Spadina House

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Spadina House
Spadina House.JPG
Maklumat umum
JenisRumah Tiga Tingkat
Lokasi285 Spadina Road
Toronto, Kanada
Disiapkan pada1866
Reka bentuk dan pembinaan
ArkitekTidak ketahui (1866)
Vaux Chadwick (1896)[1]
Eustace Bird (1905-1912)

Spadina House, juga digelar Spadina Museum, adalah sebuah rumah besar bersejarah di Spadina Road di Toronto, Kanada yang kini sebuah muzium dijalankan oleh City of Toronto Culture Division.[2] Muzium ini memelihara rumah banyak yang ia wujud dan dibangunkan secara bersejarah. Seni, hiasan dan seni bina rumah digunakan untuk mencerminkan gaya-gaya sezaman 1860an hingga 1930an, termasuk gaya Zaman Victoria, Zaman Edward, Arts and Crafts, Art Deco, Art Nouveau dan Colonial Revival.[1][3] Selepas ditutup untuk setahun untuk kerja pengembalian, Spadina House dibuka semula pada November 2010 dalam gaya zaman perantaraan perang 1920an dan 1930an. Taman-taman estet ini mencerminkan gaya zaman Victoria dan Edward.

Nama[sunting | sunting sumber]

Banyak penduduk Toronto mengikut suatu konvensyen menyebut Spadina Road dengan i sebagai /aɪ/ seperti dalam mine dan Spadina House dengan i seperti dalam /iː/ seperti dalam ski; sungguhpun, ia tidak umum untuk mendengar Spadina Road disebut dengan cara yang kedua juga. Selatannya Bloor Street, sungguhpun, Spadina Road menjadi Spadina Avenue, yang "sentiasa" menyebut cara yang pertama. Perbezaan di antara kedua-dua cara sekali suatu penanda kelas ekonomi di Toronto dengan orang darjat menggemari sebutan kedua.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Rumah pertama dibina di tapak pada 1818 oleh Dr. William Warren Baldwin. He named his 200-ekar (0.81 km2) property and estet Spadina, yang berasal dari perkataan penduduk asli espadinong, yang berterjemahan sebagai "bukit" atau "kenaikan tiba-tiba tanah".[4][5] Baldwin sendiri reka bentuk rumah bingkai kayu dua tingkat. Rumah ini terbakar pada 1835, dan terhutang pada trek tiga batu (5 km) dari estet ke dalam York, dia berpindah ke sebuah rumah di Front Street. Dia membina sebuah estet luar bandar lebih kecil di harta milik pada 1836.

Harta milik ini diperolehi oleh James Austin pada 1866, pengasas The Dominion Bank dan Consumers Gas.[4] Pada masa ini, sebahagian dari harta milik telah dijual, dan apa Austin membeli meliputi 80 ekar (320,000 m2).[5] Pada abad kesembilan belas dan awal abad keduapuluh kawasan ini adalah yang terkaya di Toronto, dengan sebilangan dari keluarga-keluarga memimpin Toronto mempunyai estet-estet besar. Austin subbahagikan dan menjual tanah barat dari Spadina Road pada 1889, yang berjumlah ke 40 ekar (160,000 m2). Pada 1892, James Austin turned over the house, dan 20 ekar (81,000 m2) harta milik kepada anak lelakinya, Albert William Austin. Albert Austin memanjang rumah dalam pelbagai renovasi, termasuk tamabahan sebuah tingkat tiga pada 1912.[6] Dia menjual banyak dari harta milik kepada City of Toronto pada 1913 untuk pembinaan St. Clair Reservoir. Albert Austin meninggal dunia pada 1933.

Ahli terakhir keluarga yang tinggal dalam rumah ini adalah Anna Kathleen Thompson, seorang anak perempuan Albert Austin, yang tinggal di situ dari 1942 hingga 1982.[7] Rumah yang berusia tua ini mempunyai perwayaran kolot dan mempunyai suatu membaik pulih teliti, yang dapat menjadi sangat mahal daripada membinanya. Sementara rumah ini dapat dijual kepada kepentingan swasta seperti Keg Restaurant, keluarga ini berkeputusan daripada itu untuk menderma rumah ini dan kesemuanya perabot kepada bandar Toronto.[6] Pada 1984 ia dibuka sebagai muzium, bersama-sama dijalankan oleh majlis bandaraya Toronto dan Ontario Heritage Foundation. Muzium ini khususnya dikenali dengan taman-tamanya. Keluarga ini masih menyimpan sesetengah pautan dengan rumah dan perayaan seperti perkahwinan dijalankan di sana.

Lokasi[sunting | sunting sumber]

Rumah ini berada di belah selatan bahagian utara Spadina Road, di atas Davenport Hill, suatu tebing yang tinggi dan curam yang adalah shore of prehistoric Lake Iroquois. Immediately east was Sir John Craig Eaton and Lady Eaton's massive Italianate palace and estate, Ardwold. Hanya di tepi di Austin Terrace, di keping tanah bersebelahan dengan keping tanah Spadina House, adalah Casa Loma, sebuah timbun mulia dibina pada 1911 oleh Major-General Sir Henry Mill Pellatt.

Anugerah[sunting | sunting sumber]

Spadina house dianugerahkan Peggi Armstrong Public Archaeology Award di 2004.[8]

Spadina house dianugerahkan Ontario Museum Association Award of Merit bersama dengan Dawn Roach Bowen untuk acara Black History Month programme Meet Mrs. Pipkin in 2002.[9] Mrs. Pipkin adalah seorang pejalan dobi di Spadina house sewaktu 1860an, di mana dia datang selepas melarikan diri dari perhambaan di Amerika Syarikat.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Thompson, Austin Seton. Spadina Story of Old Toronto Pagurian Press, 1975
  1. ^ a b "Spadina Museum: Historic House & Gardens". City of Toronto.
  2. ^ "Spadina Historic House and Gardens (Spadina Museum)". City of Toronto.
  3. ^ Karen Edwards (November 15, 2005). "Inaugural Artist in Residence Program exhibition at Spadina Museum". City of Toronto.
  4. ^ a b "Spadina". Toronto Green Community & Toronto Field Naturalists.
  5. ^ a b John H. Jameson Jr. and Sherene Baugher (April 18, 2007). "Adventures in Archaeology at the Ontario Heritage Trust". Springer New York.
  6. ^ a b "Historic Buildings of Toronto". Stillwater Productions.
  7. ^ "Spadina Museum: Historic House and Gardens". Toronto Life.
  8. ^ "2004 Recipient". Ontario Archaeological Society - Ottawa Chapter. November 16, 2006.
  9. ^ "Culture Division receives two awards for outstanding museum programming". City of Toronto.

Pautan laur[sunting | sunting sumber]

Koordinat: 43°40′44″N 79°24′29″W / 43.679023°N 79.40815°W / 43.679023; -79.40815