Mahadeva

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Siwa)
Lompat ke: pandu arah, cari
Shiva di Rishikesh

Shiva (/ˈʃivə/; Sanskrit: Śiva, bermaksud "Penuh Tuah"), juga dikenali sebagai Mahadeva ("Dewa Yang Agung"), ialah salah seorang dewa utama agama Hindu. Shiva ialah Tuhan Yang Agung dalam Shaivisme, iaitu salah satu mazhab yang paling berpengaruh dalam Hinduisme kini. Dalam kalangan Trimurti, Shiva ialah "Pemusnah" atau aspek kemusnahan.

Pada tahap yang tertinggi, Shiva dianggap sebagai tidak terhad, tidak berubah, dan tiada rupa. Shiva juga mempunyai banyak rupa, yang mesra dan menakutkan. Dalam rupa mesra, Shiva digambarkan sebagai seorang Yogi yang maha mengetahui, yang menghuni Gunung Kailash. Shiva juga digambarkan sebagai suami Devi Parvati dan bapa kepada Ganesha dan Kartikeya. Dalam rupa yang menakutkan, Shiva sering digambarkan membunuh raksasa-raksasa. Shiva juga digelar sebagai Dewa yoga dan kesenian.

Icon utama Shiva ialah mata ketiganya pada dahinya, ular Vasuki yang melilit lehernya, bulan sabit yang menghiasi ramnbutnya. Sungai Ganga yang suci mengalir dari kusutan rambutnya. Senjata Shiva ialah Trisula. Shiva juga memainkan damaru, sejenis peralatan muzik. Kebiasaannya, Shiva disembah dalam rupa Linga.

Etimologi dan Nama-nama lain Shiva[sunting | sunting sumber]

Perkataan Sanskrit Shiva (Devanagari: शिव, śiva) berasal daripada Sri Rudram Chamakam dalam Taittiriya Samhita (TS 4.5, 4.7) dalam Krishna Yajurveda. Shiva bermaksud 'yang membawa tuah'. Shiva juga digunakan sebagai adjektif bagi beberapa dewa zaman Veda, termasuk, Rudra. Antara nama-nama popular Shiva ialah Mahesh, Maheshwar, Shankar, Shambhu, Rudra, Hara.

Perkataan Sanskrit 'saiva' bermaksud 'berkaitan dengan Dewa Shiva'. Terma ini juga digunakan sebagai salah satu mazhab utama agama Hindu dan untuk penganut-penganut agama Hindu dikenali sebagai 'Shaivisme'.

Sankaracharya, menterjemahkan nama Shiva, nama ke-27 dan ke-600 dalam Vishnu Sahasranama (1000 nama-nama Vishnu) sebagai bermaksud: 'Yang Suci', atau 'Yang tidak dicemari oleh tiga Guna (Sattva, Rajas, dan Tamas), 'Yang menyucikan sesiapa yang mengucapkan nama-Nya'.

Menurut Swami Vivekananda, "Shiva adalah aspek keagungan Tuhan, Krishna adalah aspek kecantikan Tuhan."[1]


Wiki letter w.svg

 Rencana ini merupakan rencana tunas. Anda boleh membantu Wikipedia dengan mengembangkannya.