Sosialisme Islam

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Red flag II.svg

Sosialisme Islam merupakan istilah yang dicipta oleh ketua Muslim untuk memuaskan kemahuan suara sosialisme yang lebih bersifat rohaniah. Sesetengah cendekiawan Islam mengisytiharkan para sosialis sebagai ateis, dan mengisytiharkan pelbagai atur cara sosialis, seperti perampasan hak milik peribadi, sebagai menindas dan menentang ajaran Islam. Sosialis Islam pula mempercayai bahawa ajaran Muhammad adalah bersamaan dengan prinsip-prinsip kesamaan dan pengagihan semula kekayaan.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Islam ujian pertama didirikkan sewaktu Revolusi Rusia 1917 sebagai sebahagian dari gerakan Wäisi, sebuah penyokong awal rejim Soviet. Jawatankuasa Sosialis Muslim Kazan juga aktif pada ketika ini juga.

Salah seorang tokoh terkenal dalam tradisi sosialis Islam adalah ketua Parti Rakyat Pakistan, Zulfikar Ali Bhutto, yang hidup dari 1928 hingga ke 1979 dan menjadi Perdana Menteri Pakistan. Dia menggalakkan sosialisme Islam selepas cendekiawan Islam mengisytiharkannya menjadi seorang ateis.

Muammar al-Gaddafi, yang merampas kuasa di Libya dengan suatu rampasan kuasa ketenteraan pada 1969, menggelarkan ideologi pemerintahannya sebagai "sosialisme Islam".

Sosialis Muslim terkenal yang lain termasuk:

Marxisme Islam[sunting | sunting sumber]

Marxisme Islam adalah suatu istilah yang digunakan untuk menjelaskan Ali Shariati (dalam Shariati and Marx: A Critique of an "Islamic" Critique of Marxism oleh Assef Bayat). Ia kadang-kadang juga digunakan dalam perbincangan Revolusi Iran 1979, termasuk parti-parti seperti Pertubuhan Mojahedin-e-Khalq.[1]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]