Softpedia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Softpedia
Jenis laman web
Laman web berita dan muat naik
Terdapat dalam bahasaInggeris, Romania
PemilikSoftNews NET SRL
URLsoftpedia.com
KomersialYa
PendaftaranPilihan (tidak betentangan dengan muat naik perisian)

Softpedia ialah laman web dari Romania yang mengindeks maklumat dan menyediakan terutamanya maklumat dan muat turun perisian. Bahagian utamanya adalah Windows, Mac, Linux, Games, Drivers, Mobile, Webscripts, dan Berita. Ia juga meliputi topik teknologi dan sains dari kedua-dua sumber luaran dan dalaman, dan menyediakan ulasan perisian dan permainan.

Laman web[sunting | sunting sumber]

Di mana sahaja mungkin, ia termasuk satu atau lebih tangkapan skrin setiap aplikasi, sering menunjukkan menu aplikasi untuk membantu menggambarkan ciri-cirinya. Tidak seperti kebanyakan laman web perisian bebas lain, yang menerbitkan terutamanya hanya maklumat yang dibekalkan oleh pengarang melalui contohnya Robosoft (alat penerbitan perisian bebas), semua ulasan produk di Softpedia adalah ditulis tangan oleh pengulas profesional yang bekerja untuk syarikat itu sendiri.

Kajian Softpedia memaparkan pilihan pengulas 5-bintang, serta pengundian produk 5-bintang awam yang dibuka kepada setiap pelawat laman web. Produk Softpedia disusun dalam pelbagai kategori, dan pengguna boleh menyusun kategori pilihan mereka dengan muat turun terkini / paling popular / paling popular. Selain itu, tawaran perisian bebas dan komersial (perisian perkongsian) jelas dipisahkan dari satu sama lain, mengikut lesen produk. Anugerah maya diberi dan dipaparkan untuk aplikasi adware, spyware dan bebas komersial. [3]

Softpedia tidak mengulangi perisian untuk diedarkan. Ia menyediakan muat turun langsung perisian dalam bentuk pengedaran asalnya , pautan ke muat turun pemaju, atau kedua-duanya. Berbeza dengan banyak laman web perisian bebas lain, Softpedia menjadi hos sendiri. Mereka membenarkan untuk memuat turun produk freeware dan shareware dari Server mereka sendiri, secara automatik diimbas untuk virus dan malware, jika sesuai.

Softpedia adalah "destinasi popular untuk muat turun perisian"[4] dan mempunyai kawasan laman web, khusus untuk ulasan teknologi dan berita mengenai teknologi maklumat (IT), perisian dan aksesori teknologi. [5] Ia dimiliki oleh SoftNews NET SRL, sebuah syarikat Romania.

Softpedia juga mengandungi wawancara.[6]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Softpedia - Crunchbase". Crunchbase.
  2. ^ "Softpedia.com Site Info". Alexa Internet. Dicapai pada 2017-10-04.
  3. ^ "Download Startup Product Manager 3.48". softpedia (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2018-07-27.
  4. ^ Jameel, M. S.; Akshat, A.; Singh, C. T. (August 26–28, 2008). "Enhancements in query evaluation and page summarization of The Thinking Algorithm". International Symposium on Information Technology, 2008.. Vol. 3. m/s. 1–8. doi:10.1109/ITSIM.2008.4632050. ISBN 978-1-4244-2327-9. http://ieeexplore.ieee.org/stamp/stamp.jsp?tp=&arnumber=4632050&isnumber=4631966. Diperolehi June 1, 2014.
  5. ^ "Latest News & Reviews by Softpedia". news.softpedia.com. Dicapai pada 15 January 2018.
  6. ^ "Softpedia — Krebs on Security". krebsonsecurity.com.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]