Pergi ke kandungan

Sistem urin

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Sistem urin
1. Sistem urin manusia: 2. Buah pinggang, 3. Pelvis renal, 4. Ureter, 5. Pundi kencing, 6. Uretra. (Bahagian kiri dengan bahagian hadapan)
7. Kelenjar adrenal
Saluran: 8. Arteri renal dan vena, 9. Vena kava inferior, 10. Aorta abdomen, 11. Arteri ilium sesama dan vena
Lut sinar: 12. Hati, 13. Usus besar, 14. Pelvis
Sistem kencing dalam lelaki. Urine mengalir dari buah pinggang melalui ureter ke pundi kencing di mana ia disimpan. Apabila kencing, urin mengalir melalui uretra (lebih panjang pada lelaki, lebih pendek pada wanita) untuk keluar dari badan
Butiran
Pengenalpastian
nama bahasa LatinSystema urinarium
MeSHD014551
TAA08.0.00.000
FMAFMA:7159
Terminologi anatomi

Sistem urin, juga dikenali sebagai sistem buah pinggang atau saluran kencing, terdiri daripada buah pinggang, ureter, pundi kencing, dan uretra. Tujuan sistem kencing ialah untuk menghilangkan sisa dari tubuh, mengawal jumlah darah dan tekanan darah, mengawal tahap elektrolit dan metabolit, dan mengawal pH darah. Saluran kencing adalah sistem saliran badan untuk penyingkiran air kencing.[1] Ginjal mempunyai bekalan darah yang meluas melalui arteri renal yang meninggalkan buah pinggang melalui urat renal. Setiap buah pinggang terdiri daripada unit-unit berfungsi yang dipanggil nefron. Selepas penurasan darah dan pemprosesan selanjutnya, sisa (dalam bentuk air kencing) keluar dari buah pinggang melalui ureter, tiub yang diperbuat daripada gentian otot licin yang mendorong urin ke pundi kencing, di mana ia disimpan dan kemudiannya dikeluarkan dari badan dengan membuang air kecil (berkurang). Sistem kencing wanita dan lelaki adalah sangat serupa, berbeza hanya dengan panjang uretra.[2]

Air kencing terbentuk di dalam ginjal melalui penapisan darah. Urin kemudiannya dilalui ureter ke pundi kencing, di mana ia disimpan. Semasa membuang air kecil, air kencing dilepaskan dari pundi kencing melalui uretra ke luar badan.

800  – 2,000 mililiter (ml) air kencing biasanya dihasilkan setiap hari dalam manusia yang sihat. Jumlah ini berbeza-beza mengikut pengambilan cecair dan fungsi buah pinggang.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "The Urinary Tract & How It Works | NIDDK". National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases.
  2. ^ C. Dugdale, David (16 September 2011). "Female urinary tract". MedLine Plus Medical Encyclopedia.