fungsi visual yang tidak membentuk imej, tanpa persepsi visual, termasuk refleks cahaya pupillary (PLR) dan photoentrainment circadia.

Artikel ini kebanyakannya menggambarkan sistem visual mamalia, manusia khususnya, walaupun haiwan lain yang "lebih tinggi" mempunyai sistem visual yang serupa (lihat penglihatan burung, penglihatan dalam ikan, mata moluska, dan penglihatan reptil).

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]